- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
Új hozzászólás Aktív témák
-
xabolcs
őstag
kabelen van osszekotve a mesh es remekul mukodik.
Ami a Xiaomi-s firmware alatt kabeles mesh-nek van hivva, az OpenWrt alatt csak "Dumb AP / Access Point Only" es semmi koze a valodi MESH-ez (802.11s).
Amit emlitesz 802.11r, az viszont tenyleg segiti a kliens eszkozok roaming-jat, de van ott meg 802.11k is es 802.11v is.
-
torkis
csendes tag
Ha meg tudod oldani hogy a routerek kábelen legyenek akkor a mesh helyett gyorsabb a 802.11r Fast Transition protokoll. Így a routerek jobban ki tudják futni magukat.
Amúgy nekem ment a mesh, de lassabb lett tőle a max sebesség. Az AgustinLorenzo féle builddel használtam akkor, de azóta visszatértem a hivatalosra. -
zacci
aktív tag
Van itt olyan, aki mesh-t hasznal openwrt alatt ?
Mukodik rendesen ? -
kgergo89
tag
Nem szoktam külön figyelni a CPU-t, a hálózaton 30+ eszköz van, de minden stabilan működik, még IPTV alatt sincs gond. Mesh-t nem használok, 3 ethernetes AP van a házban, a rackben switch-ek, otthoni szerver és NVR a kameráknak. Létezik Mesh-es OpenWRT build is, de arról nincs tapasztalatom.
-
zacci
aktív tag
válasz
trance89 #7174 üzenetére
Openwrt most hogy all ? Mukodik a mesh ? teljesitmenyben hol tart ? ugy tudom meg mindig hianyzik belole a hw offload. Asszem az jelen allas szerint soha nem lesz implementalva.
Ez az 1.1.19 fw alapvetoen mukodott es 3 ev alatt kb. 2-3 alkalommal inditottam ujra a routereket. Nem akarok ezzel kulonoskeppen foglalkozni, csak mukodjon es kesz.
Felolem futhat rajta a windoz is csak mukodjon es ne kelljen vele kinlodni/foglalkozni. -
zacci
aktív tag
Ujabb erdekes megfigyeles. Este 21:30h korul indul az anomalia es egeszen reggelig tart. Ez ido alatt mindket mesh-be rakott router kb. 2-5 percenkent ujraindul. Ez nagyon fura jelenseg es egyelore nem talalom az okat. Napkozben nincs gond. Tegnap levettem 80Mhz-re a savszelt es ugy tunik azota nem produkalja a hibat.
Okozhat interferencia router ujraindulast ? Ilyenkor a node routeren a felso led sargara valt. Arra gyanakszom, hogy este valaki beinditja a routeret, majd reggel aramtalanitja. De olyat meg nem lattam, hogy e-miatt egy masik router rebootolna...
A mesh link kabelen tortenik. -
zacci
aktív tag
Sziasztok,
Nehany eve tulajdonkeppen problema nelkul mukodik 2db AX3600 MESH-el kinai 1.1.19 kigyomlalt firmwarrel. A gond most az, hogy par napja elkezdte eldobalni az 5G-t. Lehetseges, hogy interferencia van valami kozeli routerrel (panel) passz. Azt viszont eszrevettem, hogy van mar ujabb cn fw ami kompatibilitasi problemat old meg IP16-al.
Kerdes, hogy van 1.1.19-nel ujabb kigyomlalt fw ?
Ha nincs, hogyan lehet feldobni a legujabb cn fw-t hogy ne legyen tegla ? Az int-ben ugye korlatozva van a teljesitmeny, ami viszont nem jo nekem
Openwrt support hogy all ? Mukodik a mesh es a kimeno teljesitmeny is rendben allithato, mint a cn-ben ?Valaszokat elore is koszi !
-
pisti222
csendes tag
Azért ennek is van ám előnye.
Mégpedig ami nálam is probléma a mesh esetén, hogy az adott klienseket nem mindíg a legközelebbi és legerősebb jelhez teszi. És ha pl mozgás van, akkor szinte csak szakadás körül lép át a másikra. Már sok dolgot próbáltam, hogy az eszközök jobb eloszlással és a legközelebbi routerhez csatlakozzanak, de sikertelen. Sajnos 50-60cm betonfalak is vannak, és nem tudom köztes minden szempontból jól elosztani a pozíciókat így vannak átfedések. Ez miatt már én is elgondolkodtam a külön ssid-en, mert akkor manuálisan oda küldöm az eszközöket ahol a legjobb. Sajnos viszont akkor amobilos járkálásnál lehet néha kései átkapcsolás.
Wolt hogy a 4 router közüll szinte minden eszköz egyre akart rámenni, okozott is galibát, de szerencsére beáll egy idő után. Viszont ha áramszünet van akkor az első 10 perc az kész káosz - 100 körüli wifi eszközről beszélek és többnyire 2,4g.
Bocs az Off-ért. -
zst
tag
válasz
zelikocc #7081 üzenetére
Uhhh! Na ez egy korrekt, hasznos leírás volt a jövőre nézve. Köszönöm!
Jó, utána számoltam. Csak 7 SSID van.
Egyébként nem akarom magam szívatni, csak ez a rendszer meg lett "örökölve" a régi vodafone-os hálózatból, csak a wifi központok lettek kicsit felfejlesztve. És már nem akartam azzal kínlódni, hogy újra párosítom a klímát, invertert stb. az "új" hálózathoz. Összeraktam annó, működött. Még az SSID nevek is maradtak. Gyorsabb, egyszerűbb volt így a "fejlesztés". Hatótáv, sebesség nagyobb lett.
Lehet egyébként majd valamikor megcsinálom mesh-be a rendszert. Idő kérdése.
-
Songoman
aktív tag
Igen, jól érted. Csak összevonva lehet. De van még jobb is. A klímák és okoskannektorok miatt szedtem őket szét korábban. Most a 3. mesh hozzárakásához összraktam a 2.4G-t és az 5G-t. Ezt követően nem szedtem szét, mégis működik a Gree klíma és a BlitzWolf okoskonnektor is.
Mondjuk örülök neki, de nem értem.
-
zst
tag
válasz
Songoman #7074 üzenetére
Jól értem hogy külön választott 2,4 és 5 Ghz esetén nem lehet Mesh hálózatot csinálni, csak ha össze van vonva? Az így elég "gáz", mert pl nekem vannak olyan eszközök, amik nem szeretik ha össze van vonva a wifi és csak a 2,4-et látják rendesen. (inverter, klíma stb.) Most is szétválasztva vannak a "sávok" emelet, földszint, kert. Oké, így van vagy 8 SSID, de ki számolja már.
Viszont működik.
-
Songoman
aktív tag
Sikerült. Az volt a baj, hogy szeparálva volt a 24G és az 5G, illetve nem wifi6 volt, hanem compatibility mode.
Ezek beállítása után szépen párosodott a 3. mesh is.
-
Songoman
aktív tag
Sziasztok,
Elég láma vagyok az AX3600-as témakörben, és segítségre lenne szükségem.
2 éve valahogy sikerült 2 db global AX3600-assal egy Mesh hálózatot összeraknom (a routerek Singapore-ra vannak állítva), ami teljesen jól működik. A héten vettem egy használt AX3600-ast, de sehogy sem sikerül Meshben csatlakoztatnom 3. tagként.
Mesh párosításnál érzékeli az új AX3600-ast, de már nem tudja leszinkronizálni a Mesh beállításokat. Mi lehet a gond?
A másik kérdésem az, hogy az új AX3600-as, ha "egyszerű" routerként van fellőve, wi-fi indicatora a telefonon egy jobb felső 6-os is mutat, míg a régi 2 Meshbe kötött esetében ezt nem látom. Ennek a különbségnek mi lehet az oka?
Megnéztem a régi routerek mind a legfrissebb global firmware-rel rendelkeznek.
Köszönöm ha tud valaki segíeni.
-
trance89
Topikgazda
válasz
morpheus133 #7061 üzenetére
Minden Xiaomi routernél (AX típus esetén legalábbis) van egy rejtett ssid, ha használsz mesh-t ha nem. Ez vagy az iot wifi csatorna vagy pedig ezen keresztül scanneli a környező wifi hálózatokat, ez biztos volt már téma más fórumokon is.
-
zelikocc
senior tag
válasz
morpheus133 #7061 üzenetére
Én anyóséknál csináltam két kínai rendszerű AX1800-ast kábeles mesh-el és ott is van rejtett hálózat, de a szülőknél például csak egy darab van belőle szinten kínai és ott is van rejtett hálózat, pedig nincs mesh.
Az én 1db AX3600-asomat AP-nek használva nincs ilyen, de ezen a a módosított txpoweres global fw van.Szerintem nincs köze hozzá.
De könnyen ki tudod próbálni, ha jó messze van egymástól a két router és sebességet mérsz a másodlagoson, akkor azonnal látszik, hogy elérhető-e a maximum sebesség.
Vagy kábelesen rácsatlakozol a másodlagos routerre és pingeled az elsődlegest, ha nem nagyobb a Ping mint 1ms akkor szintén biztos a kábel. -
Rick4
félisten
válasz
trance89 #7053 üzenetére
Minden rendszerben romlik a sebesség, ha egyszerre akarsz csinálni dolgokat, És persze minél jobban megosztod azt a sávszélt, annyival rosszabb lesz a végére a sebesség, na de mi a preferencia?
Ha fúrás nélkül, 10 perc alatt akarod letudni az otthoni teljes lefedést, és annyi a fontos, hogy legyen mindenhol elérhető, jól működő wifi, ami egy telefon- tablet- noti vonalon akár sima 100Mbit is simán teljesít, ezt tudja, de ahogy nő az eszközök száma, úgy egy sima egyrouteres megoldással is csökken az egységre jutó sávszél...
Nálam ax211-gyel 12.5Gbit sebességgel csatlakoztott a routerhez a gép, valósban tudodd 1.3-1.4Mbit sebességet, miközben a lan rész max 1Gbit. Ha nem jött volna az AX7000, maradtam volna wifin, pedig én is kábel párti vagyok.
Szóval szerintem ez is csak egy lehetőség, mégpedig pont arra, hogy ne kelljen kábelezni, mivel ez a kábel nélküli funkció nem működik egy 10K-s routernél, ezért mindenki eldöntheti, megéri-e neki kiadni azt a plusz pénzt 2-3 ilyenre, amit amúgy kevesebb, mint fele áron kábellel bármilyen routerrel megcsinálhat 5 perc alatt.
A 3 másik router 3 másik SSID-vel sem sokkal rossszabb kombó, csak sokkal olcsóbb így azt gondolom, aki ilyen megoldást választ, az elsősorban a vezeték nélkülisége miatt teszi, de szvsz ha van madzag, nincs sok értelme ezt a routert többdarabos készletben kábeles mesh-re venni. -
trance89
Topikgazda
Azért ez messze nem így van, nagyonis van értelme a mesh node-okat kábelen összekötni.
Wireless mesh esetén ugyebár minden adatforgalom wifin keresztül zajlik így ha csak egyetlen klienssel is terheteled a wifit, pl torrent vagy más http letöltés esetén akkor azon az 1 node-on keresztül minimálisra csökken a wifi sebesség. Ez abban az esetben még talán ok ha 3+ node van jelen a hálón (pl háromszög vagy köralakban) és mind3 node látja egymást de ha pl egy síkban vannak pozicionálva amikor az 1. csak a 2. node-ra csatlakozik, a 2. pedig a 3.-ra akkor teljesen kinyírod a teljes háló sebességét...
Nekem is vezetéken van összelőve 2db AX3600 a családiház 2 végén így a ház minden pontján maximalizálva van a wifi sebesség. Ha wireless mesh-ként lennének párosítva a 2. router nagyonmax 3-400mbit-el tudna csatlakozni a fő routerre (1db 30-as és 2db 15-ös falon keresztül + akadályok), azért ez nagyon nem mindegy. -
Rick4
félisten
válasz
morpheus133 #7051 üzenetére
Nincs értelme a kábelnek, a wifi gyorsabb.
A mesh eleve azért van benne, hogy fúrás, faragás nélkül tudd lefedni a területet, percek alatt legyen wifid a másik emeleten, távoli szobákban is, és a mesh használatával a második- harmadik- negyedik router lan portjai használhatóak maradnak, a kommunikáció pedig a wifin zajlik. Ebben az esetben azok a portok pont olyanok, mint egy switch portjai, bedugsz egy vezetékes eszközt, és van net, látsz lanon belül mindent.Ha vezetéken akarsz csatlakozni, egy 3000ft-os router, vagy egy switch is megtenné, arra túl drága egy ilyen router.
-
morpheus133
tag
Gyors kérdés:
Van egy AX3600 -om és egy AX3200 ezek kábelen vannak összekötve eredeti firmware-el.
És "elméletileg" mesh hálózatot alkotnak.
Most nézem wifi analyser el a hálózatot és úgy tűnik valami Hidden SSID-t is sugároznak.
Szóval hiába vannak kábelen összekötve a Mesh kommunikációt wifin csinálják, vagy az valami más lehet?
Illetve, ahogy nézem a telefont nem a tőle 10cm re lévő AX3200-ra csatlakozik hanem a másik emeltre lévőhöz. Kéne valamit állitani, mert igy igazából nincs sok értelme az emeleten lévőnek... -
Spooky
tag
Sziasztok. Adott egy global ax9000 és egy ax3600 szintén global. Az ax3600 at szeretném mesh node ként használni de sehogyan nem tudom az ax9000 hez csatlakoztatni. Sima mesh hozzásadással nem látja hiába van visszaállítva a 3600 a lan--wan kábeles megoldással szintén semmi nem történik. Tesztként az ax9000 hez egy ax3000 et ami szintén global gond nélkül hozzá tudtam adni .
Tudnátok tanácsot adni a probléma megoldására ?
Előre is köszönöm. -
pisti222
csendes tag
Nehéz volt az IP csere, de nem a fizikai átírás, hanem mindennek az átcímezése. HA, nas, MQTT bróker.... és külső ap-k, kliensek. Több mint egy nap volt, de volt ahol saját magam vittem be a fa..erdőbe. Végül rendmen megy minden, egyedül a Mesh az amit faragni kell.... még
-
pisti222
csendes tag
A probléma nem a router, hanem a kliensnek is vissza kell beszélnie. Hiába óriási térerőt nyom, a falban lévő esp chipek gyengék. Sajnos oda ugrik ahol először érzékel.
Jól mondod, jól kell elhelyezni. Pince 60-as beton, födém padlófűtés és hőtükör 3 betonréteggel, és a padlás is hőtükrös+ 16cm grafit, kívül grafitos 16 centis szigetelés a 40-es hőszigetelt falazaton. Na itt hiába van a fő routernek jele, a nem ér vissza a klienstől zavar nélkül. Ezért kell a mesh.
Eladni nem fogom ettől független, mert már megkínlódtam vele. 109 eszköz mozog a hálón és többnyire wifin, amit eddíg 4 router fedett le, és a 3600-as jól vitte meshben, bár az elején ott volt egy tanuló órája, mire beállt.
Még azt tudom sejteni, hogy a szoftverekben van kompatibilitási hiba, de ennek ellenére bemegy meshbe. Itt még teszek egy próbát, és átlököm minden 3600-t CN lokációra és CN szoftverre, hátha ez segít. Ha nem megy, akkor jön a régi bevállt AP módszer és én osztom le a pozíciókat kézzel.
Mindentől független nem mondtam hogy rossz a 7000, csak nálam az 1000/1000 neten sok kliens mellet nem hozott eddíg wow érzést.... -
pisti222
csendes tag
Sikerült átállnom az ip-el, de sajnos a 7000-es kevésnek bizonyult a lefedettséget tekintve. Ugyan azt hozza mint a kinai 3600. A kliensek ráadásul megbolondultak, mert össez vissza próbálnak kapcsolódni a mesh-ben. Nem a legközelebbivel veszi fel a kommunikációt, hanem randomnaj tűnik, vagy amelyik előbb válaszol foglaltság függvényében. Ez miatt olyan kiesések is lettek, amik nem voltak korábban. A Mesh beállítást lehet valahogy javítani? Mikor melyik kliensre menjen rá, vagy határértékeket állítani?
-
takcslajos1
tag
Sziasztok!
A mesh routernél (tehát nem annál, ami közvetlenül a szolgáltatói modemmel van összekötve, hanem a lakás másik végén lévőnél, ami kábellel van összekötve a modemmel összekötött routerrel) random elmegy a net 3-5 percenként 1-2 perc időtartamokra. Ilyenkor a hálózat is elmegy, a router IP-címe se érhető el, és a 2 kék led helyett az 1 narancssárga világít. 1-2 perc után magától visszajön, nem kell tenni semmit. Mi lehet a probléma? Nagyon idegesítő.
(A hsz írása közben is láttam a gépen az ikont, hogy elment, amire a végére értem a kommentnek, már vissza is jött.)
-
St0k1
csendes tag
Sziasztok! A 3600 3.0.22 xqrepack fw-vel meshben meg egy ax1800 3.0.34 gyári fw. Ezekhez szeretnék tenni egy ac 2350 ami szintén gyári. Működhet ez meshben?
-
foxlala
csendes tag
válasz
foxlala #6973 üzenetére
És sikerült a MESH, Rick4 leírása alapján... a csavar az volt, hogy nekem alapból fel volt tolva a WIFI teljesítmény 30 dB-re... amint visszaraktam a fő routert 'max' teljesítményre, ami nem egyenlő 30dB-vel, máris létre jött a kapcsolat, és utána vissza lehetett rakni 1W-ra nyilván mind a kettőt...
-
foxlala
csendes tag
Sziasztok!
MESH kérdés, illeltve segítséget kérek szépen!
adott két AX3600
rom : miwifi_r3600_all_6510e_3.0.22_INT+SSH+MI+txpwr
contry code 'CE', de 'GB'-vel is ugyan úgy nem megy...Próbáltam 'Add MESH node' - nem talál semmit, aztán 'RICK 2187' hozzászólását, python-nal, és legelőször az összefoglalóban 'MESH' módszert is többször végig csináltam, de sajnos nem látja egymást a kettő WIFI-n...
Valakinek használható ötlete?
Köszönöm! -
Mate
nagyúr
Router logjában látom, hogy létrejön a MESH kapcsolat. IP-t látszólag nem kap a fő routertől. Próbáltam elérni ssh-n is a régi ip címmel, amit anno beállítottam, de semmi. Bontottam a mesh hálózatot és közvetlenül a második routerre csatlakoztam, de úgy se sikerült sehogy elérnem. DHCP a második routeren ki lett anno kapcsolva.
-
Mate
nagyúr
Sziasztok!
Van egy 2db AX3600 alkotta wifi mesh hálózatom. 2023. augusztusa óta működik, de gondoltam ideje lenne frissíteni az openwrt-t.
192.168.2.1 a fő router és 192.168.2.2-re emlékeztem, mint másik router. A probléma, hogy a második routert sehogy nem érem el. Lehet rosszul emlékszem az ip címére, viszont sehol nem találtam a fő router dhcp listájában, vagy a mesh wifi részénél.
Ha emlékezetem nem csal régen simán elértem egyszerre a két routert.
Hogy tudom kideríteni, hogy mi a másik router ip-je?
A hálózat most is működik, mert direkt kábelen csatlakoztam rá a második routerre és megy a net, illetve elérem a fő routert.Most ez van rajta: OpenWrt SNAPSHOT r23414-ed816f6ba8 / LuCI Master git-23.158.78004-23a246e
Érdemes frissíteni? Átlag felhasználónak van javulás?
-
dchard
veterán
válasz
xabolcs #6881 üzenetére
Pedig nem router specifikus az biztos. Régóta jelen van a hiba, számos QCA FW iteráción keresztül (és az is látszik, hogy a mikrokód kakálja el magát, nem a driver). Én sem tudom reprodukálni, mert nincs Tuya okos eszközöm, azokkal jött elő stabilan (ez nem jelenti azt, hogy csak és kizárólag ezekkel lehet előidézni). A gyári AX3600 FW-ben a mikrokód ezer éves, érdemes lenne megpróbálnia Openwrt-vel pusztán a számottevóen frissebb mikrokód miatt. 2.9-ből most adtak ki talán két hete újabb verziót, és ott a 2.12 is ami "nem hivatalos". Én utóbbit használom pár hónapja sima AP módban (nincs MESH, sem több router), és még nem láttam összedőlést, sebesség is jó.
-
Rick4
félisten
válasz
wwenigma #6844 üzenetére
Nagyon megéri, nálam előtte 3 db AX3600-as osztotta a netet, nyilván nem volt a teljes lefedettségre se szükség, de attól még nem volt gyors, mert jó volt a lefedettség, mert hogy a mesh már csak ilyen, de most mindenhol jobb a jelszint, plusz a kényesebb zhelyeken is gyorsabb is a net, és mivel már minden eszközömön van 2.5G-s lan, ahol fontos a sebesség, csak egy 8-as 2.5G switch kellett, és hiba nélkül megy a 2G/1G optika, pont egy éve van meg az ax7000-es router, azóta egy röccenés se volt.
Amúgy ha 100m2 fölötti kégliben laksz, én megtartanám a 3600-ast, és meshbe raknám. -
Roli90
csendes újonc
Sziasztok,
Xiaomi Mesh AX300 routert használok, az egyik lent van a nappaliban, a másik az emeleten.
Amikor Plex-et használok akkor viszont úgy érzékeli fent mintha külön hálózat lenne. Mivel Digi-s vagyok a remote access nem opció, viszont így fent csak SD-ben tudok bármit nézni Plex-en mert átkonvertálja.Tudtok esetleg bármilyen beállítást erre? Korábban ha ilyen volt újraindítottam a routert és pár ilyen után jó lett, de most nem
-
Rick4
félisten
Nem ismerem az iphone- okat, de szerintem nem ezen múlik, inkább az lesz as gond, hogy amíg én kertes házban élek, te lehet tökmblakásban, nekem 5-6 másik router látszik, de a távolság miatt nem zavarnak bele az itthoni kapcsolatba, amíg nálad legey 50-60 másik wifi kiabál 30m-en belül, feltehetőpleg a router se talál szabad sávot. Anno még teszteltem az AX3600-ast panelben, amíg itthon 2 téglafallal arrébb is ment a 300 mbit, ott 3 panelfal után alig akart menni, 5-10Mbit sebességet sikerült kicsiholni, és mindennel próbálkoztam, az összes sáv annyira tele volt, hogy képtelenség volt zavarásmentes frekit találni.
Pisti222:
Ugyan itt voltak a 3600-asok elcsomagolva, de annyival jobb volt az ax7000 lefedettsége, hogy elő se vettem, lehet neked se fog kelleni a mesh. Viszont szerintem mennie kell, volt itt már más, aki eltérő eszközökkel is sikeresen mesh-elt. 99.9%-ra mondom, hogy menni fog. Én inkább eladnám a helyedben a 3600-asokat, és vennék két ax7000-est. -
Rick4
félisten
Teljesen jó a google fordító, egyedül az advanced menü csúszik a mesh alá, igaz az 5000-es szélességen is ilyen, de szépen oda lehet kattintani, alá tolva az egeret megy, a többi sima ügy, és nincs nagyon mit álligatni ezeken.
Visszanéztem gyorsan, a legutolsó mentésem május 22, azóta nagyon belépni se volt miért..woodworm: szerintem a háború óta nem nagyon fordít a cucc angolra... Én próbáltam, oroszra jó, de az az egy gomb összecsúszás ott is megvan.
-
dchard
veterán
Ha valakinek van kedve tesztelni, akkor itt a számottevően új "soha nem adjuk ki ath11k-ra" Wifi firmware verzió:
A Qualcomm megint füllentett, remélem nem lepődött meg senki
A wifi firmware a router /lib/firmware/IPQ8074/ mappájában van. Ha valaki tesztelésre adná a fejét, egyszerűen nevezze át a fenti mappát mondjuk "IPQ8074_old"-ra, majd hozza létre az IPQ8074 mappát és töltse bele a fenti linken lévő összes file-t, és indítsa újra a routert. Így ha gáz van, könnyű visszaállni a régi verzióra.
Nálam pár napja megy, gond nincs vele, kis javulást látok DL sebességben. ha valaki tesztelné MESH-ben, az nem volna rossz
-
KilgoreTrout
senior tag
Sziasztok, meghalt az Asus AX-55-öm (ami mesh-ben vezérelt egy AC66-ot), még szerencse, hogy volt itthon egy évek óta bontatlanul porosodó AX3600.
Érdemes az OpenWRT-vel foglalkozni, egyáltalán fel lehet hozni kevés munkával olyan szintre, mintha vennék az AX55 helyett egy 30k-s Asus-t hardveraprón és használnám tovább az AiMesh-t?
Úgy tűnik wifin némileg rosszabb sebességet tud a laptopomon, mint az AX-55, a beállításai pedig igencsak primitívek. Az eredeti firmware (3.0.16-os) van rajta, kikapcsoltam a frissítést.
-
wocsok17
tag
Sziasztok!
Van egy régi R1D routerem, azt nem tudom mesh-ként beállítani, viszont ahhoz meg nem tudom az AX3600-at mesh-ként.
Relay modba sikerült csak állítanom az AX3600-at. Az a kérdésem, ha a nevét és a jelszavakat is ugyanarra állítom mint az R1D akkor teljesen azonos hálózatnak fogja látni minden?Nem egészen értem ezt a relay módot, hiába kerestem rá.
Belülről egy hálózatnak látzik, egy tartományban, de jelenleg 2 külön WIFI SSID van, két külön jelszóval.
A két router kábellel van összekötve. -
Rick4
félisten
Ax7000 mellé szerintem ugyanúgy tehetsz 3000-est, 36000-ast, mint a többi mellé, az összefoglalóban írt módszerek valamelyikével biztosan menni fog.
Légyeges rész, a mesh vezeték nélküli kapcsolatot csinál, de az egyes lerakott routerek lan portjai is használhatók, azaz egy távoli helyiségben vezetékes kapcsolatot kapsz fúrkálás, faragás nélkül is, szerintem ebből kiindlva érdemes egy jövőálló 7000-est venni, annyival nem drágább, de az és tény, hogy két használt 3600-as, vagy majdnem új 3000-es is kijön annyi pénzből, te tudod, melyik a tuti.wifit mindenképp az alapján lődd be, hogy telón pl egy wifi analyzer app mit mond, melyik sáv szabad, melyik telített, hol nem lesz átfedés, és oda célszerű kézzel áttenni a csatit.
-
hkari
őstag
Egy Phone 14 pro max-al próbáltam, elvileg az tud AX-et. Egyelőre csak simán rádugtam a jelenlegi hálózatra, majd hamarosan átkerül máshova, de akkor még játszanom kell vele. Nem sok minden állítgattam rajta. Tri-band-et néztem és mást nem nagyon
Rick4: Ez még csak egy gyors teszt volt. Rádugtam a mostani hálózatra, és mértem párat. Simán lehet hogy a mostani router is zavarta. Nem sokára átkerül oda ahova terveztem aztán ott majd jobban látom mi a helyzet
Digi 1000 megy majd vele, és csak egy 50 m2 tégla lakásba lesz. 1 Digis wifit láttam összesen, szóval nagy zavarra sem számítok szerencsére
Ami viszont biztos, hogy a kertbe is szeretnék majd wifit. Ha ez odáig nem megy ki, akkor mesh-be, milyen eszköz rakható emellé?
-
Rick4
félisten
Minek tanítsalak? Mindenféle linkelgetések helyett inkább csinálj úgy, mint mások, és olvasd el az összefoglalót, ott van minden benne, többek közt még e a mesh- dolog is. Tök egyszerű, 3 perces feladat, mindez magyarul, egyértelműen leírva. Azért küzdöttek, akik azt összeszedték, (többek között én is) hogy az utánunk jövők 1 hét olvasgatés meg bogozgatás helyett 3 perc alatt megcsinálják a magukét.
-
roti86
őstag
válasz
Jakotom #6720 üzenetére
Ezt találtam még neked, ha ki tudsz belőle gobozni némi információt.
Rick4: taníts mester!
Szerencsére még nem volt szükségem Mesh-el szarakodni.
-
roti86
őstag
-
Jakotom
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Van egy Xiaomi mesh hálózatom, AX3600 és AX1800 kábelesen összekötve. Szeretném bővíteni még egy taggal, de az AX3200-zal nem volt kompatibilis (eltérő chipset miatt). Tesztelésre kaptam egy AX3000-et, elméletileg a mesh varázsló sikeresen lefutott, de se rádiósan, se vezetékesen nem jelent meg 3. tagként. Még egy AX3600-at nem szeretnék venni, de az AX1800-tól jobbra gondoltam. Találkozott már valaki ilyen kompatibilitási problémával? Elvileg 10 tagig lehet ezeket bővíteni, ezért vezetékesen összekötve mindegy hogy a fő egységbe dugom vagy a 2. eszközbe. Természetesen az AX3600 a fő, nagy a ház rádiósan nem megfelelő a jel szint, és így is van lefedetlen rész, ezért kellene bővíteni. Várom az infokat, köszi előre is! -
dchard
veterán
válasz
gyulank #6628 üzenetére
Nem, a kliensek semhol sem 1 wattosak, és a vevők sem érzékenyebbek. AP <--> kliens relációban sehol nincs értelme az 1 wattnak, de például AP <--> AP relációban már lehet értelme MESH-nél. Persze olyan országban, ahol ez legális. Azért azt tegyük hozzá, hogy a topik témáját adó AX3600-nál az 1 watt EIRP úgy jön ki, hogy a 4 darab 5GHz-es antenna ágon egyenként csak 23dBm jön ki (250mW), és mivel ebből négy darab van, így jön ki a szumma 1watt tx diversity (vagy beamforming) mellett.
-
borgwarrior
csendes tag
Sziasztok,
Összefoglaló végigolvasása után maradt kérdésem, remélem nem volt sokszor, csak 45351 alkalommal megkérdezve.
Global 3.0.22-t akarok kínai fwre cserélni (ax3000 meshek egész egyszerűen nem akarnak etherneten menni, más ötletem nincs már), viszont szeretném a mihome, és miwifit továbbra is használni.
A kérdés: bdatat így mindenképp át kell írni? Az ajánlott firmware lépésnél trance anyagai között nem szerepel, inkább biztosra mennék.
De ha a mi home android app megy a nem bdata átírós fw-vel, nem ragaszkodom az előbbihez.
Köszi,
BW
-
tboy72
aktív tag
Sziasztok!
Én is beújítottam egy ilyen routert.
Végigcsináltam a patch-elt firm felrakást, sikerült. Most viszont írja a router admin felülete, hogy 1.1.21-es frissítés jött ki.
Ha frisssítek akkor elveszik a patch-elés? Illetve van még egy REDMI ax5400-as mesh-ben, ha felrakom az Openwrt-t, akkor is mesh-be tudom rakni a másik routert?Köszönöm a válaszokat.
-
xabolcs
őstag
A wifi HW gyorsításban mennyire vagy biztos?
Teljesen biztos vagyok!
Mertem router <-> telefon es LAN <-> telefon iranyban is iperf3-at, igen mindket iranyban.
Speedtest volt Okla-val es szelessav.net-tel is.
Az egy masik dolog, hogy nem feltetlen jott annyival, mint amennyit a linksebesseg engedett volna.Az utobbi mutatott 2%-nyi csomagvesztest, amit viszont mashol nem lattam, se flood pingnel, se iperf3-as "Retr"-nel.
Robi pár napja állt át a 6.6-os kernelre. Várható hogy snapshot-on lesznek problémák.
[ 419.609878] ------------[ cut here ]------------
[ 419.616944] WARNING: CPU: 1 PID: 2479 at backports-6.6.15/drivers/net/wireless/ath/ath11k/nss.c:2169 ath11k_nss_tx+0x25c/0x26c [ath11k]
[ 419.621821] Modules linked in: ecm(O) xt_connlimit nft_fib_inet nf_flow_table_inet nf_conncount iptable_nat ath11k_ahb(O) ath11k(O) xt_state xt_nat xt_helper xt_conntrack xt_connmark xt_connbytes xt_REDIRECT xt_MASQUERADE wireguard nft_reject_ipv6 nft_reject_ipv4 nft_reject_inet nft_reject nft_redir nft_quota nft_numgen nft_nat nft_masq nft_log nft_limit nft_hash nft_flow_offload nft_fib_ipv6 nft_fib_ipv4 nft_fib nft_ct nft_chain_nat nf_tables nf_nat_rtsp(O) nf_nat nf_flow_table nf_conntrack_rtsp(O) nf_conntrack mac80211(O) libchacha20poly1305 iptable_mangle iptable_filter ipt_REJECT ip_tables chacha_neon cfg80211(O) xt_time xt_tcpudp xt_recent xt_multiport xt_mark xt_mac xt_limit xt_comment xt_TCPMSS xt_LOG x_tables tcp_bbr qrtr_smd qrtr qmi_helpers(O) ppp_async poly1305_neon nfnetlink nf_reject_ipv6 nf_reject_ipv4 nf_log_syslog nf_defrag_ipv4 libcurve25519_generic libcrc32c libchacha l2tp_ppp compat(O) sch_tbf sch_ingress sch_htb sch_hfsc em_u32 cls_u32 cls_route cls_matchall cls_fw cls_flow cls_basic act_skbedit
[ 419.621978] act_mirred act_gact qca_nss_tunipip6(O) qca_nss_tun6rd(O) qca_nss_cfi_cryptoapi(O) qca_nss_crypto(O) qca_nss_qdisc(O) qca_nss_wifi_meshmgr(O) qca_nss_vxlanmgr(O) qca_nss_pptp(O) pptp qca_nss_pppoe(O) pppoe pppox qca_nss_map_t(O) qca_nss_lag_mgr(O) qca_nss_l2tpv2(O) ppp_generic slhc qca_nss_gre(O) qca_nss_bridge_mgr(O) qca_nss_vlan(O) qca_mcs(O) bonding tls ip6_gre ip_gre gre ifb nat46(O) nf_defrag_ipv6 sit qca_nss_drv(O) ip6_tunnel tunnel6 tunnel4 tun vxlan sha512_generic sha512_arm64 sha2_ce sha256_arm64 sha1_ce seqiv sha3_generic jitterentropy_rng drbg michael_mic kpp hmac geniv cmac leds_gpio xhci_plat_hcd xhci_pci xhci_hcd dwc3 dwc3_qcom qca_nss_dp(O) qca_ssdk(O) gpio_button_hotplug(O) ext4 mbcache jbd2 aquantia hwmon crc_ccitt crc32c_generic
[ 419.768671] CPU: 1 PID: 2479 Comm: hostapd Tainted: G O 6.6.22 #0
[ 419.790909] Hardware name: Dynalink DL-WRX36 (DT)
[ 419.798369] pstate: 60400005 (nZCv daif +PAN -UAO -TCO -DIT -SSBS BTYPE=--)
[ 419.803060] pc : ath11k_nss_tx+0x25c/0x26c [ath11k]
[ 419.809827] lr : ath11k_nss_tx+0x244/0x26c [ath11k]
[ 419.814687] sp : ffffffc0854e3600
[ 419.819545] x29: ffffffc0854e3600 x28: ffffff800794cc28 x27: ffffffc0854e37b0
[ 419.823025] x26: ffffff8012ef99b0 x25: ffffff8014b2a000 x24: 0000000000000000
[ 419.830145] x23: ffffff8008f2a020 x22: ffffff80077f1f20 x21: 0000000000000001
[ 419.837261] x20: ffffff800794cc00 x19: ffffff8012ef9df0 x18: 000000000000018e
[ 419.844379] x17: 7620312065707974 x16: 207061636e652062 x15: ffffffc080bc6e10
[ 419.851497] x14: 00000000000004aa x13: 000000000000018e x12: 00000000ffffffea
[ 419.858616] x11: 00000000ffffefff x10: ffffffc080c1ee10 x9 : ffffffc080bc6db8
[ 419.865734] x8 : 0000000000017fe8 x7 : c0000000ffffefff x6 : 0000000000057fa8
[ 419.872852] x5 : 0000000000000000 x4 : 0000000000000000 x3 : 0000000000000000
[ 419.879971] x2 : ffffff80077f1fd0 x1 : 0000000000000000 x0 : 0000000000000001
[ 419.887089] Call trace:
[ 419.894197] ath11k_nss_tx+0x25c/0x26c [ath11k]
[ 419.896458] ath11k_mac_tx_mgmt_pending_free+0x2238/0x83f8 [ath11k]
[ 419.900976] __ieee80211_schedule_txq+0x47c/0x754 [mac80211]
[ 419.907224] ieee80211_probereq_get+0x968/0xd78 [mac80211]
[ 419.913126] ieee80211_tx_prepare_skb+0x1fc/0x22c [mac80211]
[ 419.918423] ieee80211_xmit+0xcc/0x114 [mac80211]
[ 419.924235] ieee80211_attach_ack_skb+0x258/0x2ec [mac80211]
[ 419.928840] cfg80211_vendor_cmd_reply+0x11f8/0x4d04 [cfg80211]
[ 419.934568] genl_family_rcv_msg_doit+0xac/0x114
[ 419.940208] genl_rcv_msg+0x1b4/0x24c
[ 419.945068] netlink_rcv_skb+0x5c/0x128
[ 419.948627] genl_rcv+0x38/0x50
[ 419.952272] netlink_unicast+0x184/0x29c
[ 419.955397] netlink_sendmsg+0x19c/0x3d4
[ 419.959565] ____sys_sendmsg+0x1c4/0x274
[ 419.963472] ___sys_sendmsg+0x7c/0xc0
[ 419.967376] __sys_sendmsg+0x48/0xa8
[ 419.970936] __arm64_sys_sendmsg+0x24/0x30
[ 419.974582] invoke_syscall.constprop.0+0x5c/0x104
[ 419.978490] do_el0_svc+0x40/0xc4
[ 419.983262] el0_svc+0x30/0xb8
[ 419.986646] el0t_64_sync_handler+0x120/0x12c
[ 419.989599] el0t_64_sync+0x178/0x17c
[ 419.994027] ---[ end trace 0000000000000000 ]---Aztan meg ilyen is van:
[29262.421219] ath11k c000000.wifi: peer ast idx 1003 can't be found
[29566.683045] ath11k c000000.wifi: encap mismatch in nss tx skb encap type 1 vif encap type 2Persze lakva ismerszik meg az ember, de jok az elso benyomasok.
-
xabolcs
őstag
Most, hogy a legutobbi (OpenWrt SNAPSHOT, r25721-b04f245c39) frissitesem bemondta az unalmast WiFi teren ... :
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio0 (2685): Syntax error: Unable to compile module '/usr/share/hostap/common.uc':
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio0 (2685):
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio0 (2685): | Syntax error: Unable to resolve path for module 'rtnl'
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio0 (2685): | In /usr/share/hostap/common.uc, line 2, byte 29:
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio0 (2685): |
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio0 (2685): | `import * as rtnl from "rtnl";`
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio0 (2685): | Near here ------------------^
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio0 (2685): In /usr/share/hostap/wdev.uc, line 3, byte 137:
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio0 (2685): `import { vlist_new, is_equal, wdev_create, wdev_set_mesh_params, wdev_remove, wdev_set_up, phy_open } from "/usr/share/hostap/common.uc";`
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio0 (2685): Near here ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------^
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio1 (2686): Command failed: Not found
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio1 (2686): Command failed: Not found
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio1 (2686): Syntax error: Unable to compile module '/usr/share/hostap/common.uc':
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio1 (2686):
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio1 (2686): | Syntax error: Unable to resolve path for module 'rtnl'
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio1 (2686): | In /usr/share/hostap/common.uc, line 2, byte 29:
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio1 (2686): |
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio1 (2686): | `import * as rtnl from "rtnl";`
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio1 (2686): | Near here ------------------^
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio1 (2686): In /usr/share/hostap/wdev.uc, line 3, byte 137:
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio1 (2686): `import { vlist_new, is_equal, wdev_create, wdev_set_mesh_params, wdev_remove, wdev_set_up, phy_open } from "/usr/share/hostap/common.uc";`
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio1 (2686): Near here ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------^
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio0 (2685): Syntax error: Unable to compile module '/usr/share/hostap/common.uc':
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio0 (2685): | Syntax error: Unable to resolve path for module 'rtnl'
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio0 (2685): | In /usr/share/hostap/common.uc, line 2, byte 29:
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio0 (2685): | `import * as rtnl from "rtnl";`
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio0 (2685): | Near here ------------------^
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio0 (2685): In /usr/share/hostap/wdev.uc, line 3, byte 137:
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio0 (2685): `import { vlist_new, is_equal, wdev_create, wdev_set_mesh_params, wdev_remove, wdev_set_up, phy_open } from "/usr/share/hostap/common.uc";`
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio0 (2685): Near here ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------^
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio1 (2686): Syntax error: Unable to compile module '/usr/share/hostap/common.uc':
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio1 (2686): | Syntax error: Unable to resolve path for module 'rtnl'
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio1 (2686): | In /usr/share/hostap/common.uc, line 2, byte 29:
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio1 (2686): | `import * as rtnl from "rtnl";`
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio1 (2686): | Near here ------------------^
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio1 (2686): In /usr/share/hostap/wdev.uc, line 3, byte 137:
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio1 (2686): `import { vlist_new, is_equal, wdev_create, wdev_set_mesh_params, wdev_remove, wdev_set_up, phy_open } from "/usr/share/hostap/common.uc";`
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio1 (2686): Near here ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------^
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio0 (2685): ./mac80211.sh: eval: line 597: /usr/sbin/hostapd: not found
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio1 (2686): ./mac80211.sh: eval: line 597: /usr/sbin/hostapd: not found
Mon Apr 1 09:15:59 2024 daemon.notice netifd: radio0 (2685):... vettem a batorsagot, s kiprobaltam AgustinLorenzo 807x NSS Build-jet, de nem Xiaomi AX3600 AIoT routeren, hanem a szinten a qualcommax/ipx807x csaladba tartozo Dynalink DL-WRX36-tal.
Eddig minden rendben:
- DIGI PPPoE 1000/300 hardveresen gyorsitva alapbol
- Wifi hardveresen gyorsitva alapbolEddig tetszik!
Magat az eszkozt nem hasznalom semmi masra: router + AP -
dchard
veterán
Érzkezett új wifi FW, akinek volt korábban TUYA okos eszközökkel problémája vagy MESH-t használ, érdemes lehet kipróbáni. Nálam két napja fut AX6-on hiba nélkül.
Ha valaki tart az attended sysupgrade-től (ami a korábbi problémák után érhető), akkor a másik megoldás az, hogy tölt az ember snapshot-ot (ott legalább látszik hogy mikori), azt szokásos módszerrel a beállítások megtartásával felfrissíti, majd újriandulás után SSH-n telepíti a luci-t ("opkg update" és "opkg install luci" parancsok), majd a webes felületen visszarakja az esetlegesen hiányzó extra csomagokat. Így nem kell semmit újra beállítani, csak a hiányzó csomagokat kell egyszerűen telepíteni és a végén újraindítani.
-
LamagraPyro
csendes tag
Sziasztok!
Nekem mesh problémám lenne, hátha van már tapasztalat. A fő router egy ax3600-as, meshben szeretném összekötni egy ax3200-al.
Ha az ax3600-on kínai fw fut akkor észreveszi az ax3200-at csatlakoznak egymáshoz de pár nap múlva ledobálja az eszközöket az ax3200. Folyamatosan le fel csatlakoznak, ahogy telik az idő egyre később tudnak visszacsatlakozni.
Ha global fw van az ax3600-on akkor nem is tudnak mesh hálózatot létrehozni egymással, nem látja az ax3600 az ax3200-at.
Az ax3200-on global rom fut, nem találtam sehol kínait vagy mókolt fw-t. Mesh hálózat kialakításakor egymás mellett van a két router.
Egyszerűen tanácstalan vagyok mit lehetne tenni, hátha van itt olyan akinek stabilan működik.
Köszönöm előre is a segítséget.
-
Norbi.Sz
senior tag
válasz
xabolcs #6529 üzenetére
Egy régebbi robimarko féle build van most rajta.
De van még egy AX3600-os router a hálózatban (a két AX3600 meshben van).Egyébként van valami csomag az Openwrt-hez, amivel azt tudom figyelni, hogy melyik eszköz mikor volt felcsatlakozva, mikor csatlakozott le a routerről?
-
zelikocc
senior tag
Sziasztok!
Tervezgetek magamnak egy új otthoni hálózatot. Egyelőre tesztelgetek, most mikrotik hex router lesz és egy kínaisított Xiaomi AX1800 AP módban.A következő lépésben szeretnék egy komolyabb AP-t, de mindenképpen emelt adóteljesítménnyel és akkor már erre az AX3600-ra, vagy még erősebb Xiaomira gondoltam, de akkor tudnám nyomogatni az OpenWRT-t is és akkor kiderülne hogy melyik vas maradjon a router.
Lenne pár kérdésem:
- OpenWRT használata után vissza lehet térni a gyári rendszerre?
- OpenWRT alatt is elérhető az 1000mW adóteljesítmény? (Ha igen, ez egyébként minden márkájú routeren elérhető ami OpenWRT képes?)
- OpenWRT alatt elérhető a Mesh úgy, hogy az OpenWRT eszközök csak AP módban vannak?
- Ezt az AX3600-at, vagy ezt az AX6000-ret, vagy esetleg mást ajánlatok? Mi éri most meg legjobb ár érték arányban? Használt és új is játszik. -
Norbi.Sz
senior tag
2db AX3600 (OpenWrt SNAPSHOT r0-8d1fb7d / LuCI Master git-22.361.69865-deed682 fut rajta) meshben miért csinálhat olyat, hogy fix IP című eszköz a hálózaton van, működik is, de a router nem mutatja az aktív bérletek között, és ha pingelem a kütyüt (pedig be van kapcsolva, és működik belső háló/internet is) nem válaszol???
Smart Home-os eszközök is néha elérhetetlenné válnak, majd újra használhatók (gondolom emiatt azok is).Valakinek ötlet?
-
wwenigma
Jómunkásember
1.1.19CN
Igazabol nem öli meg csak kicsit konfigot kell szerkeszteni és ezzel a konfiggal egy régebbi teló is képes 200Mbit környékére 2.4G-n ami nem ismeri az 5G-t erről irtam korabban talan openwrt forumban is. Bár kérdéses hogy az az iPhone hogy reagálna rá.
config wifi-device 'wifi0'
option type 'qcawificfg80211'
option macaddr '**:**:**:**:**:**'
option hwmode '11axa'
option htmode 'HT80'
option disabled '0'
option txbf '3'
option ax '1'
option bw '0'
option txpwr 'dbm23'
option channel '0'
option autoch '2'
config wifi-iface
option device 'wifi0'
option ifname 'wl0'
option network 'lan'
option mode 'ap'
option wpsdevicename 'XiaoMiRouter'
option channel_block_list '52,56,60,64'
option miwifi_mesh '0'
option disabled '0'
option ssid '**********_5G'
option sae '1'
option sae_password '********'
option hidden '0'
option encryption 'psk2+ccmp'
option key '******'
option ieee80211w '1'
option wmm '1'
option noscan '1'
option macfilter 'disabled'
config wifi-device 'wifi1'
option type 'qcawificfg80211'
option macaddr '**:**:**:**:**:**'
option hwmode '11ng'
option htmode 'HT40'
option disabled '0'
option txbf '3'
option autoch '2'
option bw '40'
option ax '0'
option channel '0'
option txpwr 'dbm21'
config wifi-iface
option device 'wifi1'
option ifname 'wl1'
option network 'lan'
option mode 'ap'
option wpsdevicename 'XiaoMiRouter'
option disabled '0'
option ssid '********'
option encryption 'mixed-psk'
option key '********'
option hidden '0'
option noscan '1'
option wmm '1'
option macfilter 'disabled'
option bsd '0'
option rrm '0'
option wnm '0'Többi wifi disableden van.
-
bencsik3
friss újonc
Sziasztok! Régebben vettem az oldalon keresztül egy xiaomi AX3600 routert, ami át lett programozva jelerősség javítás miatt kínai beállításokra. Kérdésem lenne, hogy most vásároltam ugyan csak alirol egy ax6000-t és ehez valakinek esetleg van e file és leírás, amely erre vonatkozna. Logout-on volt anno a másikhoz, de ott nem találtam. Köszönöm szépen a válaszokat. Meshkènt szeretném használni a két routert nagyobb lefedettség miatt. Tippeket ötletek szívesen fogadok!Köszönöm
-
kentucky
őstag
Nagyon jól muzsikál OpenWRT alatt az AX3600, két wired AX1800 AP-val. Minden rádióadás a törvényi szabályozás szerint beállítva és még gyorsabb is mint a kínai agyon mókolt mesh hálózat
-
kentucky
őstag
Sehogy sem lehet a Node-okat kickelni a mesh hálózatból? AP módban szeretném őket használni, nem Mesh-ben, hogy működjön a DFS, de nem tudom sehogy sem megoldani Xiaomi firmware-rel...
-
Benhill
senior tag
Hali.
2db AX3000
és
1db AX1800 van meshben az AX3600-al.fw kérdésem lenne, hogy kinai verzok vannak-e rajta:
ax3600: MiWiFi Stabilized. 1.1.19
ax3000: MiWiFi Release 1.4.31
ax1800: MiWiFi Stabilized. 1.0.399Az AX3000 az milyen FW? Nem találom ugy igazán a neten sehol, egyetlen találat van rá.
AX3000-.re ezt kellene fel pakolnom hogy kinai legyen?
https://miuirom.org/miwifi/xiaomi-router-ax3000 -
Rick4
félisten
Na gyorsan össze is kapcsoltam őket, második router bedug és 30 másodpercig benyomva tartott reset gombbal nagy reset, ekkor kezdett az alsó kék led villogni, gombot elengedtem, routert leraktam, átjöttem a másik szobába a géphez, router konfig felületén rányomtam, hogy mesh keresés:
Kb 10 másodperc alatt meg is találta:
Elszöszölt vele 2-3 percet:
Majd készen volt:Kivittem a fürdőszobába a második routert, kád szélén mértem a telefonnal egyet, wifi jel szempontjából nálam ott a legrosszabb a kapcsolat, mindössze 86Mbit-es linksebesség, és 50-60Mbit mérhető sebesség van:
miután odakerült a mesh router, 576Mbit lett a linksebesség, és 200Mbit fölötti a mérhető sebesség!
Ja, és a második meg a hamradik meshbe kötött router lan portjai is használhatóak, nem csak a wifi rész, azaz egy emelettel feljebb fúrkálás nélkül tudsz kábeles lan kapcsolatot kialakítani, de ha akarod, a szomszédnál is...
-
zst
tag
Most még csak tapogatózok, hogy egyáltalán ez az út járható-e. Jelenleg nincs meg hozzá még semmi, csak ne akkor derüljön ki mikor megveszem a cuccokat és ez eltérő firmware-ek miatt nem működik a dolog. De akkor úgy olvastam hogy működik.
Lehet egyébként az AX7000 lefedné az egész területet úgy hogy nincs adóteljesítmény korlát (pontosabban nagyobb a teljesítménye), szóval lehet nem is fog kelleni a mesh másik pontja. Csak ha mégis, akkor legyen rá lehetőség megcsinálni. Most a telekom technicolor 2235 a fő router, annak is majdnem elég a wifi teljesítménye a "végeken", de már vannak le/fel kapcsolódások. Szerintem az AX7000 wifi hatósugara messze jobb, ha igaz, hogy nincs leszabályozva.
(külföldi fórumokon olvastam, hogy a kínai és global valamiért nem akar együtt dolgozni, ezért is kérdeztem rá nálam tapasztaltabbaktól.)
-
zst
tag
Sziasztok!
Nagyon Off, de rákérdeznék.
Használ valaki olyan xiaomi mesh rendszert ahol a fő router kínai firmware, az "al" router global?
Gondolkodok egy Ax7000 -> Ax3000 mesh rendszerben, csak nem tudom a kettő mennyire tud együtt dolgozni az eltérő firmware miatt.
Köszönöm.
-
Most aztán végképp katyvasz lett…
Megy a 2 db Xiaomi de a fő routeren nem látom a mesht, viszont mindkettő led keken világít a másodlagos routeren.
Ha a fő routernél vagyok nem lép fel 5G-s hálózatra - nem lehet kapcsolódni nem megfelelő jelszó, ház másik felén ahol az al eszköz van ott fellép, viszont hálózat infonál a régi tplink eszköz ip-jég írja ki, mint amire csatlakozott és be is tudom lepni az admin felületére, miközben az nem tud 5ghz-et. -
Rick4
félisten
A windows-os dolgot elengedheted, az én hozzászólásom is csak azért került fel, mert akkoriban még nem nagyon találtam semmi infót, hogy fog menni, hogy nem, és a google keresgélésre ez jött be, végülis működött!
Igazából annyi a feladat, hogy öszedugod a két routert kábellel, a fő eszközbe legyen bedugva a netkábel is, és a második routeren nyomsz egy 35 másodperces resetet, majs rádugod azt is lan-lan portokba.
Utána 2 perc, és a fő router webes felületén úgyis fogod látni a mesh hálózat felépítését. -
Sziasztok,
van egy ax3600-am vettem mellé egy ax3200-ast, de valamiért elakad a mesh felépítése.
Gyári legfrissebb szoftver van fent, de azon kívül, hogy reset és újra próbálom van valami más megoldás rá?
[kép]
Tudok neki adni vezetékes netet is, úgy is be lehet allitani a mesh-t?
Köszi!
u.i openwrt lenne a cél mindkettőn csak most nincs eleg idom utánaolvasni és nekiállni. -
Roland-87
aktív tag
válasz
eboostr #6264 üzenetére
Én sem ezt venném ha nem lenne alapfeltétel a wifi adóteljesítmény növelése, illetve minimum Openwrt vagy moddolt gyári fw ami nem küld kínába kitudja milyen adatokat, én amúgy sem szeretnék rá hdd-t kötni és nas funkciókat használni, arra a jövőben tervezek egy NAS-t venni, nekem a betonstabil mesh wifi és a testreszabható router funkciók fontosabbak, de ilyen téren amúgy ez is kérdéses szóval várok még vele és próbálok majd más topikokban tájékozódni hogy mit lenne érdemes venni.
-
Hocsika
tag
Sziasztok!
Olyan problémám akadt, hogy az egyik ax3600-asom beakadt bootloop-ba. Eddig simán működtek mesh-ben, de ma reggelre az emeleti router nem adott jelet. Meglestem, és folyamatosan újraindul. Ezzel lehet valamit tenni, vagy kuka? -
dchard
veterán
válasz
xabolcs #6252 üzenetére
Azért annyit pontosítanék, hogy bár az igaz hogy működik (mivel az Openwrt kizárólag a szabványos MESH protokolt támogatja), de hogy aztán mennyire működik optimálisan a chipset vendorok között (QCa vs. Broadcom vs. MediaTek), na az már más kérdés, mivel az nagyban múlik a zárt forrású mikrokódon ami az összes modern wifi chipsetben létezik, és arra nulla ráhatása van a fejlesztőknek sajnos. Bár tény, hogy a megfelelő működésre még akkor is az Openwrt-vel van a legjobb esély, ha több különböző vendor rádióját keverjük egy MESH hálózatban
-
xabolcs
őstag
válasz
Roland-87 #6250 üzenetére
... nos emiatt szeretnék egy mesh hálózatot, ...
Nem tudom, hogy mas gyartonal hogyan van, de a hivatalos OpenWrt eseten a MESH halozatra mint atviteli kozegre kell gondolni: pont olyan, mint egy, a dumb AP-hoz vezeto ethernet kabel.
Igy aztan ha az udvari wifit is ugyanarra a titkositasra, jelszora es SSID-re allitod, mint a hazban levot, majd osszekodot MESH-hel vagy kabellel, akkor a mobileszkozok el fogjak tudni vegezni a roamingot sajat hataskorukben.
Az a jo az OpenWrt-ben, hogy barmelyik gyarto eszkozevel kepes MESH halozatot kiepiteni.
Ellenben en azt tapasztaltam az ath9, ath10 es ath11k-val, hogy MESH modban visszaveszik a teljesitmenyt (2.4 GHz: 14 dBm, 5 GHz: talan 18 dBm lenne).
AP-kent ilyen bajuk nincs. -
Roland-87
aktív tag
Gondolkodok egy ideje a router cserén és a wifi6+mesh-re váltáson, egy ideig Asusban gondolkodtam de a topikját olvasva egyre jobban ábrándulok ki belőlük (rengeteg hiba, wifi tuning szinte képtelenség, az aimesh csak vezetékes módban működik jól de nekem pont wifin keresztül kéne) Viszont nagy megelégedéssel használok egy Ac2350-es típust ebből, amire felkerült a kínai fw+wifi tuning, így a 2 szintes házat gond nélkül lefedi 5Gigán is, (Asusból már oda is kéne 1 mesh node és kintre is kéne még egy) jelenleg az udvar a problémás, ott jelenleg egy repeater van de sajnos a családtagok képtelenek megtanulni évek óta hogy ha kint rácsatlakoztak az udvarira akkor később bent vissza kell menni a bentire és ilyenkor jön a sírás hogy "már megint szar az internet" nos emiatt szeretnék egy mesh hálózatot, és valóban kényelmesebb lenne ha nem kéne manuálisan váltogatni.
Egyetlen dolog van csak ami miatt még nem vettem meg ezt a routert, az pedig a gyári firmware borzasztó minimalista tudása, szinte csak alap dolgokat lehet benne beállítani, és pont emiatt jelenleg nem is routerként hanem csak wifi AP-ként használom, emiatt tennék rá openwrt-t mert azt egyrészt ismerem és szeretem is, viszont nem tudom hogy openwrt alatt is működik-e a wifi tuning illetve a mesh, és van-e hozzá magyar nyelvű segítség kifejezetten ehhez a routerhez, ha megoldható lenne openwrt-vel ez a két dolog is akkor számomra eldőlt a kérdés. -
rennew
csendes tag
Srácok segítséget szeretnék kérni.
Adott 2b ax3600 legfrissebb openwrt(snapshot).
Wifi mesh-ben összekötve AX módban 36os csatorna és 80Mhz.
country code jelenleg magyar.Két gondom van hiába állítom át a 80Mhz-et 160Mhz-re elmenti de újraindulás után marad a 80Mhz, valamint hiába állítom át a country codeot mondjuk Kínára marad a max 23dBm.
Van valakinek ötlete mit kellene csinálnom hogy működjön a 160Mhz?
Előre is köszönöm.
-
bagand11
csendes újonc
Sziasztok!
Kábé 2 éve használom ezt a routert, illetve egy ideje AX1800-zal Mesh hálózatban.
Minden nagyon jól működött eddig, azonban nemrég azt vettem észre, hogy a wifire csatlakozott mobilomon (Samsung Galaxy S22) nem vagy nagyon nehezen frissülnek az alkalmazások a Google Play Store-ban. Arról van szó, hogy a frissítéssel rendelkező app-ok esetében elindul a frissítés, de vagy "pending-el" folyamatosan és nem történik semmi vagy elkezdi letölteni az app frissítést, de megakad valahány százaléknál. Néha meg végigmegy, de többségében csak „karikázik”.
Először nyilván a telefonra gyanakodtam, ezért más, a családban lévő telókkal (4-gyel is) is kipróbáltam és pont ugyanezt tapasztaltam. Aztán kipróbáltam mobilnettel (wifiről lecsatlakozva) és az eredti, egyébként kikapcsolt Telekomos routerrel is, de minden esetben gond nélkül letöltődtek és frissültek az appok.
Így azt kell feltételeznem, hogy a routerrel lehet valami gond, pontosabban valami beállítással. (Volt hard reset, természetesen net is van, szóval igyekeztem utánamenni a dolognak.)
Van esteleg elképzelésetek, hogy mi lehet a probléma, illetve tapasztalt bárki más ilyet? -
kocfej
csendes tag
Sziasztok
A második ax3600 meshben kellene mennie, mint repeater, de nem látja az első WiFi-jét.
Ötlet?
Mindkettőn openwrt frissítve. -
kocfej
csendes tag
Szia,
köszi a választ,
az évek alatt végigjátszottam mindegyiket,
legutóbb openwrt, de nekem ax nem ment kafán, lehet én bénázok, de nem tudtam 160 Mhz-en hajtani, minden más ment, mesh stb... de emiatt most visszamentem az alapokhoz. (szószerint, mert debrick volt :-))kínai zavar, hogy hazatelefonál, ezért került rá most talán az 1.1.19- de a luci-ja kínai orosz:-) nem , google sem fordítja értelmesen
Köszi
-
vottokar
senior tag
Sajnos úgy néz ki, hogy villámcsapottak lettek az otthoni AX3600-->2db AX1800 mesh hálózati eszközeim. Milyen alternatíváim lennének ezek kiváltására épeszű áron (kb. anno amibe ezek kerültek) Xiaomi vagy akár más vonalon. A Xiaomi növelhető adóteljesítménye nem létszükséglet, de az AX azért kellene....
-
neo81
senior tag
Sziasztok!
Két Xiaomi AX3600-asom van 1.1.19-es kínai firmware-rel mesh-ben.
AX3600-as mesh főrouter fix IP címe:
AX3600-as mesh főrouterhez csatlakoztatott AX3600-as jelenlegi IP címe:
Tudja valaki, hogy hogyan lehet a főrouterhez csatlakoztatott routernek is fix IP címet adni, hogy annak pl. ne 192.168.0.14 legyen az IP címe, hanem mindig 192.168.0.18?
Mert, ha valamikor újraindul a mesh, akkor néha a főrouterre csatlakoztatott router másik IP-t kap és a meshre csatlakozott WiFi-s eszközeim között valamelyik IP-je ütközni szokott annak az IP-jével.
Köszi! -
neo81
senior tag
Sziasztok!
Van 2 Xiaomi AX3600-as routerem, amelyeken miwifi_r3600_firmware_aba17_1.1.19+SSH+txpwr.bin kínai firmware van.
Próbáltam a topik összefoglalójából az 1. Legegyszerűbb módszer szerint megcsinálni, de sajna nem sikerült.Tudja valaki, hogy hogyan lehet ez a kínai firmware alatt mesh-be állítani ezeket?
Köszi! -
akidur
csendes tag
Simán lehet, hogy fogalomzavarom van, de azt 'hittem' a mesh az a kiterjesztett azonos SSID-jű eszközök hálózata ahol az AP-k közötti kapcsolat lehet vezetékes és vezeték nélküli. Vezetékes kapcsolatra meg azért gondoltam, mert csak stabilabb/gyorsabb ha 1-2 fal a két AP között van.
-
trance89
Topikgazda
válasz
morpheus133 #6002 üzenetére
Ez a kérdés már az openwrt topicba való.
"OpenWrt nélkül csak Xiaomi eszköz jöhet szóba, és az később bővithetőség lecserélhetőség szempontjából macerás. (Mi van ha nem tudsz venni, vagy ha a xiaomi változatat valamit, és az újak nem kombatibilesek stb.)"
Valószínűleg nem sok xiaomi routered volt eddig, még a legöregebb típusaik is tökéletesen összedolgoznak az új AX szériával. Csak hogy egy példát említsek: 2db mesh-ben dolgozó AX1800(fehér+fekete álló) mellett egy 13 éve a piacon levő MI-NANO teljesít nálam szolgálatot reapeater-ként, tökéletesen működik az összefésült wifi háló. Azonnal vált a kinti 2.4GHz-es wifire amint kilépek a házból, szakadás nélkül. Openwrt-vel mindig szopás volt ilyen téren és több helyen olvasom hogy ez még mindig nem sokat változott. Az AX-es széria minden egyes típusa mesh-be kapcsolható, ami nagyon lényeges az a régió. Kínai/kínai és global/global verziós modellek látják egymást, keverve nem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell notebook topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- Trollok komolyan
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Rágyúr a macOS-re a 3DMark
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- Xbox Ultimate előfizetések
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Apple iPhone 14 256GB/ 86% Akkuval / 12 hónap jótállással!
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest