- Fotók, videók mobillal
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- iPhone topik
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
sh4d0w #31615 üzenetére
Az a baj, hogy én legtöbbször csak a vmcoret látom
A legváltozatosabb módokon tud megpusztulni a hardver:
1. SSD hiba
2. Ram hiba
3. Kilazult proci
4. Túlfeszültség
5. Túlmelegedés
6. Döglött BIOS chip
A legenda szerint egyszer olyan is volt, hogy Dél-Amerikában egy béka belemászott a cuccba -
-
-
olivera88
veterán
válasz
sh4d0w #31545 üzenetére
Most azt irták írjam be ezt Valgrind parancsot, majd küldjem el az egész logot.
Hogy tudom kimásolni a terminál logját?
Mert nem lehet visszagörgetni annyit h kimásoljam az összeset amit kiírt a Valgrind.valgrind --leak-check=full \ --show-leak-kinds=all \ --track-origins=yes \ --verbose \ python3 aromet2meu2.py
-
-
Penguin95
senior tag
válasz
sh4d0w #31496 üzenetére
Normál esetben ezt nem szoktam használni, viszont most kénytelen voltam, hogy képet tudjak készíteni arról, mik kerülnének törlésre ha jóváhagynám. GUI módban a GDebi csak így jeleníti meg a listát (nem átméretezhető), ez pedig nem segítene sokat abban, hogy megmutassam a pontos problémát.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
sh4d0w #31375 üzenetére
Egyébként úgy rémlik, hogy komolyabb helyeken össze szokták szedni az ilyen üzemeltetői szkripteket, daemonokat is és dokumentálni szokták, hogy melyik mit csinál, mert azok is cégen belül használt szoftvernek számítanak, aztán ha a kolléga lelép, akkor ott fognak futni a háttérben olyan dolgok, amikről senkinek nincs fogalma, hogy mit csinálnak, de lelőni sem merik őket, nehogy valami eltörjön.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
sh4d0w #31375 üzenetére
Jó, innen nézve igaz, hogy nem rántasz be új függőségeket. Szóval akkor ez nekem csak egyéni kényelmi szempont, hogy más nyelveket jobban szeretek, mert jobban megszoktam őket, és akkor ebben igazuk van. A tesztelés része viszont megoldható bash-re is és az már biztonsági kérdés is lehet, hogy tesztelt e a kód, ami fut.
-
-
vargalex
félisten
válasz
sh4d0w #31306 üzenetére
Mit definiált felül? A vsftpd az egy lokális shell változó lesz. Ha hivatkozni akarna a változóra, akkor egy
$
kell elé, azaz$vsftpd.
Pl.:
[gavarga@gavarga-5500 temp]$ ls=$(echo akarmi)
[gavarga@gavarga-5500 temp]$ ls
taj.lua
[gavarga@gavarga-5500 temp]$ $ls
bash: akarmi: parancs nem található
Láthatod, hogy attól, hogy van egy ls nevű változóm, az ls parancs továbbra is működik.
Bambano leírta, hogy mi okozza a hibát.
-
válasz
sh4d0w #31234 üzenetére
Megint csak igazat kell adnom neked! Nekem ezekről mindig a forensics ugrik be(anno sok CSI-t nézhettem), egyébként tényleg iszonyú sok hasznos holmi van a Kaliban, de home usernek gyakorlatilag felfoghatatlan, ami abban van!
Magát a disztrót főleg nem érdemes halandónak felrakni, mivel root módban működik alapból. (ha ez még így van egyáltalán most is)
-
válasz
sh4d0w #31232 üzenetére
Jogos!
Nem voltam biztos benne amúgy, hogy fut az is live-ban, pár forensics célú disztró nem fut, de lehet keverem, mert ezeknél célszerű a live. No de minek szedjen le valaki 3,5GB-ot, ha a Hiren's töredékéből is megvan. Minap is olyan ft írt, akinek max 2 gigás penje volt.
-
-
-
bambano
titán
válasz
sh4d0w #31083 üzenetére
" mert a 4G-re csak bejövő forgalmat akar fogadni, viszont a válaszokat vezetékes irányban kiküldeni.": ami természetesen nem működik, hiszen a kliens oldalon a socket adatstruktúrában benne van a másik oldali ip cím. natolásnál pont ugyanez lesz a probléma, tehát ha a kliens is natolt címen van, a nat router nem fogja tudni, hogy hova natolja a másik ip címről jövő választ.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #31078 üzenetére
Igen, így van. Eredetileg nem merült fel az igény, hogy otthonról is lehessen git-et meg svn-t elérni, mert a kollégák Windowshoz voltak szokva és a verzió kezelésre ezek helyett saját programokat írtak, amik annyit csináltak, hogy dátumos zipet gyártottak a projektből a hálózatra a nap végén.
Viszont mióta van git meg svn, azóta szeretik használni is őket. Meg most már szeretnénk otthonról is. Nem lehetetlen, hogy le tudom levelezni a közös routerünk tulajával a dolgokat, de valszeg egyszerűbb lenne, ha egy mobilinternet sticken keresztül menne az a kis forgalom, amit otthonról csinálnánk.
-
válasz
sh4d0w #30855 üzenetére
jó hogy ezt írtad, eszembe is jutott egy mai eset kapcsán.
összeraktam egy VM-et a legfrissebb Ubuntu LTS-el, rakom fel a dockert, indítanánk benne amit akartunk, az apache fogja a 80-as portot... milyen apache? nem is raktam fel apache-ot. látszólag nincs is, de a process létezik, hiába lövöm ki, restart után megint ott van.
root@host:/# ps aux | grep apache
root 1212 0.0 0.1 16528 4764 ? Ss 10:26 0:00 /usr/sbin/apache2 -k start
www-data 1213 0.0 0.1 1221408 5184 ? Sl 10:26 0:00 /usr/sbin/apache2 -k start
www-data 1214 0.0 0.1 1221408 5184 ? Sl 10:26 0:00 /usr/sbin/apache2 -k start
root 2032 0.0 0.0 5192 676 pts/0 S+ 10:29 0:00 grep --color=auto apache
root@host:/# ls /usr/sbin/apache2
ls: cannot access '/usr/sbin/apache2': No such file or directorymeg kiderült, hogy a dockert hiába a Docker saját repojából akartam felrakni, azért valahogy mégis egy snap kúszott a gépre... meg egy csomó másik.
töröltem az egész VM-et a francba, készítettem egy újat, Debiannal, ami csak azt és csak úgy csinál, ahogy azt utasításba kapja és nem akar okosabb lenni nálam.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
sh4d0w #30855 üzenetére
Így más a dolog és nekem is kezd büdös lenni. Köszi. Nem tudtam, .. az nvidia driver-től eltekintve nagyon én sem csípem a prop. cuccokat, lásd snap/Canonical. Szerintem meg is győztél Debilről, aahhhhhh teszek egy próbát megint
hátha túlél egy évet grafikában.. (néha a Fedora is megbizserget, mi-lenne-ha alapon, erre a desktop-minilab gépre. Cégben úgyis RHEL van, meg CentOS, bár nem adminisztrálok.
Chrome: egyébként Vivaldizok, őskedvencem, a RÉGI Opera emlékére (az eredeti készítője a Vivaldiban él tovább, a jó ideje már kínai kézbe adott Opera meg .. hagyjuk). Emlékeztek a régi Operában a "Show tabs in separate rows" opcióra ? Csak egy pipa és teljes szélességben több fül-sorban volt képes a fülek címeit megjeleníteni felül. Istenverte mai "kreatív" böngészők egyike sem tudja ezt külső plugin nélkül, és az is vacak. Gyakran van az informatikában az, hogy visszafele lépdelünk egy engine váltás miatt.. (ez akkor történt az Operával, amikor váltottak).
@mpc-hc, most olvasom: +111111 Fapad, de az aztán mindent evett nálam anno, miután rommá tömtem a gépet codec-ekkel (még W7 alatt).
-
Frawly
veterán
válasz
sh4d0w #30816 üzenetére
Igen, ebben biztosan igazad van. Hagyják benne a tömbben a marginálisan jó lemezt, növelve az esélyét, hogy egyszerre több diszk is kidögöljön a tömbből. Mert egy ilyen diszket benne hagyni felesleges rizikó. Azt értem, ha tönkremegy, akkor cserélik, és újraépül a tömb, de nem kell megvárni, míg kileheli ténylegesen is a lelkét, azért van a SMART kitalálva, hogy lépni lehessen már akkor, amikor gyengeségek mutatkoznak.
-
válasz
sh4d0w #30770 üzenetére
Home-ban alapból egyáltalán nincs RDP, Pro-ban pedig csak egy konkurrens kapcsolat van engedélyezve, de létezik erre ingyenes program, amivel fel lehet oldani a korlátozást
-
-
-
-
válasz
sh4d0w #30675 üzenetére
mondom, hogy ott nem látszik semmi extra, de egyébként igazad volt, a systemd lövi agyon őket, szándékosan
"systemd-logind will now by default terminate user processes that are part of the user session scope unit (session-XX.scope) when the user logs out. This behavior is controlled by the KillUserProcesses= setting in logind.conf, and the previous default of "no" is now changed to "yes"."/etc/systemd/logind.conf-ban kell visszaírni a
KillUserProcesses=yes
-tno
-ra -
-
Frawly
veterán
válasz
sh4d0w #30457 üzenetére
Nem sh4d0w-nak szánom, de mégis az ő hsz.-ére nyomom most a választ, mert ide tartozik. Ezt nagyon nem kéne gyerekek. Ezt az övön aluli ütéseket nagyon utálom, gerinctelenség. Hozzászóltam kettőt ebben a topikban, erre a fix.tv-s low latency-re reagálva, erre most látom, hogy szép csendben törölve lett. Tessék tudomásul venni, hogy ez egy fórum, ahol nem mindenki ért egyet, különböző véleményeket írnak be és ütköztetnek az emberek. Ha némileg lazul is egy-két esetben a témához kötöttség, attól még meg kéne hagyni, ha valakit annyira zavar, tegye OFF-ba a hsz-t, vagy kérje meg az embereket, hogy kanyarodjanak vissza szorosabban a témához, vagy ha nagyon feszültség van a véleménykülönbségek miatt, akkor csak hagyják annyiba. Ez lehet óvodában, meg Észak-Koreában divat, hogy a cenzúra malmai szép halkan, észrevétlenül őrülnek, egy nyugathoz tartozni akaró ország legnagyobb informatikai fórumán viszont nagyon gáz. Egyszerűen nem nem korrekt, hanem kifejezetten sunyi húzás, moderátori jog ide vagy oda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tényleg nem a kollégának szánom, csak azért erre a hsz-re írom ezt válaszként, mert eredetileg is az ő hsz-ére reagáltam, ezért oda tartozik.
-
kovaax
őstag
válasz
sh4d0w #30299 üzenetére
https://packages.ubuntu.com/focal/iptables-persistent
(Ubuntuék nem tértek át nftables-re még?)
-
válasz
sh4d0w #30164 üzenetére
Köszi!
Állítottam a service timeout-ját a
/usr/lib/systemd/system/lvm2-pvscan@.service
fájl végére illesztve a TimeoutSec értéket beállítva, így:
[Service]
Type=oneshot
RemainAfterExit=yes
ExecStart=/usr/sbin/lvm pvscan --cache --activate ay %i
ExecStop=/usr/sbin/lvm pvscan --cache %i
StartLimitInterval=0
TimeoutSec=30
Kellene ezen felül valamit még beállítanom? Az újraindításnál ugyanúgy megakadt a process, viszont ezúttal ennél a sornál:
blkdeactivate: [SKIP]: unmount of vg00-var (dm-2) mounted on /var
-
Frawly
veterán
válasz
sh4d0w #30087 üzenetére
Yeah, systemd. Ráadásul snap-pel súlyosbítva. Meg 10 perces kilövési idővel félrekonfigolva. Bloatot a bloathoz, azt is rosszul konfigolva. Nyamm, egész megkívántam. Ja, nem. Áldom az eget, hogy váltottam systemd-mentes, minimalista disztróra, se systemd, se stop job running genyaság. Csak száguld, mint a szél, jelenleg Void Linuxot használok, a default runit initrendszerrel.
A kétkedőknek, hogy miben jobb, mint a systemd: egyszerűen az runit (ahogy az OpenRC is Gentoo-n) teszi a dolgát. Annyira észrevétlen, annyira nincs az útban, annyira nem bosszant baromságokkal, hogy észre se veszi az ember, hogy van egyáltalán initrendszere. Egyszerűen csak minden megy, szolgáltatások hozzáadhatók egy soros paranccsal, ami lényegében csak egy symlinket csinál. Nem tud sokat, szög egyszerű, de megy, mint a szél, nincs útban. Épp úgy tud párhuzamos service-indítást is, mind az OpenRC, mint az runit. Egyszerűen csak működnek, minden megy, nincs bootkor meg leálláskor várakoztatás semmi baromságra, nincs kitéve az egész Pöttyering évszakonkénti gányolásának, nem bloatosodik. Ez lenne a lényege az initrendszernek, legyen egyszerű, csak tudjon initelni, és kész, semmi mást, ne akarja a világot megváltani, ne legyen az útban, ne legyen benne funkciótenger, meg mindenféle userszopatási lehetőség.
Igazából a hagyományos sysvinit script is teljesen jó, annak csak egy hátránya van mostanság, hogy nem tud párhuzamos indítást, bár lehet a forkjai tudnak. De ahol a villámgyors boot meg leállás nem lényeg, oda a hagyományos sysvinit is több, mint megfelelő.
-
válasz
sh4d0w #30058 üzenetére
Köszi, leteszteltem.
nmap -sS <target IP>
Lefutattam kétszer is, 37 perc futási idő, egyik alkalommal sem találta meg az SSH portot (50k felett van)nmap -sS <target IP> -T1
8,6 óra futási idő, ugyanúgy nem találta meg az SSH portot
nmap -sS <target IP> -T0
Ez még folyamatban, ha jól számolom, akkor ez egy hétig (!) fog futni
Ha jól látom, akkor működik az iptables szabályokon alapuló portscan védelem -
válasz
sh4d0w #29991 üzenetére
Egyébként még azt is érdemes lehet átgondolni, hogy kellenek-e virtuális gépek, vagy konténer elég?
Kis pontosítás: tehát a 60% úgy jöjjön ki, hogy elindítottad a virtuális gépet/gépeket. Példa: 32 GB fizikai RAM esetén max. 19.2-t osszál ki a virtuális gépeknek összesen.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
sh4d0w #29978 üzenetére
Host:
- jól szellőző porszűrős ház (Thermaltake Core v31)
- ASUS TUF B450M PRO GAMING
- Ryzen 5 3600 alapon (néha fellöki magát, ez normális, a frekiket érintő beállítások auto-n BIOS-ban, szóval semmi tuning). Jó pasztázás, böhöm hőcsöves hűtő, kizárt a CPU throttling, hűvös az egész max kakaón is. Prime stabil bármeddig.
- 2x 16G DDR4 ECC 2400@3000 (Samsung B-Die, alapfeszen hagyva, ECC ON, teljesen hibamentes OFF-ban is, de természetesen ON-on használom, totál hibamentes edac-util szerint is)
- DELL PERC H310 (LSI 9211-8i kétportos SAS kontroller, legkésőbbi hozzávaló IT módú firmware-el és bios-al crossflash-elve, hibátlan)
- 1x 250G Intel SSD (82% de csak a kopás miatt, PERFECT státusz HD Sentinel szerint)
- 2x4T Seagate NAS + WD PURPLE, zfs mirror (egyik HDD alaplapi SATA-n, másik a PCIe-es LSI-n)
- 4x4T Seagate NAS, raidz1 (2 HDD alaplapi SATA-n, 2 HDD az említett LSI-n, bár raid5-szerű módban ennek semmi értelme, mert csak 1 kiesést bír, mégis ezt választottam a hely miatt, ha meg hullik, nem dőlök kardomba, a fontos a mirroron van. Kellett a hely.)
- GF710 VGA, két monitorral
- Debian friss testing, frissen update-elve. Hibamentes, évek óta testing-en élek, nem szokott bajom lenni vele (akkor álltam át stable-ről testing-re, mikor egy korábbi hardveremre a stable-t nem tudtam rávenni, illetve mikor megtudtam, hogy az Ubuntu alapja is testing branch)
- XFCEHost is és a VM-ek is SSD-n, VM-ek storage konténere QEMU (nem RAW bár egyesek szerint a RAW még jobb, de így is a VM-en belül dd-vel 400+ megát mérek).
Szóval érthetetlen. Mégegyszer benézek BIOS-ba, minden támogatva-e a CPU virt. opciók környékén, de kifejezetten emlékszem, hogy úgy hagytam. (Jó lenne, ha most mégis tévednék). Volt már sokkal gyengébb konfigon is pattogós VM-em, a VGA-tól eltekintve.
-
Horvi
őstag
válasz
sh4d0w #29978 üzenetére
Sziasztok,
Egy olyan kérdésem lenne itt a KVM-hez, hogy van valami használható leírás ami alapján csináltátok és érdemes követni ha Win10-et akarok virtualizálni?
Nyilván a gugli feldob jó pár találatot csak nem tudom hirtelen mi az ami használható lehet és mi az ami nem.
Köszi -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
sh4d0w #29976 üzenetére
Én is ezt várnám, de .. kissé lassan tölt be a Debian-KDE, ahhoz képest, amit host-on tudna. (Bár ott XFCE fut, nem összehasonlítási alap, de volt KDE-m is korábban, nem sokáig ugyan, de sokkal pattogósabb, mint a VM tesó).
Lomha menük, egy Konsole megnyitása is kattintás után 1-1.5 mp, Chrome , Firefox indítása 10+ mp (!!) - közben se a diszkek nincsenek terhelve, se a CPU, se semmi. Úgy kellemesen elvan a gép, mintha üdülne, kiment volna a napra kicsit sétálni, fagyizni, holott vCPU-nak eléggé tekernie kellene (mint minden normális esetben) akár csak pár pillanatra is, a host CPU-nak meg minimum feléig, ha nem tovább (6mag12szál, vCPU 4 magot kapott, ami a host-on vagy 4 fizikai magra fordítódik le, vagy kevesebb fizikaira és a maradék az HT-ból megy a VM-nek, hiszen host-on ezek csak processzek igazából - lehet ütemezőt érintő kérdés, mennyire pattog egy VM ?).
Na, de pont fentebb nevezett HT miatt lehet, hogy ki kéne kapcsolnom host-on a HT-t és akkor más lenne a szitu, mert amit odaad a Hypervisor a VM-nek, az fizikai mag is lesz így egyúttal, legalábbis nem egy prociban-"virtualizált" HT szál. Ugyanakkor azt is tudom, hogy a Linux kernel elég okosan osztja be az erőforrásokat, milyen processznek miből mit ad, de nem jöttem még olyanra rá például, hogy CPU pinning, azaz hogy a pékbe paraméterezem be a KVM host-ot, hogy a 4 vCPU-t dedikáltan rendelje hozzá 4 host-béli maghoz (legyen az akár virtuális mag, tehát HT szál, akár HT nélküli tényleges mag) és ezt hogyan építem be a GUI Launcher-be.
Nem tudom. Lehet video-ra kéne vennem amúgy. Sőt, meg is teszem délután, munka után.
#29975 sonar: köszi a hsz-t. Ezek szerint normális, ha lejön "néhány" CPU feature flag.
Intelen Neked nemigen fog mutatni AMD-s virt CPU opciókat, nálam a választható CPU modellek között van az EPYC és pár egyéb AMD-s is. "host" = "Copy host CPU configuration", ezt csak én rövidítettem le "host"-ra, mert mire kiírom többször is, hogy "Copy host CPU configuration", megszülökSzóval a host így értendő e kontextusban, hogy a host-on kiválasztom a menüben a "Copy host CPU configuration"-t (na, mégsem úsztam meg, amit akartam)
Tudom haladó Linux topic-ban vagyunk, de nincs esetleg kéznél azon a host-odon egy Windows ? (Ami támogatja a CPU-dat fullba). Nézz hülyének nyugodtan, de akár egy aktiválatlan, külső USB-s SSD-re leszedett Windows Server 2019, amolyan trial-ba feltéve is lefuttatja szépen.
Amiért kérdezem: a Pass Mark CPU listában nincs benne a Te CPU-d, semmilyen mérésük, adatuk nincs róla. Senki nem küldött be még CPU-ra vonatkozó sebességteszt eredményt az ő sebességtesztelő tool-jukból, magyarul 0 minta. Ha megtennél 1-2 mérést és beküldenéd az eredményt hozzájuk, igencsak megjelenne a listában mint 1 minta, a Te procid (elég különleges darab). Poén lenne látni
+ hátha másnak is hasznára válik a közösségben. Persze nem kötelező, csak bedobtam, megértem, ha nem szórakozol ilyenekkel, mert ... (n+1 ok).
Lista: [link]
Progi: [link] (Server 2012-2016-2019-en is fut) -
Frawly
veterán
válasz
sh4d0w #29952 üzenetére
De, ide is tartozik ez valamennyire. Első lépésben 18.04-es Xubutu alatt frissíteném a GRUB-ot, ugyanis valószínű, hogy meg fogja találni a Win10-et, és visszateszi a Xubuntu a saját bootmenüjébe. Terminál alatt ezt a parancsot kell kiadni:
sudo update-grubHa ez sem segítene, akkor a Windows 10 telepítőjét kell újra bebootolni, és ott Javítókonzolon helyreállítani a bootolhatóságot, ezen az oldalon részletesen le van írva.
Persze az is igaz, hogy tényleg butaság volt méregből akármit is csinálni. Le kellett volna nyugodni, eljönni a topikba, és leírni, hogy ilyen tálcaalkalmazások hiányoztak, meg leírtuk volna, hogy terminálból biztosan lehet telepíteni a gparted-et sudo apt update && sudo apt install gparted parancsokkal.
Linuxhoz kell a türelem, nem szabad az első nehézségnél feladni, utána kell olvasni, segítséget kell kérni. Érdemes beletenni a munkát, mert később, hosszabb távon viszont meghálálja a beletett időt.
-
-
bambano
titán
válasz
sh4d0w #29916 üzenetére
tettem egy kísérletet 12.1-es freebsd-vel egy thinkpaden.
a telepítés hagyott maga után pár hibát, például hogy hiába állítottam magyarra mindent, maradt angol. utána megpróbáltam a packages rendszerből telepíteni, tele van hibával, meg alapértelmezetten folyton nyomogatni kell az entert, úgyhogy 3-4 óra alatt nem jutottam semmire.utána megpróbáltam bináris repóból telepíteni, az valami félelmetesen lassú volt.
maradunk az "öreg vagyok én már bohócnak" szindrómánál, miután 4-5 óra alatt nem bírt eljutni odáig, hogy legyen egy grafikus felület, beledugtam a debian telepítő pendrájvomat és 10 perc alatt lett.
ez a 12.1-es freebsd szerintem kiválóan hozza az 1995-ös debian szintjét se. olyan slackware 1.0, az talán megvan.
persze, biztos lehetne mindenre megoldást találni, ha elolvasnám azt a fent emlegetett 700 oldalas könyvet, de szerintem a világ nem erre halad. miközben nem tudom, a végeredmény milyen lenne (kirakták már belőle a nagy kernel lockot, van-e már benne rendes multithreaded hálózlati stack, meg multithreaded tűzfal meg ilyenek).
-
Frawly
veterán
válasz
sh4d0w #29913 üzenetére
Ha 0day attack van, és bejutnak a rendszerre, akkor már úgyis megette a fene, övéké lesz az egész szerver, és nem a jelszó nélküli shutdown lesz a legnagyobb gondod. Ha meg rendesen karbantartott, frissített szerver, akkor elég kicsi az esélye bármilyen támadásnak, nem jut be senki, így jelszó nélküli shutdown-t se tud csinálni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
sh4d0w #29906 üzenetére
Köszi, de már úgy néz ki FreeBSD lesz. Alpine felé valahogy nem tudtam úgy elköteleződni, mint efelé. Sokkal szimpatikusabbak ennek a fórumán. Azért majd kísérletezek Alpine-al is desktopon mielőtt felteszem a Void-ot, meg ki tudja ezzel is hova jutok majd szerveren. Egyelőre elkezdtem olvasni egy 700 oldalas könyvet az OS-ről, most tartok 70 oldalnál. Nem valami bonyolult, némi történelem, parancssoros alapok voltak eddig. Majd még jelentkezem, szerintem ezzel elleszek egy hétig.
-
Frawly
veterán
válasz
sh4d0w #29900 üzenetére
Valóban nem egy jó politika, szerveren ilyeneket jelszó nélkül engedélyezni, de azért nem is akkora tragédia. Szervere válogatja. Egy jól bekonfigurált szerverre még korlátozott felhasználóként sem juthatsz be, hogy kiadd a jelszó nélküli sudo shutdown-t. Abban viszont egyetértek, hogy az MX NEM szervernek készült, hanem asztali disztrónak. Be lehet fogni szervernek, de minden szempontból szuboptimális lesz. Aki meg komolyan üzemeltet szervert, az ért is hozzá, és meg sem fordul a fejében MX-et felrakni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
sh4d0w #29900 üzenetére
Én FreeBSD-t fogom tesztelni nem sokára. Szerverre még Alpine ami szóba jöhet. Most úgy döntöttem, hogy rászánom az időt, és még ebben a hónapba menni fog a szerver. Már 2 vagy 3 éve halogatom a fellövését, azóta csak porosodik, mert mindig volt jobb dolgom. Ha átpakoltam a fájljaimat, akkor utána az asztalira szerintem Void lesz, a Win7-et váltja majd. Az utóbbi teljesen megette a 120GB-os SSD-met az update-jeivel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Vicces képek
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Telekom mobilszolgáltatások
- Bundle topik
- Autós topik
- Nagyrobogósok baráti topikja
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- DELL Universal Dock D6000 dokkolók, RTX Legion Pro laptopok 4 év Lenovo garanciával, licencek
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest