Hirdetés
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Korábban érkezhetnek az új hajlítható Samsungok
- Megjelent a OnePlus 13T
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- VoLTE/VoWiFi
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
andatti
senior tag
Bocs, Cigam, akkor átmegyek oda... (fel sem merült, nem tudtam...)
Háát, a telepítéssel látszólag? máris elakadtam...
Úgy tűnik nem csinál semmit...Felül középen kiírja, hogy MX 21.1 (wildflower)
A bal alsóban Alt F1 see boot process
A jobb alsóban Alt F10 return here
De, felül a verzió alatt nem csinál semmit a "7db üres O betű, vagy 0"...Vagy csak Alt+F1 billentyű kombinációra mutatná, hogy hol tart? (ezt jelenti a jobb alsó szöveg? - vagy mást takar a see?)
Update...
Megnyomtam az Alt+F1-et, de, csak annyi történt, hogy a bal felsőben villog egy alsó vonás, viszonylag intenzíven... -
andatti
senior tag
Tegnap felvettem egy indítást, de nem volt semmi, kb. 2 perc 20 mp volt. (mire jelszót kért) Viszont tényleg nem írt ki semmit közben.
Amikor ma reggel akartam indítani, akkor derült ki, hogy ki sem kapcsoltam... mert megjelent az óra... De semmi lassulása nem volt, pedig régen, win alatt nagyon nem szerette, mindig újra kellett indítanom ilyen esetben.
Nézegettem az neten mit írtak az MX-ről... meg van fent több magyar nyelvű yt videó is... Egyre jobban tetszik. Ott is azt írták, amit ti írtatok, hogy nagyon stabil, közepes erőforrásigényű (bármit is jelentsen), sokkal ritkábban kell frissíteni... De még mindig tartok tőle, hogy a gyönge angolom lehet, hogy kevés lesz, de akkor majd ide írok... Szóval ma valamikor megpróbálom ezt felrakni... -
andatti
senior tag
Ezt most nem értem...
Májkimiki 64-eshez adott letöltési linket. Akkor mégis jobb lenne egy 32-es verzió? Ott ebből is volt vagy 4 féle verzió...
Mivel tavalyi elvileg meddig nem kell hozzányúlni?
+ Úgy tűnt, ehhez kevesebb infó van, és kevésbé tud magyarul. Az nem gond?Ami videót láttam tetszik az MX is.
++
Mivel más is említette a billentyűzetet...
Utólag is lehet állítani még? Beállításokban keressem? Mert ha a szerveren írok nem mindig azt írja, amit én ütök... -
andatti
senior tag
válasz
#63718632 #40224 üzenetére
Oké, már töltöm is a linkedről...
Holnap korán kelek, de szerdán, vagy csütörtökön jelentkezem, hogy lecseréljem akkor ezt, ami van, majd arra. Ha u.o. könnyű lesz telepíteni, mint ezt, akkor simán meglesz. Már néztem, hogy itt van külön progi a telepítő pendrive készítéshez. (felülírja a régit)Nincs nagy elvárásom, böngészésnél hajlamos vagyok 10-15 fület nyitni, van, hogy többet is. yt videók, néha stream böngészőből, tv stream előfizetés az nagyon nem ment eddig sem. word, excell, jegyzetek... Ha tanulok, akkor jól látszon. mivel gyönge a hangszóró, úgy is fülessel... a már említett ftp, távoli asztal kombóval, videó meg vlc-vel... Ha olvasok, akkor nagyítom az oldalakat, vagy a betűméretet, de ez nem lassító tényező szerintem.
Azt látom, hogy xp-hez képest ez már sokkal jobb, akkor MX még dob majd rajta...Úgy lehetne több infóhoz jutni, ha videóra venném az indítást, bár kétséges, hogy abból olvashatóan látszana-e, amiket kiír közben...
-
andatti
senior tag
válasz
#63718632 #40219 üzenetére
Pedig azokkal a progikkal, amik települtek alapból én úgy láttam, hogy alig használt a 4 Gb memóriából... még a felét sem. Mennyi lenne ideális? Tudok olyan (rendszergazda) tagot, aki 64 Gb-os memóriájú asztali gépet nyüstöl, de az már extrémnek tűnik... 8, esetleg 16?
Akkor ez tényleg öreg gép és egyre lassabb lesz? Amit írtál, hogy másik op rendszert kell(ene) feltenni rá és akkor jobb lesz? Elhúzza még 1-2 évig?
-
andatti
senior tag
-
andatti
senior tag
Azt elfedtem korábban megkérdezni, hogy ubuntun van-e standard idő arra, hogy felálljon a rendszer? Nem összehasonlítgatásra, csak azért, mert "frászt" kapok tőle újabban.
Telepítés után pikk-pakk felállt a rendszer, de a 7végén már egyre lassabban, először egy sort írt ki a tetején, aztán kettőt, ma délelőtt használtam, kb. 6 órát, és most mikor újra bekapcsoltam nem volt elég a képernyő a kódsoroknak, amik lefutottak, végül 5-8 percig nem tudott felállni a rendszer (fekete képernyő, egy villogó alsó vonással... ami nagyon idegesítő volt... végül újraindítottam, és kb. 5-6 perc után jelent meg a jelszókérés.
Szóval ezt nem értem, hogy miért tart egyre tovább. A kódsorok megsokasodását sem értem, de, ha neki ez kell a "karbantartáshoz", akkor oké, majd megszokom.Amikor még 1 sort írt csak, azt (pár napja) 3.-ra lefotóztam, clean, files, és block-ot írt ki a számok mellett, ami normál működésnek tűnt. Amikor 2 sor lett, abban volt errors, de nem tudtam megjegyezni és el is tűnt, mire lefotóztam volna... és mivel felállt a gép, úgy gondoltam, hogy javította. A sok sort viszont nem értettem most.
Ha van konkért parancssor, amivel utólag megtudhatom, hogy ez mi volt, vagy van-e gond a géppel, azt megköszönném. (és újfent bocs a "konyhanyelvért", tényleg ismeretlen terület ez nekem...)
-
andatti
senior tag
válasz
#63718632 #40198 üzenetére
Igazad van, mindegy. A lényeg, hogy fut és amire nekem kell, azokat tudja csinálni...
A segédprogramok között van egy "lemezek" nevű, ami 3 partíciót írt ki.
Itt írja, a vinyó Hitachi. Szóval van
1 partíció 1 Mb bios,
2 partíció fájlrendszer 538 Mb-os FAT 32 bites ebből 531 Mb szabad
3 partíció fájlrendszer 250 Gb-os 218 Gb szabad...Akkor a kb. 32 Gb foglalt területből kell levonni a 11,9 Gb saját cuccom, és marad közel 20 Gb amit a gép használ.
-
andatti
senior tag
válasz
#63718632 #40194 üzenetére
Hmm, akkor mégsem jó ötlet, hogy az asztalról jutottam a terminálba, mert nekem kiírja a parancssorba, hogy asztal, és utána írtam be az lsblk parancsot...
Az asztalt pedig nem is tudom kivenni onnan...
Azaz közvetlenül kéne terminált nyitnom, amire még nem jöttem rá, hogy hova kell kattintani, mert az asztalról egérrel mégsem jó akkor... -
andatti
senior tag
Az írásod alapján már sikerült rájönnöm. Ha nincs megnyitva semmi, akkor az asztalon egy jobb klikk az egérrel és a felugró menüben ott van, hogy "terminál"... Oda írtam, amit most írtál.
[kép]
Itt 232 Gb ot írt ki, ha jól figyeltem... Vagy a sok felette levő mappát még hozzá kell adni? és nem ír összesent. Ha pedig összesent írt, akkor nem egyezik azzal, hogy a lemezkezelő progi azt írta, hogy 244,5 összesen.
Vagy nem jó helyen voltam, amikor a parancsot adtam...A crome sokat "eszik" azt látom, de legalább nem resetig fagyott le, mint a winben, itt 3x kérdezte meg a várakozást, aztán meg tudott javulni...
-
andatti
senior tag
Abból fakad a félreértés, hogy a lemezhasználat kezelő program (ami alapból települt, amikor felkerült az Ubuntu) két " vízszintes oszlopban" közöl adatot, egyszer azt írja ki, hogy
218,3 elérhető
244,5 Gb összesen
A saját mappát pedig külön tüneti fel 11,9 Gb-al... (ott csücsül 3 film, 1 pdf és egy mentett dokumentum) A kettő együtt pedig 244,5+11,9=256,4 Gb nem egyezik a 251 Gb vinyómérettel, (amit az első nap olvastam ugyanitt) mert én a 251-ből vontam le a 218,3-at... Azért írtam a kb. 30 Gb foglaltságot...De, ezek után már a vinyóméretben sem vagyok biztos... Win rendszerben tudtam megnézni ilyen-olyan progikkal, hogy mi mennyi, stb. Itt még kezdő tanuló vagyok/maradok...
Míg másutt, a duble commanderben azt írja ki, hogy 191,7 Gb szabad... Az megint borítja a fent írtakat... a 11,9 Gb felvitt saját adat mellett is...
Szóval ezért nem értem/nem értettem.
A "Terminálban mond már neki..." sajnos nem értem.
-
andatti
senior tag
válasz
gregory91 #40179 üzenetére
Mindenkinek köszönöm a válaszokat!
Végül a gnome kommander nem vált be, mert belefagyott, kiírta ugyan a(z) (csatlakoztatott) eszközt, de hiába böktem rá, összeomlott, küldte is a jelentéseket... Aztán telepítettem a file zillát, (ftp-hez) de az nem látta a külső eszközt...
Majd leszedtem a duble commandert és lőn, az látta a 2 terrás külső vinyót, kattintva bele tudtam menni a fájl rendszerbe és ftp-re is fel tudtam menni, és dupla ablakos... ...szóval igazad lett. Valóban. Így nem kell "bántanom" a laptop vinyóját, mehet egyből a külső eszközre...A közel 30 Gb nem tudom hogy jött össze, a lemezkezelőn mutatta, hogy 251 Gb a kötet és 219,2 Gb a szabad... Pedig semmi fájl nem volt akkor még tárolva.
A nyelvi beállítást majd még megnézem, bár elvagyok vele így is. -
andatti
senior tag
Már ez marad, egyenlőre biztos. Megnéztem 30-31 Gb-ot evett meg a 251 - ből... De, később még lehet, hogy teszek fel más kiegészítőket...
Holnap megyek melóba, és hetek óta nem tudtam vinni...
Közben a távoli asztal is megoldódott, mert bár a Reminna nekem nem vált be (mert a képernyő közepén egy viszonylag kis ablakban mutatta csak, amit sehogy nem tudtam megnagyobbítani, + levágta a jobb oldalát és az alját, csúszka nélkül, így pedig használhatatlan volt), de a "remotedesktopclient" viszont igen. Igaz, az egyből teljes képernyőn jelenik meg, abból meg kilépni nem egyszerű, esc-re sem reagál (nem találtam beállítást), de, van egy billentyű a klaviatúrán, ha azt megnyomom, akkor megmutatja az összes futó progit, külön ablakokban, úgy már kezelhető.
A gnome commander is jól helyettesíti a tc-t, bár ott meg letöltésnél hiányolom, hogy nem mutat sem %-ot, sem sebességet, sőt, végig 0 egy külön ablakban, ami, ha letöltötte, akkor pedig bezárul.
A nyelvi frissítés valamiért nem lett tökéletes, van, ahol angolul kezdi és magyarul fejezi be...Mind1, ezekkel együtt lehet használni. A semmi helyett bőven elégedett vagyok.
Ezen felbuzdulva, lehet, hogy majd megpróbálom a félretett asztali gépre is feltenni... Annak is kétmagos procija van, (igaz, a legelsők közül való) akkor arra is van esély, hogy jó lesz ez. (ha már a win7 és win10 nem ment fel arra sem...) -
andatti
senior tag
Köszi a választ.
Nem vagyok kezdő, csak linux tekintetében...
Emellett az is gond volt, hogy a saját eszközeim elavultak. Azaz van jó laptopom, de céges, és azon minden le van tiltva. Az asztali gépem bedöglött, mert meghalt a vinyó és az is őskövület, hiába cseréltem benne vinyót, nem ment fel rá, se a win7, sem a 10...
Szóval a tanácsod alapján elővettem egy win7-et futtató laptopot, ami szintén korlátos, de legalább tudtam a 3.3-at telepíteni... Ezzel már nem volt gond. mire kitaláltam volna, hogy a 4 lehtőségből mit kellene választani elindult a logó... és végül szépen végigvezetett a telepítésen.Azaz az Acer laptopról írok, immár Ubuntu alatt...
Tehát felment rá a legfrissebb, 64 bites verzió... Egyből kiírta, hogy vannak frissítések, amiket engedélyeztem, de sajnos volt, ami nem teljesült...
"Nem lehet telepíteni a frissítéseket:
(null): cannot refresh "snap-store": snap "snap-store" has runninng apps (ubuntu-software), pids:4086"
Ennek kapcsán van kérdésem, hogy mi a teendőm? Vagy nincs, hagyjam figyelmen kívül?Összességében eddig elégedett vagyok, bár picit zavaró, hogy sok mindent angolul írt ki, és a bal oldali "menü" rendszert is szokni kell, van, hogy sokat gondolkodik, de ez a gép kora miatt van... Szóval köszönök minden segítséget MINDENKINEK!
Ui.:
Ami a win rendszerben "távoli asztal kapcsolat" azt itt hogy találom meg? Néztem a segédprogramokat és a felhős részt is, de nem jöttem rá, hogy melyikkel tudok belépni a szerverre... -
andatti
senior tag
Háát, őőő, izé...
Ez nem sikerült. (még...)Onnan indult, hogy az ajánlott rufusz nem jött össze... Végül a 2.14 -es verziónál kérdezte csak, hogy "telepíti..." az XP-re.
Amikor elindítottam rögtön belekötött, ([kép] mellékelve), valami verziószámmal volt baja...
A telepítő pendrive így készült el...
Amikor telepíteni akartam, akkor pedig ez [kép] fogadott...Pedig azt az ISO -t szedtem le, amit írtatok, a legfrissebbet...
Így még nem derült ki számomra, hogy a 64 bites jó lesz-e... Vagy a hibaüzenet már amiatt van, hogy nem lesz jó? -
andatti
senior tag
32 bites verziójú linuxra találtam egy alapból [link] angol weboldalt, ahol 14 félét ajánlanak... Háát, minimális rendszerkövetelmény alapján tényleg debian alapúak vannak ott, ami bíztató, de már a bőség zavara (én laikusként nem tudnék választani) és, ha nincs belőle magyar verzió, akkor felejtős...
De, szót fogadok és megcsinálom a telepítő pendrive-t, az ajánlott ISO képfájlból, hogy kiderüljön mi a helyzet...
-
andatti
senior tag
Köszönöm a válaszokat.
Bocsi, h ilyen lassan haladok, de...
Szóval még mindig azon filózok, hogy BIZTOS felmegy-e rá a 64 bites linux... próbáltam valami online chek oldalt keresni, de nem sikerült...A mellékelt kép mutatja, hogy ez a proci x86-os... és ninc-s ott zárójelben, hogy tudja a 64-et (is)...
Az X86 family 6 model 23 ... 2294 Mhz processzor verzió (lásd a képen) "aggaszt", hogy ez nem lesz jó a 64 hez...
Az ISO képfile-al nincs gondom már. volt egy win10-es telepítő pendrive-om, azt elhánytam, nem találom, de van másik, majd azt leürítem és akkor feldobom oda...
Csak, ha mégsem lesz jó, akkor úgysem fog csinálni semmit és kereshetek egy nem túl régi 32 bites valamilyen linuxot... A Puppit dobta még ki a google, de az mintha 2014-es lenne, és telepítő fájlt ahhoz sem találtam, csak említést...
Azért péntek 20h-ig jó lenne valamit feldobnom, szóval hátha összejön vmi...Bár az 1366x768 képpont a max felbontás és már 10-20 perc után fárasztó... Ha nem lehet rajta változtatni, akkor nem biztos, hogy érdemes vesződni vele, mert a betűk is zavarnak, megnehezítik az olvasást. Pedig épp emiatt lenne majd használva, hogy sokat írjak rajta... [kép]
-
andatti
senior tag
válasz
growler #40125 üzenetére
Akkor szerinted működni fog a 64 bites, azaz fel lehet telepíteni?
(Kipróbálás volt már pár éve korábbi verziókkal, de nem volt szörnyű, igaz nem is volt stabil, de most, mentés után, inkább egyből telepítenék...)Közben keresgéltem és itt:
https://ubuntu.hu/p/10-egyeb-valtozatok-letoltese
találtam egy rejtélyes BeLin 6.0 MATE asztali verziót 32 bites verzióban, amit leszedek a biztonság kedvéért, mert, ha a 64 bitesre nem reagál, akkor az talán jó lehet, de a neve ennek sem mondott semmit és mintha tavalyi lenne... 2021 10. hó?! -
andatti
senior tag
válasz
lev258 #40123 üzenetére
Köszi!
Mondjuk a design izgat a legkevésbé...
leszedem xubuntut és megnézem sikerül-e felrakni...Ez a 32 vs. 64 bites verzió választási lehetőség érdekelne, hol tudom megnézni? Vagy telepítésnél automatikusan megkérdezi majd?
A gépen ennyit találtam csak:
2002-es XP fut a gépen, a 3-as szervízcsomaggal..
Emellett
Pentium Dual Core CPU T4500 @ 2,3 GHz
2,29 GHz, 2,93 Gb Ram - tehát tényleg 3-at lát csak.
Videókártyára annyit ír, hogy Mobile Intel(R) 4 series Express Chipset Family + LogMeIn Mirror DriverUpdate:
Most néztem, xubuntu is 64 bites verzió... 32-est nem is látok...
https://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/daily-live/current/
igaz, a szerveren nyitottam meg, mert a laptopon böngészni sem tudok a chrommal, xp alatt...De, ha van magyar letöltési oldal, akkor inkább ott próbálkoznék...
-
andatti
senior tag
válasz
lev258 #40120 üzenetére
Köszönöm a gyors választ!
Oké, szűkült a kör 2 verzióra. De melyik lenne a jobb? Mi a különbség köztük?Igen, igazad lehet Tordai Tibi, mert a VLC-ből is az ment fel, amikor nem pendirve-ról akartam indítani... A probléma gondolom nem orvosolható, mivel a hardver adott, vagy igen?
-
andatti
senior tag
Hello!
Remélem jó helyen járok...
Van egy Acer Aspire 5734Z (őskövület) laptopom, amit "örököltem". XP fut(ott) rajta. Most volt szerelőnél memória bővíéts miatt. 6-ot nem lát, 4-ből pedig csak 3-at... Pedig úgy olvastam, hogy 2-ről bővíthető 4-re... Szerelő szerint felejtsem el a win verziókat, így marad az ubuntu...Kérdés, hogy jó lesz-e? (mindig wint tettem valamilyet a régi pc-imre... )
(Máskor olvastam, hogy amit a win nem lát, attól még az ubuntu sikeres lehet, azaz lehet, hogy fogja látni a 4 gigát... )
Kérdés, hogy melyiket próbáljam meg feltenni? A legutolsó (stabil) verziót, vagy valamelyik régebbit?
Illetve mire számíthatok? Hiszen laikus vagyok...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Lexus, Toyota topik
- EA Sports WRC '23
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Filmvilág
- Internet és kábel TV hálózatokról kötetlenül
- Feltörték a PROHARDVER!-es regisztrációmat! (vagy elvesztettem a belépési emailcímet, 2FA-t)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! - A világ legerősebb RTX A-s tervezőgépe (vapor chamberrel)
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H310CM i3 8100 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Bitfenix Neos 500W
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest