Hirdetés
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tibiajax
nagyúr
válasz
pulutodurumo
üzenetére
köszi.
én azt szeretném csak, hogy a játékok d.digital 5.1-ben szólaljanak meg a logitech hangfalakon. ezt el tudom-e érni, a supreme fx hangkártyának opt.out-jával valahogyan? -
Tibiajax
nagyúr
sziasztok,
kiderült (számomra), hogy a rog lapom alaplapi hangkártyája optikain csak kétcsatornát tud kiadni.. kell egy olyan kártya nekem, amivel tudok kapni bitstream nyers folyamot kifele, win11-ból. másképp mondva, a játékok 5.1-ben tudjanak megszólalni. egy logi z906 elé kellene.
mi most egy olcsó de jó vétel, ami képes erre, optikai out-tal?
köszi! -
Reedly
tag
válasz
ricshard444
üzenetére
Túl drága lett volna, ami elfér az SSF házban, pcie a csatlakozása és van hozzá win11 driver.
Ezért vettem egy Aune X8-at használtan. Cserélhető benne az op-amp. Tervbe van véve egy Sparkos. Meg majd egy combosabb lineáris táp. -
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Vallási hitvita : nemnagyon vezet a végeredményre, én sem kívánom folytatni. Annyi hogy ha komoly fórumba nem mered kifejteni a véleményed, akkor nyilván abból nemsok reális, amit leírtál.
Ott bedarálnának, de továbbmegyek, már a régi Hifi-magazinban is, Darvas mester, az első menetben kiütne. -
válasz
ricshard444
üzenetére
Elküldtem a mesternek. Választ, pozitív-negatív esetén is visszajelzem. Ha vállalja, akkor telószám is megy(privátban).
-
Aprósólyom
addikt
válasz
DarthSun
üzenetére
Denevér fül ez jó volt, de azért idézőjelbe tettem!
A szomszéd devérei annyira jól hallanak, hogy "látnak" a sötétben.
18K fölött nem sokkal én már kifulladok. Hiába, a 40 év az 40 év.
Nem azt mondtam, hogy az érzékenység függvénye, hanem hogy érdemes az ici-pici ALC-khez magasan jó érzékenységűt fejest használni. (Ugye minden erősítőnek nő a torzítása a teljesítmény növelésével. Kisebb teljesítmény+nagyobb hangerő az érzékenyebb fejessel=kisebb torzítás ugyan azon hangerő mellett. (Na persze ha a fejes bírja a teljesítményt.)
Az ilyen vallási hitvitákba nincs kedvem belemenni, mint "minőség" "2szer jobb" típusú filozófiai fogalmak, ezek nem egzakt kifejezések, hanem szubjektívek.
Van műszeres mérés és ezen felül van a nekem tetszik vagy nekem nem tetszik. Én így állok hozzá, nem pedig úgy hogy XY termék már valami/minőség. Tapasztalatom szerint a gyakorló tecnikusok is így állnak hozzá. -
válasz
ricshard444
üzenetére
Én tudok, de meg kell kérdeznem, hogy pontosan miről is van szó, ill az adott konkrét pobléma kb miről is szól. Privátban elküldhetem neki a paramétereket, utána ő dönti el hogy vállalja-e. Illetve megadhatom-e a telefonszámát.
-
ricshard444
veterán
Tudtok kollegát ajánlani aki foglalkozna esetleg hangkártya javitással / forrasztással?
-
válasz
DarthSun
üzenetére
S1200+FT1 : nem rossz, dinamika kicsit rogyott, prezensz fakult, de még elég jó azért - ismét bizonyítást nyert hogy az FT1 lazán, könnyen hajtható.
Nyilván hogy már egy belépő DAC- al is sokkal jobb, mint a legmodernebb, de még mindíg gagyi alaplapival. És ez marhára nem az érzékenység függvénye(nálam nem számít, a leghallkabb hangokat is bőven hallom - már persze csak 19KHz- ig, mert idősödöm), hanem az alaplapi gyengesége. Ha van füled halld meg - by Hifi magazin annó - örökérvényű igazság marad. -
válasz
DarthSun
üzenetére
Közben meghallgattam a linkelt komoly/klasszikus zenei előadást. Monumentális az Onyx2+FT1- el. Vakteszt nem megy, de memorizáltam, amennyire tudtam, lassan bekapcsolom az ajándék gépet(karira) a próbapadon, és megfülelem az S1200 alaplapin is az FT1- el...
Mondjuk a primer kérdező irányától kissé eltértünk
, de továbbra is, ha valaki minőségi, igazán nagy dinamikát kér, akkor csakis külső dedikált jó minőségű DAC+szimmetrikus fejes/studio-dobozok, pont. , nincs új bekezdés.
És még csak a gyengébbik DAC- ommal hallgattam, ami ugye az Onyx2, a sokkal olcsóbb kínai Etzin, jobban szól, kb 2szer !! olyan hangminőség
hangtechnikus ismerősöm
Ismerem a kérdést, már a PinkFloyd profi hangmérnöke is failre keverte, pld a Wall lemezt is, dinamika minimum, hangszín-prezensz/jelenlét nulla. Kedvenc amúgy, de ez az egy, ami csak EQ használattal jó...valamennyire...
3000 CD- m van, fele jól is lett felvéve hangmérnök által, a többi kb kuka... -
válasz
Aprósólyom
üzenetére
audiotechnikához egy fikarcnyit sem értő vallási közösségbe benézni
Azé' tudnak valamit, mert hát én is hallom, még az idősödő fülemmel is![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ilyen DAC-okhoz persze, hogy könnyen meghajtható az FT1
Pont hogy nem csak ezekhez, tipikus, hogy az FT1, még egy hurka telefonról is jól muzsikál. Sok hsz van ebben amúgy. A műszaki adatokban a megadottak qvára nem számítanak, az dönt hogy én(a denevér fülemmel) avagy másik felhasználó éppen mit hall, és csupa pozitív a vélemények garmadája.Amúgy milyen fejesed van ? Gondolom jóval gyengébb minőség, mint az FT1, ha ilyen mértékben "félrehallasz".
-
Aprósólyom
addikt
válasz
DarthSun
üzenetére
A hangosság persze hogy megvan, egy megfelelően kivezérelt anyagnál. Nem akkor lényeges, hanem a halk hangoknál, piano, mezzopiano zenéknél, nagy dinamika tartományú anyagoknál.
Persze, én tipikusan 6-12 között használom a windows hangerőt. De sok klasszikusnál, csendesebb zenénél kell a tartalék. Egy példa: https://www.youtube.com/watch?v=XH6IT_tsSUI
Ezt simán "kimaxolom" 70-90 közötti win hangerőre, és akkor már olyan, mintha ott lennék a zenélő-zengő térben, és ismétlem, úgy, hogy a legtöbb kivezérelt tartalmat 6-12 közötti windows hangerővel hallgatom. Az ilyen változatos hanganyagok és tartalom miatt szükséges a nagy játéktér. És akkor még nekem sincs sokkal érzékenyebb fejesem mint neked.+7dB/mW (105dB/mW) Egy ilyen olcsó ALC-hez el tudnék képzelni egy picivel érzékenyebbet is hogy a linkelt széles dinamika tartományú felvétel is igényli.
Érzékenység relatív. Akik külső DAC-kal nyomják, azokban jellemzően jóval erősebb fejes erősítő van, mint egy az alsó ALC-kben (egyedül 1220-ban van erősebb). Ilyen DAC-okhoz persze, hogy könnyen meghajtható az FT1.
Áááá köszi. Nincs kedvem audiotechnikához egy fikarcnyit sem értő vallási közösségbe benézni. Van elég hangtechnikus ismerősöm, ha épp tanácsra van szükségem.
-
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Akkor is elég hangos. Nemtom miért, de így van. Valamint a vezetékes fejes topikban is írják gyakran hogy könnyen hajtható kategória. Írd be oda a véleményed légyszi az alaplapi hangkeltőkről, hidegzuhanyra számíts

-
Aprósólyom
addikt
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Lecsekkoltam újra: A 113dB SPL és az pont 98dB/mW.
-
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Mégis szebben szól alaplapival is, mint a másik kettő fejesem.
Valamit elnéztél, 113db az érzékenység. A FiiO weblapján ez szerepel :
Valamint igaz hogy 60mm- es nagy motorok, de ultrakönnyű membránnal. -
Aprósólyom
addikt
válasz
DarthSun
üzenetére
A 32 ohm az csak a tekercs ellenállása. De hogy maga a hangszóró mennyire merev/nehéz (tehetetlensége, csillapítása) + mágnes ereje, arról semmit nem beszél a 32 ohm és teljesen más kérdés. Az érzékenysége 98dB/mW. Az közepes érték, nem könnyen meghajtható. Olyan kis teljesítményű erősítőkhöz, amiről beszélünk, a jó érzékenység 105dB/mW körül kezdődik, de inkább felette. A 98dB csak átlagos, nem kifejezetten jó ehhez kategóriákhoz.
Ahhoz, hogy élvezni lehessen ezeket a pici olcsó de a maga nemében jó hangchipeket, ahhoz magas érzékenységű füles kell. -
válasz
Aprósólyom
üzenetére
FT1 amúgy könnyen hajtható, 32Ohm, de megvan az a tulajdonsága, hogy egy 300Ohmra tervezett DAC- al feszesebben szól. Bár az S1200A- val is nagy hangerőre képes, fél szint már hangos, felette levinné a fejem. Van még Cloud-II és HS50Pro, azok sem hangosabbak.
Valamint mindhárom állomáson vannak hangfalak is, Eris, Microlab, a próbapadnál meg retró Genius. Az első kettőn jól hallhatók a különbségek a külső DAC javára, a Geniusnak persze mindegy, arra jó hogy van-e hang. -
Aprósólyom
addikt
válasz
DarthSun
üzenetére
Nem sokkal jobb a specifikációja, mint a belépő ALC-knek, úgyhogy sokkal inkább a komponensektől és az alaplap tervezettségén múlik.
Az előző lapomon ALC1220 volt, arra meg ráment az egérmozgásból eredő hirtelen proci terhelésből fakadó zaj. Hogy mi gerjedt össze mivel, azt nem tudom, de sajnos hallható volt cicergés a fejesben azzal a konfiggal. Az USB 3.0-t is sikerült 2.4GHz-re specifikálni, hogy sikerüljön harmonizálnia más eszköz EM jelével... na mind1, ez van. A mostani AM4 lapomon legalább lehet olyat is csinálni, hogy a CPU VRM kapcsolási frekijét lehet változtatni, így lehet találni olyat, hogy minimális a gerjedés mással (GPU, táp)
Tele van EM zajjal a PC ház belseje ez a legnagyobb baj. Ha sikerül olyan komponenseket összeválasztani, amik nem gerjednek össze, driver és megfelelő csatlakozóba van dugva a fejes/hangszóró, akkor simán tök jó lehet az alaplapi hang.ui (szerk).: Mondjuk ahogy elnézem az FT1 érzékenysége nem is magas: 98dB/mW, úgyhogy nem mondható könnyen meghajthatónak, hogy egy kis ALC "szeresse". Nem is csoda, ha érzel különbséget, de ez sem varázslat miatt van, hanem a fejes tulajdonságai miatt.
Akinek nehezen meghajtható fejese van az ne akarjon Realtek ALC 1220 alatt használni semmit, mert csak abba integrált a Realtek nagyobb teljesítményű erősítőt. -
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Mondjuk a Realtek S1200A már tényleg elég jól szól. Most szereltem össze tesómnak egy Ryzen konfigot karira. FT1- et az előlapiba dugva is eleven hangkép, kicsit színezett, de parádésan szól. Azért az Onyx2- ről jobb ám sokkal.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
DarthSun
üzenetére
Lópikulát!!!
1. Megtanultak az alaplapgyártók ALC hangchipet implementálni, végre! Végre tesznek az áramkörbe jó minőségű kondenzátorokat.
Már csak brutális fogyasztású GPU-k PWM tápellátásából fakadó EM zavar képes átszivárogni a hang áramkörébe, de egy közepes VGA-nál, már az se.
pl. a gépem 6600XT-vel jellemzően 90W körül kajál játék közbe, akkor még semmilyen hallható zaj nem ül át a hang áramkörre. Tiszta és zajmentes a fejes.
2. Persze a CPU és GPU nagy áramterheléséből fakadó EM zavarok függnek még a VRM minőségétől is. De akár még a tápegység PWM áramkörétől is. És ez nem feltétlen a minőség függvénye, hanem mondjuk pont összegerjed a GPU és Tápegység PWM üzemmódja. Érdemes cserével próbálkozni.
3. Alacsony impedanciás (32ohm), kellően magas érzékenységű fülesekhez, pedig tökéletesen elég az ALC chipekbe épített integrált erősítő is.
4. Meg kell nézni az alaplap leírását, hogy mely csatlakozóba javasolják dugni a fejhallgatót. Valamikor nem az előlapi I/O-ra vezetik ki valamikor hátra. Nálam a hátlapi I/O-ba kell dugni a fejest és tök jó. Az előlapiba dugva már tényleg hallható rajta némi GPU VRM zaj. De aki ezt nem olavssa az user probléma és nem "szar alaplapi hang". -
válasz
ricshard444
üzenetére
Tippre kevesebben vannak a jó hangminőséget kedvelők, sokaknak megfelel az alaplapi. Akik meg mégis, nekik jobb a külső DAC, nem szed össze zajt/interferenciát, mint a belső.
-
ricshard444
veterán
Mi lehet az oka annak, hogy manapság teljesen elhalt a belső hangkártyák népszerűsége ?
Látok 1-2 régebbi darabot piacon, de inkább a külső az ami dominál, mondjuk az sem olyan sok fajta. -
Reedly
tag
válasz
Maksifül
üzenetére
Valami ilyesmi nem lenne jó?
https://www.aliexpress.com/item/1005002960919948.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.e684e769Nfrta7&algo_pvid=92cf259f-8d59-4ed6-ada3-4670588d2ea3&algo_exp_id=92cf259f-8d59-4ed6-ada3-4670588d2ea3-0&pdp_ext_f=%7B%22order%22%3A%2296%22%2C%22eval%22%3A%221%22%2C%22fromPage%22%3A%22search%22%7D&pdp_npi=6%40dis%21HUF%219234.90%219234.90%21%21%2127.53%2127.53%21%40210390c917657222521998574ef936%2112000022970737177%21sea%21HU%210%21ABX%211%210%21n_tag%3A-29910%3Bd%3A5b38093a%3Bm03_new_user%3A-29895&curPageLogUid=Pn5GVmrhgNKi&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A%7Cx_object_id%3A1005002960919948%7C_p_origin_prod%3A
-
Aprósólyom
addikt
válasz
astrojoe12
üzenetére
Biztos vagyok benne, hogy nem nagy előrelépés lenne a Xonar. Arról nem is beszélve, hogy az Asus az olcsó dolgai támogatásáról előszeretettel megfeledkezik. Nem kevés panaszt lehet olvasni az Asus hangkártyák driver támogatásról.
Amúgy a mai alaplapi megoldásokat már egészen jól implementálják. Legfeljebb az okozhat problémát, ha nem megfelelő (dedikált) helyre dugod a fejest az alaplapi könyv szerint. Illetve problémás lehet még a GPU/CPU VRM EM zaja nagyon áthallatszik a hang áramkörébe.
Nézd meg ezt: Sharkoon Gaming DAC Pro S
-
astrojoe12
tag
Sziasztok!
Ez a hangkártya mennyivel szól szebben, tisztábban, mint az alaplapi hangkártya?ASUS Xonar SE 5.1 PCIe gaming sound card
Alaplap: asus prime b550m-k
-
Aprósólyom
addikt
-
Lendova
őstag
-
Lendova
őstag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Én sem. Csak nekem sikerült elsőre helyesen.

-
Aprósólyom
addikt
válasz
Lendova
üzenetére
Aminek összesen 3 csatija van hátul az is tudja, sőt a 7.1-t is, ha a 3db hátsó kimenetből az előlapi kimenetekből is felhasználunk 1-t.
Nem azért írtam mert unatkozom, hanem mert így van, csak kell hozzá driver és realtek konzol, hogy be lehessen állítani. Minden realtek chip kimenete programozható. A legolcsóbb 20 ezer forintos alaplap is tud 5.1/7.1 kimenetet kezelni. -
Lendova
őstag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Nincs már mindegyik alaplapon analóg kimenet 5.1-hez. Többek közt az enyémen sincs, ezért én vettem egy Soundblaster X4-et, hogy a szintén majd 20 éves Genius SW 3600 továbbra is használatban lehessen.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Maksifül
üzenetére
Mindegyik alaplap tud 5.1-t. A kézikönyvben általában megírják, hogy mit hova dugj, ha 5.1 rendszert szeretnél hajtani. Továbbá fel kell telepíteni a saját driverét az alaplap oldaláról. Sokszor nem elég a windows auto installált driver. És le kell tölteni a realtek audio console-t is.
-
Maksifül
senior tag
Sziasztok!
Soundblaster Audigy2 hangkártyát az új gép alaplajával nem tudom használni, mert nincs rajta sima PCI port. Mi a leggazdaságosabb megoldás, amivel az ősrégi Genius 5.1 fadobozos hangfalrendszeremet tudjam használni az új géppel, ha a hangfalból csak a szokásos zöld/narancs/fekete Jack dugós kábelekkel lehet a hangfalakat hangkártyához csatlakoztatni?
Nem feltétlenül vennék 40-50e-ért hangkártyát, ha nem muszáj.
-
szacsee
nagyúr
Üdv!
Tudtok ajánlani megbízható 5.1/ 7.1 usb hangkártyát win11 kompatibilitással, amibe 5.1 / 7.1 hangrendszert tudok csatlakoztatni analóg (3,5 jack)?
Elsősorban USB érdekel lehetőleg plug n play vagy ha nem az akkor megbízható gyártótól.
Ali-n 4k-ért láttam, de nem túl bizalomgerjesztő, mivel a jack csatlakozók túl közel vannak + sw kérdése is kérdéses.
Árban nem mennék el 50 ezres kategóriáig, illetve külföldi beszerzés is jó lehet, vagy akár használtan, ha megéri.
-
Lendova
őstag
Új alaplapom lesz, amire már nem fogom tudni közvetlenül rádugni a veterán Genious SW 3600-at.
Mit ajánlotok, mint megoldást? -
-
válasz
pulutodurumo
üzenetére
Amúgy hát végülis nem annyira értek hozzá, futólag néztem a funkciókat.
Az tuti hogy nekem itt kettő Onyx van...soha, még a sokadik életemben(ha lenne ilyen) sem akarnék jobbat. Már a gagyi Cloud-II- vel is jól szólt, az FT1- el meg hát...azta qva, ultrahifi, sok emberkének ez is még mindíg gagyi, nekem ennél soha az életben nem kell jobb, itt a vége, akkorát szól, hogy egyáltalán minek ennél jobb ?? -
pulutodurumo
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Azért a K5 Pro ESS 1,5 Watt (32 Ohm) fejes kimenetét sem nevezném gyengének. A Mackie nem tudom mit bír, sehol nem találok róla adatot.
A Fiio egy HiFi DAC + AMP az Onyx meg egy stúdió interface. Nyilván ennek megfelelő a szolgáltatás amit nyújtanak. Ha kell natív DSD lejátszás, koax, optikai, vagy RCA bemenet, akkor a Mackie kiesik.
Ha kell DAW, fantomtáp, meg XLR a mikrofonnak, akkor nyilván a Fiio nem játszik. -
Joczeek
addikt
pulutodurumo, DarthSun: Köszönöm!
-
válasz
pulutodurumo
üzenetére
Úgy nézem a K5 eléggé gyengus az Onyx- hez képest, nemutolsósorban puritán, kevesebb funkcióval.
-
válasz
Joczeek
üzenetére
MACKIE Onyx Artist 1x2. 300 Ohm bivalyerős asszimmetrikus fejeskimenettel. Nálam a relatíve nemkönnyen hajtható FiiO FT1- el is lenyűgöző. Line out szimmetrikus, ha stúdiódoboz is játszik.
A zöld-űrlényestől ajánlott rendelni, onnan megjön minden megbízhatóan és gyorsan - [link]Nekem természetesen kettő Onyx van, a bűnbarlangban, és a próbapadhoz is vettem, annyira precíz a hangja. Potméterek patentek, nem lötyögnek, nem lesznek recsegősek, mint ahogy szinte minden DAC- on, ebben az árkategóriában.
-
Joczeek
addikt
Sziasztok, egy superlux hd668b fejeshez milyen külső hangkártya passzolna 30-40k-ig? Xonar U széria nem érdekel, volt egy, de meghótt a gari lejárta után fél évvel.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Low Noise
üzenetére
Ha a Asus B650E-F alaplapi hangról beszélsz, akkor kizárt, hogy gyalázat. Rossz driver vagy rossz kábel vagy gyárilag hibás alaplap.
Nehezen tudom elképzelni, hogy a design vagy az hang implementálása lenne rossz eleve.Egyébként: EqualizerAPO. EQ bármilyen hangkártyához. Ez kell neked, nem egy gagyi gyári Creative EQ.
-
Low Noise
senior tag
Sziasztok!
Az új gépembe nem lehet át tenni az Creative X-fi Extreme Gamer kártyámat.
Mivel azzal nagyon meg voltam elégedve, X-fikártyát akartam venni, de úgy látom Audigyiket lehet kapni, és Soundblaster Z amiről nem tudok semmit.Amit jó lenne ha tudna: legyen olyan equalizere mint az X-fi nek, az az
a hagyományos EQ alatt van két csúszka hogy, pl 0-30hz között szeretnék kiemelni.
a másik csúszkán pedig, hogy pl 9 decibellel. Ha az X-fi Cristalizert is tudná az se lenne baj. (Rejtély, hogy egy ilyen profi kártyát miért neveztek gamernek és nem audiofil-nek
)Ha már nincs ilyen tulajdonságokkal kártya az esetben is azért vennék valamit, mert az alaplapi gyalázat, tippre 50hz alatt nem is ad ki hangot.
Milyen hagkártyát vegyek?
Előre is köszönöm.
-
Razor18
tag
Sziasztok,
inkább csak játszani szoktam a PC-mmel (naprakész Win11 23H2), amiben most egy teljesen jól működő Asus Xonar DGX van, de barátkozom a Soundblaster Audigy FX V2-vel. Jelent ez akkora különbséget, hogy megéri a kb. 20e Ft-ot? Másik kérdésem, hogy több helyen olvastam, hogy az FX v2 egyeseknél recseg-pattog. Ez engem inkább tartson vissza az upgrade-től, vagy egyszerűen csak az elégedetlen tulajok érthetően mindig hangosabbak, mint az elégedettek?
Köszi előre minden visszajelést.
-
Aprósólyom
addikt
Maguk az ALC csipek elég jók, elég jól implementálják az alaplapra is, természetesen a lehetőségekhez képest. Mert hogy azt nem tudják elkerülni, hogy ha terhelést kap a proci és/vagy a VGA, akkor képesek felszedni a VRM áramkör PWM jeléből némi felharmonikus zajt.
Segíthet, ha undervoltolod a processzort. Vagy a MOBO VRM beállításainál bepróbálkozom más PWM értékkel.
Mondjuk szerintem ritka az olyan eset mikor zavaró lehet. Játék közben a zene és effektek miatt nem biztos, hogy annyira zavaró. Zenehallgatásközben meg ha nem kap nagy terhelést a CPU/GPU, akkor megint nem igazán lesz hallható a VRM PWM áramkör.Az ALC1220 integrált fejes erősítője erősebb is az alsóbb kategóriásaokhoz képest. 1 dologra kell figyelni, hogy jó driver legyen fent és a megfelelő kimenetre legyen csatlakoztatva a fejes és akkor fel fogja ajánlani a további erősítő fokozatokat. (Általában ez az előlapi fejhallgató csatlakozó)
Amikben tud gyengélkedni, hogy a stereo áthallás valamivel rosszabb, mint egy komolyabb hangkártya vagy külső interfész. (tehát a sztereó jobb és bal oldal mennyire szeparált, mennyire szűrődik át a jobb hang a balba és fordítva. Emlékeim szerint tesztekben -60dB körüli, tehát csak közepes teljesítményű hangtechnikai szempontból.
-
Marci79
senior tag
Ahoy topiklakók!
Összeraktram nemrég egy új gépet. Értelemszerűen win11-el. Az alaplap Asrock B850-es ALC1220-as integrált "hangkártyával". Az előzőhöz egy Soundblaster SBX 5.1 pro-t (usb-s külső) használtam totális megelégedéssel. Tegnap kipróbáltam és a win11 azonnal felismerte. Arra lennék kíváncsi, hogy szerintetek érdemes lenne az új gépen is ezt használni? Vagy az integrált végre tudja ugyan azt a minőséget produkálni?
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Okés, köszi szépen.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
tzsolesz
üzenetére
Ez audio technikai kérdés, elektrotechnikai topikban hamarabb találsz jó választ. Mindenesetre, a manuálban azt látom, hogy dinamikus vagy saját betáplálású kondi mikrofon köthető rá. Nem tudom milyen van a headsetekben, de ha tényleg jól kötöd be, akkor valószínű nem ilyenek, mert ugye vannak még olyan kondi mikrofonok, amik külső betáplálásúak (fantom táp), vagy az elektret kondi mikrofonok is kívülről vesznek fel némi tápfeszültséget.
A dinamikus mikrofnonnál, pedig a környezeti hang által keltett hangnyomás generál áramot a mikrofonban, ezért is használnak balanced vezetéket, mert az a picike áram nagyon érzékeny lenne minden környezeti EM zavarra, ha nem használnak balanced ügyes/trükkös megoldást.
Na de, ezzel nem adtam segítő választ, mert csak felületes ismereteim vannak a mély vizekről. A lényeg az, hogy azok tudnak segíteni, akik hétköznapi szinten foglalkoznak audiotechnikával/elektrotechnikával. -
tzsolesz
nagyúr
Sziasztok
Milyen fejhallgatót kell vennem, ha egy régi Lexikon Alpha külső hangkártyám van, és nem szól rajta 3 db sima mikrofonos headset mikrofonja sem? XLR bemenete van neki. Dinamikus mikrofon szól szépen. De a headsetek meg sem mukkanak vele, bekötés jó, azt néztem, elvágott kábellel is már direktre rákötöttem. Létezik hogy a kondenzátor mikrofonok nem szólnak egy ilyen hangkártyán?
Fejhallgatós topicban nem kaptam választ. -
tomcat78
őstag
válasz
I02S3F
üzenetére
Használtban esetleg. Amit énekhez mindenképp kerüljön az a Behringer. Ember nincs, aki abból utána esetleg bármi értelmeset tud csinálni. Használt piacon régebbi Presonus, Focusrite kártyákat azért lehet találni, amik viszonylag jól használhatók. Azt tudni kell, hogy az ének felvétel nagyon sokmindentől függ. De persze otthoni körülmények között ismerkedni a dologgal felesleges milliókat költeni rá. Az igazság az, hogy újként árban az említett kártya alá azért nem nagyon mennék. És az adott típus tényleg ajánlható ehhez. A YT-on a Hitspace csatornáján van róla magyar teszt is, ha jól emlékszem, érdemes lehet rá nézni.
-
I02S3F
addikt
Sziasztok!
Baránőmnek van egy Senheiser 835 S XLR csatlakozós mikfrofonja. Ehhez szeretne hangkártyát vennni, amit a laptopjához csatlakoztathatna és éneket vehetne fel vele. Milyen olcsó megoldások léteznek erre?
-
Mortel
senior tag
válasz
pulutodurumo
üzenetére
-
pulutodurumo
őstag
válasz
Mortel
üzenetére
Szerintem gondolkozzon el valami külső USB DAC-on. Megnéztem mit lehet kapni PCIe fronton, nem jó a helyzet. A Sound Blaster Z SE mint belépő szint 40000 iponon. Ennyiért vettem Kínából a FiiO K5 Pro DAC-omat. És az egy jobb eszköz fejhallgatózásra. A Meze ráadásul nem egy kényes cucc, lehet hogy egy dongle is elég lenne neki. És akkor viheti bárhová, ha ez számít.
-
SSanya
csendes tag
-
SSanya
csendes tag
válasz
Mortel
üzenetére
Nem tudom, próbáltam rákeresni a neten, de ami eszközöket találtam, azok nem tudták az analóg jack bemenetről digitális hdmi kimenetre átalakítani. Viszont most úgy oldottam meg, hogy a videókártya hdmi-csatlakozójáról működik, csak az egész azért furcsa, mert csak akkor volt hajlandó kijönni a hang a hdmi-n, ha a displayport-ot (amin a monitor van) klónoztam a hdmi-re. Egy nvida rtx kártya volt ez, nem tudom, lehet-e máshogy. Az Nvidia Digitális hang beállításaiban látta a HDMI-n az erősítőt, a windows hangeszközök között is szerepelt, elvileg működött is, csak épp hang nem jött ki. Egyelőre jó így, írtam Nvidia supportnak, hogy van-e valami más trükk/beállítás, amit én nem ismerek, hogy egyszerűen natívan működjön a HDMI hang, hátha válaszolnak.
-
Mortel
senior tag
Sziasztok!
Egy ismerősöm szeretne egy jobbféle, de nem túl drága, belső pcie-szes hangkártyát, ami támogatja a Win11-gyet.
Ezen szeretne zenét hallgatni, egy Meze 99 Classic fejessel.Tudnátok ajánlani valamit?
Köszönettel:
M
-
Aprósólyom
addikt
Valakinek van tapasztalata az Axagon ADA-HC típusú USB-C "hangkártyával"?
PL. olyan érdekelne, hogy egy gaming PC terhelése közben mennyire veheti fel a CPU/GPU VRM kapcsolási zaját. Jobban kiszűri-e, mint az integrált megoldások? Illetve jobb lehet-e a crosstalk, kvázi kevésbé hallatszik-e át a jobb és bal csatorna egymásba.
-
SSanya
csendes tag
Sziasztok! Kicsit összetettebb dologban kérném a segítségeteket, aminek csak egyik változata lenne a milyen hangkártya kérdése. Van egy ASROCK B550M Pro4 alaplapom, amiről eddig 3 db jack-RCA átalakítóval vittem a hangot egy Yamaha erősítőbe, azon volt ilyen bemenet. Az erősítő sajnos megérett a cserére, és a mostanában fellelhető erősítőkön már nincs olyan RCA bemenet, mint a régieken, külső eszközöket HDMI-vel fogadnak. Esetleg van-e valakinek tapasztalata a fenti chipsettel, hogy az alaplapra integrált HDMI ad-e ki hangot, mert a port felsorolásban csak mint videó port szerepel (ha olyan proci van bent, amiben van gpu).
A lapon nincs optikai kimenet, ezért ha a HDMI-t nem tudom beüzemelni, akkor jönne a kérdés, hogy tud-e valaki olyan -elsősorban külső, USB-vel csatlakoztatható - hangkártyát ajánlani, amiről aztán HDMI-vel át lehetne vinni a hangot az erősítőre?
Esetleg olyan külső hangkártyára javaslat, aminek jól működik az optikai kimenete?
Ha egyik sem, akkor esetleg belső hangkártya akár HDMI, akár optikai kimenettel?
Esetleg olyan külső eszköz, ami a 3 db Jack-ből HDMI hangot varázsol?Előre is köszönöm, ha végig olvassátok a kisregényemet, ha pedig bárkinek lenne ötlete/javaslata, azt is előre köszönöm.
U.i: az erősítő már úton van, azon nem nagyon tudok változtatni, hogy tudjon fogadni más bemenetet. -
Zsocó
aktív tag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Nekem a d1 sz@rakodott 10 alatt, el-el ment az egyik oldal és hasonló hibák a hangban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó egy Xiaomi 12T pro Töltővel adom
- BESZÁMÍTÁS! Asus Z170M i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 Ti 8GB Rampage SHIVA ZALMAN 500W
- LG 27GX790A - 27" OLED evo / 2K QHD / 480Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DP 2.1 / 1300 Nits
- AKCIÓ! ASUS ROG G16 (2025) G615LR 16 - Ultra 9 275HX 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070Ti 12GB WIN11
- Honor 200 Pro 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
A szomszéd devérei annyira jól hallanak, hogy "látnak" a sötétben.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)