- Netfone
- Samsung Galaxy Ring - gyűrű-kúra
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Szilícium-szén teleppel készül a Galaxy S26
- Milyen okostelefont vegyek?
- Végre bemutatkozott a Google Pixel 4a
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Szirtimorc #114286 üzenetére
Az ipari értékes célgépek, jokerek, nem fogják kidobálni, oda kell még a félretró XP gép(vagy akár régebbi) is, jól belőve. Meg is lehet oldani könnyen, ha van az eredeti vinyóról ISO mentés. Ha nincs, akkor kb senki nem fogja kitalálni az eredeti felállást. És az ilyen környezetben dolgozó újdiplomás informatikusnak gőze nincs a megfelelő mentés fontosságáról, csak amikor leáll a régi gép, néz ki a fejéből, hogy most mi is van.
A régi laboromban LPT-LPT link kábellel mentettem a gépek közötti adatokat, a külső auditor csillagos ötöst adott erre, még nem is látott akkor hasonlóan hatékony megoldást sem.
Nyugtáztam, de már akkor is azt gondoltam hogy egy állami auditornak egyáltalán mi köze van egy cég szigorúan titkos belügyeihez. Ma is kb kémkedésnek tartom az ilyesmi auditálást, ha pld saját cégem lenne, nem is engedném be az auditorokat, dehát akkor nem lesz ISO minősítése - kit érdekel, ha jót gyártok, anélkül is megveszik, a kutya sem nézi az ISO pecsétet.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Pikari
addikt
válasz
Szirtimorc #114105 üzenetére
jó tipp. linux alatt ugyanezt a dmidecode -t 16 parancs tudja megmondani, de csak azt, hogyvalószínűsíthetően mennyi memória van támogatva. de holnap meg is nézem, hogy mit mond rá.
az lga1366-os lapomra azt írja ez, hogy 96gb, és éppenséggel pont annyi van benne.
persze érdemes ezeket az eredményeket némi fenntartásokkal kezelni, ugyanis ezen toolok szerint az én gépemben DDR2 memória van, holott valójában DDR3
[ Szerkesztve ]
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Pikari
addikt
válasz
Szirtimorc #114073 üzenetére
na te jobbat találtál, az 1600as
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
válasz
Szirtimorc #114073 üzenetére
A 2. az DDR4-es.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
válasz
Szirtimorc #114048 üzenetére
config.sys meg autoexec. bat reszelés - a bemenüzésnek is utána kellett néznem, fejből nem emlékeztem, de most pld kell a jó hosszú sokmenüs indító DOShoz. Sokféle géphez 1 külső drive, bonyolultabb lenne mindegyikhez a külön indító.
NC,VC, DN mindíg kéznél volt, vagy a későbbi változatai : TC, FarManager. Ezek egyszerűen használhatók, sztem nehezen felejthetők.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
Pikari
addikt
válasz
Szirtimorc #113994 üzenetére
sidi videókártyája pont jó lenne bele, ha lenne benne pci port
-
válasz
Szirtimorc #113994 üzenetére
Jó látni, hogy nem csak nekem van időgépem.
"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
válasz
Szirtimorc #113639 üzenetére
Akkoriban hasznos volt, ma már jobban megéri ilyenre egy sima kettő vagy többmagos procit beüzemelni sztem.
-
arn
félisten
válasz
Szirtimorc #113606 üzenetére
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
válasz
Szirtimorc #113522 üzenetére
A laptop sztem is csak akkor ajánlott, ha a tulajnak hurcolásos melója van, egyébként csak egy felforrósodott izé, ami amúgyis sokkal lassúbb mint egy rendesen szellőző desktop.
-
válasz
2 proci a chipset kommunációtól is beesik, egymás közt, meg RAM elérésben is. A korai dualprocisok egyáltalán nem ajánlottak(hiába értékesek), de még X99- ben is rosál a duálCPU kommunikáció, tehát itt is egyproci több maggal a jobb.
Zen2- nél pld már egy wafferen van a 2x4 mag + az infinity fabric, de még az sem képes a jó kommunikációra, a Zen3- ban már az összes mag direct abszolúte 1 waffer, közvetlen madzagolással, jelentős a sebesség növekedés, ha a kód több 4 magos modult hajt.A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz
Rakj bele ramot hogy meglegyen a 8 csatorna. Kell a 8db ram.
Azt tudni kell hogy két procit macerás. Programoknak is kell támogatni mivel a procik egymás ramjaiba lassabban nyúlnak át. Numa awarenessnek hívják. Windows szétosztja úgy ahogy de nem jól skálázódik. -
vrob
aktív tag
válasz
Szirtimorc #113488 üzenetére
Én azt tapasztaltam LGA2011-3 vonalon, hogy a korabeli WS alaplapok, amik támogatják az Reg memóriákat is, csak all core turbo-n mennek.
Rengeteget küzdöttem vele, összes BIOS verzió, ezerféle kombinációban állítva, de hivatalos beállítással, driverekkel nem tudtam előhozni ilyen lapokban a single core max turbo órajelet.
Olyan is volt, hogy tök ugyanaz az alaplap egy régebbi revíziója még nem támogatta az 1Rx4/2Rx4 memóriákat - ebben rendesen turbózott a proci. Az új revízióban, ami megette az összes reg memóriát, abban meg cserébe nem turbózott a processzor, illetve csak az all-core frekvenciára.
Elképzelésem nincs mi az összefüggés, de csak ezt vettem észre mint kapcsolatot.Elvileg BIOS hack-kel, TDP limitig ki lehet használni max órajelre is, de én ezekkel nem éltem soha.
Azok kívül, hogy single core tesztekben kicsit több pontot hozott az egyik, érzésre semmi különbség nem volt a gépek között -
KROK640
nagyúr
válasz
Szirtimorc #113481 üzenetére
Na, a laptopot én sem szeretem. Meg főleg azt nem, mikor olyanok is laptopot akarnak akik aztán sose viszik sehová.
Asus Z10PE-D8 WS - menjen bele két gyors négymagos, jobban jársz vele!#113480 DarthSun : ez így szokott lenni. Nekem is az IT mellett termelni is kell.
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
válasz
Szirtimorc #113488 üzenetére
Az enyémen is C612 chipset van, csak a gyártó hívja X99- nek a lapot.
Az E5-2640v3 rendesen beturbózza a 3.4GHz- et, ebben a lapban, persze csak 1-2 maggal lövöget ki.A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz
Szirtimorc #113482 üzenetére
Csak E5v3 van, de arról is gyér az infóm, mint fentebb is említettem. Az alapvető seteket nagyjából kiköböztem. Az ilyen félretró cuccoknál inkább a Win98/XP telepítésben vagyok otthon, meg a speckósított DOS.
Bár nemrég írtam hogy a Win11 is száguld rajta, sztem még otthonra is príma.A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz
Szirtimorc #113481 üzenetére
Én kb a felénél is kevesebbet tudok az X99 BIOSról
Bár azt tudom hol kell engedélyezni a turbót, 3 set van, agresszív-normál-idle, utóbbival csak 1200MHz- en megy. Angol nevüket csak akkor tudom ha előttem van.
-
válasz
Szirtimorc #113471 üzenetére
Frappáns faházat készítettél neki
-
KROK640
nagyúr
válasz
Szirtimorc #113471 üzenetére
Az a ház nagyon komoly XD
-
Czo
addikt
válasz
Szirtimorc #112650 üzenetére
Igen, ezert tuntette el a google ezt a benchmarkot. Nalam, Safari-val, 2x probalva, kb ugyonaz az eredmeny (96330 vs 94843). Ok azt irjak, hogy frissen inditott brozerbe erdemes mindig nezni.
-
válasz
Szirtimorc #112644 üzenetére
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Szirtimorc
senior tag
-
Pista0001
addikt
válasz
Szirtimorc #112487 üzenetére
Ez L-es E3, 45 wattos, mellette 1 db 3,5-es merevlemez van, 4×4 GB ram és egy LP 1050ti.
Normál használat mellett meglepne, ha 50-60 wattnál több lenne, játék közben is 100 watt alatt marad szerintem. Majd összevetem az i5-tel, az ugye 84 watt TDP-s. Ha ilyen felhasználás mellett mérési hibahatárnál nagyobb mértékben jobban fogyaszt szignifikáns FPS veszteség nélkül, akkor marad, ha nem, megy vissza az i5 szerintem. Ami biztos, hogy a HP usdt-mben is ki akarom próbálni, nem tudom még, hogy az megeszi-e a Xeont. Ha ebben a játszós gépben nem jut szerephez, abban majd találok neki feladatot.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Szirtimorc #112474 üzenetére
Már a VGAból meg úgy amúgy sejtettem, hogy jó régi.
És ahogy látom azt is jól sejtettem, hogy valami Haswell alapú Xeonod leszInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz
Szirtimorc #112466 üzenetére
Azért leírhatnád, hogy mid van (gondolom valami HaswellE alapú Xeon) mert az adatalapodon a leírás igencsak elavult lehet.
-
Fenyő
őstag
válasz
Szirtimorc #112105 üzenetére
Azta Socket4-es lap, fehér holló kategória, Intel chipes, még nagyon ritkán felbukkan, de Sisesből ez az első amit látok. Ha működik is, egész sokat érhet.
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
toan1
csendes tag
válasz
Szirtimorc #111545 üzenetére
Nem semmi!
Már csupán valami ipari mennyiségű FPM DIMM kellene bele. Ugyan nem néztem a keyinget és a BIOS-t, reméljük megeszi a sima, nem ECC-s 3.3V-os modulokat -
toan1
csendes tag
válasz
Szirtimorc #111541 üzenetére
A kép alapján socketeltnek tűnik az a Dallas modul, így egyszerűen ki lehetne cserélni vagy egy újabb Dallasra, vagy egy NecroWare nwX287 modulra.
Nagyon szép lap, még második 82454GX is került rá, ráadásul BGA! Esetleg tudjuk a konkrét típusát, vagy a tápcsatlakozóknál található vonalkód alatti számsort? (fényvisszaverődés miatt nem lehet leolvasni a fotóról) -
válasz
Szirtimorc #111440 üzenetére
Hű, hát ezt iszonyat munka lenne beröffenteni... akár csak próbapadon is, mert házat találni hozzá aztán tényleg fool's errand. Először is ugye a Dallas RTC már szinte biztosan full lapos, szóval pákázás nélkül felejtősnek mondható az egész
Ahogy te is írtad, a táp kérdés önmagában nettó rémálom.
- tippre a J1 "P/S CONTROL"-ba lesz belezsúfolva a +12V, a -12V, a +3.3SB ág is (... de hogy aztán pontosan melyik pinre, azt ki kell multiméterezned.
- az alsó barna portok szemre EISA cuccok. Namost mivel ez egy szerverlap, eléggé esélyes, hogy van valami hardverfelügyeleti chip, ami még akkor is letilt a -5V hiányában, ha nem is dugsz azokba semmit. Az meg nagyon nagy lutri, hogy ki tudod-e cselezni a szokásos átalakítókkal.
- fizikailag passzoló csatlakozókat biztosan kapsz hozzá ebayről / conrad / miegymás helyekről. de ha át is kábelezel egy modern tápot, akkor is adja magát a kérdés, hogy már csak a sok integrált vezérlő meg glue logic (rád nézek, Altera...) mekkora delejt venne fel a +5 és +3.3 ágról... yikes.Ráadásul "Procim van hozzá" - remélem itt Klamath magos P2-re gondolsz, mert szuperül meg lennék lepve, ha Deschutes-ot támogatna a BIOS.
Szóval szerintem ezt vagy
a) szépen kereteztesd be és rakd ki a falra, vagy
b) a nulladik perctől videóval dokumentáld a folyamatot... mert akkora effort lesz, mint ide Lacháza, és legalább akkor egy monetizált YT csatornán valamit vissza tudnál belőle pörgetni.And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
válasz
Szirtimorc #111410 üzenetére
Nahát és van még valakinek ilyen? Előkerült egy kártya hozzá...
Mennyire volt gyakori kis hazánkban?"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
gban
veterán
válasz
Szirtimorc #111300 üzenetére
Ez olyan mint a kezdeti 478-as gyári hűtők.
Ráfeszíteni kész küzdelem volt, vagy törött a keret vagy nem.
Aztán x idő múlva ha levetted, nem indult többet némelyik lap, miután újra ráfeszítetted. Megszakadt a nyák, vagy az északi híd forrasztása pattant el, ki tudja.Postázást nem vállalok.
-
válasz
Szirtimorc #111247 üzenetére
Win95 nem kiforott, a véletlen történések tényleg bosszantóak. Nem is használom/használtam.
Win98SE nagyon egybelett, a kedvenc retró oprendszerem, még a mai Zen2 modern gépen is brutál, persze már kellenek hozzá a modernizált/moddolt driverek, és épp amiatt mert már stabil, azért fejlesztettek rá a mai profi és retrókedvelő programozók.
Egyben a PC vonal kompatibilitását is bedrótozta, a többi oprendszer soha nem is lesz képes ekkora átfogásra, 84-2024- ig DOS/Win98/Win11 vonalra. Brutális átfogás, Linux alatt ha nézem, pld a parancssori Doom1 sem működött már 2000- es disztróval sem, míg modern PC- vel DOS alatt is megy, hang is van PCI karival SBEmu driverrel...miről beszélünk ??A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz
Szirtimorc #111243 üzenetére
Az NT 4.0- nál undorítóbb oprendszert még nem láttam. Nincs eszközkezelő, néztem mint a vettmalac. A leszármazottja, a Win2000 már bizonyos mértékben használható, de korántsem javasolható.
A Win98 után a megfelelő ugrás az XP, de nem a stock, csak a megfelelően moddoltak, a gyári csontra fagy install után.A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz
Szirtimorc #111242 üzenetére
Lehet, nemtom, bár az az L alak...
Nincs is EATX házam, a sima Long ATX- be is pld a profi kínai X99 lap belefért, de egy-két kábelmanagement luk takarva lett, mivel ennek is 2cm kinyúlása van az átvezető lukak felé. Mindegy megoldottam.
Ilyen profi Sharkoon VG7W házam van még egy vadiúj tartalékba, de ezek alsótáposak, PPro- hoz meg hasonlóan, modern, igényes felsőtápos kéne(a naptári hűség nálam nem számít, qrvára mellékes), ilyet meg már nehéz találni. Vannak genetikailag módosultak, de győzze az ember kiválasztani, hogy a retró laphoz melyik lenne jó.
A korabeli bézs ugye felejthető, meg a hűtésük is kb nulla, valamint sárgulnak, csak a modern, ízléses feketék jöhetnek szóba, ebből találj hozzáillőt...nem könnyű.
-
válasz
Szirtimorc #111219 üzenetére
Valami ehhez hasonló alakú dual Pentium Pro alaplapot adtam el 20 éve, mert nem volt hozzá procim, de biztos nem ez volt az, mert azon nem volt külön VRM és talán AT-s volt.
"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
Mindreader
tag
válasz
Szirtimorc #111230 üzenetére
Nagyon komoly. Szerverből származik, vagy munkaállomásból? Oké, értesíts ha esetleg úgy van. Procik is vannak hozzá?
-
Mindreader
tag
válasz
Szirtimorc #111219 üzenetére
Nagyon tetszetős ez a dual Socket 8 lap. Működik is? Gondolom nem eladó.
A középső kártya micsoda? -
válasz
Szirtimorc #111187 üzenetére
Bizony, az a szerencséje, hogy túl jól néz ki ahhoz, hogy csak úgy elkallódjon,
majd egyszer egy szép napon jó kis nosztalgia lesz ismét beüzemelni."Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
válasz
Szirtimorc #111169 üzenetére
TIGA kártyák szép darabok,
nekem ez volt/van CAD alkalmazásra szánt másodlagos DB-9 kimenetű videokártya, [kép]
van egy ilyen DB 9 - 15 tűs VGA kábelem, bár nem tudom ehhez volt-e? [kép]"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
arn
félisten
válasz
Szirtimorc #111169 üzenetére
Most csak az atlag dosos felhasznalasrol van szo, retroban gyakorlatilag jatekokrol.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Pikari
addikt
válasz
Szirtimorc #110562 üzenetére
nyugi. majd lesz, ha beletolod a másik procit is
amúgy én is kacsintgatok a dual 2011 irányába. csak vagy az aprón nincs nekem tetsző modell, vagy van, de akkor meg épp pénzem nincs rá.A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
válasz
Szirtimorc #110532 üzenetére
Nekem van, egy nem működő gépben, így nem tudom biztosan, hogy jó-e.
Pontosabban szüleimnél van, de nem tudom mikor jutok hozzá.
Amúgy elvileg működik az ISA VGA-val is, ha jól tudom."Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Néha instabil lehet az NVIDIA GeForce RTX 5080 Founders Edition VGA
- Házimozi belépő szinten
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Nagyrobogósok baráti topikja
- 3D nyomtatás
- Tudományos Pandémia Klub
- Milyen széket vegyek?
- További aktív témák...
- Hibátlan - INTEL Core i7-9700 8mag 8szál max. 4.7GHz LGA1151v2 CPU processzor
- Intel Core i5-12400F LGA1700 OEM (ÚJ!!! 36 hónap garancia)
- Hibátlan - INTEL Core i7-9700K 8mag 8szál max. 4.9GHz LGA1151v2 CPU processzor
- Szerver CPU-k 4110,4114, E5-2650 V3
- Gondolkodjunk? Ryzen 9 3900x Érdekel OEM Hibátlan CPU INGYÉ FOX
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest