Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Ton1 #4327 üzenetére

    Szerinted. Jó esetben ezek a házi fogyasztásmérők 16A áramig (>3600VA @230V) mérnek. Az 1..2 wattos (voltamperes) legnagyobb megengedett hiba a méréshatár 0,03..0,06%-át jelentené, ami bármilyen megfizethető, házi mérésre szánt áram / feszültségmérő műszernek becsületére válna.
    A legtisztább, ha megnézed az adatlapját, abból kiderül a mérési hiba, meg a minimálisan mérhető teljesítmény. Már az is valami, ha 4-5W könyékén indikál, az olcsóbb, 2-3e forintos vacakok az alatt ugyanis nem mutatnak semmit. Mindenesetre ezek nem arra valók, hogy a hálózat teljesítőképességéhez viszonyítva lepkefingnyi teljesítményeket mérjenek sebészi pontossággal, de nem is az a céljuk.
    Mod. #4328: ok, ±3% a mért értékre, vagy a méréshatárra vonatkoztatva? Ha a maximális hibahatár mondjuk valóban 1W (és ha ez tényleg nem a minimális bizonytalanság, ahogy digit műszereknél általában lenni szokott, pl. ±1 digit), akkor mondjuk 4W-os indikált értéknél melyik az igaz? Vagy 1000W-nál, ahol ±3% 30W-ot jelent, ott is ±1W a maximális hiba? A kettő láthatóan üti egymást, ezért szokás megadni egy határt, amelyik felett a - mért értékre vonatkozó - százalékos eltérés dominál, alatta meg a bizonytalanság, vagyis ± akárhány digit (hiszen pár watt mérésekor a 3% hiba a felbontóképesség /kvantálás/ miatt nem értelmezhető).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák