Hirdetés
- One mobilszolgáltatások
- Nothing Phone (3) – tervezett kaotika
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Yettel topik
-
Mobilarena

Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció

Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Köszi a visszajelzést, örülök, hogy sikerült! Grautla!
-
IstvánLászló
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
A laptopon T460 a pontos neve,sajnos rosszúlírtam a nevét-azonosítóját,sajálom most néztem pontosabban meg és a kijezője alatt van odaírva,de a hardveresen csatlakoztani a dokkolot,nincsen kártya bövitöhelye,ahová a dokkolot tudnám is csatlakoztatni,ez nem probléma.
A kérdésedre mot tudok válaszolni a monitor témájában.
A két monitor van rádugva most állandora egy régebbi -ami a dokkoloban van 1070 -re a monitorom ami DVI-n 1280x1024 felbontású a maximuma,ezóta minden rendben és én láma erre nem gondoltam hogy fog is kellemi egy monitor,pedig erre kellet is volna gondolnom és tudnom illetvolna azt hogy a vga-ra mindig kell rákötnöm a monitort,sajnos ekkóra user error - ekkorát még sohasem tévedtem.
A ryzer GPU dokkolot a rendszer minden problémánknélkül felismeri a kernel és már van kép,éppen a fő monitorképét áthúztam jóbbóldalra az nvto-btop-systemmonitort és ezután a főmonitorom todom íditani a 3d teszteket - most Furmart fut és a másik moniroron látom a CPU-GPU terhelését 100%-osan,cpu 30-40%;gpu 1-2 78/78%-on dolgozik - ez a százalékos érték változik másik tesztekel: UNIGINE Benchmarks;UNIGINE Superposition Benchmark,nem add ténylegesen jó értékekeket,de jó tájékoztatást is az a gépünknek a stabillitásáról,példáúl gépünk nem áll le és stabiilan műkődnek a hardverek és fólyamatós a kép és lagokat akadózásokat nem tapsztalok,tesztről ezt tudom mondani.A zárásképpen köszönöm a segítségedetet és azt is hogy időt szántál is rám.
További sok szépeket kivánok.
-
cigam
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
A másik HDMI porton is kipróbáltad? Két monitor van rádugva(Egyik a külső, másik a belső VGA-ra)? A monitor beállításokban megjelenik a második monitor? A "Detect" után sem?
Engedélyezd mindegyik GPU-t:
sudo nvidia-xconfig --enable-all-gpus -
cigam
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Sajna nem fog menni. A legtöbb ilyen megoldás Thunderbolt, vagy USB4 csatlakozást kíván a megfelelően gyors kapcsolathoz, és a T400-on nincs ilyen.
Állítólag egy [ilyesmi] adaptert beledughatsz a T400 Express card foglalatába, de nem biztos hogy az újabb VGA-k mennek vele.
Igaz ebben a videóban T420-as laptopon mutatja be, de talán nincs sok difi köztük.
Esetleg az egpu topikban lesz több, jobb ötlet a T400-hoz. -
kpityu2
addikt
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Linux alatt nem hiszem, hogy megy az akkukímélés. Windows alatt a Lenovo saját Energy Management progija tudja. A Lenovo oldaláról tudod letölteni, ahonnan a drivereket is.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Újabb laposokban van olyan beállítás hogy csak 80%-ra töltse ne tovább.
Ez hasznos akkor ha a laptop döntő részbe otthon, a töltőre dugva van használva.
Ha meg csak így használod, sose viszed sehova akkor 60-70%-os töltöttségnél vedd ki és tedd be a hűtőszekrénybe 5-7C fokba.
Legjobb lenne a 10-15C fok de ez már szőrszálhasogatás
Így évekig tárolható, 5-6 havonta nem árt visszatölteni 60-70%-ra mert a beépített bms is fogyaszt, mégha nagyon kicsit is.
Így akár 10 évet is kibír minimális degradáció mellett. -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
A BIOS-ra gondoltam én is. Épp most vasárnap upgradeltem L Mint 22.2-re a nyaralóban egy kisöreg ASUS VivoPC VM40-est a 22.1-ről és ez is az újraindítás után bekrepált. Az USB-s rádiós billentyűzetre nem reagált, de nem estem kétségbe. Örültem, hogy végre a fűnyírás után mehetek haza. Gondoltam, hogy legközelebb hozok egy drótos USB-s billentyűzetet, hogy be tudjak lépni a BIOS-ba.
-
cigam
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
No és mi volt a "mindent is"?
Az MI szerint:
Nouveau vs. NVIDIA driver ütközés
Az Ubuntu alapból a nyílt forrású nouveau meghajtót tölti be. Ha közben telepíted az NVIDIA zárt drivert, előfordulhat, hogy a nouveau nem tiltódik le teljesen, és emiatt fekete képernyő, fagyás vagy grafikus hibák jelentkeznek.Nouveau tiltása teljesen
Hozz létre egy fájlt:sudo nano /etc/modprobe.d/blacklist-nouveau.conf
és írd bele:blacklist nouveau options nouveau modeset=0
Majd futtasd:sudo update-initramfs -u
Indítsd újra.Wayland / Xorg inkompatibilitás
A Cinnamon alapvetően Xorg‑ra optimalizált. Ha a rendszer Waylandet próbál indítani, az NVIDIA driverrel instabilitás léphet fel.Xorg kényszerítése: A bejelentkező képernyőn (GDM/LightDM) válaszd az Ubuntu-n a Xorg opciót, ne a Waylandet.
Nem megfelelő driver verzió
A Quadro P1000 mobilhoz a 390‑es sorozattól felfelé van hivatalos NVIDIA támogatás, de a legújabb Ubuntu kiadásokban a 535/550-es driver működik stabilan. Régebbi vagy inkompatibilis verzió fagyást okozhat.Hivatalos NVIDIA driver telepítése
Ellenőrizd, melyik ajánlott:ubuntu-drivers devices
Telepítsd:sudo apt install nvidia-driver-535
(vagy amit ajánl a rendszer).Energiagazdálkodási problémák (Optimus / PRIME)
Laptopoknál a váltás az Intel iGPU és az NVIDIA GPU között (PRIME render offload) gyakran okoz fagyást, ha nincs megfelelően beállítva.Csak Cinnamonnal fagy?
Próbáld meg a Cinnamon „Software Rendering” módját indításkor (ez kizárja a GPU gyorsítást, így kiderül, hogy tényleg a driver okozza‑e). -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Csak egy kósza ötlet. ...
Bootolás közben fagy fekete képernyőre?
Billentyűzetre reagál?
Ha nem reagál próbálj beledugni egy USB-s billentyűzetet. ...
-
stopperos
senior tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Nekem hasonló gondom volt ubuntu 16.04-en. Hiába írtam át, nem reagált a rendszer. Majd a systemd-s parancsokkal megoldottam. Amit fenn írtam két parancsot, azt kellett lefuttatni.
-
stopperos
senior tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
systemd eszközöket kell használni:
Először feltételezni, hogy a BIOS lokálban fut:
timedatectl set-local-rtc 1
Majd az időzónát belőni, biztos ami biztos alapon.timedatectl set-timezone Europe/Budapest -
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Nem olyan nehéz elkészíteni egy remaster-t, csak a konfigurálással megy el sok idő. Olykor 2-3 nap is eltelik mire úgy működik ahogy azt elvárom tőle. Van többféle Ubuntu remasterem is, nézz körül nyugodtan a blogomban és próbálgasd őket kedvedre.
A legbüszkébb(már ha illik ilyet mondani
) az OpenBox remastereimre vagyok, most is a 64 bitesről írok, a 32 bitest most töltöm fel.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 - 4 ÉV GARANCIA!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3327, 94% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3464, 96% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

A BIOS-ra gondoltam én is. Épp most vasárnap upgradeltem L Mint 22.2-re a nyaralóban egy kisöreg ASUS VivoPC VM40-est a 22.1-ről és ez is az újraindítás után bekrepált. Az USB-s rádiós billentyűzetre nem reagált, de nem estem kétségbe. Örültem, hogy végre a fűnyírás után mehetek haza. Gondoltam, hogy legközelebb hozok egy drótos USB-s billentyűzetet, hogy be tudjak lépni a BIOS-ba.
) az OpenBox remastereimre vagyok, most is a 64 bitesről írok, a 32 bitest most töltöm fel.