- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Kiborult a Nothing Phone (3) pletykakosara
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Marcsello31 #39010 üzenetére
Nálam egy GL.iNet Mudi van arra ha járok kelek legyen mobilnetem. Ez mondjuk drága, de erre: [link1] vagy akár erre: [link2] is ránézhetsz. OpenWRT fut rajtuk, szóval lehet berhelni. AliExpress-en van, amazon.de-n elérhető de lehet van geekbuying eus-s raktáárban is vagy valami hasonló, ezeknek nem jártam utána.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
batyuska100 #38955 üzenetére
Ugyan nem ubuntu (bár az az alapja) és nem is KDE (módosított Gnome), de egy próbát talán megérne: Pop OS, van kifejezetten Nvidia-hoz készült verzió is, a Download gombnál feljövő ablakban lehet kifejezetten azt is választani. Van 20.04 és 20.10 is, ha esetleg valamelyik szimpatikusabb léenne.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
gregory91 #38708 üzenetére
Köszi!
Közben kipróbáltam más ubuntu alapú disztróval (Trisquel) is, és ott úgy volt a grub-nál, hogy 1. próbálkozásra nem volt jó, lehetett még egyszer próbálkozni. Akkor gondoltam rá, hogy esetleg ez lehet a probléma, és valóban úgy tűmik egyelőre, hogy ez lehetett az. A működő 18.04.5-ös verzióban azért, hogy haladjon a dolog titkosítási kulcsnak az 1234-et adtam meg, ott gondolom azért ment. Viszont furcsálom, hogy a 20.04-es ubuntu nem kínálta fel a rontott jelszó javítását, hanem rögtön letiltott és jött a grub rescue. Még valamikor a hétvégén ki fogom próbálni 20.04-el újból.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Viszont ha már itt tartunk... A grub alatti billentyűzetet nem lehet más kiosztásra állítani? Az Arch wikiben láttam, hogy ott van lehetőség erre ackbcomp
paranccsal, de ez nem elérhető. A neten meg ugyan vannak különböző leírások, de kísérletezni nem szeretnék, illetve e szerint [link] meg nem lehet. -
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Ez alapján a leírás alapján [link] próbálnék egy olyan telepítést csinálni ahol a /boot és a / mappa titkosított. 20.04-el próbálkoztam, de nem jártam sikerrel. Most kipróbáltam 18.04.5-el is, és azzal szépen működik. 20.04 alatt ezeket a hibaüzeneteket kaptam reboot után:
"Booting from Hard Disk...
Attempting to decrypt master key...
Enter passphrases for hd0,gpt1 (xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx):
error: access denied.
error: no such cryptodisk found.
error: disk 'cryptouuid/xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx' not found.
Entering rescue mode...
grub rescue> _"Esetleg lenne valakinek tippe, hogy miért működik az egyiken és miért nem a másikon? A lap alján lévő dátum nekem azt sugallja, hogy azért működnie kellene, nem? Legalábbis szerkesztve lett a bejegyzés...
Előre is köszönöm!
-
Véreshurka
senior tag
válasz
GreenGoblin #38660 üzenetére
A KeepassXC Settings > Browser Integration résznél bepipáltad a Google Chromium-ot?
-
Véreshurka
senior tag
válasz
lev258 #37058 üzenetére
Ezt használom AirVPN - Eddie, ebből is az első lehetőség közüla: Linux --> 64bit --> debian --> Graphical UI.
Úgy értem, hogy amikor bebootol az ubuntu és indítanám el a programot, akkor mindig meg kell adnom az ubuntu felhasználómhoz tartozó jelszót, hogy el tudjon indulni. Más felhasználó nincs a gépen. Sajnos a program nem tartalmaz olyan beállíatást ami arra utalna, hogy ki tudnám kapcsolni a jelszókérést
Bár most kutakodom még az AirVPN fórumán is, de gondoltam hátha csak valamilyen ubuntu beállítás kell csak nekem.
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Most kezdtem el ismerkedni az ubuntuval, és így elsőre ha ebben tudnátok segíteni: Ha egy program (VPN kliens) minden indulásnál felhasználói jelszót kér, hogyan tudom kivitelezni azt hogyha autostart-ot beállítom a programnak akkor ne kelljen minden alkalommal azt begépelnem? Lehet ezt külön állítani valahol?
A válaszokat előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Linux kezdőknek
- OLED TV topic
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Interactive Brokers társalgó
- Diablo IV
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Melyik tápegységet vegyem?
- PlayStation 5
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Gamer szék noblechairs LEGEND TX Szövet Antracit
- OnePlus 13 - Black Eclipse - Használt, karcmentes
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- Xiaomi Redmi Note 11 64Gb Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest