- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Magisk
- Fotók, videók mobillal
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- One mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Ugyanakkora telepet kap a Redmi csúcstelefon, mint a csúcstábla
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
gery2123
őstag
válasz
szetcsuszott #20495 üzenetére
Hát igen a Mint is Ubuntu alapú, de ha jó a win akkor használd egészséggel!
-
válasz
szetcsuszott #20495 üzenetére
Hát, elég kitartó voltál
Elég gáz hogy ilyen hibák bent maradnak, pedig van rá bugreport, ha jól láttam.
-
gery2123
őstag
válasz
szetcsuszott #20493 üzenetére
És esetleg nem ubuntu illetve ubuntu alapot nem néztél? Fedora, Cent os? Esetleg arch alap?
-
szetcsuszott
aktív tag
válasz
szetcsuszott #20425 üzenetére
Nos, 2 nap küzdelem után a céges informatikusunk is feladta a kilátástalan harcot (Emlékeztetőül, illetve azért, hogy ha valaki rákeresne a problémára valamikor, valahol a nagyvilágban guglin: HP Probook 455 G2 Ubuntu, Wifi nem működik)
Pedig ő is használ linuxot otthoni gépen.. 2 napig szívott, széttárta a karját és feltette a win 7-et. Most minden rendeltetésszerűen működik.
" E ööm, e bódottá!"
Sajnálom amúgy, tényleg, de ilyen a c'est la vie -
válasz
szetcsuszott #20427 üzenetére
Nem akkora mágia, csak nem az a baja. Ilyenkor sokat segít, ha látja az ember amivel a gáz van. A távoli support nem minden esetben működik, csak managerek és marketingesek hiszik, hogy igen
-
válasz
szetcsuszott #20420 üzenetére
Párszor mondtam, hogy lehetett volna helyből szakértbbeknek is adni, mint itt próbálkozni rájönni távolról, mi baja...
@lev258 : Én ezzel úgy szoktam lenni, hogy nehogy már egy szoftver miatt kelljen szerelni, ami amúgy képes működni, mert van, akinél megy ez a kártya, csak nem tudjuk, mitől.
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #20423 üzenetére
Könnyen lehet, hogy alapból a 12.04 első változata volt rajta, míg te később a 12.04.5-öt raktad fel (amiben már frissebb kernel van).
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #20420 üzenetére
Bár a dolog megkerülése, de ha veszel egy usb-s wifi eszközt, az is működhet. Javasolnám még ezt is.
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz
szetcsuszott #20404 üzenetére
Emlékeim szerint a régi Fujitsu-Siemens Amilo Pro 3405 laptopnál hasonló gondjaim voltak 2006. körül. Ott az XP-hez adott külön wi-fi programmal lehetett be-, illetve kikapcsolni a vezeték nélküli hálózatot. Előtte is látta minden, hogy van benne wi-fi, de az istennek sem ment. Aztán mikor már kifogytam az ötletekből, feltettem ezt a progit és kicsit megdöbbentem, hogy ez hogy lehet már ilyen elb@szott... Bekapcsoltam és azóta is vidáman működik a wi-fi, most éppen öcsémnél Ubi 14.04-gyel.
-
törölt tag
válasz
szetcsuszott #20410 üzenetére
Wifi csere, mint lehetoseg nem jatszik? Anno en is csereltem a laptopban felaldozva a BT-t, hogy legyen 5GHz es Osx is szeresse. 3k volt postaval ebay-rol.
-
válasz
szetcsuszott #20410 üzenetére
Na szerinted lehet ugyanekkorát sz0pni winnel? Lehet
Nekem az utóbbi időben a céges Dell gépekkel és a brútúszal gyűlt meg a bajom. Win7-tel még csak-csak ment a BT gyártójának driverével (nem azzal, amit a Döll ad), de a 8 óta semmivel.mondjuk tök mindegy, mert a laptopos usereimből kb. 2 tudja, mi az a BT.
-
válasz
szetcsuszott #20408 üzenetére
Sajnálatos, hogy így jártál, de tény, hogy a hiba nem a Linuxban keresendő, hanem a nálad lévő hardver eszközökben. Ettől még a veterán autós hasonlatod megmosolyogtató volt!
Pár gépre raktam már Mint- et és csak a kinézettel kellett bíbelődni.
-
válasz
szetcsuszott #20404 üzenetére
"Hát, az a helyzet, hogy szép ez a linuxosdi, de az a benyomásom, hogy olyan mint az olasz veteránautó, hogy annak jó aki szeret szerelni meg hetekig alkatrészre vadászni hozzá a neten."
Hát nem. Kifogtál egy szarul támogatott hardvert, és ez alapján alkotsz véleményt.Nekem a hardverek az összes gépemben pöcc-röff mennek. Meg kb. amire eddig telepítettem, mindenen. Most akkor?
A wint meg alapból meg kéne venni, mert ha illegál, akkor szívat
Meg az ugye úgy használandó, hogy megveszed. Aztán úgy lehet értékelni hogy állítólag jó.
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20401 üzenetére
Nincs szerencséd, nincs blokkolva. Viszont szerintem hiányos is a lista, legalábbis nálam 2 db wirelesst listáz:
0: phy0: Wireless LAN
1: acer-wireless: Wireless LAN
3: hci0: BluetoothNem tudom, szerintem lennie kellene nálad is egy másiknak, csak gondolom nem töltődik be a modul/driver még mindig.
-
válasz
szetcsuszott #20397 üzenetére
Ez az rfkill használata. A legtöbb parancs ha nem adsz neki semmi adatot, akkor azt írja ki, hogy hogyan kell használni.
Amit @spammer írt : a hard blocked az amikor kapcsolóval lehet kilőni a gépen (vagy billentyűzetről), a soft amikor szoftveresen van lelőve.
Mondjuk szívtam olyat, hogy az egyik laposomat rosszul raktam össze, folyamat kikapcsolt állásban maradt a wifi... Nem zavarta, akkor is volt háló, egész addig, amíg egyszer el nem dobta (pl. kimentem a hatósugárból). Utána csak ha újraindítottam.
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20397 üzenetére
rfkill list
de lehet, hogy nem engedi, akkor sudo-val kell: sudo rfkill list
Utána látod a listában a rádiós eszközöket, hard blocked és soft blocked mutatja, hogy blokkolva van-e.
-
Negyven
tag
válasz
szetcsuszott #20384 üzenetére
Elöször benéztem volna a biosba mert valszeg ott van kikapcsolva a wifid.
De ha mégsem akkor is kikapcsolt hardveresen
csak be kell tenni egy müködö linuxot és live modban bekapcsolni, utánna elinditani a telepitett rendszert
Ezzel kinlodtam egy csomo idöt ubuntu 14.04-en HP laptopon -
válasz
szetcsuszott #20380 üzenetére
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #20376 üzenetére
Nem tudok róla, hogy a HP bármiféle "gyári" driver-t szállítana. Nincs fizikai kapcsológomb? rfkill list mit mond?
-
joecontra
addikt
válasz
szetcsuszott #20376 üzenetére
HP oldalán nincs valami letölthető dokumentum/csomag ami esetleg segíthetne?
Üdv,
j -
_Dumber_
őstag
válasz
szetcsuszott #20368 üzenetére
Igen működött, de nem releváns, mert másik (3 éves) probook.
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #20370 üzenetére
Nem egyszerű, mivel két problémára kell egyszerre jó rendszert találni.
A Linux kernel gyorsnak mondható fejlesztése együtt jár ilyen bug-okkal (a wifire gondolok), ezért fontos a bug report. Remélem, hamarosan rendben lesz, simán el tudom képzelni, hogy a majd megjelenő 15.04-ben orvosolva lesz már minden. -
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #20367 üzenetére
Előfordulhat, hogy a fagyás a nem megfelelő nyílt driver miatt van a videókártyához. A zárttal próbáltad? Megnéztél más 12.04 alapú rendszert? Olyat, ami a Unity-nél kevesebbet eszik (Xubuntu, Lubuntu). -
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #20364 üzenetére
Ctrl+Alt+F1-re sem reagál fagyáskor? Milyen videókártya?
-
_Dumber_
őstag
válasz
szetcsuszott #20364 üzenetére
Ez a titokzatos fagyást már nem egy Hp tulajtol hallottam. Kollégám is ezzel küzdött. Csak a kubuntu oldotta meg a gondját. Azzal nem fagy. (lehet, hogy más kde alap is nyerő lett volna, de ő annál maradt)
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #20361 üzenetére
Örülök, hogy még küzdesz.
A fagyásról eddig mi derült ki, annyira nem követtem? -
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20359 üzenetére
Linux Mint is Ubuntu alapú, de szerintem tegyél vele egy próbát.
Egyébként pont most olvastam, hogy megjelent a 14.04.2, amiben már 3.16-os kernel van, tehát emiatt már nem is muszáj a 14.10-zel próbálkozni, érdemes az LTS miatt inkább a 14.04.2-t használni.
Ubuntu 14.04.2 LTS Released, Includes 3.16 Kernel
szerk: de ahogy linkeltem is itt [link], régebbi kernelt is meg lehet próbálni felrakni, és ha megy, akkor megúsztál egy rendszertelepítést.
Szóval vannak még lehetőségek.
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #20357 üzenetére
Ha 12.04-en működik, akkor használd azt még egy darabig. Bőven ráérsz a váltásra, addigra pedig már bug-mentes lesz a driver. Az előtelepített rendszeren levő "gyári" driverekről ne beszéljünk, a Dell egyenesen elrontja a Broadcom wifit vele (ami amúgy kifogástalanul működik egy tiszta rendszeren).
-
_Dumber_
őstag
válasz
szetcsuszott #20349 üzenetére
Szerintem ne az új kernelt probáld, hanem a régebbieket.
Az én wifin 3.14 alatt működik, 3.18 alatt már nem.Ha jol tidom fel lehet rakni 14.xx alatt is a régiekből valamelyiket. Ezért nem kell az egész rendszert lecserélni
-
válasz
szetcsuszott #20350 üzenetére
Mind a két lehetőséget írtam, amiket az előző kettőben felvetettél
Lehet, hogy a HP valami általuk mókolt drivert rakott fel. Szeretjük az ilyeneket.
(Mondjuk gyanúsan hasonlóan jártam már Dell Bluetooth driverekel win8 alatt...)
-
szetcsuszott
aktív tag
válasz
szetcsuszott #20349 üzenetére
arra gondoltam még, hogy lehet, hogy a "gyári" ubuntu mellett voltak gyárilag telepített driverek, és amikor legyalultam a 12.04-est, akkor mentek vele azok is? Hajnalka vagyok ehhez, lehet, hogy hülyeség..
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20347 üzenetére
Sajnos nem.
Ubuntu 15.04-ben még frissebb kernel van, ha nem is telepíted, egy próbát szerintem mindenképp tegyél vele live módban, hátha... Innen tudod letölteni [link] Ez még nem végleges, az majd ugye áprilisban jelenik meg, de próbának megteszi.
Valahogyan mennie kell annak a rohadt wifinek, másnál már működött, akkor nincs olyan, hogy "nem".
Szerintem ne add fel
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20344 üzenetére
Próbáld meg még ezzel a módszerrel, hátha:
cd ~/Letöltések
sudo apt-get install linux-headers-generic build-essential git
git clone http://github.com/lwfinger/rtl8723be
cd rtl8723be
git checkout 604aa9058fb9e5bb1cf571c99989d081f8fc8b9
make
sudo make install
sudo modprobe rtl8723beForrás: [link]
szerk: ha mindennel végzett, kiegészítésként még meg lehet próbálni ezt:
echo "options rtl8723be fwlps=0" | sudo tee /etc/modprobe.d/rtl8723be.conf
Forrás: [link]
-
szetcsuszott
aktív tag
válasz
szetcsuszott #20343 üzenetére
próbáljam meg visszarakni a 12.04 lts-t szerinted, mielőtt az egész linuxos kalandomnak véget vetek?
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20337 üzenetére
A make és a make install lefutott rendben, hiba nélkül? Újraindítás megvolt? Ha igen, akkor próbáld meg megint ezt:
sudo modprobe rtl8723be
Mi a kernel verzió? Ezzel tudod megnézni:
uname -r
Elvileg a 3.16-os kernellel és az előbb installált driverrel mennie kellene.
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20330 üzenetére
Nem nem, én szúrtam el, bocsi, elvileg így kellene:
cd ~/Letöltések/rtlwifi_new-master
makeeltart egy darabig, aztán ha végzett:
sudo make install
-
válasz
szetcsuszott #20326 üzenetére
Spammernél a pont. A wicd meg a networkmanager meg csak a grafikus felületet adja a wifire, nem maga a wifi kezelő progi.
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20324 üzenetére
gksudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist.conf
Nézd meg, hogy van-e ilyen sor:
blacklist rtl8723be
Ha van, töröld ki, vagy kommentezd ki, azaz tegyél kettőskeresztet elé (#blacklist rtl8723be).
Mentés és újraindítás.
Ha nem jó, akkor itt azt írják, hogy új driver kellhet még: [link], továbbá itt is azt írja valaki, hogy neki is ez oldotta meg: [link]
A leírás szerint csak le kell szedni ezt a .zip fájlt, majd installálni kell. Tömörítsd ki a zipet, majd a Terminálban navigálj a letöltés könyvtáradban lévő driver könyvtárába, például:
cd ~/Downloads/rtlwifi_new-master/rtl8723be
ha magyar nyelven használod, akkor valószínűleg ez lesz:
cd ~/Letöltések/rtlwifi_new-master/rtl8723beaztán:
sudo make install
Ha sikeresen lefutott, akkor kell egy újraindítás. Kipróbálni értelemszerűen nem tudom, de ott ennyit írtak.
szerk: javítva
-
válasz
szetcsuszott #20324 üzenetére
Nem kéne, mennie kéne. Valami el van kefélve az újabb kernelekben annak a wifinek a driverével, de azért ilyen durva hibákat szoktak javítani. Kérdés, hogy mióta van benne hibás driver, ha a 12.10-ben ment?
A 12.10 ami rajta volt, az gyári telepítés volt? Mert ha gyári, akkor lehet hogy a HP módosította eredetileg amit az összes gépre tolt.Találtam egy olyat, hogy "nolapic boot option allows me to find wifi network." (Ez lehet, hogy " noapic " akar lenni.)
Amiből ez az érdekes :
sudo apt-get install git
git clone http://github.com/lwfinger/rtl8723au.git
cd rtl8723au
make
sudo make install
sudo modprobe 8723auCsak itt sem írta le senki, hogy ez működik-e. Viszont többeknek eltűnt az ilyen wifije a 14-re frissítés után.
-
törölt tag
válasz
szetcsuszott #20302 üzenetére
Esetleg próbáld meg a Wicd programot. Nekem már régóta elegem van a network-manager-ből.
(#20265) Eastman
Meg azért majdnem másfél év telt el azóta. Lehet, ez is számít. -
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20302 üzenetére
sudo service network-manager restart
Ha nem segít, akkor a tálcán lévő indikátort/ikont is indítsd újra:
killall nm-applet
nm-appletHa ez sem segít, akkor tényleg kernel frissítést lehet megpróbálni, itt van egy viszonylag egyszerű leírás:
Install/Upgrade to Linux Kernel 3.16 in Ubuntu 14.04/12.04
De ahogy már írták előttem is, a 14.10-es Ubuntuban frissebb kernel van alapból, szóval ha a mostani Ubuntu nem akar működni, akkor szerintem egyszerűbb egy tiszta, friss 14.10-zel próbálkozni. Vagy Linux Mint.
-
válasz
szetcsuszott #20304 üzenetére
Nem van, látni kéne. Párszor már mondtam, hogy mutasd már meg szakembernek is, mert távolról nem lehet mindent megoldani.
De az a fura, hogy a Lenovos leírásban, amit linkeltem is, működött, hogy újra betöltötte a mosult.Tényleg nézz meg egy 14.10 vagy egy 13.10 arra a gépre. Vagy ha van 15-ből már, akkor azt.
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20300 üzenetére
Elvileg akkor kellene lennie már wifinek.
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20297 üzenetére
Ezt még csekkold le, mert elvileg betöltötte a drivert a második paranccsal:
dmesg | grep rtl
Erre mit ír?
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20294 üzenetére
Azért, mert az egyik disztróval (vagy annak verzióival) gondok támadnak, attól még nem biztos, hogy egy másik nem működhet. Ezért még nem kell feladni.
modprobe: ERROR: could not insert 'rtl8723be': Operation not permitted
Kell a sudo a modprobe elé is!
sudo modprobe rtl8723be
Az "Operation not permitted" azt jelenti, hogy a műveletet végrehajtását nem engedélyezi (sudo nélkül), mert emelt jogosultság kell hozzá (tehát sudo, mert anélkül csak a root, avagy a "rendszergazda" tudja csinálni).
-
válasz
szetcsuszott #20290 üzenetére
Nézd meg a másikkal. Ezdegáz, egy normális drivert nem tud kinyomni magából az Ati?
Terminálba told be ezt : sudo rmmod rtl8723be && modprobe rtl8723be
itt azt írják, ettől megjavul (nyilván nem véglegesen) -
válasz
szetcsuszott #20286 üzenetére
Hát, válaszd az alsó zártat, elvileg az a friss.
-
válasz
szetcsuszott #20282 üzenetére
Keresd meg azt a progit, amivel a további illesztőprogramokat lehet telepíteni, és futtasd le. A video drivert legalábbis meg kéne oldania.
A wifi; terminálba pötyögd be, hogy lsusb , meg lspci, az eredményt másold ide, akkor legalább megkapjuk, hogy milyen cuccok vannak a gépedben. -
válasz
szetcsuszott #20259 üzenetére
"" Akárhová léptem be, 80%-ban angolul volt minden, pl. a rendszerbeállítások menüben asszem max 2 ikon volt magyarul feliratozva. kábellel rákötöttem a netre, így a nyelvkérédés megoldódott,"
Még amikor kérdezted hogy fel tudod-e tenni, akkor írtam, hogy legyen netre kötve a gép...Akkor nem kellett volna külön beállítani hogy szedje le, mert telepítés közben frissül, és leszedett volna mindent.
A wifi fura, kéne tudni, hogy pontosan milyen cucc van a gépben, mert lehet hogy az már nem támogatott 14.04-gyel. Bár ez furcsa lenne.
-
válasz
szetcsuszott #20255 üzenetére
Különben frissítéseket feltetted?
Magyar nyelvet amúgy az elején ki lehet választani, nekem pl. elsőre volt eddig kb. a 8.0 óta mindig, ha kiválasztottam. Ha te az elején kiválasztottad, akkor valami ott nagyon nem jó. -
válasz
Milyen wifi kártya van a gépben? Bluetooth szintén kéne.
-
törölt tag
válasz
„5perc tétlenség után kidobál a rendszerből és jelszót kér, ettől megőrülök, ezzel mit lehet kezdeni??”
Nem ezt teszi, hanem bekapcsol a képernyővédő és a jelszavas képernyőzároló. -
válasz
szetcsuszott #20250 üzenetére
Akkor leszedsz egy 14.04-es telepítőt, elindítod róla a gépet, és rányomsz a telepítésre. Net legyen, a többi magyarul van
De ha nem vagy biztos benne, kérj meg egy szakembert, mert akkor megkíméled magad egy csomó szívástól.
Amúgy a WinXP kb. kevésbé hülyebiztos telepítésileg, mint az újabb Linuxok -
válasz
szetcsuszott #20248 üzenetére
Papírforma az, hogy működik.
Tudod telepíteni a 14-et, ahogy a 12-t is -
törölt tag
válasz
szetcsuszott #20225 üzenetére
Pl. ha vannak extra tárolóid, és abból telepített csomagok, ott kicsit munkásabb. Meg ha nem „automatikusan” csinálsz mindent, pl. a végén a felesleges csomagok törlését. Bár én nem szereztem LTS-ről LTS-re frissítéssel tapasztalatot, hiszen 2008 áprilisától tavaly áprilisig minden félévben upgrade-eltem.
-
válasz
szetcsuszott #20227 üzenetére
Hibák mindig lehetnek, de azzal meg mit tudsz kezdeni... Meg az nem Linux függő, más OS alatt is megesik.
-
válasz
szetcsuszott #20225 üzenetére
Rákattintasz a rendszerfrissítés gombra.
-
válasz
szetcsuszott #20059 üzenetére
Na hajrá, nekem le se esett hogy a 12-es van fent neked
14-et neki, az az aktuális.
-
válasz
szetcsuszott #20056 üzenetére
Meg mondjuk ha a memtest jó, attól még lehet baja a gépnek, csak nem túl valószínű, mert ugye eddig problémamentes volt.
Viszont másnak is van ilyen baja, az A8 nincs jóban valamiért az Ubival. Kérdés, ez azóta megoldódott-e (nem olvastam végig).
-
válasz
szetcsuszott #20056 üzenetére
AMD video drivert frissíts. Illetve a drivertelepítős kis progiban nézd meg, hogy nyílt driverrel megy-e.
-
válasz
szetcsuszott #20053 üzenetére
Hm, milyen vga kártya?
Youtube-t rakd át html5 -be, hátha. -
cubix
tag
válasz
szetcsuszott #20038 üzenetére
A rendszer indulása előtt(post után, ubuntu logo előtt) asszem SHIFT-et kell nyomogatni.
-
válasz
szetcsuszott #20036 üzenetére
De mondjuk bedobsz egy Uni telepítőt, annak a menüjében ott van a memtest.
-
válasz
szetcsuszott #20036 üzenetére
A GRUB indítómenüben válaszd ki a Memory test (memtest86+) menüpontot:
Az ötös tesztet érdemes párszor lefuttatni.
-
válasz
szetcsuszott #19956 üzenetére
Azért egy memtestet letolnék rajta. Bootolsz a telepítőről, és memory test.
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #19953 üzenetére
A top parancsot terminálban kell kiadni, és akkor látod a futó folyamatokat, terhelést stb. De szerintem jobb és átláthatóbb a htop. Ha nincs fent a htop, akkor, terminálba:
sudo apt-get install htop
SMART adatokat pl. a Disk Utility-vel tudsz ellenőrizni, ha nincs fent (Disks néven keresd), akkor ezzel tudod felrakni:
sudo apt-get install gnome-disk-utility
De lehet, hogy érdemesebb lenne frissítened 14.04 LTS-re (pl. így: [link]) vagy rakhatsz fel teljesen tiszta 14.04-et, azzal hátha nincs gond.
-
_Dumber_
őstag
válasz
szetcsuszott #19951 üzenetére
Egy ismerősömnek is volt HP lapossal (nem ezzel a típussal) ilyen gondja. Az nem lapossal kapott ubuntu volt.
Megoldás: KUBUNTU.. vagy bármi más. -
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19953 üzenetére
Először próbáld ki az ajánlott kombinációt fagyáskor. Ha nem jön be, mindenképp megejteném a memóriatesztet, illetve megnézném a SMART adatokat. A gyári amúgy mit takar? Találkoztál bármilyen hibaüzenettel?
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19951 üzenetére
Memóriateszt volt? Fagyáskor Ctrl+Alt+F1-gyel be tudsz lépni? top mit mond ekkor, mi eszi a gépet?
-
válasz
szetcsuszott #19789 üzenetére
Ne BT egeret vegyél majd, hanem például ilyet.
-
törölt tag
válasz
Nem általában rossz a kékfog, én szinkronizáltam fájlokat telóval. Inkább az lenne a lényeg, hogy mielőtt bármit veszel, nézz utána, kompatibilis-e Linuxszal, esetleg pont azzal a disztróval, amivel használni akarod.
(#19790) hcl
Tiltakozom!Soha nem jutott eszembe az XP, mióta a Lubuntut vagy az LXDE felületet használom. A menüelrendezés ugyanolyan logikus mint bármelyik másik linuxos felületen, azaz köze nincs a szutyok, összehányt XP-felülethez.
-
válasz
Nézz meg egy Lubuntut, az is eléggé WinXp
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19757 üzenetére
Mint láttad, az Ubuntu kezelőfelülete modern, de léteznek sokkal klasszikusabbak is. Nézegess néhány képet a Kubuntu, Xubuntu, Linux Mint Cinnamon disztrókról, persze még sok más is van.
-
válasz
szetcsuszott #19754 üzenetére
" és ha nem is hülyebiztos mint a windows, de legalább felhasználóbarát."
Ha rendesen bekorlátozod, akkor hülyebiztosabb... -
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19754 üzenetére
Ha nincs semmi fontos még a gépen és valóban szeretnél telepíteni, akkor akár formázhatnád az egész lemezt és úgy alakíthatnád, ahogy neked jó. Persze előbb meg kell ismerkedni azzal, hogyan készíts telepítő pendrive-ot.
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19751 üzenetére
Az a helyzet, hogy a 14.10 rövid életű kiadás (9 hónapig támogatott-ebből már eltelt némi idő). Kérdés, megéri-e feltenned, vagy elegendő a jelenlegi rendszer az ismerkedésre. Később a 14.04-nek lesz olyan verziója, amelyben már valószínűleg benne vannak a javítások és az évekig támogatott.
-
törölt tag
válasz
szetcsuszott #19724 üzenetére
Az lsusb-vel úgy tudod kideríteni, melyik a kékfog, hogy kétszer csinálsz lsusb-t, egyszer, amikor bent van, és egyszer, amikor nincs.
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19726 üzenetére
Nem segít, de azért köszi. Az ilyen hivatalos leírások sosem tartalmaznak lényegi információt. Azt már sikerült kiderítenem, hogy valószínűleg a wifi és a bluetooth egy tőről fakadnak, viszont valószínűleg a 12.04-ben még nincs támogatva egyik sem. Nem tudom, van-e kedved kísérletezni, de csinálni kellene egy 14.10-es telepítő pendrive-ot, és azzal kipróbálni, ott megy-e rendben (telepítés nélkül ki lehet próbálni élőben).
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19724 üzenetére
Amíg még szerkeszthető, kérlek töröld és tedd fel pastebin-re. Oda csak be kell másolni, OK-zni, majd a kapott linket megadni nekünk.
Úgy látom, már késő. -
N0zer0
senior tag
válasz
szetcsuszott #19721 üzenetére
Igen, csak írd be. Egy szóként, hogy lspci. Meg szintén egy szóként hogy lsusb. Pont nélkül, azzal csak a mondatot zártam.
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19721 üzenetére
A parancs mindössze lsusb, a többi csak magyarázat. A másik parancs pedig lspci. (l mint L)
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19719 üzenetére
Egy Terminálos parancs. A bluetooth típusának kiderítésében segít. (lsusb=list usb devices)
Ha nem fogod látni nyomát, akkor nézzük meg az lspci parancsot is. Ha lehet, ne másold be az egészet, csak a bluetooth sorát. -
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19717 üzenetére
Miféle bluetooth? lsusb mit mond róla (ha szerepel benne)?
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19710 üzenetére
Valószínűleg azért volt, mert első alkalommal is kell a sudo apt-get update, hogy frissítse a csomaglistát (vagy futtatod a Frissítéskezelőt).
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19708 üzenetére
Nem gond. Csak arra figyelmeztetett, hogy az eredete lehet bizonytalan, ezért gondold meg. Mi tudjuk, hogy ez hivatalos forrás, tehát nincs gond.
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19706 üzenetére
Próbáld meg Terminálból telepíteni, az talán beszédesebb.
sudo apt-get install qgis python-qgis
BigBlackDog: cpulimit a kulcsszó. -
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19703 üzenetére
Na várjál. Akkor mit milyen sorrendben, hogyan?
Amit én írtam, az először Szoftverforrások hozzáadása (nem Terminálon keresztül), aztán a gpg kulcs (Terminálban), majd pedig a telepítés. És kimaradt, hogy telepítés előtt még egy sudo apt-get update (Terminálból). -
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19701 üzenetére
Melyik úton indultál? Szoftverközpontból, vagy Terminálból? Utóbbi esetén tárolók frissítésével vagy nélküle?
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19698 üzenetére
Semmi gond. Először tegyük amit javasol, vegyünk fel frissebb tárolót a csomagokhoz. Nyisd meg a Frissítéskezelőt, annak a beállításaiban tudsz hozzáadni egyéb szoftverforrásokat, ott add hozzá ezt a kettőt:
deb http://qgis.org/debian precise main
deb-src http://qgis.org/debian precise main
Aztán
gpg --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv DD45F6C3
gpg --export --armor DD45F6C3 | sudo apt-key add -
és végül vagy Terminálból, vagy a Szoftverközpontból tudod telepíteni.
Így elvileg frissebb csomagok lesznek, mint amit a Szoftverközpontban is megtalálsz jelenleg (mert ott is ott a program). -
N0zer0
senior tag
válasz
szetcsuszott #19698 üzenetére
Az első két sort. Ha az valami hibát írna, akkor az utolsó 2 sort, és utána még egyszer az első két sort.
-
N0zer0
senior tag
válasz
szetcsuszott #19696 üzenetére
Pedig a Dashbe kell beírni, hogy terminal. Meglesz az, egy ilyen DOS parancssorához hasonló fekete ikonja lesz. Azt kell elindítani.
Egyébként ne keseredj el, ezeket a kezdeti nehézségeket nem a Linux okozza nálad, hanem a Unity-felülete. A többi grafikus felületen valami könnyen hozzáférhető menüben megtalálható, meg pár kattintás árán az asztalra is kitehető.
Ha annyira nem találod, akkor nyomj egy Ctrl+Alt+F1-et, az is hasonlót fog megnyitni. A grafikus felületre a Ctrl+Alt+F7-tel tudsz visszaváltani.
-
válasz
szetcsuszott #19694 üzenetére
Terminálba, azaz parancssor. De másolhatod is, beillesztés crtl-shift-v szokott lenni a terminálba.
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19690 üzenetére
Majd ha már kicsit ismerkedtél a dolgokkal, akár másik Linuxot is rakhatsz rá.
Egyrészt a partíciókiosztás sem a legátgondoltabb, másrészt az előtelepített sajnos lehet trehány is. Nálad rendben van szerintem, de pl. a Dell-nél elkövették azt, hogy úgy nyúltak bele a telepítőbe, hogy nem értenek hozzá. Ezt aztán sokan megszívták.
Mindenesetre lehet barátkozni vele. -
válasz
szetcsuszott #19690 üzenetére
Használt gépnél láttam olyat, hogy a bolt, ahol eladták, lekapta róla a legál Win8 matricát, majd Linuxos verzióként értékesítette...
-
válasz
szetcsuszott #19682 üzenetére
Ajánlat, hogy könnyebben menjen
Kubunturól van szó nagyrészt, de a particionálás, könyvtárszerkezet, az a többiben is majdnem ugyanaz. -
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19679 üzenetére
Szóval, az első partíciód egy /boot (amit igazából ki lehetett volna hagyni az egészből, de mivel így települt, ne töröld), a második a visszaállító partíció, aztán a kiterjesztetten belül /home, /, swap, ugyanezen sorrendben felhasználói, rendszer és cserehely (lapozófájlnak felel meg, csak ez partíció) partíciók, aztán még egy, amin szerintem HP-s programok vannak, vagy valami ilyesmi. Ha tisztán újratelepítesz, akkor például a felhasználói partíció formázás nélkül használható az új rendszerrel. Viszont lehet, hogy a helyreállítási funkcióval az egész lemezt újrarakja.
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19673 üzenetére
Van egy Lemezkezelő alkalmazás, talán az a legvizuálisabb (Terminálban meg sudo fdisk -l). Ha előtelepített Ubuntu, akkor valószínűleg van egy helyreállító partíció.
-
törölt tag
válasz
szetcsuszott #19660 üzenetére
Hali!
Van ilyen leírás:
Először debug, de lejjebb már van egy-két javaslat is.
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19662 üzenetére
Nézd meg, van-e olyan program a Szoftverközpontban, hogy gpointing-device-settings. Abban találsz néhány beállítást. Nem tudom eldönteni, hogy esetleg újabb rendszeren működik-e jól, vagy egyszerűen hiányos a támogatása. Terminálos beállítás eléggé fejlett, csak neked talán nem a legjobb megoldás.
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19660 üzenetére
Melyik Ubuntu?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bejelentette az Arc A sorozat nyugdíjazását az Intel
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- iPhone topik
- Végleg lenyomta a tévét a streaming az USA-ban
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Konteó topic
- OLED TV topic
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Beszámítás! Apple iPad 11 2025 128GB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- Napi 1000 -ft tól elvihető RÉSZLETFIZETÉS BANKMENTES MSI Cyborg 15 A13VE
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest