- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- VoLTE/VoWiFi
- Fotók, videók mobillal
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cAby
tag
Hali!
Szeretnék kis segítséget kérni. Mérnem kell linux szintű overhead-et, akkor nekem ugye mérnem kell a CPU és a diszk terhelést.1. Ezt úgy kapom meg ugye, hogy ha megmérem alap esetben a dolgokat, majd terhelés közben és azt összevetem? Különbséget kell nézni? Jól tudom ezeket?
2. CPU terheléshez gondoltam ki pl. top-nál a felső lévő CPU sort, mert ott mutatja, hogy épp mi hány %. Ez így helyes ehhez a feladathoz?
Ill. ami nem tiszta, hogy diszk terhelés mérése alatt mit értünk?
Itt egy iostat -m | grep 'sde' -t használok, ami mutatja az írási, olvasási sebességet és beolvasott, beírt adatot MB-ban.
De ebből, hogy kapom a terhelést? Vagyis az nem tiszta, hogy most terhelés alatt mit kell érteni pontosan?Remélem valaki tud segíteni egy picit, köszönöm!
-
cAby
tag
Sziasztok!
Nemrég osztottem meg itt a problémámat és kaptam is rá választ, de aztán kiderült, hogy mégsem jó így a dolog valamiért.
Tehát, a top parancs segítségével szeretném kiszedni a Cpu használatot (a fent lévő egész Cpu sort), majd ezeket folyamatosan lementeni.
Erre írtam ezt a script-et:
#!/bin/bash
Timer=0
ENDTIMER=200000
SAVEPLACECPU_USAGE=/tmp/cpuusage_report.txt
while [ "$Timer" -ne "$ENDTIMER" ]
do
sleep 1
Timer=`expr $Timer + 1`
echo "$Timer. meres>> "$SAVEPLACECPU_USAGE"
top -b -d 1 | grep 'Cpu' >> "$SAVEPLACECPU_USAGE"
echo "$Timer meres telt el az inditastol"
done
exit 0A top -b -d 1 | grep 'Cpu' remekül működik, ha beírom konzolba, frissítgetve egymás alá írja az újabb és újabb sorokat. De ez így a scriptben nem megy, ennél a sornál megakadt a program.
Erre kaptam azt a választ, hogy használjak n kapcsolót, így átírtam erre:
top -b n 1 | grep 'Cpu'Ez így jó, lementi, de mindig ugyan azzal az adatokkal. Tehát gyakorlatilag, mindig ezt az értéket adja:
"Cpu(s): 2.0%us, 0.5%sy, 0.0%ni, 96.1%id, 1.4%wa, 0.0%hi, 0.0%si, 0.0%st"Ha parancssorba írom be, akkor is mindig csak ezt az értéket mutatja.
De, ha top-pal megnézem látom, hogy használatban van a proci, tehát nem jó az előbbi érték.Van valakinek ötlete, hogyan kellene lementeni ezt a sort úgy, hogy a valós értékeket adja? Vagy, hogy miért van ez, ami van?
Köszi
-
cAby
tag
válasz
Jester01 #13639 üzenetére
Először is, köszönöm szépen, hogy válaszoltál!
vfs_cache_pressure-t, azért kipróbálom 0-val, kell egy worst case megoldást is mérnem.
Ha általában csökkentik, akkor gondolom, hogy úgy a jobb, de azért megnézem 1-2-szer nagyobbal is, hogy hogyan reagál.Ha a read ahead minimuma lehet 0, akkor a max_sectors_kb-nál is igaz lehet ez, nem?
Ill, ha olyan értéket adok meg amit nem lehet, akkor figyelmeztet vagy csak vmi galiba lesz?Na ki is próbálom ezeket most.
-
cAby
tag
Még lenne egy olyan gondom is, hogy top parancsból szeretném kivágni fentről a Cpu részt, és rögízteni egy fájlba.
Kivágás megy: top -b -d 1 | grep 'Cpu'De ha fájlba kell kiiratni, akkor valamiért nem jó.
Íme az sh script:
#!/bin/bash
Timer=0
ENDTIMER=200000
SAVEPLACECPU_USAGE=/tmp/cpuusage_report.txt
while [ "$Timer" -ne "$ENDTIMER" ]
do
sleep 1
Timer=`expr $Timer + 1`
echo "$Timer. meres>> "$SAVEPLACECPU_USAGE"
top -b -d 1 | grep 'Cpu' >> "$SAVEPLACECPU_USAGE"
echo "$Timer meres telt el az inditastol"
done
exit 0De egy "top -b n 1 | grep 'oracle'" parancsot simán lement, ezért sem értem, hogy ezt miért nem.
Valakinek van valami ötlete?
köszi
-
cAby
tag
Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni a szakértőktől, mert neten utánanéztem ugyan annak ami érdekel, de csak akkor bízok ezekben az adatokban, ha valaki meg tudná erősíteni.Tehát, 3 paraméter állításával szeretnék játszadozni a jobb teljesítmény elérése érdekében. Ezek a következők: read_ahead_kb, max_sectors_kb, vfs_cache_pressure.
Tulajdonképp ezeknek az értéktartománya érdekelne, hogy mettől meddig tudom állítgatni.vfs_cache_pressure: Azt tudom, hogy 100 az alapértéke. Ha csökkentem, akkor növekedik a filesystem cache. Csökkentésével javul a teljesítmény (ezt ki is próbáltam, tehát ezt láttam, hogy javult.) Itt legkisebb értéknek 0-t is meg lehet adni? Ill. legnagyobb értéke van ennek a paraméternek, vagy olyan érték aminél feljebb nem érdemes menni? Láttam, hogy valaki 1000-et is megadott, meg 10000et, ami furcsa nekem.
Továbbá megtudtam, hogy a readahead-et a max_sectors_kb-nál nem érdemes nagyobbra venni, mert a 2 minimumát használja.
Alapérték a readahead-nak 128kb, max_sectors_kb-nak meg 512kb.
De ezeknél sem tudom, hogy mettől meddig lehet/érdemes állítani?
Mondták, hogy ez akár 60mega is lehet. Tehát nem lenne max értéke?szerk.: Most olvastam, hogy a max_hw_sectors_kb értéknél nem lehet nagyobb. Ez igaz?
Mert akkor már csak a min értéket kellene megtudnom.Kipróbálni egyenként minden értéket elég körülményes lenne, mert adattárházba kell betöltéseket csinálnom (és ennek teljesítmányét javítanom), de ez 10-13 óra. Tehát így elég necces lenne meghatározni minden paraméterre egy min/max értéket, hogy nem tudom, hogy pl cache-nél érdemes-e 100nál nagyobbra venni. De ha már lenne egy tartomány, amit tudom, hogy néznem kell, akkor már átlátnám a dolgot és tudnék celtudatosan állítani paramétereket.
Ha valaki jártas ebben a témában és lenne egy kis ideje, megköszönném, ha tudna segíteni.
üdv,
Csabi -
-
cAby
tag
Hali!
Tudna abban valaki segíteni, hogy a fájl-rendszer szintű cache méretét valóban a swap partíció méretével tudom állítani? Valamint hogy ehhez az LVM-et tudom használni? Bár rendes leírást nem találok egyelőre, hogy azzal, hogy kellene, de ha tudnám, hogy azzal kell, akkor legalább sínen lennék.
előre is köszi annak, aki segít
-
cAby
tag
válasz
bambano #12968 üzenetére
Értem, köszi, dstat működik és ha jobb, akkor azt használom.
Annyit tudok, hogy CPU és IO kihasználtságot mérnem kell, ha jól gondolom CPU méréshez jó a 'top' parancs és ott PID alapján meg tudom nézni. 'ps'-sel meg a folyamat PID-jét meg tudom nézni. Eddig ezekre jöttem rá, ill. hogy grep-pel majd ki tudom bányászni ezeket a adatokat és lementeni.vmstat-tal meg kiír IO-t, de még szintén nem tdom mit jelent a 'bi' és 'bo' oszlop, ill. hogy ezzel megyek-e valamire, ez kell-e nekem.
Overhead-hez meg többmindent olvastam, olyanokat is amik ellent mondanak egymásnak.
pl. olvastam, hogy:
- túlterheltséget jelent
- Bizonyos feladatok végrehajtása során a plusz vagy opcionális műveletek végzése miatt kieső, "haszontalan" (azaz a ténylegesen elvégzendő feladat szempontjából előrehaladást nem jelentő) feldolgozási idő vagy kapacitás.Erről sem találtam egyértelmű és számomra hasznos infót. Mivel nem is tudom mit jelent, nem is tudom miket kellene mérni...
Linux ütemező skálázásáról semmit nem találtam, ami leírna hogy lehet állítani, mindenhol írják, hogy tök jól lehe skálázni.. hát remek, de azt sehol nem találta, hogy hol és mit kell állítani.
Nem azt akarom, hogy más oldja meg a feladatot, csak mivel kutatok ezek után több mint egy hete és nem találok semmi olyat, ami segítene nekem így gondoltam segítségért fordulok olyan helyen, ahol linux szakértők vannak és esetleg ha van idejük, akkor tudnak segíteni. Mert teszem azt lehet, hogy 1-2 dolgot 1-2 paranccsal kell mérni és ennyi, amit nem tart sokáig leíni, vagy egy fogalom (overhead) jelentését.
Azon a területen ami engem érdekel én is nagyon szívesen szoktam segítek másnak, hiába hogy nekem annak a problémának a megoldása triviális.
-
cAby
tag
válasz
bambano #12966 üzenetére
Nem mással próbálom megíratni... csak egyszerűen nem értek hozzá, most tettem fel először Linuxot, olvastam a témában, de megfelelő választ nem találtam.
Olvastam, hogy iostat, top, sar parancsok segíthetnek, de ott sem tudom teljesen, hogy melyik oszlop mit jelenthet. + a sar-ra dob egy "Cannot open /var/log/sysstat/sa05: No such file or directory, Please check if data collecting is enabled in /etc/defaultsysstat" hibaüzenetet.Attól, hogy valaki tud segíteni egy kicsit, ugyan úgy nekem kell több hetet eltöltenem azzal, hogy betöltéseket futtatok le, mérem az adatokat és hangolom a rendszert, hogy minél optimálisabb legyen.
Csak egyelőre nem tudom, hogyan kell ezeket mérni.szerk.: + írtam, hogy kaptam egy feladatot. Nem úgy állítottam be, mintha otthon csak passzióból csinálnám!
-
cAby
tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Azért nem a 'Linux - abszolút kezdőknek!' topicba írtam, mert gondoltam itt esetleg több hozzáértő ember jár, remélem nem baj.
Kaptam egy (számomra legalábbis) bonyolult feladatot, mely szerint mérnem kellene, hogy ha adatbázisban állítom a párhuzamosság fokát, akkor hogyan befolyásolja a Linux szintű overhead-et. Az addig ok, hogy állítom a párhuzamosság fokát, a gondom a Linuxnál kezdődik..
1. kérdés: Mit jelent egyáltalán az overhead és hogyan tudom ezt mérni?2. kérdés: Adatfeldolgozási sebességet is mérnem kellene valahogy..
3. kérdés: Linux folyamat ütemezőt hogyan tudom skálázni?
4. kérdés: Hogyan tudom állítani a file-rendszer szintű cache méretét?
Milyen parancsok vagy programok szükségesek ehhez?
Remélem valaki tud segíteni, nagyon megköszönném!
üdv,
Csabi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- C++ programozás
- Synology NAS
- Milyen házat vegyek?
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- iPhone topik
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Íme az új Android Auto!
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest