- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- 65 órányi zenét ígér az Audio-Technica új TWS fülese
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dhampir
félisten
Én csak azt nem értem, hogy ha a Mint is meg az elementary is Ubuntura épül, hogy lehet, hogy ezek sokkal stabilabbak, problémamentesebbek?
Nem tudom, de máris visszatértem Mintre (mostanában sokat váltogattam, próbálgattam őket egyszerű felhasználói fejjel). Ami miatt szimpatikusabb a Mint, talán az, hogy valamiért barátságosabb, mert jobban "érzem" rajta a közösségi támogatást mint az alapkiadású "üzleti" Ubuntun.
-
RBJ
addikt
ki van kalapálva.
régen sokat próbálgattam de most vagy lenyugodtam vagy az idő hiánya de rég volt ennyi ideig fent rendszer mint most a xubi 14.04 .
És érdekes, hogy leszoktam a win ről. tán az ubi 10.10 kezdődött.
Próbálgattam előtte is csak az nem tűnt kiforrottnak nekem. de a 10.10 megragadt. -
Igaz konfigolni még a Unitytól is cifrább
Neked persze, hogy nincs lehetetlen, ha már eOS.Érdekes, a 14.04 pedig igen stabilra sikerült, a géped nem szereti talán vagy csak azt a DE-t, amivel használod.
Ubuntut jó ideje már én is megkedveltem Mintesként, igaz az Ubignome-ot próbáltam ki, kár, hogy kíváncsiságból felengedtem 15.04-ig. most, hogy szóba került, rá is nézek, egy hónapja nem futott, biztosan unja magát -
-
nemurea
aktív tag
Az utóbbi egy-két héten esténként egy 2 terás HDD-t akartam megmenteni ugyanilyen célból. Sajnos még a WD saját tesztprogramja is megállt egy kb. 22 órás futás után, azt mondta, túl sok a bad sector, de azt tudtam, hogy ezek a HDD vége felé vannak, ezért azt kihagytam volna a particionálásból, ha tudom, kb. mikortól kezdődik a rossz terület. Ezen a [linken] az utolsó két progi grafikusan mutatja meg a rossz szektorokat, bár Winesek, de lehet, hogy Wine alatt is futnak. Sokáig futnak... Főleg amiatt, mert ahol rossz a HDD, ott rettentően lelassulnak, de ez mindre igaz.
Viszont: csekkelni akartam, hogy az ez alapján megmaradt élő partíció tényleg hibamentes-e. Erre már kiváló volt a badblocks. Megfelelően kell paraméterezni, pl.
badblocks -wsv -t 0xaa -b 512 -c 1024 -e 1000 -o ./bdbl.txt /dev/sdc1
különben a jó részeken is lassú lesz, nem órákig, hanem napokig futna. A fenti parancs a megmaradt 1.5 terán kevesebb mint egy nap alatt végigment, de ez így csak egy ütemben ellenőriz.
Ettől függetlenül megy fel a hardverapróra a HDD hibásként - nem volt teljesen konzisztens az eredmény (hogy finoman fogalmazzak).
-
laszlohu
addikt
Én Ubi 14 alatt is és Ubi 15 alatt is az alapból rendszer által feltelepített
Totem playert használom, Ubi 14 alatt útáltam ( kb. fél éve ),
de Ubi 15 alatt szeretem, de lehet, hogy azért, mert kijött a Totemre frissítés.ha pedig a hangbeállításoknál azt állítom be, hogy lehet 100% - nál hangosabb, akkor torzítani szokott a hang,
ezért ezt nem szoktam bepipálnimás téma : Csodák csodájára a Firefox alverzióra is frissít egy ideje, nem csak a főverziókra,
tartsa meg jó szokását -
No hát, újra a pingvinek között! Ideje volt már, üdvözöllek én is!
Mellik Ubit raktad fel pontosan? Mér' nem Mint-et tettél fel, kezdőknek az a jobb?
Kár, hogy a kedvenced tényleg megputtyadt kissé, betett neki az Isis.lev258 kolléga is a kezdőknek szóló SSD leírást linkelte, ahogy nézem!
-
Dhampir
félisten
Körülbelül én is így vagyok, de Mintre váltottam, mert az adott hardveren ezzel volt a legkevesebb problémám az összes, mostanában kipróbált Linux disztribúció közül, bár nem volt felhőtlen ez sem, de jelenleg okés.
A másik az alap Ubuntu 14.04, nekem kézreáll a Unity is, bár nincs érintőkijelzőm.
Majd kitapasztalod a konfigurációdtól függően is.
Egyébként érdekes, hogy amikor a fél világ a Windows 10 után szalad, akkor mi pont (és ismét) a Linuxot választjuk.
-
-
Azt túlzás mondani, hogy bejön a KDE. Inkább úgy mondanám, hogy az eddig kipróbált felületek között ez használta a legjobban a két monitort. (GNOME 3 totál rossz pl. ilyen szempontból, bármennyire is szép meg látványos)
Bár ez sem tökéletes, a Unity-vel együtt az a baja, hogy az, hogy melyik képernyőn nyílik meg egy ablak, az sokszor teljesen random dől el, ami elég bosszantó.Na meg más egyéb gondokkal is küszködnek, bár a KDE olyan ~20-30%-kal kevesebb hibát tartalmaz, mint az Unity. Pl. képes rendesen megjeleníteni a hátteret.
szóval úgy is mondhatjuk, hogy a KDE-t a funkcionalitása, és nem a kinézete miatt használom.
Bár most egész jól belőttem a külsejét, szóval végül is ezzel sincs sok gond, de azért a Unity szebb, na. -
Bocs, de a Luna-t október 28-án telepítettem és azóta nem kellett babrálnom
Ha csak felteszi az ember és inkább Win- t használ...Nehéz összehasonlítani két disztrót, ha az egyik csak 2 változatban létezik fenállása óta, azzal, amelyik már 17x akárhány DE- vel jött ki.
Amúgy hiába a Luna név, a zűrben akkor is a Debian 6 van!(#17343) jonnyjoker01
+1(#17344) bob.zxr
A Mögöttes szándék/irónia ellenére ez a száraz tényálladék.
Mernél Buguntut javallani egyébként?
-
Jól van, fél év múlva majd javaslom Freysis- t is! Bocs, hogy így írom, de ki tudja mi lesz a végleges neve..
Maradhatott volna a régi is, mert ez is az is elég nagy kihívás a nyugodt életet kedvelőknek!
(#17338) joecontra
Milyen kábellel kötötted össze a gépet és a megjelenítőt?Bocs, de elröhögtem magam, mert ilyenkor szokták írni sokan, hogy laptopot használnak.
(#17340) sz.balazs.95
Azt kihagytad, hogy ....amitől Te sem jössz zavarba! -
N0zer0
senior tag
Ilyen Windows 7 alatt nekem is volt, épp online henteltem egy fps game-mel, erre egyszer csak újraindult a gép, és az addigi fasza statjaim jól elvesztek. Mikor töltötte be a bejelentkező képernyőt a Windows ott írta, hogy a frissítések telepítése történik. Valóban, pont akkor cikkezett erről a hwsw is, hogy az új Win update újraindítja a gépet. Jó gyorsan összeemlegettem bizonyos női felmenőiket egy bizonyos ősi mesterség űzésével is. Ilyen egy baromságot kitalálni. Még jó, hogy nem értékesebb adatok vesztek el.
-
BoB
veterán
Ááá, nekem a kedvencem hogy nálunk még mindig van xp, és az update automatára van beállítva. Prezentáció közben feljön a kis ablak (érted, embereknek tartasz előadást), hogy 10 perc múlva leáll í gép, ments el mindent
És nem tudod kilőni mert rendszergazdai jogosultság kell hozzá.
-
Aethelstone
addikt
-
gyulank
addikt
Szerinted ezeket csak kitalálom?
Én FF-ot favorizálom(youtube videó pár perc után megáll, teljesképernyőn ilyenkor alt+tab asztal, aztán rákattintok a FF ikonjára, ekkor előjön a kirás, hogy valami jawa vagy flash még dolgozik, vagy összeomlott, folytassa vagy ne? Mindegy melyikre megyek, amint rákattintok a gombra folytatódik, de nem látom, csak ha újra rákattintok a FF ikonra, hogy előrehozza, majd ez van, hogy percenként 2x előfordul), de még a Chrome elmegy, mert már abba is van adblock, meg stylish. Ez a Chrome+... Beálltások: "A fiók bejelentkezési részletei elavultak. Jelentkezzen be újra" Simán bejelentkezik, aztán bezárom, megnyitom, és megint kezdődik előről. Ha rámegyek a bejelentkezésre már csak a jelszót kell bernom. De ha rosszul rom be, kirja, hogy rossz, szóval nem értem, mert belép, úgyhogy nem tudom, mi avult el. De ezt majd felteszem valami Chrome-os topikba, ha nem tudja senki. A Chromba viszont lehet hosszú i-t is rni, úgyhogy ha nem lenne ez a másik baja, lehet jó lenne.
-
jimmy399
senior tag
Helló! Sikerült létrehozni az eyefinity konfigurációt a debian alatt, de valami nagyon fura történik a rendszerrel, mert ahogy beállítom, akkor mind a két képernyő elsötétül és stand-by-ba megy át, és csak akkor kapcsol vissza ha nyomkodom a billentyűzetet. DE ha csak egyszer nyomok meg egy gombot a billentyűzeten, akkor ismét stand-by-be megy mind a két monitor... Ha egyszer-egyszer nyomom meg szünettel a billentyűzetet, akkor villannak a monitorok, bejön a kép és ismét stand-by-ba megy mindkét monitor. Folyamatosan kell nyomkodni a billentyűzetet, akkor nem mennem stand-by-ba, és ha letiltom az eyefinity-t amit másképpen hívnak a debian alatt, akkor minden ok. Fura volt... Jó, ezt így olvasva gondolom lehetetlennek lehet felfogni kb, de így volt...
Amúgy egészen jól megy natívan futtatva a rendszer, szokni kell kicsit, és a hang a zenelejátszás elején recseg xD Nagy nehezen sikerült rávenni a rendszert, a pluseaudio-t, hogy ne az Ati Radeon 5550-es VGA HDMI kimenetét használja már audió kimentenek, hanem az alaplapi integráltat. De mire rájöttem, hajam kihullott. Telepítettem a Alsamixert is, de ez felesleges volt. Valahol a rendszerbeállításokban matattam.
Szerencsére felismerte, hogy az APU képes visszavenni a sebességét 6 lépésben, szóval az energiatakarékosság ment a kernellelAdtam egy 20 gigás root partíciót meg egy 1 gigás swapot a 4 giga ram mellé. Kb 7 gigát foglal most így a Debian.
Ja juteszembe, a grub2 jófej volt, mert igaz, hogy csak a debian root kötetére telepítettem a rendszerbetöltőt, ami külön merevlemezen van a windows 8-tól, de létrehozott egy boot menü bejegyzést a windows 8-nak is hogy ha félrenyomtam, akkor ne legyen para.Bár tény, hogy a gép indításakor F11-el hozom be a BIOS boot választó menüjét, így annyira ez nem gond.
De a dual boot létrehozása se lett volna gond a grubbal, mert van olyan intelligens, hogy felismeri hogy van ott más oprendszer is és úgy hozta volna létre, hogy jó legyen mindenkinek.
-
Foose
addikt
Persze,ezt tudom. Külön partíció a home. Csak a múltkor amikor okoskodtam,telepítéskor nem csatoltam a home-ot. Csak most azt nem értettem,live cd-n miért külön meghajtónak látta a rendszerben a home-ot. Pedig nem külön vinyó,csak partíció.
(#15939) bob.zxr Oké,nagyjából értem,a múltkor én voltam láma,mert nem csatoltam. Viszont nem értem,most kubuntu van fent,(desktop) miért a francért nem tudom sehogy pucolni. Bejelentkezéskor ott van a választási lehetőség. Már tegnap minden parancsot futtattam. Bár most reggel a kubuntu-desktop remove parancsra azt írja hogy nincs telepítve. Ha most felteszem a 14.04 Xubit,akkor evidens,pucolja a 12.04-et. De a KDE felületet is? Mert nem kellene nekem
-
-
FіkuszKukіsz
őstag
Én pl nem lövök rád. Nekem is sokkal jobban bejön az unity. Azon legalább látom, hogy dizájner is látta, nem úgy mint sok más disztrót. Pl. nekem a sokak által ajnározott Mint nem jön be, a cinnamon meg egyenesen irritál. A KDE-ben a betűk élsimitása valami ordenáré módon van megcsinálva, az alap ikonkészlet meg olyan,mint ha gyerekek csinálták volna.(tudom le lehet cserélni, de akkor is). Amit még érdemes megvizslatni az új Deepin, eddig is tetszett, de az új is jó lesz.[link]
-
Fritz Teufel
addikt
Nem is írtam: Manjaro Linux GNOME Community Edition 0.8.10 Pre1, Gnome 3.10.2-vel.
A Unity nekem is nagyon tetszett, ezért nem vagyok hajlandó lemondani a Gnome-ról. Ráadásul pofon egyszerű konfigolni, csak kapcsolókat kell ki-be kapcsolgatni és máris jönnek-mennek a funkciók. -
Jól elpunnyadnának, ha SSD- n lennének!
Most már értem, miért nem lelek egy- két disztrót, eccerűen lerepültek a Black tányérjáról! A ház oldala meg nincs feltéve.(#15459) Foose
Szerintem a unity nevű valami fárasztja le, jobban járnál az említett változattal! Tudsz más ubi alapúra frissíteni, ha külön /home- od van. Meg szerencséd.
XFCE lenne jó arra a gépre. Manjaroval. -
az alsó csuszkát kell használni.
én személy szerint jobban szeretem a yumit, mert nem vacakol, mint például az unetbootin.
gyakorlatilag ne is pöcsöljetek a telepitett rendszer live-ositásával.
csinálni kell egy vadi új pendriveot a nullárol a letöltött iso segitségével és a yumi első fülén szépen bejelölni hogy mennyi legyen a perzisztens tárhely. az a jó a yumiban, hogy később ha van még hely a pendriveon további disztrókat is hozzá lehet adni.
viszont nem mindegyik disztrónál támogatja a perzisztens módot.
szerintem érthető a dolog, nosza rajta! -
:-) Tudom, említettem is, de a tegnapi miatt voltam kissé morcos, mert ott nem tetszett, hogy OFF topicban galádkodnak ilyesmivel, ráadásul még az is, hogy csak a hsz- eket gyüjtöm. MINT ha tudtam volna, hogy lehet külön profilképet feltenni így!
Vagy az is lehet, hogy valami miatt nem voltam humoromnál. Most már félig annál vagyok kedves eOS agent kollegina! (szigorúan kisbetűs eOS)visszakapcsoltam a billentyűmön is a sophistic filter gombot
-
Az OFF topicban is türhőség volt ezt kérdésként felvetni, a kieg. hsz- ekkel megspékelve főleg, így e téma továbbvitele sem minősíthető másnak, ha tovább folytatod. Mivel a mi csörténkre volt a jelzett reakció, így elnézőbb vagyok veled érintettként. Tőled elsőre poennak veszem.
(#15356) lionhearted
Ezt jó, hogy írod, mert én sem tudtam jól használni eddig. -
Fritz Teufel
addikt
Így oldottam meg:
1. mkdir Linux-Kernel-3.15.0-Upgrade
2. cd /home/"your_user_name"/Downloads3. cp -r linux-headers-3.15.0-031500rc2-generic_3.15.0-031500rc2.201404201435_amd64.deb /home/"your_user_name"/Linux-Kernel-3.10.4-Upgrade
4. cp -r linux-headers-3.15.0-031500rc2_3.15.0-031500rc2.201404201435_all.deb /home/"your_user_name"/Linux-Kernel-3.10.4-Upgrade
5. cp -r linux-image-3.15.0-031500rc2-generic_3.15.0-031500rc2.201404201435_amd64.deb /home/"your_user_name"/Linux-Kernel-3.10.4-Upgrade6. cd /home/"your_user_name"/Linux-Kernel-3.15.0
7. sudo -s dpkg -i *.deb
8. sudo -s update-grubReboot
uname -a
Linux Barricade 3.15.0-031500rc2-generic #201404201435 SMP Sun Apr 20 18:36:18 UTC 2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/LinuxKöszönöm a segítséget! Remélem, volt értelme a dolognak, különben tehetem vissza a 13.10-et és kilátásban se lesz, hogy valaha is tudok használni egyéb újabb Linux verziót...
-
assemble
addikt
Koszi, ezt adja ki:
Disk /dev/sda: 240.1 GB, 240057409536 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 29185 cylinders, total 468862128 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0xba6235db
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 2048 206847 102400 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2 206848 307199999 153496576 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 307200000 365793279 29296640 83 Linux
Disk /dev/sdb: 500.1 GB, 500107862016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders, total 976773168 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesAnnyi a lenyeg, hogy a start oszthato legyen a unit-tal, tehat 307200000 az 512-vel? Szoval ez igy rendben van?
-
buherton
őstag
Jó lett az a Nautilus 3.4.2. Jól eltalált a koncepciója. Annyira jól, hogy egyszer sem éreztem kéztetés arra, hogy kirpóbáljak mást, de ez a Files...
(#14996) Jim-Y: gyorsabb beírni, de ugyanúgy megy
. Sőt próbáld ezt ki: l az ls rövidített verziója.
(#15000) n00n: Hidd el, hogy ha maradéktalanul működne stabilan és gyorsan, akkor nem tértem volna vissza. Annak ellenére sem, hogy pl. a GRUB is még béta. Engem soha nem zavart, hogy valami béta verzió csak ne legyenek benne őrjítő hibák ez az egy az elvárásom. Egyelőre kivárok, hogy mennyit tudnak javítani.
Mindig is megakartam kérdezni, hogy a frissítések esetén a rendszert is frissíti? Mindig csak a programok frissítését látom, de még nem láttam olyat, hogy unity, aptitude vagy hasonló csomag frissítéseket. Illetve még azt sem értem, hogy telepítés alatt be lehet pipálni, hogy frissítsen telepítés alatt. Ekkor miket frissít? Mert telepítés után mindig elég sok mindent lehet frissíteni.
-
n00n
őstag
Tájékoztatásul. A videóban csak olyan minimize és retore látható amit az alap user nem tud bekapcsolni. Ezt külön telepített alkalmazásból engedélyezte, mögé is van írva, hogy nem támogatott funkció. Így tud már kattintással minimalizálni és visszahozni. Az alapértelmezett nem így néz ki és kb 10x gyorsabb. Ha gondolod mutatok videót.
-
Aethelstone
addikt
Tényleg nem akarok flamet, de attól, hogy deb csomagkezelőt használ, még nem Debian. Saját csomagtárolói vannak. Debian vonal az a disztró, ami még használ hivatalos Debian tárolót, illetve a kiadási ciklusai követik a hivatalos Debian kiadásokat. Az Ubuntu nem ilyen.
És ezzel tisztelettel le is zártam.
-
-
-
stopperos
senior tag
Igen, így lehet csinálni. Az UUID-t kell átírni, mert nem tudhatod, hogy melyiket ismeri majd fel elsőnek.
Továbbá én a home könyvtáradra ráengednék egy sudo chown -R sly:sly /home/sly parancsot biztos ami biztos a végén. A gparted is amúgy megmondja a partíció tulajdonságainál az UUID-t. -
Fritz Teufel
addikt
Windows... nem enged ez a ratyi indítólemezt készíteni. Talán még mielőtt végzetes lépésre szánom el magam, adok egy esélyt a Fedorának, és szánok rá egy CD-t. Bár félek, hogy a sérült rendszer alól írva az is sérült lesz mint az Ubuntu. Nem lehetne valahogyan kézzel megírnom az USB telepítőt?
-
Nagy gyorsan: 4 meglévő mappát kell szinkronban tartani, 3 gépen. Az egyik a Dokumentumok amit nem mozdíthatok el.
Dropbox: én nem találtam a win7 klienst.
Drive: Na akkor én is mindenemet felteszem a kémhálózatra.
Mega: Ez már időtlen idők óta készül...
A Tresorit jó lenne de annak a linuxos kliense is már jó ideje készül csak készül... ráadásul méretkorlátos 0,5GBSzóval már éppen beállt a cucc most kezdhetem elölről.
Erről mit tudtok: BitTorrent Sync? Állítólag van szerver oldala is. Nekem lenne erre szerverem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- OLED TV topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Honda topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- EA Sports WRC '23
- LED világítás a lakásban
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Apple iPhone 15 Pro Max 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- ASUS Radeon RX 7600 V2 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest