- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Fotók, videók mobillal
- Mobil flották
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
Aktív témák
-
válasz
ntomka #27468 üzenetére
A kernel után van egy szám, ami a nevében is benne van, pl. itt a 2.6.32-22-generic-nél ugye a 22. A verziója viszont például 2.6.32-22.13, tehát van még egy szám a 22-es után. Amennyiben az a szám egyel nő, a csomag neve változatlan marad, de a verziószáma növekszik. Ilyenkor frissül a kernel az újabb verziójúra, de úgy, hogy a régi kernel helyébe lép az új. Csak akkor települ külön az újabb kernel, ha például a 23-as jön.
-
válasz
ntomka #27343 üzenetére
Nálam igen, és ott is volt a sütik között a cucc, de ennek ellenére nem működött jól. A végén már a jelszókezelést is engedélyeztem, de utána nem sokkal meg hirtelen helyreállt a működés minden gépemen. Fura...
Jah, és még a jelszavamat is átírtam, hátha valaki feljelentkezget (mert hát nem volt túl bonyolult előtte), de megnyugodtam, hogy nem ez történt. -
Agostino
addikt
válasz
ntomka #27304 üzenetére
Üdv.
Megnézem ezt is. Az előző lemez telepítés közben [ilyenekkel] örvendeztetett meg.
-
ArGab
őstag
válasz
ntomka #27164 üzenetére
Akkor szerencsés vagy, ha nálad nincs vele gond.
Nálam érezhetően lassabb az ablakkezelés vele, mint a nyílt driverrel. Nincs élsimítás, folyamatos tearing az asztalon is már, de videólejátszásnál is. Utóbbi egyedül mplayer és gl, vagy smplayer és gl (ATI) külön mplayer ablakban, teljes képernyőn működik rendesen, semmilyen más kimenettel és lejátszóval nem megy, pedig végigpróbáltam egy párat a múlt félévben. -
válasz
ntomka #27034 üzenetére
Szia!
hehe
Tudod, az az erdekes, hogy a nagyon f**a skype kliens nem tud normalisan az aktualis GTK temaba olvadni.
Pl. Radiance tema eseten ha rakattintok a az ertesitesi terulete elhelyezkedo zold Skype ikonra, akkor az ott elvegezheto osszes muvelet fekete hatteren fekete betuvel van kiirva.Ezen hogy lehetne valtoztatni?
Udv. core2
-
-
válasz
ntomka #26947 üzenetére
Ez jó tényleg, csak nem értem, hogy mennyiben segíti Melorint, hogy a kívánt felbontást beállítsa a monitorának. Hiszen ez a NotifyOSD beállítására való...
(#26948) Melorin: és mi van a xorg.conf fájl 24. sorában? Mert mintha valamit hiányolna.
Mi a monitorod pontos típusa? Arra is rá lehet keresni akkor... -
válasz
ntomka #26839 üzenetére
Akkor (Lucidnál):
sudo gedit /usr/share/polkit-1/actions/org.freedesktop.udisks.policyRákeresel erre:
<action id="org.freedesktop.udisks.filesystem-mount-system-internal">Majd ezalatt az <allow_active>auth_admin_keep</allow_active>-et átírod <allow_active>yes</allow_active>-re.
Elvileg ennyi.
-
válasz
ntomka #26834 üzenetére
1. Gondolom ha a felhasználók jogosultságainál a Felhasználói fájlrendszerek csatolása elöl kiveszed a pipát, akkor majd kér jelszót. Bár nem próbáltam.
2. Ehhez kernelt kell fordítani, amit megfelelően bekonfigurálsz.
Letöltöd a forrást (Synaptic, gyári kernel), majd kicsomagolod. Belemásolod a jelenleg használt kerneled konfigurációs fájlját, amit a /boot alatt találsz config-2.6.32-XY-generic néven, de úgy, hogy átnevezed .config-gá.
Kiadod a parancsot, make menuconfig, majd ellépkedsz a Power management and ACPI options -> CPU Frequency scaling -> Default CPUFreq governor -hoz és bejelölöd az Ondemandot alapértelmezettnek.Annyit még meg kell tenned, hogy bemész a Kernel hacking-be, és ott a Compile the kernel with debug info elöl kiveszed a pipát. Ha ezt nem teszed meg, akkor GB-os méretű kernelt is kaphatsz, amúgy meg csak pár tíz MB-osat. Megjegyzem, hogy fogalmam sincs még mindig, hogy Ubuntuéknál hogyan tudnak ezzel együtt kis kernelt fordítani, a Debian kernelénél sincsen ez bepipálva...
Ha megvagy, akkor kiadod a fordításhoz a parancsot, megvárod míg megcsinálja, majd telepítheted is. Ha ezt a kernelt használod, akkor már rögtön Ondemand-on indul a rendszer.
-
válasz
ntomka #26761 üzenetére
Aha, nem voltam elég figyelmes, de most már meg is van.
Szerkesztés -> Beállítások -> Haladó -> Hálózat -> Beállítások -> Kézi proxybeállítás
Látszik, hogy nem nagyon használom a Firefoxot.(#26760) danaboy: Ajánlom ezt az oldalt, ott van egy csomó országokra bontva. Régebben több magyar is volt itt, most úgy nézem csak egy van, de az működik is, most próbáltam.
-
-
-
-
-
válasz
ntomka #26711 üzenetére
A verziója annyiban tér csak el a Lucidban levőtől, hogy 8.723.1-0ubuntu3 helyett 0ubuntu4 a vége. Az xserver-xorg-core függőségéhez nem ír konkrét verziószámot.
Szerencsére engem ezek a meghajtók most nemigazán izgatnak, mindegyik gépemen tudom használni a nyílt meghajtót, amikkel nincs is semmi bajom.(#26712) PuMbA: egyelőre a Maverick tárolójában nincs benne az 1.8-as Xorg, így ez nem probléma.
(#26714) ntomka: bizonyára működne ha a 2.6.32-es kernelt használnád, mert mint írtam, új Xorg még nincs a tárolóban.
-
PuMbA
titán
válasz
ntomka #26711 üzenetére
Az fglrx nem támogatja az 1.8-as xorg-ot így fel sem bírod rakni,csak az NVIDIA driverét. Ez a tény már 2-3 éve így van (mármint hogy semmi új dolgot nem támogat az AMD Linuxon és nem is fogja kapkodni magát). Majd a beta körül lesz használható fglrx,mint a lucid esetében is.
-
válasz
ntomka #26709 üzenetére
Nem is a kernel a lényeg, hanem az egész rendszer. A Maverickre értettem a várakozást, ami ugye még jó sokára jön. De úgysem használtam nagyon eddig sem stabil kiadást, most minek tenném.
Persze ilyenkor nagyon fontos a rendszer visszaállíthatósága, de ezt már megoldottam. -
törölt tag
válasz
ntomka #26612 üzenetére
most egyelőre kikapcsoltam a francba a compizt. így talán nem fagy majd szét. viszont így meg elég ronda az ablakok mozgatása, akadozik, meg minden. ezzel lehet valamit kezdeni?
illetve azt meg lehet csinálni (compiz nélkül), hogy bizonyos ablakokat fixen egy helyre tegyen? mert nem szeretem, hogy a pidgin a párbeszédablakokat véletlenszerűen szétszórja a képernyőn. -
törölt tag
válasz
ntomka #26598 üzenetére
ntfs fájlrendszert már évek óta nem hasnálok semmilyen eszközön, szóval nem is ez a gond. hanem az, hogy tök értelmetlen műveleteket végez el, amiket nem is kértem. és még csak nem is szól előtte, hogy bocsi, ez most belekerül a fél életedbe majd, ha folytatod...
azért kicsit néha lehetnének előrelátóak a fejlesztők... -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
ntomka #26572 üzenetére
Nah szép.....
Pedig összehozhatnának valamit, hogy legalább kinézzen valahogy, mert ez a 2.1 béta valami szörnyű. Tudom, hogy használni azért lehet, de akkor is... Haladni kéne a korral valahogy.
@Kendek: A Wine-ból kiindulva sztem arra gondol, hogy működésre lehet-e bírni linux alatt, de ez csak tipp.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
ntomka #26354 üzenetére
Nincs ott a java és most hogy mondtad, a kiegészítőknél rákerestem, telepítettem és az újraindítás után sincs ott.
- Hopp, most a telepített verziós CIB kliens megy. Jó lesz ez.
danaboy:Én is azért kérdezek ennyit,mert friss hús vagyok, így sajnálom de nem tudok segíteni. Bár reménytelen nem vagyok, az összes gépünkön és még a saját munkahelyin is már Lucid van, és nagyon kevés kompromisszummal, de nem hiányzik a windows.
-
törölt tag
válasz
ntomka #26335 üzenetére
én igazából azt szeretném, ha egy helyen lennének. meg az új színséma alapján jobban illik az indicator környékére.
igen, pont intel kártyáról van szó, ehhez nem láttam külön beállítófelületet
viszont fedora alatt van valami color calibration cucc a preferences-ben, csak most ubi alá kéne.
-
-
floatr
veterán
válasz
ntomka #26213 üzenetére
Na akkor ott van példának a virtualbox ablaka. Alul egy teljes státuszsor van elhasználva arra, hogy pár ikonnal lokális információkat ad a jóember tudtára. Mehetne ez is oda.
A rendszer szintű figyelmeztetések, státuszok helye maradna a tray, de egész emészthető lenne a lokálisan értelmezett státusz ikonok használata is
-
válasz
ntomka #26213 üzenetére
Csak ez éppen egy 9.04, meg írtam lejjebb, h seamonkey-en megy az oldal, szóval a rendszeren van minden, csak az FF nem szeretné megnyitni
De azért átnézem
epilog@epilog-desktop:~$ java -version
java version "1.6.0_16"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.6.0_16-b01)
Java HotSpot(TM) Client VM (build 14.2-b01, mixed mode, sharing)Kendek: nézem az új skint
-
moma
őstag
válasz
ntomka #26208 üzenetére
biztos ki lehet kapcsolni
. viszont ez a dolog nem látom, hogy hogyan indokolja, hogy bal oldalra kell, hogy kerüljenek a gombok és nem lehet ez baloldalon.
szerintem amúgy ha nagyon trükközni akarnak a kerettel, akkor jobb lenne ha egy az egyben megszüntetnék és lehoznák azt a három szem gombot a menü sorra. bár ez nyilván elég radikális váltás és nem csak rajtuk múlna.
-
Gerisz
addikt
válasz
ntomka #26154 üzenetére
Újraraktam a rendszert.
Lehet itt kellett volna swapot állítanom, mert eddig csak netezek de 1.5Gb-nál tart a foglalt memória. A 9.10 közel nem eszik ennyit, ott ha egész nap ment sem voltam 500mega felett. Most sem csinálok mást csak olvasok. Ott a compiz fusion is mentMire megírtam a hsz-t 1,6 lett
-
-
válasz
ntomka #26156 üzenetére
Akkor ez már megint kavarás itt a verziószámokkal, hiszen ugyanazon verzióból (8.723) valójában kétféle változat létezik, az egyik támogat valamit amit a másik nem, pedig ugyanazok elvileg. Megcsinálván a Debian csomagokat az aktuális, letölthető Catalystból, valóban nem 100%-osan egyezik a tartalmuk, bár méretük igen hasonló. Na mindegy, én Vladi tanácsát követem, használom a nyílt meghajtót, gyakorlatilag csak előnyöm származik belőle, hátrányom semmi jelenleg. Főleg, hogy a notiban levőt nem is támogatja már az AMD, mert ugye minek is.
-
válasz
ntomka #26154 üzenetére
Rendszerhez igazított? Ezeket a csomagokat bárki megcsinálhatja a
./ati-driver-installer-XYZ-x86.x86_64.run --buildpkg
paranccsal, de amúgy változtatni nem változtathatnak rajta, mert zárt fejlesztésű.
Habár lehetett valami együttműködés, de akkor az belekerült a hivatalos telepítőbe is. -
Gerisz
addikt
válasz
ntomka #26145 üzenetére
Nem próbáltam mert töröltem a törött csomagot.
sudo aptitude install fglrx-amdcccle fglrx-modaliases
Hibák történtek a feldolgozáskor:
/var/cache/apt/archives/fglrx_2%3a8.723.1-0ubuntu3_amd64.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Nem sikerült telepíteni egy csomagot. Helyreállítás megkisérlése:
dpkg: függőségi gondok miatt nem beállítható e csomag: fglrx-amdcccle:
fglrx-amdcccle függőségek: fglrx; ám:
`fglrx' csomag nincs telepítve.
dpkg: hibás feldolgozás: fglrx-amdcccle (--configure):
függőségi hibák - e csomag beállítatlan maradt
Beállítás: fglrx-modaliases (2:8.723.1-0ubuntu3) ...
fglrx-amdcccle
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapot adatok olvasása... Kész
A kiterjesztett állapotinformáció beolvasása
Csomagállapotok inicializálása... Kész
Kiterjesztett állapotinformáció mentése... KészJelenlegi állapot: 1 törött [+1].
Most lett és futtattam sudo apt-get install --fix-broken -y -m
Ez is hibát ír.
dpkg: hibás feldolgozás: /var/cache/apt/archives/fglrx_2%3a8.723.1-0ubuntu3_amd64.deb (--unpack):
új pre-installation szkript alfolyamat 1 hibakóddal kilépett
/var/cache/apt/archives/fglrx_2%3a8.723.1-0ubuntu3_amd64.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) -
Gerisz
addikt
válasz
ntomka #26141 üzenetére
Miután felment, azután kell felrakni.
aptitude search fglrx
pi fglrx - Grafikus meghajtó az ATI videokártyákhoz
B fglrx-amdcccle - Catalyst vezérlőközpont az ATI grafikus gy
p fglrx-dev - Grafikus meghajtó az ATI videokártyákhoz (
p fglrx-kernel-source - Transitional package for fglrx-kernel-sour
p fglrx-modaliases - Identifiers supported by the ATI graphics
p xorg-driver-fglrx - Transitional package for xorg-driver-fglrxezt.
Most próbáltam előtte sínaptic-kal feltenni a fglrx-et és telepítéskor ezt írja:
E: /var/cache/apt/archives/fglrx_2%3a8.723.1-0ubuntu3_amd64.deb: új pre-installation szkript alfolyamat 1 hibakóddal kilépett -
Speeedfire
félisten
válasz
ntomka #26113 üzenetére
hát nem tudom, mi legyen
lehet h leszedem a régebbi 8.04-et még egy darabig ha jól tudom van support hozzá
vagy keresgélek már distrót neki, olyan lenne jó amit könnyen tudna kezelni
Vladi: csak akkor ne hirdesse magát a xubuntu h elég neki 256mb mikor boot után már 400mb
mondjuk ez az lxde sem lehet rossz megoldás -
PuMbA
titán
válasz
ntomka #26061 üzenetére
Laptopokon tényleg működik az 1360 (ha egy Radeonos Dell laptop lett rákötve a TV-re akkor volt 1360 ). Az ATI nagyon béna,hogy egy ilyen felbontást csak úgy kihagy a driveréből. Az én monitorom nem is tud 1360x768-at ,de látom a kiválaszható felbontások között NVIDIA-val. A slusszpoén pedig az,hogy az open source driverrel van 1360,ezek szerint az ATI-nál eléggé amatőrök és még egy open driver szintet sem tudnak megütni.
-
mob_zzz
aktív tag
válasz
ntomka #26030 üzenetére
Nem firtatom, hogy sok a foglalt memória, csak arra próbálok célozni, hogy lehet hogy pont az a jó, ha minél több folyamat bennvan a ram-ban, mert annak nagyon gyors az elérése, szemben a HDD-vel.
Arra van minél több ram a gépben, hogy azt használja a rendszer, nem? Máshol írják, hogy kevesebb memós gépen is szépen elfut az Ubuntu (512mb, 1gb), gondolom ott kevesebbet foglal le... -
mob_zzz
aktív tag
válasz
ntomka #26015 üzenetére
Nem értem ezt a memória-mizériát. Nem pont az a lényeg, hogy minél több cuccot tegyen a gyors memóriába és onnan töltsön, ne a lassú merevlemezről? Gondolom annyira azért optimalizált a cucc, hogy ha elindítasz valami nagyon memóriaigényes alkalmazást (pl. fotószerk.), akkor csinál neki helyet a ram-ban...
-
moma
őstag
válasz
ntomka #26017 üzenetére
fura, pedig arra tippeltem, hogy valami cache-re mehet el nálad a dolog, mert a linux nem igyekszik azért egyből kidobálni a dolgokat csak ha hely kell. igazából én ott kezdtem most el felfigyelni, hgoy valahogy többet eszik, hgoy azt vettem észre, hogy swapolt a rendszerem (2giga), amit amúgy már nem is emlékszem mikor tett korábban. mindenesetre a swappiness-t most levettem.
hogy jót is írjak. a nautilus mintha határozottan fürgébb lenne mint volt.
-
válasz
ntomka #25949 üzenetére
Mi? Akkor csak terminálból nyomulsz vagy mi a fene? Illetve utána felraktad ami kell és kész? De miért jó, hogy ennyire lekarcsúsítod a rendszert? Nincs elég tárhelyed?
Amúgy nekem sincsen fent az ubuntu-desktop csomag, de nem azt töröltem, hanem néhány függőségét, pár dolgot. De attól függetlenül még egy csomó alap progi maradt, amit a plymouth húzna lefele. -
válasz
ntomka #25944 üzenetére
Ha nagyon kíváncsi vagy, akkor leszedhetem az összes plymouth csomagot, hiszen úgyis vissza tudom állítani, nem tart semeddig. Csak most még nem tudom megcsinálni, mert másvalami van folyamatban.
Na jó, virtuális gépen megcsinálom mindjárt...
Mod: Azt írja, hogy alapvető csomagok is törlésre kerülnek, és az használhatatlanná teheti a rendszert. Na nem baj, azért megnézem.
Illetve nem nézem meg, mert az e2fsprogs és util-linux csomagokat is húzza. -
válasz
ntomka #25890 üzenetére
Persze, külön lehet választani úgy, hogy azt a leveles ikont eltünteted (indicator-messages, indicator-me csomagok eltávolítása). Amúgy ez a fajta dolog, amit itt összehoztak, az nekem sem nyerte el a tetszésemet.
(#25892) HollyBoni: rakjál azt akkor fel, az legalább teljesen hivatalos kiadás. Bár nekem sokkal jobban bejön az LXDE mint az Xfce.
-
Major Major
senior tag
válasz
ntomka #25800 üzenetére
Én nem egészen úgy csinálom, ahogy általában ajánlani szokták, de olvasd el, és fontold meg, hogy melyiket választod.
1. partíció: swap. mérete akkora mint a fizikai ram, hogy menjen a hibernálás. azért ide teszem, mert itt a leggyorsabb a vinyó.
2. partíció: xp, ntfs, 20 GB. sajna néhanapján be kell bootolnom cad miatt.
3. partíció: ubuntu /, ext4, 20-30 GB.
4. partíció: adat, ext4, maradékigen, jól látod, nem használok külön home partíciót. én az adat partícióról linkelem be a zene, film, stb. mappákat a home-ba.
ennek az az oka, hogy nem szeretek új installt rátenni a régi config file-okra, láttam már emiatt összeborulást főverzió frissítésnél. inkább azt csinálom, hogy install előtt a liveCD-vel lementem a home tartalmát (nem sok, mert a nagy része úgyis linkelve van, össz-vissz pár config könyvtár), aztán visszapakolom amit szükséges az új telepítésre. így azt is elkerülöm, hogy felhalmozódjanak a letörölt programok könyvtárai a home-ban. -
válasz
ntomka #25800 üzenetére
A /home alá rakj egy külön partíciót, lehetőleg a merevlemez nagyobb tárterületét. Magának a rendszernek elég 10 GB is bőven, attól függően, hogy mikkel szeretnéd teletelepítgetni. A többi könyvtárnak nem muszáj külön partíciót csinálnod, tehát elég lesz összesen 3 (/, /home, swap).
-
válasz
ntomka #25691 üzenetére
Érdekes, nekem még mindig nem jön be az oldal. Mindenesetre nem túl jó hír az, hogy a DVD-k telepítői még nem készültek el.
Mod: hazudok, mert most bejött nagy nehezen. Már 8/8-on áll a 64 bites is.
Amúgy a Xubuntu újraépítgetése még mindig tart...
(#25694) ntomka: az alternate telepítőket már szerintem nem variálják. -
válasz
ntomka #25687 üzenetére
Dehogy húz le 32 bites cuccokat meg kernelt. Synapticban jelöld ki telepítésre, és megnézheted, hogy mely csomagokat igényli még. Nálam összesen 77 csomag telepítése kellene hozzá most, de csak azért, mert pár cuccot töröltem ami az Ubi desktop csomag függősége is.
Esetleg készíts egy visszaállítási pontot, majd később egy kattintással visszacsinálhatsz mindent.
De persze ott van a virtuális gépre telepítés lehetősége is...Bake, nekem már be sem jön az ISO testing tracker oldala.
-
válasz
ntomka #25681 üzenetére
Amúgy szerintem, ha felrakod az ubuntu-netbook csomagot, akkor megsasolhatod, hogy milyen a netbook edition kiadás.
(#25683) upszilon: nem, én azt mondtam, hogy a korai modellek, pl. N270, nem támogatják a 64 bites utasításkészletet, legalábbis a netbookokba szántak nem. A nettopokba már az idők kezdetén is olyat raktak, amelyek tudták ezt. Most pedig már, hatalmas nagy fejlesztés néven, olyan procival szerelik az előbbieket is, melyek szintén tudják azt.
De itt egy pontos lista, hogy melyek támogatják és melyek nem. -
válasz
ntomka #25681 üzenetére
Persze, az is igaz. De a netbookokban levő Atom procik eleddig nem támogatták az utasításkészletet, szal minek fordították volna rá.
Amúgy nekem nem jön be annyira, én netbookra is a sima desktop rendszert raktam. Ugyanolyan jól megy, csak nincs az az érzése az embernek, hogy ilyen "butított" valamit használ. -
válasz
ntomka #25673 üzenetére
Persze, hiszen a netbookokban általában az Intel max 2GB memóriáját kezelő chipset van 64 bites utasításkészletet nem támogató Atom procikkal.
Ugyanakkor, ma már egyre terjed az új platform, szóval lehet lesz majd a jövőben belőle 64 bites változat is. De egy netbookra felesleges lenne, mint ahogy még valójában az asztali gépekre sem kell feltétlen, hisz ott a PAE.(#25677) upszilon: figyeld Te is a tesztelés állapotát.
Amúgy persze ha nem lesz benne különösebben nagy bug, biztosan az általad linkelt lesz a végleges verza.
Aktív témák
Hirdetés
- Apple asztali gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Videó stream letöltése
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Suzuki topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Gyermek PC játékok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest