-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
czanga #18979 üzenetére
A kötekedésről annyit, hogy válaszoltam egy kérdezőnek egy 2011-es imac hdd/ssd csere kapcsán, te erre írtad hogy nem úgy van. A Samsung 840 EVO-kkal kapcsolatban volt még hasonló helyzet, szerinted az sem úgy van, minden oké velük. Igen, persze, 1 kattintásnyira innét meg 1500 hsz-ben fenik a kaszát a vásárlók (szomszédos topicban). A Samsung meg biztos tök véletlenül adott ki egy "performance restoration" toolt 10 napja, meg firmware updatet. Ezt mivel magyarázod?
Ellentmondás pedig nincs az SMC kapcsán, mivel az nem a SMART-ból olvassa ki a hőmérsékletet. Az OSX igen, de az meg nem vezérli a ventilátorokat (mert azt az SMC vezérli). Érted már hogy mi a gond?
Ha erre azt mondanád hogy nem így van, és nálatok máshogy működik (2011-es imac kapcsán, mert arról van szó!!!), akkor szeretnélek megkérni hogy keress rá a következő helyeken:
- ifixit
- owc
- macworld
- apple.com random imac hdd cserés fórumaKöszi előre is ha nem egy "de nálunk akkor se úgy van!" fajta választ adsz (mint ahogy a 840 EVO-k esetében is), hanem valamiféle műszakilag megalapozott dolgot. Pl. az tök korrekt lenne és megemelném a kalapom ha azt mondanád, "hogy igen, elolvastam, valóban így működik, de nekünk jó tapasztalatunk van a fancontrol progikkal is, és lehet hogy nem túl szép megoldás, de vállalható." Mert valószínűnek tartom hogy ez a helyzet nálatok, de nem értem miért kell lehurrogni azt, aki egy kicsit jobban belemászik, és valótlanságnak beállítani az interneten bárhol fellelhető és mindenhol megerősített információkat.
-
válasz
czanga #18975 üzenetére
vinyó cserével is megoldható, és a rendszer ki tudja belőle olvasni a hő értékeket, mivel SMART-ot használja
Pontosan ezzel van a gond. Az összes Mac-ben van egy SMC-nek hívott alrendszer, ami a hw monitoringért felelős, és NEM használ SMART-ot. Mégpedig azért nem, mert teljesen függetlenül működik a CPU-tól, SATA vezérlőtől, illetve bármitől. Saját microkontrollere van, akkor is működik ha rommá fagy az alaplap. Ha az SMC nem kap a HDD-től hőmérsékletadatot, akkor folyamatosan fail állapotba kerül, és nyomná fel az egekbe a ventik fordulatszámát. A mindenféle hülye fancontrol progi ezt próbálja megakadályozni több-kevesebb sikerrel.
Szerintem amit csináltok, az egy nem túl szép, de működő megoldás. Döntse el mindenki hogy mennyire szőrszálhasogató, vagy túlzottan igényes ahhoz hogy ez neki beleférjen. Nekem nem fér bele, de teljesen megértem hogy sokaknak ez elég.
Olvass utána ha nem hiszed, tényleg nem tudok mást mondani, leírják ugyanezt ezren, igaz, nem az XMS (iStyle) honlapján.
-
válasz
czanga #18968 üzenetére
Más HDD-vel is megoldható. Amennyiben tudható, hogy milyen márka van gyárilag az iMac-ben, akkor beszerezhető egy ugyanolyan, amivel tökéletesen működik is.
Írtam ezt is. Találsz ugyanolyan típust, csak nem Apple firmware lesz rajta, ezért a hőmérőszenzor NEM fog működni. Én is hetekig hajtottam egy pont ugyanolyan seagatet, naívan rádugtam a szenzorkábelt a jumpersorra (a gyári Apple logós Seagaten oda van kivezetve 2011-ig). Nyilván nem ment, de a HDD ettől még persze működik. Innéttől meg gondolom belátható hogy tökmindegy milyen HDD-t keresel bele, csak magadat szívatod az ugyanolyan típus után futkosással, értelme semmi.
A hőmérő hiányával kapcsolatos szívásokat és megoldásokat pedig leírtam részletesen.
Ha nekem nem hiszitek el, olvassátok el az OWC meg a Macworld ide vonatkozó nem kis tudásanyagát, rengetegen leírták ugyanezt ugyanígy, én is onnét tájékozódtam.
Persze ha valakinek nincsenek nagy igényei, meg nem zavarja hogy többet pörögnek picivel a ventik a fancontroll programok mellett is, illetve hogy folyamatosan warning állapotban van a vas a háttérben, az valószínűleg teljes megelégedettséggel használja évekig így is a gépet. Én egy kicsit szőrszálhasogatóbb vagyok ennél, de ezt már gondolom észrevettétek
-
válasz
czanga #18967 üzenetére
Persze hogy próbáltam, még a fizetőset is megvettem, ami a Macworldos cikkben is van. De ezt írtam is.
Működött, de nekem elég nagyok az igényeim ilyen téren. Mikor először bekapcsoltam az imacet, leesett az állam, hogy egy notebookot megszégyenítő zaj (sem) produkál. Elég sokáig használtam már, amikor elpukkant benne a gyári disk. Első körben elkezdtem a fancontrol progikkal játszani, mert ugye ez a kézenfekvő legegyszerűbb megoldás. Csakhogy este, csendes szobában azonnal feltűnt hogy nem teljesen ugyanolyan halk mint volt.
Zavart, ezért utánamentem, visszatettem a régi hdd-t, mértem progival (istat), megmértem az újjal, fancontrol alkalmazásokkal. A bal felső cooler (szemből nézve), ami a hdd bay-t is hűti, fixen 200-500 RPM-el többet pörgött, bármilyen beállítás mellett a gyári 900-1000 RPM helyett. De egyébként ez nem meglepő, az SMC fixen alert állapotban van, ha nem látja a hdd szenzort, ezért megemli 10-15%-al minden cooler fordulatszámát. Ha elindítasz egy AHT-t (Apple Hardware Test), akkor ezt szépen írja is, illetve nem is fut le a teszt.
-
kelzsoca
félisten
válasz
czanga #18955 üzenetére
Tehát mégis igaz, hogy a RAM már az alaplapra van forrasztva... csodálatos, még jó hogy nem vártam a vásárlással és év elején megvettem a 2012 late verziót, ahol nincs ilyen durva integráltság és korlátozás RAM ügyben mint itt.
Egyébként a belépő modell ára 4GB RAM-al 165.990 Ft, ha a RAM-ot megduplázva vásárolja meg a vevő, tehát 8GB, akkor az ár már: 196.390 Ft lesz, ami szinte azonos a 2012 late verzió korábbi árával, a 16 GB RAM upgrade pedig igazi lehúzás kategória, nem kevesebb mint 91.200 Ft-ot kérnek az alap felálláshoz képest, így már 257 190 Ft-ra változna az ár, ami pofátlanul magas az alap verzióért némi RAM bővítés miatt.
-
rootkiller
őstag
válasz
czanga #18730 üzenetére
Igazából ebbe olyan mindegy, mert első generációs a sata benne, nem variáltam rajta, más se tette volna érezhetőbben gyorsabbá a gépet.
Majd akkor látok csodát, ha az imacbe is rakok egyet. Úgy terveztem hogy iFixitről veszek dual kitet de tök fölösleges, egy 250-es SSD-n bőven elleszek, ott a 2TB backup.
-
válasz
czanga #18699 üzenetére
Nem, nem mindegy, mivel OS X-et hajtó user-ektől szinte alig van panasz.
Mert a tizedük se vesz a gépébe utólag 3rdparty ssd-t? Hidd el, ha most betenném a feleségem gépében levő 840 EVO-t az imacembe, ugyanolyan szar lenne. Mivel ez nem kis szerelést és baszakodást kíván, ezért csak nagyobb értékű tömény szeszben való fogadás esetén vágok bele
Továbbá egyértelműen nem tudni mi a hiba mindenki találgat, amíg nem érkezik meg a javítás.
Mivel a Samsung elismerte a hibát, és egy firmware frissítés formájában fogja megoldani a javítást, ezért szerintem mindegy is. Ha olyanokat olvasnál az MS-től hogy kiszül a Win 7, Win8, stb... patch a Samsung 840 EVO SSD-khez, akkor neked lenne igazad. De hálisten azért ott még nem tartunk, hogy minden nyomorul sata eszközhöz (még gyártókon belüli eltérő modellekhez is) külön támogatás lenne szükség OS oldalról.
Vélmeényem szerint ez a BUG ha jelentős, ha nem, remélhetőleg meg fogják oldani. Nem eszik olyan forrón a kását.
Ugyanazt mondjuk, még azt is írtam, hogy ilyet fogok venni a régi iMac-embe, de megvárom a mizéria végét, és hogy pont kerüljön a történet végére.
Az meg, hogy szerinted szinte csak web böngészésre és levelezésre használjuk a gépeinket elég nagy butaság.
Nem mondtam, hogy ti erre használjátok, az ügyfelekre gondoltam. Szerinted azok se, oké, elhiszem. Viszont ezzel meg is magyarázod, hogy miért nem viszik vissza. Én sem vittem vissza, meg senki sem akit ismerek és észrevette, nameg foglalkoztatja a dolog. Poweruser észreveszi, de ő elolvassa a cikkeket is, megérti, megvárja a patchet, felesleges köröket nem fut, ahogy az Ipon, Ramiris, CHS, stb.. nem fog tudni patchet adni neki, úgy gondolom ti sem... Aki meg nem poweruser, az meg boldogan használja, mert nem terheli annyira a ssd-t hogy észrevegye.
Egyébként meg mérd meg OSX-en, és csókolom. Bár nem tudom hirtelen milyen hdtach szerű sw van rá. Ha valaki ad tippet erre, akkor megteszem magam egy USB3-as sata rackkel, egy Air-en. Ezt töményben való fogadás nélkül is vállalom, mert viszonylag gyorsan megvan, és ugyan nem túl szép megoldás (sata vs usb), de a problémát szerintem reprezentálná.
-
válasz
czanga #18697 üzenetére
Az OS mindegy, az SSD-k vezérlőjével van baj. Mivel a Samsung beígérte a javítást, ezért mindenki bízik benne, hogy csak szoftveres gond.
Egyébként 1-2 hónapig kell hajtani, utána jön csak elő. A szekvenciális olvasás kerül a béka segge alá, lásd fenti cikk. Az IOPS speed megmarad, szóval vélhetően ezért nincs nálatok panasz, webezgetés meg emailezgetés közben nem jön elő. De akit annyira érdekel a téma, hogy egy PH jellegű szakmai oldalon kutakodik SSD vásárlás kapcsán, nameg aki masszívabban hajtja a háttértárait, annak biztosan nem opció egy ilyen buggal rendelkező eszközt megvenni, én legalább is tuti nem tenném (addig semmiképpen, amíg ki nem derül hogy mit hoz a javítás).
További linkek:
http://prohardver.hu/hir/lassan_olvashatok_regi_adatok_samsung_840_evo.html
http://ipon.hu/hir/olvasasi_hibatol_szenvednek_a_samsung_840_evo_ssd_k/31207Ha sokat eladtatok belőle, akkor érdemes követni az eseményeket szerintem.
-
válasz
czanga #18695 üzenetére
Azért az a bug elég csúnya, most hogy szóba került rá is pillantottam az asszony gépére, amibe másfél hónapja vettem egy 250gb-s 840 EVO-t. Természetesen ez is szar, mindegyiknél előjön
Szóval én várnék vele, hogy mit hoz a javítás, reméljük megoldja a problémát, és nem kúrja el a rajta levő adatokat, vagy ilyesmi. Ha beválik, akkor tényleg az egyik legjobb választás lesz.
-
-
buci30
addikt
válasz
czanga #17037 üzenetére
Igen 200
Photoshop nem futna el rajta?
Meg kisebb hardver igényű?
Ami az iPhone-on elmennek játékok vagy képszerkesztők
azok csak ott is?Az uj op rendszer gondolom az is mehet ra...?
Erőmű nem kell de igen torrentezes neg külső 2TB-is vinyom van stb.
HDMI ki menet legyen USB meg mondjuk
Kártya olvasó utóbbi nem olyan fontos.
Meg az aku nem tudom nem tudom mennyit bír? -
cigam
titán
válasz
czanga #17035 üzenetére
Miért visszatámadás, hogy konkrétumokat kérek? Csak azt írtam, hogy ijoe cége tuti nem ilyen.
Nem tudom hol dolgozol(nem is érdekel), de konkrét céget megnevezve tanulságosabb lett volna, mint célozgatni. Így nem tudja meg senki, hogy melyik cégre kell jobban odafigyelni, vagy pont elkerülni. Pedig igen hasznos tanács(ha van alapja). -
buci30
addikt
válasz
czanga #17032 üzenetére
Irtam mire kene de nem költenek ra 400at ha nem muszáj es meglenne használtan 200bol.
Igaz en is felek a hasznalt megoldástol.
Azt nem tudom mikori kiadásuak a gépek
Hosszú távra kene es ahogy irtam film nézés meg tv-re szeretnem kötni ,pici kep szerkesztés es netezes. Meg van egy iPad4 es egy iPhone 5s es egy Samu laptop de azt szeretnem h kompatibilis legyen minden ha mar -
Barett 50cal
senior tag
válasz
czanga #16678 üzenetére
igen ezt a szót láttam már hogy pentalobe, de nem nagyon találtam itthon hasonlót
nem tud esetleg valaki egy helyet ahol beszerezhetek ilyet? valamiért ha összenyomom piciterősen az alját de nem tisztaizomból akkor kattan egyet, de mostanában nagyon kell a gép és 3napot ezért benthagyni a szervizben nem akarom. -
biker
nagyúr
válasz
czanga #16532 üzenetére
Ahha, úgy látom már a WD is bevezette a kétféle előformázást...
MyBook for Mac
CompatibilityFormatted HFS+ Journaled
Mac OS X Snow Leopard, Lion or Mountain Lion
Windows XP, Windows Vista, Windows 7 or Windows 8
(requires reformatting)(de a kérdés továbbra is adott, nem tudjuk, mire van formázva a kérdező HDD-je)
-
biker
nagyúr
válasz
czanga #16532 üzenetére
elég furcsa, mivel minden gyártó tudja, hogy a fat az egyetlen, amit minden oprendszer gond nélkül kezel.
Pár kivétel van, pl a LaCie forgalmaz HFS+-ra formázott lemezeket, mert direkt mac-re készül, de ha ntfs-re formázza, akkor meg ugye windows ready lenne csak.És ezt külön jelzi is a WD
Formatted for Windows®Formatted NTFS and compatible with Windows 8, Windows 7, Windows Vista® or Windows XP. Can be reformatted for Mac®.
-
roberto211
őstag
válasz
czanga #16507 üzenetére
Hát akkor nem tudom.. ha rosszabbodik vagy hibás lesz akkor megy szervizbe.
Viszont én is valszeg így csinálom mint te,hogy majd veszek bele egy ssd-t a winyo meg külső házba lesz. De köszi,hogy megnézted.
Annyi még a kérdésem,hogy ugye USA-bol van a mini.. na és eredetileg nem az eu szabványú kábel volt hozzá hanem ez az usa-s "villás".
Itthon se átalakító se semmi nem volt.. Lementem a helyi számtech boltba ,hogy ilyen átalakító kéne nekem.. Nem volt neki de adott egy kábelt ami nem a gyári és azt mondja "földeletlen" de múködni fog... Minden okés, múködik vele de ettől nem lehet baja,hogy "földeletlen" és nem a gyári kábellel használom? Azt mondja ott a srác,hogy nem mert a belső táp szabályozza a feszt,stb de itt is megkérdezem mert jobb a biztonság..
-
roberto211
őstag
válasz
czanga #16503 üzenetére
Feltettem Drive DX et, minden ok, meg good tehát elvileg semmi probléma nincs vele..
Kikapcsoltam egy 5 percre, utána vissza és most ritkábban van ez a "kattogás". A darálóhang néha ugyanúgy van de ez a kattanás már szerencsére ritkábban.. Ha újból jelentkezik , gyakrabban lesz ez az állapotakkor viszem szervizbe.. De minden esetre lementem adataim.
(#16504) Fr3eWar : Január 30 ig garis. ..
-
rootkiller
őstag
válasz
czanga #16436 üzenetére
Snow Leopard már nem támogatott rendszer, például nem fut rajta a Logic Pro X se, de a Viber is 10.7-t kér, valmint biztos hogy vannak alkalmazások amik nem elégednek meg 10.6.8-al már. Másik kérdés a görgetés, számomra a régi fajta már használhatatlan.
A 6 éves MacBook-omon Lion-ra kényszerülök, valamint több mint egy éve nem jött hozzá frissítés, és ugyan még hivatalosan támogatott, szerintem már nem érdekli az Apple-t.
A Mountain Lion alapvetően szerintem jobban sikerült rendszer mint a Lion, nekem gördülékenyebbnek tűnt, de az ingyenes a Mavericks elég hamar kiszorította az iMac-ről.
Azt gondolom hogy megvan a szükséges innováció az újabb rendszerekben, holott mindig okoznak anomáliákat. Számos olyan újítás jött amiket nem használok (Launchpad, értesítéses izé jobbra, iBooks), emellett számos olyan újdonság is van ami nélkül nem tudnék meglenni (Mission Control, native fullscreen, természetes görgetés). Nekem ha választanom kell akkor a Mavericks-re voksolok.
Egyik ismerősöm tesztelgette hogy SnowLeo vagy Mountain Lion, rakosgatta össze vissza, de az akkor 2-3 éves MB-ján a 10.6.8 verhetetlen volt teljesítményben.
-
czanga
őstag
válasz
czanga #16267 üzenetére
Problem solved.
Leszedte rendesen, elötte azért minden beállítását töröltem sys prefs-ben. Eddig flash volt fent, és safari AdBlock, illetve ClickToFlash, de utóbbit így leváltottam a nemrég linkelt youtube5-ra, amit érdekes, nem ismertem.
Ugyan annyira terhelődik így is a kis i5-ös proci. Semennyire. Nem is probléma miatt szedtem le.Minden esetre kíváncsi vagyok így milyen lesz pl a böngészés.
-
RaZroX
addikt
válasz
czanga #15998 üzenetére
Rejtettként nem találtam meg, viszont a cfg nevére rákerestem spotlight-ban meg is talált egy fájlt csak épp nem tudom megnyitni a befoglaló mappáját.. ha rákattintok előjön az appstore-al mert ugye nem tud mit kezdeni a file-al, jobb egérre meg nem reagál...Anyám.. Hát kiderült, hogy az egyik email-emben talált egy ilyen filet... nem is tudtam, hogy ennyire mélyen keres mindenhol.. Szóval még sincs meg amit keresek
-
Xero
nagyúr
válasz
czanga #15967 üzenetére
Nyilván ízlés kérdése, de aki sokat gépel (ír, programozik, dokumentál), annak az esetek döntő többségében kényelmesebb egy mechanikus billentyűzet.
Az Apple-nek az utolsó mechanikus billentyűzete az Extended Keyboard II volt. Szóval erősen kétlem, hogy az említett emberke mechanikusat használna.
Érdemes azért kipróbálni egyszer egy jó mecha billt. Mondom ezt úgy, hogy az Apple is jókat gyártott, használtam is őket egészen 2000-es Apple Pro keyboard óta, de ez más világ.
-
tDr1v3r
veterán
válasz
czanga #15960 üzenetére
De megdrágult (igen, fillérb*szó vagyok), pár hónapja 13k volt... gondolkodtam hogy veszek egyet a döglődő ugyanilyenem helyére (2007-es, szegénykének már enyhén szólva is ragadnak a gombjai
), de ennyiért inkább leteszek róla és nézek valami mechanikusat.
(#15961) Xero: Találtál belőle ISO kiosztásút?
-
Xero
nagyúr
válasz
czanga #15960 üzenetére
Én megjelenésekor vettem egyet és később lett még egy.
Az egyiket kivégeztem félig-meddig, míg a másik tartalékban áll.Váltottam (vissza) mechanikusra és nem bántam meg. Tény és való, hogy piszok jó kis billentyűzet az alu, de a mechával lényegesen kényelmesebb dolgozni. Egyszerűen jobb a feedback.
-
Xero
nagyúr
válasz
czanga #12645 üzenetére
Nyilván, de ha csak pontosan azonos a típus, már akkor sincs baj.
A feszültség kérdése egyébként számomra is rejtély. Hirtelen átfutottam a dokumentációkat amiket találtam, de sehol nem láttam arra utalást, hogy ilyen téren válogatós lenne. Elképzelhetetlennek is tartom a dolgot.
-
Xero
nagyúr
válasz
czanga #12557 üzenetére
Első google találat a "ASUS USB-N10 osx" keresésre: [SUCCESS] USB Wireless ASUS N10 on Lion 10.7.2
-
Xero
nagyúr
-
Ear001
addikt
válasz
czanga #11075 üzenetére
Hát nemtudom. Nálam volt némi zavar a hálózattal, gondoltam kinyitom, kitisztítom, hátha beporosodott azért melegszik túl, amiatt dobálja el néha kapcsolatokat. Nos, ez nettó marhaság volt, odabenn szinte steril körülmények uralkodtak, kábé annyi por volt benn, mint amikor elhagyta a gyárat valahol a távolkeleten.
Szóval meleg-meleg, de a zártság azért nem ördögtől való dolog, a hibát meg egy hülye hálózati komponens okozta, nem a por.
-
Kommy
veterán
válasz
czanga #11073 üzenetére
Time capsule-ben van ventillátor ?, én még soha nem hallottam. Amit hallani szoktam azaz amikor elindítja a vinyót, mert az is csak akkor megy ha használatban van.
Leghidegebb pontja 33 a legmelegebb pedig 46fok 23fokos szobában, igaz most nem dolgozik, tehát éppen nem csinál backupot csak a netet osztja. -
YouTube HD-t nem szoktam nézni (szerencsére van, hogy H.264-ben van, és a ClickToFlash QuickTime-mal nyitja meg Flash ökörködés helyett), de már sima videóknál is (ha nem megy a CtF) látom, hogy a hátralévő akkuidő 5 óráról 2-re esik, meg ilyenek... Szerencsére lángolni még nem kezdett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Yettel topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen légkondit a lakásba?
- Medence topik
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- Asztali PC , i7 11700KF , RTX 3070 Ti , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- Asztali PC , R5 5500 , RX 5700 XT , 16GB RAM , 256GB NVME , 1TB HDD
- Mac mini (2023 with M2)
- Belépő GAMER PC! i3-13100 / RX 6600 XT / 16GB DDR4 / 512GB NVMe / 600w!
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Huawei Mate 20 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bontatlan ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac mini 2024 M4 16GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Iphone 16E 128GB Fekete Bontatlan 24 Hónap Garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged