- Kisebb méretben is elérhető a OnePlus Watch 3
- Belépő táblagépet is villantott a OnePlus
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Teljes külső kijelzővel hódítana a Flip7, ami kapott egy kistestvért is
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- HMD Skyline - jó szerelés
- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Google Pixel topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Ulefone Amor 34 Pro - a nagy vetítőgép
- 8300 mAh, maradhat?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
Új hozzászólás Aktív témák
-
TeeJay
félisten
szerintem nem kell betojni azért mert Panasonic Eneloop lesz ezentúl még ugyanaz a minőség lesz
Eneloop 4. generáció, ne parázz nem véletlenül veszi át a Panasonic az Eneloop nevet és nem nevezi át Infiniumra. az Eneloop bizonyított így továbbra is minőséget fog jelenteni.
made in japan amúgy, az Panasonic Evolta az ami kínai, gondolom olcsóbb LSD akku család -
San398
őstag
Igen, az egyszerű töltők mind ilyenek bármilyen gyártó terméke is legyen az.Én is sokallottam az IPC-1L árát. Vettem először egy ansmann töltő majd egy Energizer györstöltőt majd egy GP töltőt egyikkel se voltam megelégedve.Ez után vettem meg az IPC-t és nem bántam meg.A 3 töltő árából 2 IPC töltőt is tudtam volna venni.
-
tomcsi23
veterán
2-3 kör, aztán kiderül, mi a helyzet. Sajnos, a full buta töltő használata eléggé lerontja az akksik élettartamát.
(#4299) Ton1: 200/100mA-rel kb egy kör egy nap. Ha valami nagyobb kapacitású az akksi, akkor másfél nap is lehet. 2-3-4-5 kört szokott csinálni, az akksik állapotától függően.
(#4300) Ton1: amit kérdezel, az a hővédelem érzékelője. Ha túl meleg lesz az akksi, akkor lekapcsolja a töltést. Megnyugodhatsz, hogy az a fémnek látszó anyag az akksin, az nem vezeti az áramot, de minimum szigetelve van kívül.
szerk: Dluinet közben beelőzött.
-
And
veterán
"A betük mit jelenthetnek a számok után? 10 -08EF"
(A chipek mintájára lehet például a konkrét gyártó üzem vagy gyártósor, a hónapon belüli sorozat, a műszak, a felhasznált alapanyagok, a minőség-ellenőrzés, vagy hasonló 'gyártási körülmény' kódja. Nem hinném, hogy számunkra túl nagy gyakorlati jelentősége lenne.) -
tomcsi23
veterán
-
tomcsi23
veterán
Pedig rajta van az akksin, nézd csak meg jobban.
Naja, az energizert jó lett volna kipróbálni, de a tapasztalatom az, hogy nem sokat vesztettél vele. Lehet, hogy feltornázta volna a kapacitást, de a feszültséget nem nagyon tartotta volna, max lámpába vagy fogkefébe, esetleg kis ventilátorba lehetne használni. Nagy valószínűséggel.
-
tomcsi23
veterán
Ja, nem. Az eneloopra gondoltam.
Amúgy nekem volt pár akksi, amit szépen használhatóvá tett a refresh. Viszont a halott akksikat nem nagyon tudja feltámasztani. Van olyan, hogy látszólag rendben lett, kivesz belőle bő 2 Ah-t, de egy fényképezőt nem tud meghajtani 5 percig. -
And
veterán
"Akkor Eneloop-ot ne süssünk ki?"
Töltés előtt lehetőleg minden NiMH-t süssünk ki, ennyi. Ez a 'soha nem volt kisütve' ebben a formában érdekes eset: megvette, de egyszer sem használta, vagy hogy?
Hosszabb időre lehetőleg hűvös helyre tegyük el és ne csontra kisütve. Az a minimum, hogy hosszabb állásidő után indítunk rá egy refresh-programot ha egyszer a töltőnk támogatja.
#4218: "Ha jó helyen veszed, fele annyiba kerül a sima."
Gondolom a helyzet hasonló, mint az olcsóbb töltőknél: veszünk egyet, de az full buta, aztán egy másikat, abban van időzítő, stb. Harmadszorra vagy negyedszerre rájövünk, hogy sok szívástól kíméltük volna meg magunkat, ha elsőre egy normális példányt veszünk. Az első pár vacakra költött összegből ki is jött volna, de akkor sajnáltuk rá azt a "sok" pénzt.. -
And
veterán
"Mi az a felső feszültség érték ami még normálisnak mondható? Ahol az akku még nem károsodik biztosan? (vagy hol számít már a töltő hibájának az, ha töltő viszi fel túl magasra az értéket)"
Mivel a NiCd- és NiMH-akkunak a sokszor mantrázott szöveg szerint nincs határozott töltési végfeszültsége (ólomnak, Li-ionnak és -polimernek, RAM-cellának meg a nemrég felhozott Powergenix-féle 'Super Z' akkuknak ellenben van), a töltés végén maximális kialakuló kapocsfeszültség több tényező függvénye. Ezek nagyjából: töltőáram, akku állapota (belső ellenállás), hőmérséklet. Az eneloop adatlap szerint pl. 1C töltőárammal szobahőmérsékleten is 1,6V felett van a csúcsérték, de 0°C-on - a tölthetőség alsó hőmérsékleti határán - már nagyon közel van az 1,7V-hoz. Frissen töltött cellákra bizonyos feszültségérték felett az IPC-1L teletöltöttséget ír akkor is, ha kiveszed, majd újra behelyezed azokat azt a töltőbe.
"Egy NI-MH akkunál hol van az az alsó feszültség, ahol egyértelműen kimondható, hogy lemerült?"
A korábban írtak és a gyártók szerint (lásd az adatlapot és a #4195-ben belinkelt görbéket) 1V tekinthető a kisütött állapotnak, ami alá már nem nagyon szabad meríteni a cellát, de a benne tárolt energiatartalom ilyenkor már amúgy is elhanyagolható.
"Mert az olvasatod alapján (ha jól értelmeztem) ha egy akku a "névleges 1.2V"feszültség alá esik az már merült állapotnak számít. Jól értem?"
Nem egészen. A kisütéskor kialakuló kapocsfeszültség ugyanúgy többtényezős függvény, mint a töltéskor mérhető. Ezért igaz az a szintén rengetegszer említett tény, hogy csupán a (különösen a terhelés közben mérhető) kapocsfeszültségből nem állapítható meg a töltöttség állapota egy Ni-xx akkunál. Nézzük ismét az eneloop kisütési görbéit (adatlap): ha extrém kisütőárammal (2C-vel azaz 4A-rel) terheljük, az 1V-os határig kisüthető kapacitás még mindig elég jelentős, kb. 1750 mAh lesz, de a cella feszültsége már nagyjából 200 mAh kisütése után 1,2V alá csökken. Ez pedig a kisüthető kapacitásának mindössze <12%-át jelenti. 1C (2A-es) áramnál ez az arány a görbe szerint kb. 66%, C/5-nél pedig már 90% feletti. És ezek nagyon jó értékeknek számítanak, mert ennek a típusnak valóban elég alacsony a (konkrétan ezekből a különböző áramokon felvett kisütési görbékből számítható) belső ellenállása. Más, hagyományos, esetleg már elhasznált celláknál a belső ellenállás növekedése miatt ez az 1,2V felett kivehető töltésarány sokkal rosszabb, mégsem jelenthető ki, hogy 1,2V-on a NiMH akku lemerült. Az 1,2V a kisütéskor jó esetben mérhető, hosszabb ideig állandósult állapotot jelenti, azért hívják névleges feszültségnek. A nagyobb belső ellenállás okozza azt a jelenséget, amelyet már itt a topikban is többen leírtak: hiába mér az IPC a névlegeshez közeli, 2Ah-nál bőven nagyobb kisüthető töltésmennyiséget némelyik hagyományos, nem alacsony önkisülésű akkura, a fényképezőgépek sok esetben mégis jóval kevesebb (töredék) ideig használhatóak csak vele, mint pl. eneloop-pal, amelynek a kapacitása épp csak eléri a 2Ah-t. -
And
veterán
"Pedig az 1.5V igen egészséges lenne minden elektronikai cuccba."
Miért is? Ha egy berendezés fel van készítve akkumulátoros üzemre, akkor eleve úgy tervezik, hogy 1,2V névleges feszültségű ceruzákról is működjön. A digit fényképezők ugye ez a kategória, de az intelligens készülékek szinte mind ilyenek.
"mert 1,0V alatt mint a nyeletlen balta, úgy esik a feszültség 0,9V-ra, pár másodperc alatt."
Ugyan nem én voltam, aki ezt írta neked, hanem Dluinet de igaza van. Ha nem is másodpercekről van szó, hanem percekről, az 1V alatt kisüthető töltésmennyiség nagyon minimális.
"Ezt nevezzük kisütésnek? Az 1V illetve a 0.9V a névleges 1.2V feszültségnél 80%-os töltöttségnek felel meg!!!!!!"
Ez természetesen abszolút nem igaz! Az akkumulátorok (bármelyik) kisütési karakterisztikája nem lineáris, a feszültség egy adott tartományban eléggé stabil marad, ez benne a jó. Nézd csak meg, az elmúlt néhányszor tíz hozzászólásban is többször volt likelve ilyen karakterisztika, vagy épp akku adatlap. (A kondenzátor az az állat, amelynek feszültsége lineárisan csökken, ha a terhelőárama konstans.)
"De ha a teljes "túlcsordúlt" feltöltöttség 1.33V-ot nézve sem kapunk kis százalékot.Még mindíg 70% felett vagyunk."
A fentiek következményeként ennek sincs értelme. A NiMH akku feszültségéből a töltöttség (vagyis az adott pillanatból indítva kisüthető töltésmennyiség) nem állapítható meg egyértelműen! Egyedül szélsőséges esetben tudható, pl. 1V kapocsfeszültségnél a maradék kapacitás biztosan kisebb 1%-nál, a töltéskor kialakuló végfeszültség pedig bár nem határozott érték, simán 1,5V fölé emelkedhet. A cellagyártók szokásosan 1V-os kapocsfeszültség-határig merítve határozzák meg a névleges kapacitást, tehát a gyártók szempontjából egy 1V-os NiMH konkrétan 0%-ra van kisütve, de pl. az IPC-1(L) 0,9V-ig merít, amivel még néhány tizedszázalék (!) kinyerhető (lásd a korábbi eneloop-teszteket), bár a legtöbb okos készülék amúgy sem működik 1V-os cellafeszültség alatt. -
And
veterán
Itt az adatlapja: [link]. Sok mindenben (pl. töltés módjában, magasabb névleges feszültségben) emlékeztet a RAM-cellára, de mégsem teljesen olyan. Eléggé határozott feszültsége van, vagyis a Ni-xx akkukhoz hasonlóan van olyan feszültségtartománya (1,6..1,7V), amelyet a kisütés során viszonylag hosszú időn keresztül tart. A kapacitása sajnos kevesebb, mint a szokásos NiMH-celláké, csupán 1,4..1,5Ah körüli, így energiatöbblettel a magasabb kapocsfeszültség ellenére nem rendelkezik azokhoz képest. Továbbá az adatlap (bölcsen
?) homályban hagyja az önkisülést (bár az a RAM-celláknál nem rossz) és a megélhető ciklusok számát (ami viszont RAM-nál elég gyenge, és erősen függvénye annak, hogy alkalmanként milyen mélységig sütjük ki). A DC belső ellenállásával sincs gond, a görbék alapján kb. 40..50 mΩ körül lehet, ami például az AA-méretű eneloop-okra is jellemző.
-
-
TeeJay
félisten
én koreából kaptam légipostával tőle --> [link]
a 4 akku a műanyag boxban volt az pedig szépen becsomagolva a Sanyo által mint itt a képen --> [link]
annyi hogy én tavaly februárban rendeltem és akkor még csak a "sima" Eneloop volt
nem ez az újfajta még többször újratölthető verzió.ha jól látom 8darab AA méretű újfajta Eneloop 30,78$ ami olyan 5900 forint lehet
és cserébe két darab 4-es boxot is kapsz meg házhoz hozza a postás.
igehaza picit drágább box nélkül és még utazhatsz is érte -
tomcsi23
veterán
Ment privi.
Amúgy itt egy fórumtárs véleménye, 4 éves Eneloop akksi.
-
TeeJay
félisten
én meg úgy tudom hogy akkugyártásban a Sanyo jár évek óta élen, mind minőségben mind eladási számokat tekintve. az Energizernek szerintem nincs is akkugyára hanem megvesz valami kínai szutykot és átmatricázza sajátjára...
talán ezért is volt az hogy évek óta piacon voltak már LSD akkuk mire ők valamit ki tudtak adni. és mai napig nem igen tudsz mondani Duracell vagy Energizer LSD akkut merthogy szinte nem is hallottak még róla az emberek.
ellenben Eneloop már vagy 5-6éve van ha jól tudom és a google vagy 10millió találatot dob ki ráaz Energizer meg Duracell maradjon meg a szárazelemeknél, a Varta meg ipari akkukat gyárt pl nálunk a targoncákban Varta akku van igaz 400-500kilósak
-
And
veterán
Lásd: eneloop.info. A 'sima' (HR-3UTG/A/ ill. HR-4UTG/A/) eneloop-ok a faq szerint eredeti töltésük 85%-ra sülnek ki egy év alatt, 75%-ra 3 év alatt. Az XX powered (HR-3UWX) típus viszont 75%-ra fogyatkozik egy év alatt, mindezt 20°C-os környezetre értve. Mod.: én sima eneloop-on mértem 86% maradéktöltést fél év után, egy nem éppen hűvös panellakásban.
Ha az 5 órás töltés hosszúnak számít, akkor tölthetsz 700mA-es árammal is, úgy alig 3,5..4 órás időtartamra számíthatsz. Vagy beszerzel nagyobb áramú töltőt, például sima IPC-1-est.
"Az igaz hogy az Enelopok nem melegszenek töltés közben?"
Hát, ha 1-2 éves, 2500 mAh kapacitású Energizer-ekkel hasonlítom össze, akkor tényleg nem. Előbbiek 500 mA mellett is képesek voltak annyira túlmelegedni, hogy a töltő hővédelme működésbe lépett. AA-s Eneloop-oknál fél amperen ilyen jelenségnek nyomát sem vettem még észre. -
And
veterán
"Kérdés hogy a Voltcraft IPC-1L mennyi idő alatt tölti fel...."
Töltőáram függvénye. Mondjuk 500mA-rel 5..5,5h alatt, a 2000mAh-s típusokat egy jó órával gyorsabban. Amúgy a 2,5Ah-s fajtánál valamennyit feláldoztak a híresen alacsony önkisülésből, ha jól tudom.
"Mi a különbség a IPC-1 és a BC-900 között?"
Gyakorlatilag semmi. -
And
veterán
Már csak abban reménykedek hogy terhelés alatt rosszak az elemek és ejtik a feszt. Csak üresjáratban tudják a 1.46 voltot.
Az üresjárási feszültség valójában semmit sem mond el az akku állapotáról, teljesítőképességéről vagy épp belső ellenállásáról (na jó, ha azt látjuk, hogy <1V, akkor kijelenthetjük, hogy az a cella lemerült, de ez egy ritka egyértelmű eset). Szóval igen: a rossz állapotú akkuk bizony jelentősen képesek leejteni a kapocsfeszültségüket terheléskor, a szárazelemek pedig még jobban. Erről szól a belső ellenállás. Az elemeknél a merülés jellege amúgy sem hasonlít az akkukéhoz: elemeknél nincs stabil kapocsfeszültség, amely kisütés közben rövidebb-hosszabb ideig állandósulna. -
TeeJay
félisten
az IPC semmi kárt nem fog okozni az Eneloop-nak ellenben a bóvli 1forintos Sanyo töltő kevésbé való arra amire kitalálták...
csak ebben a topikban van szerintem 2tucat felhasználó akinek IPC és Eneloop garnitúra van, köztük nekem isnem cserélném le semmire ezt a párosítást mert tökéletesen működnek mindig minden körülmények között
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Crypto Trade
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Építő/felújító topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Elemlámpa, zseblámpa
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Belépő táblagépet is villantott a OnePlus
- ZIDOO médialejátszók
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest