- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Mobil flották
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
TeeJay
félisten
válasz
Karcsi1001 #9666 üzenetére
én IPC-vel az arany középutat használom mindig ami a 250/500mA Refresh
én az AA Eneloop-hoz is ezt nyomom meg az AAA LSD akkuimhoz is, nem panaszkodnak
az AAA hamarabb végez értelem szerűen mert csak 800mAh-s de nincs kedvem 100/200-al nyomni azokat. -
Kernel
nagyúr
válasz
Karcsi1001 #9656 üzenetére
Nincs baja a töltőnek, ártani sem árt, de borzasztó sokáig elhúzódhat.
Természetes, hogy nagy kapacitás / kis áram viszonylatában nehezebben detektál a töltő, ami akár olyan bizonytalanságot is szülhet, hogy egyik töltésnél még kevesebbre is jön ki, mint az előző volt. Emiatt is sok idő el tud menni, feleslegesen. Valamint ilyenkor egy életciklussal is kevesebb lesz, elvileg.
-
And
veterán
válasz
Karcsi1001 #9656 üzenetére
Egyáltalán nem árt semminek és senkinek (legfeljebb a türelmetleneknek), csak nagyon lassú. Ha mondjuk 5 ciklus után fejezi be a frissítést, akkor akár 6 napnál is tovább tarthat a teljes folyamat.
"Laikusként azt látom, mintha egyre jobban közelítene a teljes feltöltöttségi szinthez."
Nem a teljes feltöltöttségi szinthez közelít, hiszen elvileg minden ciklus teljes feltöltéssel zárul. Ami a frissítéskor növekszik, az a töltéstárolási képesség, avagy a kapacitás. Egyébként nem túl ritka használat és kisütéssel indított töltés során amúgy is teljes ciklusokat él meg az akku(pakk), ezért olyankor nem szükséges frissíteni. Az is igaz, hogy jobb minőségű LSD-t pár hónapos állás után sem nagyon szokás több ciklussal frissíteni, egy egyszerű lemerítés (majd az azt követő automatikus feltöltés) is rendbe hozza, kompenzálja a hosszabb állásban önkisüléssel elvesztett, amúgy nem túl jelentős töltésmennyiséget.
A kis töltő- vagy kisütő áram sosem károsabb, mint a nagy, de egy eneloop pakk simán elviseli az 500/250 vagy akár a 700/350 mA-es frissítést (700 mA-es töltést) is. -
And
veterán
válasz
Karcsi1001 #9647 üzenetére
Egyetlen teljes kisütés/töltés ciklusideje 100/200 mA-es árammal egy 2 Ah-s akku esetén nagyjából 20+11= 31 óra, vagyis bőven hosszabb egy napnál. Az IPC minimum néhány ilyen ciklus végigcsinál frissítésnél, tehát teljesen normális, hogy két és fél nap alatt még nem végzett.
Ahogy javasolták, refresh-t lehet nagyobb árammal is indítani, egyébként tényleg nem teszel vele rosszat, ha nagyon sokáig álltak előtte az akkuk.
#9653: ismeretlen töltöttségi állapotból lehetőleg kisütést indíts. -
Kernel
nagyúr
válasz
Ekkora kapacitású akkuhoz nem jó a 100 mA refresh, mert nagyon sokáig el tud húzódni, ez természetes. Ez a mód kisebb akkuhoz lehet jó.
Egyébként addig frissít, míg a kijelzett kapacitásérték tovább már nem növekszik.
És most ezekután CHARGE, vagy DISCHARGE módban töltsem?
Attól függően, hol hagytad abba. Ha már feltöltött, vagy ahhoz közeli volt, akkor kisütni. Ha töltés elején járt, akkor lehet folytatni töltéssel. De kisütés sem árt ilyenkor.
Csak tele, vagy majdnem tele akkura nem ajánlott már rátölteni.
-
válasz
Karcsi1001 #9651 üzenetére
ilyen fiatal eneloop-ra ez nem vonatkozik, az enyémek már legalább 5 évesek és még olyanok mint újkorukban
-
válasz
Karcsi1001 #9649 üzenetére
akkor ezt a frissítést meg kisütést hagyd abba, és simán töltsed fel őket
ezeknek még szerintem nem használ az ilyen karbantartás, teljesen felesleges, nem lesz sem tartosabb sm nagyobb töltés benne
ha mégis ragaszkodsz hozzá, akkor 250mAh kisütéssel indítsál (500mAh töltés), ezen az értéken pontosabban tudja detektálni (felismerni, érzékelni) az aku állapotát at IPC-1L
-
válasz
Mennyi idősek azok az akuk?
Kb mennyiszer vagy milyen időközönként volt töltve? -
And
veterán
válasz
Karcsi1001 #4660 üzenetére
Beteheted egyszerre az összest. Erről ugyan a manual nem ír, de kikapcsolt állapotban betéve a cellákat és úgy tápfeszültség alá helyezve a töltőt, a beállítások mind a 4 töltőfészek beállításaira egyszerre hatnak (már amíg le nem jár az a 8 mp. türelmi idő). Amúgy bizony külön-külön kell beállítani egymás után mind a négyet: [link].
pitepeti71: a Li-ion és Li-poly akkuk töltése elvileg egyszerűbb, mint a NiMH és NiCd celláké. Előbbieknek határozott töltési végfeszültségük van, így csak erre, és az induló töltőáram limitértékére kell figyelni. Ni-xx töltővel több okból sem lehet Li-iont tölteni. A mobiltelefonok 'töltője' fogalom meg azért csalóka, mert maga a töltő intelligencia szokásosan magában a telefonban (a túláram- és túlfesz-védelem pedig egyenesen a Li-xx akkumulátorban) van. A 'töltő' ilyen esetben csak egy sima kapcsolóüzemű dugasztáp, amely a belső töltőáramkört szolgálja ki. Egyébként lehet kapni külső Li-ion töltőt ilyen dugasztáp formában is, 1 vagy 2 cellához (3,7 ill. 7,4V névleges cellafeszültséghez), azok végén csak egy sima tápcsatlakozó fityeg. -
kugyu21
senior tag
válasz
Karcsi1001 #4660 üzenetére
"azt mondják, minél lassabban tölt, annál tartósabb (?) lesz"
Hát erről azért folynak és folytak is, itt a fórumon is viták. Egy Eneloopra nyugodtan rányomhatod az 500mA töltőáramot (pláne, hogy And is ajánlotta).
Az "egyszerre négyet teszek be" változatot nem tudom hogy működik, még nem próbáltam, én egyenként, egymás után rakom be akkor is ha mind a négy rekeszt használom.
A fele áram azt jelenti, hogy azokban a esetekben amikor a funkción belül töltés és kisütés is van mindig a töltőáram felével meríti (ezért az hosszabb ideig tart).
A választható párok:
töltés-kisütés
200-100mA
500-250mA
700-350mA -
kugyu21
senior tag
válasz
Karcsi1001 #4651 üzenetére
Igen teljesen jó és a jelentése a következő:
Bár nem írtad, de az áramból következteni lehet a legfontosabb információra, hogy a DISCARGE felírat is ott van az értékek felett.
Tehát most a kisütés szakaszban van, amit 100mA körüli árammal végez, jelenleg a kapocsfeszültség 1.28V, eddig 341mAh töltést vett ki az eltelt majd 3 és fél óra alatt.
Az a jó benne, hogy mind a négy szinte azonos értékeket mutat, tehát egyforma akkumulátoraid vannak.
Ha ezek 2A akkumulátorok akkor a jobb hatásfok és a gyorsabb töltés érdekében választhatsz nagyobb áramot is (250mA).
Közben leírtam neked egy egyszerűsített, zanzásított használati utasítást a teljesség igénye nélkül:1. Csatlakoztatod a hálózatra
2. Megvárod míg a kijelzőn megjelennek NULL feliratok.
3. Behelyezed az akkumulátort a vályúba.
4. Megnyomod a vályú alatti gombot, amellyel kijelölöd, hogy melyik vályú paramétereit akarod változtatni.
5. A MOD gomb ismételt nyomkodásával kiválasztod a töltési módot (lásd késöbb).
6. A CURRENT gomb ismételt nyomkodásával kiválasztod a kívánt töltő/kisütőáramot.
7. A villogó üzemmódról előbb folyamatos kijelzésre vált, majd elalszik egy pillanatra és miután újra értéket mutat (ez arról lehet felismerni, hogy általában kicsit eltér a beállítottól (nem 250mA hanem pl. 251 vagy 248)) akkor teheted be a következő versenyzőt a következő vályúba.
8. Vársz a FULL felírat megjelenéséig, akkor kiveheted, mert kész.Ennyi az egész, a többit teljesen automatikusan végzi el.
Mit csinál a különböző módokban:
CHARGE egy töltést indít el a kiválasztott töltőárammal.
DISCHARGE kisüti a maradék töltöttséget a kiválasztott kisütőárammal, majd annak kétszerese töltőárammal telitölti.
REFRESH a discharge-nál leírt ciklust ismételgeti addig amíg annak értelmét látja.
TEST a kiválasztott töltőárammal feltölti az akkumulátort, a fele árammal lemeríti, hogy kitudja mérni a tárolt töltést és újra feltölti
MINDEN ESETBEN FULL FELÍRAT A FOLYAMAT VÉGE. -
Tippcsi10
tag
válasz
Karcsi1001 #4651 üzenetére
Igen, de a 2. az 1.28V lesz
Ez a kisütési folyamat éppen. -
kugyu21
senior tag
válasz
Karcsi1001 #4649 üzenetére
Jól választottál, hogy ezt a töltőt vetted, nem fogod megbánni. Ennél automatábbat szerintem nem szabad venni, már ez is éppen eléggé automata. A Te szóhasználatoddal élve:
Ha beteszed a disznót és kijön a kolbász nem biztos, hogy éppen olyan sós lesz ahogy te szereted. Ebben a töltőben viszont állíthatód hogy milyen sós legyen (állítható töltő áram valamint a töltési folyamat választó ->töltés, kisütés-töltés, regenerálás, teszt), és az még a jó benne, hogy nem egy fekete doboz szerű hurkatöltő (mint az automaták általában), hanem van rajta egy ablak amin keresztül láthatod, hogy mi folyik odabent (kijelző információi).
Én az IPC óta érzem, hogy töltőm van, a korábbi próbálkozások eltévelyedések voltak (ugyanez a helyzet az Eneloop-pal is)
Hamar meg fogod szokni és ha valami nem tiszta nyugodtan kérdezz, valaki mindig itt van. -
And
veterán
válasz
Karcsi1001 #4645 üzenetére
Elméleted szerint az ilyen leírások csak szakembereknek készülnek, mert csak ők érthetik meg. Pedig ez nem igaz: a használati útmutató azért van, hogy bárki tudja, melyik állapotban mi történik és a négy megjeleníthető értéket (idő, áram, töltésmennyiség, feszültség) épp hogyan kell értelmezni.
Ha nem nyúltál hozzá, akkor a töltőáram a default 200 mA értékű volt, amellyel egy 2000 mAh kapacitású cella töltése 14..15h időtartam alatt fejeződik be (nagyobb kapacitásúé arányosan tovább tart). Ezért érdemes az áramértéket a folyamat elején a manualban írt módon megváltoztatni, növelni. A töltőáram mindig a kisütéskor látott / beállított áramérték kétszerese lesz, tehát ha egy fullra töltött 2 Ah kapacitású cellát teszel be kisütésre, a feltöltésig eltelő teljes időtartam kb. 2000 mAh / 100 mA + 1,4*(2000 mAh / 200 mA) = 34 óra is lehet, ami irdatlan hosszú. Természetesen ha a cella már nincs teljesen töltve, vagy lemerült, akkor hamarabb végez, a kisütési idő el is tűnhet, de a töltés akkor is minimum 14 órás lesz.
#4646: "Mielött kiveszed a kész aksikat, a display gomb segítségével most is további információkat tudhatsz meg az akkumulátorról. Az aktuális kapocsfeszültséget, a beletett töltésmennyiséget, a töltőáramot (ami a csepptöltés) és a csepptöltésben eltelt időt (ami itt most azt is jelenti, hogy mióta van készen)."
Ezt pontosítanám: emlékeim szerint a töltés végeztével (a Full állapot kijelzésének pillanatában) az időmérő nem nullázódik, vagyis Charge és Discharge programok végén látható időtartam nem a csepptöltés idejét jelenti, hanem a teljes töltési időtartamot, beleértve a gyors- és a csepptöltést is. Ha tévednék, valaki majd kijavít. -
kugyu21
senior tag
válasz
Karcsi1001 #4638 üzenetére
Bár elöttem már válaszoltak a kérdésedre és szerintem sem olyan rossz az a leírás (én is abból értettem meg) azért megpróbálom egyszerűen leírni.
Amit reggel láttál a kijelzőn az azt jelenti, hogy a kisütés (amibe feltetted) után átváltott töltésre és abban a fázisban éppen 2 óra 15 percet volt amikor véget vetettél a töltési fázisnak. Tehát az akkumulátor ki volt sütve és egy kevés töltés ment bele (a 2 óra 15 perc altt) amikor ezt megszakítottad. A fényképezőgép tehát jogosan látta töltetlennek.
Egy normál discharge menet úgy zajlik le, hogy a beállított árammal el kezdi kisütni, a kijelzőn a DISCHARGE felíraton kívül a beállított kisütőáramot, az aktuális kapocsfeszültséget, a kivett töltést és a kisütéssel eltelt időt mutatja (a display gomb segítségével). Mivel úgy látom nem nagyon akarsz mélyen elmerülni a témában (nem bántani akarlak), ezért ezek mind nem érdekesek számodra. Amikor ezzel végzett automatikusan átvált töltésre, a kijelzés CHARGE, a többi adat pedig a töltéssel eltelt idő, beletett töltés, aktuális kapocsfeszültség és a töltőáram. Ezek megint csak nem érdekesek számodra, de jó ha tudod mit jelentenek. A töltés végén, megint automatikusan átvált csepptöltésre és a felirat megváltozik FULL-ra, és ez marad rajta amig ki nem veszed, erről az állapotról tovább már nem megy. Ekkor van kész az akkumulátorod és ezután használhatod a fényképezőgépben teljes értéküen.
Mielött kiveszed a kész aksikat, a display gomb segítségével most is további információkat tudhatsz meg az akkumulátorról. Az aktuális kapocsfeszültséget, a beletett töltésmennyiséget, a töltőáramot (ami a csepptöltés) és a csepptöltésben eltelt időt (ami itt most azt is jelenti, hogy mióta van készen).
Remélem tudtam segíteni. -
Tippcsi10
tag
válasz
Szia!
Én is nem rég vettem egy IPC-1L-t, eddigi tapasztalatom alapján:
igen ,átvált DISCHARGE-ről CHARGE-re amikor tölti és akkor lesz feltöltve teljesen amikor kiírja hogy FULL , valamint ha a DISPLAY gombbal átváltasz a mA-es részre akkor ott olyan 20-30mA csepptöltést kell látnod.ja közben válaszoltak rá,de akkor én is jól írtam
-
Alex91
félisten
válasz
Karcsi1001 #4640 üzenetére
Hmmm, akkor jonak kellene meg lennie. Mondjuk, ha valami gagyi...
Dugd megegyszer toltore! De szerintem ezt a kisutest folosleges eroltetni minden toltesnel...
-
And
veterán
válasz
"Átvált a MODE kijelzője DISCHARGE-ről CHARGE-re (mert ezt láttam kiírva reggel)?"
Igen, amúgy ez teljesen logikus.
"Tegnap feltettem DISCHARGE-re, és ma reggel 2 óra 15 percet mutatott eltelt időnek."
Ha közben Charge-üzemmódban volt, akkor ez azt jelenti, hogy 2h 15m telt el a töltés megkezdése óta. Vagyis az akkuk nem voltak teljesen töltve. Áramértéket és akkukapacitást nem írtál, pedig 100mA-es kisütéssel és (az ehhez tartozó) 200mA-es töltéssel egy teljes kisütés-töltés ciklus időtartama simán lehet 30h feletti időtartamú.
"Végül is mikor van teljesen feltöltve? Honnan fogom tudni?"
Az adott cellafészekhez tartozó "Full" feliratból.
"IPC 1L töltőnél honnan tudom (kezdő vagyok benne), hogy DISCHARGE üzemmódban mikor vált át kisütésről töltésre (majd fenntartó - csepp töltésre)???"
A kijelzőn mindig ott az üzemmód, egyértelműen írva: Discharge, Charge, Full (utóbbi jelenti egyben a csepptöltő üzemmódot).
"Ha VALAKI le tudja írni pontosan hogyan kell csinálni, hálám örökké üldözni fogja!"
Pontosan, de mihez? Szerintem a hozzáadott leírás annyira azért nem rossz, eléggé egyértelmű (talán 1-2 pontatlanság van benne, de az alapok azért rendben vannak). -
Alex91
félisten
válasz
Nem lehet, hogy xarok mar azok az akkuk?
-
Kernel
nagyúr
válasz
Karcsi1001 #4604 üzenetére
Akku éppen létezik még másfajta is, például ólomakku az autóban, vagy lúgos akku az iparban, plusz egyéb típusok, persze itt most főleg a hétköznapi készülékek akkuiról van szó.
Az eneloop-nál az van, hogy egyértelműen nem vagyok meggyőzve és meggyőződve én sem, de a gyártó szerint szabad rátölteni. Szerintem valószínűleg nem okoz különösebb problémát az sem, ha valaki az említett középutat választja, vagyis időnként kisüti rendesen, időnként pedig csak rátölt.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Karcsi1001 #4602 üzenetére
Ártani nem árt, én is jobban szeretem kisütni. Lehetett olvasni erről kémiai magyarázatokat is, hogy miért ajánlott kisütni a régebbi típusokat, de én a fizikát mindig jobban díjaztam, így főleg annyi maradt meg az egészből, hogy ajánlott.
A régi és az újabb (alacsony kisülésű) akkuk alapelvet tekintve, vagyis kémiailag egyformán működnek.Korszerűbb anyagok felhasználásával csökkentették az önkisülést, ennyi a különbség. Ez is le volt írva az angol nyelvű honlapon, de részleteket már elfelejtettem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Karcsi1001 #4600 üzenetére
Elvileg az eneloop hivatalos honlapján olvasott verziónak kellene hinni, és én ott valamikor azt olvastam, hogy ezeknél nincs memória effektus, nem fontos kisütni. De elképzelhető egy kettő közötti igazság is, miszerint időnként érdemes teljesen kisütni, időnként rá is lehet tölteni.
-
San398
őstag
válasz
Karcsi1001 #4598 üzenetére
Szerintem ha nem sietős akkor jobb ha mindig Discharge-ot nyomsz!
-
válasz
Karcsi1001 #4553 üzenetére
A Free Shipping általában csak az adott országra értendő, a World Wide Free Shipping ami teljesen ingyenes házhozszállítást jelent Magyarországra.
-
válasz
Karcsi1001 #4555 üzenetére
EU-n belül nincs VÁM!
Hongkongból meg 99%-ban ajándéknét szokták feladni a csomagot, és értékben meg a töredékét írják rá. -
válasz
Karcsi1001 #4553 üzenetére
Ez a mostani helyzet. Tehát akármi megtörténhet.
De lehallgatásra és megfigyelésre alkalmas eszközöket (például tollba épített mikrofon vagy kamera) ne próbálj behozni, mert katona eszköznek minősül és könnyen bíróság előtt találhatod magad.
-
válasz
Karcsi1001 #4551 üzenetére
30000Ft alatt nincs vám
-
válasz
Karcsi1001 #4450 üzenetére
A 2000 mAh feletti akkuk instabilak, könnyen előfordul, hogy e 2000mAh-ás Enelooppal 10× annyit fényképezel, mint egy 2700 mAh-ás Duracell aksival
-
Petzval
senior tag
válasz
Karcsi1001 #4447 üzenetére
Az IPC-vel ki tudod íratni a töltés végén hogy mennyit vett fel. Most képzeld el hogy feltöltesz 4 akkut egy olyan töltővel ami ezt nem tudja csak azt látod hogy a garnitúra nem működik, de ha kiíratod azt látod hogy az egyikbe 300mAh van nem csoda hogy nem működik.És a töltésismétléssel látod hogy a gyenge akku javul e vagy nem.
-
Petzval
senior tag
válasz
Karcsi1001 #4447 üzenetére
A 2700-asnak a nagy önkisülése miatt a stabilitása kisebb pláne ha nem fényképezed rövid idő alatt el a töltést mint az Eneloopé.Van olyan ami egy hét alatt elveszti a töltését.
-
csakb
őstag
válasz
Karcsi1001 #4444 üzenetére
2000-es Eneloopot vegyél (igen, van kicsit nagyobb is, de az kevesebb töltési ciklust bír), és a pár hsz-szel korábban javasolt IPC-1L-t.
Ha egy kicsit is visszaolvasol a topikban, szinte csak ezekről van szó, nem véletlenül.
p.s.: És a gyári Eneloop töltőket inkább felejtsd el, de ezt már írták.
-
válasz
Karcsi1001 #4442 üzenetére
teljesen átlagos akksik
én meg ezt találtam akksi nélkül de lehet hozzá venni 2200Ft-ért 4 db Eneloopot -
válasz
Karcsi1001 #4440 üzenetére
Nagyon jó töltök is vannak, de amit a boltokba lehet kapni, beleértve Sanyo Eneloop töltőt is, azok 99% ipari hulladék kategória.
Normális, elérhető árú töltő:Voltkraft IPC-1L
Az IPC-1 töltőt az alábbi nevek alatt is árulják:
- LA Crosse BC-900, RC-900, RS-900
- Techno Line IC8800
- Akku Trainer AT-3 plus
Voltkraft BC-500
Vagy Lildl-ben lehet néha kapni Tronic töltőt 4000HUFSoshine-t lehet vaterán és tesz-veszen meg más oldalon beszerezni (eredeti ára 14$)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AliExpress tapasztalatok
- Háztartási gépek
- Suzuki topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Goddess of Victory: Nikke
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- IPhone 15 Pro 128GB Szép Állapot! Akku:88% Jótállás: 2026.04.09.-ig
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest