- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Redmi Note 7 - nota bene
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Google Pixel topik
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Tényleg helyettem elpakol ez a porszívó? - Roborock Saros Z70 teszt
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
A Libre mindenen és minden formátumban lassú.
Első indulásnál a szoftverek 90% ekkor hozza létre a neki kellő könyvtárakat, fájlokat, mindent ami kell a működéshez.
Én pl. Snap Opera böngészőt használok. Nem kicsike, egy igazi mammutszoftver.
Nem veszek észre drasztikus eltérést ez, meg egy debes Opera között.
Utóbbi csak megmaradt , használni nem tudom mert 1,5 éve nincs 18.04-re debes, így össze tudom hasonlítani.
Zárd be majd nyisd meg ismét a Libre-t.
Változás? -
urandom0
senior tag
Azért manapság szerintem kevés olyan program van, ami csak Ubuntura létezik. Én pont a napokban futottam bele abba, hogy a GlobalProtect VPN kliensét kellett volna használnom, és azt mondták, hogy ez csak Windowsra, Mac-re, és Ubuntura van. Aztán kiderült, hogy van Fedorára/CentOS-re/RHEL-re is, a CLI kliens pedig elfut bármelyik disztrón...
A másik ilyen, a VeraCrypt. Ha megnézed, a Raspberry-s letöltések között csak Debian és Ubuntu van. Ezt úgy szoktam csinálni, hogy letöltöm a legújabb CLI-s Ubuntu csomagot, kicsomagolom, és tulajdonképpen egyetlen egy lényeges fájl van benne, maga a futtatható veracypt bináris, a többi csak töltelék. Ezt bemásolom a $PATH-ba, és simán tudom használni Rocky Linuxon. -
-
A Linuxnak nincs zászlóshajója, bárki bármit használhat.
Én ezzel ugyan továbbra sem értek egyet mert irgalmatlan már a katyvasz de állítólag ez a szépsége...Témára vissza,
Natessék és még megszólnak hogy leragadtam 18.04-en. Még mindig egészen használható.
A Snap, ugyanúgy mint bármelyik más konténeres megoldás, tökéletesen jó a maga helyén, a maga felhasználási módján, azt nem ragoznám hogy nnak aki vete a fáradságot és átrágta magát a működésének kicsit rejtett bugyrain.
Amúgy szerintem a Snap vastagon magán viseli a Linuxra néha jellemző töklogikus megoldásokat, megfejelve az Androidra hajazó faék telepítési és könyvtárszerkezettel.
Legalább itt tudom mi hol van, nem szétszórva a /alatt 40 helyen 1 szoftver alkotóelemei, konf fájljai sb. -
urandom0
senior tag
Az Ubuntu már csak a laikusok szemében a Linux világ zászlóshajója, akik valahol valamikor hallották, hogy a legnépszerűbb disztró az Ubuntu, és azóta ez él a fejükben. De aki kicsit tájékozottabb, az tudja, hogy a Mint már rég átvette a helyét, a fórumokon is mindig azt ajánljuk, a Distrowatchon is az az első... Ubuntu lassan kiesik az első 10-ből is.
Múlt héten telepítettem Ubuntut, nálam van ufw, és a nyelvi hiba sem jött elő.
A Gnome Tweaks viszont elavultnak számít, helyette a Refine van (bár míg ez a változás lecsorog Ubuntu-ékhoz is, addig még eltelik pár év). Gnome Software nincsen azóta, amióta Snap Store van, nyilván azért, mert azt szeretnék, ha minden snapból lenne telepítve (ezért nincs Synaptic sem). Ez az irány Ubuntuéknál, lehet szeretni, nem szeretni, biztos sokan nem szeretik, de szerencsére van Ubuntu helyett másik disztró, amit lehet használni.Azt aláírom, hogy az Ubuntu előnye mára eléggé elpárolgott. Régen jó volt, amíg kezdőbarát volt, és a Debiannál frisebb csomagokat kínált. De manapság egyedül talán a közösség mérete az, ami az Ubuntu mellett szól.
-
Alveus
tag
Én pont tegnap raktam fel, az tény, hogy a telepítője kritikán aluli, nem találkoztam semmilyen anomáliával, bár igaz, hogy én hagytam felmenni netre, hogy letöltse ami kell.
A nyelvi problémára, szerintem neked nem töltötte le a teljes magyar nyelvet, hanem csak ami a telepítőben van, a beállításoknál a nyelvek kezelése résznél nézd meg, hogy nem-e írja, hogy a nyelv hiányos, ilyenkor általában felkínálja a letöltést. 1 próbát megér
-
urandom0
senior tag
A nyelv miatt más is panaszkodott.
A mappák neveit úgy kell megváltoztatni, hogy átnevezed őket
És utána az ~/.config/user-dirs.dirs fájlban is átírod az elérési utakat, vagy használhatod az xdg-user-dirs-update parancsot is, de az első módszer egyszerűbb.
Végül kijelentkezel-visszajelentkezel, és jónak kell lennie. -
cigam
titán
Gnome-tweaks, gnome-shell-extension-manager, synaptic, gnome-software, ufw, ezek nincsenek natívan telepítve, amit nem értek, hogy miért?
Mert nem mindenki használja őket, nincs szükség rájuk alapból. Nem értem a "problémát". Ez éppen olyan egyéni ficam, hogy kell-e programindító parancsikonok az asztalra, vagy felesleges.
A magyar mappanevekhez nem kell kilépni/belépni, vagy újraindítani a rendszert? Régebbebről rémlik ilyesmi. Ha nem, jelentd be hibára! Hogy évekkel később lezárják azzal az indokkal, hogy már nem támogatott az a verzió
-
Monomániám sokadszor, bocs ha már unalmas de sajnos releváns.
Majd ha lesz natív tárolóba Onedrive kliens, Mega, Opera böngésző, Viber, Chrome és még 100 app, akkor én is onnan telepíteném, nem webes deb meg ppa.
Egy nyamvadt használható képernyőrögzítő nincs, pl. Vokoscreen (pedig ezt még Windowsra is portolták, azon is használom), csak ezért egy OBS ágyúval verébre szindróma.
"Csak" ennyi ppa van nálam (meg külsős deb telepítés + 5-6 szoftver amit manuálisan kell frissítgetnem) hogy nekem megfelelő legyen a rendszer szoftverezettsége.
És még hozzáteszem hogy a használt szoftvereimnek a kb. 50%-át a KDE Plasma hozta magával, natúr Ubuntunál az Ubuntu tárolókba hírből sincsenek és alternatíváik se.
Mostani tapasztolatomat már nem is említeném, több főverzióval elmaradt programok vannak a tárolókban.
Ellenpélda a Snap. Bár kezdem nagyon megutálni de 100x bőségesebb a szoftverkínálat, és teljességgel naprakészen tartják. -
-
daninet
veterán
hát.. én mindent flatpackből telepítek
próbálok visszaemlékezni volt-e bármi fontos amit zypperrel raktam fel de szerintem semmi. Ezt a kodek dolgot sem értem, ezt hozzák fel mindig negatívumnak. Windows XP-n telepítettem utoljára kodeket
VLC-nek van saját kodekje, Firefoxnak is. Ha felrakom a kdenlive-ot videót szerkeszteni annak is van. Jön a flatpackkel. Mire kell a kodek? Vagy te nem használsz flatpacket egyáltalán?
Zypper meg... hót ugyanaz szerintem mint apt. Beírom, hogy zypper install aztán pörög a terminálban a formázatlan szöveg. Nala az egyetlen ami látszólag kicsit is próbál ezen változtatni.
Zypper repójában nincs tldr de kb ez az egyetlen amivel együtt kell élnem. Elvileg van valami python3 verziója ami használható lenne ha nagyon nem tudnék nélküle élni. -
daninet
veterán
Lutrisból próbáltam. Átváltottam opensuse-re és minden bajom megszűnt. Mind. Az smb csatolás, a hangeszköz váltogatás, a Lutris bajai.
Epic is megy azonnal. Valami nagyon rossz volt a kubuntu telepítésemmel pedig nem mókoltam rajta semmit. Elég rossz "első" tapasztalat volt. Kitartó vagyok az ilyenekkel, nem tántorított el, de rossz PR linuxnak ha valaminek ennyi baja van és az ember elsőre egy ilyen populáris disztrót választ. Lehet, hogy hardver specifikus volt a baj, vagy user specifikus, nem tudom.
Lényeg, hogy megoldódott.Boldog suse user vagyok most.
Egyetlen baja, hogy lassan bootol, fogalmam sincs mit csinál, de 1+ perc. Mind1 túlélem, működik. Többnyire úgyis alvóban van.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- EAFC 25
- SkyShowtime
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- BestBuy topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG 325CQRXF QHD VA 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest