- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mobil flották
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- iPhone topik
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
csaszi75
senior tag
válasz
zelikocc #8143 üzenetére
Nekem Androidion ez nem jön elő...
Sőt ugye androidon lehet választani, hogy mobil preferrred vagy vowifi preferred..
iPhone-ban van ilyen lehetőség?
Arra gondolok, hogy alapból hagyományos hívás a preferált.. de mivel airplane van, ezért lehet nem tudja lekezelni, hogy megszűnt a mobil lefedettség.. és ezért elengedi a regisztrációt a szifon
De sztem nyomassátok az szuper ügyfélszolgálaton, hátha megoldják -
thomas77
senior tag
válasz
zelikocc #8143 üzenetére
Arra is kíváncsi lennék, hogy miért van az, hogy megint mi kínlódunk egy hibásan működő szolgáltatással. A szolgáltató ezt miért nem veszi észre, hogy valami nem ok? Hogy lehet, hogy szerintük ez jól működik? Amikor bevezették a szolgáltatást nem tesztelték legalább 4-5 percig szifonnal? Hozzá nem értők ülnek ott?
Nem gondolom, hogy technikai akadálya lenne a jól működő szolgáltatásnak. Mert ugye a többi szolgáltató kártyájával ez a hiba nem tapasztalható. -
válasz
zelikocc #8139 üzenetére
Feltűnt, hogy minden esetben a 255-ös végű IP-vel kommunikál csak. Próbáltam Samsunggal is, ott is először csak 255-ös volt, majd egyszer átváltott a 254-re és utána meg csak az volt.
De mivel iPhone-on nem akart a 254-re csatlakozni egyszer sem, így ideiglenesen letiltottam a tűzfalon a 255-ös végűt, így nagy nehezen hosszú gondolkodás után csatlakozott csak fel VoWiFi-re a 254-es IP-re, de a jelenség teljesen ugyanaz, így ez a próbálkozás nem jött be. -
thomas77
senior tag
válasz
zelikocc #7683 üzenetére
Akik olvassák és írják ezt a fórumot, azoknak nem okoz gondot a kézi hálózatválasztás. Persze sok más felhasználónak sem. De szerintem az emberek legalább 80-90%-a azt sem tudja, hogy mifán terem a kézi hálózatválasztás.
Innentől kezdve pedig problémássá válik a dolog. Az ingyenes EU roaming bevezetésével amúgy is sokat romlott a helyzet. A 3G-2G kivezetésekkel ez még rosszabb lesz.
Muszáj lenne a szolgáltatóknak olyan roaming megoldásokat alkalmazniuk, hogy az hülyebiztos legyen. Az egyszerű júzernek ne keljen ezzel vesződnie, miközben külföldön van. -
martongunar
tag
válasz
zelikocc #7681 üzenetére
Csak az, hogy hozzá kell nyúlni a kézi hálózatválasztáshoz. Sokan azt se tudják már, hol ez a menü. Ebben a konkrét esetben okafogyott a dolog. Szerintem én utoljára akkor használtam a kézi hálózatválasztást, amikor Horvátországból ingyen lehetett SMS-t küldeni az egyik szolgáltató akciójának köszönhetően.
-
csaszi75
senior tag
válasz
zelikocc #7629 üzenetére
Volt már erről szó itt a fórumon.
Úgy adnak volte roamingot valójában, hogy a magyar és egyéb országok előfizetői ugyan IMS APN-t aktiválnak, de hazafelé a hívás már nem valódi volte-n érkezik, hanem az amerikakiak átkonvertálják hagyományom mobil hanggá a kinti IMS-t..
Syniverse: https://www.syniverse.com/insights/3g-to-volte-roaming-interworking -
thomas77
senior tag
válasz
zelikocc #7536 üzenetére
Én már sokszor kezdtem ezekkel a szavakkal a panaszomat. Eddig nem volt eredménye.
Viszont újabb megoldást "fejlesztettem ki" a feltöltőkártyás VoWifi külföldi használatára jelen kondíciók esetére.
Ha elkezd roamingolni a sim, a VoWifi megszűnik működni. Hogy lehet ezt megakadályozni? Kikapcsoltam a roamingot a Voda appban. Ezzel sikerül megakadályozni, hogy a sim elkezdjen roamingolni. Megfelelő wifi esetén működik a VoWifi. Ha nincs wifi a közelben, akkor meg a telefonomban lévő Lebara (vagy akármilyen aktív mobilnetes) kártya mobilnetét használva működik a Voda VoWifi szinte mindenhol.
Ez már nem félmegoldás, hanem háromnegyed megoldás.
Az előfizetésemmel kipróbáltam, működött. Utána a feleségem feltöltős esim-jét elküldtem az anyósomnak. Ő a szokásos telepítés-eltávolítással megjáratta Magyarországon. Aztán telepítettem a simet újra a feleségem telefonjába és működik is.
-
válasz
zelikocc #7502 üzenetére
Az ábrához kapcsolódóan:
Ha valaki kíváncsi, hogy milyen IP címeket használ egy szolgáltató ePDG-je a VoWiFi forgalom fogadására, akkor könnyen kideríthető egy DNS feloldással a következő címre:
epdg.epc.mncXXX.mccYYY.pub.3gppnetwork.org - ahol az XXX helyére az adott szolgáltató MNC, az YYY helyére epdig az adott szolgáltató MCC kódját kell behelyettesíteni.Egy példa a magyar vodafone-al:
C:\Users\xy> nslookup epdg.epc.mnc070.mcc216.pub.3gppnetwork.org
Server: dns.google
Address: 8.8.8.8
Non-authoritative answer:
Name: epdg.epc.mnc070.mcc216.pub.3gppnetwork.org
Addresses: 80.244.97.254
80.244.97.255Én például el fogok játszadozni azzal, hogy ezeket az IP-ket VPN-be irányítom a routeremen, hogy mindig az IP cím saját országában landoljon. Például a román Digis VoWiFi-t az itthoni routeremen egy román végpontú VPN tunnelbe irányítom, hogy csak az az IP menjen a tunnelbe minden kliensről, így reményeim szerint működni fog újra a román Digi VoWiFi a lakásból, de a többi netes forgalom marad itthon. De ehhez még el kell vinnem egy másik routert oda
Illetve a következő az lesz, hogy jövőhéten elkezdem tesztelni telefonos WireGuard kliensben felvenni a Magyar Telekom ePDG címeit, hogy IPSec port tiltott WiFi-n így feléled-e a VoWiFi, mert akkor ez roamingban is működhet mindenféle másodlagos eszköz meg hotspot nélkül. Nem lenne rossz, ha sikerülne össze hozni.
-
thomas77
senior tag
válasz
zelikocc #7438 üzenetére
Azt mondja az ügyfélszolgálat, hogy nem lehet hűség nélkül szerződni. Viszont akár telefonon is megköti a szerződést és ha nem tetszik, élhetek az elállás jogával. Marad az esim is.
Ha menne a VoWifi így, akkor egy Mini X-et akár meg is tartanék. Azt mondta az ügyfélszolgálatos, hogy azt is simán megköti nekem. -
thomas77
senior tag
válasz
zelikocc #7432 üzenetére
Ez nem semmi, hogy anyukád is beszállt a buliba!
Az nagyszerű lenne, ha többen meg tudnák erősíteni azt, amit anyukád tapasztalt Németországban. És igen, eddig erről nem volt szó, hogy prepaid vagy postpaid kártyákkal használnánk a VoWifit külföldön.
Csak halkan kérdezem, hogy ugye be volt kapcsolva mind a 2 kártyán a VoWifi? Úgy értem a készüléken. Ha minden igaz, a szolgáltatónál alapértelmezetten be van kapcsolva a VoLTE ezáltal a VoWifi is.Azon goldolkodtam, hogy vennék egy előfizetésés csomagot 1 hónapra és tesztelném azzal is. Lehet egyáltalán 1 hónapra venni előfizut a Vodánál?
A másik lehetőség az lenne, hogy valakitől "kölcsönkérek" egy pár percre egy előfizetéses e-simet. Persze ez még egy közeli ismerőssel is problémás lenne, nemhogy egy fórumtárssal... -
dchard
veterán
válasz
zelikocc #7423 üzenetére
"Minden telefon ami MTK modemes azon mennie kéne a voda VoWiFi-nek?"
Azt senki nem mondta, hogy minddel mennie kell, de eddig ez volt a tapasztalat itt a topikban. Mondjuk hogy egy olyan telefon ami kifejezetten operátornak lett kifejlesztve mennyire relevás ebben a kérdésben, az is lehet vita tárgya
-
dr9
tag
válasz
zelikocc #7115 üzenetére
Bővült szépen, de visszalépés is volt ... Eltűnt a TIM, megszűnt a roaming szerződés
Legalább lenne volte roaming a WIND-en, de így most olaszországban nincs volte roaming
.
Valaki ha Yetivel jár olaszban, nézze meg majd légyszi, hogy működik e még a TIM és van e VoLTE roaming.
-
válasz
zelikocc #7083 üzenetére
Most teszteltem és valóban nem megy már.
Valaki tud segíteni benne, hogy hogy lehetne legegyszerűbben megnézni, hogy milyen cím felé kommunikál adott szolgáltatói VoWiFi?
Az otthoni hálózaton azt a címet beirányítanám egy VPN tunnelbe ami Romániába megy, így itthon működne a VoWiFi.
Meg akkor már fordított irányba is megcsinálnám a Magyar Telekomnak ha Romániában vagyok. -
slice14
veterán
válasz
zelikocc #7014 üzenetére
Igen S21. Hát nem tudom hogy mikor ment félre valami frissítés, ami a Yettel profilt b@***tatta, mert azóta ilyen, mióta aktíváltam a Yetti eSIM-et.
Hát én most azért nem fogom újra belakni a készüléket, hogy hátha jó lesz.#7015:
Inkább reális, hogy az appok wifin többet forgalmaznak mert úgy vannak beállítva.Nem a WIFI app használat a probléma, mivel WIFI-n lóg a teló és wifi preferáltan 20%-ot merül éjszaka, de mobilhálózat preferált módban (VoLTE) használva a korábban megszokott 10-12%-ot hozza.
Így wifi preferált módban van valami túlzott kommunikáció. -
dr9
tag
válasz
zelikocc #6983 üzenetére
A Vodafone-nak van VoLTE az egyesült államokban, a Telekommal ellentétben feltöltőkártyán is. Ez csoport szinten be lett vezetve, még mielőtt a vodafone HU el lett adva. Ha annyira akarnák, összeköthetnék a két rendszert vagy bármi ilyesmi. A yettelnek is van, az orange RO-nak is van, még a digi RO, aki 0.4€/GB-ért adja az adatot, annak is van (bár azok egyenes megszüntették a feltöltőkártyát amikor nem tudtak vele mit már csinálni). Nehezen találsz olyan szolgáltatót ahol ne lenne már és erre az egészre ott a synverse, ha a telekom nem is akarja az egész előfizetős listával segíteni
. Itt csak az van velük, hogy lusták, és ez is egy módszer, hogy előfizetésre kényszerítsék a dominósokat.
-
martonl
senior tag
válasz
zelikocc #6416 üzenetére
Köszi, láttam már a Digis topikban, de átsiklottam afelett, hogy ez még külön követelmény a készülékkel szemben. Nem elég, hogy honos hálózaton megy a volte, attól még a roaming nem biztos, hogy fog menni. Ez azért elképesztő számomra, de majd megtanulok nem csodálkozni már semmin.
-
Gloob
addikt
válasz
zelikocc #6273 üzenetére
Ez ebben a formában nem állja meg a helyét. Nekem Samsung A52S van, független, XEH régiós, nem a Yetteltől származik, és kezdetek óta ott volt a kapcsoló. Már akkor is, amikor még a Yettel VoWifi a Holdban sem volt. Most, hogy már van, müködik is. Másik kártyám nincs, így a többi szolgáltatót nem tudom.
-
-
dchard
veterán
válasz
zelikocc #6093 üzenetére
Voda VoLTE <--> Telekom VoLTE között AMR-WB / 12.65kbit/s a sebesség.
Ezt a telefon HD hangnak írja ki, de a sebessége az AMR-NB teteje. Vigyázni kell, mert attól hogy a kodek AMR-WB, a sebessége lehet ugyanolyan rossz, mint egy sima AMR-NB full rate hívás. Itt is ez történik.
-
dchard
veterán
válasz
zelikocc #6089 üzenetére
"Amit furcsállok, hogy miért ilyen "féloldalas"?"
Mindkét irányban volt hallható hang a hívásban? Értsd: egyik irány sem volt "néma" a hívás alatt? Ha a telefon mikrofonja nem érzékel hangot, akkor DTX lesz, és simán kiírhat neked a készülék minimum kodek sebességet (miközben valójában egyáltalán nincs is átvitel).
"a Voda viszont csak hálón belül biztosítja, hálón kívül max 12.650k"
Eddig én is ezt tapasztaltam, de kifelé elég keveset telefonálok. Holnap megnézem telekom voltéval hogy mit dob a gép, bár a túloldal csak AMR-WB-t tud, EVS-t nem.
-
dchard
veterán
válasz
zelikocc #6087 üzenetére
HD hang (AMR-WB) sem mindig van a szolgáltatók között, nem hogy EVS. Amikor egy szolgáltató saját ÜFSZ-ét hívod saját hálózatból VoLTE-ról és kiderül hogy AMR-NB na az nem semmi produkció....
"Illetve hogy alakul ez a VoLTE Roaming során?"
Mivel ebben az esetben a VoLTE hívásodat a honos hálózat fogja kiszolgálni, és ha a telefon maga sem kezeli a hívást másként (pl.: roamingban nem hírdeti az EVS és AMR-WB kodekeket), akkor mennie kell rendesen.
" ott is elölről indul a hangminőség fejlesztgetés?"
Nem hinném, hogy előről kezdődik.
"lehet kompatibilitási különbség pl iPhone - Samsung között?"
ha mind a kettővel megy az EVS, akkor egymással is fog.
"iPhone XS - Digi Mobil VoLTE Roaming"
Már úgy érted, a magyar Digi kártyád a magyar Voda hálózatán "roamingol"?
-
dethroner
veterán
válasz
zelikocc #6014 üzenetére
És ez egészen biztosan működne? Mert pl a táblázat szerint a párom Mi 9 lite telója nem tudja a telekom vowifit, viszont megjegyzésben ott van hogy PDC-vel aktiválható. A telekom oldalán meg azt írja hogy működik vele, egyáltalán nem ír arról, hogy piszkálni kéne. Ehhez képest sms-ben bekapcsoltattam, de nem megy. Egy fórumtárs Mi 9 lite telója meg gond nélkül vowifizik. Ha lesz időm, felhívom őket és rákérdezek mi lehet a gond.
Szóval ezért vagyok bizonytalan, mert két egyforma telefon is működhet különbözően. -
csaszi75
senior tag
válasz
zelikocc #5897 üzenetére
Tehát ha van wifi, akkor mindenképpen VoWifi-n van. Ahogy előzőleg írtam, pont ez lehet a proirotási sorrend.
De lehet van olyan, ahol a szolgáltató/telefongyártó úgy állítja be, hogy legyen mindig VoLTE és csak akkor menjen VoWifi-re, ha a VoLTE (mobil térerő) túl gyenge. -
csaszi75
senior tag
válasz
zelikocc #5880 üzenetére
Bocs, miről írsz pontosan? Hogy mikor jön elő a VoWifi?
Ez nem úgy van, hogy van valami prioritási sorrend, amit beállítanak a telókon?
Most vagy a szolgáltató adja le a sorrendet, vagy a készülék gyártója állítja be az alap beállítást..
Gondolok itt arra hogy hívás prioritási sorrend:
a) VoLTE - VoWifi - 2G
b) VoWifi - VoLTE - 2GAz a nagy kérdés, hogy ha a gyártók állítanak ilyen sorrendet, akkor a felhasználó által a menüben elérhető "Hívási preferencia" ezt felülírja vagy nem?
-
dchard
veterán
válasz
zelikocc #5872 üzenetére
Nem tudom az Apple-nél hogy megy, a qualcomm alapú mindhárom xioamimnál viszont úgy van ahogy írtam. Hába csalod elő a Wifi hívás gombot kóddal, az még önmagában nem elég. A kivétel xiaomi oldalon amit eddig láttunk, az két telefon volt, mind a kettő MTK chipsetes <-- itt elég gyanús hogy az MTK csinál valamit máshogy nem Xiaomi maga. De ha belenézel magában az MBN profilba, láthatod hogy elméleti síkon lehetne generikus profil, mert az ePDG szerverek címe szabványt követ, az meg hogy milyen wifi térerősségnél vág vissza a telefon VoLTE-ra, az meg lehetne valamilyen ésszerű alapérték. A disznóság itt az, hogy ha lehetne szerkeszteni az MBN-t három percbe tellne előállítani a profilt és feltölteni a telefonra, de alá vannak írva, így arra kell várni, amíg legalább egy modellé kijön a voda profillal, utána azt már lehet másolgatni.
-
válasz
zelikocc #5872 üzenetére
Csak hogy alátámasszam, kerestem pár külföldi diskurzust is erről, mert hirtelen minden országban hasonló történt (fordító ajánlott):
osztrák: [link]
olasz: [link] fordítóval: “Úgy tűnik, hogy az iOS 17-ben egyfajta "nem hitelesített VoWifi" engedélyezett minden olasz szolgáltató számára. Valójában vannak jelentések olyan felhasználókról, akik látták a menüt, hogy engedélyezzék Vodafone és iliad SIM-kártyákkal.”
Chile: [link]
Bulgária: [link]
Románia: [link]
Lengyelország: [link] “a Plus kommunikációjáért felelős Arkadiusz Majewski úr a velem folytatott levelezésében hangsúlyozta:
Az Apple által a fejlesztőknek biztosított iOS 17 béta verziójában a VoWi-Fi engedélyezve van a nem tanúsított szolgáltatók számára”Tehát:
Visszakanyarodva az elejére, nem a Vodafone támogatja a szifonokat VoWiFi-re, hanem az iOS 17 támogatja mostmár a tanúsítvány nélküli VoWiFi szolgáltatásokat.Amíg Xiaomikon reszelni meg buherálni kell, a Samsungokon frissítésre várni, addig szifonon mostmár egy gombnyomás és megy bármelyik szolgáltatón (már ahol van is mögötte szolgáltatás)
-
dchard
veterán
válasz
zelikocc #5864 üzenetére
"csak a Xiaomikon az említett kódokkal"
Három különböző Xiaomi telefon közül egyik sem működött pusztán a kódokkal, amin ment azon is fel kellett ütni a DT_Hu_commercial profilt és csak utána indult el. Előtte csak a kódok használatáva még IPsec init sem volt, nem hogy működött volna...
-
martonl
senior tag
válasz
zelikocc #5853 üzenetére
Köszi. Azt értem, hogy ugyanaz az IOS van rajta, de ez a korábbiak alapján még nem biztosíték arra, hogy a Yeti vowifi is megy. Persze lehet, hogy az Apple univerzálisabb ebből a szempontból. Egyébként pl. a nekem küldött táblázatban a Samsungból az S22 még szerepel a listán, de a 23-ast már nem találtam.
-
-
tomp
Topikgazda
válasz
zelikocc #5423 üzenetére
Nem kell a VoNR-nél az egészet az elejéről kezdeni mivel már készen van a szabvány. A modemek is tudják. Csak engedélyezni kell.
Én jobban aggódnék az NR SA miatt mivel ezt is ugyan úgy lehet tiltani szolgáltatói konfig szinten mint a VoLTE-t vagy az 5G DSS-t.
Hiába lesz majd SA ha az adott telefonon lévő szolgáltatói konfigban csak NSA van engedélyezve akkor nem fog menni az SA.
Ezt root segítségével meg tudjuk változtatni vagy ott van a OnePlus ami a fejlesztői beállításokba belerakta az 5G hálótati mód kapcsolót ami 3 opciót kínál fel:
Automatikus: ami a konfigban szerepel
Csak NSA: konfigtól függetlenül csak NSA-t használ
NSA+SA: konfigtól függetlenül mind2 üzemmódot kezeli a modem -
bociusz
aktív tag
válasz
zelikocc #5419 üzenetére
Hosszútávon lesz értelme az 5G-nek. A rendelkezésre álló frekvenciakeret véges, az adatforgalom viszont minden évben nő 40%-kal. Ez az exponenciális növekedés idővel már csak úgy lesz fenntartható, ha az új technológiák, pl. Massive MIMO (párhuzamos adatátvitel azonos frekvencián), vagy beamforming (az interferencia csökkentése érdekében kifejezetten, csak a User Equipment felé lőtt rádiójelek) megjelennek a hétköznapokban.
A beamformingra egy példa, amit minap lőttem az Allee mellett. Az NR Cell Table listában a 91-es PCI-s sorok ugyanazon AAU-ról érkező sugárnyalábok. A telefon által épp használt 0-s beam SNR-je valósággal kilőtt a többihez képest (29 dBm), mert az irányult felém. Ilyet csak 5G-n lehet.
-
polonic
félisten
válasz
zelikocc #5419 üzenetére
A VoNR egy marketinges fogalom megint. Mert nem lesz semmi új eszköz, ami a VoNR-t szolgálja ki. Ugyanúgy az IMS fogja biztosítani a hívasokat, mint 4G-n és ez is ugyanolyan VoLTE lesz.
Annyi, hogy a VoNR-nál ez EVS kodek az alapértelmezett. Ami ugyanúgy van már VoLTE-n is.
Csak kellett egy új nevet adni, ha már van 5g SA core és azon megy keresztül a hívás. -
Aurig@
őstag
válasz
zelikocc #5419 üzenetére
Nagy valószínűséggel, igen. Az országban inkább lenne stabil 4G, mert sajnos előfordulnak olyan helyek, ahol nincs vagy iszonyú gyenge.
Marketingelik az 5G-ét, mintha minden telefon tudná.
Sajnos ha legközelebb telefont kell vennem, az már tudni fogja. Pedig nem hiányzik, semmi pluszt nem adna számomra a 4G-hez képest. -
domper2015
senior tag
válasz
zelikocc #5283 üzenetére
Gondolom telefonnal telefonálok helyi SIM-mel, vannak országok ahol filléres tétel a nemzetközi telefonálás. Kevés a kapott infó.
Ezért használom a Digi kártyát, semmi korlátozás nincs
Környező országokban is korlátozva van a Vowifi a helyi szolgáltatóknál. A lengyel Orange kártyás csomagnál tiltja, előfizetéssel engedi.
Új hozzászólás Aktív témák
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Milyen SSD-t vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- Mobil flották
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Metal topik
- További aktív témák...
- Eladó 2 monitor csomagban, de akár külön-külön is ASUS XG438 + Acer B246HYL
- Ikea mittzon íróasztal, 140x60
- Bluering Libra irodai forgószék
- HP ProDesk 400 G5 DM Mini PC, Intel Core i5-9500T Processor, 8GB DDR4, 256GB SSD Win 11, Számla, 2
- HP Z240 PC, Intel Core i7-6700 Processor, 8GB DDR4, 256GB SSD, Win 11, Számla, 2 év garancia
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Samsung LH46EDDPLGC 46" FullHD LED Monitor
- HP EliteBook 840 G8 i5-1135G7 32GB 1000GB 1 év garancia
- Bomba ár! HP EliteBook X360 830 G8 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest