Új hozzászólás Aktív témák
-
Ádyka
őstag
A 3. kérdésedre részletesebben:
Szóval egy jó akku rövidzárási árama mindenképpen 10 A felett van. Általában 14-19 A.
Néhányan panaszkodnak arra, hogy nagy kapacitású öreg akkujuk hiába tudja még mindíg a ráírt értéket az IPC-k szerint, mégsem tudnak velük fényképezni. Ezeknek az akkuknak a rövidzárási árama már 5 A alatt van.
Azt, hogy nagyobb értékeket mértél az akkun miután használtad, na ezt nem tudom hova tenni.Ilyen méricskélés nem javasolt, mert nagyon gyilkolja, megterheli az akkukat. Amíg jó egy akkud, addig hanyagold ezt a mérést. Ha mégis alkalmazod akkor is max 1 mp-re, ne tovább!
Nekem pont a napokban halt meg akkum, és bizony az IPC szerint még elég jónak kéne lenni, de refresh után sem tudom átlépni a 4A-es rövidzárási áramot. Fotózni lehetetlen már vele.
-
And
veterán
A maradék kapacitást a feltöltéskor elért feszültség helyett sokkal egyszerűbben meg tudod állapítani: a kisütési folyamat végéig tartó időt kiszorzod a kisütőáram értékével. A discharge vagy a refresh programoknál ezt a töltő is megteszi, csak előbbinél el is felejti rögtön, amint töltésre vált.
#4420: "Nehezen tudom elképzelni, hogy ez minden akkura azonos legyen"
Pedig akkutípustól (kémiától) függően ezek az értékek nagyjából állandóak. Különböző fajtájú cellák kisütési végfeszültsége, amelynél a további kisüthető kapacitás (és ezzel a tárolt energiamennyiség) már nullának tekinthető:
- NiMH és NiCd: 1V (vagy 0,9V, ahogy említették, teljesen mindegy),
- Li-ion és Li-poly : 2,7V,
- zárt ólom (VRLA): 1,6..1,75V (*),
- tölthető alkáli-mangán (RAM): 0,8..0,9V (*),
- Super Z (PowerGenix): 1,1..1,3V (*).
(* kisütőáramtól enyhén függő értékek). -
And
veterán
"De csak vannak már tapasztalatok, hogy nagyságrendileg mennyivel bír többet egy kisütött aksi, mint egy nem kisütős töltővel használt?"
Akkor ismét leírom: erre nincs, mert nem is létezhet pontos, általános érvényű válasz. Attól függ. Én sejtem, hogy mire gondolsz, de mint írtam, az eredmény nem számszerűsíthető anélkül, hogy tudnánk, mennyi töltés marad vissza az akkupakkban, mikor a gép szerint lemerül. Ha egyáltalán semmi (azaz 1V/cella körül alakul, mikor a gép automatikusan lekapcsol), akkor a fényképező teljesen kisütötte a cellákat, így nem kell a töltő esetleges kisütési funkcióját igénybe venned, magyarán felesleges kisütésre képes töltőt venned. De ez az eset kompakt - főleg két AA-val működő - fényképezőknél meglehetősen ritka, amúgy is készülékfüggő. Nekem van olyan pici eszközöm (nem fényképező, de nem is izzós zseblámpa), ami bőven 1V alatti cellafeszültségnél is működőképes, másképp fogalmazva a két ceruzaakku enyhe mélykisütésére is képes.
"Az nem érdekel, hogy magára hagyva hogy merül le."
Pedig ez az alacsony önkisülésű akkuk lényege. A visszanyerhető kapacitás erősen függ attól, hogy mennyi ideig pihen a cella a gépben használat előtt. Ha (önkisülési rátától függően) relatív rövid időszakról van szó, a kapacitástöbblet egy az egyben érvényesül, tehát a 2500 mAh-s 25%-kal tovább bírja, mint a 2000-es. Ennyi, eddig semmi varázslat nincs a dologban. A nagyobb kapacitású (XX powered) eneloop önkisülési rátája a normál 2Ah-s típusénak 2..3-szorosa, de még mindig bőven az alacsony önkisülésű kategóriába tartozik. Ezen felül a vele elérhető töltési-kisütési ciklusok száma korlátozottabb ([link]), bár a gyakorlatban, átlagos használat mellett azt úgyis elég sokáig tart meghaladni. -
And
veterán
"A 2500 mAh-s sanyo-k megérik a felárat a hagyományos 2000 mAh-s eneloop-okkal szemben?"
A felhasználás módjától függ. Ha viszonylag hamar - mondjuk néhány héten belül - amúgy is lemerítenéd az akkukat, akkor a kapacitástöbblet természetesen érvényesülhet. Hogy ez megéri-e a felárat, annak megítélését inkább rád bíznám..
"A kisütés hiánya nagyságrendileg milyen "kapacitáscsökkenést" jelent?"
Megint egy kérdés, amelyre a válasz nem számszerűsíthető. Attól függ, hogy a gép, amelyben az akkukat használod, mennyire képes lemeríteni azokat. Ha teljesen, akkor a töltő kisütési képessége felesleges, csak ez a tapasztalatok szerint nem túl gyakori. Ha meg nem ez a helyzet, úgysem lesz olyan töltőd, amely konkrétan megmondaná, hogy mekkora a cellák kihasználható kapacitása.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- EAFC 25
- Vezetékes FEJhallgatók
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Elektromos autók - motorok
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Prémium felsőkategóriás Gamer PC! X870 / R9 9950X / 9070XT / 64GB DDR5
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest