- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Erős specifikáció, kompakt formában
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Thocy a ZAGY #43016 üzenetére
Próbáltam pár napig egy n100 procis minigépet is, teljesen vállalható volt arra
Nekem pont egy ilyen procis a másodlagos gépem, bár az nem kifejezetten minigép, hanem integrált Mini-ITX alaplapból lett építve.
-
válasz
tordaitibi #43013 üzenetére
Tegnap egy laptopon frissítettem a Linux Mintet. Azon is valami korábbi N**** processzor dolgozik, de szerintem 2 órát simán ment a frissítés. 21.3-ról frissítettem 22-re lol. Hát, nem volt semmi élmény.
-
válasz
tordaitibi #43010 üzenetére
A J4125 igencsak az alja a 4 E maggal. Nekem az 5600x-szel meg nem mondom meddig, de legalább 5 másodpercig gondolkozott a LibreOffice snap megnyitásán, ami szerintem nevetséges.
-
válasz
tordaitibi #43006 üzenetére
Jelzem, a LibreOffice flatpaket felraktam Mintre. Azonnal indul.
-
válasz
tordaitibi #43002 üzenetére
Bocsánat, közben erre nem válaszoltam tegnap.
A Libre mindenen és minden formátumban lassú.
Ez egyszerűen nem igaz, mert a mondhatni hagyományos DEB formátumban nem lassú. Se nem indul lassan, se nem tölt be lassan, szóval jah. Még a flatpaket kellene tesztelnem, azt valószínűleg valamilyen más rendszer alatt fogom megtenni kíváncsiságból. Talán Fedora alatt, mert ők igencsak az élen járnak a flatpak integrálásban. -
válasz
tordaitibi #43002 üzenetére
Első indulásnál a szoftverek 90% ekkor hozza létre a neki kellő könyvtárakat, fájlokat, mindent ami kell a működéshez.
Minden indításnál ilyen tetű lassú. -
Felraktam a LibreOfficet snapben. Hihetetlen, hogy milyen lassan nyílik meg... Azt hittem, hogy lefagyott a gép, közben nem.
6 magos AM4 proci 3600-as CL16 DDR4 ramokkal és 3. gen NVMe SSD-vel, ha ennyit kell rá várni, akkor nem tudom, hogy milyen gépre szánták a snapeket? -
válasz
tordaitibi #42990 üzenetére
A Snap szerintem szervereknél lenne jó, desktopon nem sok értelmét látom. A flatpak is egy jobb megoldás, egyfelől azért is, mert nem zárt és közösségi. Urandom írt róla blogbejegyzést, érdemes elolvasni.
-
válasz
urandom0 #42989 üzenetére
Na meg tudtommal, ha valaki valamit meg akar írni Linuxra, akkor elsőnek Ubuntura teszi. Ebben biztos benne van a Canonical keze is, meg az is, hogy az enterprise világban még mindig erős helyen van. Vannak olyan Windowsos programok és driverek, amiket elsőnek Ubuntura hoznak le. A Mint is Ubuntu alapú.
-
válasz
urandom0 #42985 üzenetére
A mappák neveit úgy kell megváltoztatni, hogy átnevezed őket
És utána az ~/.config/user-dirs.dirs fájlban is átírod az elérési utakat, vagy használhatod az xdg-user-dirs-update parancsot is, de az első módszer egyszerűbb.
Végül kijelentkezel-visszajelentkezel, és jónak kell lennie.
Tudod ki fog ezzel sz*rakodni? Egy ilyen alapvető funkció nem működik normálisan, hogy a home mappában szereplő almappák nem a saját nyelvemen jelennek meg és el kell kezdeni turkálni a terminálban a javításért??? És ez a Linux világ zászlóshajó disztrója? Ugyammá... A másik kolléga válaszára nem is reagálok, mert a szokásos mellébeszélés/hozzászólás gyűjtés.
20.04 LTS volt az első disztró, amit valaha kipróbáltam a Linuxból. Hibátlan élmény volt a Focal Fossa. De ez... Ez valami borzalom. Ráadásul tele ezzel a snap szutyokkal. Csak próbára tettem fel egy másik SSD-re, de törlöm is le, megyek vissza a Mintre. Biztos vagyok benne, hogy mióta a snapet beletették a rendszerbe azóta kezd el így lefelé ívelni a minősége.
-
Felraktam az Ubuntu 24.04.2 LTS-t. Vegyesek az érzéseim. Kezdjük ott, hogy a telepítéssel is kínlódtam, partícionálás közben folyamatosan megszakadt a telepítő. 10 perc fórumos turkálás után kiderült, hogy "safe graphics" módban érdemes indítani a telepítőt, különben megszakad. Ez mellett érdemes beállítani a repülős üzemmódot is.
Telepítést követően a nyelvi csomagok beállítása és a rendszer felfrissítése után a /home-ban lévő mappák neve angol maradt (documents, music, videos, stb.), ami rém kellemetlen. Egyelőre semmivel sem tudom őket megváltoztatni. A konyhakész állapotot úgy érzem teljesen el kell felejteni. Gnome-tweaks, gnome-shell-extension-manager, synaptic, gnome-software, ufw, ezek nincsenek natívan telepítve, amit nem értek, hogy miért? A Bluetooth beüzemelését nem tudtam megoldani (Minten sikerült), a HDMI-ról érkező hang szó szerint recseg. Az App Store-ban nem tudom kényelmesen menedzselni a már feltelepített alkalmazásokat. A Snapek frissítése automatikusan vagy nem beállítható, vagy az erre vonatkozó beállítást nem találtam még meg.
Összességében jó rendszer lesz belőle, ha egyszer sikerül belakni, de a Mint ehhez képest még mindig konyhakészebb.
-
válasz
Mtbsrác #42934 üzenetére
Nem tudom mi az oka neki, Minten is szívtak többen is a közelmúltban NTFS-re formázott partíciók felcsatolásával. Megjegyzem nekem Debianon nem volt ilyen problémám... Soha!
A fájlrendszer javítása nálam is segített, viszont ennél meg nem árt vigyázni, mert a felugró figyelmeztető üzenet is jelzi, hogy akár adatvesztés is lehet belőle. -
válasz
tordaitibi #42415 üzenetére
Jaaa, hogy utólag kigyomlálni. Végülis igaz.
köszi!
-
válasz
tordaitibi #42173 üzenetére
Én most vettem egy 10 terás HDD-t, már majdnem a fele tele van. LOL
-
Nem tudom, én csak arra emlékszem, hogy nézek YouTube-on egy videót, ahol egy srác azon filozofál, hogy most Snapet vagy Flatpaket érdemes használni. Én meg lesek, hogy tulajdonképpen minek is kéne bármelyiket is... Na de én még kezdő vagyok ehhez és nem érthetem ezeket a nagy összefüggéseket.
-
válasz
daninet #42158 üzenetére
Nem nagyon szeretik még mindig a Flatpaket itt a fórumon, pedig már nem egy új találmány. Divat YouTube-on pl. a Debiant is Flatpakkel tuningolni, holott annak a rendszernek pont az a legjobb, ha csak a saját tárolóiból telepítesz rá, mert azokkal már ezerszer letesztelték a rendszer működését.
-
válasz
daninet #42153 üzenetére
Egy darabig én is használtam Tumbleweedet, nekem a zypper nem tetszett és az, hogy a kodek csomagokat külső tárolókból kellett letölteni.... Nem szeretek ilyen community szemeteket hozzápakolni a rendszeremhez, jobban megbízok a disztró fejlesztőkben.
Ettől eltekintve jó kis rendszer az. Az az 1+ perc boot idő szerintem nem normális, max HDD-nél.
-
válasz
Di Natale #40072 üzenetére
Szia,
Amit még javasolni tudnék neked (hasonló cipőben járok két másik laptoppal) az ram bővítés és egy SSD. 120 gigás SSD-t már találni rendszerhez 5000 forintért is, ramot szintén féláron megkapod h.aprón.Ezek után már valószínűleg a Xubuntu új verziója is futni fog rajta, ami már egy jóval szebb és kényelmesebb, ám hasonlóan alacsony erőforrásigényű disztribúció XFCE kezelőfelülettel.
-
Sziasztok,
Kb. 3. napja használok Ubuntut a laptopomon, előtte egész életemben Windowsom volt. Úgy érzem magam, mintha a Marson lennék.
Telepíteni akartam egy levelező appot (Tutanota). Fel is telepítettem, egy AppImage-et, amit a szolgáltató oldaláról töltöttem le. Ment is minden frankón, majd kitöröltem az AppImage-et, mert úgy gondoltam az biztos csak egy telepítőfájl, mint a vindózban és nincs már rá szükségem. Ezt követően eltűnt a Tutanota az alkalmazások közül és nem találom sehol.
Letöltöttem megint az AppImaget a cég honlapjáról és most tudom futtatni a programot, ha kétszer rákattintok, de továbbra sem látom a telepített alkalmazások között.
Mit rontottam el, illetve hogyan tudnám normálisan újratelepíteni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 38000Ft + ÁFA, 1 év garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest