-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
b3Ro
senior tag
válasz
<Lacy85> #33361 üzenetére
Egy probat meger a kovetkezo:
1. install tlp es acpi_call
2. /etc/default/tlp
3. START_CHARGE_THRESH_BAT0=40
STOP_CHARGE_THRESH_BAT0=80Az aksi toltesrol sok fele dolgot mondanak. Olvastam mar, h az tesz jot ha 40% es 75% kozott van tartva, akkor azt, h allandoan 100%-on a tuti, meg az ellenkezojet...
En az enyemet ha asztalnal ulok, akkor tolton hasznalom, ha agyon v mashol akkor meg nem. Annyira nem is foglalkozom vele. 6-7 ora miota megvan a gep (~7 honap) siman van.-------------
futpalika: gnome-multi-writer-el es gparted-el mi a baj ?
-
b3Ro
senior tag
válasz
<Lacy85> #33359 üzenetére
Szia.
Milyen laptoprol van szo ? TLP tudja, de csak ThinkPad-on.
-
bogil99
aktív tag
válasz
<Lacy85> #33032 üzenetére
Mi a csudának 512 GB? Mit tárolsz a gépen? (apropó, az SSD-t egyébként sem nagyon javasolják tárolásra)
Nekem 254GB SSD-n két oprendszer osztozik.(#33008) Cyrin
Én meg a Miracastot hiányolom a 18.04-ből. Reméltem ebben már lesz. De sajnos mindig azt a nyavalyás W10-et kell használjam, ha vezeték nélkül akarok képernyőt tükrözni. Most mondjam, hogy egy nyavalyás androidos akármin is rajta van...(#33018) vlevi
Nálam is gyorsabb pár sec-el a W10. De 3 sec-en nem múlik semmi.Más.
Tudnátok javasolni valami cuccost, amivel laptop kamerán QR kódot és vonalkódot tudnék felismertetni? korábban sikerült valamit felraknom, de egyszerűen elfelejtettem honnan és most nem találok semmi használhatót. -
lev258
veterán
válasz
<Lacy85> #33087 üzenetére
Igazából kicsit rosszul fogalmaztál.
Az Ubuntu szerver változata lényegében egy GUI nélküli Ubuntu. Tehát itt a Terminálos parancsok alapismerete elengedhetetlen.
Az, hogy te webszervert szeretnél belőle faragni, az már nem az OS feladata, hanem az általad telepített szoftvereké, illetve megfelelő kezelése ezeknek. Utóbbiakról elég sok leírást találni, pl. LAMP kulcsszóval, de könyvek is akadnak bőven. -
válasz
<Lacy85> #33024 üzenetére
Azt anno én is észrevettem, hogy a Linux jóval pörgősebb még HDD-n is (desktop WD Black 1003FZEX), de azért az SSD az igazi. 10 rugó körüli árért már 120GB-os SSD-t rakhatnál bele, nem kell arra 50 eft. De a ritka Win használat miatt túl sok jelentősége nincs.
Mióta SSD-m van, nincs Windows. (egy vésztartalék 8.1 van HDD-n távsegítség miatt) -
vlevi
nagyúr
válasz
<Lacy85> #33014 üzenetére
Nem vagyunk egyformák.
Nekem a win10 gyorsabban bebootol, mint a 17-es ubuntu.
Mindkettő ssd-n van.
Nem tudom, lehet, en vagyok beoltva linux ellen, de, amikor az alkamazas bolt (vagy mi a fene), megfayott, a file kezelo is doglodott, firefoxban a letoltes konyvtar valasztaskor kilepett a böngésző, akkor nagyon furcsán neztem... -
válasz
<Lacy85> #33014 üzenetére
Akkor bánhatod, hogy nem Linuxos notebookot választottál, az MS-nek mindegy, használod-e, ha már fizettél érte. Ez a 20-25 rugó különbség megvan minden eszköznél, mondjuk ennél az egy betű különbség miatt egyszerűen kiszámolható, mennyiért "jár" a Windows a géphez. 😉
-
válasz
<Lacy85> #32942 üzenetére
Ha megszoktad már a Cinnamon felületet, inkább rakj fel egy Linux Mint Cinnamont vagy ha mindenképpen Ubuntut akarsz, akkor érdemesebb a 18.04 Mate verziót leszedned, az Unitysre formált Gnome nem az igazi még, ahogy olvashatja a zemberfia.
A letöltést Ubuntu esetén innen javaslom: https://www.ubuntu.com/download/desktop
Mint esetén meg innen: https://www.linuxmint.com/download.php -
válasz
<Lacy85> #32937 üzenetére
Azt a linkben szereplő PPA-t nem raktad fel véletlenül? Mert, ahogy lev258 is említi, normál esetben onnan ilyen iso nem kerülhet le.
inxi -r
parancs kimenete mutatja a fenn lévő repókatMondjuk, ha fenn lenne a PPA, akkor frissült volna a Cinnamon is, ami ott is 3.6.7-1~xenial0 verziószámú.
-
válasz
<Lacy85> #32935 üzenetére
Desktop: Cinnamon 3.4.6 Distro: Ubuntu 17.10
No, ez valami érdekesség lesz, de az tuti, hogy az ubuntu.hu-ról ilyent nehéz leszedni, mert nem létezik hivatalosan Cinnamon felülettel az Ubuntu. Igazából az alsó/felső panelrész alapján lehetne Cinnamon is, de hogy azt hogyan hoztad össze?
Wazzz...tényleg van ilyen menüpont, életemben nem vettem még észre, viszont ez alapból ki van kapcsolva.
Mik vannak..... egyébként valóban a képernyő-beállításoknál kéne ennek lennie.Desktop: Cinnamon 3.6.7-hoz képest elég régi, ami fenn van nálad, akár ebből is lehetne sejteni, hogy nem egy normális installal került fel a felület.
-
válasz
<Lacy85> #32930 üzenetére
Ubuntu.hu-ról szedtem le a 17.10-et.
Ebből nagyon nem derül ki a felület, de nem Unity, inkább Mate lehet. Igazából még nem hallottam ilyen problémáról meg laptopról sem, amiben giroszkóp lenne vagy mi a manó.
Azért csak nézegesd a beállításoknál, mert tuti van valahol valami opció. Megnézem a 18.04-ben mindjárt, de ebben a laptopban tuti nincs ilyen, így lehet, hogy ilyen opció sem lesz.
Azért ha már használod, megismerkedhetnél vele alapszinten, mert az elég lényeges, milyen DE van rajta.
inxi -F
parancs terminalból megy?Megnéztem, de itt csak fixen lehetne beállítani a fejjel lefelé irányt meg a többit.
-
lev258
veterán
válasz
<Lacy85> #32580 üzenetére
A wubi hivatalosan is mellőzendő már pár éve. Az, hogy valaki foglalkozik még vele, az egy dolog, de ha bármi gond lesz, itt kis eséllyel kapsz majd segítséget. Többször olvastam wubi specifikus hibákról, rendszerhalálról annak idején és csak kevés esetben lehetett megoldani. Értékes adatot nem bíznék ilyen rendszerre.
Gondolom nálad bekavar az EFI+Windows gyorsindítás+wubi kombó. Hogy melyik a gyenge láncszem, azt neked kell kideríteni. -
válasz
<Lacy85> #32576 üzenetére
Ne már, wubi még van? Azt hittem rég kukázták, annyi gond volt vele. Ez teljesen más, mint a normál telepítés, így nem javaslom az előbbi módszert, mert nem ismerem a wubis telepítést.
Amúgy a normál telepítés gyorsabb és egyszerűbb, valamint problémamentesebb. 10-15 perc a max.
-
válasz
<Lacy85> #32574 üzenetére
Itt gyanítom, nem az utolsó opciót választottad így a rendszerbetöltő nem került automatikusan a rendszer default ajánlott helyére:
Ha Linux alatt vagy, telepítsd a meghajtóra a GRUB-ot, mert most valószinűleg particióra telepítetted:
sudo grub-install /dev/sd
x(az X-et cseréld le a meghajtód megfelelő betűjelére)
utána frissíted a
sudo update-grub
paranccsalA képek e nagyszerű írásból származnak:
-
Syl
nagyúr
válasz
<Lacy85> #9138 üzenetére
Pont ez a baj a 13.04-gyel (ahogy a 12.10-zel is). Egyik embernél hibátlan, másiknál meg használhatatlan.
(#9139) sh4d0w
Ezzel meg most annyi a nyűgöm, hogy a rendszeradatlapon a grafikára (i3 hd2500) azt írja ismeretlen
Pedig előtte ugyanez az LTS azt írta "Ivy Bridge".
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Vásárolj okosan, fizess kényelmesen!
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest