- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Telekom mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
mikk2000
őstag
Nem mindegy hogy 100 vagy 250mA-el süt ki, én is nemrég nézegettem régebbi aksijaimat, és bár volt amelyik 100mA-el 1800mAh kapacitást is mutatott, 250mA terhelés mellett viszont percek alatt vége volt
Tehát nem véletlenül, hanem tapasztalatból mondtam azt, hogy bár látszólag még szép kapacitást tudhatnak a régebbi aksik (100mA terhelésre), picit nagyobb terhelés esetén meghalnak, tehát mondjuk egy fényképező el sem indul vele. Kisebb terhelésű eszközben lehet hogy használhatóak még.
A BC700 egy komolyabbnak számító töltő, és mégis a max töltési árama 700mA.Vajon miért? Ezek vadi új eneloopok innen rendelve. Nem mondom hogy a teljes töltés ideje alatt tűzforró, de amikor refresheltem (kicsit béna BC700 ennél a módnál tudja megmondani az aksi kapacitását, a test móddal az a baj hogy rögtön töltéssel kezd), akkor bizony észrevettem hogy az aksik forrók, és egyszer le is kapcsolt, de ezt már írtam itt. Az aksik túl közel vannak egymáshoz a töltőben, és jó meleg volt a lakásban is.
-
-
Kernel
nagyúr
Erről van szó, manapság nem véletlenül a fix 5 V-os adapterek vannak rendszeresítve a telefonok stb. töltéséhez. Ez egy szerencsés lehetőség, hogy az akkuk feszültsége még épp belefér, így szabványosítani lehetett, hogy csereszabatosak legyenek, egyúttal USB-kompatibilis. A telefonban lévő belső szabályzó ebből az 5 V-ból tud gazdálkodni, a töltéshez.
Míg régebben volt mindenféle adapter, általában stabilizálatlan, például 5-8 V között, terheléstől függően. Ott a telefon abból "gazdálkodott", szabályozgatott magának.
Ezt nyilván nem neked magyarázom, mert úgyis tudod, csak általában írtam.
-
PHM
addikt
Pedig elméletileg lehetséges, hogy hamarabb feltöltődjenek az akkuk.
- Ha az új táp stabilizálatlan, és
- ha a bébiőr töltőárama csupán ellenállással van beállítva,
- akkor bizony elképzelhető.
Persze ma már valószínű, hogy az 1,5A-es,
de lehet, hogy mindkét táp kapcsoló üzemű.
Ezek fényében annyit tennék hozzá a dologhoz, hogy amennyiben
a nagyobbik táp könnyűnek tűnik a méretéhez képest, minden oké.
(Árulkodó jel, ha a felirata szerint 100...240V a bemenő feszültsége.)
Ez esetben nincs semmi teendő.
Ha azonban jó súlyban leledzik az a táp, érdemes megmérni az
üresjárati feszültségét, s ha az meghaladja a 10V-ot, a használata
közben nem árt néha ránézni az akkukra, nem melegednek-e nagyon.A dolog elméleti alapja, hogy a hagyományos tápokat a névleges
terhelésre méretezik. Ezeknek viszont a kimenő feszültségük akár
jelentősen is csökkenhet a terhelés hatására.
Ezért üresjáratban, illetve kis terhelésnél a névlegesnél jóval nagyobb
lehet a kimenő feszültségük.
Ma már kihalóban vannak az efféle tápok, de még előfordulhatnak. -
Latza
aktív tag
Értem. Igazából egy tabletről van szó, amihez váratlanul egy másik töltőre is szükségem lett volna. Amit találtam az Auchanban, arra 5V, 2100 mAh volt ráírva.
A tab eredeti gyári töltője 5.0V = 2A; Rated power: 10WMivel nem szétszedhető, így az akksiról csak annyit tudok, hogy 3.7V, 7200mAh, Li-Ion.
Végül nem vettem meg a töltőt, de kíváncsi lennék, hogyha mégis, akkor nagyon mellélőttem volna?
Sajnos több adattal nem tudok szolgálni. -
M_o_g_y_i
őstag
Vannak gépek (pl. az enyém is ilyen), amelyeknél ki lehet választani milyen kémiájú akku megy a markolatba, ha nem a gyári li-ion akksit használom. Csak "sima" Ni-MH akku, elem v. lítium-elem választható.
DE! Kérdés igazából arra vonatkozott, van-e ilyen eszköz, amiben lehet a LiFePo4 akkut használni (a lámpákon kívül ugye).
A LiFePo4 előnye még a hőmérsékletre való érzéketlenség és a kicsit tömeg (bár ez utóbbi nem releváns számomra).
-
zupp87
csendes tag
Igen, ebben igazad van. A görbe jellegét tekintve, az első ábra, amit linkeltem, és amihez cikk van, az saccra 1C körüli töltés lehet, 0,5C-nél ahogy láttam görbéket (és amit pl. az LTC4060 -dV cél-IC adatlapja is közöl) alig észrevehető a -dV. A 24 bites szigma-delta IC ötlete onnan jött, hogy próbáltam én egy uC 12 bites SAR ADC-jével detektálni a feszderivált inflexiós pontját (használva belőle 10 bitet, amit írtak is, hogy addig megbízható), de 1/3C töltésnél a feszültség derivált értéke még 5 perces különbség figyelése esetén is kb. a 10 bit kvantálási hiba tartományába esett, 2,5V referencia mellett. Az említett 24 bites átalakító SPI buszos, SOIC tokozás, kb. 230Ft/db áron találtam a ChipCAD-nél, max. 80 sample/sec sebességre képes, és 4 RSE / 2 diff bemenete van, valamint belső erősítőfokozata, asszem 64 különböző erősítéssel, illetve külső referencia is lehetséges. Egy próbát szerintem megér.
Egyébként azt is belátom, hogy a hőmérséklet exp. növekedése a töltési hatásfok drasztikus romlása miatt van, ahogy halad az akksi a teljes töltöttség felé (ld. beszúrt előbbi képem), így a két dolog között rossz összefüggést hoztam, ugyanis egyik okozója a másik, és nem két független dolog. Az, hogy megáll 46 foknál, ezekszerint azért van, mert ott áll egyensúlyba a hőleadás és a disszipált hőmennyiség 400mA töltés mellett. 2A-rel megtolva elképzelhető, hogy felszökik 70 fokra. Szóval nem fog hamarabb feltölteni, ha hűtöm, elnézést a sületlenségért így utánagondolva.
Egyébként kezdek rájönni, hogy kár vesződni ezzel a dologgal egy átlag digitgép-felhasználónak. Én pl. a gépembe Rossmann márkatermék "Rubin Ready-to-use" akksikat vettem a Nikon L25-ösbe, 4x2300mAh, 2000-ret teljesítenek is, és 1590Ft volt a 4 db. 2011 őszén lettek gyártva, és így majd 2 év után kb. 50%-os töltöttségi szinten voltak. Kb. 6-700 képet tudok lőni egy töltéssel, ami bőven elég egy egész napos kirándulásra is. Alacsony az önkisülése, így ritka használatnál se kell folyton töltögetni. Azonkívül, ahogy tapasztatam, a modern gépek már úgy lettek tervezve, hogy az NiMH-kból is kiszedjék az összes szuszt, még 1,1V cellánkénti fesznél is életben vannak (annó az Olympus D535 100 kép után bármilyen akksival, de még a legütősebb alkáli elemmel is megadta magát). Szóval ahogy számolom az alapján, hogy kb. évente 2-3000 képet készítek, nem sokat fogom töltögetni az akksikat. És ha 10 töltés után megbízhatatlan, uccu, veszek másikat hasonlóan olcsón.. igaz, így szemetelek is.. de kétévente 4 ceruzaakku nem nagy mennyiség fejkvótámnak. (Mondjuk, most az 1500-as auchan tuti tipp akksikat kedvem támadt tartóstesztelni műteherrel, kb. mennyi ciklust bírnak.)
-
zupp87
csendes tag
Nekem is produkálnak ilyet az akksijaim a Tronic töltővel. (Közben én annyit csináltam, hogy átkötöttem a kivezetéseket, így az AA akksik is 400mA körül kapnak. Simán, 60% körüli hatásfokkal számolva hamarabb fel kellene töltődnie egy 2200-as akksinak, mint ahogy nekem feltöltődik. Nemrég egy hőmérővel is nyomon követtem a töltést (igaz, egy 1500-as akksin), és kicsit kutakodtam, és azt hiszem, meg is találtam az okát.
http://www.technet.hu/hir/20090831/akumulator_akademia_-_amit_az_akksikrol_tudni_erdemes/
Ezen van egy töltési karakterisztika (hőmérséklet, nyomás, feszültség kontra töltöttségi szint), melyen látszik, hogy 100%-os töltöttségi szinten kb. 15 fokkal melegebb az akksi mint a kiindulási hőmérséklet, növekvő töltöttség (túltöltés) esetén pedig exponenciálisan nő. Figyelembe véve, hogy most kb. 31 fok van a kisszobában, 45-46 fokra saccolom ezt a max hőmérsékletet. Sokáig úgy 33-34 fokon töltött az akksi, aztán megindult a hőmérséklet, és 46 foknál megállt. Nem értettem miért.. de megtaláltam ezt a képet:
A hőmérséklet és a töltöttségi szint összefüggésében vizsgálva a töltés hatásfokát, látszik, hogy az a max töltöttség közelében és kb. 45 fokon a béka segge alá kerül. Ergo a teljes bevitt energia nagy részét elfűti már ilyenkor az akksi, de még nincs 100%-on, így a -dV sem következik be, hogy a töltés lekapcsoljon. Most mérem a töltési időt, és kíváncsi vagyok, hogyan alakul, ha hűtöm is közben az akksikat. Elvileg csökkennie kellene. Bár állítólag a modern akksiknál igyekeznek ezt is kiküszöbölni, és amúgy is, nekem ezek olcsó akksik, amiket csak a játék, kísérletezés kedvéért vettem (Auchan "Tuti Tipp", bár a kapacitásukat kb. hozzák, és jól tartják magukat sokáig 1,2V körüli feszen 1A kisütőáramnál is). Emiatt lehet az talán neked is, hogy hosszabb ideig tölt, mint számoltad. Szerintem a teljes töltési folyamat alatt hűteni kéne az akksikat, mivel köztudottan az NiMH töltése exoterm reakció, vagyis hőleadással jár, ellentétben a NiCd-vel, ami töltés közben hőt vesz fel, ergo majdnem a töltési folyamat végéig hidegebb, mint a környezete.
Én ez előtt a tronic töltő előtt úgy töltöttem ezeket az auchan akksikat labortápról, hogy kézrátétellel néztem, mikor kezd el melegedni, és lekapcsoltam. Így 500mA-rel merítve kb. 1050mAh-t sikerült kicsikarni, 1V-ig merítve. Mióta a Troniccal töltöm, igaz, kicsit meleg a végére, bár a nagymeleg miatt is lehet most ez fokozottabb, 1A-rel terhelve kb. kijön kb. 1400mAh belőlük. -
BEE
addikt
Ez a rövidzáras mérés egyetlen dologra jó.
Ha ugyanannak a műszernek ugyanazzal a méréshatárával lemér
valaki több aksit, akkor kap egy durva sacc adatot pl egy gyors válogatáshoz.
Amellett, hogy rongálja az aksikat.Más
Szétkaptam az IPC töltőmet, megpucoltam a nyomógombok érintkezőit
és tényleg sokkal jobban reagál a nyomkodásra.
Elég szutykos volt a nyák.Most meg erre kontaktos lett a tápcsatija.
BEE
-
kaktuszok
csendes tag
And:
"A sokadik vagy, aki a már töltött akkukra indít ismételt töltést, a teszt ugyanis azzal kezd."
Igen, tudom. Mivel kb. 9 hónapja gyártották, gondoltam merült annyit, hogy magabiztosan detektálja a töltő a töltés végét.
"Ennek minimális jelentősége van. A gyártók hol 15, hol pedig lazán 14..16 órás időtartamot említenek a normál (C/10 áramú) töltéshez. ...A fölös energiát ilyenkor a cella elfűti, a teljesítmény 75mA-es töltésnél nagyságrendileg 0,1W körül alakul, ha a cella nem tud több energiát tárolni, ekkora hő pedig a gyakorlatban nem tudja káros mértékben túlhevíteni az akkumulátort, még az AAA-méretűt sem."
Én azt hittem, hogy túltöltésnél kémiai reakciók, változások is történnek. Ezek szerint ha vannak ilyenek, akkor ezek a változások hő hatására következnek be.
Belső ellenállást gondolom mezei mérővel nem tudok mérni. Úgy tudom "élő" vezetéken tilos ellenállást mérni. Nem egy komoly mérőműszer, de nem akarom tönkre tenni.
Imy:
Nem tudtam, de most már elolvastam a blogodban lévő tesztet. Érdekes. Várjuk a folytatást. -
TeeJay
félisten
ezt a LADDA akkut én láttam IKEA-ban pár hónapja és azért írtam be ide mert az itt ajánlott LIDL-s és ALDI-s NiMH akkuk akciósan csak évente párszor szerepelnek az áruházban
ráadásul a LIDL-s Tronic nem is LSD akku 1 ezresért míg ez a LADDA LSD igaz 300-al drágább belőle 4 darab AA méretben.IKEA-ban van raklap számra, ott mindig lehet kapni ha hirtelen kellene valami olcsó de végső soron LSD akku.
persze vakuba én sem vennék de minden más helyre jó lehet -
Ádyka
őstag
Nekem aztán jónak mondod.
Számtalanszor leírtam én is ide, hogy alapvetően nem szabad ezt csinálni jól működő cellákkal.
Döglődő akksival meg simán belefér egy 1 mp-es mérés normális keresztmetszetű kábellel. Főleg, ha nincs IPC-je, ahol nem látja a user, hogy hopp, 350-es kisütésnél beesik a fesz, jaaa már 250-nél is stb stb. Több információhoz jut, mint azzal, hogy terhelés nélkül feszt mér feltöltés után. Hiszen legtöbbünk kb csak ennyire képes egy műszerrel. Tisztelet a kivételnek.
Jót nem tesz, sőt gyilkolja az akksit. Többször idevéstem vastagon kiemelve, amikor valaki erről érdeklődött.Most valóban kihagytam.
A srác 1,2A-es értéke is kevés, csoda, hogy azzal megy neki. Ha tyúkbél kábellel mérte akkor mindkét érték fals, mégis valami nem kóser ott.
-
peti_s
addikt
Én nálam kisütés van ehhez a funkcióhoz írva. Egyébként, megméri az akku feszültségét, ha magas akkor kisütéssel kezd, ha alacsony akkor frissítéssel. Ha beteszem előtte 3 mp-re egy másik töltőbe, akkor szinte mindig kisütéssel kezd. A frissítést is mértem már, ott ha jól rémlik az ment h 1,45 V majd 1,1 mondjuk, megint 1,45 megint 1,1, akkor 1,47, és megint 1,1. Természetesen ez az enyémre vonatkozik, a TLG500B1-re, az 1000-t nem ismerem. És igen, nagyon gáz h túltölti, hiszen így kb u.ott vagyok vele mint egy időzítős még olcsóbb fossal.
-
hamyka
senior tag
köszi a remek írást mester
annyival még kiegészítenélek ha nem baj hogy ha régi akkut szeretnénk tölteni, nem biztos hogy el is bírja a töltő áramot amivel az említett tronic töltő dolgozik, és azért lássuk be: nem rossz dolog a nagyobb töltő áram de nagyobb felelősséggel jár, hisz a kicsi töltő árammal való töltéssel nem történhet nagy baj, míg a nagyobb töltő árammal való töltéssel akár a házunk is felrobbanhat, de szóljatok ha hülyeséget mondtam
-
WZP
aktív tag
1200mAh-es 7.4V-os gyári akku állítólag 3 órát tud kb. szóval nem lenne rossz, ha egy gyári akku nem 18k lenne. Ilyen külső akkut 9V-os üzemmódban rádugva állítólag 10-12 órás üzemidőt tud, ami több mint elég lenne, csak húzós hogy ugyanannyiba kerül a szállítás mint a termék. Hasonlót keresnék közelebb, kompatibilis csatlakozóval, még 6óra üzemidő is elég lenne. tehát kb 6000mAh, nem ? Csak nem találok Mo.-n hasonló terméket hasonló csatlakozókkal. Sajnálom ha nagyon amatőrnek tűnök, az vagyok
-
hamyka
senior tag
Líthiumos akkura gondoltam hogy gyorsan tölthető, mint pl ennél a készüléknél: [link]
nem vagyok egy technika zseni, de érdekel a te véleményed mivel te szakember vagy itt, engem az érdekel hogy érdemes-e ilyet venni, és hogy nem robban fel az akku mivel gyorsan lett feltöltve?
Nekünk azt tanítottad itt hogy lassabban töltsük az a biztos, a belső ellenállás amiről beszéltél azt jelenti hogy nem vesz fel több energiát??
gondoltam tőled kérdezem meg ha nem gond
És hogy ON is legyen :
Imy mennyiből lett 1885 mAh? ezt úgy értem hogy az akkura mennyi van írva eredetileg
-
hamyka
senior tag
végre megjelentél kolléga, okosítsál minket
érdekel a te véleményed a gyorsan tölthető borotva akkukról hogy érdemes-e ilyet venni vagy sem, szívesebben vitázom veled mint mással és legalább okosabb leszek
akkuknál azt tanítottad nekem hogy nem szabad gyorsan tölteni az akkukat mert hamar tönkre mehetnek, én arra a következtetésre jutottam hogy a gyorsan tölthető akkuk fel is robbanhatnak mivel fejlődik hő is vagy nincs igazam??
remélem nem kérdeztem marhaságot
-
Gyerekjátékokban elöbb tünek el az akksik, minthogy tönkremennének.
Tapasztalat.A gyereknek van vagy 20-40db játéka amit akkukal használunk, és éppen az aktulis kedvencekben rotálodnak, de még egyse ment tönkre, inkább egy másik dimenzióban tünnek el. Évente így kénytelen vagyok 4-8db új akkut venni.
-
Viktoár
addikt
Az ember azt hinné hogy bemegy a boltba és vesz egy töltőt meg hozzá pár akksit és le van a gond az elemekről.
De most derül csak ki hogy nem ilyen egyszerű,oda kell figyelni a töltőre,akksikra és hogy milyen készülékekhez szánjuk.Ezen a tronic töltőn nincs semmilyen gomb,ő dönti el hogy az adott akkuval mit kell tenni.Jó ez így mert az ipc-n vannak gombok biztos nem véletlenül?
-
_ak_
addikt
Tehát viszonylag pontosabb infót, akkor kaphatok, ha refreshelek - merítek - és utána nyomok egy tesztet nem? Simán refresh után is csak a bevitt mennyiséget mutatja, ami több 10-40 %-al több, amit elviekben ki lehetne nyerni.
Most a refresh közben az egyik akksi full-ra töltés után 1496mA-t mutatta, ami jobb esetben is 1350 mAh-t jelent, egy 2650-es akksi esetében ez kuka.Jól értem a dolgokat?
-
TeeJay
félisten
nem nem mi nem így használjuk
pont ezért kell új akku mert mi rárakjuk a bölcsőre majd ha kész van mindig ott van a telefon ahol épp vagyunk mert 3 szintes irgalmatlan nagy házunk van.
tehát pont az a gáz hogy feltölti a mostani elvileg 550-es gyári Panasonic akkukat és 2nap múlva megint lehet a bölcsőre rakni akkor is ha nem telefonáltunk mert készenlétben lemerül.
nyomtam frissítést mind a 4 darab ilyen Panasonic akkura (mert 2 hordozható telefon is van)
és 550 helyett 480mAh körül volt a legjobban is
valamiért 2nap készenlét alatt lemerül annyira hogy már egy huzamosabb beszélgetést nem biztos hogy kibír akkumerülés pittyegés nélkül.ezért kell valami olyan akku ami legalább 750-800mAh-t tudna és akkor ha 3-4 netán 5 napot elmegy készenlétben már örülnék.
vérnyomásmérőben is általában addig van használva amíg már nem pittyeg hogy lemerült
szóval memóriaeffektustól nem félek
a mostani 4xx mAh-t tudó akkuktól már csak jobb lehetna bepróbálom a héten mert nem drága
-
TeeJay
félisten
kösz meglátjuk mi lesz
igen a névleges kapacitáshoz képest két-háromszoros mennyiséget nyom bele és még mindig nincs FULL felirat...
sajnos vélhetően kampó lesz ezeknek de még pár frissítést megnézek hátha
előbb utóbb muszáj leszek a két hordozható vezetékes telefonba venni valami LSD akkut mert 2napig nem bírják a gyári Panasonic akkuval ami nem LSDezen felül meg van még két csuklós vérnyomásmérőnk is, abba is AAA akkut szoktam használni szóval nem árt ha van pár működőképes
-
jozsi252
veterán
Ha belerakom a már lemerült akkukat az IPC-be, és kisütés - töltés módba feltöltöm őket, akkor az IPC ugye kisütéssel indít. Na most az IPC kisütés - töltés módba kijelzi hogy mennyit tudott kisütni az adott akksiból?
Mert ha kibírja írni akkor ugye szerencsém van, mert ha egyik akksi pl egyből töltésre áll át, akkor szívás mert 0.9V alatt van az akku, így túlmeríti a készülék. Ha viszont még kitud sütni pár száz mAh akkor ugye az jó mert látom hogy nem merítette túl egyik akkut se a készülék. Vagy csak az az 1 megoldás van ennek a megfigyelésére hogy amikor berakom az akkut akkor kiírja a jelenlegi V-ot, bár azzal se megyek sokra mert előző hsz-eidbe épp ezt ecsetelted hogy túl sok adatot nem mond nekem az adott akkura vonatkozó fesz.
Vagy csak a teszt módba van arra lehetőség hogy kiírja az IPC hogy mennyit sütött ki az akksiból? Bár azzal sem megyek sokra, mert ugye előtte feltölti teljesen, aztán süti csak ki.
Gondolom az akkuk nem nagyon szeretik a mélykisütést, tönkre gondolom nem mennek, de a felvehető kapacitásmennyiség hónapok évek alatt nagyon lecsökken, mintha 1V-ig merülnének csak az akkuk.
-
jozsi252
veterán
Így már akkor tiszta. Fölösleges így méregetnem a ceruza akksikat. Egyedül valamennyi értelme a Li-Ion-os akkuimnál van, azoknál kaphatok egy nagyjábóli képet hogy mégis mennyire vannak azok az akkuk kimerülve. Így akkor hagyom inkább, és amikor már az adott szerkezet halványan világít, vagy a lámpa kicsit világít ami olyan, akkor töltöm és kész.
Viszont a több aksis műszaki dolgokat van értelme mérni olyan szempontból hogy az akkuk egyszerre merülnek-e? Tehát ha pl belerakok 3 akkut az időjárás állomásomba, és már látom hogy gyenge a fénye, vagy a számok már nem teljesen jól látszanak, akkor van értelme rámérni az akksikra hogy a kis állomás egyszerre meríti-e az akkukat?
Tehát nem szeretnék úgy járni hogy 2 akksi 1V-nál megáll viszont a 3.ik akksi .0.5 V-ig lemerül. Nem szeretném egyik új akksim se hogy mélykisütésbe menjenek át.
-
Ádyka
őstag
Nos forrasztás közben az egyik láb tőböl a nyákon maradt, pedig vigyáztam rá.
Szóval mivel tudnám kiváltani ezt az alkatrészt? Elvileg tényleg jó lehet egy 3 lábú variánsa is, mert ezen a 6 lábún 2-2 láb közösítve van.A BC700 3 lábújáról, és ennek a 6 lábújáról nem sok infót találni.
Vagy vegyek valakitől egy tök rossz IPC-t? -
Real_Necro
veterán
Ez még rendben is lenne, viszont a kérdés és a válasz nem igazán van összhangban. Ennyi erővel ha tőlem megkérdezi Iomega kolléga, hogy meg van e még a Powerex töltőm, meg az Eneloop akksik, akkor nyugodtan írják be még 20-an, hogy nekik megvan és meg vannak vele elégedve?
Szerk.:
A srác folyamatosan ismételgeti önmagát. Ha ezek között eltelik 1-2 hónap, még hagyján... de hogy 1-2 naponta kell ugyanazokat a félrevezető infókat olvasni, az már sok. -
Chrystall
senior tag
Na, rendben van, de azért próbáljunk meg valami konklúziót mégis levonni, mert ettől most nem lettem okosabb. Tehát adott egy töltő: 1000 mA rekeszenként. Lehet csak kamu, de papíron ez van, most ragaszkodjunk ehhez. Sanyo, GP, Energizer akkukat1000 mA töltőárammal tönkrevágja vagy sem? Érdemesebb egy gyengébb töltőáramút venni inkább? Ezt most hagyjuk, hogy minden akkufajta egyedi, én átlag felhasználóként vennék részt az akkutöltésben, sem eszközparkom sem időm nincs méregetni megtesztelgetni, mi mekkora árammal meddig jó, stb., és szerintem átlag felhasználótól nem is várható el. Szóval jó az 1000-es, vagy kisebb áramú töltő kéne?
A hővel kapcsolatban meg azért írtam, amit, mert vannak töltők, amiben túlmelegedésre van ventillátor. Így gondoltam, ha az enyémen nincs, ráteszek egy ventillátort, és meg van oldva. Kérdés, hogy számít ez, vagy sem? Érdemes óvni a túlmelegedéstől az aksikat, vagy ez csak kamu, hogy az károsítja őket? Szintén Sanyo, GP, Energizer márkáról lenne szó. Ennyi konklúziót csak le tudunk vonni, gondolom én...
-
hamyka
senior tag
-
hamyka
senior tag
jó írás és kiegészítenélek ha szabad ( és nem mindenki érti ezt a sok-sok porhintést, szóval a lényeg mait írtál:
Felhasználástól függ hogy mennyi energia marad az akkukban, illetve hogy az adott eszköz mennyire használja ki az adott akkut, mert ugye nyilvánvaló hogyha teljesen kihasználja akkor nincs benne megmaradt energia ( feszültség) és így kevesebb lehet a kisütési ídő is
ha azonban nem használja ki az akkut az adott készülék/berendezés akkor több lesz a kisütési idő mert maradt benne energia ( feszültséget)
és remélem nem mondtam nagy hülyeséget, néha ,,talán,, én is tudok szakmailag beszélni
-
csiga8
senior tag
Köszönöm a segítséget!
Ha jól értem szavaid, az a 45-50 fok akkor még éppen nem sok. Az IPC 1L-ben azért épp csak langyosak szoktak lenni, ezért tűnt fel a különbség.Már csak két kérdés.
Néhány éve ( szintén Aldi, vagy Lidl) vettem egy Europower ( LG 6278 LCD) nevezetű töltőt. ( Baby és Góliát töltésére) Annak van fedele, van benne kis hűtőventi, és két dolgot tud. Tölteni, és egy gombnyomásra meríteni.
1., Ilyesmi egyszerű töltőt olcsón merre találok? ( Azt hittem ez grafikás minden egyebet tudó Tronic ezt is tudja.)
2.,
Eneloopokat - nagy megelégedessel - használok AA és AAA típusokat. Baby és Góliát akkuban van valami hasonlóan jó, esetleg épp eneloop? -
peti_s
addikt
Az én töltőm leírásában, Tronic TLG 500 B1 a gyors váltakozása a piros zöldnek kisütés, a lassabb váltakozása az a refresh mód.
szerk: és a töltő a cella feszültség alapján dönti el h melyik lesz. Ha pedig kb. 1,42 volt feletti cella van bele helyezve, akkor pedig egyből csepptöltésre vált, nem lehet semmit sem kezdeni vele.
-
hamyka
senior tag
nem nekem írtad de megköszönöm mindenki nevében a felvilágosítást
És még valami:
tényleg jó kis töltő a voltcraft IPC 1 L köszi
na kicsit az ára sok de ha az akkuknak minél jobb szebb és nagyobb élettartamot szeretnénk akkor szerintem megéri az árát
apropó mennyi a töltőnek az élettartama?
én olyat olvastam valahol hogy 3-4 év is lehet, ez igaz?
illetve az eneloop akkukra is igaz?
ui: az Aldiban/Lidl-ben kapható akku töltők remélem a jövőben okosabbak lesznek és lesz bennük kisütő/frissítő mód is
-
-
kugyu21
senior tag
"A Li-ionok nagy problémája inkább a végleges kapacitásvesztés, amely 20% /év körül van, ha szobahőmérsékleten és teletöltve tároljuk."
.
Régi olvasója vagyok ennek a fórumnak és igaz, hogy elsősorban Nixx aksikkal foglalkozik, de ezt most hallom először.
Jól értem, hogy a Li-ion akkumulátorokat, a hosszabb élettartam reményében, ne a használat után, hanem a használat előtt töltsem? -
canniball
nagyúr
Félreértés lesz itt kéremszépen: én tudtam hogy amit linkeltem az LSD (legalábbis a hirdetés szerint), azt hittem te is tisztában vagy vele, sorry!
De mivel ahogy írtad is a tapasztalatokat egy másmilyen kinézetű akksiról osztottad meg így ugye nem biztos hogy erre is ráhúzható. Bár az is lehet hogy peti_s kollégának van igaza és ugyanaz a termék csak más színekben...
-
peti_s
addikt
-
canniball
nagyúr
"Aha, szóval ez csak a szokásos rizsa..."
Szóval ha jól értem elvégzi a kisütést akármilyen akksi is van beletéve."Nem, a piros az piros"
Aha. Azt hittem a felirat piros(as-narancssárgás)...Most az van akcióban amit linkeltem.
Kernel!
9V-os akksim nincs, így szerencsére az a része nem érint. -
canniball
nagyúr
"Egyébként hogy különbözteti meg a NiMH-t a NiCd-től, kézzel át kell kapcsolni?"
Fogalmam sincs, kapcsolni nem kell azt írja automatikusan dolgozik, gondoltam mivel okos töltő hát ezt is tudja."A piros (LSD) Tronic AA-cellákról..."
Ezek szerint van többféle is... Ez lenne a piros? -
canniball
nagyúr
"Tehát erre az akkura is igaz, hogy akkor járunk vele jól, ha egy cellánként kezelő és kisütésre is képes töltőt használunk hozzá."
Az aldis töltő útmatatója azt mondja csak a NiCd akksiknál foglalkozik a kisütéssel, mivel a NiMh példányoknál nem játszik a memória effektus. Akkor most hogy van ez?"Sok helyre megteszi, de nagyfogyasztású terheléshez nem használnám szívesen."
És olyan "kisfogyasztókhoz" mint pl. egér, billentyűzet, távirányító stb. jó vétel lehet?Illetve így majd' egy év elteltével mik a tapasztalatok, tudsz róla jót/rosszat mondani?
-
Ádyka
őstag
Aztán nem is olyan régen megint szétnéztem a varta háza táján, és ezeket 2300, 2400,-as Ready 2 Use Power Accukat, és 2500-as Professionalokat is tényleg alacsony önkisülésűnek mondja. Utóbbi elvileg az Eneloop XXX méltó kihívója ugyanazon kapacitással, és ugyanazon horribilis bolti árral.
Nyilván többet veszítenek a töltöttségükből, mint a 2100-as Long Life, de közel sem annyit mint a klasszikus nagy kapacitásúak.Amúgy 2 ropiért már vannak márkás LSD-k (Ok duplája mint a tronic), amiknek a neve legalább gari a minőségre, és legalább tényleg eneloop szinten vannak. Varta Long Life R2U 2100, Duracell Stay Charged 2000, Kodak R2U 2100.
-
gekkoXT
senior tag
Ebben igazad van. nem akartam kisarkítani. Én csak arra akartam célozni, hogy 90%-a a userekenek (teljesen amatőr től a naponta használó profiig) bőven elég egy közepes, csatornánként töltős, jó minőségű töltő. A maradék 10%-nak van egyáltalán értelme az általad említett töltőket megvenni. Ők megtanulják, megértik a töltő programozás értelmét és megbecsülik annak hatását.
Tehát 90%-nak teljesen feleslegesek ezek a többlet funkciók, mert egy pár ezer forintos akku szett átlagos használata mellett értelmetlen ezekkel a funkciókkal bíbelődni. Szerintem.
-
Iomega
addikt
-
akela91
addikt
Köszi!
Innen rendelhetem ezt: Sanyo Eneloop 2000mAh AA 2500ft/4db (bliszterben) ?Illetve a Voltcraft BC-500 -ról elég rosszakat írnak.
Voltcraft BC-300 nem lenne jó? Ez is tud 4-et tölteni egyszerre, és nem tölt túl nem?
-
And
veterán
- C-9000: Kötelezően feltöltéssel indító teljes ciklusú / formázó programok (break-in, cycle, refresh&analyze), ami nem túl szerencsés, ha ismeretlen állapotú akkumulátoraink vannak: rátöltéssel indíthatunk egy olyan programot, amelynek épp a memóriahatás eliminálása lenne a célja. Ami a napi felhasználást tekintve ennél idegesítőbb, hogy nem lehet egyetlen lépésben kisütni majd feltölteni. Szinte mindegyik egyszerűbb, kisütésre is képes töltő a lemerítés végeztével automatikusan töltésre vált, nem vár beavatkozásra. A break-in módban kézzel megadható névleges kapacitásérték (a többi mód közvetlen áramérték beállításához képest) pedig egy vicc, annak fényében különösen, hogy a 0,1C és 0,2C áram nem feltétlenül annyi, csak a lehetséges értékkészletből választott közelítő érték lesz.
- IPC-1(L): Nehezen, bizonytalanul működő gombok, néha csak sokadik gombnyomásra reagál. Különösen új cella behelyezése után problémás az áram és a működési mód beállítása. A manual nem említi, hogy némi trükközéssel egyszerre is állítható több rekesz árama és módja, pedig egyébként elég hosszadalmas végignyomkodni a négy rekeszt. Ha nem várjuk ki az adott cellára vonatkozó beállítás rögzülését (8 mp), akkor a következő akku behelyezésekor a még nem fixált állapotú előző rekesz konfigurációja is képes megváltozni. Az elsőre betett cella beállított áramának maximumként kezelése a többi rekeszre vonatkozóan pedig nem igazán indokolható, magyarán nem sok értelme van. -
pinnacle
nagyúr
Köszi! Én is csak ezt találtam. A 12 óra úgy jött ki, hogy miután a fényképező jelezte, hogy lemerül az akku, (igaz nem vártam meg, hogy kikapcsoljon), 13°°- kor raktam kisütésre és csak 1°°-kor váltott töltésre. Kíváncsi vagyok az Eneloop akkukra, csak jót olvastam róluk.
MW 9168 GS töltőm is van, de gondolom nincs nagy különbség a battery care funkciót leszámítva, illetve lehet, hogy a 800 mAh már sok lesz? -
pinnacle
nagyúr
Köszi! Akkor csak akkut veszek.
"és nem képes kisütésre a töltés megkezdése előtt." A töltőn ha megnyomom a discharge-t, akkor lemeríti az akkut, majd elkezdi tölteni. Ez nem az amire te gondoltál?
Egyébként az, hogy 12 órán keresztül meríti, annak ez az oka? "vagy a gép a cellák nagyobb belső ellenállás okán nem tudja teljesen kisütni". -
pinnacle
nagyúr
Köszi And, Kernel! Nekem arra kellene, hogy amikor elmegyek 1 hétre kirándulni, tudjak naponta 60-100 fotó készíteni.
"vagy a gép a cellák nagyobb belső ellenállás okán nem tudja teljesen kisütni a normál kivitelű NiMH-kat, akkor az Eneloop-pal jobban jársz." Ebben lehet valami, mert a lemerültnek jelzett Varta 2100 mAh akkut még 12 órán keresztül merítette a töltő.
Ezt jól elterjesztette az Edigital, igaz lehet, hogy ők is mástól vették.
Az viszont tényleg szerepel az Eneloop oldalán, hogy csak az ő töltőjük használata esetén vállalnak garanciát.
Mit javasoltok vegyek csak akkut,találtam olcsóbban, és jó lesz hozzá az MW8168GS töltőm, mert még senkinek sem volt gondja az Eneloop aksikkal, ráadásul nincs is mindenhol feltüntetve, az, hogy saját töltő kell, vagy biztos ami biztos MQN04, MQN09 töltővel?
Ezeken, ha jól látom, discharge lehetőség sincs, persze lehet, hogy az Eneloopnak nem is kell. -
sisan
csendes tag
Köszönöm, nagyon hasznos volt, amit írtál. Azt hittem, az egyciklusos Cycle mode kisütéssel kezd és feltöltéssel zár, de akkor ezt rosszul gondoltam, feltöltéssel kezd és zár, közte egy kisütéssel.
(Hamarosan használatba veszem a készüléket, és kipróbálom, csak előtte, gondoltam, tájékozódom.)
Szerintem maradok a manual szerinti használatnál, legfeljebb valamivel hamarabb kell kidobni az elemeket, de jóval kényelmesebb úgy a használat. -
Iomega
addikt
Több előnye is van a Powerexnek az IPC 1, hát még az 1L -hez képest, de ezt nem részletezem.
Mindenki a saját ....... dicséri.
Feltételezem, hogy a Voltkraftot birtokolod, így természetesen számodra nem megfelelő a Powerex, de sejtem, ha most egymás mellett lenne a két töltő, akkor a Powerex mellett döntenél, ha a vételár nem befolyásolná a választást.Nem véletlenül választottam a Powerex MH-C9000 típust.
Korábban már írtuk, hogy az nem hátrány, ha többet tud a töltő. -
Iomega
addikt
Egy szónak is 100 az vége, jobb a C9000 az IPC 1-nél, mivel többet nyújt, komolyabb, hátránya nincs, és még árban sem rosszabb, akkor miért szólna más mellett a vételi szándék?
Számomra egyértelmű, hogy a jobb készüléket éri megvenni, mivel semmi nem szól amellett, hogy jobban megérné megvenni az IPC 1-et. Nyilván akkor is a komolyabbat fogom megvenni, ha nem is fogom az összes lehetőséget kihasználni, mivel árban nem drágább nekem.Szerintem Te is a komolyabbat vennéd, ha nem kell többet fizetned érte.
(#5942) luciferk:
"Az nem baj ha egy kicsit többet tud a töltőd mint ami netán neked jelenleg kellene pláne ha nem is drágább a másiknál."
Köszönöm a megerősítést, ez a lényeg, amit Te is írsz.
Ha valami többet tud, az csak előny lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hálózati / IP kamera
- Óvodások homokozója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- World of Tanks - MMO
- Formula-1
- Konteó topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- 3D nyomtatás
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- DJI POCKET 2 Standard kamera + PolarPro Cinema filter set kiváló állapotban eladó!
- Sony A6000 + 18-50mm kit objektív
- Olympus M.Zuiko Digital ED 8mm F1:1.8 Fisheye PRO
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest