- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Külföldi SIM-ek itthon
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #101581 üzenetére
Jo uton jarsz… a spendorok is lassuak a muanyag melyukkel
a papir melynel es kozepnel jobb nem nagyon van, de magasban ott vannak a titan, stb domok vagy a jbl kompresszios tolcsere. A klh5 is papir, es meg zart doboz is.
A erosito nem azert sterlil mert draga, hanem mert sz@r
A regi erositok sokkal rosszabb parameterekkel rendelkeznek, mint az ujak, a jobbak szinte dac szintu zajszinttel rendelkeznek. A nagy dobozhoz probalj vmi nagyobb digitalis erositot, meg fogsz lepodni mennyi van meg benne minosegben - budgettipp behringer a800, de kell hozza nagyon jo xlr kimenet, gyenge forrason gyenge lesz.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #101572 üzenetére
Mert nem hallottal egyetlen mai normalis nagy membranos haromutas rendszert sem. Ami lassu azok a kismembranos ketutas freakek tavolrol hallgatva, a kulonbseget a nagy sugarzo csinalja a konnyed leadassal, es a harom uttal - nincs ebben semmi csoda, csak a fizika amit a mai gyosz hangszorokkal akarnak meghagni.
Azert anyaghasznalatban es tervezesben a 40-50 ev nem mult el nyomtalanul. Mindennek van modern megfeleloje, csak a megfelelo helyen kell keresni, nem a highend, audiophile, stb forumokon. Pl egy jbl 4311 sehol sincs egy modern klh5tol, es ez az alja. Ott vannak a nagy atck, jblek, mindtol letenned a hajad.
Nem mellesleg ami igazan kult es jo volt regen, azt ugyanugy nem fogod 3500ftert megkapni, az emberek azert veszik ezeket, mert nincs penzuk a masikra, nem azert mert olyan nagyszeruek lennenek az ujakhoz kepest.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #101571 üzenetére
Igen, 16GB RAMról 4GB-ra ma már memória és platform függetlenül is érezhető lassulás, na meg I7-ről (4C8T) is Celeronra (2C2T). Hiába újabb szerintem ott is lassult, pláne RX580-ról integrált VGA-ra résznél, és ugye ezek együtteséről.
Most meg ugye Turionos laptopra... Ahogy elnézem már bedobja a gépét is, hogy felszínen maradjon.
Ami rejtélyes elsőre, mert az elmúlt 1 évben új állása lett amiben kétszer annyit keres mint az előzőben, mindeközben egy sokkal kisebb lakásba költözött, jóval alacsonyabb rezsi mellett maradt elvileg X összeg különbözete, ami szintén eltűnt. Jókora bajok vannak ott a háttérben, és a költési szokásai csak súlyosbítják a dolgot. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #101526 üzenetére
"Bezony, akkoriban kezdtem a mélyrepülést, 10 évig pillanatnyi pénzzavar
" - ez ismerős
2010 tavasza és 2017 februárja között nekem is pont ugyanez volt, olyannyira, hogy 2010 tavasza és 2014 januárja között egy csavart nem tudtam venni a géphez, akkor is csak azért sikerült az upgrade mert jó áron elment az előző gépem, és szinte semmit nem kellett hozzátegyek az újhoz ami az I3 4330 volt.
2015-ben volt egy pillanatnyi enyhülés, akkor rögtön megkapta a GTX950-et, 2TB HDD-t (ami mai napig szolgál) és egy 120GB-os SSD-t. De jól mutatja a helyzet szoroságát, hogy 2016-ban downgradeltem 16GB RAMról 8GB-ra, mert kellett a pénz.apropó, downgrade : Ma találkoztam Tivadar cimborámmal, aki 2 hónapja I7 3770, 16GB RAM, RX580 8GB-ról "upgardelt" 10th gen Celeron + 4GB RAM kombóra. Itt megdicsértem h legalább már modern platformja van. Ma mondta nekem, hogy erről downgradelt egy Turion laptopra 1GB RAMmal. Hát az nálam már konkrétan retro. 2024-ben 1GB RAM...
mostanság ő van komoly pénz zavarban. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #101520 üzenetére
800MB-ot, gondolom akkor, ha van neki hová terjeszkedni... és úgy optimális. Ha van RAM akkor sok cím meglepő tud lenni. Just Cause 3-nak pl 8GB az ajánlott RAM, de ha van elég akkor 12-14GB-ot is képes berántani. De a War Thunder is simán tovább foglal, ha van RAM (és ez az optimálisabb eset*).
2004-ben nekem 640MB RAMom volt, és amennyire emlékszem 256-512MB-al épültek gépek, talán gazdagéknál elvétve lehetett már 1024MB RAM is, de a köznépnél nagyon nem ez volt a jellemző. (pontosan nem emlékszem, de talán 2006-2007-ben volt divat az 1GB RAM).
Mondjuk az UT2004 a maga idejében gépigényesnek számított.* A rosszabb eset az AC Syndicate, Farcry 6 és más konzolportok, ahol a konzolok RAM mennyiséghez van igazítva a játék, és nem profitál az annál többől. vagyis pl foglalt 6GB RAM a 32GBból, de mégis állandóan swappel mint állat, és ha nem nagyon gyors SSD van alatta, akkor azt a hatást kelti mintha 4GB RAMmal akarnánk mai címeket tolni (ezer évig tölt, és állandóan beszaggat a töltés miatt).
VIA : Akkor retro létére végre jó lett. Anno nem szerettem, lassú és problémás chipset volt, 3 VIA lapom volt egymás után, és mind merő szívás volt.
-
-
válasz
DarthSun #101558 üzenetére
Ne vedd már így magadra, csak ugratlak.
Csak egy retro gépem van továbbra is amúgy, a PIII-am, amit igen sokat használok, mert azért lett építve, hogy visszarepítsen az ezredforduló környékére
(Intel Seattle-2 Slot1 lap, PIII 850MHz, Elsa Gef 2 GTS, V2 SLI,SB Live, Intel 10/100-as ethernet.
Illetve a világon semmit sem kell "bizonyítanom", amit írtam, az is csak egy feedback, hogy nem csak az az út van, amin te jársz, hogy patcheljük halálba a régi os-t, mer' az úgy jó, én amióta próbálom ezeket a hardvereket működésre bírni, mindig uosp-t tettem rá bízva a járt ösvényben, de egyszer sem volt hajlandó normálisan működni... 4 vagy 5 alaplapot járt meg a gépem, mindig azt hittem, az a gond... most működik, és simán lehet, hogy azért, mert mindenből kb korabeli drivert tettem rá, és az os-t csak annyira piszkáltam meg, hogy azt a pár modern dolgot tudja, amire szükségem van (usb storage, ntfs, ja és patchmem), attól eltekintve tök meztelen a Win98.
Hogy lehet ezt bizonyítani, fotózzak le egy Win98 desktopot?Minden héten backupolom fizikailag másik meghajtóra, a lemezképet pedig át szoktam másolni lanon a modern gépemre, és örülök nagyon, hogy végre minden jó.
-
válasz
DarthSun #101553 üzenetére
Na az biztos!
Én is megtanultam, hogy mindenféle Win98 "service packot" tilos feltenni, s amint elkezdtem követni eme szabályt, elkezdett működni a gépem
Egyedül az USB és NTFS támogatást tettem rá, és hetek óta gond nélkül használom, ilyet még sosem láttam Win98-tól azelőtt
-
-
arn
félisten
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #101530 üzenetére
Ez memóriától függ, 3db válogatott 256MB-os rammal 768MB-ot is kezel a chipset. ilyen téren elég hasonló a 440BX-hez, csak sokkal jobb az 512MB-os modulok támogatásában.
Ugyanúgy a 440LX chipset is képes volt 512MB SD ram támogatására megfelelő ramokkal, egyébként 384MB-ot észlelt.
-
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #101520 üzenetére
Elég bosszantó volt, de nem csak a 815 szenvedett ettől. Az 512 megás SD ram modulok inkább csak papíron léteztek (vagy ha találtál is egyet, a gép nagy eséllyel kisípolta), az olcsóbb lapokon eleve csak két memóriafoglalat volt - olyan is volt, amin csak egy. A 256 megás modulok közül sem mindegyik ment mindenben, hanem erősen válogatni kellett (elektronikailag egyoldalas vagy kétoldalas, stb paraméterek alapján), tesztelgetni.
Szóval az általános az volt, a high-end gépekben, hogy 2x128 vagy 3x128at pattintasz be, ezzel olyan 2002-2003ig el lehetett lenni kényelmesen. Kelet európai szemmel a legolcsóbb gépekbe persze inkább 64 megás ram modulokat dobáltak (2 vagy 3 darabot). Azok olcsók voltak, és nagy tételben elérhetőek.
2004-ben az athlonxp gépemben 256 mega sd rammal kezdtem (annyim volt), aztán később kicseréltem 128+256 megás ddr stickekre 2005 legelején.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #101467 üzenetére
Ah, szerintem, az ARM emulacio az elhasalas oka, bar, az UAC az alapertelmezetten bekapcsolt es konfiguralt allapotban van (nem hiszem, hogy nalad ki lenne kapcsolva).
Lehuzom majd pl. az NFSHP2-t, azt anno, mar XP alatt hasznaltam, az pedig (ha nem csuklik ossze az emulacio), menni fog, a Windows 11-nek is.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #101463 üzenetére
A moddolt verziot neztem, az iniben kiprobaltam az osszes renderert. Anno nem probaltam ezt a jatekot D3D-vel, mert Voodoo volt a gepemben, csak masnal remlett, hogy nem volt annyira fullos a latvany, mint nekem otthon, a Voodoo -val.
Persze, van x86/64 PC-m, de az kb 16 ezer kilometerre van most tolem. Ez most leginkabb azert erdekelt, hogy mik lehetnek a hatarai az 64 bites ARM Windows 11 x86/x86-64 emulatoranak. Pl. az ozonviz elotti JAVA7 es a hozza valo, szinten ozonviz elotti Firefox amiben igy, van JAVA plugin is elindul alatta. A 3DMark 2000 sem problemazik igy, az ARM-os gepen. A Where Is It viszont elcrashel, mindenfele verzioban, amikkel kiprobaltam.
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #101403 üzenetére
Az a helyzet, hogy a mostanában nekem sem adja az AMD VGA, és széles körben ezt hallom.
Az utolsó jó kártyák szerintem az RX500-as széria volt, és ezt nem azért írom mert jelen pillanatban van RX570 8GB és RX580 8GB-os kártyám is (mindkettő polcon) hanem azért vannak, mert azok még viszonylag jók voltak, és a mai áraikon érik is.
Egy erősebb CPU (8th gen vagy újabb I5/I7) és a 8GB-os változatok még ma is alkalmasak FullHD gamingre (egy 7 éves VGA-ról van szó!), kivéve talán a mesh shaderes címeket. 25 ezer ft környékén manapság nem tudok jobb VGA-t elképzelni. (NVidia oldalon 3GB-os GTX1060 meg 2GB-os GTX1050 van ennyiért) -
czundermák
aktív tag
válasz
DarthSun #101444 üzenetére
Na ezt majd megpróbálom.
Néhány érdekesebb eredményt feltöltök:
P2 133 - 66MHz FSB
P2 120 - 60MHz FSB
P2 100 - 50MHz FSB
P2 133 - 25MHz FSB
Nehéz lenne eltalálni a megfelelő órajelet, hogy még épp dobjon pontot. Érdemes összehasonlítani az FPS értékeket azzal a képpel amit linkeltél a #101427-ben.
Kételkedem a 25MHz-be, még így is. A lap manualját és a dual procis testvérének a manuálját átlapozva ez volt az egyetlen jumperelési lehetőség amit ki lehetett logikázni, és egyik kézikönyv által sem volt említve.
A clk. generátor adatlapját át lapozva elvileg képesnek kell lennie rá, de egyszerűen nem akarok hinni benne, hogy az AGP ilyen alacsony órajelen még üzemképes... szóval holnap rá mérek szkóppal, több energiát nem teszek már bele. -
czundermák
aktív tag
válasz
DarthSun #101432 üzenetére
Úgy néz ki sikerült 25MHz-es FSB-t kicsikarni belőle.
Abból kiindulva, hogy a SuperPi 17 másodperccel indította az első loopot 1M módban 50MHz-en, most 30 másodperccel kezdi ugyanezt. Valószínóleg nem a CPU-Z ír hülyeséget.
A proci 25x5,5 szorzóval 133MHz-en ketyereg.
Lehet dobok rá szkópot, hogy bizonyos legyen, tényleg ekkora négyszög jön ki a clk. generátorból, vagy valami nagyon félre mér... Minenesetre, ha így lefutnak a tesztek, amíg filmezünk párommal, annak örülni fogok. Nyújt végre valami újat és érdekeset a 440LX chipset. Igaza lett Fücsöknek, ezt BX-el nem igazán lehetne kivitelezni sajna.Gondolkozom azon is, hogy az FX5600-at kicserélem egy Manli GF2 MX200-ra és lejjebb pöckölöm Riva tunerrel az órajeleit...
-
czundermák
aktív tag
válasz
DarthSun #101427 üzenetére
Ahogy Fücsök említi, ő kérte, hogy nagy mintával próbáljam meg az 50MHz-es FSB-t Slot 1 procikkal. Jelenleg nem 3Dmark 2001 negatív a cél, inkább a Pentium 2-vel elérhető legkisebb, még működő FSB-t keresem. Semmi különösebb oka nincs igazából, csak a kíváncsiság.
Jelenleg úgy áll a dolog, hogy nagyon korai 233-as Klamath magvas P2-vel 2x50MHz-es FSB-n még stabil a rendszer. Egyetlen hátránya, hogy 100MHzes procinál az L2 chipek, ahogy felfelé, úgy lefelé sem igazán skálázódnak, egyszerűen itt már nem látja a rendszer az L2 Cache-t.
A lapon (Asus P2L97) jumperrel lejjebb nem jutok, szóval most próbálkozom setFSB-vel szoftveresen kisebb órajelet belőni, egyelőre kevés sikerrel.Illetve még egy dolog. Most 3,5x50MHz-en már életre kelnek az L2 Cache chipek, tehát 175/2 MHz kell nekik legalább.
-
válasz
DarthSun #101419 üzenetére
Tele van pakolva, de tűrhetően karcol.
3DM06- al kísérleteztem még mag/HT variálgatással. És tényleg 8C/16T- vel hoz a legtöbbet, ha csökkentem, vagy HT off, akkor valamivel kevesebb pötty. Itt Win11 alatt, de XP alatt is hasonló az ábra, tehát amit mondtak a topikjában, 05- ig 4C/4T, felette meg minden.
A 06 már nem túl acélos, irdatlan procilimit, de magasabb mint 4GHz- es Phenom-II vagy FX8320- al.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #101400 üzenetére
Fermi: geforce 4xx, 5xx, a 6xx szériából egypár, és bizonyos 730-asok is fermi magosak. Az nvidia első dx11-es szériája, dx12 kompatibilitással.
Az AMD fanok vicc tárgyává akarták tenni, mert késve érkezett, és elég nagy fogyasztással/melegedéssel, félő volt, hogy megismétlődik a geforce FX esetében elkövetett baki.
Az nvidia éppen ezért nagyon erősen ráfeküdt a driverekre, és ennek köszönhetően keményen odacsaptak az amdnek, iszonyatosan nagy teljesítményt tudtak előcsalni a kártyákból, ami főleg az alacsony driver overheadnek köszönhető.
Mivel az nvidia 100 fokra lőtte be egyes fermi kártyáinak hőmérséklet csúcsát, félő volt, hogy tömegével fognak halni, de ez nem történt meg.
Benchmarkokban, és a megjelenésekor divatos aaa gamekben a fermi kártyák tényleg nem mutatnak valami sziporkázó teljesítményt, de minden másban tarkón vágják az amd kártyákat. Emiatt indult az AMD máig tartó kálváriája.
-
petakpa1
őstag
válasz
DarthSun #100966 üzenetére
Kb. 2 hete írtam itt, hogy WinXP IE nem vált be nekem, leginkább azért mert nem sikerült tökéletesen magyarítani. Ezért elhatároztam, hogy készítek olyan WinXP Prof HUN telepítőt, ami tartalmazza a Ms által XP-hez kiadott összes frissítést. Tehát egy final HUN XP telepítő .iso létrehozását céloztam meg, és mostanra kb elkészültem vele
. Ha valaki szeretné kipróbálni telepítőimet keressen meg privátban.
A telepítő .iso-k az alábbi módon készültek:
0: Az alap Win XP Prof SP2 HUN iso volt, ebbe integráltam bele nLite-al az alábbiakat
1: KB936929 - ez valójában az SP3 szervízcsomag (HUN verzió)
2: KB4012598 - ez az SMB szerver kritikus sérülékenyégét foltozza, és XP-re is kiadta Ms 2017-ben, annak ellenére, hogy XP mainstream supportja 2014-ben véget ért. (HUN verzió)
3: KB4500331 - ez az ún WannaCry sérülékenységet foltozza, és az előzőhez hasonlóan ezt is kiadta Ms 2017-ben XP-re, annak ellenére, hogy akkor már 3 éve lejárt a támogatás. (HUN verzió)
4: Az innen letölthető ún. POST SP3 AIO update pack. Ez tartalmazza az XP SP3 terméktámogatás 2014.04.18-i véglejáratáig kiadott összes frissítést, az IE8 eddig elérhető verzióját, Flash Player XP-re felmenő legfrissebb verzióját, .Net keretrendszer XP-re felmenő legutolsó verzióit (természetesen ez is HUN verzió)
5: A fenti .Net friss keretrendszer innen letölthető magyarításait.
6: Az összes PosReady frissítést. Mivel innen pont a magyar nyelvű csomagot nem lehetett letölteni, ezért az itt található lista segítségével egyenként letöltöttem az összes PosReady frissítés HUN verzióját a Ms Catalog oldalról, és ezekket egyenként integráltam.
7: Mivel ma már minden OS-t csak és kizárólag SSD-re telepítek AHCI módban, ezért számomra fontos, hogy a főbb sata vezérlők AHCI drivere integrálva legyen a telepítőbe. Ezért Sil 3112, Sil 3114, AMD AHCI, nForce2 és Intel (INF_allOS_9.4.0.1027) drivereket is integráltam a telepítőbe.
8: És az nLite Tweak menüpontban beállítottam, hogy a Sajátgép, Lomtár, Hálózati helyek, és Dokumentumok ikonokat alapból mutassa asztalon telepítés után, a Tálcán viszont a Windows Túra mutatását letiltottam.A fentiek segítségével összesen 3 telepítő .iso készült végül:
I) Nem tartalmazza a PosReady frissítéseket (a fenti 6. pont), tehát ebben csak a 2014.04.18-ig megjelent frissítések vannak benne. (Ez kb a neten fellelhető nem hivatalos WinXp SP4 telepítőkkel egyenértékű, csak ugyebár azok jellemzően nem HUN verziók, az enyém viszont igen).
II) Tartalmazza a PosReady frissítéseket, de csak 2018. júliusig bezárólag, mert 2018. augusztusától kezdve SSE2 is kell.
III) Tartalmazza az összes PosReady ami valaha megjelent (2019.04.09-ig).Az I) és II) telepítőimet bármilyen PC-re fel lehet telepíteni, mert nem kell hozzá SSE2. Egyenlőre Barton magos Athlon XP-n próbáltam nFrorce2 lapban, de tervben van majd P3-1000 CPU-s VIA693 chipsetes lapon is a próba.
A III) telepítőm csak SSE2-t támogató CPU-s gépekre megy fel egyenlőre Cedar Mill magos P4-en próbáltam ki i915 chipsetes lapban.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #101393 üzenetére
A fermi kártyák imádják a Core2 és Phenom2 gépeket. Nagyon jól optimizáltak a driverek. Tavaly ilyenkor cseréltem le a Phenom2-es a gépemet (az volt a fő gépem), abban is a Fermi ment a legjobban.Bocsánat, ez nem fermi, hanem 8800 alapú. Ott annyira már nem jó a helyzet.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #101392 üzenetére
jah valszeg jobb, mint loopbackbe kotogetni a kartyakat, vagy egyszer bekotni mindent, aztan nem foglalkozni vele, de azert a korrekt ki es bemeno szintek beallitasa sose art. foleg a regi kartyaknal mindenfele kimeno szint van, veletlenul sem egyforma.
a studiocuccok meg ugy vannak kitalalva, hogy szabvany jellel mukodnek igazan jol, egy adott kimeno szinten szolnak rendesen.
-
válasz
DarthSun #101393 üzenetére
Igen, pedig csak valami 2133mhz amin megy (most már 2666). Nézegetem a táp végét húzott quaddal fx5600 és 5500-assal egyszerre terhelve aida minden teszt+ cod4 370w az semmi. Ezért jók a delta tápok.
Megpróbálom majd az sli-t is azaz fx5600+fx4600 sli hackel. Elméletben 400-500w között lesz.
A táp 300w-ot ír 12v-ra az hatásfokkal számolva (80%) 375w azaz annyi a hivatalos max amit tud de ugye ez delta márkás így rá lehet számolni 10-20%-ot mire leold azaz ~420w plusz amit a többi (5v) ágon eszik. Elméletben le fogja oldani kivéve ha nincs benne védelem, nem ismerem a belét ha 400-500w bele van akkor vinni fogja. -
-
válasz
DarthSun #101384 üzenetére
Nope, más gond is lesz.
Nem vártam csodát egy szálon a procitól, de ez a teljesítmény semmiképp nem az, amit hoznia kellene.
A GPU problémát nagyjából kizártam, mert minden játékot kipróbáltam 640x480-tól 1600x1200-ig, gyakorlatilag nem volt változás a sebességben.
Úgyhogy itt CPU limit van, de nem tudom, miért.HWinfo nem tudja megmondani, throttlingol-e a CPU, gondolom régi hozzá az architektúra.
Holnap szétkapom és kap új pasztát.Az egyik szenzor folyamatosan 77 fokon van, az pl furcsa. Vagy hibás szenzor, vagy hibás mérés.
De ha pl egy hibás szenzor miatt a lap nem ad elég feszkót a procinak, mert az hiszi, hogy az épp megfőni készül, szerintem simán okozhat ilyet, aka power throttling.
Amikor lekerülnek róla a hűtők, megnézem, van-e szemmel látható szenzor a környéken. -
válasz
DarthSun #101376 üzenetére
Fú de fura, hogy régi motorosként ennyire mellőzöd a Steamet!
Nekem alapvető platform, mióta kijött a HL2. Illetve muszáj is volt használni, ha játszani akartam a HL2-vel. Steamen van a legtöbb játékom (200), a legtöbb vásárolt. Persze Epic is van, meg a többi, de Epic főleg az exkluzív játékok miatt, amik egy ideig csak ott voltak kaphatók. Na az tele van ingyen játékokkal, ott csak néhány vásárolt van.
-
-
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #101332 üzenetére
Ott mar a timingok is fel voltak nyomva - igazabol a bios allitgatasabol, vagy ketszer annyi l2 cachebol nagyobb kulonbseg volt, mint a procicserebol. Erdekes vas volt, tobbszor gondolkodtam, hogy a dx4 helyere rakom erdekessegkent, de a potencial nem igazan lett kihasznalva, ennek ellenere lehet majd meglepem, sose hasznaltam hosszabb tavon.
-
válasz
DarthSun #101359 üzenetére
Eszik is. De elég egy ág 12v neki. Szó szerint egy szálon megy a tápja.
delta 350w-os viszi, nem meglepő. Proci xeon x3210(q6400) az sem eszik keveset.
Határon lehet szegény.
Valamivel 300w felett is volt.
Monitor nincs benne, ez tisztán csak a gép.
Vicc hogy sli is lesz majd egy fx4600-assal (sli hackel) bár lehet akkor kevés lesz a táp. -
Ry0K3N
senior tag
válasz
DarthSun #101343 üzenetére
Írtam én már azt hiszem ide NFS3 miatt annó. Van neki alapból D3D támogatás de azt az volt a bajom hogy nem ment a GF4 MX440-el mert nem akarta felismerni a kártyát így külön D3D patchet vagy mit kellett leszednem hozzá és miközben keresgéltem ott jött velem szembe mintha lennének Glide only effekjei.
-
-
válasz
DarthSun #101306 üzenetére
Elbizonytalanítotok.
De annyira nem volt az nagy.
Nem vagyok benne biztos, hogy 93-ban vagy 94-ben, de inkább 93 rémlik, hogy már létezett IDE 1GB HDD is.
És nem SCSI, munkára, rendesen mint konzum piacra szánt termék.
Volt az ismeretségemben akinek Gigás volt ... szerintem már 93-ban ...
Drága volt mint a fene, de akinek a másolás volt a "munkája", annak ez kellett -
arn
félisten
válasz
A cyrix 5x86tal tobb gond van… egyreszt a korabeli biosok toredeke tamogatja azokat az utasitasokat, amitol van nemi gyorsulas. Masreszt ha a proci stepping, bios es a csillagok egyuttallasa is megvan, akkor elojohetnek olyan kompatibilitasi problemak, amit eppen ezek okozzak. Raadasul ezek a fixelt rev hwek, biosok, lapok mar akkor jottek, amikor a 486nak bealkonyult, es mar mainstreamben is a pentium ment. Szoval egy olyan hw, ami megjeleneskor szinte semmi pluszt nem hozott, kesobb meg mar volt mas.
A 90es evekben is probaltam dx4 helyere es most is kiprobaltam egy nagyon kesoi asus sis471 vlb lapban (kb akkori, amikor az 5x86 kijott) - ugyanaz az eredmeny, fps tesztekben atlagban kb 1-2% gyorsulast mertem, neha egyik neha masik gyorsabb (+-10%). De ezt nehez masik kategorianak nevezni barmilyen szempontbol. Az atlagember atlaggepeben epp azt tudta, mint az intel dx4.
A benchmark tablamban vannak eredmenyek tuninolva, c2c, etc dx4, amd/cyrix 5x86al osszevetve.
-
-
-
Ry0K3N
senior tag
válasz
Mondjuk nálam inkább az a szempont mi a legolcsóbb cucc ami megfelelő a célra. 750-est szinte hozzád vágják egy 770 ahogy néztem itt inkább aprón ár szempontjából a kösz nem kategória. Nálam a tuning nem szempont csak vigye az abandonware játékot probléma nélkül.
Csak ide járok néha mert retro gaming topic nincs. A 99% szerintem azért sok ha alap telepítést nézzük. Mindig kell valami unoffical pach vagy valami más faszság hogy elinduljon vagy fixálj valami game breaking dolgot. Pl nem olyan régi eset: CnC generals egyáltalán nem indult. CnC Red Alert 2 - egyáltalán nem indul. STALKER- játszhatatlan volt mert nem működött a zseblámpa. Dead Space nem jutsz tovább az ajtón és brightness maxon van, és ez nem is XP-s. És még sorolhatnám...
Ó ha az alaplapot cseszi szét a feszültség nem gond nálam, majd kukázok másik 755-ös lapot
Én inkább 2008 esetleg 2007 tájékára tenném, mondjuk megint a kérdés támogatja e valamelyik játék a full HD-t vagy mennyire akarod maxolni. Ott van pl Enemy Territory Quake Wars (2007) egy 8600GTS szeirntem már azt nem tudná kimaxolni.
-
válasz
DarthSun #101308 üzenetére
Thief 2 korai Nfs-ek, 1nsane a legismertebbek, de itt egy lista, egy másik retró ficsőr az amit az Atik egyáltalán nem tudnak az 8bit paletted textures, arra meg itt egy lista (ez leginkább csak Final Fantasy 7-8-at és a Drivert érinti), azt csak a 3dfx karik tudják maradéktalanul, meg a nv-k FX-ig, az újabbak már nem, a Savage4 is tudja régebbi driverrel, meg Trident Blade3d, ill ha jól rémlik a Matrox g400 is (de az lehet keverem a table foggal, a wikiben benne mondjuk pontosan
).
Ha ilyen Quake/vagy quake motoros gémmel a teszteltél ott messze nem jön elő olyan súllyal ez a driver overhead, mert opengl-t jóval kevésbé érinti. Azért is mennek pl jól 3dfx karik k6-x alatt mert a glidenek az egyik legkisebb az cpu overheadje. -
válasz
DarthSun #101266 üzenetére
Pedig a driver overhead egy masszívan létező dolog SS7 platform alatt, és nem nem FX-el vagy 9800-as lesz a leggyorsabb valós felhasználás alatt, lehet 3Dmark meg néhány opnegl teszt alatt jobb, de korabeli 98-00 közötti d3d címek alatt újabb driverekkel masszívan visszaesik a teljesítmény, van hogy felére/harmadára (volt egy jó teszt is vogonson (sok karival, driverrel és nem szintetikus hanem játéktesztekkel) ami ezt nagyon jól ki is hozta, de most nem lelem (de itt van pár kiragadott hozzászólás a témában amit keresés kiköpött; pl1, pl2, pl3, pl4 )) a driver overhead végett. Nvidiaval 8.05 alatt hozza a legjobb teljesítményt, 12.41 után pedig drasztikusan esik vissza a teljesítmény, tehát azzal a karival lesz a leggyorsabb, amit még/már ez a driver támogat, tehát a Gerforce3-al. Mondjuk az más kérdés, hogy szvsz még ezt is felesleges belerakni egy SS7 rendszerbe (tesztelgetést leszámítva), több szempontból is, egyrészt kár stresszelni az SS7 lapok agp vrm-jét, gyakran nem túl acélosak, másrészt ahová már kéne egy GF3, régen kevés a cpu, szóval a valóságban egy MX400-nál több totál felesleges egy ilyen rendszerbe, de igazából egy V3 2000-el vagy rendes TNT2-vel sem lesz sokkal lassabb a korabeli címekkel. Radeonokkal kicsit más a helyzet, mert egyrészt sosem volt rendes 9x driverük, pl. a table fogot (ami sok régebbi címhez kell a korrekt megjelenítéshez) csak a 7.12-es catalysttől tudták megoldani, az meg csak 2k/xp-hez volt már csak, 9x alatt csak ilyen részlegesen bekapcsolható registry tweakkel. Egyéb karinknál is, ilyen 2000-2001 körüli drivrekkel hozza a legjobb teljesítményt, mert az akkori drivrek alacsonyabb cpu overheadje mellett a 3dnow support is akkor volt a zenitjén a driverekben, utána azt is dobták és a gyenge fpu miatt érzékenyen érinti a k6-x-ot, valószínű egyébként ezért nem érződik annyira ez a hatás opengl alatt, mert ott továbbra is megvolt a 3dnow support.
envagyok: metálos gémeket itt megtalálod, savage4-hez 8.20.31-9es driver a legjobb szvsz (szigorúan 9x/me ofkorsz, 2k/xp alatt nincs értelmes drivere), ill ha van hozzá bios frissítés azt is érdemes feltenni, Diamond, Creative stb karikhoz biztos van, BX-es lapokban anélkül előfordul, hogy fagyogat, SS7-el viszont nekem nem volt gondom velük, ha szoftveresen jól be volt lőve. Savage 3D-hez viszont szerintem nincs nagyjából mindenhez jó driver, az ilyen cserélgetős lesz.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #101287 üzenetére
A tápcsati nélkülivel nincs baj (2 hétig nyúztam egy Palit Storm GTX 1050 Ti-t), csak annyi, hogy ez egyben lehetséges gátja az esetleges OC-nak.
#101289Pista0001:
Épp most lestem rá a 8700G APU-ra, nagyon top cuccnak tűnik, a beépített Radeon 780M teljesítménye valahol a GTX 1050 Ti és a GTX 1060 3 GB között lehet. -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #101270 üzenetére
Ott akár valami más probléma is lehetett. Én használtam huzamosabb ideig MMX-et 250-en (2.5x100) és Cyrix 6x86MX-et, továbbá K6/2 chipet is ekkora órajelen, és azt tapasztaltam, hogy a P1-MMX volt a leggyorsabb. Persze fontos megjegyezni, hogy a különbség csak pár százalék volt, nem számottevő. Viszont a K6/2-vel volt a legtöbb kompatibilitási probléma, úgyhogy arról hamar lemondtam.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #101266 üzenetére
Az eredeti 6x86 FPU-ja volt gyenge. Az M2/6x86MX fpu-ja nem gyenge. A köztudatban ez hibásan él. Ahogy mondod, csak egy mítosz. Mivel az MX-ben javították a teljesítményproblémákat az FPU és az ALU részéről is, illetve növelték a cachet, felzárkóztak. Viszont az igaz, hogy azonos órajel és FSB mellett a cyrix m2 és 6x86mx így is lassabb, mint a P1-MMX. Nem sokkal, de egy 5-10% lemaradása lenni szokott. A processzort az végezte ki, hogy túl sok tranzisztort használ (emiatt drága volt gyártani), és nem skálázódott az órajel (így nem tudta felvenni a versenyt a celeronokkal, k6/2-vel). Retró gépbe ideális, mert nagyon kompatibilis, és stabil. De 200 mhz körül egyszerűen nem volt versenyképes, mivel a vetélytársak már a low end termékeiket is 400 mhz körülre lőtték be ekkoriban.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #101231 üzenetére
Nekem súlyosbította a vágyakozást az, hogy sokszor láttam is, hogy az adott gép mit tud (mondjuk a túlhúzott Athlon XP-m ebben sokat segített, mert így nagyon sok új gép is "csalódás" volt), de mégsem lehet az enyém. Sokszor felmerült bennem, hogy 1-1 építést megtartani, de akkor nincs miből újat építeni, nincs haszon és nem tudok megélni belőle
szóval egy idő után akármennyire is tetszett 1-1 gép, fel sem merült a megtartása, maximum annyi, hogy pár nappal tovább "teszteltem", de ezekre sosem költöztem át, mintha saját lenne, és nem is sajátnak kezeltem őket, hanem átmeneti befektetésnek.
Az egyik legnehezebb azt a mellesleg első Pentium D805-öt volt elengedni ami napira ment 4GHZ-en (de indult 5GHZen is), 2GB RAMmal, a VGA-ra már nem emlékszem, csak hogy viszonylag nagy HDD volt benne, és már 1 szálon játékok alatt is felelősségre vonta az akkor még csak 2800+-os Athlon XP-met. Az a gép annyira tetszett, hogy később többször is megépítettem apró eltérésekkel.A naptározós konfig nálam meg semmiképp sem szoftvert (legalábbis drivert) jelent, hanem csak magát a HW-t. De sokszor ott is az "élethű"re gyúrok, vagyis : fentebb volt egy '99 augusztusi gép :
AMD K6 III 450 CPU, 128MB PC100 SDRAM RAM, 3Dfx Voodoo3 3000 16M AGP VGA, Diamond Monster Sound MX300 (Aureal Vortex2) sound card, Gravis Ultrasound Plug & Play 8M sound card, Seagate Medalist 10232 ST310232A 10GB IDE HDD, LG CDR-8400B 40x IDE CD-ROMEz azt jelenti, hogy ez lenne a maximum, az adott korszakra, de életszerűen ennél jóval gyengébbb gépek voltak a usereknél, kb ilyen szinten :
Celeron 366-433, 32-64MB RAM, S3 Trio / Voodoo 2 / Voodoo 3 2000 / TNT1 8-16MB, 3-10GB HDD, 24-32-40× CD ROM. Vagyis az adott korszakra valószínűleg én ezt építeném. Esetleg "utótápoltnak" (de akkor nem naptározós már), 128-256MB RAMmal, GeF MX400 / GeF3, 20-30GB HDD -- vagyis ahogy majd 2001-2002 körülre feljavítva voltak, és sok esetben így is árulták őket magánszemélyek az apróban. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #101224 üzenetére
Igazából megépítettem őket a maguk idejében
Mert ok, hogy sajátnak, napira, nagyon nagyon sokminden kimaradt, amit szerettem volna akkoribande : eleinte mint a falu informatikusa, IT beszerzője építettem meg őket, hiszen mint írtam, előfordult, hogy építettem gépet, és pár nap múlva eladtam (ez idővel egyre inkább ügyféligényekre volt szabva). Sajnos a legtöbbet hiába tartottam volna meg, nem tehettem anyagi okokból. (mivel a nyereségvágyból elkövetett gépépítés motivált, megjött netto nagyker áron, aztán brutto kisker alatt tudtam úgy adni, hogy összerakva, telepítve, tesztelve --> kiszórakoztam vele magam pár napig )
Aztán meg számtech boltban dolgozva szintén sok gépet építettem, ebből volt egy pár ami rövidebb-hosszabb ideig a céges gépem is volt (bár játszani nem annyira játszhattam velük, de pár tesztet mindegyikken lefuttattam).2009-re nagyon komoly gyűjteményem volt itthon, amitől sajnos meg kellett válnom (erről már írtam itt a topicban többször is), és azóta marad a "plátó szerelem"
bár ígyis van 1,5 Athlon XP-m retronak, egy C2D-m ami majdnem kész, és egy 4th gen rendszerem.
-
-
-
-
-
válasz
DarthSun #101146 üzenetére
Valamint az 1.9 Villa már jól kihajtja a Voodoo1- et is. P1 233 @262 kevés, sőt még a PPro200 @233 is kevesebbet hoz V2- vel is(bár a felbontás nagyobb). Kis különbség ezen a szinten, nagy különbségnek számít, de nem is annyira a tesztben, inkább gamet indítva, szemre is folyamatosabb képkockák jönnek a V1- ről.
Bitang CPU kell a 3DFx- nek, P-III/1000 már úgy-ahogy kihajtja. -
czundermák
aktív tag
válasz
DarthSun #101140 üzenetére
Megy az a Willamette többet is, ha jót fogsz ki. Legtöbbször az alaplapok nem bírják a 120+ FSB-t.
Évtizedes távlatból rékerestem, annó bacsis-tuningon cikkeztem róla egy rövidet.
A Northwoodból azóta szereztem egy másikat, ami 3380-at megy, viszont a P4T nem eszi meg az 1066-os RDRAM-ot.
TH7 Raid ellenben igen, cserébe kifullad az FSB OC 113MHz-en. Körbe értünk.Viszont egy tapasztalati infó van velük kapcsolatban. A P4T messze jobb lap minden tekintetben, mint a TH7. Ebből a korból, ha választanom kell, az Abitot preferálnám. S423 alá nem feltétlenül jó választás. Illetve, ha megkapja a P4T a Powerleap-el a Northwoodot, esetleg még egy emelettel a HT-s 3066-ot, na az igazi jóság. Nem igazán van érezhető különbség egy frissebb 865,875 chipsetes lappal szemben.
Gondoltam rá, hogy tervezek és nyomtatok valami CPU hűtés lefogatót hozzá, mert csak tesztpadozva lehet használni az átalakítók miatt. Ezzel a megnövelt magassággal semelyik CPU hűtés nem kompatibilis, csak amit gyárilag a Powerleapekhez adtak, olyanom meg nincs. Szeretném valamikor komplett PC-ként látni, talán őszig oda érek, hogy megvalósuljon.
Kedvelem azt a platformot, minden nyűgjével együtt. -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #101134 üzenetére
Biztosan licenszköteles volt. De nem az volt a baj, hanem eleve nem is tervezték, hogy DDR-el is kiadják a platformot. Így aztán az AMD-hez képest több hónap hátránnyal hozták ki. Amúgy volt DDR-es lap pentium3hoz is, szóval az Intelnek volt tapasztalata a DDR-el... Csak épp úgy gondolták, hogy az olcsó p4 lapokhoz jó lesz az sd, a felső kategóriába meg a rambus, és a ddr-el nem is számoltak. A rambus viszont nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert a gyártók inkább a DDR irányába mozdultak el. A rambust szinte sehol nem használták, elvétve lehetett a rambussal találkozni, pl videókártyákon. Emiatt drága volt, meg körülményesebb is volt használni.
-
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun #101126 üzenetére
Alapvetően azért hezitáltam, mert már van egy 1. gen. platformom, nagyobb teljesítményhez meg ott a 4. gen. Legalább magamnak meg akartam indokolni, hogy mégis miért kell.
Végül azt találtam ki, hogy dual bootos lenne, 1 gpu-val hackintosh régebbi rendszerrel Aperture-höz, CF-hez meg Win 7 lett volna, esetleg még Win 10 is. Odáig nem jutottam el a kutatássl, hogy bezavar-e a második gpu, de a CF-et biztosan nem támogatja az OSX. Igazából az OSX lett volna az elsődleges célja, Win/játék téren ütötte volna a 2 meglevő gépet. Igazából elég gyenge lábakon állt a magyarázat...
arn: Továbbra is várat magára. Kicsit aggódok, hogy a hosszú várakozás után nem lesz-e túl nagy a csalódás, de szerintem a tény, hogy megvan már örömteli lesz. Majd egyszer...
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #100944 üzenetére
Pedig anno a 233-asok mellett sok-sok Voodoo 1 volt, a V2-t meg jellemzően 333-466MHZ-es Celeronok mellé rakták.
Persze akadtak eltérések is, a padtársamnak pl '99 őszén lett Voodoo 3 2000-ese egy P1 233-as és 64MB RAM mellé. Az infó tanáromnak meg egy 1066MHZ-re húzott 800-as Celeron mellett is csak Voodoo RUSH volt (2001 december). -
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #100944 üzenetére
V1 mellé jobb a húzott Celeron 300A 450MHz-en, az már elég. V2-höz még nem kell Copper 1000MHz-es PIII, az V3 3000 mellé kell. (133MHz FSB-vel és jó SD rammal.)
Jelenleg 35K körül mennek a GTX980-ak, 25K körül a GTX970-ek, 1 új belépő kártya árából kijön 1 komplett netezős+ retró konfig. -
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun #100869 üzenetére
Esetleg nagy file-ok esetén megoldás lehet a torrent, rákerestem, mi módon lehet megoldani. Az egyik nyilván az, ha van az embernek privát trackere, de tracker nélkül is meg lehet oldani, úgy tűnik. Ezt találtam:
"Yes, it’s very common, and is supported by the magnet link standard. So you use whatever client to create the torrent. The SHA checksum is posted to the DHT, and anyone that uses the magnet link will find any peers on that torrent by accessing the DHT.
I recommend trackerless because trackers are a single point of failure and have a habit of going down at the worst times.
Of course nobody will find your torrent unless it’s published somewhere, but it can be done in a distributed fashion by sharing the magnet link or infohash.
Make sure your client reports a working connection to the DHT, often a green ball beside “DHT”. Publishing this way can take a few minutes. For more info look up “trackerless” torrents just google it. Also you are only guaranteed to be in the DHT as long as a single peer is on that torrent. If the torrent is active it will stay in the DHT indefinitely, but if the last client exits the DHT will purge the infohash after awhile.
Keep in mind while creating a trackerless torrent is convenient, it does not make you anonymous."Annyi az előnye, hogy nem kell felhős tárhely, csak a gépednek kell mennie mondjuk egy meghatározott időszakban. Nem próbáltam még ilyen módon megosztani valakivel valamit, szóval gyakorlati tapasztalom nincs.
-
Ranagol_5
senior tag
válasz
DarthSun #100834 üzenetére
Hát, arra rájöttem, hogy úgy hajlandó bootlni a 85mb-osról, ha a slave-re rá van dugva az 1007mb-os. De ha felcserélem és át is jumperolom a két hdd-t, akkor is masternek a 85mb-ost ismeri fel, még cable selecten és a második ide dugóra dugva is.
Azt még kipróbálom, hogy ha cd-rom-ot dugok a hdd helyére, akkor bootol-e. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hálózati / IP kamera
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- E-roller topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest