- Kedden érkezik a Galaxy S25 Edge
- iPhone topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Penguin95
senior tag
Úgy néz ki, hogy sikerült megoldani a videólejátszós problémát. Lecseréltem a Firefox 78-at a legfrissebb 89-es verzióra (tar-ból telepítve), ezzel már a 720p60-as videók is élvezhetőek. A távoli eléréssel még nem próbálkoztam, de valószínűleg azt is meg fogja oldani az, ha nem a deb csomagot próbálom feltenni, vagy épp váltok AnyDesk-re. A kernel frissítését pedig elengedtem, jelenleg nincs vele semmi gondom, szóval ráér frissülni akkor, ha jön egy újabb a fő tárolóba.
Mindenkinek köszönöm a segítséget és a javaslatokat! -
Penguin95
senior tag
válasz
bambano #31502 üzenetére
Leginkább az egyszerűség miatt lett anno a Teamviewer, még akkor szoktam rá, mikor összesen egy gépet kellett elérni így, mostanra viszont van 5. Plusz ha ismerősi körben valakinél gond van (legtöbbjüknek meg kell mutatni azt is, hol van a bekapcs. gomb a gépükön), akkor nem kell fél napokat utazni meg telefonálgatni, hanem csak rábök a Teamviewer parancsikonjára, meg elmondja mit lát a képen. Utóbbihoz viszont úgyis asztali géphez ülök, ott meg ilyen célra akár maradhat is a Teamviewer.
-
Penguin95
senior tag
kraftxld: Korábban vetettem már rá egy pillantást, de próbáltam minél kevesebb változással megoldani a dolgot bizonyos okokból. A délután folyamán viszont ránézek, hátha jobban beválik.
sh4d0w: Használhattam volna, de a GDebihez szoktam hozzá deb csomagok esetén, mivel szeretem minél kevesebbszer használni a terminált, és már jó ideje ezt használom Debian alapú rendszereken. Lehet ez rossz dolog, én eddig nem láttam kárát vagy hátrányát.
bambano: Helyi hálózaton kell gépeket elérnem úgy, hogy már akkor kezelhessem távolról a gépet mikor megjelenik a gdm, ligthdm, vagy ami épp van. Az elérni kívánt gépeken jellemzően Linux Mint, vagy Windows 10 van. Ami fontos, hogy az elérni kívánt gépen csak egyszer kelljen beállítani mindent, utána még megerősítés se kelljen hozzá csatlakozáskor. -
Penguin95
senior tag
válasz
sh4d0w #31496 üzenetére
Normál esetben ezt nem szoktam használni, viszont most kénytelen voltam, hogy képet tudjak készíteni arról, mik kerülnének törlésre ha jóváhagynám. GUI módban a GDebi csak így jeleníti meg a listát (nem átméretezhető), ez pedig nem segítene sokat abban, hogy megmutassam a pontos problémát.
-
Penguin95
senior tag
válasz
bambano #31494 üzenetére
Köszönöm!
A Teamviewer itthoni használatra kellene csak, hogy ne kelljen mindig ahhoz a géphez ülnöm amivel dolgom van. Én sem igazán szeretem, mivel millió és egy baja van, de eddig még nem találtam olyan alternatívát, ami ingyenes, tud magyarul (nekem megfelelne az angol, de a család többi tagja minimálisan se beszéli), könnyen kezelhető, és elérhető linuxon, illetve Windowson is. Megpróbálok akkor egy nem Debian verziót is.
A Firefoxos tippet is köszönöm, annyit még kérdezhetek, ezt hogyan lenne ajánlott frissíteni? Ha kell, le tudom tölteni, és fel tudom tenni az oldalukon elérhető tar csomagot, csak nem tudom, hogy van-e ettől jobb megoldás.
Kernelből nem ragaszkodom a legújabbhoz, jó nekem ez is, csak ha már felmerült a másik topikban, gondoltam rákérdezek erre is. Ez úgy is csak egy harmadlagos gép, aminek annyi a célja, hogy szükség esetén tudjam használni egyszerűbb dolgokra, plusz ezen tudok próbálkozni és tanulni.
-
Penguin95
senior tag
Sziasztok!
Miután sikeresen megritkítottam CPT.Pirk idegeit a Linux kezdőknek topikban, most a ti segítségeteket szeretném kérni két problémámmal kapcsolatosan. Előre szeretném leszögezni, hogy csak a probléma haladó szintű, én nem vagyok az. Alapvető parancsokkal boldogulok, kisebb problémákat képes vagyok magamtól megoldani, viszont önállóan nem tudok paramétereket használni, és nem biztos, hogy ismerem az esetlegesen javasolt parancsokat, megoldásokat. Ha ez nem fér bele a csoport kereteibe, kérlek jelezzétek.
Amit a környezetről tudni érdemes:
Lenovo ThinkPad T61 laptop (Intel Core 2 Duo T9300, 2*2 GB RAM, Nvidia Quadro NVS 140M)
Devuan Linux 3.1 (Beowulf), 4.19.0-16-amd64 kernel, SysVinit, Nvidia 340.108 legacy driver, XFCE 4.12.2
Az első problémám a Teamviewer telepítésével akadt. Letöltöttem a hivatalos oldalról a deb csomagot, de amikor telepíteném, akkor 63 csomagot szeretne eltávolítani, köztük az egyetlen kernellel, vagy épp az Nvidia driverrel. Próbálkoztam többféle módon is, de mindig előjött ez a probléma, amelyről itt egy kép is (a csomagot én neveztem át az egyszerűség kedvéért). Az lenne a kérdésem, hogy ezzel mit tudnék kezdeni?
A második problémám az online videólejátszással volna. Más disztrókon (pl. Linux Mint 20.1) gond nélkül mennek akár a 1080p-s videók is h264ify segítségével, viszont ez a Devuan esetén valamiért nem akar sikerülni. A kép folyamatosan röcög még 720p esetén is, viszont többek között a YouTube beépített statisztikája sem jelez dobott képkockákat. Normál esetben elfogadnám ezt, hisz egy igen régi gépről van szó, viszont így, hogy más disztribúciók esetén nincs gond, nem hiszem, hogy a géppel lenne baj. Túlmelegedésről szó sincs, 65 fok fölé semmi nem megy terhelés mellett sem, és a hardverben is van még tartalék, mivel a CPU ritkán megy lejátszás közben 70% fölé, és ez igaz a GPU-ra is. Egyedül a 128 MB VRAM az, ami már a böngésző megnyitásakor elfogy, viszont ez más rendszereknél is adott, ahol nincs gond a lejátszással. A böngésző a Firefox 78.11.0esr verziója, a grafikus gyorsítás engedélyezve van (OpenGL), és a h264ify is aktív.
A második problémára először egy olyan javaslatot kaptam, miszerint lehet nem ártana egy frissebb kernel és Firefox, ám az alapból a sources.list-ben lévő tárolókon nincs egyikből sem frissebb. Épp ezért megpróbáltam a beowulf-backports tárolóját használni frissebb csomagok eléréséhez, ami részben sikerült is, viszont valamiért nagyon nem akar működni az 5.9-es és 10-es kernel, illetve az Nvidia driver. Mivel itt már viszonylag elvesztettem a fonalat, így inkább linkelném a kezdő topikban elhangzottakat, nehogy valamit rosszul írjak le (az említett probléma a hozzászólások második felében lett kitárgyalva).
Ha esetleg valamit kihagytam, jelezzétek nyugodtan, és tudásomhoz mérten igyekszem pótolni!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest