- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Magisk
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Megérkezett a Pixel 5 és 4a 5G
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
hobizoli #115222 üzenetére
Igen ez is default volt így 100x20 vagy 133x15 mindkettő 2ghz-re jön ki 2400+ esetében, lockos procinál nem is volt gond, mivel az fixen be van drótozva, de azok a lapok amik nem kezelték a high multit rendesen (tipikusan ilyen KT133-tól KT266A-ig), az ilyen nagyobb szorzós lockmentes procikkal rendre a 100-as fsb-hez tartozó szorzóval indultak el, mondjuk nem volt olyan nagyon gyakori, hogy egy kiöregedő platformba vki locmentes 2100+ fölötti procit vadásszon (de azért bele lehetett futni), inkább egy jól tuningolható steppingű (juihb volt talán) 1700+ volt a sláger.
-
válasz
hobizoli #115211 üzenetére
Persze modern lapnál nem volt nagy kunszt, azokat már eleve arra tervezték, hogy tudja alapból kezelni a low/high állást a szorzóknál, kb a KT333 volt a választóvonal ami általában már tudta, a KT266A meg még nem, ez okozhatott is galibát pl. KT266A és szorzózár mentes 2400+ esetében, hogy az 20x-os szorzóval akart alapból indulni, de ha 133-as fsb-re volt jumperlve a lap akkor nem indult, előbb 100-asra kellett venni a lapon az fsbt, majd 15x-ösnek megfelelő átlapozott low szorzóra állítani (talán vmi 7,5x-es körül volt) és utána már mehetett vissza 133-ra az fsb, persze ha a fapad lap nem tudott szorzót állítani, akkor csak a drótozás maradt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #115217 üzenetére
Pedig ez a csiricsáré papagáj színkombó nem csak rájuk volt jellemző akkoriban, sőt, ők már inkább az S754/C2D körül kezdték el (van Giga EP38-as lapom szép színes) de a Chaintech, az már a P3/P4 időkben is csiricsáré volt. Mondjuk akkoriban szépnek találtuk, nem kellett se RGB se semmi. Ahogy ablakos házikó sem, mert minden valamire való gamernek/kockának folyamatosan le volt véve legalább az egyik gépház oldala, és így meg pont látszott.
Ha belegondolok, akkor a 466-osom vagy házvázban (ház aminek kb minden oldala hiányzik csak egy váz) volt, vagy alaplapos dobozon. A Celeron 1700-as ATX házban, de az oldala sosem volt rajta, ahogy kb az Athlon XP-nek sem. Az Athlon XPnél a bő 6 év alatt 3 hónapot ha rajta volt a házon az oldala. A Phenom 9500 már zárt házzal kezdett de hamar megmutatta a HD3870X2, hogy célszerűbb lesz levenni az oldalát, aztán ez olyan jól sikerült, hogy a I3 4330 is végig levett ház oldallal ment (ugyanaz a ház mint a Phenomnál és még most is), és végül még a 10th gen I5 is így kezdte 2021-ben. 2023 januárban került csak fel a házra az oldala, miután az RTX 3060 12GB is belekerült és a gépet "kész"nek nyilvánítottam. Azzal jeleztem, hogy felkerült rá az oldala. A tápom csiricsáré RGBje ígyis színes mintákat rajzol a falra (amúgy tök szép) de semmi más RGB csicsa nem látszik a körbe teli házból. Ha belegondolok az elmúlt 25 évben összesen, több részletben, összesen vagy 3-4 évet ha össze tudnék szedni, amikor fent volt a házon az oldala.Abit tuningbarát jó lapokat gyártott, nagy kedvencem volt.
-
Fücsök007
őstag
válasz
hobizoli #115214 üzenetére
Amíg nem lett a cégből Universial abit, addig sok kivételes vagy első lapjuk volt, később azért több középszerű lap jött tőlük ha nem a csúcskategóriát nézzük. Gyakorlatilag 975X majd Nforce 680i + X38 és végül nem hivatalosan X48-as lapok voltak jók, alatta 965P/P35/P43 nem volt egyedi. A végén azért pár dologban pl. fekete hátterű bios, meg 16GB DDR3 támogatás gyakorlatilag csak X48-Max és Rampage Extreme lapban ment stabilan, az összes többi lap 8GB-ot támogatott a gyakorlatban. Nyilván az X38 Quad GT DDR2-vel tudta a 16GB-ot de csak 800Mhz-en ami visszafogja a Quad procikat, de a portok ugyanazok ott is. Ma már nem lehetne annyi pluszt kicsikarni a procikból, de nincs is értelme, ezért a mezei felhasználó csúcslapra nem vágyik, bőven elég a középmezőny ha jó a chipset.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #115214 üzenetére
Igen, emlékszem, hogy anno a mesternél láttam olyat, hogy két 366-os Celeron dualba, 550MHZ-en, meg 256MB RAM. Nálam meg otthon akkor volt Celeron 366 meg 32MB RAM.
De a K7 platformra visszatérve, a másik jelöltem egy ketchup deszka Abit NF7 lett volna, de ASUS-t egyszerűen hamarabb találtam, és úgy voltam vele akkoriban, hogy ASUS vagy Abit. Akkor még nem sejtettem, hogy majd Phenom 9500 mellett megutálom az ASUS-t.
Akkoriban jött be az Asrock is, eleinte bottal se piszkálnám márkának indult, utána érdekes megoldásaival (azok is mindent IS megoldottak okosba) hívta fel magára a figyelmemet, és mára odajutottunk, hogy a főgépemben is Asrock van (B560M Pro4 -- mellesleg az egyik legszebb/legvagányabb kinézetű alap szerintem) meg a másikban is (Asrock Z790 PRO RS). -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #115211 üzenetére
Igen, ebből a szempontból a VIA-k jobbak voltak, az NF2 Bios/CPU buhera nélkül általában csak 12,5-13× -ig tudta a szorzót. Erre azért emlékszem ennyire mert kezdetben ez volt az oka mikor NF2 lapom lett, hogy "csak" 2700+ -on ment a CPU-m 2800+ helyett. Mondjuk ez nem volt érezhető veszteség, pláne, hogy az APU (Audio Processing Unit) levett egy csomó terhet a CPU-ról így a játékok hanggal futottak olyan gyorsan mint a VIAban hang nélkül, meg Dual Channel és ilyenek, ami miatt a kis órajel veszteség ellenére még mindig gyorsabbnak éreztem az új lappal a rendszert. Aztán idővel a szorzóra is volt okosságom, így mehetett - a már itt a topicban is unásig ismert - 16×166-on az eredetileg 11×133-as CPU.
Így lett egyébként a 2000-es évek végére (2009 elejére lett a legfullossabb) egy olyan Athlon XP-m ami szerintem az ország egyik leggyorsabb Athlonja lehetett napi használat mellett :
ASUS A7N8X-E DLX (NF2 Ultra)
1466@2669MHZ (11×133 @ 16×166)
2GB DDR RAM 400 @ 333 CL2 (Dual Channel)
NVidia 7300GT 128MB GDDR3
2×160GB HDDA nagy baj ezzel az csak az volt, hogy eddigre már azok a költségérzékenyebb vásárlók akik még 2005-ben is Athlon XP-t vettek, már addigra azok is kezdték lecserélni Athlon XP-jeit, és 2009 őszére az SSE2 hiánya nálam is nyugdíjba küldte az Atlon XP-t.
Amit sajnálok, hogy anno eladtam a 7300GT-met
(van helyette most Radeon 9800Pro mondjuk, bár nem tudom az mennyivel lassabb/gyorsabb)
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #115008 üzenetére
Ez mind jogos, de : Ahová ahová (mind anyagilag mind elvárásban) az 1700-2000MHZ-es Celeron (vagy 1GHZ alatti Duron, Tualatin) került ott nem ment el úgysme olyan cucc ami profitált volna a pluszból.
Persze érdekes lenne csinálni egy korabeli tesztet, akár 8-900MHZ-es Duronokkal Celeronokkal, 2400-3000MHZ-es P4ekkel bezárólag, hogy hol mi profitál az MXel szemben a Ti4200/4400/4600... De ilyenről nem tudok, ennek esetleg egy szűkített változata talán van valamelyik PC újságban. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #115003 üzenetére
Jogos. Mikor az XP megjelent, akkor én még javában 466-os Celeronnal toltam, és 1000-1200-as Duronról vagy hasonló Celeronról álmodoztam. De még nekem utána jött az 1700-as Celeronnal a kör, és 2003-ban (1,5 évvel az XP megjelenése után) jött az Athlon XP. Ráadásul mivel akkoriban rengeteg Athlon XP-t összeraktam, így tudom, hogy kb a köreimhez fogható átlag polgárok életébe is akkor tört be az Athlon XP. Bármennyire is jó proci volt, mondjuk 2001 végén számomra kb elérhetetlen volt. Az más kérdés, hogy akkor elvből sem választottam volna még azt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #115000 üzenetére
Jah tényleg rémlik, hogy valami Xeon volt.
Az olcsó Celeron mellé elég volt az MX440 is. Persze mindennek jót tett, ha a Ti4200 került inkább oda, de Celeron mellett nem volt anyni értelme. Igen, a Duronnal jobb volt, pláne, ha valamelyik Appalosha/Applebread 1200-1400-as Duron mellé került, esetleg OCzva is volt, hiszen akkor már bőven jött az a teljesímény ami Celeronnál 2GHZ fölött. Meg azért Tua Cerka mellé sem volt feltétlenül ördögtől való egy Ti4200.
#114999 Pikari : igen.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #114981 üzenetére
A P4EE szerintem egy afféle "na ilyet is tudunk" demonstráció volt, de ha elkezdtek volna érte tömegesen sorbaállni a népek akkor az Intel komoly bajban lett volna. Gondolom ennek az őrült árazással (is) próbálták elejét venni.
A GF4 Ti4200 szerintem eleve magas órajelű P4 Celeronok, vagy közepes P4-ek (2400MHZ és környéke) vagy hasonló + -ozású Athlon XP-k mellé volt való. A 4400 a szar árazása miatt leginkább sehová, a 4600 meg a fölé. Az MX-ek meg értelem szerűen ezek alá, főleg Celeronok mellé. -
válasz
hobizoli #114981 üzenetére
Akkor jó is hogy kicseréltem a 6600GT- re, most nézem hogy 2004- es, ugyanúgy mint a P4EE. Nem szoktam figyelni a dátumokat, fejből csak néha tudom, mi mikor jött ki. Persze inkább a 6800GT illene hozzá, de azt nem veszem ki a 775- ből.
AGP HD3850 van még szabadon, avval lehetne flexelni, meggondolom, mondjuk annál gond, hogy nincs Win98 driver. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #114861 üzenetére
Az 1700-1800 meg 2GHZ-es az sokkal gyakoribb volt, Celeronok is ezekből lettek. Aztán jött a NW magos Celeron, ahol be volt ígérve előre a 256KB L2, de sajnos semmi nem lett belőle. Viszont a NW magos 2GHZ-es Celeronok kb 100%-a ment 2660-on, és felük 3GHZ-en. Na persze mindig mindenhol Wilamette magos 2GHZ-es Cerkát kaptál.
Anno az 1700-ast cserélni akartam NW magos 2GHZ-esre, de elcsesztem mert megvették a nagykerből az összeset karácsony előtt, utána meg jött még egy szállítmány, az mind Wilamette volt megintÚgyhogy maradtam 1700@2266MHZ-en. Megjegyzem ezzel az 1700-as Cerkám már kifejezetten tuningos darabnak számított.
De a nagy Wilamette P4-nek is szar volt a tuning potenciálja, 2100-2200MHZ körül még a jobb 2GHZ-esek is kifulladtak.#114859 hobizoli : igen, abba SD és DDR RAM is mehetett VAGY VAGY alapon, de fehérholló kategória volt, talán élőben nem is biztos, hogy láttam.
-
arn
félisten
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #114803 üzenetére
Úgy látszik, hogy szerették az amerikai autós kódnevelekt
(Chevy CAMARO, Chevy CORVETTE)
Elvileg azért jött külön a Morgan, mert az Athlon XP-knek nagyon jó lett a kihozatali arányuk, valójában olyan sok igény volt az alacsonyabb órajelű procikra, hogy még a jókat is visszabutították. Egyszerrűen piac szegmentáció miatt kellett a "kissebb". De ezt idővel megszűntették, és egyszerűen a régebbi lassan Athlon XP-k lettek a low end, a kevésbé régebbiek a mid, és az újak a high... Szerintem sosem volt olyan átlátható CPU paletta mint akkor az AMDnél. (egy rövid ideg, a Barton már picit kezdte borogatni, az A64 meg elhozta a káoszt, előbb foglalatok majd teljesítmény tekintetében is, nem csoda, hogy az egész + -ozást dobták egy idő után)#114802 Fenyő : ez nekem kínai, külön rossz számomra, hogy úgy kezdődik, hogy "Linux". De mindegy is, mert jelenleg nem tervezek az Athlon XP alatt netezni, mert nem lenne semmi értelme. Meg az a gép se arra van már.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #114801 üzenetére
Erről a Camaro Core-ről nem hallottam még szerintem. Mondjuk eléggé régi, de fura, hogy a tied 1300MHZ-es. Esetleg dobhatnál egy sorozatszámot, bár a nagyon régi CPU-kéval nem biztos, hogy boldogulok. -- megnéztem a képen látható Camaro Core-t a wiki cikkbe, nyilvánvalóan nem valós értékeket kapok.
Ami érdekes, hogy a wiki cikkben van alul egy Applebread fotó. A képen látható példány 1600MHZ-es azonban megy 2200MHZ-en is
-
arn
félisten
válasz
hobizoli #114793 üzenetére
Akiban le tudod kovetni, ekkora kulonbseg nem volt, hogy jelentek meg az arlistaban (a ghzes procik kb harom het elteressel jelentek meg). A masik, hogy a p3at regi lapokba is bele lehetett rakni, az uj lap is olcsobb volt hozza es kiforrottabb, illetve joval kedvezobb volt a fogyasztasa. Sebessegben clocktoclock eleg hasonlok voltak, sot a thunderbirdig az athlon nem is skalazodott tul szepen.
Ettol fuggoen szerintem is a 2000 kozepe es 2001 kozepe kozott az athlon fenykora volt, de aztan a p4 szepen beerte.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #114793 üzenetére
Én is így emlékszem. Meg arra is, hogy a PIII-nál CuMi magon cumi volt az 1100MHZ is, ezért később Tualatinnal tudtak pl Celeront is meg nagy PIII-at is létrehozni. Celeronból 900MHZ-től már Tua volt, talán volt 1000-es Cumi Celeron még, de nem lehetet húzni már sehová.
A 900-as Tualatin Cerka meg simán ment 1100-1200MHZ-et (a jobbak sokkal többet is) és 1200-on az összes nagy Cumi PIII-at is elkente, töredék áron. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #114780 üzenetére
Persze, nyilván ez is baj volt, hogy a konkurencia érte el hamarabb az 1GHZ-et, a kettőt és a hármat nekik kellett előbb elérni. (és mai napig igyekeznek órajelben elöl járni)
Azért én a maga idejében láttam PIII 1000EB-t működés közben, de arra emlékszem, hogy igencsak ritka és érdekes CPU volt. De az AMD-től akkoriban meg tartottunk, 1GHZ ide vagy oda.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #114769 üzenetére
Tavaly előtt Lauterachban egy akkora lakásban laktam mint amekkora itthon a dolgozó szobám és a háló. Ott az egész lakás volt akkora, de el lehett benne lenni, pláne mikor tudod, hogy csak X hónap az egész.
Vannak távoli(bb) amcsi rokonaink, nézték a házunkat a 2000-es évek elején, hogy aszondja nekik a vendégház ennél kicsit nagyobb. Mutattak képet a Queens-i vityillóról, rendesen BAR a pincében, konditerem, medence, meg minden szar, három emelet, mindegyik nagyobb alapterülettel mint a mi három szintes házunk összesen. Meg k* nagy terasz, meg hátsókert, meg 4 autós garázs. Csak lestem. -
ata99
tag
válasz
hobizoli #114764 üzenetére
Azért érdekelt engemet az az 512 kB kezelése, mert kiváncsi lettem volna rá, hogy hogyan oldották meg. Mert az első 16kB rom meg a második 16 kB ram az a videoram +rendszerváltozóknak volt lekötve. A 32 kB-os ram blokkok között kapcsolgattad. A floppy miatt kellett nekik egy módositott romot használni. Nekem anno utoljára egy didaktik compakt volt floppyval. Ott már ugrott a nem használt ramok kezelése
-
válasz
hobizoli #114764 üzenetére
ami 27byte-l tobb(!!) is, mint a 48kB 49152byte-a
Ne feledd, hogy le kellett menteni a CPU regiszterek tartalmát is, hogy jól működjön a visszatöltés után a program. Lehet még mellé csaptak 1-2 más dolgot is, de ezt csak tipp. TVC-t jobban ismerem, ott van szín és video mód regiszter amit szintén mentenék.
-
válasz
hobizoli #114711 üzenetére
160MHz-en már magabiztosan veri a P75-öt, talán a Quake-t kivéve. 200MHz-et Peltierrel tudtam elérni és válogatott procival. Ja és ezek AMD procik, a 120-as Cyrix teljesen más cucc.
szerk: 5x86-ra ezt találta a grep: [link] A 30. oldalon találjátok meg. De tudom ,hogy volt hirdetés is...
gban: Nem ment át az irónia? Tudom, hogy többször volt már szó róla.
hobizoli: Fiamról azt feltételezték, hogy fejből tudja a mesét. Bizonygattam a pedagógusnak, hogy nyugodtan adjon neki másik könyvet. Középső csoportban már olvasott a többieknek délutáni alváshoz. Jobb is volt így, mert különben unalmában randalírozott.
Fenyő: Ó rossz a terv, orosz a terv.
vrob: Darabold fel és hajrá
KROK640: Nem desktop az elsődleges, hanem a mobil. Az E mag kicsi, olcsó. Van értelme, csak nem desktopon.
-
ata99
tag
-
válasz
hobizoli #114728 üzenetére
Nekünk meg úgy derült ki már az ovi első hetében hogy gyanús volt hogy minden gyerek őt hívja a könyvekhez ő meg megmondja hogy mi az. De letudták azzal hogy ismeri a könyveket. Csak akkor jöttek rá a trükkre amikor látták hogy nem képes oldalnál mondja hogy mi az, hanem szövegesnél
Ment be érte a feleségem, le is támadták, mintha valami hatalmas felfedezést mesélnének neki, hogy anyuka, a gyerek OLVAS!
Mondta hogy igen, és? Azt hitte valami baj van úgy jöttek…
Mondtam is, miért nem mondta hogy ír is de sajnos borzalmas a helyesírása -
válasz
hobizoli #114711 üzenetére
A Cyrix 5x86-osokat valóban nem nagyon lehetett tuningolni (abból volt csak 120-as, amd-ből csak 133-as), de amd 5x86-osból még nem találkoztam (50+ db-nál) olyannal ami ne vitte volna a 160-at, a 180-hoz, pláne 200-hoz viszont extra mák kellett.
Hja általánosban nálunk is volt olyan angol tanárunk Skóciából aki nem tudott magyarul, mi meg angolul
, de egyébként is jellemző volt, hogy minden évben más nyelvtanárunk volt rendszerváltás környékén (~89-90), először úgy volt oroszul fogunk tanulni, aztán menet közben változott a terv.
-
Pikari
veterán
-
válasz
hobizoli #114489 üzenetére
Azt nem is tudom, arra sztem még nem is tettem Win7- et. Régebben S939- en még használtam, aztán kikopott. Ma XP után a Win10-11- el karcolok, a közteseket már kihagyom.
Ez a teszt Zen2/Win98 alatt fog menni(és Win11 alatt), ami a vas szerint nem retró, oprendszer szerint igen - azért említettem az eretnekség jelzőt.
Látom a tervezett tesztet futtató RyZent nem említettem, amiatt kérdeztél rá a Win7 lehetőségre. De nem gond a madness vas, mert az USB3.x portok már Win98 alatt is működnek. -
-
Szirtimorc
senior tag
válasz
hobizoli #114298 üzenetére
LinuxCNC, Mach3 konkrétan x86-ra épül, hobbisták, kis cégek rendesen használják, a nagy ipari óriásokról fogalmam sincs, viszont a kis-közepes vállalkozások, ahol esetleg megfekszik a célgép, kérnek ajánlatot a gyártól, kiderül, hogy egy közepes autó ára lenne, akkor megnézni valaki hozzáértő, és akkor látszik, hogy valami sima x86 van van benne. Na ilyenről már többször hallottam.
Konkrétan láttam egy automata szövőszéket, annak a lelke egy XT volt. -
válasz
hobizoli #114316 üzenetére
Kapott a r&d részleg prémiumot hogy spóroltak 10 centet a csatlakozón. Alig van benne fém, a 2x8-ashoz többször ennyi kell.
Nvidia mindenen spórol már régóta. Gyártók is a fospaszával meg noname padokkal. Vramot is óvatosan mérik, nehogy jó legyen AI-ra. Nem vagyok AMD fan de most éppen 7900XT-m van ami 3x8 pin van. Halk, hűvös, 20GB vram meg elég egy darabig. -
Szirtimorc
senior tag
válasz
hobizoli #114218 üzenetére
Az a baj, hogy az USB ezeket a portokat nem váltja ki, nem véletlenül. Az USB-nél az a lényeg, hogy az adat átmenjen valamikor, aztán majd történik vele valami. Viszont a "hagyományos" portoknál, mivel az hardverszintű és órajelhez kötött, így az biztosan időben, és kiszámítható módon érkezik. Ennek hatalmas jelentősége an pl. CNC gépvezérlésnél, ahol egy adat késése is lépésvesztést okoz, és mehet a munkadarab a kukába (a párszázas fordulatszám nem tud várni). Sok célszoftvert írtak ezekkel ellátott 286-386 alaplapokra, amik azóta is vezérlik a több tízmilliós gépsorokat. Igazából fölösleges is lett volna célhardvert fejleszteni, mikor ezek is bőven jók. Van egy magyar fejlesztésű cnc gépvezérlő rendszer, C2D-n megy a legjobban , és csak alaplapi LPT -porttal megy a legpontosabban.
Win (talán xp?) fölött meg már ezek se működnek rendesen, mert az oprendszer elvette a közvetlen kapcsolatát a hardverrel a programoknak.
Ezek továbbfejlesztése a RS-422 és RS-485 portok.
Úgy hogy az egér meg szkenner perifériákon túl is van élet -
válasz
hobizoli #114265 üzenetére
A dual CPU nem ok. A chipset kommunikáció még sokkal lassúbb mint pld a Zen2 InfinityFabric esetén a kettő 4 magos node között. A Zen3 pont ebben nyomja le, mert ott már 1 szilíciumon van a két node, nem kell a belső busz sem.
Retróban is a legrosszabb megoldások a DualCPU systemek, pld kettő egymagosnál is sokkal jobb egy kétmagos, még korai retróra is. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #114247 üzenetére
Értékelem, hogy segíteni akarsz, és azt akarod, hogy jobban járjak, és ha a fő vagy valami napi gépemről lenne szó, bizisten, hogy komolyan elgondolkodnék, de :
A Z97-es lap adott, meg egy hatalmas nagy hűtő is hozzá. Az egésznek az lenne a célja, hogy egy meglévő és működő komplett gépet feljavítsak. Ezzel tulajdonképp a 2018-as álom gépem is teljesülne (ami valamilyen szinten ma 2025-ben szintén az). A CPU 5K, ha a kuszált RAMokat is variálni akarom, akkor további 8 ezer ft 16GB használt DDR3 esetén, 32GB vadi új 3 év garos DDR3 esetén is 30K. (ezutóbbit nyilván nem vállalnám be) De maradhat ígyis a RAM, és akkor 5 ezerből megálltam.Ha az általad javasolt utat követem, akkor a következő történik nagyjából :
1. Vehetnék új alaplapot, CPU-t, CPU hűtőt, RAMot, ez sehogy sem állna meg 5Kból. (de 13 ezerből se)
2. Ha nem a jelenlegi helyére akarnám, akkor emellé még házat, (táp még csak akad is) és SSD-t/HDD-t, és ezután csak eggyel több gépem lenne
3. Ha a jelenlegi helyére akarnám, akkor lenne egy kuka/eltakarítandó félkonfigom
4. Tenném mindezt egy olyan hobbi gépért, ami éves szinten kb alig megy, az elmúlt 2 évben 20 órát nem járt összesen!
5. A cél Win 7, és azon játszogatós átlag felső közép gép, ami szvsz az általam gondolt úton is megvalósulA javaslatod egyetlen előnye az lenne, hogy kipróbálhatnám a korai DDR4 platformot, ami kb 5,6,7th gennek fel meg, de a konkrét CPU Broadwell, tehát még az elejének is az eleje. A 6C12T és a 15MB viszont cool.
-
válasz
hobizoli #114245 üzenetére
22/44 az már egész jó lenne, talán kinyitnám a satu 2011 socketet a cseréhez
, bár a kínai lapban nem biztos, a VRM lehet/valszeg elfüstölne.
A márkás Asus black lapokban még elmenne talán, de ott meg a csóri sima X99 chipset a korlátozó a modernebb C612- höz képest. Korlátoztott ECC RAM, meg még mittudomén micsoda. Oda a max i7 jó csak, de az korlátozott magszám, cserébe az egekbe tuningolható, de az csak a 3DM01/Win98 esetén játszik, a modernekhez nem annyira lényeges, általános felhasználásra lényegében a kisebb órajeles i5 is elegendő, a 8C16T Xeon meg már szinte overkill. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #114233 üzenetére
Az áruk Zolikám, az áruk.
Leírom megint, itt van melyik I7-nek melyik Xeon felel meg :
1. I7 4790+ : E3-1286 V3
2. I7 4790 : E3-1285 V3 / E3-1280 V3
3. I7 4770 : E3-1270 v3 / E3-1275 v3 / E3-1246 v3 / E3-1241 v3Csak ezek nem olyanok, hogy 20-25 ezerért I7 4770-re vadászok és akkor úgy könyörgök az eladónak, hogy persze a postát is állom, csak küldje már el végre, a túlárazott szarját ... Hanem megvan 5000ft-ból free shippinggel (legutóbb legalábbis ennyiért találtam 4770-nek megfelelőt) és igaz, hogy több idő míg ideér, de ötöd-hatod áron.
Csak nem I7 van ráírva, hanem Xeon. -
válasz
hobizoli #114233 üzenetére
E3- ast én sem tudom, de az E5 már igazi ragadozó, és nem a freki a lényeg, kismértékben igen, de ott a feeling a minél több mag. Hatnál több még nem annyira kell, csak azért mert hát, meg csak-csak, meg mert jól mutat
.
20C40T talán van E5v4- ben is, nemtom, nem néztem utána, de arra már érdemes lenne upgradelni... -
Pikari
veterán
válasz
hobizoli #114236 üzenetére
a 90-es évek végén az használt ps2 egeret, akinek volt ps2 csatlakozó az alaplapján, és hajlandó volt új egeret venni ahelyett, hogy a régi gépéből tette volna át az egeret.
nálam a com-os egeret 2004-ben váltotta a ps2-es egér, aztán 2005-re már usb optikai egér lett.
lpt-re nem csak nyomtatók léteznek, hanem pl eprom égetők...
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #114225 üzenetére
Tök jó, tök jó, csak a CPU nincs a lap CPU support listájában. A lap (MSI Z97 Pro guard) amúgyis DDR3-as.
"ahova meg 6c12t keves, ott maga a Hashwell is az mar reg" - ez biztos, bár a E5-1650v4 már Broadwell.
De még a comet lake-em, ami a napi gépem is "csak" 6C12T. Szerencsére ez még ma sehová sem kevés -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #114213 üzenetére
Ez szép és jó, de a lap adott, és az DDR3-as. Valamint ennek az egésznek az a célja, hogy meglévő "kacatok"ból hozzak ki valami használhatót, minél olcsóbban, minél jobbat, lehetőleg minnél kevesebb új dolog vételével.
Most I3 4170, 8GB RAM, és GTX960 van a lapban. RX 570 8GB adott, még 8GB RAM adott, de a sokféle modul miatt lehet h abból csak szerzek másikat, van még benne 120GB SSD, meg 1TB HDD. I7 4770 szintű Xeonnal nem lenne ez olyan rossz gép(FSP Hexa 500W-os táp van benne, ami ráadásul alig ment még, szinte új).
-
válasz
hobizoli #114168 üzenetére
8 Gigás DDR3 sok volt, most nem néztem utána, de van a fiókban 2x8 1866- os.
USB- re mindent is ráillesztenek, még a 8TB vinyóm is csak a gép tetejére van dobva, jó az USB- n is.
Van kettő bontatlan USB to SATA tápos kínai kábel is még, ki kéne már próbálni. Lustáknak príma, nem kell beépítgetni a driveket a gépbe. -
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli #113865 üzenetére
Nem ritkaság kérdése, csak celeronos gépekhez 32 vagy 64 megás 66 mhz-es modulokat építettek a pc boltok. Ezek a modulok 75-ön menni szoktak, így pl egy 366os celeront fel tudtál énekelni 415 mhz-re. Már ha egyáltalán támogatta az alaplapod, mert sok esetben csak 66 és 100 mhz-et lehetett jumperolni.
A cxrix és k6 / k6/2 procik nem szorzózárasak, oda állítod a szorzót, ahova akarod.
De van socket7en is olyan proci, ami részben szorzó és fsb záras, ez pedig az első winchip, ami 2.333, 2.5-ös, meg talán kettes szorzót tud, és általában csak 66 mhz-es fsb mellett hajlandó elindulni, na azt 200 mhz fölé nem is nagyon lehet feltolni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113644 üzenetére
Azért is írtam fentebb, hogy a KT880 már nagyon elkésett. Amennyire emlékszem pont emiatt nem is nagyon terjedt el, pedig végülis Athlon XP alá az lett a csúcs lap. Na mondjuk azért az NF2 Ultra se rossz.
KT600 az nekem valahogy eléggé kimaradt, de igen, tudott az is. Viszont én a KT400-hoz hasonlítottam ami meg nem. Mert NF2 nagyjából a KT400-al egy időben volt, meg kicsit utána.
-
válasz
hobizoli #113667 üzenetére
Itt a 7900XTX-szel gond nélkül megy.
Próbáld meg úgy, hogy lemented valahova a \baseq3\q3config.cfg file-t, az eredeti verzióból kitörlöd az összes r_[xyz] (rendererre vonatkozó sort, aztán ha úgy megy, akkor darabonként visszamásolod aztán kideröl, melyik sortól hasal el.
-
válasz
hobizoli #113667 üzenetére
"modern" Radeon : nálam a legmodernebb Radeon a HD6870(másodlagos XP- hez az X99- ben, a GTX1650 mellet. Elindítom rajta, aztán fut.Verzió nemtom mennyi, azt meg kell néznem, de most a Zen2- őn vagyok.
7900GS, GTX770, GTX1060, GTX1650 : ezeken is fut - XP/Win10-11 alatt is. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113594 üzenetére
NForce 2 ultra chispetesek. Pl ASUS A7N8X-E DLX. A KT600 már mondjuk a jobb VIA Chipsetek közé tartozott (hirtelen nem ugrik be, hogy volt-e ezzel közvetlen tapasztalatom) a KT880 ami egyértelműen verte az NF2-t meg túl későn jött. A KT133,266, 333 és 400 amikkel közvetlen tapasztalatom volt, sőt KT400-al majdnem 3 évig ment a főgépem, nos ... hát ... nem voltak a legjobbak.
ASUS A7V8X-X -ről váltottam ASUS A7N8X-E DLX-ra. KT400 szorzó kezelésben volt nagyon jó, de egyébként minden szempontból nagyon sokkal komolyabb chipset volt az NF2 ultra. Ok, igazságtalan vagyok, mert KT400 aljáról NF2 tetejére váltottam, de ugyanaz a CPU, VGA és RAMok érezhetően szebben futtatták a játékokat, a HDD-k egymás között gyorsabban másoltak, a Soundstorm MCTP gyönyörűen szólt, ráadásul az APU (Audio Processing Unit) miatt a hangkártya nem a CPUtól vett el erőforrást, így játékok alatt pár plusz FPS-t csak ezen is lehetett nyerni. Olyan extrákról nem is beszélve mint 400-as FSB és DDR támogatás, SATA portok, USB2.0, Firewire, 5.1-es hangkártya, gigabites LAN és még sorolhatnám. Az NF2 Ultrában 2600+ -on érezhetően dinamikusabb volt a rendszer mint KT400-ban 2800+ -on.
-
envagyok
veterán
válasz
hobizoli #113594 üzenetére
Nekem most retróba 2 AMD van összedobva, egy Slot-A Athlon és egy Athlon XP 3299+ utóbbi DFI Lanparty NF2 ULTRA alaplappal
és Fx5900u vga-val.
Jó rég nem vettem elő, lehet ma elő is kapom.
Tervbe van véve egy dual s462 kongig is, arra egy ASUS és egy MSI lapom közül fogok választani, vagy kerámia vagy 1800+ xp procival.
Van nálam 2db Athlon XP-M, érdemes kicserélni szerintetek a 3200+-t rá?
xp-m-ből nem létezett olyan gyors, és 400fsb-s se, csak 333
Vagy csavarjuk frl 400-ra, meg a szorzót és menni fog 2.2ghz felett? -
válasz
hobizoli #113546 üzenetére
Igen, hamar felkúszik, még akár kissé régebbi gépre is. De nem az lényeg. Ha felkúszott nyersen visszaadom - te a küldött PDF nem megnyitható, meg, ja meg ez nem indul, meg az nem indul. 4k 3D filmet nemtom 3D- be kapcsolni, ill bekapcsololom, de 3 féle 3D szemcsim van, és mindegyikkel csak színes sorminta van elcsúszva.
Továbbá a sima film is szaggat, pedig ki van írva a hardveres gyorsítás, ez miért van, stb...stb.
Be kell setupolni rendesen.
Ezért nem vállalom csak a fiamnak, ill egy jó havernak, aztán kész is. Bár a fiamnak egyre rirtábban kell segíteni, mert már a modern bitekben lényegében leelőzi a faterját. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113494 üzenetére
Igaz, hogy nem X99-be, hanem Z97-be de gondolkodok egy Xeonon, megnéztem miket támogat a lap, és azok alapján szűrve indultam el.
MSI Z97 Guard PRO
Core I3 4170 (3700MHZ, 3MB)
8GB DDR3 RAM (2×4GB)
NVidia ASUS GTX960 2GB
120GB OCZ Vertex 3SSD
1TB HDD
FSP Hexa 500W tápA minap elgondolkodtam, hogy ezt a gépet némileg feljavítva még ma is használható másodlagos gépet tudnék belőle faragni. Az elképzelés az, hogy :
Van még itthon 2×4GB DDR3 RAM, és a lapon négy slot van, így 4×4GB RAMmal 16GB-ra felbővíteni a memóriát, de ha nagyon olcsó lenne akár a 4×8GB vételétől sem riadnék vissza, vagyis 32GB RAM lenne benne akár.
Ezenfelül van itthon egy RX 570 8GB-os kártyám, megkapná azt is.
.... és egy CPU fejlesztésen is gondolkodtam. Először arra gondoltam nmejen bele egy I7 4770, de még mindig sokkalom az árát, ezért elkezdtem Xeonokban gondolkodni :
Az alaplapom leírása alapján kigyűjtöttem egy listát, kihúztam azokat a CPU-kat is, amik I5 kategóriásak, vagy I7 alja. jelenleg egy I3 4170 van benne, ettől akarnék gyorsabbat bele, így jött ki a három szekció :
1. I7 4790+ : E3-1286 V3
2. I7 4790 : E3-1285 V3 / E3-1280 V3
3. I7 4770 : E3-1270 v3 / E3-1275 v3 / E3-1246 v3 / E3-1241 v3Tehát ezen processzorok valamelyike kellene nekem abba a lapba. Végeztem egy gyors keresést, és eléggé kiábrándító a helyzet
Itthon a I7 4770 az 13-14 ezer ft jelenleg.
E3-1286 V3 - alin ehelyett folyamatosan mindenféle "hasonló" CPU-t listázott, azokból az egyetlen ami jó lenne 6000ft körül az E3-1270 V3, ez még jó deal is lehet.
Az Ebayen találtam E3-1286 V3 procit, potom 105$-ért (ez 43 ezer ft-nak felel meg), és ez még a legolcsóbb volt 50K+ -ért is van, így a legnagyobb CPU-t gyorsan felejtőssé is teszi. (nem éri meg a felárat, plusz a régi másodlagos gépre amúgy sem akarok ennyit költeni)Ezután még gyorsan kerestem felületesen, és ahogy látom ebből a I7 4770 szint lesz, a magyar kínálat árának kb a feléért van esélyem megcsípni valamit az alsó sorból, sandásan E3-1270 v3-t. A E3-1270 V3-asok ugyanis 6500-8000ft-okért mennek.
Jelenleg itt tart még a project, tényleges előrelépés még nem történt. Tervem szerint a gépen maradna egyelőre a Windows 7.
-
válasz
hobizoli #113494 üzenetére
Nem gondolok semmit, főleg nem az i7-4790K- ról nem, soha nem volt iX procim, semmi tapasztalatom vele. Tudom hogy a TDP meghatározásakor a marketing is befigyel, bár valami irányvonalnak azért jó.
Sok értelme nincs ragozni, nekem bevált a 2640, ezt is akartam, ennél maradok. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113392 üzenetére
Annak meg mondjuk az volt a baja, hogy hiába a magas órajel, gyenge volt az IPC nagyon , és a magok sem mind teljes értékűek voltak. Először ment a hátasdobálás részemről, hogy húúú azta bakker mennyi meg milyen magas órajel, na az Intel tuti lefőtt itt, aztán kiderült, hogy nem eszik olyan forrón az Athlon FX-et
Igaz, hogy az idők során meglepően jól öregedett (ahogy egyre inkább jöttek a több szálat akaró alkalmazások) de alapvetően egy gyenge IPC-s kazán volt, ami számomra hamar elvesztette a varázsát. -
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli #113348 üzenetére
A tudományos alaposság kedvéért tegyük hozzá, hogy abból a kb 1 millió db PC játékból, ami létezik, legjobb esetben is talán ezer db olyan van, ami képes 1-nél több magot kihasználni. Ha csak valaki nem állandóan az épp aktuális AAA titlekkel játszik, akkor sok értelme nincs 4nél több magnak játékra most sem, bár azt hozzá kell tenni, hogy a háttérben a különféle chatprogramok, közösségi oldalak appletjei, videóhívások, esetleg streamelés, simán képes elzabálni a processzort a játék elől annyira, hogy az ember 6-8 magos megoldások irányába tolódjon el.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113338 üzenetére
Igen, arra emlékszem, nézegettem mint lehetőséget. Az akkor még amúgyis jóval drágább M2 mellé még az átaslakító is ... valahogy úgy jött ki a matek, hogy vagy 256-os M2 és átalakító vagy 480GB-os SATA3. Utóbbi lett.
Igazából már 2018-ban még nagyon messze álltam a platform cserétől, pláne a terveim szerint, de úgy voltam vele, hogy a SATA3 SSD tuti használható lesz az új gépben is. Sőt, amikor lecseréltem, eredetileg az is csak egy újabb sokadik ráncfelvarrásnak indult.Az I3 4330, ami talán a legtöbbet ráncfelvarrt konfigom lett (2014 január 19 - 2021 március 8) :
RAM tekintetében : 8GB (2×4) --> 16GB (4×4) --> 24GB (3×8)
SSD : 0 --> 128GB --> 480GB
VGA : HD4600 (integrált) --> HD4850 512MB --> HD4890 1GB --> GTX950 2GB
HDD : 1TB --> 2+1TB
valamint átélt négy(!) monitort, az első még egy CRT Compaq V720 volt, majd jött egy 4:3-as TFT, aztán egy ASUS aminek bűn rossz volt a képe (ASUS VW195D), utána a HP Compaq LA2205wg amivel végülis kifutott.
(De változott a billentyűzet és egér is)A kezdő állapota ez volt :
Gigabyte B85M D3H
Intel Core I3-4330 (3500MHZ, 4MB cache)
8GB DDR3 RAM
Intel HD4600 VGA
1TB HDD
LG HL-DT-ST GH24NSB0 DVD RAM meghajtó
Corsair CX400És a végén a PEEK állapota mielőtt lecseréltem :
Gigabyte B85M D3H
Intel Core I3-4330 (3500MHZ, 4MB cache)
24GB DDR3 RAM
Nvidia GTX 950 2GB
ADATA SU650 480GB SSD
2+1TB HDD
LG HL-DT-ST GH24NSB0 DVD RAM meghajtó
Corsair CX400 -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113320 üzenetére
Igen, az I9-et kifelejtettem, de az amúgyis ritka meg drága volt.
Erről jut eszembe, elkéne már ugranom haverhoz megnézni a gépét, félkonfigot cserélt, 9th gen I7-ről 12th gen I9-reA 10 --> 12gen között mostanában kezd nem érdemi lenni az árdifi, mikor a 12-es gép jött akkor még eléggé komoly volt (igaz akkor a 13th gen volt a legújabb).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Tőzsde és gazdaság
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest