- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- Poco M3 - felújított állomás
- Honor Magic V2 - origami
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
Érdekes problémába ütköztem, nem bírom feltelepíteni a legfrissebb Ubuntuval a wifit. Próbáltam a 24.04 és 25.04 verziókat, mindkettő esetén az üzenet az volt, hogy nem talál hálózati eszközt.
Viszont fenn van egy win 10 és egy Ubuntu 23.04 (amit már nem lehet frissíteni, emiatt kell újat telepíteni), amik gond nélkül használják a wifit. Ez egy Broadcom BCM43142 eszköz egy Dell Inspiron gépben, nem mai darab.
Kiegészítés: most feltettem egy Debiant (legfrissebb), az lspci-ben az is látja a kártyát, viszont netet nem bír kihozni belőle.
Hogyan lehet kitörni az ördögi körből? Háló nélkül problémás letölteni a szükséges drivert.
-
ngabor2
nagyúr
Hogyan lehet egy beállítani, hogy egy bizonyos kiterjesztésű fájlt egy programmal nyisson meg? A fájlkezelőben jobb klikk, megnyitás ezzel pontot választva nincs a listában a program, hozzáadni meg nem lehet. Ugyan így az alapértelmezett programok között nincs ott. Böngészőből is jó lenne, de a Chrome nem tud olyat. Az Ubuntu Tweak tool meg valami olyat mond, hogy töltsem le a szükséges csomagokat... de hogy mit, azt nem tudom.
A "szerkeszd meg kézzel a következő 5 rejtett fájlt" típusú megoldásokat inkább hanyagolnám, ha lehet, inkább átlátható megoldás érdekelne.
-
ngabor2
nagyúr
Járt már úgy valaki, hogy a transmission nem tölt vissza? Lefele jön a file, de felfele nem. Merre nézzek szét a beállítások között?
-
ngabor2
nagyúr
Hogyan lehet letiltani egy modul betöltését? Hiába írtam be az /etc/modprobe.d/blacklist.conf-ba egy
blacklist alx
sort, ugyan úgy betölti a modult, amitől meggajdul a gép.Ha indulás után rmmod-dal kiszedem, akkor minden rendben.
-
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
Van egy kis problémám. Valami miatt néha újra kell indítani a gépemet, mert valami megeszi az egyik procimagot:
a felső sor a top-ból:
3101 root 20 0 0 0 0 R 100,0 0,0 13:56.78 kworker/0:2és ilyen sorokkal van teleszórva a syslog:
May 28 22:01:23 Lenovo-G510 kernel: [ 4630.253097] alx 0000:09:00.0 eth0: fatal interrupt 0x4019607, resetting
A legszebb, hogy az eth0 elvileg nincs is használva, csak nem tudom, most hol lehet letiltani. Valami ötlet?
-
ngabor2
nagyúr
Feltettem win7 alá egy virtualboxot, ebbe egy Ubuntu 14.10-et. Telepítettem a vbox addont is, hogy legyen normálisabb képernyő. Viszont a t-mobilos mobilnet stick nem megy. Hozzácsatoltam az usb résznél a virt. géphez, az lsusb látja is:
ngabor@dell:~$ lsusb
Bus 001 Device 002: ID 19d2:0117 ZTE WCDMA Technologies MSMKicsit megkurtítva az lsmod kimenete:
ngabor@dell:~$ lsmod
Module Size Used by
option 46774 0
usb_wwan 19865 1 option
uas 23215 0
usbserial 45100 2 option,usb_wwan
usb_storage 66398 1 uas
hid_generic 12559 0
usbhid 52566 0
hid 110426 2 hid_generic,usbhid
ahci 34062 2
libahci 32424 1 ahciAmi érdekes, hogy ugyan ez az eszköz egy natívan telepített 14.10-en megy rendesen. Ugyan ebben a gépben, w7 alól is megy, most is a vox által natolt hálóról használom. De szeretném a win elől teljesen elrejteni a hálózatot, hogy csak a virtuális gépé legyen.
Valami ötlet, hogy hogyan tudnám működésre bírni?
-
ngabor2
nagyúr
Van egy működő, nem túl rég telepített 14.10-es rendszer. Ezt szeretném átvinni egy másik vinyóra. Nem szükséges, hogy bitről bitre másoljam, elég, ha ugyan azok a csomagok vannak telepítve. Van erre konyhakész megoldás, vagy mókolni kell vele sokat?
Ha egyszerűbb egy-az-egyben másolni, akkor az új vinyót hogyan lehet bootra kész állapotba hozni? Nagyon rég csináltam ilyet, ráadásul akkor még a lilo volt az elterjedt boot manager, esetleg az egyetlen ini fájlos grub.
Egy notiról van szó, amibe be lehet tenni második lemezt, tehát a másolás is megoldható egyszerűen.
Pótkérdés: ha a másolás ajánlottabb/egyszerűbb, akkor live rendszerről, vagy a másolandóról érdemes indítani a másolást?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
lionhearted #19819 üzenetére
Valószínűleg a daemon miatt kell a root.
Viszont valamit sikerült elszúrnom, mert szép titokban gyártott egy 80 gigás(!) logfájlt...
-
ngabor2
nagyúr
válasz
lev258 #19816 üzenetére
Köszi, ezzel életre kelt. Már "csak" a motiont, vagy más progit kell életre kelteni úgy, ahogy én szeretném.
Az az érdekes, hogy ha saját könyvtárba másolom a conf fájlt, ott szerkesztem, és sudo motion paranccsal indítom, akkor szépen menti a képeket/videót. Ha daemonként indítom, akkor viszont nem. Pedig be van írva a konkrét elérési út (/home/ngabor/.motion/), de azt írja, hogy nem tudja megnyitni (root-ként).
Ha ez meglenne, akkor már "csak" a crontabot kellene belőni.
-
ngabor2
nagyúr
Tapasztalatból tudna valaki ajánlani webkamera alkalmazást, ami tud mozgásérzékelés alapján videót vagy képet rögzíteni? Addig már eljutottam, hogy pl. a vlc-vel megy rendesen a kamera, fel is vesz. Viszont nekem az kellene, hogy pl. reggel 7:30-tól délután 4-ig akkor rögzítsen, ha van valami mozgás.
Valamint van egy ilyen webkamera, amit még nem sikerült életre keltenem:
Bus 003 Device 008: ID 1b3f:2002 Generalplus Technology Inc. 808 Camera #9 (web-cam mode)
Esetleg ezzel valakinek tapasztalata?(Természetesen mindkét problémával még küzdök egyénileg, de hátha valaki csípőből vágja.)
-
ngabor2
nagyúr
Most frissült az Ubuntu, és észrevettem ,hogy a bash is frissült. Ebben már javítva lett a most felkapott hiba? Foglamam nincs, hol tudnék utánanézni, azon kívül, hogy gúgli.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
lionhearted #17568 üzenetére
Ezt nem hiszem el...
eddig 2x újraindítottam, semmi változás. Aztán régebbi kernellel indítottam, ott jó volt, másik felhasználóval is. Aztán ismét reboot, a legújabb kernellel... és megy rendesen. Köszi azért az ötletet, legalább van egy teszt-felhasználóm
-
ngabor2
nagyúr
Problémám van...
tegnap volt egy rendszerfrissítés, ma meg nem akart indulni. Pontosabban a rendszer feláll, csak épp nincs fenn tálca, nincs oldalsó sáv, meg úgy általában semmi, csak az üres grafikus felület.
Most egy xtermről reseteltem a dconf-ot és az unity-t, most majdnem jó, viszont a tálca fent még mindig üres. Így kikapcsolni is csak parancssorból tudom. Valami ötlet?
Mellékkérdés: mióta lett a grubból kiszedve az előző (működő) rendszer indításának lehetősége? Most kifejezetten jól jött volna, semmi hangulatom a szétbombázott grub.d-ben mókolni, hogy az előző kernellel próbálkozzak.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #16424 üzenetére
No, ez nem olyan egyszerű, mint gondoltam...
Ott kezdődik, hogy hova írjam be ezt a drivemap sort. Addig eljutottam, hogy valahova a /etc/grub.d/30-os_prober fájlba, de hogy ott hova, azt nem látom. A /boot/grub/grub.cfg-ben a következő rész vonatkozik rá:
### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry 'Windows 7 (loader) (on /dev/sdb1)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-chain-003A30633A30583C' {
insmod part_msdos
insmod ntfs
set root='hd1,msdos1'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd1,msdos1 --hint-efi=hd1,msdos1 --hint-baremetal=ahci1,msdos1 003A30633A30583C
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 003A30633A30583C
fi
parttool ${root} hidden-
chainloader +1
}
set timeout_style=menu
if [ "${timeout}" = 0 ]; then
set timeout=10
fi
### END /etc/grub.d/30_os-prober ###Ha ez megvan, akkor viszont a grub-install hova pakolja? Honnan tudom, hogy most hol van?
A grub-install /dev/sda a következőkkel örvendeztetett meg:root@g510:/etc/grub.d# grub-install /dev/sda
Installing for i386-pc platform.
grub-install: warning: this GPT partition label contains no BIOS Boot Partition; embedding won't be possible.
grub-install: warning: Beágyazás nem lehetséges. A GRUB ezen telepítés során kizárólag blokklisták segítségével települhet, viszont a blokklisták NEM MEGBÍZHATÓAK és használatuk nem javallott..
grub-install: hiba: nem folytatom a blokklistákkal. -
ngabor2
nagyúr
válasz
assemble #16425 üzenetére
Nálam az a baj, hogy az SSD-re lett feltúrva egy win, ami be van lakva. Az eredeti vinyóra, pontosabban 1TB-os HHD-re meg egy Ubuntu, szintén belakva. Egyiket se akarnám letakarítani. Ezzel a drivemap -s hd0 hd1 dologgal még próbálkozok, ha nem megy, akkor fájdalmas búcsút veszek a wintől.
-
ngabor2
nagyúr
Inkább Grub2 kérdés, mint Ubuntu-specifikus következik.
Adott egy noti, amiben az optika ki lett cserélve egy SSD-re. A gép nagyon válogatós, hogy melyikről szeret bootolni, ha nem az eredeti vinyó van a helyén, akkor vagy bebootol, vagy nem. Viszont ha az eredeti vinyóról bootolok, akkor a 2. helyen levő lemezről nem tölt be a win, mert úgy lett telepítve, hogy egyedül volt az első helyen...
Meg lehet oldani azt, hogy ha a grubban az utolsó helyen álló win-t választom, akkor azt a lemezt lássa elsődlegesnek, és úgy bootoljon? Ha igen, hogyan?
mod: válaszolok is magamnak: talán ez jó lesz. Este próba.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Kendek #14853 üzenetére
Az e-t cseréltem ki direkt x-re, hogy a progi -f kapcsolója ne zavarjon be. Próbálom.
Idézőjellel már megy, de a parancsikonnal csak bevillan a terminál, aztán eltűnik. Nem látom, hogy kiírna benne valamit.
mod: asszem megvan, mindenáron a ~ könyvtárba akar dolgozni, pedig az lenne a lényeg, hogy az asztalra tegye. Ezt hogyan lehet neki elmagyarázni? Nézem a .desktop paramétereket.
-
ngabor2
nagyúr
Ismét ubuntu desktop futtatható ikon problémám van.
Van egy python szkript, ami olvas egy fájlból, majd ez alapján létrehoz néhány új fájlt. Viszont hiába teszem ki program.desktop-ként az aztalra, hiába van minden szükséges fájl is mellette, nem fut le.
Ez van az ikon mögött:
[Desktop Entry]
Name=Közlöny
Type=Application
Exec=gnome-terminal -x /home/ngabor2/Asztal/kozlony.py -f szamokmind a kozlony.py, mind a számok, mind a még hozzá szükséges további fájl itt van.
Ha terminálból futtatom közvetlenül a py fájlt, akkor megy rendesen. Ha terminálban, az Asztal mappából indítom így, ahogy van, akkor dolgozik, de nem csinálja meg az output fájlt. Valamit kiírt, de se az outputot, se a hibakimenetet nem írta ki az átirányítás.
Valami ötlet?
-
ngabor2
nagyúr
Van egy szkript, ami indulás után bekér 2 paramétert, majd azokkal dolgozik tovább, a vége egy html-fájl.
Ezt szeretném kitenni az asztalra, hogy onnan tudja egy olyan valaki futtatni, aki nem ért, és nem is akar érteni a terminálhoz.
Kezdődött úgy, hogy mikor csak kitettem, akkor szerkesztőben megnyitotta. Oké, google, megtalálta ezt. A gconf-editorban be is lett állítva, most már futna, de nem terminálban. Ezt be lehet valahol állítani? Más ablakkezelőben valamikor régen be tudtam állítani, de itt nem találom.
Rendszer: Ubuntu 13.10, Nautilussal.
-
ngabor2
nagyúr
Meg lehet oldani egy modul lefordítását anélkül, hogy egy teljes kernelfordítást kelljen megejtenem? Van egy kártyaolvasó a gépemben (rts5139), ami egyrészt nem megy a gyári modullal, másrészt teleszórja hibával a logot.
ngabor2@g510:~$ lsusb | grep Realtek
Bus 003 Device 003: ID 0bda:0129 Realtek Semiconductor Corp.Ide vezet egy megoldásra mutató link, de ehhez fordítani kellene. Valami egyszerűbb megoldás nincs? Már elég régóta ismert hiba, 2011-es megoldást is találtam.
-
ngabor2
nagyúr
Hogyan lehet beállítani, hogy a grub melyik kernelt töltse be alapértelmezésként? A legújabbal nem hajlandó behozni a képernyőt, az előzővel megy. Egyéb különbséget nem találtam.
Korábban, mikor volt 1 db grub.conf, meg tudtam csinálni, most ezzel a grub.d-vel...
-
ngabor2
nagyúr
A metacsomagban sokkal több cucc van, kb. a teljes rendszert leszedném. Viszont a listádat köszönöm, azt szedem épp lefele. Pár csomag nem volt feltelepítve, azokat kézzel kiszedtem. Biztos lett volna valami kapcsolója az apt-get remove-nak, amivel a fel nem telepített csomagokat ignorálja, de így gyorsabb volt
-
ngabor2
nagyúr
válasz
FіkuszKukіsz #13080 üzenetére
13.04-re nem találtam ilyen listát. De még keresem a megoldást.
Ha a metacsomagban felsorolt csomagokat egy-az-egyben leszedem, az oké? Vagy utána egyből tegyem is fel az ubuntu-desktopot, úgy a biztos?
-
ngabor2
nagyúr
Hogyan lehet a kubuntu-desktoppal felkerült KDE-t teljesen leszedni? A következő parancstrióval nem sikerült, pedig a google ezt ajánlotta:
sudo apt-get install ubuntu-desktop
sudo apt-get --purge remove kubuntu-desktop
sudo apt-get autoremove -
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #13048 üzenetére
Egy kis kiegészítés: továbbra is dekoráció nélkül megy az X, indítottam rajta terminált, hogy tudjak írogatni.
ngabor2@g510:~$ glxinfo
name of display: :0
X Error of failed request: BadRequest (invalid request code or no such operation)
Major opcode of failed request: 153 (GLX)
Minor opcode of failed request: 19 (X_GLXQueryServerString)
Serial number of failed request: 12
Current serial number in output stream: 12A dconf reset -f /org/compiz/ lefut hiba nélkül, de utána a unity --reset-icons a fentihez hasonló hibákat dob.
Az az érzésem, hogy a 3D ment haza, csak nem tudom, hogyan tudnám visszahozni.
ngabor2@g510:~$ sudo -- lshw -C display
[sudo] password for ngabor2:
*-display
description: Display controller
product: Mars [Radeon HD 8670A/8750M]
vendor: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI
physical id: 0
bus info: pci@0000:01:00.0
version: 00
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm pciexpress msi bus_master cap_list rom
configuration: driver=fglrx_pci latency=0
resources: irq:16 memory:b0000000-b7ffffff memory:b8000000-b803ffff ioport:4000(size=256) memory:b8040000-b805ffff
*-display
description: VGA compatible controller
product: Haswell Integrated Graphics Controller
vendor: Intel Corporation
physical id: 2
bus info: pci@0000:00:02.0
version: 06
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: msi pm vga_controller bus_master cap_list rom
configuration: driver=i915 latency=0
resources: irq:43 memory:b9000000-b93fffff memory:a0000000-afffffff ioport:5000(size=64) -
ngabor2
nagyúr
Van egy Ubuntu 13.04, amire feltettem a béta AMD grafikus drivert (Lenovo G510, Radeon HD 8750M videokártyával). Az egy dolog, hogy továbbra is az intelt töltötte be, de mind a tálca, mind bal oldalról az ikonsor (Unity felület) eltűnt, tehát hiába van grafikus felület, nem tudom használni. Hogy súlyosbítva legyen, az alt-F2-s parancsfuttatás se megy, és a kerülővel megnyitott ablakoknak sincs dekorációja, tehát úgy tűnik, az egész ablakkezelő ment ki alóla.
Ez alapján se sikerült visszavarázsolni az unityt, vagy a compizt.
Hogyan tudnám ezt visszatenni, vagy megnézni, hogy mi is a hiba?
mod: valószínűleg a hibához tartozik, vagy ez okozza: ha pl. a fglrxinfo-t akarom futtatni, akkor kiírja, hogy a libGL.so.1 nem található (no such file). Viszont ezt az AMD driverének kellene hoznia, nem?
-
ngabor2
nagyúr
újabb problémába ütköztem a lenovo ideapad g510 lapival, mégpedig a bluetooth nem megy.
néhány kimenet:
ngabor2@g510:~$ dmesg | grep -i bluetooth
[ 21.290826] Bluetooth: Core ver 2.16
[ 21.290841] Bluetooth: HCI device and connection manager initialized
[ 21.290847] Bluetooth: HCI socket layer initialized
[ 21.290849] Bluetooth: L2CAP socket layer initialized
[ 21.290853] Bluetooth: SCO socket layer initialized
[ 21.292904] Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3
[ 21.292907] Bluetooth: BNEP filters: protocol multicast
[ 21.292913] Bluetooth: BNEP socket layer initialized
[ 21.293186] Bluetooth: RFCOMM TTY layer initialized
[ 21.293191] Bluetooth: RFCOMM socket layer initialized
[ 21.293192] Bluetooth: RFCOMM ver 1.11
ngabor2@g510:~$ rfkill list all
0: ideapad_wlan: Wireless LAN
Soft blocked: no
Hard blocked: no
1: phy0: Wireless LAN
Soft blocked: no
Hard blocked: no
ngabor2@g510:~$ hcitool scan
Device is not available: No such device
ngabor2@g510:~$ lsmod | grep blue
bluetooth 228808 10 bnep,rfcomm
ngabor2@g510:~$ lsusb
Bus 001 Device 002: ID 8087:8008 Intel Corp.
Bus 002 Device 002: ID 8087:8000 Intel Corp.
Bus 003 Device 002: ID 0bda:0129 Realtek Semiconductor Corp.
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hubtehát nem is látszik igazából a bt, viszont a modul be van töltve. hogy pontosan milyen típusú a kártya, azt nem sikerült eddig egyértelműen kideríteni, ha nincs más út, szétkapom és leírom róla.
-
ngabor2
nagyúr
van egy lenovo ideapad g510 noti, amin érdekesen viselkedik az ubi. elindul rendesen, csak 0 fényerővel. indulás után persze 3 gombnyomással fel lehet venni, csak jobban szeretném, ha alapból láthatóan jönne be.
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Haswell Integrated Graphics Controller (rev 06)
ez a videovezérlő megy, az amd sajnos nem igazán támogatott
-
ngabor2
nagyúr
válasz
sh4d0w #12746 üzenetére
tehát ha a live pendrive létrehozásakor megadtam, hogy pl. 500 megát tartson fenn a változásoknak, akkor nem is kell vinyóra telepíteni, fel tud települni rá a driver, és működik rendesen, újraindítás után is. azért kérdezek ilyen alapokat, mert így még sose csináltam rendszertelepítést.
-
ngabor2
nagyúr
az ubuntu mennyire szereti a távtelepítést? van egy gép, ami előtt egy r<1 típusú user áll, aki kb. csak be tudja kapcsolni. ssh-val, routeren keresztül elérhető a gép. távolról fel lehet telepíteni karakteres konzolról?
alternatívaként live rendszerre lehet catalystot telepíteni?
-
ngabor2
nagyúr
egy apt-get dist-upgrade közben elfogyott a helyem a / partíción
igaz, csak egy csomagnál írt ki hibát telepítés közben, de elég sokáig volt 0 a szabad hely. hogyan lehet átvizsgáltatni a rendszert és a telepített csomagokat, hogy aminek a telepítése nem teljes, azt kiegészítse?
-
ngabor2
nagyúr
problémám van a tapipaddal. a gép egy HP nc6320. a legutóbbi dist-upgrade előtt csak a függőleges görgetés működött, és úgy volt jó. most viszont a vízszintes is bekapcsolt, ami nekem gond, mivel megszokásból küzvetlen a gombok feletti részt szoktam a tapipadon használni, így meg elmászik az asztal. nem lehet ezt valahogy szelektíven kikapcsolni? a kétujjas görgetés nem jön be, úgyhogy azt ne ajánljátok.
-
ngabor2
nagyúr
én is most váltottam ssd-re egy 120 GB-os kingston V300 személyében. semmi extra partícionálást nem vetettem be, egyszerűen levettem belőle 10 gigát rendszernek, a többi meg /home. olvasgattam, hogy mit ajánlanak hozzá, ext4 fs, noatime,nodiratime,data=writeback,discard,errors=remount-ro opciókkal. hogy pontosan mi mit jelent, annak még nem néztem utána, eddig megy rendesen
amúgy egy lenovo x61s-ben dübörög az ssd, friss telepítés, a sebességét még nem teszteltem le. érezhetően gyorsabbak azok a műveletek, amik eddig is ritkán voltak, és nem számítottak, viszont érthető módon, ahol nem számít a vinyó, az nem gyorsult (programindítás, böngészés).
-
ngabor2
nagyúr
feltettem egy frissen telepített 12.10-re a vuzét, majd indítottam egy torrentet. lefele hasít, de felfele nem megy, pedig elvileg nincs korlátozva, és nem csak seederek csatlakoznak hozzám. korábbaan azt hittem, hogy a transmisson miatt nem megy felfele semmi. win alól utorrenttel megy rendesen, tehát a hálózt engedi. merre keressem a hiba okát.
másrészt a régi rendszeremet szeretném átköltöztetni a jelenlegire. a home kt-t szerintem rendszermenttel hozom át, az ott telepített csomagok listáját, illetve a 2 vinyó közti különbséget viszont most csípőből nem vágom...
-
ngabor2
nagyúr
feltettem az acrobat reader 9-et. fel is ment, működik is, csak épp a menü üres. pontosabban ha rootként indítom, akkor megjelenik minden, de felhasználóként csak a hely látszik, de felirat nem. ma lett a rendszer is frissítve.
parancssorból indítva semmi hibát nem ír ki, rootként írogat, de megy rendesen: (acroread:16917): LIBDBUSMENU-GLIB-WARNING **: Unable to get session bus: A kapcsolat le van zárva
nem ragaszkodom az adobe readerhez, de ajánljaok akkor egy jól bevált pdf-olvasót, ami nem ágyúval verébre típusú.
-
ngabor2
nagyúr
érdekes dologba ütköztem a wine-nal. feltettem egy ubuntu 12.04 alá csomagból. leszedtem egy progit, ami miatt feltettem (farmhelper). nem indítottam újra a gépet, ekkor elindult a program, de egyszerű felhasználóként mintha nem engedte volna a hálózati kommunikációt (vagy legalábbis a https-t), rootként legalább futott.
aztán újra kellett indítani a gépet, itt kezdődött a probléma: felhasználóként és rootként is hibát ír ki, unhandled exception, meg egy csomó hexa dolog, amin egyszerű ember ki nem igazodik. rootként itt meg is áll a történet, nem megy tovább. felhasználóként 2-3 perc után elindul a program (!), de ugyan úgy nem tudja kiküldeni az azonosítást.
már újraindítottam többször a gépet, újratettem a wine-t, letöröltem a ~/.wine könyvtárat, semmi nem segített. ugyan azt az exe-t használtam, amit az első alkalommal is.
a gépen van egy virtualbox, abban egy xp, azon fut rendesen.
merre érdemes elkezdeni a hibakeresést? nem szeretném újrahúzni a rendszer, bár kicsit öreg (már 3x ment neki dist-upgrade).
(a Linux topikban tegnap kérdeztem, ott nem jött válasz, ezért tettem itt fel.)
-
ngabor2
nagyúr
van valami progi, amit ki lehet tenni fentre, és kiírja a proci hőmérsékletét, és a venti fordulatszámát? nem ismerem a mostani nevezéktant, hogy a tálcát most épp minek nevezik, így nehéz keresni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- Milyen házat vegyek?
- Proxmox VE
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2019 i9 9980HK 32GB 500GB Radeon Pro 560X hibátlan működéssel
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest