- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Yettel topik
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
paolinho
őstag
Arra van valamilyen lehetőség, hogy a meglévő rendszert jelenlegi állapotában lementhessem pl. egy pendrive-ra? Valójában tetszik, de kipróbálnék még mást is, viszont, ha vissza szeretnék rá térni, nem lenne rossz, ha megmaradhatna jelenlegi állapotában.
Köszi. -
paolinho
őstag
válasz
ubyegon2 #42752 üzenetére
Köszi szépen mindent!
Egyelőre - ugyan rém lassan, mondhatni sokkal lassabban, mint az Ubuntu - települ a Mint, aztán majd meglátjuk.
Mondjuk a Telepítés a "Kérjen segítséget" részen iszonyat hosszan megy át, talán ez egy picit abnormális is. Van lent jobbra egy Skip gomb is, de nem akarom piszkálni. -
paolinho
őstag
válasz
ubyegon2 #42743 üzenetére
Nem keresem a felesleges problémákat magamnak, hallgatok a tanácsaitokra, és a Mint Cinnamon kerül fel. Bár abban is biztos vagyok, hogy mint ismeretlen világ, itt is fel fognak vetődni kérdések a részemről. (Ezeket itt feltehetem majd, vagy más csoportban kell informálódnom a Mint kapcsán?)
#42745májkimiki:
Mire értetted ezt a neofetch dolgot? Egyébként megcsináltam, amit a parancsokkal kapcsolatban mondtál, és nem volt telepítve a dolog, de most, hogy fent van miről kellene képet készítenem?growler: köszi, így valóban tovább tudtam lépni
urandom0:
"úgy emlékszem, van egy "+ Other locations" (magyarul talán egyéb helyek?) menüpont a fájlkezelőben, na oda kell beírni a NAS IP címét úgy, hogy smb://-vel kezdődjön"
Tökéletesen emlékeztél. Csak annyi eltérés van, hogy nem kérte a NAS címét, mert azonnal látszott maga az eszköz. Így már mindenhez hozzá tudtam férni, ami rajta van. -
paolinho
őstag
válasz
#63718632 #42735 üzenetére
Ez egy kb. 10 éves Asus X52D, 120-as SSD-vel, és AMD Ultimate Vision processzorral, de minekutána már feltettem a legújabb Ubuntu 24.04-et, abban lövésem sincs hol lehet az "Eszközkezelő", ergo több adatot most nem tudok.
urandom0: köszi a leírást, de már ott elvesztem, hogy jelszót kér a Terminál alatt a megadott parancs után. Ezzel nem lenne semmi gond, csak éppen semelyik gombra nem reagál a kurzor, ergo nem tudom beírni sem azt. Természetesen a parancs beírásáig még működtek a billentyűk.
Azon meditálok, hogy megfogadom ubyegon2 tanácsát és váltok. De én maradnék az Ubuntu vonalon, és feltenném elsőre a Kubuntu-t. Hátha az inkább a kezemre állna. Vagy inkább a Mint Cinnamonnal járnék jobban?
-
paolinho
őstag
válasz
ubyegon2 #42730 üzenetére
Köszönöm szépen, lehet, megnézem akkor ezt!
Igazából az a szitu, hogy a feleségem laptopja megérett egy cserére, és a régin próbálkoznék a Linux megismerésével. Lehet rosszul látom, de az Ubuntu tűnt a legkomplexebbnek, és ezért próálkoztam elsóre ezzel.
Akkor ennél a platformnál nem is megoldható az, hogy hálózati meghajtókat hozzak létre? Itt nem is létezik "Ez a gép" funkció? -
paolinho
őstag
Sziasztok!
Kezdem azzal, hogy abszolút kezdő Linux felhasználó vagyok. Igyekszem olvasgatni, és keresgetni a megoldásokat a kérdéseimre, de most egyelőre két olyan dolog volna, amire nem találok megoldást.
Az egyik, hogy a telepítést követően hogy tudom a helyi hálózatot elővarázsolni, amelyen pl láthatom a NAS-omat?
A másik, hogy a már megnyitott ablakokat hogy tudom gyorsan váltogatni. Pl. nyitva a Firefox, de használok egy másik applikációt is, akkor olyan Windows-osan (Alt+Tab) hogy tudom váltogatni ezeket?
Előre is köszi a segítséget! -
paolinho
őstag
válasz
joecontra #17481 üzenetére
Na úgy néz ki, hogy ez megoldja a dogot.
Ismeretlen partícióból, de feltelepült a rendszer, bár voltak hiányosságai, ami okán inkább kipróbálom a GNOME alternatívát feltenni, mert az unity nem értelmezi a "@" karaktert, és "nem túl magyar", bár lehet, hogy ebben a tekintetben alább kell adnom az igényeimet illetően, mert a másik sem fog "beszélni" magyarul.
(#17484) N0zer0: Köszi szépen a segítséged, de be kell valljam...és hát nagyon restellem is, de ennyire nem vagyok képben az operációs rendszer kapcsán. Magyarán nekem "kínai", amit írtál segítségül. Elmondanád esetleg egy kicsit részletesebben (mint, ha egy 5 éves gyereknek mondaná
), hogy mi is volna a teendőm?
-
paolinho
őstag
válasz
paolinho #17480 üzenetére
Ja, és ezt még azzal fejelném meg, hogy most kipróbáltam azt a lehetőséget, hogy hagytam a Linuxlive-ot az általa felajánlott lehetőségek letöltésével (én az Ubuntu 14.01 unity-t választottam ki) készíteni telepítőt pendrive-ra, de - noha most megfelelőnek találta a kapott anyagot a program - így is megállt a feltelepítés során az op. rendszer betöltésekor a sötét képernyő állásnál. Hát én már tanácstalan vagyok. Akkor marad a biztosan működő 12.04-es alternatíva.
(#17481) joecontra: Oksa köszi, akkor ezt még kipróbálom!
-
paolinho
őstag
Arra esetleg van valakinek ötlete, hogy a 14.04.1 LTS-es Ubuntut a Linuxlive-val miért nem tudom pendrive-ról telepíthető állapotba tenni? Azt írja ki, hogy nincs a kompatibilitási listájában, de meg megpróbálja ugyanazokat a telepítési manővereket végrehajtani vele. Aztán el is készíti a telepít, de a boot aatt megáll az op. rendszer betöltésénél. A korábbi 12.04-est csuklás nélkül megcsinálja, és azzal be is tudok lépni a rendszerbe.
-
paolinho
őstag
Sziasztok! Bocs, ha rossz helyen érdeklődnék, de a téma saját oldaláról ideirányítottak. Az a helyzet, hogy egy pár napja unokaöcsém vett egy Dell Vostro 5470-et, amin Ubuntu Linux futott. Ez neki nem volt megfelelő, ezért felraktunk egy Win 7-et, de rájött arra , hogy valami gebasz van a képpel, ezért szeretné visszavinni. 14 napig erre lehetősége lenne, csak azt nem tudom, hogy mennyire díjazná a bolt, ha nem az az op.rendszer lenne a készüléken, amin eladták. Tekintettel arra, hogy nem lett letakarítva az a partíció, amin az Ubuntu volt, kézenfekvő lenne, ha valahogy vissza lehetne állítani onnan. Ehhez szeretnék segítséget kérni, ha esetleg valakinek volna erre ötlete. Előre is köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Autós topik
- Milyen RAM-ot vegyek?
- DOOM - The Dark Ages
- Mass Effect
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- PlayStation 1 / 2
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Örülhetnek a tankok szerelmesei, jön a Spearhead 2
- NBA és kosárlabda topic
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest