Hirdetés
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Honor 90 - modellalkat
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy Note9 - stylus-szimbólum
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tamy
senior tag
Sziasztok!
Helyi hálón szeretnék elrejteni egy
gépet (Ubuntu 12.04) a többi elől,
hogy a hálózat tallózása során ne
jelenjen meg. Windows alá
találtam rá megoldást, de Ubuntu
alatt nem tudom miként tehetném
meg.Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
Tamy
senior tag
Köszönöm mindhármotoknak az ötleteket, de nem a pinggel van a baj, célzott megkeresésre nyugodtan válaszolhat, sőt igazság szerint a Sambára is szükségem lenne (rejtett mód), de akár beüzemelhetek egy ftp szervert is rajta, vagy végső soron az is elég, ha róla elérem a másik gép megosztását. Tehát nem kéne teljesen elrejteni, csak Win alatt a hálózat tallózása ne adja ki, de ha tudom, hogy ott van, akkor gépnév, vagy ip cím alapján elérjem. Ennyi bőven elég lenne. Ha más megoldás nincs, eltávolítom a Sambát, bár megosztás most sincs beállítva.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
Tamy
senior tag
válasz #40553216 #266 üzenetére
Az oké, de attól még a Win is mutatni fogja a hálózati helyek között, vagy tévedek? Igazából nem tudom a Win mi alapján fedezi fel a helyi háló többi gépét, de ha ezt blokkolnám Ubi alatt, az szerintem megoldhatná a dolgot.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
Tamy
senior tag
válasz #92942848 #269 üzenetére
Eltávolítottam mindkettőt, és a Sambát is, Linux és Win reboot is volt, de a Win továbbra is látja az Ubit a hálón. Eddig nem figyeltem, de most minidig a Linuxos gépet találja meg utoljára, tehát lehet, hogy nehezebben, de most is észreveszi. Nem tudom esetleg az közrejátszhat-e, hogy az egyszerűség kedvéért az Ubiról távoli asztallal jelentkezek be a Win-es gépre, és úgy nézem meg, hogy ő miket lát.
-
Tamy
senior tag
Ez alapján letiltottam a pinget, és eltávolítva az mdns, avahi, valamint a samba is, lassan már semmi sem marad az Ubiból, de a Win még mindig látja a helyi hálón. Van még esetleg valakinek valami ötlete? Szerintem abból kéne kiindulni, hogy miként fedezi fel a Win a hálózaton lévő egyéb gépeket? Van a hálón egy ip kamera is, azt pl. nem mutatja. Gondolom hasonlóan a pinghez, csak az egész tartománynak küldi, és erre válaszolnak a gépek. Ha ezt le lehetne tiltani...
-
Tamy
senior tag
válasz MacCaine #356 üzenetére
Értem. Többek között ezt találtam korábban Win alá, eddig nem foglalkoztam vele, mondván nekem Linuxra kéne, de most végigolvastam. Lényegében az LLTD protokollt kell letiltani, nem tudom ez Linuxos környezetben is járható-e, és ha igen, miként?
-
Tamy
senior tag
A hálózatok közt jelenik meg, a DHCP szerver a helyi hálón a router, ahhoz meg csak én férek hozzá. Korábban már írtam, hogy nem azt akarom elérni, hogy semmilyen "titkosszolgálati" módszerekkel ne lehessen felfedezni, az se zavar ha válaszol a pingre, igazából bármilyen célzott megkereséssel látszódhat, csak alapból a hálózatok között ne látszódjon.
Bejelentkezni természetesen most nem tudok rá, mivel már nincs megosztás, illetve már samba se.
[ Szerkesztve ]
-
Tamy
senior tag
Csak Ne látszódjon, hogy van. Mellesleg alapesetben nem hiszem, hogy bárki is elkezdi találomra pingelgetni a helyi hálón az általa nem létező/nem ismert gépeket, hátha van még valaki az ismerteken kívül
-
Tamy
senior tag
-
Tamy
senior tag
válasz #40553216 #376 üzenetére
Igen, annyira azért képben vagyok, hogy a kikapcsolt tűzfalat hiába állítgatom, csak egyszerűen fel sem merült bennem, hogy esetleg nincs is elindítva. Pedig a konfigolás után init.d-ben még újra is indítottam, persze így hiába
A Linuxal még csak ismerkedek, a routeren is vannak még megoldásra váró feladatok (OpenWrt), felhasználói szinten csak-csak elvagyok, meg ezt az Ubit is én telepítettem fel, de inkább csak mostanában kezdtem el foglalkozni vele, úgyhogy bőven vannak még sötét foltok.Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
Tamy
senior tag
És működik!!! Bekapcsoltam a tűzfalat, és eltűntem a helyi hálóról Most már csak azt kell megnéznem, hogy ha aktiválóm a Sambát (amit előbb ismét fel kell telepítsek), akkor rejtett mód esetén megmarad-e ez az állapotom. Az lenne a tuti, ha igen, de ha nem az sem tragédia. Köszönöm mindenkinek a segítséget, bár a végeredményről még beszámolok.
-
Tamy
senior tag
Most már majdnem teljes az öröm, engedélyeztem a pinget és a Sambát is, és a hálón továbbra is rejtve vagyok, viszont a másik gépről nem érem el a megosztásom, mert a tűzfal blokkolja. Kikapcsolt tűzfallal jó, de ugyebár annak be kéne legyen kapcsolva. Abban még tudnátok segíteni, hogyan engedélyezzem az Ubi tűzfalán a Sambát? Amit tomtyi írt korábban, az alapján gondolom:
ufw allow samba (portszám)/tcp
De melyik portot használja? Hirtelenjében azt találtam, hogy 137-139. Ez stimmel? És jó így a szabály?
-
Tamy
senior tag
Közben belőttem ezt is, egy apró kompromisszumot kellett azért hoznom. Ha a tűzfalon kinyitottam a Sambának szükséges portokat, akkor a Win is megtalálta a gépet a hálón, így csak egy adott gép számára engedtem meg a csatlakozást a Samba portjain, amelyikről egyébként is másolni fogok rá néha. Így ő látja egyedül a hálón, az meg láthatja.
Elvileg van egy ilyen parancs is:
sudo ufw allow Samba
viszont nálam ezt dobja rá vissza:
ERROR: Nem található a következőre illeszkedő profil : „Samba”. Így maradtam a kézi port nyitogatásnál, a végeredmény szerintem azzal se lett volna más, hisz ő is csak a portokat közölné.
[ Szerkesztve ]
-
Tamy
senior tag
Jó vicceid vannak Hol vagyok én attól, hogy önállóan megírjam De egyébként nem hiszem, hogy sokat nyernék vele, mert akkor mindig mielőtt másolni akarnék rá át kéne mennem az Ubi-s géphez, elindítani a scriptet, majd vissza a Win-es géphez, hogy átmásoljam, vagy távoli asztallal bejelentkeznem rá. Akkor még az is kényelmesebb, ha a Win-es gép osztott mappájába rakom, majd Ubiról áthúzom. Vagy rosszul értelmezem amit írsz?
De most ez így jó egyébként, csak egy gépről fogok másolni rá, az láthatja, csak a többiek nem.
Ui.: Bár már tökéletesen be volt konfigurálva, így inkább csak kíváncsiságból, de felraktam amit God Vazzeg javasolt grafikus tűzfalat, a Firestarter-t, az már ismeri a Sambát, így gyakorlatilag ott is egy kattintás a négy port engedélyezése, vagy tiltása, de igazából hozzá se kell nyúlnom, mert így beállítva jó.
[ Szerkesztve ]
-
Tamy
senior tag
Köszönöm, bár most már nem akarom piszkálni, mivel így most tökéletes, de azért ez még biztosan jól fog jönni más esetben, ki is másolom magamnak. Hiába, mindig tanul valami újat az ember
Mondjuk azért az számomra érdekes, hogy az SSH 5 portot is használ egyszerre, míg más fájlok mozgatására kitalált "eljárások" (torrent, ftp...) beérik egyetlen porttal is.tomtyi:
A Puttyot gyakran használom a router konfigurálására, de a hétköznapi életben fájlokat másolgatni két gép között azért nem szeretnék mindenféle parancsok bepötyögésével. Ahogy egy rendszergazda ismerősöm mondta anno', hogy a saját gépén ő is csak egy mezei felhasználó akar lenni, hadd ne kelljen már terminálba mindenféle utasításokat adnia, éppen elég a szervereken. Én nem vagyok rendszergazda, de így talán még inkább elmondhatom ugyanezt.
Távoli asztalt is sűrűn használom, az egyik Win-es gépet csak így érem el, de akkor meg a Win-es gép osztott mappájából kell áthúzzam a szükséges fájlokat, amit előtte meg oda kell másoljak. Igaz így tényleg nem kell a Samba. Másolásra akkor már a WinSCP is jobb szerintem, de mégiscsak a TotalCommander a legkényelmesebb Win-ről.Tényleg nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget, és a jövőben biztosan fogok még tanácsot kérni mással kapcsolatban, hiszen egyre többször kerülök kapcsolatba a különféle Linux rendszerekkel, de úgy érzem nekem ez így most tökéletes, kár tovább variálni szerintem.
-
Tamy
senior tag
Tudom, de most már be van lőve (grafikus felületen), nem kell semmit sem állítgatnom, egy gép látja csak, az meg mindig láthatja, tehát nem kell többet kikapcsolnom, marad így állandóra.
-
Tamy
senior tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni:
Vettem egy Canon LBP-800-as nyomtatót, ami még párhuzamos porton kapcsolódik a géphez. Ubuntu 12.04LTS alatt szeretném beüzemelni, de Linuxban eléggé kezdő vagyok. Találtam hozzá egy ilyen drivert: lbp800_0.1.2.orig.tar.gz, kicsomagoltam, majd terminálban a mappában állva root-ként kiadtam a make install parancsot, de hibára futott, ha jól értettem valami lcups csomagot hiányolt. Mivel ilyent nem találtam, így cups-ra rákeresve Synaptic-ban feltelepítettem azokat amikről úgy gondoltam, hogy kellhet. Ezután már nem hiányolta az lcups csomagot, de a nyomtatók hozzáadásánál továbbra sem talál semmit. Feltelepítettem a Foomatic nyomtatókezelőt, de alapból ő sem látta, manuálisan viszont hozzá tudtam adni, úgy, hogy betallóztam a ppd mappában lévő drivert. Így látszólag fel van telepítve, de a tesztoldal nyomtatásánál nem történik semmi, volt, hogy a Foomatic újraindult, mert hibára futott.Abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán észleli-e a nyomtatót. Van esetleg valami parancs, amivel le lehet kérdezni a párhuzamos portra dugott eszközt, esetleg tesztelni, hogy látja-e? Valami olyasmire gondolok, mint usb-n az lsusb.
-
Tamy
senior tag
Sziasztok!
Ubuntu 12.04 LTS alatt akadt egy olyan gondom, hogy a "gyárilag" benne lévő LibreOffice menüje a képen látható módon néz ki:
Próbáltam újratelepíteni is, de ismét ugyanezt az állapotot kapom vissza.
Ha az számít, Gnome Classic-ot használok. Mit lehetne tenni vele?Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
Tamy
senior tag
válasz lionhearted #7546 üzenetére
Köszi, de sajnos nem segített, nem volt feltelepítve. Az érdekessége az, hogy VirtualBox alatt is van egy Ubuntu, szintén 12.04 LTS, és éppúgy Gnome Classic, ott semmi baja a menünek. Lehet valamelyik nap újrarakom a rendszert, elég sokat kísérleteztem vele, egy csomó felesleges kacat fel van rá telepítve, biztos azok közül kever be valami.
-
Tamy
senior tag
Nos létrehoztam egy új felhasználót, meg kipróbáltam a vendég fiókkal is, de ugyanaz a helyzet, egy rakás szöveg nem látszik a menükben. Mindegy, erre már mindenképp ráfér egy újratelepítés, gyakran a semmitől is iszonyat módon megáll az élet, elsötétedik a képernyő, és percekig csak várok, hogy egyáltalán reagáljon valamire. Remélhetőleg ettől majd megjavul minden
-
Tamy
senior tag
Sziasztok!
Kezdő Linuxosként egy "műhelygépen" Xubuntu 13.10-et használok alap dolgokra. A napokban vásároltam egy Hantek 6022 usb-s oszcilloszkópot, aminek - tudomásom szerint - hivatalosan nincs Linuxos támogatottsága. Ennek ellenére úgy gondoltam teszek egy próbát a Wine segítségével, és legnagyobb örömömre maga a kezelőszoftver szépen feltelepült, el is indul, viszont nem látja a szkópot. Nem tudom, egyáltalán a Win-es drivert is használhatom valahogy a Wine segítségével? Némi kutakodás után ezt találtam kifejezetten Linux alá, de nem boldogulok a telepítésével. Elolvastam a benne található Install fájlt, ha Terminálból belépek a Hantek DSO mappába, és ott root-ként kiadom a "./configure" parancsot, akkor ezt a hibaüzenetet kapom:
root@vodkatam-vb:/home/vodkatam/Dokumentumok/HantekDSO# ./configure
checking build system type... i686-pc-linux-gnu
checking host system type... i686-pc-linux-gnu
checking target system type... i686-pc-linux-gnu
checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
checking for -p flag to install... yes
checking whether build environment is sane... yes
checking for a thread-safe mkdir -p... /bin/mkdir -p
checking for gawk... no
checking for mawk... mawk
checking whether make sets $(MAKE)... yes
checking for kde-config... not found
configure: error: The important program kde-config was not found!
Please check whether you installed KDE correctly.KDE-t próbáltam telepíteni, Szoftverközpontból fel is ment valami, de a hibaüzenet maradt a régi. Terminál meg ezt mondja:
kde csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá.
A kért csomag hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető el
E: „kde” csomagnak nincs telepítésre jelölt verziójaÖtletek? Jó lenne megúszni egy Win telepítést.
-
Tamy
senior tag
válasz lionhearted #12730 üzenetére
Köszi a segítséget, felraktam mind a négyet, de a qt3-dev-tools nem megy fel, azt mondja ez a csomag nem található. A hibaüzenet pedig maradt ugyanaz.
-
Tamy
senior tag
A kdelibs5-dev telepítése sem segített, pedig már a kde is fent van, azon keresztül vagyok bejelentkezve is. A hibaüzenet továbbra is ugyanaz.
Most egyébként egy Win7-es gépen VirtualBox-ban futtatott Xubuntun próbálgatom, azt viszont nem tudtam, hogy VirtualBox van Linuxra is. Felraktam azt is, mindjárt beállítom, de az érdekes lesz, ha a virtuális Xubuntu-n futtatok egy virtuális Xp-t Ha sikerül is, kérdés a kinti műhelygép majd hogy boldogul vele. Nem egy erős masina, azért cseréltem le az Ubuntu-t Xubuntu-ra, mert szörnyen lassú volt. Most ha még futtatok rajta egy Virtuális Xp-t is, nem tudom mit szól hozzá, de mindjárt kipróbálom, hogy így egyáltalán elindul-e.
-
Tamy
senior tag
válasz lionhearted #12734 üzenetére
Félreérted Van egy gyenge gép, rajta (valós) Xubuntu-val, kint a "műhelyben". Rajta szeretném használni, de mert ott most hideg van, meg jobban is ismerem a Windows-t, illetve, hogy kipróbáljam a készülék valóban működik-e, ezért behoztam a lakásba, és rádugtam a "nagygépemre", amin Windows7 x64 van. Bár ez sem egy atomerőmű, azért ez bírja a kiképzést, nem okoz neki gondot a Virtuális gép használta. Ezért itt is felraktam egy Xubuntu-t, de itt csak VirtualBox-ban, hogy kényelmesebben próbálkozhassak. Most erre a virtuális Xubuntura készülök telepíteni egy virtuális Xp-t, de természetesen csak a próba kedvéért, ha működik, akkor megy ki a műhelygépre a valós Xubuntura. Remélem így már érthető
[ Szerkesztve ]
-
Tamy
senior tag
Erre megint ez a válasz:
kdelibs4c2a csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá.
A kért csomag hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető el
E: „kdelibs4c2a” csomagnak nincs telepítésre jelölt verziójaMost próbálkozok az Xp telepítéssel, de valamiért nem tudom megosztani a DVD meghajtómat a Linuxos VirtualBox-al. A virtuális Xubuntu még látja, de a virtuális Xp már nem. Mindjárt csinálok egy lemezképet belőle, úgy mennie kell.Megoldva, bepipáltam az átengedés opciót.[ Szerkesztve ]
-
Tamy
senior tag
válasz lionhearted #12734 üzenetére
Most látom, hogy közben szerkesztetted. Felraktam az általad említett két csomagot is, bár a második szerintem nem telepített már semmit, ezt mondta:
libqt4-qt3support már a legújabb verzió.
libqt4-qt3support kézi telepítésűre állítva.Az usb-t természetesen átadtam a virtuális gépnek, és eredetileg a valós gépen próbáltam, csak miután ott nem ment döntöttem úgy, hogy behozom melegedni. Azóta itt küzdök vele. A ./configure után továbbra is ez a hibaüzenet:
checking for kde-config... not found
configure: error: The important program kde-config was not found!
Please check whether you installed KDE correctly.Szerintem is az lenne a legjobb, ha magát az eszközt fel tudnám ismertetni a Xubuntuval, hisz a program villámgyorsan fut a Wine segítségével a kinti gépen élesben is. A Win7-el meg az a gond, hogy a kinti gép gyenge hozzá, Xp-t rakhatnék rá, de pont ezt akartam elkerülni, azért van rajta Linux, mert netezni, képeket, dokumentumokat megnyitni, nyomtatni azzal is tudok, másra meg nem használom. Legalábbis eddig. Ittbent meg nem akarok/tudok barkácsolni. Végső esetben feldobok egy Xp-t persze, de olyan jó lenne, ha összejönne így is.
-
Tamy
senior tag
válasz lionhearted #12741 üzenetére
Erre a részre gondolsz:
You need to find the firmware for the oscilloscope (usually in the folder
/Driver on CD), convert it to .hex files, and make sure they get loaded
into the oscilloscope when it is connected.
Locate one of the following files, depending on the model of
your scope: DSO20901.SYS, DSO21001.SYS, DSO21501.SYS, DSO22501.SYS,
DSO520A1.SYS and put it in the folder with dsoextractfw utility.
All characters in the file name MUST be uppercase. Please, rename the file
to uppercase letters if need. Run the program dsoextractfw. It searches
for the files listed above in the current directory. If it finds any of
them, it creates two files named "DSOxxxx_firmware.hex" and "DSOxxxx_loader.hex". Move these files to /usr/share/HantekDSO/ .
Copy the file HantekDSO.rules to /etc/udev/rules.d/ .Ezt néztem korábban, csak valahogy feledésbe merült. Elakadtam ott, hogy "convert it to .hex files". Ezt mivel tudom átkonvertálni, és melyik drivert, az Xp-set, vagy a Win7-hez valót?
Nkboy: Azt mondja a "kdelibs5-dev már a legújabb verzió".
-
Tamy
senior tag
Sziasztok!
Remmina segítségével szeretnék ssh-n kapcsolódni az otthoni routeremhez, amin OpenWRT van, és kulcsos hitelesítést használok. Windows alól Puttyal elérem, és telefonról a BBSSH-val is tudok csatlakozni, ez utóbbi kulcsot próbálom elfogadtatni a Remmina-val is (a Puttyos tudtommal csak Putty alá jó). Csatlakozáskor viszont ezt a hibaüzenetet kapom:
"A nyilvános kulcsos SSH-hitelesítés sikertelen: Access denied. Authentication that can continue: publickey"
Mit rontok el?
-
Tamy
senior tag
válasz N0zer0 #17691 üzenetére
Annyiból ragaszkodok csak, hogy Távoli asztalhoz úgyis használom, illetve Terminálban nem tudom elmenteni a kapcsolatot (vagy csak én nem tudom). Kipróbáltam, onnan be tudok lépni egyébként.
-
Tamy
senior tag
Sziasztok!
Felteszem itt is a kérdésem, miután eddig sehol nem kaptam választ.
Szeretnék beüzemelni egy Zentyal 4.0 (Ubuntu alapú) szervert amolyan mindenesnek (DHCP, SAMBA, tartományvezérlő, átjáró, tűzfal, proxy, meg ami még épp nem jut eszembe ). Virtuális környezetben összeraktam, a gépeket beléptettem a tartományba, de azt sehogy sem bírom elérni, hogy a felhasználóknak automatikusan felcsatolja a csoport megosztott könyvtárát is.
Iskolai környezetről lévén szó, minden osztály egy csoport. Legyen az egyik ilyen csoport a 4a, akinek a megosztott mappája szintén a 4a. A megosztással minden rendben, tallózva elérik, csak épp annyit szeretnék, ha ez automatikusan felcsatolódna bejelentkezéskor. Értelemszerűen mindenkinek csak a sajátja.
Csináltam egy batch fájlt az alábbi tartalommal:
net use a: \\server\4a
Ezt webes felületen fel tudom tölteni, illetve paraméterekkel ellátni. Ebből generál egy scriptet az alábbi tartalommal:
[Logon]
0CmdLine=4a.cmd
0Parameters=Ilyen paraméterezett batch fájlból természetesen többet is fel lehet tölteni. Magyarul ha jól gondolom a paraméter értékkel el lehetne érni, hogy csak akkor futtassa az adott batch fájlt, ha a felhasználó a paramétereknél megadott csoportba tartozik. Csak azt nem tudom miként kellene paraméterezni.
-
Tamy
senior tag
válasz lionhearted #18590 üzenetére
Nem teljesen értem amit írsz. Ha nem a batch fájlba írom bele a felcsatolni kívánt mappát, akkor mit írjak bele? Illetve a csoport lekérdezése is macerás kissé, mivel nem valós felhasználókról, és csoportokról van szó, hanem csak a Samba felhasználóiról/csoportjairól. Magába a rendszerbe nem tudnak belépni, egy sima groups parancs igazából ki sem dobja őket.
-
Tamy
senior tag
válasz lionhearted #18592 üzenetére
Oké, így már értem, köszönöm. Igen, az ötlet nem tűnik rossznak, csak ki kéne találni konkrétan. Sajnos se a linuxban, se programozásban nem igazán vagyok jártas, ezért próbálok segítséget kérni, de eddig nem jártam túl sok sikerrel.
-
Tamy
senior tag
válasz lionhearted #18594 üzenetére
Az se lenne rossz megoldás, bár előbbi azért szimpatikusabb, mert webes felületen is konfigurálhatnám. Viszont továbbra is a fő probléma, hogy miként lehetne lekérdezni a Samba felhasználók csoportját? Addig nem tudok semerre elindulni.
-
Tamy
senior tag
Ismét szerencsét próbálok itt is.
Egy Zentyal (Ubuntu alapú) szervert szeretnék beüzemelni iskolai környezetben, amolyan mindenesnek. A problémám a Samba megfelelő konfigurálásával van. Azt kellene többek közt megoldanom, hogy a végzett diákokat "egy mozdulattal" törölni tudjam. Valami olyasmit tervezek, hogy egy script segítségével az adott csoportba tartozó összes felhasználót kilistázni, majd a csoporttal együtt törölni, de hogyan?
Addig eljutottam, hogy a samba-tool group listmembers "csoportnév" paranccsal látom az adott csoportba tartozó felhasználókat, ezzel már lehetne valamit kezdeni. Viszont nem tudok egyszerre több felhasználót törölni, ha csak simán szóközzel felsorolom őket a samba-tool user delete név1 név2 formában az nem jó, mint ahogy a vessző se. Később persze valamilyen scripttel kellene megoldani, letárolni az adott csoport felhasználóit egy változóban, majd ezeket törölni. Gondolom legalábbis.
A másik, hogy ezzel a megoldással csak a felhasználónevet törlöm, de ott marad a home könyvtára, és ha azt még külön le is törlöm, akkor se engedi ugyanazzal a névvel újra létrehozni, arra hivatkozik, hogy már létezik. Gondolom valahol valami még marad utána. Miként lehetne egyszerűen törölni az adott csoport összes felhasználóját az összes kacatjával együtt?
-
Tamy
senior tag
válasz lev258 #18733 üzenetére
Köszi, de sajnos ez csak a "mezei" userekre vonatkozik. Bár a groups user parancs kilistázza a felhasználót, viszont a deluser --remove-all-files user csak egy rakás hibaüzenetet dob, mint ahogy a deluser "f.név" önmagában is, a felhasználó pedig él és virul továbbra is. Lévén, hogy nem valós felhasználók, csupán Samba userek, ezért szerintem itt csak a samba-tools parancsok jöhetnek szóba.
-
Tamy
senior tag
Sajnos nem jutottam előrébb így sem. A törlést ez a parancs is végrehajtja, de még ezekkel az opciókkal futtatva is valami marad utána, amiért nem engedi újra létrehozni:
pdbedit -x -p -h -u f.név
Ráadásul a home könyvtárát se törli.
-
Tamy
senior tag
válasz lev258 #18743 üzenetére
Túl sokat én sem értek hozzá, ezért kérdezek. Amit Te linkeltél, az szerintem számomra nem szükséges, mivel ezek a felhasználók csak Samba felhasználók, a rendszerhez nincs közük, ezért nem is tudom őket úgy törölni. A Samba egy külön adatbázisból veszi a felhasználókat, ezért se hinném, hogy a "deluser" parancsra szükségem lenne. Másrészt a samba-tools, vagy a pdbedit törli a felhasználót, bár a home könyvtára ottmarad, a listából eltűnik. Viszont valahol még bent ragad a rendszerben, mert nem tudom ugyanazzal a névvel létrehozni, akkor se ha kézzel kitörlöm a home könyvtárát. Igazából arra kellene rájönni, hogy ha a webes felületen törlöm, akkor ő milyen parancsot futtat a háttérben, mert úgy jól működik a törlés, utána engedi ugyanazzal a névvel létrehozni.
-
Tamy
senior tag
válasz lev258 #18755 üzenetére
Akkor lehet, hogy én tudom rosszul, mindenesetre az biztos, hogy
van home mappájapontosítok: a /home alatt van minden felhasználónak a megosztása a saját nevével, és törölni csak a samba-tools paranccsal, vagy a pdbedit-el lehet.A Zentyal-nak (maga a szerver) van egy webes adminisztrációs felülete, ahol a teljes rendszert konfigurálni lehet. Itt lehet új csoportot, illetve felhasználót hozzáadni, vagy törölni. Ez kényelmes, meg minden, csak ezen keresztül nem tudom azt megoldani, hogy egy adott csoport összes felhasználóját töröljem, még egyesével is körülményes lenne. Látom, hogy kik tartoznak egy csoportba, de ott csak a csoportból tudom őket kirúgni. A felhasználóknál meg egyesével kéne végigmenni az összesen. Ezért kéne valahogy egy scriptet csinálni hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
Tamy
senior tag
Régóta van egy érdekes problémám Xubuntu 14.04 LTS alatt: Ha hosszabb ideig magára hagyom a gépet, zárolom, majd amikor ismét használnám a megnyitott böngésző (Opera 12.x, Chrome) nem reagál semmilyen billentyűleütésre. Átváltok egy másik programra (leginkább a Krusader szokott lenni), ott tökéletesen működik. Visszamegyek a böngészőre, és innentől fogva ott is minden rendben. Cseréltem már billentyűzetet, és időközben komplett gépet is (ezzel a Xubuntut is újratelepítettem), de a probléma maradt. Mi okozhatja ezt?
-
Tamy
senior tag
válasz laszlohu #23233 üzenetére
Emiatt nem szeretném újratelepíteni, annyira nem zavaró, inkább csak furcsa. Logokat majd megpróbálok nézni, de ma pl. még nem csinálta, pedig elég sokszor hagytam magára hosszabb időre. Bár félek nem fogok látni semmit Most még az jutott eszembe, hogy ilyenkor azt megnézni, hogy a böngészőre vonatkozó billentyűparancsokra se reagál, vagy csak a szövegbeviteli mezőkbe nem tudok írni? Majd kipróbálom ezt is ha ismét előjön.
-
Tamy
senior tag
Ma sikerült kétszer is előidéznem. Első esetben a böngésző volt legfelül, megnéztem, semmilyen billentyűkombinációra nem reagált. Próbáltam nézni logokat, a syslogban semmi érdekeset nem találtam, csak dhcp kérések, meg a tűzfal cuccai vannak benne. Közben ismét magára hagytam a gépet (lezártam), mire visszajöttem a terminál ablaka se reagált a billentyűzetre (az volt elöl). A háttérben lévő böngészőre váltva most is megjavult. Tehát nem kifejezetten a böngészőkre vonatkozik a probléma, hanem ami éppen legfelül van program. Vagy más logot nézzek?
-
Tamy
senior tag
Sziasztok!
Xubuntu 14.04 LTS alatt ismét előjött egy ilyen problémám:
A jobb felső sarokban megjelent egy frissítési problémára figyelmeztető ikon. Korábban már volt ilyen, akkor az Opera volt a ludas, most ha jól tippelek, akkor a Chrome. Ha terminálban lefuttatom az apt-get update parancsot, akkor arra panaszkodik, viszont a tárolók között nem találom, és míg az Operánál érthető, ha nem éri el/megszűnt a tárolója, addig a Chrome esetén kissé furcsállom. Mit tehetnék ez ügyben?Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
Tamy
senior tag
Sziasztok!
Xubuntu 14.04 LTS alatt újabban van egy olyan problémám, hogy ha lezárom a képernyőt, és visszajövök, akkor eltűnik az egérmutató. Látszik, hogy mozog, kattintásra is reagál, csak a nyilacska hiányzik. Szerintem valamelyik frissítés óta jelentkezik ez, próbáltam beállítani más témát is, de így is előjön sajnos. Kijelentkezés, majd visszalépés után megint jó. Mit lehetne tenni?
-
-
Tamy
senior tag
Meguntam a plusz köröket (konzolra át, majd vissza grafikusra), úgy döntöttem csinálok egy 16.04-re upgrade-et. Úgy néz ki megjavult az egérmutató, ha most lezárom, és visszajövök minden rendben vele. Még a billentyűzet eltűnésre leszek kíváncsi, majd hosszabb távon kiderül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- Felhőből hozza a Windows élményt a Microsoft új PC-je
- Video konvertálás
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 5