- Yettel topik
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- One mobilszolgáltatások
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Apróbb óra érkezik a OnePlustól
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petzval
senior tag
Érdekes nekem van több mint 6 éve IPC-m de mindíg bekapcsolt tápnál egyenként rakom be az akkukat hiszen ilyenkor kiírja a benne levő üresjárásit és egy gyors pillantással látom hogy nincsen e mélykisütésben egyik akku véletlenül.Mintha valamikor kezelésiben is ezt olvastam volna.
-
Degeczi
nagyúr
felületesen, mert:
"valóság nem ennyire szép. Itt egy teszt példának." - holott a linkelt teszt nem mond ellent a gyári adatoknak, csak gyorsan átfutva tűnhet úgy"teszt végén látható a korrigált kisülési ábra ami szerint egy év után kb. 1300 mAh marad bennük": nem annyi marad bennük, az csak egy egyszerű sacc...
A számértéket pedig végképp nincs értelme átvenni, mert maga a srác is említi, h messze az átlagos terhelés fölött, folyamatos 1.2A-ral süti ki a cellákat, ami lényegesen alacsonyabb kapacitást mutat egy normál felhasználásban tapasztalhatónál.
A gyakorlatban valóban kivétel nélkül, minimális szórással hozza nálam is 8 db Eneloop mindegyike a névleges kapacitást, 3 év után is (noha korábban nem is a kíméletes IPC-1L-el, hanem a gyártó által ajánlottnál gyorsabb, 1 órás GP töltővel használtam őket, és sosem voltak frissítve)
Ha saját rossz tapasztalatokról számolnál be Enelooppal, az más lenne. Ugyanakkor tapasztalat nélkül, pusztán egyetlen cikk alapján lehúzni a gyártói állításokat elég meredek - de lehet, h csak nekem tűnik annak, valóban...
-
kugyu21
senior tag
Bocsi én nem akartam ilyen vitát kirobbantani, csak azt akartam jelezni (mostmár nagyon suttogva),hogy szerintem az Eneloop-ok ezért a kisebb névleges teljesítmény ellenére egy kicsit jobbak.
Nálam egyébként pont az Ansmann nagyon leszerepelt. Korábban egy Ansmann Akkuplus4 töltőt és szintén Ansmann aksi készletet használtam (még nem LSD, akkor még nálunk nem terjedtek el), de amikor egy kicsit nagyobb áramfelvételű digitális fényképezőgépet vettem, azzal már nem birkoztak meg. Gondoltam az aksik kezdenek elhalni ezért vettem egy újabb csomagot (még szintén nem LSD), de az sem ment semmire. Ezt követően találtam rá a fórumra és hamarosan beruháztam egy IPC-re és Eneloopokra. Engem meggyőzőtt, azóta semmi bajom és vígan élek (legalábbis az AA méretű akkumulátorokkal kapcsolatban, az autómba most kellett újat venni)
A nagyobb névleges kapacitással kapcsolatban kicsit régebben már itt a fórumon ki lett tárgyalva, hogy a a nagyobb kapacitás valamiért magával hozza a nagyobb önkisülést, ezért ha az LSD a cél, nem érdemes 2000mAh fölé menni.
Mégegyszer bocsi, és a többieket is kérem ne folytassuk. -
Degeczi
nagyúr
csak összegetve, h miről is volt eddig szó:
- kugyu21 idézte a gyári adatot, ami szerint 2 év után kb. 80% marad az Eneloopban
- kioktatod, h az csak marketinghazugság
- de mint kiderül, csak felületesen elolvastál egy nem éppen korrekt tesztet (ami azonban még így sem mond ellent a gyári adatnak!)és én kötözködöm, ez jó
-
Degeczi
nagyúr
a Sanyo mindig is az egyik legjobb akkugyártó volt, alapban jobban lehet bennük bízni, mint egy kisebb, Kínában ki tudja hol gyártató cégben (míg az Eneloopok Japánban készülnek)
míg pl. az általad tapasztalt nagy kapacitás eltérés az egyes példányok között nem túl biztató jó jel
-
Degeczi
nagyúr
igen, másfél hónap "nem hosszútávú", amikor 1 évről beszélünk...
a korábban idézett szövegek pont ezt említették: ennyire rövid időszakot hibás dolog kivetetíteni hosszabb távra, mert az elején sokkal nagyobb az induló veszteség
simán lehetséges, h másfél hónap alatt elvesztett 9% után lassul annyit a kisülés, h igaz marad a gyári 15% éves szinten (a csomagolásból kivett példányok szintén ezt igazolták, ha azok valóban 75% töltöttségről indultak, és onnan már alig veszítettek néhány %-ot 11 hónap alatt)
másrészt azok vadonatúj, melegében párszor feltöltött akkuk voltak - miközben minden hasonlónak, az Eneloopnak pedig pláne javul idővel a teljesítménye
mindenki tapasztalata azt mutatja, h veszett jó akkuk, megbízhatóak, nagyon jól tartják a töltést és minimális az egyes példányok szórása - elég fura, h saját tapasztalat nélkül, egyetlen megkérdőjelezhető tesztbe kapaszkodva ennyire görcsösen próbálod azt bizonygatni, h nem állít igazat a Sanyo...
-
Degeczi
nagyúr
a linkelt oldalon a srác nem végzett hosszú távú tesztet!
az az ábra sem mérés eredménye, hanem "should probably look approximately like this" - ennél feltételesebb módot nem is írhatott volna...mindenesetre ha a gyárból valóban 75%-os töltöttséggel kerülnek ki, és majd' egy év múlva még mindig 72% környékén vannak, azért elég jónak mondható
-
Degeczi
nagyúr
de, csak végig is kell olvasni a későbbi megjegyzéseket is:
"[May 2007 Update: According to Sanyo, Eneloops are only charged to about 75% capacity at the factory. This implies that the battery lost almost no capacity between the factory and my workshop.][September 2007 Update: I've just purchased an 8-pack of Eneloops that were manufactured in October 2006. I performed the same initial-discharge test on these and found them to have a capacity of 1316 mAh, which works out to about 72%. The fact that six month old Eneloops come out of the package with 74% capacity and eleven month old ones with 72% suggests that they discharge extremely slowly from the 75% initial charge."
+"Several long term tests have shown that the self-discharge rate decreases over time. This means that Eneloop batteries discharge relatively fast at the beginning and relatively slower the longer you store them. To get real (long-term) test results, you have to store them and wait. An estimation of long-term discharge rate by extrapolating short term storage results is not correct and leads to rather poor results."
így valószínűleg a többi gyártónál is hasonlóról lehet szó, és nem kapnak teljes töltést a gyárban
-
Kernel
nagyúr
OK, 25 év híradástechnikai szerviztapasztalat és készüléképítés után most már ideje megköszönnöm a felvilágosítást a kisiskolás fizika témaköréből, de nem épp erről volt szó.
Csupán túlzásnak véltem azt az állítást, hogy "...a vakuk gyakorlatilag rövidre zárják az áramforrást...". Akár gyakorlatilag, akár elméletileg nézzük, én ilyet nem mondanék.
Továbbá egy fórum működésének gyakran természetes hajtómotorja, amikor valaki ellenvélemény, helyesbítés megírására érez késztetést, míg a nagy egyetértésbe akár bele is halhat egy topik, elsüllyedhet. Azt se mondhatnám, hogy offtopik került itt szóba.
A fórumban leírt tapasztalatod (#1000) szerintem is hasznos felhasználói információ, + egy érv a gyorstöltés létjogosultsága mellett, bár nyilván nem is gyártanának ilyeneket, ha nem működne, ha annyira haszontalan lenne, mint némelyek hiszik, vagy akár tapasztalták is, esetleg rosszminőségű példányokkal.
-
Kernel
nagyúr
...a vakuk gyakorlatilag rövidre zárják az áramforrást...
Rövidzáron gyakorlatilag 0 Volt mérhető, 0 Voltról viszont nem működne semmi. A vaku tárolókondijának feltöltését végző DC/DC átalakító, természetéből adódóan, valóban nagy áramot vesz fel (és minél gyorsabb töltésre van tervezve, annál nagyobbat), de azért nem rövidzár.
A töltés a gyorstöltőknél soha nem egyenáram pont azért mert azt nehezen viselné...
-dU érzékelős töltőkben kapcsolóüzemű áramgenerátorrral oldják meg a töltést, mivel a feszültségváltozás pontos érzékeléshez stabil áram szükséges. Az áram nagyságának beállítása az impulzusok szélességének modulálásával történik. Az áramgenerátor kimenete lehet kondenzátorral simított, de kaphat az akku közvetlen impulzustöltést is, ez konstrukciófüggő. Az akku szempontjából majdnem mindegy, neki az impulzusok átlagértéke számít, csak ettől függ a töltés gyorsasága, a melegedés. Bár az impulzustöltést állítólag valamivel jobban "kedvelik" az akkuk, mint a sima DC töltőáramot, de azért az sem mindegy, milyen csúcsértékű impulzusokról beszélünk.
A kapcsolóüzemű megoldásnak tehát nagyrészt technikai okai vannak, elektronikai realizálás és energiatakarékosság játszik szerepet. Kapcsolóüzemű áramgenerátorral megvalósított töltésnél a szabályzás gyakorlatilag veszteségmentes, míg analóg DC szabályzásnál tetemes hő keletkezne a töltőben és menne kárba, ennek disszipálása sem lenne egyszerű feladat, komoly hűtőbordákat igényelne.
-
ottkar
addikt
"Amennyiben a gyorstöltés közben tűzforróak lesznek az akkuk akkor két eset van, vagy nagyon sok a töltőáram vagy igen magas az alanyok belső ellenállása."
Ezt azért gondold át mégegyszer. A gyorstöltésnél eleve 3-10 A az áram amit az akkuk károsodás nélkül nem viselnek el. A nagy ellenállás korlátozza az áramot.
-
Nagya21
addikt
Na hali!!
Mostan fogom kib@szni az ansmann töltőhöz kapott ansmann digital 2600(zöld)akkukat, mert az ansman(és egyébb) töltövel történő töltés után lehet használni az akkut, de 5 nap múlva nincs benne delej
Ja igen ansmann poverline4-es töltőm(és mostmár ipc1l-is) van amivel használtam kb 10 röltés van benne tehát agyon nyúzva sem volt(vakuban használtam esküvökor)
Lehet csak szériahibásat fogtam ki.
Ami eddig bejött az a plus-ba vett valamien márkáju sárga, narancssárga akksi a lidl-is hamar halódik
Energizerek jól birták csak elöreregedtek,mostan vettem x4energit, az első töltésre felvett 2650mAh, (2700-as)szerintem az nagyon jó!!!! Vasárnap töltöttem először 1,354v van benne.
Üdv -
ottkar
addikt
"a mikroprocesszor igen okos állat, figyeli az akku külső hőmérsékletét és ebből tudja mennyi a belső és ha túl melege van akkor visszavesz a töltőáramból"
Az egyik ismerősöm vett 11 ezer Ft ért pár éve egy 1 órás gyorstöltőt. Annyira okos volt a processzora hogy kézzel nem lehetett hozzáérni az akkukhoz olyan tűzesek voltak töltésnél, kinyiffantott neki több garnitúrát mire kidobta.Leírtad hogy neked milyen jól ment a töltés, sokkal többen meg leírták hogy ráfáztak a gyorstöltésre. Leírod hogy az akkuk hónapokig nem merülnek le az se nem a töltés se nem a te érdemed ha az akkunak nagy az önkisülése azt semmivel nem lehet gátolni. Azért csinálták az Eneloopot annak kicsi az önkisülése.
-
Batman2
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- XPEnology
- E-roller topik
- Milyen autót vegyek?
- Synology NAS
- Egyéni arckép 1. lépés: ARCKÉPHEZ VALÓ JOGOSULTSÁG
- Yettel topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Bitcoin miner Bitmain Antminer S9 S9I 13.5 - 14 Th 1250W eladó
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged