- Prohardver app (nem hivatalos)
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Légies iPhone halvány színei
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- A HMD visszalép az USA piacáról
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
Új hozzászólás Aktív témák
-
peti_s
addikt
Nem használtam még LSD akkukkal, előbb inkább veszek egy jobb töltőt, még mindig a régi 120-140 mAh-el töltő töltőm van.
Egyébként, azért gondoltam hogy u.az a két akku, mert mind2 1 évig tartja meg a töltését 75%-on a Sanyo oldala szerint, nem 3-ig mint a sima eneloop, illetve mindkettő 500 töltési, merítési ciklust bír.
-
tomcsi23
veterán
Ez már többször is "elhangzott", hogy kikapcsolt állapotban. Lehet, bennem van a hiba, de nem szoktam kikapcsolni. Többnyire "null" jelzéssel figyelnek a cellák. Ha kell tölteni akksit, simán behelyezem, beállítom a discharget, aztán hajrá. Több akksi esetében meg mode gomb hosszasan nyomkodva, és ugyanúgy megy frankón az egész.
-
Karcsi1001
tag
Nincs elméletem ezzel kapcsolatban, csak én nem értek hozzá, és, hogy őszinte legyek (nem vagyok mai gyerek) már nem is akarom nagyon megérteni. Nekem elég annyit tudni, amit az előbb kugyu21 leírt, illetve ahogyan leírta. Mert azt értettem.
Abból, hogy korrektül le van írva az egyes gombok funkcióinak jelentései (hozzáértőnek egyértelműen), nem következik az, hogy egy pék fog tudni repülőt vezetni (nehogy megsértődjenek a pékek, csak a távolságot akarom érzékeltetni a két szakma között). De ha azt is megmondják, odaírják, hogy azt a gombot, ami nekem egyébként kínai, mikor nyomjam meg, lehet, hogy sikerül használnom-kezelnem a készüléket. Az is igaz, hogy vehettem volna egy automata töltőt, amibe "beteszem a disznót, és kiveszem a szalámit". De olvasgattam az itteni (és más fórumokon) hozzászólásokat a vásárlás előtt, és azok arról győztek meg, hogy IPC 1L-t vegyek. Remélem ki fogok okosodni, és fogom tudni használni!És örülök, örömmel veszem a sok segítő szándékot, nem győzöm köszönni! Minden hozzászólás után úgy érzem, egyre jobban értem, fogom tudni használni a töltőt. Nincs elveszve a világ, segítőkészek az emberek!
"Nevelni annyit tesz, mint emberré tenni. De ehhez az kell, hogy a nevelő is a gerincesek közé tartozzék."
Juhász Gyula -
k1csi
senior tag
OK, lehet, hogy ki kellett volna várni amíg magától leáll (valahol olvastam ez 3.7Ah-nál történik meg).
Nem állítottam, hogy forró volt, csakhogy nekem a régi Eneloop-hoz képest melegebbnek tűnt (mind ami töltés alatt volt; aminek azért nem örültem, mert ez a nagyobb belső ellenállás irányába mutat ami vakunál nem előny...).
Viszont továbbra is furcsának tűnik, hogy 3 akksi kb 30 mAh-n belül megáll, 1 pedig több mint 0.5Ah többletnél sem. Nem tudom ez az extra töltés nem rövidíti-e meg az amúgy is kevesebb ciklust (a régihez képest) bíró akkukat vagy nem-e okoz valami más gondot.
Egyébként nekem az is furcsa, hogy a csepptöltésen lévő aksik közzül az egyik töltése újraindul (elírtam nem 100, hanem 200 mA-el), ha visszateszem a csatlakozót. Nem érzékelte elég nagynak a feszültséget? De hiszen egy órával korábban fullra volt töltve és közben is ment a csepptöltés...
Egyébként a kisütésnél kb. ugyanannyit tudtak, azaz kb. 10 perc eltéréssel indult a töltés a kisütés után.
Na mindegy, majd elvállik a használatnál ha valami nem kóser.
-
törölt tag
Igazából ezt én sem értem pontosan, mert a postázás módszeréhez pedig Express International Shipping van írva (3-6 nap)
UK-n belül, 2nd classal is max 3 nap lehet, a 3-6 nap az az Airmail lenne logikusan.
De az ebay regisztráció valóban UK reg. Tököm sem érti.)
Viszont a kényelmes, ágyban fekvőseknek azért találtam postai lehetőséget, igaz az USA-ból jön, viszont 100%-os eladó, 10ezer felett feedbackkal, ez a bayon nagyon ritka.
-
kugyu21
senior tag
"Azt viszont nem tudom, hogy az ilyen fél-3/4 ciklus hogy befolyásolja az akksi hosszú távú működését."
Hosszú távon valószínűleg kialakulna memóriaeffektus (legyen az akármekkora hatású), de mivel arra pont a teljes töltés-kisütés ciklusok jelentik a gyógyírt, nem fog jelentkezni, ha nem is a fényképezővel, de akármi mással amúgy rendszeresen lemeríti az akkukat.A rendszeresen, de nem mindig, ahogy elörébb elhangzott, hogy minden esetben kisütéssel kellene kezdeni a töltést.
"És a szórás azért ilyen nagy, mert valamiért, még véletlenül sem egyformán meríti le őket."
Hát ez azért (azonos kapacitásra töltött és sorosan kötve használt cellákat feltételezve) minimum érdekes jelenség.Én is ezért csodálkozom, mert a nyolcból egy-egy párat mindig azonos módon kezelek az IPC-vel, még ha a párokat nem mindig. Az egyik pár az utánmerítőből kerül kisütésre és töltésre, a másikra meg rátöltök ha kevés az idő. De páronként mindig egyformán.
"az IPC-vel 100mAh-val sütve még 0.8-1,3 Ah vehető ki belőle (350-el persze kevesebb, tudom)"
Szerintem 250 ill. 350 mA-rel terhelve sem volna jelentősen kisebb a kivehető kapacitás. Az adatlap szerint még 1C értékű kisütőáramhoz is közel 1900mAh kivehető töltésmennyiség tartozik, 1V-os alsó határig. Szóval nálad valószínűleg a fényképező limitértékével van gond, méghozzá elég durva, ha eneloop-okban is ennyi marad benne.Én is így gondolom, sajnos.
-
TeeJay
félisten
nekem a Nikon D90-be EN-EL3e utángyártott akkuból 2darab volt valami 3-4ezer körül?
az eredeti ilyen Nikon akku darabja idehaza 15-16ezer körül van, teljesítményben szinte tudja ugyanazt mint a gyári, 2 hibája van csak hogy állásban ez 1hónap alatt kimerül míg a gyári pár %-ot ha veszít és a kapacitáskijelzése eléggé bizonytalan tehát közel sem olyan pontos mint az origi akkunak...
az árkülönbséget nézve viszont mindenképp az utángyártott éri meg! -
pitman
őstag
A li-ion akkuk megoldást jelenthetnek, csak drágák, főleg, ha több garnitúra is kell belőle a gép fogyasztása miatt (ez erősen felhasználás függő lehet) (És akkor még nem is beszéltünk a chippes akkukról, amikor a gép be is azonosítja az akkut, nehogy utángyártottat vegyél...). A ni-mh akkuk pedig, ahogy már közben válaszoltak is, minél jobban merülnek, annál kevésbé bírnak nagy teljesítményt leadni.
-
Kernel
nagyúr
Ni-MH és Ni-Cd akkuk kapocsfeszültsége 0,8-0,9 V alá esve hirtelen letörést mutat, mert ezen a ponton gyakorlatilag elfogy belőle az energia. Ezalatt már használhatatlan, értékelhető áramot nem ad le, sőt károsodhat is, így nem is igazán értem, mire gondoltál.
DC-DC átalakító, bár létezik igen alacsony feszültségre is, de azok teljesítményben nem nagyon jeleskednek. Nagyobb áramú, komolyabb cuccok viszont néhány tized V-ról nem igazán mennek, ha jól sejtem. Arról nem beszélve, hogy alacsony feszültségen már túl nagy áram lenne szükséges ugyanakkora teljesítmény biztosításához.
Ha feltételezzük, hogy 0,4 V-ról esetleg még működne egy FET-es konverter, és példának vegyünk 1 A terhelést a kimenő oldalon:
2,4 V x 1 A = 2,4 W
0,4 V x 6 A = 2,4 WAkkor a bemenő oldalon az akkut minimum 6 amperrel megszívná. Ennyi áram pedig véletlenül sincs egy merülő akkunál, és még nem is számoltam a DC/DC átalakítás veszteségével, ami további növelő tényező.
-
kugyu21
senior tag
Kifutottam az időből....
A védelem alá nem is akarom sütni, csak azt szeretném tesztelni, hogy mennyire életképes még. Időnként ugyanis azt csinálja, hogy a telefon kijelzése szerint 70-80%-os töltöttség mellett félperces beszélgetés alatt kikapcsolásig merül. Aztán néhány hónapig rendesen működik és egyszer csak megint előadja a műsort. -
kugyu21
senior tag
"és méred az indulástól addig eltelt időt. Az egyedüli hátrány, hogy a terhelőáram ezzel a módszerrel nem lesz teljesen állandó a kisütés folyamán, de azt nagyjából kiátlagolod"
A másik, nem elhanyagolható hátránya, hogy folyamatosan ott kell lenni mellette. Ezért szerettem volna egy kényelmesebb megoldást, amivel magára hagyhatom és csak leolvasom az eredményt a végén.
A terhelőáram átlagolható? Lineárisan változó lesz? -
attiati
veterán
és melyik kombinációt választanád:
1. ez a régi varta töltő + 2 eneloop aksi
2. egy energizer aksi a hozzáadott töltővel (esetleg bármelyik másik saturnban kapható egybecsomagolt töltő+2aksi kombó)(többnyire egy régi cd-s mp3 lejátszóhoz fogom használni, néha egy régi hp fényképezőhöz)
-
-
KMT
addikt
Köszi a válaszokat, de nem biztos, hogy egyre gondolunk.
Nem a számszerűsített kapacitásra gondolok. De csak vannak már tapasztalatok, hogy nagyságrendileg mennyivel bír többet egy kisütött aksi, mint egy nem kisütős töltővel használt? Nem hiszem, hogy senki nem próbálta volna ki.
(Kompakt Canon gépbe lenne.)"Ha viszonylag hamar - mondjuk néhány héten belül - amúgy is lemerítenéd az akkukat, akkor a kapacitástöbblet természetesen érvényesülhet. "
Ezt nem teljesen értem. Én elsősorban arra lennék kíváncsi, hogy (szintén körülbelül) mennyivel bír többet használat közben. Az nem érdekel, hogy magára hagyva hogy merül le. Lineárisan függ a kapacitástól? Ha nem kisütős a töltő, csökken a különbség a két típusú elem közt?
A BC-500 biztos tud kisütni? Nem írják a conrad oldalán. Ha igen, mennyivel tud többet az IPC-1L? Bocs, ha kicsit zavaros, de két projekt megy közben, az egyikben 10k alatt keresem a lehető legjobbat, a másikban fontosabb az ár.
-
zozoz1
aktív tag
"Eddig érthető. Viszont 15 és 25 perc alatt full mind kettő."
Olyankor a cellák feszültsége a kijelzés szerint mekkora szintet ér el?
Mielött full-t írt volna ki 1.44 volt-ot írt.....
(ami érdekes,ahogy töltésre kapcsolt már rögtön 1.4 volt fölött volt a fesz. Ellenben az eddigi tapasztalatom az volt hogy kisütés után ha töltésre kapcsol [jó akku esetében] 1.34 volt körül kezdi a töltést)(#4302) tomcsi23
Jól írtad, két három kör és kiderül.
Előzetesként.....(áramok: kisütés 250, töltés 500)
Az első kör siralmas volt: Kisütés pár másodperc és már is kapcsolt töltésre ami 15 perc az egyik, 25perc a másik akkunál.
Második kör. Kisütés már 1óra volt, töltés több mint 2 óra. Ha jól értelmezem az IPC szerint 2.5A ment bele.
Harmadik kör: most tart és 2 órája süti ki. Most van bennük 1.13 volt.
Elég bíztatónak hangzik.
Ha megpróbálok értelmet találni ebben az egészben akkor arra jutok, hogy a buta töltő így hazavág egy akkut 2 év alatt? (kb 50-60 töltés ciklus)
Ja és a töltőm egy Sony BCG-34HE volt ami nem az leggagyibb kategória a gagyik között. 4200Ft volt anno. -
tomcsi23
veterán
"Ha jó helyen veszed, fele annyiba kerül a sima."
Szerintem arra gondolt, hogy lehet kedvezőbb forrást is találni a beszerzésre. Viszont ez igaz az Eneloopra is. Nem muszáj MM-ban megvenni.Vagy ott van pl a lidlis ajánlat (igaz, másik akksira) 250 Ft/db. Annál nem hiszem, hogy olcsóbb lenne a sima akksi.
-
zozoz1
aktív tag
Köszönöm a részletest.....
Nem árt tudni, hogy udvaroljak a menyecskének.....
Tudatosítom az általad leírtakakt....Olvastam a legutolsó párbeszédeket. Én valahol azt olvastam (rengeteg infót néztem már, nem tudom melyik volt) ahol csináltak egy állapot tesztet egy Eneloop-on ami jó ideje használatban van, de nem volt soha kisütve. A konklúzió az volt hogy nem befolyásolta az akkut hogy nem volt soha kisütve..... Akkor Eneloop-ot ne süssünk ki?
Jaaa...mi van akkor ha egy hagyományos NiMH akkut hosszabb távon nem használok? Szépen kisüti magát. Mi van ha az önkisütés következtében a 0.9V alá esik? Főleg ha még hosszabb távon így is tárolom. Akkor az jó eséllyel kuka?
Dluinet
Igen láttam....Ma átvettem az IPC-1L-t.
-
-
zozoz1
aktív tag
Ez igen.....
Köszönöm a részletes magyarázatot.
Néha röstellem magam az itteni kérdéseimért (mérnök ember létemre), de érdekel ez a téma és most tanulom. Teljesen értem amit írsz és sok más kérdés is megválaszolást nyert a leírásodnak köszönhetően....
Ha megengeded még utolsó kérdéseimmel megszórnálak.
Az alkáli elemeknél tudom hogy az 1.5V az 1.5V.
Viszont az akkuknál az 1.2V közvetlen töltés után lazán 1.3V fölé kúszik.
"töltéskor kialakuló végfeszültség pedig bár nem határozott érték, simán 1,5V fölé emelkedhet"
Mi az a felső feszültség érték ami még normálisnak mondható? Ahol az akku még nem károsodik biztosan? (vagy hol számít már a töltő hibájának az, ha töltő viszi fel túl magasra az értéket)
Egy NI-MH akkunál hol van az az alsó feszültség, ahol egyértelműen kimondható, hogy lemerült?
Mert az olvasatod alapján (ha jól értelmeztem) ha egy akku a "névleges 1.2V"feszültség alá esik az már merült állapotnak számít. Jól értem?Ma kaptam sms-t a Conrad-tól, hogy megjött az IPC-1L töltőm. Holnap megyek érte.
Már vártam, mert az elmélet után jöhet egy kis fizikális megtapasztalás.Thank you again for your help...
-
tomcsi23
veterán
-
zozoz1
aktív tag
Köszönöm az infót...
Ez a Quantaray Super Z az 1.5V-al jól hangzik, de összességében akkor még van hiányossága.
Pedig az 1.5V igen egészséges lenne minden elektronikai cuccba.Viszont feljebb ezt írtad.
0,9-1,0V feszültség között. Az IPC-1 0,9V-ra süti ki, de sok értelme nincs, mert 1,0V alatt mint a nyeletlen balta, úgy esik a feszültség 0,9V-ra, pár másodperc alatt.Sosem volt olyan töltőm ami ki is tudta sütni az akkukat. Ezért kissé megleptél. Ezt nevezzük kisütésnek? Az 1V illetve a 0.9V a névleges 1.2V feszültségnél 80%-os töltöttségnek felel meg!!!!!!
De ha a teljes "túlcsordúlt" feltöltöttség 1.33V-ot nézve sem kapunk kis százalékot.Még mindíg 70% felett vagyunk. -
csusza`
senior tag
Te jó isten.Na majd jól megnézi a típusát az öcsém aztán bepötyögöm ide... Mondjuk eléggé nehezek a méretükhöz képest, de majd mindjárt ránéz a típusukra.
Kérdés: Ez a töltő+akku kombó, amit kinéztem, ebből mennyire jó és használható a töltő? Elvileg egy MQN-04-es, ebből úgy tudom, van több verzió is, de ezek mennyire használhatóak?
Ez az általatok nagyon favorizált IPC elég jónak tűnik, de megmondom őszintén, hogy nem szeretnék ennyit áldozni egy akkutöltőre, ha jól láttam 9k környékén van... Ennél szerényebbel is beérem.
-
BullZeye
veterán
Pedig ez tűnt a lehető legegyszerűbb módnak, hogy megnézzem névlegesből mennyi a valós töltöttség :\ Okos kis készülék ez, csak nem túl megbízható, lenne rajta még mit csiszolni.
De a végeredményenben (mAh) miért számít, hogy teljesen feltöltött az aksi, vagy sem? Úgy értem full-ra tölti, aztán kisüti és méri a kisütés időtartamát. Ha le van merülve, akkor nem csak annyiban lesz más, hogy +4-5 óra? :\ Az értéken mit változtat? Egyébként ténylegesen FULL-ok voltak az aksik, mert előző nap töltöttem fel őket. :\ mégis 1.5 órát beletöltött, szóval majdnem mintha üresek lettek volna.
Ezek szerint akkor 100%-osan pontos, és megbízható értéket sosem fogok kapni, hogy az aksi "milyen állapotban van"? Akkor végülis a benne lévő mikroprocesszor mit csinál, mert ahogy így végig gondolom, van benne egy áramerősség mérő és egy óra, minden mást ezek szorzatából/hányadosából számít ki.
-
BullZeye
veterán
Töltő Voltcraft IPC-1L, fekete színű, Conradtól rendeltem, szombaton jött meg. Ha orbitális hülyeségeket írok, akkor 95% hogy elírtam, és 500mAh az 500mA, csak néha megszalad a H betű, majd leszokok róla.
Most pl 950mAh-s AAA aksikat raktam bele, 1-2-3ra azt írta, hogy FULL, aztán gondoltam egy Charge Test-et lefuttatok, hogy lássam mennyi van benne. És jelenleg 1 órája fut a CHARGE Test, és 500mA áramerősséggel tölti fel őket (azaz+500mAh a full 950mAh-s akksiban). Ami fura, egy eleinte FULL aksinál :\
szerk.: 1:16h után a 3. cella elkezdett kisütni, többi még mindig tölt.Tegnapelőtt este elindítottam egy ugyanilyen Charge Testet, és kihozta Varta 2300mAh-s aksikon, hogy 1:1600~ , 2:1900~ , 3:1900~ , 4:1600~mAh, aztán nem nyúltam hozzá, pár órát csepptöltésen maradt, és gondoltam megnézem, hogy tényleg ugyanazok e az értékek, ha még1x lefuttatom. Itt az első 3 cella értéke +/- 50 értékkel, de megegyeztek, viszont a 4. cellánál 1205-re esett 1600ról a mért kapacitás.
Igaz eddig pár éves aksikat próbálgatok csak (rettegett Energizer, és Varta), az Eneloopok még nem jártak benne, így könnyen lehet, hogy ezek hibás aksik, és amiatt szórakozik velem ... Csak gondoltam kérdezek, hogy ha később visszanézem, legyen meg itt, hogy lássam miket kell figyelni, és tesztelni.
Töltő meg nem hiszem, hogy hibás lenne, hisz mutat mindent, bár "szoftveresen" egy tunning ráférne.
-
BullZeye
veterán
Én ahogy olvastam külföldi fórumokat, BC-900-nak van egy gyermekbetegsége miszerint jó pár példány szénné égett töltés közben, mert nem kapcsolt időben a hővédelem. Ezt küszöbölték ki BC-9009-el, amit meg én spec nem találtam Villás töltővel elfogadható áron.
Egy kérdés Eneloopokról, ezeket 1500x lehet feltölteni, de végül is mi a szavatossága? 3 év? 5 év? 10 év? Van már valakinek öreg Eneloopja ami még mindig életképes? Mert hiába lehet 1500x feltölteni, ha csak 50x fogom életem folyamán.
Másik kérdés, ha abból nem tudom meg, hogy milyen magas a belső ellenállása egy aksinak, hogy feltöltöm, megnézem hány mAh-t rakott bele, pl 3000mAH-t, és kisütöm, de ott már csak 1500mAH-t süt ki, és ebből azért lehet látni, hogy elég nagy....Ha ebből nem, akkor még miből lehet? O.o
Harmadik, selejtezem aksikat, de mi alapján döntöm el, hogy egy aksi még menthető refresh-el, vagy végleg kuka? Vagy még távirányítóba jó lesz...?
Mik az általános tünetek, amikből lehet következtetni a további sorsáról?Negyedik, az miért van, hogy 2 charge testet folytattam egymás után 4 aksin, és az elsőnél az egyik 1600mAh-s értéket mutatott, a másodiknál már csak 1200mAh. Ez nem állandó? O.o
-
zozoz1
aktív tag
Az jó ha nem melegszik. Túz forrók voltak az Energizerek.
Nem is tudom jó-e az nekik.
Igen láttam a 2500-as 1 év alatt sül ki annyit mint a 2000-es 3 év alatt.
Maradok a 2000-es nél. Inkább 8db veszek a 4db 2500 árán....
Többet is fog érni kapacitásban............és majd ugyan annyiba kerülHolnap meg is veszem...[link]
A töltőt is... -
zozoz1
aktív tag
"2,5Ah-s fajtánál valamennyit feláldoztak a híresen alacsony önkisülésből"
Na várjunk csak..... ezt honnan szeded? Az baj lenne,
Nekem pont az önkisülés miatt érdekes az Eneloop.
Hol lehet valami komolyabb irodalmat olvasni erről az aksikról?Az 5-5.5 töltés óra nagyon hosszúnak tűnik.....
Az igaz hogy az Enelopok nem melegszenek töltés közben? -
zozoz1
aktív tag
Már feljebb is olvasgattam a hozzászólásaid. Látom te ezt eléggé vágod.
Marad az Eneloop és azt hiszem a 2500mA-es lesz.
Kérdés hogy a Voltcraft IPC-1L mennyi idő alatt tölti fel....
Mi a különbség a IPC-1 és a BC-900 között?
Gyártón kívül.....(#4063) Dluinet
Sajnos ez más árura is igaz...........
Mennyi esély van arra hogy a IPC-1L életre kelltsem az Energizereket?
Van értelme? Kb. másfél évesek...........
Még sem adják olcsóbban... -
zozoz1
aktív tag
"Párszor már elmélkedtünk e topikban a csepptöltés káros hatásairól, és arra jutottunk, hogy olyan nincs"
Ezt ha pontosabban kifejtenéd ................Kijavítom magam....8990Ft az IPC, nem 7500Ft. Az a Sanyo.
Ki a hivatalos forgalmazó?Nekem onnan erednek a gondjaim hogy a 4db 2500mA Energizer azt játsza velem hogy feltöltöm, majd másnap egy fotó és kikapcsol a gép. Pedig régen 120-140 fotót lenyomott még vakusan is 60-70-et. Canon Power Shot-om van abba 4db aksi kell.
Az Eneloop-ot ajánlották. Azt mondják jó.
Ha Eneloop akkor legyen tuti a töltő is............. -
BullZeye
veterán
Tegnap felraktam discharge-ra 4 varta accu-t, és nagyon szépen kisütötte őket, 18:51től 0:30ig ment mind a 4. Aztán jött a meglepetés, elkezdett tölteni, és kb 9 és 17 perc után azt írta 2-3ra, hogy FULL. Ami azért érdekes, mert előzőleg 1500mAh-t~ kisütött belőle, aztán utána 74 és 145mAh-t képes beletölteni? O.o Ha most rányomnék, hogy Discharge, elkezdené tölteni rendesen ez 100%, mert ilyen volt már. Ez is normális, vagy valami tényleg nem jó ebben a töltőben?
1-4et persze feltöltötte rendesen 2 és 2.4mAh-ra.
Egyébként nem írja mikor kezdődött a csepptöltés, és nem is folytatódik az óra. Azaz töltés után nullázódott, aztán mikor charge is befejeződött az óra megállt, úgyhogy még töltenie kell, hogy ki lehessen számolni mennyi mAh volt benne.
-
BullZeye
veterán
Nah, hagytam jó 5-6 órát rajta, nem változott semmit, utána levettem, és refresh-t újraindítottam, és máris elkezdte tölteni. Ez most Töltő Hibája, vagy az akksijé?
Tegnap indítottam 2es és 4es cellán refresh-t reggel (1-3ason is ment, csak ott félidőben cseréltem), mikor megjött a töltő. Szépen sütögette ki és töltötte fel, viszont valamiért mióta felébredtem, 2000mAh-s akksi amit ezer éve nem használtam, mert pár nap alatt lemerült. Most 1635 és 1725mAh-n megrekedtek, és 4eset tölti 500mAh-val, mert írja, és a 2eset meg kisüti 250mAh-val. Viszont ami érdekes, hogy fikarcnyit sem változik a mAh érték. Se fel, Se le, és egyik sem írja, hogy FULL. Ez megintcsak töltő hibája? Vagy általános hülyesége IPC-1L-nek, és csak várnom kell pár órát, hogy magához térjen?
Mert voltak még érdekességek. Pl Discharge Refresh programot indítottam, és 1es és 3as cellán lévő akksikat nem töltötte fel rendesen, és pár óra alatt azt írta, hogy FULL. Azt hittem akkor ez kuka akksi, de most próba cseresznye beraktam simán CHARGE-ra és most ott járnak, hogy 1175 és 1138 mAh. Most ez vagy azt jelenti, hogy über jó minőségű maradt az ENERGIZER akksija 5 év után is (amit kétlek) vagy hogy valami nem okés töltővel, vagy szimplán túlreagálom, és még nem tapasztaltam ki eléggé.
-
BullZeye
veterán
Köszi, még fut, csak fura, hogy másik 3 ilyen 4-500 meg 900 mAh-t ír, ez meg 001 :\ De ezek elég régóta használhatatlan "kukaelemek" csak gondoltam adok nekik egy esélyt, Hátha!
Hosszútávon egy elemnek lehet baja, ha 500mAh-val töltöm mindig? Vagy mint a CD/DVDdnél minél alacsonyabb, annál jobb?
-
törölt tag
És erről mi a véleményed? [ Voltcraft ufc-1s]
-
kugyu21
senior tag
Köszi a kiegészítést, helyreigazítást.
Tehát jobban teszem, ha az Eneloop-okat nem 200-al hanem 500mA-el töltöm, mert 200-nál nagyjából helytálló volt at 1,4* szorzó?
A számszerűsített példában annyi volt a megkötés, hogy az adott töltő fixen 140mA-es töltőárammal rendelkezik kizárólag. -
Gercsa
senior tag
Köszönöm a választ.
Az üzemidő nem fontos annyira, az már inkább zavar, ha az akksi elveszti a töltését használat nélkül is.
(Mindennapi hordásra használom a lámpát, de nem munkára, csak ad hoc helyzetekre)Van itthon Energizer és Varta NiMh akksim is, és a Vartánál tapasztalom azt, hogy igazából magától lemerül egy hónap alatt akkor is ha be sem kapcsolom a lámpát, az Energizer-nél nincs ezzel problémám.
A Lítiumos akksiknál ez a jelenség jellemző?
-
VINIKOR
senior tag
-
peti_s
addikt
Köszönöm. Nem foglalkoztatott komolyabban a téma korábban, mostanában egyre inkább, és próbálok művelődni is.
Ám, a legtöbb oldalon azt látom h a NiMH akkuk 66%-s hatásfokkal rendelkeznek. Mégis, ezek közül, melyik az ami ennél vmivel optimálisabb értékekkel rendelkezik? Illetve van vkinek tapasztalata az Eneloop Lite-al?
Még1 utolsó kérdés. Mért van az h ha 6 elemet sorba kötök, a két szélső nagyon lemerül, a középsők meg szinte egyáltalán nem? Lehetne vmit tenni ez ellen?
Illetve károsodik akkor egy NiMH akku ha 0.15 V-ig, illetve 0.25V-ig merül le?
-
BullZeye
veterán
Azt hiszem egyszerűbb, ha veszek egy ilyen töltőt.
Nem tudtok olcsóbban, külföldről IPC-1et, vagy BC-900at európai adapterrel véletlenül? Sajna amit találtam 8500Ftért ingyen szállítással csak USA-ba szállít. 16900 Ft pedig egy icipicit sok egy töltőért, na meg nem is kell sallang gagyi elem túlárazva "ajándékba".
-
BullZeye
veterán
Az nem nagyon számít, ha az elemek hosszú távon tönkre mennek, akciós lidls 100Ftos elemeket fogok használni hozzá, amik már nem kellenek az Eneloop elemek megérkezése miatt.
Lényegében egy SunJar-t építettem, és nem 40 fokban lesz kint, hanem ablakon belül szobában szobahőmérsékleten. 4 Led lesz benne kapcsolóval, csak mivel ugye tavaly nyárból kiindulva nem sok felhőmentes nap volt, ezért gondoltam mindenképp megelőzöm a dolgot, és beleraktam 2AA elemet, hogy amíg esik az eső azért világítson esténként szépen.
Mindenhol NiMH akkut lehet csak kapni LI-t ezer éve nem láttam üzletekben. Gyakorlatban milyen hátrányokat hoz, ha párhuzamosan használok 2 NiMH elemet?
___
Egy kérdés, Eneloop az LSD akkunak számít? Hisz annak is kicsi a belső ellenállása.
___ -
Petzval
senior tag
Nincs semmiféle biztonsági időzítője minden csatornát -deltaU észleléssel kezel, és átkapcsol FULL-nál 20mA körüli csepptöltésre, és azt a végtelenségig csinálja amíg ki nem húzzák a konnektorból.Viszont az nem véletlen hogy ceruzaakku helyek vannak benne, józan ésszel azt jelenti hogy nem kell megerőszakolni mert nem arra lett készítve ez max. ceruzaakku töltő.
-
kugyu21
senior tag
"....A készülékre írt adatok szerint 300..3000mAh-s kapacitású akkuk töltése lehetséges, úgyhogy nyugodtan használhatod 600mAh-s példányokhoz. ....
....Úgy sejtem, hogy akkor sincs gond, ha jóval nagyobb kapacitású cellákat (baby, góliát) töltesz, ha a csatlakoztatásukat fizikailag meg tudod oldani. Azért 700mA-es töltőáram már egy 7Ah-s példány normál töltéséhez is elegendő...."Bocsi, hogy a nagyon régmúltból hozom elő a kérdésemet de most újra aktuálissá vált nagyobb méretű aksik töltése és valamit még mindig nem értek (akkor valahogy átsiklottam felette):
Tehát megfelelő adapter segítségével akkor most tudok nagyobb kapacitású (4,5Ah) akkumulátort az IPC-1L-lel tölteni vagy sem? Vagy csak 3Ah-ig fog belerakni és utána késznek nyilvánítva lekapcsolja a töltést?
Mert valóban 2-3Ah között rak bele (a kijelzés szerint), de nem tudom, hogy ez a töltő korlátja vagy az akkumulátor állapota miatt van-e (vadiúj, de Lidl-s)? -
TeeJay
félisten
én szinte mindig úgy töltöm a 8darab AA Eneloop akksit hogy 250mA kisütés majd utána automatikusan jön az 500mA töltés. sosem melegedett fel, sem kisütéskor sem töltéskor.
gyönyörűen bírja mind a 8, múltkor egy több hete töltött 4-es garnitúrát raktam az SB-900-ba
vakuztam kb. 380 képet, majd mikor 2héttel később beraktam az IPC-be még mindig 1,28volt-ról kezdte meríteni. ez ám a nem mindegy mert még úgyis több mint 1400mAh kijött belőle mielőtt átvált töltésre -
csakb
őstag
Most hogy mondod, ezekkel bugokkal és fícsörökkel én is találkoztam már.
Az is elég idegesítő, hogy néha a már discharge-re állított cellát átnyomja charge-re, amikor berakom a következő akkut. Szerencsére csak 4 cellát tud, azokat meg végig lehet pöntyögni gyorsan, ha öntudatra ébred az elektronyika.
Már csak Eneloopjaim vannak, de még nem mertem őket 200 mA felett tölteni. Este berakom, reggelre kész. Sietnem még nem kellett velük.
-
qwertly
addikt
Mert mondta,hogy most töltötte de nem tudtam,hogy milyen szintre és ez a karácsony napján volt a családi össze jövetel közben.Így nagy volt a felfordulás és felületesen ment a próba ebből gondoltam a min 2000mAH akkura.De lehet,hogy azt csinálom,hogy megveszem az általad javasolt töltött és az ithon elfekvőben levö 900mAH és 1200mAH akkukat próbálom életre kelteni.Mert van itthon még a régi fényképezőgép ilyen akkumulátorokkal működött,de már nem használtuk mert a töltő tönkre ment.
-
Degeczi
nagyúr
azért, mert fél éve már lefutottad ugyanitt, ugyanezt a kört, ugyanezekkel a válaszokkal...
ha jobban tudod a Sanyonál mi határozhatja meg a saját gyártmányú akkujuk élettartamát, akkor inkább nekik szólj, h vegyék le a hülyeséget a weboldalukról
(ami egyébként nem ellentmondásos az adatlappal: attól még, h azon szerepel gyorstöltővel fölvett diagram, nem jelenti azt, h élettartam szempontjából is optimális lenne úgy)de asszem itt írtam már korábban: profinak tökmindegy, mert még azt is elviselné a költségvetése, h pár alkalmanként vesz új akkukat, nemhogy mondjuk 1-2 évente, otthonra meg szintén mindegy, mert ott nem létszükséglet a gyorstöltés
-
Degeczi
nagyúr
ha már nincs jobb dolgod, kötözködj inkább velük: "Can I use a "Quick Charger" to charge an eneloop battery?
Though it is possible to charge an eneloop battery in a "Quick Charger", it is not recommended. We recommend charging eneloop batteries in a NiMh charger that is 2 hours or more. Charging eneloop batteries in a "Quick Charger" can reduce the overall life of the battery. "
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Nintendo 3DS és DS topic
- Automata kávégépek
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Ha a fejlesztőkön múlik, akkor nem tér vissza a GPU-s PhysX
- Fujifilm X
- DUNE médialejátszók topicja
- Prohardver app (nem hivatalos)
- További aktív témák...
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Megkímélt-
- MOZA Thumb Controller /MOZA-AIR CR W/L /
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- GOPRO Hero 11 BLACK akciókamera - különlegesség!!! Labs fw 01.20.70
- Canon EF 100-400 f4.5-5.6 L IS USM II objektív eladó
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-7GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest