- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Apple Watch
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- One mobilszolgáltatások
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Íme az új Android Auto!
- Mobilhasználat külföldön
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Fooler89
őstag
válasz
Siriusb #11375 üzenetére
[fooler@fooler-laptop ~]$ locale -a
C
en_US
en_US.iso88591
en_US.utf8
hu_HU
hu_HU.iso88592
hu_HU.utf8
hungarian
POSIX[fooler@fooler-laptop ~]$ locale
LANG=hu_HU.utf8
LC_CTYPE="hu_HU.utf8"
LC_NUMERIC="hu_HU.utf8"
LC_TIME="hu_HU.utf8"
LC_COLLATE="hu_HU.utf8"
LC_MONETARY="hu_HU.utf8"
LC_MESSAGES="hu_HU.utf8"
LC_PAPER="hu_HU.utf8"
LC_NAME="hu_HU.utf8"
LC_ADDRESS="hu_HU.utf8"
LC_TELEPHONE="hu_HU.utf8"
LC_MEASUREMENT="hu_HU.utf8"
LC_IDENTIFICATION="hu_HU.utf8"
LC_ALL=/etc/rc.conf
LOCALE="hu_HU.utf8"
DAEMON_LOCALE="no"
HARDWARECLOCK="localtime"
TIMEZONE="Europe/Budapest"
KEYMAP="hu.map.gz"
CONSOLEFONT="lat2-16.psfu.gz"
CONSOLEMAP=
USECOLOR="yes"Nem, jó. Amugy fent van az lxde felület is és lxdmel indítva se jó.
-
Fooler89
őstag
válasz
Siriusb #11371 üzenetére
/etc/rc.conf HARDWARECLOCK="localtime" beállitva.
Deamonok közt ott a hwclock. A gép megjegyzi az időt helyesen. (laptopMost amit csináltam, bios-setup beállitottam az időt, bebootoltom az archba és látom 4 órát tévedett az óra és 21-dikét ír a gnome, a fenti beállitásokkal.
MOD: A másik anomália egyszerre csak megoldódott. Pedig régóta fent állt.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Siriusb #11339 üzenetére
Valahogy megoldom...annyira nem voltak fontosak az adatok...csak bosszantó, hogy pont a backup lemezen történt ez...
Tomi29: Nem a disztribúciótól függ, hanem a lejtásztszó szoftvertől. Mplayer, vlc, ezek elég jók.
De, hogy válaszoljak is a kérdésedre. Igen, megbírkózik vele. -
Jakuu
őstag
válasz
Siriusb #11039 üzenetére
Igy nez ki a grub inditaskor.
menuentry 'Linux Mint 11 64-bit, 2.6.38-8-generic (/dev/sdc1)' --class linuxmint --class gnu-linux --class gnu --class os {
recordfail
set gfxpayload=$linux_gfx_mode
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='(/dev/sdc,msdos1)'
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 1c9a6487-1131-427e-a26c-d23a1ac9a92c
linux /boot/vmlinuz-2.6.38-8-generic root=UUID=1c9a6487-1131-427e-a26c-d23a1ac9a92c ro quiet splash vt.handoff=7
initrd /boot/initrd.img-2.6.38-8-genericMar rajottem, hogy indul el, de majd at kell irnom a bejegyzeseket a grub.confban, de azt meg nem tudom hogyan mert nem szimplan vannak bent a menubejegyzesek.
Igy mukodik, ha boot utan az e billentyuvel atszerkesztem es Ctrl+x-el futtatom a boot parametereket:menuentry 'Linux Mint 11 64-bit, 2.6.38-8-generic (/dev/sdc1)' --class linuxmint --class gnu-linux --class gnu --class os {
recordfail
set gfxpayload=$linux_gfx_mode
insmod part_msdos
insmod ext2
set root=(hd0,1)
linux /boot/vmlinuz-2.6.38-8-generic root=/dev/sdc1 ro quiet splash vt.handoff=7
initrd /boot/initrd.img-2.6.38-8-genericMajd azt is megnezem melyik grub az mert eppen mar a linux alol vagyok fent, de az biztos, hogy 1.99 valamelyik verzioja es az 1.98-assal nem volt baj, mert az nem konfiguralt felre.
-
Siriusb
veterán
válasz
Siriusb #11033 üzenetére
Bocs, a második részt ne vedd figyelembe, már belekevertem a kernel paramétert.
Lényeg, jobb a search --no-floppy --fs-uuid --set -et használni, mert az UUID biztos megmarad (hacsak nem másolod máshová a particiót, de akkor is tudod módosítani annak az UUID-jét). A set root='(hd0,msdos1)' inkább csak egyfajta fallback mód, ahogy én értem, abban az esetben, ha a search nem hozna eredményt. Én pl. csak UUID-ét használok a grubban.
Annyit még ellenőrizhetsz a set root='(hd0,msdos1)' megoldásnál, a számozással kapcsolatban, hogy a merevlemez számozása 0-tól kezdődik, mig a partició 1-től, tehát az első merevlemez száma: 0, mig az első particióé: 1. -
-
válasz
Siriusb #10537 üzenetére
@Siriusb & Atapi :
Megvan a megoldás.
GUI-s mixerben nem látszott 2 elem. Input 0 és Input 1.
Na ezek a bementválasztó kapcsolók!
Áttoltam Line-ra, és máris tökéletes a hang felvételkor.
Na most azt meg ne kérdezzétek, hogy ha nem voltak jól belőve, akkor TV nézéskor miért volt hang, ill. felvétel közben... meg hogy ha parancssorból izélgattam az input swtcheket, akkor miért nem javult...Mondjuk így meg a Skype-nak nincs hangja, de azt 1000 évenként egyszer használom.
-
Siriusb
veterán
válasz
Siriusb #10376 üzenetére
Ha valaki sötét téma használ, s mivel a firefox ezt nem szereti - bizonyos területek olvashatatlanná válnak -, használhat egy eddig jónak tűnő userContent.css-t ami a ~/.mozilla/firefox/xxxxxx.default/chrome mappába kell betenni.
A forrás: http://xfce-look.org/content/show.php/Divinorum?content=65533 Az eddig tesztelt részeknél nekem működik, pl prohardver hozzászólás, gmail.input {
border: 2px inset white;
background-color: white;
color: black;
}
textarea {
}
select {
}
input[type="radio"],
input[type="checkbox"] {
border: 2px inset white ! important;
background-color: white ! important;
color: ThreeDFace ! important;
}
*|*::-moz-radio {
}
button,
input[type="reset"],
input[type="button"],
input[type="submit"] {
border: 2px outset white;
background-color: #eeeeee;
}
body {
display: block;
margin: 8px;
} -
Brutforsz
senior tag
válasz
Siriusb #10371 üzenetére
Az a gond, hogy a gtk-s téma világos betűtípusa nem látszik jól az oldal css-ben megadott háttérszínű szövegbeviteli dobozban.
Szerintem egyszerűbb megoldás a szövegszínt átírni, mint minden egyes oldalon variálni a háttérrel.
Mivel a rendszer a szövegdobozba a gnome-téma alap szövegszínével ír, így a konkrét téma esetében a ~/.themes/BlueHeart/gtk-2.0/gtkrc fájlban a text[NORMAL] = "#e5e5e5" sorban kell átírni az értéket például text[NORMAL] = "#000000"-ra, így látható lesz sötét háttér előtt, és itt a szövegdobozban is.
-
Sanyix
őstag
válasz
Siriusb #10027 üzenetére
az a baj, hogy a win telepítő rohadtul nem képes semmit sem kijavítani. A legegyszerűbb, minden ilyen bootos marháskodás előtt, hogy lementjük az mbr-t a vinyóra egy mbrwiz-el, aztán 1 sec visszatölteni ha valami nem lenne jó. mondjuk nekem a dosos állandóan azt írja nincs meg a fájl, de a linuxos jó.
-
-
-
-
Jester01
veterán
-
Nkboy
senior tag
válasz
Siriusb #9912 üzenetére
Na, megvan a megoldás! Egyszerű mint a pofon, csak kommunikációs hiba történt. Nem kell semmiféle számláló, hanem csak a BIOS-nak a dátumára volt szükség. Amit a hwclock paranccsal könnyedén megtudhatunk. E dátum alapján megmondják az aznapra aktuális jelszót.
A meglepő az egészben az, hogy a "szakszervizben" ezt nem tudják, vagy nem akarják tudni, de 9000 + áfa ellenében megpróbálják kideríteni, vagy-vagy alapon. Legszívesebben felhívnám őket és elmondanám nekik, hogy mi a megoldás és, hogy csak egy emailba került.
Mégegyszer mindenkinek köszönöm a segítséget!
-
Siriusb
veterán
válasz
Siriusb #9920 üzenetére
Kaptam egy jó ötletet. Skype. Amikor én legutoljára próbáltam fájlt küldeni vele - évekkel ezelőtt -, alig csordogált. Most megy rendesen, szóval ez a legegyszerűbb megoldás.
Köszi az ötleteket mindenestre!
Azért a vsftpd-vel még szórakozni fogok, fáj, hogy nem működött. -
ZCoyote
őstag
válasz
Siriusb #9920 üzenetére
Akkor toldacuccot.hu
-
-
-
Atapi
senior tag
válasz
Siriusb #9673 üzenetére
probáld ki a teamviewer-t. van linuxos változata is (igaz még béta). a lényeg, hogy elindittatod a wines gépen a QuickSupport verziot, a program ad egy ID/pass párost, amit elmond neked a másik oldal pl telefonon/skype-on/akárhol, és be tudsz vele jelentkezni (a saját gépeden elinditott proggal). router mögött is működik, külön beállítgatást sem igényel (max tűzfalon kellhet átengedni).
-
válasz
Siriusb #9639 üzenetére
köszönöm a válaszokat
tehát csak annyit kell csinálnom, hogy áthelyezem /etc/cron.daily-ből cron.weekly-be, vagy egyszerűen kitörlöm, ha nem akarom használni?
egyébként soha nem szoktam fájlkeresőket használni, meglehetősen logikus és áttekinthető rendszerben vannak a cuccaim, így mindent pontosan tudok, hogy hol van.
ezesetben akár ki is kapcsolhatom ugye? mert fölösleges lenneegyébként furcsa, mert két gépem közül pont a lassabbik teljesen észrevehetetlen a működése, míg a jóval komolyabb gépet komolyan megakasztja az indexelés
-
válasz
Siriusb #9523 üzenetére
még szerencse, hogy nem felejtettem el válaszolni
azt mondja, hogy az updatedb nevű processz a ludas, 99%-os terhelést ír rá az iotop
ha jól értem, ez valami fáljindexer.kell ez nekem? ha nem, akkor hogyan akadályozom meg az elindulását? (ha valami dep miatt esetleg nem törölhetném)
-
-
-
válasz
Siriusb #9583 üzenetére
á, hagyom a francba, 2 órát szenvedtem vele, hogy valami értelmesen nézzen ki, de rá kellett jönnöm, hogy az Arch inkább KDE-s disztró. különben sincs hozzá magyar Gnome, ami fontos lenne, mert ez anyuék gépe. valószínűleg legyalulom róla az éjszaka a Gnome-ot és megy rá a KDEmod. remélem nem lesz neki kevés a gép
-
Hintalow
senior tag
válasz
Siriusb #9428 üzenetére
Köszönöm.
Ha jól értelmezem, akkor az unetbootin segítségével letudom tölteni, és pendrive-ra dolgozni a kívánt linux disztribúciót.
Az lenne a kérdésem, hogy a honlapon felsorolt linuxok közül melyiket ajánlanád nekem, aki még sohasem használt linuxot.
Illetve, bármelyiket, ha rávarázsolom a pendrive-ra, akkor tudom telepítés nélkül futtatni? -
-
válasz
Siriusb #9408 üzenetére
már próbáltam az uuid-t, nem volt jó.
most így néz ki a grub.cfg
#
# DO NOT EDIT THIS FILE
#
# It is automatically generated by /usr/sbin/update-grub using templates
# from /etc/grub.d and settings from /etc/default/grub
#
### BEGIN /etc/grub.d/00_header ###
set default=0
set timeout=5
set root=(hd1,1)
search --fs-uuid --set 465a7b03-c9c7-4935-aaf5-c7e0f3741e99
if font /usr/share/grub/ascii.pff ; then
set gfxmode=640x480
insmod gfxterm
insmod vbe
terminal gfxterm
fi
### END /etc/grub.d/00_header ###
### BEGIN /etc/grub.d/05_debian_theme ###
set root=(hd1,1)
search --fs-uuid --set 3e0753f6-be4d-4325-80e3-6260874530cb
insmod png
if background_image /boot/grub/poison.png ; then
set color_normal=white/black
set color_highlight=yellow/black
else
set menu_color_normal=white/black
set menu_color_highlight=yellow/black
fi
### END /etc/grub.d/05_debian_theme ###
### BEGIN /etc/grub.d/10_hurd ###
### END /etc/grub.d/10_hurd ###
### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ###
menuentry "Arch Linux" {
set root=(hd1,1)
linux /boot/vmlinuz26 root=/dev/sdb1 rootfstype=ext4 ro
initrd /boot/kernel26.img
}
menuentry "Arch Linux - fallback" {
set root=(hd1,1)
linux /boot/vmlinuz26 root=/dev/sdb1 rootfstype=ext4 ro
initrd /boot/kernel26-fallback.img
}
### END /etc/grub.d/10_linux ###
### BEGIN /etc/grub.d/20_memtest86 ###
menuentry "Memory test (memtest86)" {
linux /boot/memtest86.bin
}
### END /etc/grub.d/20_memtest86 ###
### BEGIN /etc/grub.d/20_memtest86+ ###
menuentry "Memory test (memtest86+)" {
linux /boot/memtest86+.bin
}
### END /etc/grub.d/20_memtest86+ ###
### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry "Windows 7 x64" {
set root=(hd0,1)
chainloader +1
}
### END /etc/grub.d/30_os-prober ###
### BEGIN /etc/grub.d/40_custom ###
# This file is an example on how to add custom entries
### END /etc/grub.d/40_custom ###és a Windows-t sem tölti be
-
-
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Siriusb #9381 üzenetére
Megnézem majd. Sajnos a fedora telepítő is keresztbe állt mint a gerely a világrekord előtt 1 méterrel. Előtte nyögött valami errort de nem tudtam elolvasni mi volt az? Lehet, hogy szarakszik a rendszer vinyóm. De tudtommal másnak is van ilyen gondja az uborka kernelével. Most találtam hozzá egy foltot de nehéz úgy alkalmazni, hogy nem férek hozzá. Na mind1...
-
-
tlac
nagyúr
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Siriusb #9235 üzenetére
A TDK lemez szerintem a kukába való. Nekem van olyan TDK lemezem két használat után ugyanezt produkálta. Aztán pár hónap múlva magához tért!! A TDK-val van a legtöbb bajom. Vettem egy Philips lemezt azzal sosincs gondom. Illetve van egy öreg Fuji lemezem ami mindig működik. A TDK szerintem felejtős de azért néha próbálkozom velük és van, hogy a sokadik formázási kísérlet összejön.
-
-
FixY67
senior tag
válasz
Siriusb #9184 üzenetére
Idézetek onnan:
Enabling necessary locales
First you have to enable the locales you want being supported by your system. To enable or disable them, the file /etc/locale.gen is used. It contains every locale you can enable, and you have just to uncomment lines you want to do so.
...
Setting system wide locale
To define which locale should be used by the system, you can easily add your locale to your /etc/rc.conf file.
-
hjw
csendes tag
válasz
Siriusb #4145 üzenetére
Szia. Az ubuntu is jó választás, vagy a hasonló pclinuxos 2007 magyar változata. Igazából még csak most ismerkedem vele,de egyre több időt használom. Elég egyszerű a használata,grafikus felületű mint az ubuntu, a telepítője (synaptic). A csomagkezelőből csak az ati 1950-es vga kártya driverét hiányolom.[link]
[Szerkesztve] -
zvaragabor
senior tag
válasz
Siriusb #4148 üzenetére
Photosop alternatívának ott van a GIMP. Elvileg gyárilag benne van a legtöbb Linux disztroban. A legnagyobb tudású ingyenes képszerkesztő. Ha a felülete/kezelése szörnyű, akkor ott van a GimpShop. Ez is gimp, de megpróbálták photoshop-os formába önteni. Szintén ingyenes.
Dreamweaver helyett NVU, ingyenes, grafikus formában is, és html-ben is lehet vele szerkeszteni, könnyű kezelni. Bár tudásában nincs a DW szintjén.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen NAS-t vegyek?
- Építő/felújító topik
- SSD kibeszélő
- Milyen autót vegyek?
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! XFX MERC 310 RX 7900 XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest