Hirdetés
-
Mobilarena
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Modst3R
senior tag
EKWB-nél készül vmi? Csomó kifutó termékük van. Egy ismerösöm gondolkodik vizen, elképzelhető h érdemes várni?
️Anna (sajnos a felhasználó nevem nem tudom módosítani.)
-
Grózi
Topikgazda
válasz HollyBoni #35398 üzenetére
Semmiben se,csak nekem abból van itthon egy rakat-ezért írtam.A háló jó ötlet,hidd el biztos belemennének a kis dögök.Egy-egy nyári gurulás után megtanultam,hogy a legkisebb lyukba is képesek úgy belekötni a bőrruhán hogy szinte képtelenség tökéletesen kipucolni.
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
HollyBoni
veterán
válasz deadwing #35397 üzenetére
Van kompresszorom ami 8 bart tud. Nagyjából 25 másodperc teljesen leporolni a radit.
(#35396) Grózi: Valószínű rakok rá hálót. Amúgy írtad hogy te egybevízről tennél rá ventit, az miben lenne jobb mint a linkelt YL? Meg mennyire jönne ki egy db?
Mondjuk nem tudom van e értelme YL-től erősebbet rárakni, meg árban sem nagyon lehet überelni.[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz HollyBoni #35391 üzenetére
A keverő szelepest nem én írtam. Azt a verziót mondtam, ahol két kör van, egy kinti és egy benti, közös tartállyal.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
HollyBoni
veterán
válasz ViZion #35385 üzenetére
A biztonság kedvéért erősítsd már meg, hogy biztos úgy működne ez a keverőszelepes setup a gyakorlatban mint a fejemben.
Van a keverőszelep, amibe megy a kint radi és a benti radi vize (hideg meleg). A radik párhuzamosan mennek, és a szelep a bent lévő és a kint lévő radi kimenő ágán van. Beállítok rajta egy hőmérsékletet, és ő csak annyi vizet enged be kintről amennyi kell hogy a víz elérje a beállított hőmérsékletet.
Na most ide miért kéne még egy pumpa? Mikor szinte semmit kinti vizet nem engedne be a szelep olyankor akkora lenne az ellenállása hogy 1db pumpa nem tudná átpréselni rajta a vizet?
deadwing: Néma venti nincs, csak halk. Na jó viccelek. Félig.
-
deadwing
addikt
válasz ViZion #35389 üzenetére
Nem, nekem Phobya DC12-400 van, de ezek többnyire klónok, ugyanazzal a belsővel. Igaz ugyan, hogy az enyém nem pwm-es.
A pc molex 12V-ról nem fogsz melegedni, de ha otthon leszek, majd megnézem pontosan milyen is az a vacak ami nekem van.60Hz = lakossági frissítés :) Jabarkas!
-
ViZion
félisten
válasz deadwing #35388 üzenetére
Nem általános tanács, konkrétan erre a szivattyúra (esetleg nálad is ez adta meg magát?).
Nem én találtam ki, nekem is ajánlották tapasztalat alapján, és nálam is működik. A cél ~6-7 V (ahogy írtam korábban), mert itt még hangtalan, a több víz meg nem árthat. Csak VGA vizezés legyen meg, utána visszatérek a melegedős IC problémájára. Hirtelen nekiláttam egy alu bordát ráfaragni, de nem találtam ilyen kis csavart a rögzítéshez, majd bevásárolok és meglesem mit tud..Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
deadwing
addikt
válasz ViZion #35387 üzenetére
Én csak azt olvastam te mit írtál, és az az 5V téma volt.
Egyébként te dolgod, vitatkozni sem akarok, de hidd el, nem én voltam az egyedüli ember, akinek nem indult el egyszer csak a szivattyúja ezen a feszen. Jó, igaz én is marha voltam, hogy nem figyeltem a szivattyú fordulatot. Mindegy, most már hanyagolom ezt az 5V témát, ígérem.Szabályozó: Nem 5V-ról hajtom hanem 6.5V-ról.
60Hz = lakossági frissítés :) Jabarkas!
-
ViZion
félisten
válasz deadwing #35386 üzenetére
Vigyázzunk, h olvassuk el, a kolléga miről írt.
EK DCP 4.0, magam is 12 V-on használtam, amíg itt nem tanácsolták az 5 V-ot, és azóta is azon üzemel. Hibátlanul, mittomén 1,5 éve. Szal. ez gyakorlaton alapul, sokunknak volt ilyen, nekem sem a habokból mondták ezt.Ha fesszabályzóval állítod 5 V-re az mivel jobb? Ha esetleg tud boost-ot, akkor OK, de 2k-ért kizárt. Enyém is kapcsolóüzemű, de nem a PC tápra kötöttem, hanem külsőre, ahol ca. 16 V a bemenő, amiből 6 V kimenőnél már melegedett az IC rendesen, ezért is hagytam. PC 12 V-re nem akartam kötni, de majd lehet az lesz, ha VGA-val együtt kevés lenne az 5 V.
Magam is szeretném kirakni a radit, mert nyáron annyi meleg sem kell a szobába. Hiába a klíma, ha asszony nem engedi, meg jórészt nem is kell amúgy. De a radi az csak fűt és az zavar.
[ Szerkesztve ]
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
deadwing
addikt
válasz ViZion #35279 üzenetére
Vigyázzunk azért az ilyen tanácsokkal. Semmi garancia nincs arra, hogy 5V-on elindulnak a 12-es szivattyúk.
Aztán úgy jár, mint én... Inkább vegyen 1-2 ezerért egy fesszabályozót. Ami nekem van ennyibe került és egyáltalán nem melegszik, mivel kapcsolóüzemben dolgozik.(#35321) HollyBoni: tudom HSM utálja, de nekem és asszem dave-nek is bevált, Enermax TB Apollish. Nálam most ezek vannak a Mora 2-n, legkisebb fordulaton visznek egy 4770k-t 4.5GHz-en és egy 290X-et 1150/1580-on. Olcsóak és relatív nagy a statikus nyomásuk. A fuvallatot éppen hogy csak, de érezni a radi túloldalán, szóval pont csinál annyi légmozgást ami tartós terhelés mellett min 15 fokot jelent a passzívhoz képest és ezt teljes csendben teszi.
Egyébként én azért nem raknám kültérre a radit, mert iszonyat módon el fog koszolódni. Kb hetente takaríthatod. Meg tényleg semmi értelme, ha bent is néma a cucc...60Hz = lakossági frissítés :) Jabarkas!
-
ViZion
félisten
válasz Omli85 #35373 üzenetére
Ezt írtam már, de nem volt jó. Mondjuk szerintem a keverőszelephez is kell még egy szivattyú, nem hiszem, h ott a hideg ágról a legyek hajtják bele a vizet...
mackosajt: ecet +1, utána meg ioncserélttel öblíteni, kész.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz HollyBoni #35361 üzenetére
nezd, nekem a black iceon a 600as Antec TC attolja a levegot, es az is egy eleg restriktiv borda.
YL egy kozepkategorias venti, suru bordara is jo. modern sleeve / 2BB megoldasokat a kenesi / motorzaj miatt nem veri, de pushpullban gyakorlatilag hasonlo zaj mellett hoz egy San Acet. teljesen jo az az YL.
a fordulatszam mindegy, mert szabalyozod. minosegi 1600asok mind lemennek 5Vn 400ig, es ott meg indulnak. egy jol kiegyensulyozott venti jellemzoen amugy se nagyon zorog par nagyon vekony fordulatszam kivetelevel.
"nagy a statikus nyomasa": ha az oldalon azt irjak az buzzword, hacsak nem igazoljak tesztek. nezz teszteket. ha a ventit nem neztek suketszobaban / normalizalt fordulat mellett, akkor keress masik tesztet.
jellemzoen nemet oldalakon es a silentpcreviewen vannak nagyon jo suketszobas megoldasok.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
mackosajt
addikt
Ki szeretném majd mosni a NOVA radit, mert vízzel már kiöblítettem (használt cucc), első blikkre olyan mértékű kosz jött ki, hogy pislogtam. Lyukakon benézve még mindig látszik lerakódás.
Bementem boltba, mondom veszek valami jó cuccot erre a célra.
Van sósavas vízkőoldó, de az kb. 5-10%-os, illetve nem szerencsés, mert megeszi a rezet, 500-600 Ft 1 liter. Nem vesszük meg.Van ecetes vízköoldó, 5-10%-os, na ez jó lenne, de 300-500 Ft/liter... mondom nyátok ...csája, ez híg.
IF "KOVETELMENY">"KINALAT" THEN
GOTO "ELELMISZER RESZLEG" AND SEARCH="20% Ecet"
IF SEARCH TRUE="Boldogság"Élelmiszer részleg, 20%-os ecet, 1 liter 170 Ft.
Na ennyit a speciális szerekről.Illetve mondanám Hollynak, hogy van egy "felesleges" supermacim, de lehet mégis vissza fogok rá állni egyszer, így most még nem pazarolnám el. Majd lehet következő agymenésem egy D5+tartály lesz.
[ Szerkesztve ]
http://www.opelforum.hu http://hkv.hu "Zuzuval társalogni olyan volt, mint sajtreszelővel rejszolni. Enyhén szórakoztató, de leginkább fájdalmas." by Ford Fairlane
-
carr
őstag
Köszkösz! Hajszárítót már próbáltam, de csipesszel. Sniccer lesz az esti program.
360+Mindenkit szeress,ne sokban bízz,Ne bánts senkit,ellenséged inkább féljen,Minthogy legyőzd,barátodat szívedre rejtsd,Szidjanak hallgatásért,ne beszédért.
-
Grózi
Topikgazda
válasz Snip3r_HUN #35378 üzenetére
Tudom,ezért is írtam hogy én azzal kezdeném.
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Omli85
őstag
Ebben én is igazat adok először a blokkot cserélném aztán ha úgy se oké akkor tovább gondolkodni, de mint írtam is nekem is hasonló blokkom volt és nálam se bírt az FX-el aztán megoldotta a problémát egy "szupermaci" MX blokk .
ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
Grózi
Topikgazda
válasz Kbhont #35357 üzenetére
Mi már beszéltünk...(#35360) Snip3r_HUN leírta a lényeget,de ha kintre megy a Mora és a hang nem számít akkor akár az általa nézett is lehet.Bár én ilyen célra(nem számít a hang) vennék egy csomó kompaktra szánt gyári ventit(120mm-nekem van itthon bőven)-azt had vísítsanak odakint 2500-2600 rpm-n míg el nem döglenek! Bár a gyönge láncszem továbbra is a cpu blokkja lesz-részemről én ott kezdeném,2 Mora-val nehogy már gond legyen...
-
HollyBoni
veterán
válasz Omli85 #35373 üzenetére
Mennyi egy ilyen érzékelő és termosztát? Mi működteti az érzékelőt? Hogy tudom neki megmondani hogy hány fokos vizet szeretnék? Hogy rakok be egy zárt tartályba egy érzékelőt?
Ez totál ugyanazon az elven működik mint a keverőszelepes megoldás és most találtam 20 körül szelepet amin beállítok egy hőmérsékletet és folyamatosan állítgatja magát. Ahhoz meg nem kell még egy pumpa.
[ Szerkesztve ]
-
Omli85
őstag
válasz HollyBoni #35319 üzenetére
Nem feltétlen kell szelep elég egy termosztát aminek az érzékelője a közös tartályban van.
Amikor elmelegszik bekapcsolja a külső körön a pumpát amikor vissza hűl a tartályban a víz akkor meg kikapcsolja.
Egyszerű mint a szög nem kell ide rakétamérnöki tudomány... . A külső kört megforgatni meg kb elég szinte bármilyen olcsóbb pumpa is.ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
nagyúr
válasz seniman #35370 üzenetére
a hajszárító kiváló multifunkciós eszköz. ha a művelet nem sikerül, akár zuhanyozni is lehet vele.
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
carr
őstag
Nem merek nekiesni a vga gari matricának...
Pedig a szett már készen állna... :/
Valami Gari msi matrica van valakinek?360+Mindenkit szeress,ne sokban bízz,Ne bánts senkit,ellenséged inkább féljen,Minthogy legyőzd,barátodat szívedre rejtsd,Szidjanak hallgatásért,ne beszédért.
-
DigitXT
nagyúr
válasz HollyBoni #35363 üzenetére
Ezt asszem úgy hívják, hogy core, tehát tényleg csak a radi, csupaszon.
Azért ha egy keretben van gyárilag, akkor kezelhetőbb valami...
(Jó, a gyári kiegészítők árairól ne beszélgessünk, mert a rácsi is horror.)seniman: passz, de most pont az a bajom, hogy az a gyári "ruha" drága.
[ Szerkesztve ]
-
HollyBoni
veterán
válasz ViZion #35364 üzenetére
Meglátjuk, először még ki kell rakni a radit... Nyáron 40 fokban meg azé' biztos fog kelleni hűtés. Lehet nem rakok rá 9-et, de elég olcsó, majd meglátom. Messze van az még. Mikor csak proci volt vizezve húzva max terhelésen kb fél óra kellett hogy egy picikét langyos legyen a radiátor, azért ha bent van egy VGA-is az más.
(#35365) seniman : Ja, mindenképp valami fa cuccon/cuccban lesz.
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz HollyBoni #35363 üzenetére
De hidd el, nem kell arra annyi venti, képtelenség. Hamarosan bekötöm a 280X-et is a körbe és jelentek. De nem hiszem el, h kint ~3 venti ne lenne elég.
Jah, bencs alatt nekem is meleg a proci, de ott már hiába növelem a ventifordulatot, a víz sebességet, nem tudom megfogni egy határon túl.
[ Szerkesztve ]
-
HollyBoni
veterán
válasz seniman #35362 üzenetére
Így néz ki. A legcsövesebb mora szvsz. Bár picit több lyuk van rajta az első tulajnak köszönhetően.
Valami fém rácsot lehetne rá csinálni, venni nem hiszem. Sajna fémhez nem sok szerszám van itthon, csak fához, lehet abból is lehetne valamit csinálni. Megoldom valahogy biztos. Ha a lamellákon átfér a gyorskötöző, nekem az is ok.Kipróbáltam a 2200-as ventit ami itthon van. Kegyetlenül tolja át a radin a levegőt. Azért ne essünk túlzásokba, ha 9db 2200-as venti nem tud lehűteni egy mora-t akkor semmi. Lehet vehetnék valamit 2x annyiért ami kisebb fordulaton tudja ugyanezt a nyomást, de minek?
[ Szerkesztve ]
-
HollyBoni
veterán
válasz Snip3r_HUN #35360 üzenetére
Szvsz 2200-as fordulatú ventinél ezt nem kell nézni, mert bármelyik BŐVEN elég... Felesleges keresni valami 5 ezer forintos húdeszuper márkás ventit ami alacsonyabb fordualton megy de ahhoz képest nagy a statikus nyomása. Addig megyek fordulatszámban amíg akarok, úgysem fogom hallani, így bármilyen "ipari" venti jó.
De van itt nekem egy 2200-as Yate Loon, mindjárt meglesem mekkora orkánt nyom át a radiátoron.
[ Szerkesztve ]
-
HollyBoni
veterán
válasz Kbhont #35357 üzenetére
A Yate Loon nagyon nem ismeretlen márka. A tápok felébe ez megy. Nekem is van itthon egy ugyanilyen.
2200rpm, olcsó, és tapasztalatból tudom hogy megbízható, a hang pedig tök mindegy mert kintre megy. Mi kell még?Gondolom Grózi nem sok 2000rpm feletti ventit tesztel.
[ Szerkesztve ]
-
HollyBoni
veterán
válasz DigitXT #35354 üzenetére
Nem nagyon szeretnék több vizet a gépbe mint ami most van.
Asszem nyárra meg van oldva a hűtés: Yate Loon 2200rpm, 1300ft! Még ebay-en USA-ból is drágább (+vám ugye). Ebből 9db a kinti mora-ra 12 ezer, és gondolom tornádót csinálnak.
[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
Kicsit OFF, de ha már úgyis téma a fagyállózás, akkor egy fagyállóteszt...
Érdekessége, hogy pl. a Shelles sárga nem bír sz*ros -37-et sem, amit én
is használok! Tiszta szerencse, hogy 18 fok alatt még nem üzemelt a gép. -
DigitXT
nagyúr
-
HollyBoni
veterán
-
ViZion
félisten
válasz HollyBoni #35351 üzenetére
Ejj, akkor a ház szigetelése nem valami jó. Nálunk bent nyáron is hűvös van, emeleten van csak meleg, de ahhoz is egy hetes 28°C kell, meg a gyerekek nyitogatják az ajtót...
Anyáméknál vertfal van, ha leeresztik a redőnyöket, akkor bent fázni lehet...
-
HollyBoni
veterán
válasz #90933760 #35349 üzenetére
Hogy tudok leszigetelni egy full clover GPU blokkot? Nem akarok szigetelni, túl rizikós, nekem nem éri meg. Nem szarakodás ez a szelep, és ha szobahőmérsékleten tartom a vizet még az is brutális hűtőteljesítményt ad. Szerintem a szigetelés nagyobb szarakodás.
Mindig panaszkodok hogy kint süt a nap a házban meg sötét van, nos ez most jól fog jönni. Olyan fedett helyre tudom rakni a radit ahol még akkor sem éri víz ha vihar van, és naponta 1-1,5 órát süt oda a nap. Kint is meleg van, de bent is, és bent passzívan menne szóval...
Viszont azt nem tudom hogy nyáron ki lehetne e rakni mindkét radit. Nem méregettem még de annyit tudok, hogy egész nap melegedik a szobám, és estefele érezhető hogy kint hidegebb van, és a szoba sokkal lassabban hűl vissza.(#35350) ViZion: Valley Benchmarkra gondoltam, de próbáltam már BF4 és GTA5 közben, ugyanez a helyzet. Brutál sűrű a radim. Lehet szar ez a Phanteks venti, de leszabályozva tényleg semmit nem ér. Tudom hogy sokan mondtátok nem kell 8 venti, én a tapasztalatomat írom le.
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz HollyBoni #35340 üzenetére
De pont azt mondtuk már el sokan, sokszor (pl. Seniman és Kbhont is), hogy nem kell rá 8 db venti!
Nézd meg a konfigomat, 1 db leszabályozott 20 cm-es van rajta, és hangtalan. Passzívan 1,5 óra BF3, így meg folyamatosan bármennyi. Játék alatt feltekeri, de akkor sem hangos, a pumpa hangja több. 2 radinál meg szendvicsbe rakod 1-2 ilyen 20 cm-es ventivel őket és hangtalan. De láthatóan nem érdekel más, mint a kinti radi, akkor csináld meg, remélem nyáron én is meg tudom lépni, csak nekem költözik a dolgozóm a nappaliba. A bencselést ne keverd ide, olyan terhelést IRL nem fog kapni.
DigitXT: tetőtérben csak a klíma és akkor a szoba is hűs. 40°C szobában nem sok vígasz, ha a PC csak 20 fokos...
-
törölt tag
válasz HollyBoni #35344 üzenetére
Ha kint akarod akkor legyen kint, de akkor ne szarozz ilyen hülye szelepekkel, hanem szigeteld le a gépet. Aztán nyomathatod éjjel -10-be. De úgy rakd a radit, hogy nyáron ne süsse a nap vagy valami árnyékolót fölé, mert akkor 40 fokos vízzel indítod a gépet. És valószínű nyáron meleg lesz mindenképp, bár addigra lesz jobb blokkod.
Szigetelésben az extrém hűtős topikban tudnak jobban segíteni, náluk kb annyira alap mint hogy áram kell a gépnek.
Van ott minden, nekem az a gumis megoldás tetszik, azt később csak lehámozod és mintha új lenne.[ Szerkesztve ]
-
HollyBoni
veterán
válasz DigitXT #35347 üzenetére
Ha az SLI az összes játékban perfektül skálázódna megvenném.
Tápból valami 650-750 körülit szeretnék, valószínű valami XFX vagy EVGA lesz ami lekapcsolja idle a ventit.
Phobyát csak úgy példának mondtam, mert tudom hogy van itt pár emberkének. Szendvicselés érdekes lenne, mert semmi felfogatás nincs az én radimon, simán rá kéne tenni a másik tetejére. Szerintem a ventik eltörnének.
De nem igen fogok én szívni ezzel, majd kintre veszek ventit nyárra, de nem döntöttem el még hogy abból mi lesz. Vagy egy rakat 2000-2500rpm körüli olcsó 12-es, vagy autó radiátor venti 5V-on. 12V-on még a szomszéd is hallaná. Van itthon két brutális Renault venti, az sajnos nagyobb mint a mora, de tudok vele tesztelgetni. Ebay-ről kapok 2db kínai 40 centis "univerzális" ventit 10 ezerért. Egy 450-es Chifi táp is van ami csak a port fogja.
[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
válasz HollyBoni #35344 üzenetére
Kimegy a radi mert ezt szeretném, kész.
Ha meg túl durva lesz úgy a hűtés és kéne még 200-250W fűtőteljesítmény,
elviheted a másik 580-ast SLI-be. Annak nem lesz gond meleget csinálni.ON: én vigyáznék a Phobya ventikkel. Volt nálam slim verzióban, és hát hm:
a minőségbiztosításukkal nem voltam megelégedve. Egyik eleve nem indult!
A cserének kapott meg zörgött. A másodjára cserélt már talán jó volt, de na.
(Azért nem tudom, mert azt nem vártam meg - az új tulajnak intéztem garit.)Oké, a SilverStone az nem ez az árkategória, ha abból kéne 8 db az jó 56K,
már ha rendelhető lenne mondjuk a "varázslónál". Vagy akár más kiskerben.
(Megjegyzem, hogy 1200-on a szélzaj már elég komoly. Szóval nincs mese:
ha teljesítmény kell valamit átszellőztetni, mondjuk egy MORA szendvicset,
ott zaj is lesz. Amúgy ha szendvicsbe raknád, akkor elég lenne 4 db, de ha
tényleg ennyire sűrű nálad a helyzet, akkor elég esélytelen lenne, halkan...)Szerk: ha veszel tápot, vegyél nagyot, gondolván egy jövőbeli SLI-re.
[ Szerkesztve ]
-
HollyBoni
veterán
válasz Kbhont #35343 üzenetére
Jelenleg mindkét radiátoron van 1db 20 centis venti, és leszabályozva SEMMIT nem ér. Komolyan. Benyomok egy benchmark-ot, bekapcsolom a ventiket, és megy fel tovább a CPU és GPU hőfok. Csak maxon érnek valamit, de az hangos. Nem csúsztatás ez. Ha bármit raknék rá csak olyat ami teljesen lefedi a radiátort (40 széles 40 hosszú asszem)
De tényleg ne ezen agyaljunk már mi olcsóbb meg mi jobb. Kimegy a radi mert ezt szeretném, kész. Lesz majd jobb CPU blokk is, lesz minden.
Amúgy érdekes mindenki azt mondja maradjon bent. Mikor először megláttam nekem egyből ez volt a gondolatom. Külső radi? Akkor már miért ne udvarra?
[ Szerkesztve ]
-
-
DigitXT
nagyúr
válasz Kbhont #35339 üzenetére
Ha mindenki az ésszerű megoldást keresné, kevesen maradnánk a topikban.
A most linkelt táblázatot konkrétan én csináltam Excelben még 2012-ben, nem
nagy tudomány - csak "olvasmányosabb", mint az abszolút értékeket használó.
Szerintem Zsömi entalpia diagramját rakassátok az összefoglalóba... a legjobb!ON: nem azt mondtam, hogy tom_tol rendszere a minta. Ezt találta ki: extrém!
De működik neki, évek óta. Azt nem mondom, hogy nem jár szívással, mert ha
visszaolvastok, egy pár évet, akkor küzdött a páralecsapódással, a besűrűsödő
folyadékkal, mindennel. Viszont azt -20 fok körül hajtotta, míg télen csak ritkán
van annyi... Cserébe legalább változékony. Szóval kiszámíthatatlanabb. Hogy a
fagyasztó hangos? Nem kell ugyanabban a szobában lennie, amint a gépnek...
Ahogy a chiller sem vmi halk, mint ahogy a kompresszoros hűtések (általában).
Nem tudom, kinek van otthon különálló fagyasztóládája, de olyat nem ismerek,
aki azt a nappaliban tartotta volna: spájz, konyha, pince: ilyen helyeken láttam.Ui: amikor a tetőtérben 30-32 fok van nyáron, akkor az ember el-elgondolkodik,
hogy nem lenne jobb egy külső hőcserélő? Neadjisten egy chiller odakint, ahol
nyugodtan hangoskodhat, nem zavar. És akkor feltalálta a split klímát. -
törölt tag
Be lesz rakva mindegyik ilyen kép, még az összefoglaló végéről hiányzik egy összeszerelés, feltöltés rész, meg ezek a képek, meg néhány linkesített kép.
Abból a 20 ezerből amit ilyen szelepre költene, megveheti a jobb blokkot meg 4 normális 18 centis ventit, elég egy radira is a másik meg passzívan maradhat. Mások tripla radikkal röhögve hűtik a rendszerüket némán, nehogy már 18-as megoldás ne legyen elég. De ha úgy van elég két 18-as venti is akár, vagy három 12-es a többi meg passzív.
-
HollyBoni
veterán
Ha árról van szó akkor számoljunk, de nem ez döntötte el nálam mi lesz.
Szelep: 22k
Vízhőmérő (amit amúgy is szeretnék venni) 6k
Felesleges csatik vannak itthon
Kell pár méter cső, abból a legolcsóbb is jó, legyen 2-3k
1db Y vagy T csati egy ezres (amúgy is párhuzamosan szeretném bekötni a radikat)
Sima hőmérő meg van itthon, bár jól jönne ami mutat páratartalmat is de nem muszáj szobahő alá menni.Ez így összesen 30-32 ezer. Nyáron kéne még rá valami brutális venti, de azt occsóba megoldom, meg van is itthon ami valószínűleg jó lesz.
Ehhez képest 8db Phobya PWM-es 18-as venti pcvizhutes.hu-ról: 33 ezer.
Tudom hogy szabályozva csendes venti, de az mégis csendesebb ha nincs venti. A cél az, hogy idle összesen két forgó alkatrész menjen a gépben, a pumpa és 1db HDD. De ehhez majd vizezett lap is kell.Akármilyen hihetetlen NEM kell falat fúrni, hanem fát. Minden anyag és szerszám meg van ahhoz hogy megcsináljam, komolyan kb fél óra munka lenne.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz DigitXT #35336 üzenetére
Szvsz annak a régi elektrolux frigonak is van hangja, meg az üzemeltetése se 2 Ft...
De kuriózumnak kiváló!
Nyilván pl a nitrózásnak is van létjogosultsága, de azt gondolom, hogy feleslegesen túlbonyolítani valamit nem érdemes!
Amennyiben HallyBoni szándékában áll még legalább + 4db GPU-t hűteni, akkor persze kell valami ésszerű megoldást találni, ami ár értékarányban hozza az elvárt megoldást! Abban az esetben én is biztos kiraknám és kínlódnék a napokban felvetett megoldások egyikével...
De szerintem én most a helyében egy CPU blokkot vennék, meg 1-2 ventit és még falat sem kellene fúrni!
Egyébként ezeket a táblázatokat nem lehet valahogy a fejlécbe elmenteni?
Egy FAQ menüre gondolnék.(#35337) Szia! Félre ne érts! Nem akarlak lebeszélni róla! Csupán beszélgetünk.Mindenki elmondja a véleményét, aztán levonjuk a megfelelő következtetést! (általában én se hagyom magam lebeszélni az elképzeléseimről...)
[ Szerkesztve ]
-
HollyBoni
veterán
válasz Kbhont #35333 üzenetére
Ja, nem mondtam hogy Kaliforniában élek?
Ratyi a CPU blokkom. Ha alapon menne a proci ez is vinné. Húzva kóstolgatja a 66 fokot, nekem nem tetszik. Mindenki azt mondta egy jó CPU blokkal nyernék 5-6 fokot, úgy pont oké lenne. Tavaly alapon a procit meg egy 4870x2-t is elvitt, nyári kánikulában is. A VGA passzívan nem megy 48-49 fok fölé, az tökéletes. Ha meg egyszer váltanék modernebb takarékosabb cuccokra bőven oké lenne.
Azért akarom kirakni a radit mert miért ne? Nem értem miért olyan nagy probléma ez mindenkinek.
(#35336) DigitXT: Beszéltek két sráccal külföldi fórumokon. Az egyik évek óta 25-85 fagyállót és desztvizet használ, minden probléma nélkül. Egy kanadai srác pedig télen -20C-ba kirakott 3db (!) MORA3-at, és 50-50 fagyállóval nyomta. Az valószínű nem lesz probléma. Nekem elég lenne egy 25-85 mix.
[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
válasz Kbhont #35333 üzenetére
Nem értem, hogy az a két nagy felület miért nem elég...
Mert már a kicsi szellőzés is egy nagyságrenddel jobb, mint tök a passzív üzem:
ezeket a radikat nem erre találták ki. Természetesen megértem a leszabályozott
ventik motorhangjától való félelmet, azt én sem csípem, de létezik olyan, mi nem
szenved ettől, pl. amit az Aquaductba raktam (TQ120) az néma. De említhetném
az FM181-eket, mert azok sem morgósak, és 3V körül 300 rpm-en szaladgálnak.A kinti radis - keverőcsapos - megoldás szerintem működne: aki attól fél, hogy a
fagyállós folyadék majd jól kárt tesz a PC alkatrészekben, biztos nem emlékszik
tom_tol rendszerére, ahol a komplett radi bent volt egy mélyhűtőben, és folyamat
-20 fok körüli hűtőközeget keringetett. Természetesen leszigetelte. A harmatpont
táblázatról meg annyit, hogy ha 22 fokos szobahőmérséklettel számolunk, akkor
még mindig van minimum 6-7 fok mozgásterünk, amíg NEM lesz páralecsapódás
függően a relatív páratartalomtól... normál esetben 35%-65% között szokott lenni.
Ha a keverőcsap +/-2-3 fokos hiszterézissel a (kézzel) beállított 22 fokon tartja a
gépben keringő vizet, látható, hogy 19-25 fok között fog üzemelni - ami tökéletes.Egyébként, ha műszakilag érdekli a dolog, szeretne barkácsolni, és ideje is van,
semmilyen ventilátoros megoldás nem fogja helyettesíteni a kinti radis ötletet.
Vannak a topikban, akik konyítanak az épületgépészethez, azért bátorkodtam a
kollégának javasolni, hogy itt is pörgesse meg az ötletet... Több szem többet lát.CMST2015: erősen függ a konkrét szivattyú elektronikájától... Járt nálam olyan,
ami 5V-ról is indult, de olyan is, aminek 11V kellett... már 6V-tól is jónak számít!
Amit jelenleg használok, 6,6V-tól indul megbízhatóan. Amit még nem használok,
de amúgy PWM-es, az 6V-ról. És van egy harmadik... amit még nem teszteltem.Ui: rákerestem, én sem jól emlékeztem. Nem a radija volt bent, hanem 40L "víz":
-
CMST2015
tag
A sima régebbi fajta 10W DDC-1 el tud indulni 8 volton tapasztalata van valakinek vele ? mert 7v csak remeg nem tudja elinditani 12V - 9V kiprobáltam ott még ment mert ha menne 9V alatt akkor vennék egy olyan szabályzott amit itt láttam ajánlásba
[ Szerkesztve ]
-
-
senior tag
válasz ViZion #35332 üzenetére
Ez érdekes, hogy HollyBoninak nem elég az a két nagy "dög"...!?
Nekem a 4.8ra húzott cpu + a lapon a két blok kényelmesen elmegy egy 360 és egy slim 280 radíval 2fokozatra állított D5-l úgy, hogy a ventik indulási feszültségen poroszkálnak. A szobában 22-23C' van és a víz 28 max 30 ra megy fel! Nem értem, hogy az a két nagy felület miért nem elég... -
ViZion
félisten
válasz HollyBoni #35328 üzenetére
Nekem 1 db 20 cm venti forog lassan és elég. De mittomén 5-6 db 12-est is rakhatsz rá, leszabályozod, kész.
-
HollyBoni
veterán
válasz proci985 #35330 üzenetére
Melyik S-flex? Nekem van itthon 4db.
Ez kerreg 5V-on mintállat.
Ez nem, de levegőt is alig szállít.
Mondjuk most találtam egy ilyet: [link]
-önszabályozó termosztáttal van felszerelve, mely érzékeli a kevert víz hőmérsékletét, közvetlenül mozgatja a szelep kúpját és 3-10 másodpercen belül stabilizálja a hőmérsékletet a beállított értéknek megfelelően
(#35332) ViZion: Nekem is van rajtuk 1-1 20 centis venti, ilyen:
Leszabályozva SEMMIT nem ér. Szimplán nem tudja áttolni a levegőt a lamellákon. Maxon már ér valamit, de hangos. Nem tudom hogy ez sokkal szarabb e mint a Megaflow, de az biztos hogy a mora SOKKAL sűrűbb mint a te radid. De amúgy mondtam már, ventire nem sajnálom a pénzt. Itt most azon filózok hogy kint vagy bent maradjon a radi, és nem az alapján döntök melyikkel jövök ki olcsóbban.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz HollyBoni #35328 üzenetére
Az SFlexeim nem kerregnek 4Vn sem.
De igen, négy AP aztán meg van oldva a problémád.
Gs, 1900as modelljeim vannak.
---
Más: a városban valaki árul használtan egy Lian-Li PC-08at féláron, alján lyukkal a pumpának. viszont gyanús, hogy amiatt adja el, mert nem volt elég a radiátorhely benne (azaz megsült a cucca). Pedig mennyire szép ház
[ Szerkesztve ]
-
HollyBoni
veterán
válasz proci985 #35327 üzenetére
HA veszek ventit akkor 18-as Silverstone vagy Phobya. Mindkettővel van itt topiklakóknak tapasztalata.
Van nekem itthon Yate Loon ventim, az sem varázslat. Ha veszek valami magas fordulatú ventit és leszabályzom 5V-ra kerregni fog a motor. Nálam meg 8 venti lenne, szóval 8 motor kerregne. Kösz nem.
De nagyon valószínű sima keverőszeleppel kintre fog menni a radi. Két mora hülyeség, ez már azt is überelni fogja.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
yate loon a szó amit keresel, még mindig.
-
HollyBoni
veterán
-
seniman
veterán
válasz ViZion #35322 üzenetére
Ja,hát alig 5euróért nem kell nagy csodát várni.De valahol volt is szó róla,hogy az AT-s kuplungok nem valami jók.Koolance jó,csak annak az árát is megkérik.
(#35321) HollyBoni
Az ágy alatt nem lehet túl jó a légáramlás.Nem csak el vannak hajolva a lamellák?
[ Szerkesztve ]
PSN:seniman77-----> https://psnprofiles.com/seniman77
-
ViZion
félisten
válasz seniman #35318 üzenetére
Ilyesmi, ócó típus, mondjuk 1,5 éve megy, a kettőből az egyik anya halt meg valahogy, kitakarítani, szétszedni nem tudtam.
-
HollyBoni
veterán
válasz seniman #35320 üzenetére
Az a baj hogy kegyetlen sűrűen vannak a lamellák. Most nincs kedvem kihúzni az ágy alól lefényképezni, de itt egy kép hátha látszik: [link] Szerintem oda nem lenne elég alacsony fordulaton venti. Most mindkettőn egy 20-as van, leszabályozva semmit nem ér, nem tudja átfújni a levegőt.
Nem az a gond hogy drága 8db venti, nem azért szeretném kirakni a radiátorokat. Nincs sok zsé, de igényesen és jól szeretném megcsinálni a rendszert, nem sajnálnám a pénzt 8db ventire.
[ Szerkesztve ]
-
HollyBoni
veterán
válasz ViZion #35317 üzenetére
Elásás már kicsit extrém lenne. Mindenképp az automata szelep lenne a legeslegjobb megoldás, csak hát $. A te megoldásodnál is kéne valami ami szabályozná a dolgokat.
Gondolkoztam manuális szelepen is, nem tudom mennyi szarakodás lenne. Idle alig engednék be kinti vizet, bőven szobahő felett tartanám, nem kéne azt állítgatni 1 percenként.
Mindig mikor terhelést kapna a gép kéne rajta állítani, de ha már ott is pár fokkal szobahő fölé viszem alig kell rá figyelni és még úgy is brutális lenne a hűtőteljesítménye. Tudom változik a kinti hőmérséklet is de az sem 1 percenként.
Végülis ha a monitor mellé raknék egy szobahő és vízhő mérőt, meg itt lenne mellettem a csap úgy egész jó lenne.Még gondolkozok mi legyen, még az sincs kizárva hogy bent marad és megy rá 8db 18-as venti. Bár annak az árából már vehetnék motoros szelepet is... Ha bent marad random olcsó 12-es ventiket biztos nem veszek, mert leszabályzom aztán itt lesz 8db kerregő motor. Az a legrosszabb.
Ez a srác akit feljebb linkeltem azt írta 25% fagyállót kever a vízhez és semmi gond nincs. Az már elég kb -10 fokig.
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
Nah, meglett a hiba, nem kopizom, linkelem inkább: [link]
Mackósajt bocs, ezek szerint pont a kuplung csati adta fel a harcot.
35293) seniman: ezt mondtam én: két körös rendszer. Van egy tartály, onnan szivattyú->PC (nem részletezem). Ugyan arra a tartályra egy külső kör is, ami a kinti radiba nyom. Minkor a tartályban mittomén 40°C a víz, akkor kintről elkezdi badolgozni a hidegebbet, amíg mittomén 20°C nem lesz.
Ez egyszerűbb, mint amit írtál, ha pl. kamrába vagy kvázi fagymentes helyre tudja rakni, akkor egyféle lötyi is elég szerintem.HollyBoni: van még egy megoldás, le kell ásni olyan 1,5 m mélyre a radit, ahol már nem fagy el...
-
HollyBoni
veterán
Majdnem külső radis setup Linustech fórumról
Érdekes, azt írja a srác 7 éve megy és soha nem volt gond párával (Hollandia). Ha jól látom kintről szívja a levegőt.
[ Szerkesztve ]
-
suszka23
csendes tag
-
Snip3r_HUN
addikt
válasz suszka23 #35313 üzenetére
Ez a topic az épített vízhűtésekkel foglalkozik,itt talán nagyobb sikerrel jársz : Ház ventilátorok
[ Szerkesztve ]
In space, no one can hear your coils whine... | HP Omen 15 | PS4 Slim 1TB | Huawei P20 Pro
-
suszka23
csendes tag
Sziasztok!
ALPENFÖHN ventilátort készülök venni, mi a véleményetek, tapasztalatotok ezekről a ventikről?
A radit szeretném hűteni velük!ALPENFÖHN WING BOOST BLACK-WHITE 140 "B" KATEGÓRIA
ALPENFÖHN BROCKEN 2 PCGH-EDITION 140 "B" KATEGÓRIA[ Szerkesztve ]
suszka
-
nagyúr
válasz Plasticbomb #35304 üzenetére
nem szokott kigyulladni az ilyen, mert olajba van merítve, így az égéshez szükséges oxigén nincs jelen. ha valamiért túlmelegedne, lekapcsol.
[ Szerkesztve ]
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
Plasticbomb
addikt
Ki látta Lunis Mineral Oil hűtésű gépét? Linus fórum
Ebben az esetben (Azon kívűl, hogy nekem nagyon tetszik a megjelenése a cuccnak.), mik a lehetséges pozitívumai és negatívumai egy ilyen rendszernek? Gondolok itt pl a tűzállóságra is... Első pillanattól az jut az eszembe, hogy nem kaphat-e könnyen lángra az olaj benne?
ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)
-
HollyBoni
veterán
válasz seniman #35302 üzenetére
Úgy értettem abban hasonló hogy ezt is azért állítgatni kell.
A fagyálló ami itthon van azt írja 30-70 keverési aránnyal már -15-ig bírja, nem tudom az ártana e valaminek.
Francba, nem gondoltam hogy ez ilyen bonyolult lesz. Ha az erős fagyálló nem árt a cucoknak szvsz valami szelep lenne még mindig a legjobb opció ami automatikusan szabályoz, de nem tudom létezik e ilyen. Én hülye azt hittem az is olyan amit linkeltem.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
- Energiaital topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Autós topik
- iPhone topik
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- OLED TV topic
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest