- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
Aktív témák
-
Egyszerűen ellenőrizheted, hogy fel van-e csatolva valamely partíció. Indítasz egy GPartedet, (Rendszer -> Adminisztráció -> GParted) és amely partíció mellett kis kulcscsomót látsz, az csatolva van, ez egyben a zárolást is szimbolizálja (nem lehet addig változtatni az adott partíción amíg csatolva vagyon).
Az, hogy kerregett, hát lehet akármitől is, de felcsatolatlan helyre tutira nem irkál.
Amúgy mennyi RAM-od van? Olyan 256 MB kell minimum egy LiveCD normális működéséhez. -
Annyi szent, hogy a LiveCD-s Ubi nem használja a Windowsos lapozófájlt, sőt fel sem csatolja magától az NTFS partíciókat. Akkor használhat swapot, ha létezik a merevlemezen swap (cserehely) partíció. Ennek a használata viszont még Így is kérdéses, hiszen ha csatolva van egy partíció, akkor az esetleges telepítésnél elég nehéz lenne szabadon particionálni.
-
sh4d0w
félisten
A: Linuxra leginkább férgek vannak, de kb. hatkilences bizonyossággal nem fogsz találkozni velük, így természetesen a clamav windows-os vírusok ellen van.
B: képes lehet. A wine nem windows-emulátor, de a legfőbb feladatai között az szerepel, hogy a windows-os szoftverek futhassanak linuxon. A fájlrendszer pedig azért nem játszik, mert esetleg ott fertőzhet a bejutott kórokozó, ahol írási jogod van. Márpedig pl. a saját home-od teljesen a Te kontrollod alatt van.
-
törölt tag
számtalan, Linuxon futó, de elsősorban a Winre átvihető fájlok ellenőrzősére készített AV-t telepítgetsz: Kendek írta a Nod32-t, de van avg, avast, stb.
http://www.google.com/search?hl=en&q=antivirus+on+linux&aq=f&aqi=&aql=&oq=ha letöltöd, ellenőrzöd Linux alatt, és csak utána rakod át. de ezeknek megvan az az előnye is, hogy dual-boot-os rendszerben a nem aktív windows partícióját is ellenőrizheted.
-
rtom
senior tag
A) Bár személy szerint még nem volt szerencsém hozzá, de elméletileg linux alatt letöltött vírusos állományok XP alatt aktiválódhatnak (egyelőre csak win alatt a külső vinyómra került, és linux alatt magatehetetlen vírus jött szembe, jót röhögtem, amikor megkaptam a figyelmeztetést, hogy vírusom van
) ennek elkerülése érdekében használhatsz víruscanner-t, pl. ClamAV bent van a tárolókban.
B) Wine próbálja win-nek láttatni magát, amit a vírusok el is hisznek, tehát fertőződhet.
-
-
-
-
rtom
senior tag
Most linux előtt vagyok, és megnéztem, hogy mi jön fel jobb klikkre. A lényeg, hogy lxde alatt a pcmanfm nevű fájl manager rajzolja a desktopot, így a jobbklikkes menü megegyezik a pcmanfm beállítások menüvel, ahol tudsz pl. háttérképet is cserélni. Hogy a tiéd mitől tűnhetett el, az passz.
-
Hogyhogy hogyan, ha frissíteni akarsz akkor ahogy írtuk páran, de leírom még egyszer:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
Ha csak mindenképpen egy csomagot akarsz frissíteni, akkor meg a Synapticban csomaglistát frissítesz, rákeresel a csomagra, majd kijelölöd újratelepítésre és az alkalmazra kattintasz.Mod: csak, hogy egyszerűbb legyen, ha bármiben elbizonytalanodnál, mindenhez oda lehet írni a terminálban, hogy "--help", ekkor kapsz segítséget. Például:
apt-get --help
aptitude --help
cp --help
.
.
"bármi" --help -
mzx
senior tag
up
jó sok választ kaptam ma, nagyon jól jött, köszi nektek
a néhány megválaszolatlan kozul talán csak ez , ami igazán fontos még :
Hoppácska! A panelesre féligmeddig analóg problémóóóm nekem is van
Koppantam egy finomat én is
Apróság, de jo lenne ujra pl. háttérképet feltennem,
márpedig lxde használata során kiprobáltam egy funkciot:
asztalon jobbegérklikkancs egy rubrikában (kipipáltam valamit)
azóta más fajta kismenü jön elő jobbklikkre.
Azóta nem tudom előhívni a menüt, ahol pl. asztalháttérképet (desktop wallpaper) tudnék cserélni
(még jó, hogy per pill nem valami cicis photográph van fenn.. "begyün az asszony, oszt' lesz nemulass"na jó, nem is vagyok házas
)
Agyon kerestem már főmenüből a destopképbabráló panelt, meg innen onnan ,eleddig siker nélkul ...
a legjobb lenne visszanyernem a régi , asztalon jobbklikkel előhivható kismenüt.
hogyan lehet?rtom, Valdi és más lxde -sek ... ?
vagy bárki, aki tudja, megoldás? ... -
sh4d0w
félisten
Önreklám: játék az iptables-szel.
ufv, gufw, Firestarter: mindegyik front-end az iptables-höz.
-
Úgy érdemes csinálni, hogy ha valamit leszedsz, akkor már a nem kellő függőségeket is és a beállításfájlokat is gyalulja le. Tehát
sudo apt-get autoremove --purge "eltávolítandó csomag neve"
Konkrétan amiket írtál:
sudo apt-get autoremove --purge rhythmbox totem totem-common libtotem-plparser12
Ha valamelyik már nem lenne fönt, akkor azt hagyd ki.
-
mzx
senior tag
...egy másik avi file-t azonban gyönyörűen vetít...
Kendek: igen, ismerem windows alól az MPlayert... ott sem épp a legtökéletesebb.
De aki tud még olyan filmnézőt, ami alig terheli a procit, érdekel tovabbra is
a VLC állitolag rendszerigényesebb, ugye?Apropó, hogyan lehet uninstallálni adott alkalmazást?
sudo apt-get uninstall alkalmazás
eképp?A TotemPlayert és a Rythmboxot leszedném a p****ba ...
Meg ha tul sok playert probálnék ki, akkor csak a legfontosabbakat hagynám fent, a többi szintén gyalu.
-
Sok szerencsét az MPlayerhez, remélem nálad jó lesz, én csak szenvedtem vele így önmagában. Azért egy próbát megér egy VLC is, max leszeded ha nem lesz jó, de érdemes kipróbálni több videó kimenetet is esetleg...
A mocot úgy kellé használni, hogy terminálba beírod, hogy "mocp" és ütsz egy entert. A többit látod, elnavigálsz a lejátszani kívánt zenefájlig és enter.
#22601: na, akkor jó, már tudsz filmeket is nézni. Régebben egy korabeli 500-as procival annyira azért nem ment a buli.
-
Vladi
nagyúr
/home/userneved/.config stb.
Itt tárolja a felhasználói beállításokat, ez a user mappád. Egyébként így szokás rá hivatkozni:
~
próbáld ki:
cd ~mp3: próbáld ki az xmms-t, vagy az mpd-hez tartozó valamilyen felületet, esetleg lxmusic ez már xmms2-höz való felület.
(#22529) mzx:
A csomagkezelésről szóló doksit ugye olvastad? Mindent csomagkezelővel telepítünk, ami itt a konzolos apt-get.
(#22532) mzx:
Működik minden más ablakkezelőn is, csak betölti hozzá a szükséges könyvtárakat. Ami a te esetedben nem szerencsés, mert sok erőforrást emészt.
Érdemes kevés erőforrást igénylő alkalmazásokat választanod. lxde-re is van pár.(#22536) mzx:
Ez akkor történik, ha a csomagadatbázist egy másik alkalmazás már használja/zárolta. Egyszerre csak egy csomagkezelő fusson. Tipikusan az auto update szokott bezavarni.
(#22551) mzx:
Nem kell kodek. Tedd fel az mplayert valami felülettel vagy a vlc-t. Ezek minden lejátszanak.
(#22567) mzx:
Nézd már meg, hogy mi is kéri a procit. htop progit ha felteszed, az megmutatja jól. Nekem gyanús a pulseaudio partizántevékenyésge.
(#22573) mzx:
Az mplayert tudod használni terminálban:
mplayer film.avi
viszont utána billentyűkkel tudod vezérelni. Az elég keveset eszik.wow, csak neked írtam .
-
upszilon
őstag
Figyelj, én azon mestekedek már egy ideje, hogy ha csak lehet, ne Windowst használjak, hanem Linuxot. Még pontosabban szabadszoftvert. Egyenlőre nem megy. Van Windowsos gépem (2db) és van linuxos gépem (szintén 2db). Hol ehhez ülök oda, hol meg ahhoz. Tehát nem helyette, hanem mellette. Egyenlőre. De minden változik... Tevékeny résztvevője vegyok ennek a változásnak. Nagyon igyekszem. És bizony be szoktam rágni azokra, akik igyekeznek elvenni a kedvem ettől az igyekezettől.
Megmondom most mit csinálok. Felrakom újra az Ubit. Csinálok róla egy mentést az Acronis True Image-el. Aztán megint nekiállok azoknak a tanácsoknak amiket itt adtak. De egyesével ám! Mindegyik után visszarakom a mentést. "Vissza a kályhához!" elv alapján. Aztán majd egyszer csak ki fog derülni, hogy valóban mi kell egy szaros wmv böngészőben való lejátszásához a Linuxban. Ha kell, rászánok még három napot. Örökké az eső (vagy hó?) sem eshet...
-
Major Major
senior tag
nem kell ncurses-t telepíteni, fent vana alapból, de ha nem is lenne, moc telepítésnél a csomagkezelő automatikusan feltenné, mint függőséget.
(#22546) McKane
egy szavazat az Exaile-re(#22540) V.Stryker
az xfce menü elég gyengusz, állítólag 4.8-ban sokat fejlesztenek rajta
addig is, ha nagyon nem tetszik, esetleg megpróbálhatod a gnome-os menüt belehekkelni az xfce4-xfapplet-plugin és a gnome-main-menu segítségével (csak teória, hogy működik, sosem próbáltam) -
mzx
senior tag
Tényleg, windows-on sokan a k-lite mega pack codec csomagot ajánlják, mert állítólag annak feltelepítésével a playerek szinte mindent le fognak tudni játszani.
Közvetlenul Ubi feltelepítésekor még nem tudta az mp3-t lejátszani egyik default player sem, ezert engedtem az egyiknek, hogy installálja a szukséges codec -et.
KÉRDÉSEIM:
1)
- Ajánljátok a k-lite mega pack-ot linuxra?2)
- Ha igen ,akkor szükséges uninstallálnom valamely , már fent lévő codec -et ?3)
- Nem lesz codec ütközés, ha hagyom , ami eleve fent van a rendszerben ?4)
- codec -t is ugyan úgy lehet installálni, mint bármi más alkalmazást? (terminálparancsokkal; avagy akár synaptic-kal) -
apt-cache search "keresendő dolog"
Vagy még jobb aptitude-vel keresni, az a csomagnevekben keres csak, így jobb:
aptitude search "keresendő dolog"
Egyébként felnyomtam én is ezt a lubuntu-desktopot virtuális gépen, egész kellemes. Elsősorban a Gnome-ra emlékeztet, máris jól kezdődik, aztán annál kicsit szebb. Ha minden igaz, akkor a 10.04-nél már jön ki Lubuntu is igaz?
#22536: egy másik csomagkezelő már foglalja (Synaptic, esetleg másik terminálban aktívan dolgozik, stb.), egyszerre csak egy mehet.
-
Alukard
senior tag
a synaptic csomagkezelővel ugyan azokat a csomikat látod amiket apt-get -el...
és ha nautlisban rejtett mappát keresel akkor nyomj 1 CTRL+H -t...Ha fönn vannak a megfelelő csomik akkor minden mindennel megy... pl a krusader 1 KDEs progi, de miután fölrakod gnome alá a függőségek miatt majdnem a teljes KDE jön vele
-
Én Audacioust használok zenelejátszásra, azt tudom ajánlani kipróbálásra maximum.
A "http://ubuntu.hbr1.com:19800/trance.ogg" rádió lejátszásakor 3%-nyi procihasználatot produkál folyamatosan, ezt egy 1.6 GHz-es 3 magos proci 1 magjára kell érteni.
Bár ez 80 KBPS-es folyam, sokkal terhelőbb a 128-as sem lehet.
Ettől függetlenül lehet nálad nem lesz olyan jó, de egy próbát megér azért talán.Persze a terminálosnál nincs kímélőbb.
Csak tudjon netes rádiót játszani... -
rtom
senior tag
1. Ha indítópult alatt az Ubuntu Tweak-et érted (csak ott találtam ilyen funkciót), akkor szomorúan kell közölnöm, hogy az Gnome-ra van kitalálva, LXDE alatt sztem nem fog menni. Helyette inkább az autostart-ot javaslom, ehhez az /usr/share/applications mappában lévő .desktop fájlokból kell a neked megfelelőket a /'user'/.config/autostart mappába másolni.
3. Ha csak az ubuntu által biztosított tárolókat használod sztem nem kell aggódni.
-
mzx
senior tag
E percekben feljemény a 4)-es bekezdésemhez :
rájöttem, azert lassult be a szokásosnál is jobban az LXDE rendszerem, mert a Totem filmlejátszóban inditottam kivételesen az adott netrádiócsatornát, mivel Rythmbox playerben kissé szaggatta , ezért Totemben probáltam ki ahelyett.Most újra Rythmbox-ban inditottam, és ismét fele annyira terhelt a CPU
(bár ez sem valami "Szpídi Gonzálesz")
Csak hát, mondom, Rythm Box-ban olykor meg beszaggatja a lejátszását, pillanatokra...(pedig csak 96kbps netrádió)
->
5)
Tud valaki ajánlani lxde feluletre olyan playert, amelyik nagy eséllyel hibátlanul játszik P3-as, 500MHz-s gépen is netrádiót , kulonosebb rendszerterhelés nélkul, akár 128 kbps , mp3-as folyamú netrádiót?u.i.: egyedul a weboldalak letöltése gyorsabb itt linuxon, mint windows-ban
De már ezért is megérte feltenni.
(meg egyéb okokbol
)
-
mzx
senior tag
...a 4)-hez még annyit: nem annyira én bénázom, hogy órák alatt találtam meg a feltételezett megoldást az első két bekezdésemben emlitettekhez, hanem sajna a gépem bénázik
- még lxde alatt is tehát iszonyu lassú ... mire betölt egy ablakot, egy adott alkalmazást , "kitavaszodik" ...
(sebaj, úgy is olyan hideg van mostanában)
-
harry
veterán
Először is külön köszönöm, hogy ezután minden postodban megemlítesz
"Feltűnő, hogy a legtobben alaposan elolvassák, amikre reagálnak,
mig harry nem."
Ezt azóta sem sikerült kiemelni, hogy mikor tettem ilyet, főleg úgy, hogy te írtál először nekem olyat, ami alaptalan volt (amire aztán részletesen válaszoltam - amire aztán litániát írtál, pedig lehetett volna rövidebben), a nyelvvel kapcsolatban, de azért mondogasd csak, hogy én vagyok a felszínes.
Részemről így nincs értelme vitázni, gondolsz amit akarsz, de a továbbiakban ne hivatkozz rám a postjaidban semmilyen formában, kösz, üdv. -
Sk8erPeter
nagyúr
Ez inkább mondvacsinált konfliktus, mivel minden egyes szótőre reagálsz, pedig nem kéne.
Néha pont attól alakulnak ki konfliktusok, amik eredetileg egyáltalán nem voltak azok, hogy az egyik fél nem képes bizonyos dolgokat egyszerűen elengedni a füle mellett, amiket lehet, hogy félreért.
Egyébként mindenki szívesen segít neked, ha tud, csak senki nem szeret gigászi méretű hozzászólásokat olvasgatni, és felesleges dolgokon vitázni. Inkább lényegre törően fogalmazd meg a kérdést, és ne rakj bele annyi sortörést, meg felesleges kiegészítéseket, és mindenki boldog lesz.
Ezek tényleg csak jótanácsok, egyáltalán nem célom téged bántani. -
Sk8erPeter
nagyúr
Hát ez ismét szép hosszúra sikeredett...
Ezt a hsz.-t és a rá következőt is össze lehetett volna foglalni mindössze két mondatban is, ezt figyeld: "azt hiszem, kicsit félreértettük egymást, mindenesetre köszönöm a segítséget azoknak, akik eddig segítettek, és minden további segítséget is köszönök. Bocs a sok kérdésért, a sok smiley oka pedig az, hogy ezáltal próbálom kifejezni aktuális hangulatomat."
Mellesleg abból, hogy olyan kérdéseket teszel fel, hogy "mi az a GUI?", nem úgy tűnik, hogy utánanézel valaminek, mielőtt kérdezel.Egyébként harry erre is válaszolt neked türelmesen, meg mások is mindenféle jellegű kérdésedre, tehát nem kellene talán neked felháborodni. Megmutatom, hogy találhattad volna meg a választ a GUI-s kérdésedre: [link].
És ezeket nem kell sértésnek venni, csak jótanács.
-
harry
veterán
Nem mondom, hogy tudsz tömören fogalmazni
2,
a, Mert egyesekre tényleg igaz a kifestő, nem csak 'van benne valami'. A kiemelés tényleg segít, átláthatóbbá teszi - egy szintig. Erre jó pontokba/bekezdésekbe szedni, félkövérrel kiemelni a mondandó lényegét. De nagybetűsíteni, aláhúzni, itt is - ott is félkövér, minden bekezdéshez hangulatjel... Láthatnád, hogy erre utaltam. Mindennek két oldala van, egyik a sablonos egybefüggő szöveg, és na ez, a másik. Irány a középút... Nem is beszélve a most is látható sok fölösleges sortörésről.
A szmájlik használatát meg köszönöm, ismerem, nem kell bemutatni.b, Azt is tudom, mi a szerkesztési idő. De mivel mindhármat nekem címezted, ezért ha átgondoltad volna időben, mehetett volna egyben.
3,
b, Csodálatos a rejtélyes problémád, de csak ismétlem magam: szakmai témáról volt szó, a topicban mindenki örül a megoldásnak, nyugodtan mehetett volna az is ide, nem kell priviben irkálni. Ha meg beírtad ide is nem kell privi. Ha meg azért elküldöd, hogy a másik fél mindenképp lássa (ami érthető, ha ketten agyaltok valamin), akkor jó - bár így meg ezt jelezni fölös.4,
Válasz. Van egy ilyen gomb, ahogy azt használtad most is. Visszamenőleg azokat a postokat olvasom, amik nekem jöttek válasznak - ilyen nem volt, erre írtam azt, hogy nem láttam nekem címzett üzenetet - mert te meg azt kifogásoltad, hogy nem olvasom a postjaidat. Nos, ezért nem.Nézd, láttam, hogy kezdő vagy a témában, alapvetően nem akartam beszólni, csak segíteni - egyszer szóltalak meg a privik miatt. Erre te kiemelsz engem, direkt és csak engem, mint főkekeckedőt. Én meg ezzel nem értek egyet, és nem tartom jogosnak, főleg a fentiek tekintetében, és mert utólag is kiderült, te értelmezted félre, amit írtam, és még most is azt bizonygatod, hogy de én vagyok a szemét, aki csak piszkál.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Szerintem Te nagyon félreértetted harry javaslatát, ezt írta, idézem: "hosszabb távon én a helyedben inkább angol nyelven kezdeném el tanulni." Ez nem személyed elleni kritika volt, nem is az angol nyelvtudásodat bírálta (szerintem Te így értetted), hanem csak annyit javasolt, hogy érdemes inkább először angolul megtanulgatni a menüpontok neveit, ráadásul szakmai fórumokon és a manualokban is szinte biztos, hogy inkább angolul fogod megtalálni a választ a kérdésedre, nem magyar nyelven. Ez egyébként még Windows esetén is sokszor így van.
Amúgy meg ne pánikolj mindenen, ha nem találod meg elsőre, amit szeretnél, mert épp azzal fogod a legjobban kiismerni az új oprendszeredet, ha sokat szívsz vele.Ha saját magad találod meg a megoldást a kérdéseidre, akkor az tuti, hogy megmarad a fejedben, ha a kezedbe adják a kész megoldást, akkor nem biztos. Én is csak most kezdtem el tanulni az Ubuntut, mégsem árasztottam még el a topicot a hatmillió kérdésemmel.
-
harry
veterán
1, Nem kekeckedés. Pont ezért írtam, amit, mert szerintem angolul könnyebb tanulni, és magyarul olykor macerásabb. Avagy miért tanulnám magyarul, ha utána úgyis angolul lenne érdemesebb használni? Pl. ahogy írtál valamilyen menüpontot, először nem is tudtam melyikre gondolsz, egyszerűen szokatlan, nem annyira szakmai, szerintem nehezebben követhető. Eddig nem sok érvet láttam a magyar nyelv mellett.
2, Ha már egymás hozzászólasit jellemezzük: a tieid többsége olyan, mint egy kifestő. Nézd csak meg ezt is, amire válaszolok... össze-vissza szmájlik, nagybetű, dőlt betű, félkövér, stb. Rossz nézni, nem átlátható, zavaró. Nem beszélve arról, hogy 3 hsz. is jött, a szükséges (?) 1 helyett.
3, Visszanéztem a topicot, eddig kétszer írtam a konkrét kérdésedre: [link], [link]. Ezen talán van valami kifogásolni való? Segítettem, a kérdésre válaszoltam.
Nem kérdésre pedig egyszer itt [link], ami szintén nem kekeckedés, hanem válasz arra, hogy "tegnap és tegnapelott privihegyek mentek tolem nekedLégyszi reakciókat.
". Ilyen nem illik egy szakmai fórumon, mert 1, mint írtam is, fórum, itt beszéljük meg a dolgokat, te sem örülnél, ha pl. meló után hazaérve céges emaileket kéne olvasgatnod. A Privát ugyanez. 2, Nem illendő sürgetni senkit. Minden bizonnyal látja, és ha akar/tud, fog is válaszolni, nem kell rá külön felhívni a figyelmet.
Illetve az előző, amiben a nyelvekről írtam. Ez szintén egy javaslat volt.4, Nekem még egy válaszlevelet sem címeztél, és így nem, nem olvasom a postjaidat, többek között a fenti okokból kifolyólag.
5, Ez egy olyan oprendszer, ahol nagyon sokat kell saját magadnak tanulni. Nem lehet minden alap dolgot megkérdezni. Tanulni kell, próbálkozni. Kezdésképp pl. a csomagtelepítés/keresés le van írva az 1. hozzászólásban, feltételezem nem olvastad, mivel erre is irányult kérdés.
Illetve általában illik először rákeresni a hibára/problémára, és csak utána kérdezni. Pl. mi az a gui. Vagy bármi egyéb.Ezek után mégis hogy képzeled ezt:
"Nem először kekeckedsz; ennyire unatkozol?"
Mi kekeckedés? Ha nem tudod szakszerűen használni a fórumot, ne tedd, erre eddig finoman hívtam fel a figyelmed, más postjaimban meg a kérdéseidre válaszoltam, nekem választ nem címeztél / ezekre nem reagáltál. Mi a kekeckedés? És mégis, miért lenne alaptalan?
"LEGALÁBB 5 HSZ- OM UTAL ARRA, HOGY azután itélsz nmeg engem,
hogy el se olvastad hsz-eim felét se.
...
Nem kotelező elolvasnod, miket reagálok, irok itt,
de akkor mi alapján itálsz meg engem?"
Ezt meg végképp nem tudom mire vélniÉrdekelne ezek után, hogy mire alapozod a korábban írtakat. Vagy egyszerűbb volt csak visszaszólni valamit a felvetéseimre érvelés helyett?
-
mzx
senior tag
u.i.:
mint látható, szívesen fogadtam és fogadom a
MEGALAPOZOTT kritikákat irányomba.
(És látható a hsz-eimből, hogy önkritikám, és öniróniám is van rendesen)
Főleg akkor tartom értelmét a velem szembeni kritikáknak, ha logikusan kapcsolodnak az ittteni valamely megnyilvánulásomhoz.
Az ALAPTALAN kekeckedésre ritkán reagálok,
harry,
de most megtettem.
Részemről ennyi.tényleg OFF vége most, és:
On
-
harry
veterán
Szerintem alapszintű angol ismeretek nélkül elmélyedni ebben az oprendszerben nem túl szerencsés elképzelés. Persze vannak magyar fórumok, leírások, nyelvi csomagok, de... a legtöbb program (így azok hibaüzenetei is) angol, a teljes dokumentációk, és nagyon sok fórum szintén angol. Meg úgy alapvetően az informatikában minden. Szóval hosszabb távon én a helyedben inkább angol nyelven kezdeném el tanulni. Én is így használom, szerintem praktikusabb is. A problémáim legnagyobb százalékában ha rákeresnék a magyar hibaüzire, szinte biztos, hogy alig találnék használható infót.
-
mzx
senior tag
...vagy eképp kell a help -t magyarítani? :
sudo apt-get install manpages-hu...találgatni tudok csak... ez ördögi kör...
...amig nincs magyarul a kézikönyv, addig nem tudom ,hogyan kell magyaritani a kézikönyvet
(hiszen a magyar kézikönyvből esetleg megértem, hogyan kell -többek között- a a kézikönyv (manuált) magyarítását megoldani...... )
-
rtom
senior tag
-
rtom
senior tag
xarchiver - ez az archivum kezelö gnome/xfce/lxde alatt is. Normalis esetben automatikusan ezt nyitja meg a rendszer, ha pl. Nautilusban/pcmanfm-ben/thunar-ban kattintasz egy .rar file-on (no persze ha telepitve van az unrar csomag)
"7) Hogyan tudom a hibernálás funkciót figyelmen kivul "hagyatni" ubival?"
Energiagazdalkodas menüpontban keresgess. Emlekeim szerint lehet allitani, hogy mikor kapcsolja ki a monitort illetve a HDD-ket, meg hogy mennyi idö utan menjen aludni.
-
mzx
senior tag
UP , jan 23- ról:
"7)
Hogyan tudom a hibernálás funkciót figyelmen kivul "hagyatni" ubival? Úgy tudom, amig
nem teszem meg, addig feleslegesen tobb szám MB többlet kapacitás van lefoglalva."...ez kevésbé lényeges, de mellékesen érdekel erre is ,aki tudja rá a választ:
"4)
ubi 8.10 teszt esetén csak először kellett a modememhez beállitást végeznem netre lépéshez a
sudo pppoeconf
parancsal, és shutdown után sikeres gépinditást kovetoen nem kérte újra, hanem elegendő volt a szokásos
sudo pon dsl-provider
parancs, hogy netre lépjen rendesen.
ubi9.04 -re frissités után azonban kiabált, hogy nem enged netre, ezert ismét pppoeconf.
Ez még oké is volna , megtettem utobbit, és beengedett net-re. De ujabb shutdown , majd gép bekapcs után
megint nem elégedett meg a "dsl-providerezéssel", ismét csak pppoeconf -t kellett elotte, ami ugyebár többlépéses muvelet.
Na ekkor már yes-t nyomtam a boot -os step -nél, és azota
nem kell tobbé "pppoeconf-oznom"A gond, hogy csak alapfokon tudok angolul,
és akkor még nem magyarítottam az ubi-t (azota már magyarítottam).
Azt hittem, azt akarja, hogy boot után azonnal léptessen net-re, amit
nem akartam, de ezek szerint arra vonatkozott a rendszer kérdése, hogy
boot után a pppoeconf-os beállitások maradjanak-e (?)
Jol sejtem, h erre vonatkozott?
(De akkor meg azt nem értem, ubi 8.10 esetén miert nem kellett uj boot után pppoeconf -znom, holott
akkor sem nyomtam yes-t a boot -os kérdésre...)
A lényeg, hogy netre már rendesen tudok lépni, de azert érdekelnek ezen hibák okai is." -
"(Az evvel kapcsolatos korábbi kérdésem is áll, tehát
nem értem az emlitett panacsokat (mount , cat , satobbi) és
hogy mik a paraméterei, miket kell oda irni ? )"pont ezért ajánlották lejjebb a man parancsot.
pl.:
man mount-ra ezt kapod:
MOUNT(8) Linux Programmer's Manual MOUNT(8)
NÉV
mount - fájlrendszert csatlakoztat (mount-ol)
ÁTTEKINTÉS
mount [-hV]
mount -a [-fFnrsvw] [-t vfstype]
mount [-fnrsvw] [-o options [,...]] device | dir
mount [-fnrsvw] [-t vfstype] [-o options] device dir
LEÍRÁS
Egy Unix rendszeren elérhető összes fájl egy nagy, faszerkezetű, hier‐
archikus rendszerben van elhelyezve, amely a / könyvtárból gyökerezik.
Az innét elérhető fájlok azonban több eszközön helyezkedhetnek el. A
mount parancs arra szolgál, hogy egy eszközön található fájlrendszert
ebbe a nagy fastruktúrába bekapcsoljunk. Ezzel ellentétes értelmű az
umount(8) , ami a lecsatolásra szolgál.
... -
mzx
senior tag
Nézegettem a rendszer menüt, és véletlenul ráakadtam egy ilyenre:
Remote Filesystems.
Rákattoltam, hátha...
és pont ettől felismerte a windows-os hdd-metMire szolgál ez a Remote Filesystems? Megkeresi az összes file rendszert és mountolja?
Vagy ettől nekem még mount-olnom kell a windows-os hdd-met?(Az evvel kapcsolatos korábbi kérdésem is áll, tehát
nem értem az emlitett panacsokat (mount , cat , satobbi) és
hogy mik a paraméterei, miket kell oda irni ? ) -
törölt tag
-
Nagytalp
senior tag
Drabolt rar fájlokat a .rar -tehát nem számozott fájlal kell megnyitni. Ha nincs ilyen akkor általában az utolsó fájlt kell megnyitni az archívum kezelővel. A kicsomagolás már összefűzve történik. Az mc esetén ugyanez a helyzet. Persze a szükséges tömörítő proginak telepítve kell lennie.
-
törölt tag
tobb megoldas is van azert. gugli?
-
rtom
senior tag
A többlet terhelést a gnome által autostart-ba berakott progik jelentik, amik a memóriát fogják, én ezért jobban kedvelem a minimal install+lxde felállást, de más hátrány nincs. Teljesítmény szempontjából észre sem fogod venni, hogy másik két desktop környezet is fel van telepítve.
Még egy javaslat: próbáld ki a Google Chrome / Chromium böngészőt, sztem gyorsabb mint az FF és már kiegészítőket is szép számmal találni hozzá.
-
mzx
senior tag
....leginkább arra gondolok előző kérdésemben, hogy mindkettő feltelepitése után lesz-e a rendszernek legalább olyan sebessége adott GUI-val belépve, mint ha adott GUI-ba csak azután lépnék be, hogy előzőleg csak az egyiket telepitettem
(és NEM mindkettőt: NEM az Xfce-t is, meg lxde -t is) ? -
Leválasztottad előtte, mielőtt nyomogattad volna a gombot? Amíg nincs leválasztva, addig nem adja ki, ha meg leválasztod, akkor meg asszem magától kiadja a lemezt. A Nautilusban könnyedén, egy kattintással megoldhatod a leválasztást (kis fölfele mutató nyilacska a csatolt meghajtónál baloldalt).
-
rtom
senior tag
A neked való csomagot xubuntu-desktop-nak hívják, tessék azt telepíteni. De én inkább az lxde-t próbálnám ki, az még könnyebb, letisztultabb.
No meg már vagyunk 3-an itt, akik LXDE-t használunk, így talán segíteni is tudunk helyenként, xfce-vel meg talán csak Major Major nyomul - persze ő meg az egyik legaktívabb a topicban
-
harry
veterán
GUI - graphical user interface. Magyarán a grafikus felhasználói felület.
Valószínűleg más a csomag neve. Csomagok között vagy synaptic-ban vagy parancssorban kereshetsz: 'apt-cache search csomagnév', ahogy az az első postban is írva vagyon. Én ezt most pl. xfce4 néven találtam meg, már ha ezt keresed.
-
Alukard
senior tag
belépsz normálisan, terminált nyitsz
sudo apt-get install xfce
nyomsz 1 igent, elvan magában 1 kicsit (fölrakja az XFCE-t), újraindítasz és ott abban a menüben meg fog jelenni...
a 3 disztro amit az elöbb említettem az a 3 különböző GUIval szerelt alaprendszer, persze letölthető a többi is, de a hozzájuk tartozó progik szeretnek összekeveredni és egymást cserélgetni... célszerű megnézni melyik a legszimpatikusabb neked és azt fölrakni véglegesre, nálam az első telepítések erről szóltak, hogy kísérletezzek... és hogy a végére pöccre be tudjak lőni egy rendszert ami megfelel minden igényemnek és nincsenek ütközések, kielégítetlen függőségek, stb
persze össze lehet fésülni mind a 3at, de nekem nem volt sok kedvem hozzáa user váltás az nagyjából csak úgy megy hogy kijelentkezel, és belépsz a másikkal
-
Sk8erPeter
nagyúr
5 ezer Ft-ért kapható egy FSP 350PNF. Minőségi darab az olcsóbb tápok közül, nálam is ez van, meg még itthon egy másik gépben is, atombiztos.
De a Te konfigodba elég lenne egy 300 W-os táp is. Ne felejtsd el, hogy a táp a számítógéped legfontosabb alkatrésze.Ja, egyébként az alaplapi gombelem kb. 200 Ft. (itt 199 Ft: [link])
Ez csak lehetséges megoldás a checksum errorra.
Egy CMOS Reset sem árt néha a gépnek."Lehet, hogy németben az Ubuntu nő nemű szó?
"
Mi köze az Ubuntunak a némethez?(afrikai eredetű szó)
A "Hiányzó NTLDR" hiba Windows-os hibaüzenet.
[link]
[link]Szerk.: ez mekkora baromság már: [link] itt konkrétan a másodikra gondolok, Ubuntu taking over the world (Ubuntu logo)
-
mzx
senior tag
(I)(UBI BELÉPÉSEM VÉGRE MEGOLDOTTAM
Helyzetjelentés kettővel ezelőtti, hsz-em
)(/I)
Új ubuntu -s kérdéseim:
-------------------------------1)
ubi shut down: alap esetben szabályosnak számit (önmagában), ha rendes leállást követően POWER gombbal lehet csak kikapcsolni a gépet, és magátol nem kapcsolja ki a rendszer?
Nem jelent hibát, hogy ekkor ne mreagál a ctrl alt del -re? (Tudom, hogy e bill-kombinacio restart-ra alkalmas tobbek
kozott, de azert kivancsi vagyok, miért nem enged avval boot -olni...)2)
Miért jelzi totál üresnek ubi, a gyökér ("/") mappámat?3)
Hol, hogyan lehet időzitett képernyővédőt beállitani oylat, ami csak passwd-vel enged vissza?
(Userváltás, log out és képernyő zárás (lock) rendben mukodik és szerencsére kér a rendszer ezen esetekben passwd-t, a visszatérésre.)4)
ubi 8.10 teszt esetén csak először kellett a modememhez beállitást végeznem netre lépéshez a
sudo pppoeconf
parancsal, és shutdown után sikeres gépinditást kovetoen nem kérte újra, hanem elegendő volt a szokásos
sudo pon dsl-provider
parancs, hogy netre lépjen rendesen.
ubi9.04 -re frissités után azonban kiabált, hogy nem enged netre, ezert ismét pppoeconf.
Ez még oké is volna , megtettem utobbit, és beengedett net-re. De ujabb shutdown , majd gép bekapcs után
megint nem elégedett meg a "dsl-providerezéssel", ismét csak pppoeconf -t kellett elotte, ami ugyebár többlépéses muvelet.
Na ekkor már yes-t nyomtam a boot -os step -nél, és azota
nem kell tobbé "pppoeconf-oznom"A gond, hogy csak alapfokon tudok angolul,
és akkor még nem magyarítottam az ubi-t (azota már magyarítottam).
Azt hittem, azt akarja, hogy boot után azonnal léptessen net-re, amit
nem akartam, de ezek szerint arra vonatkozott a rendszer kérdése, hogy
boot után a pppoeconf-os beállitások maradjanak-e (?)
Jol sejtem, h erre vonatkozott?
(De akkor meg azt nem értem, ubi 8.10 esetén miert nem kellett uj boot után pppoeconf -znom, holott
akkor sem nyomtam yes-t a boot -os kérdésre...)
A lényeg, hogy netre már rendesen tudok lépni, de azert érdekelnek ezen hibák okai is.5)
Amiota nem kell "pppoeconf-znom" , azota nem kéri ubi a netre lépési user nevemet,se annak passwd-jét.
Nincs evvel gond? Automatikusan léptet be avval?
Bár evvel osszefuggésben csak azert nem aggodom, mert netre lépéskor viszotn kéri újabban
a rendszergazdai user-em passwd-jét.6)
Első mount-olása a winXP-s hdd-nek sikeres volt (kiirta, hog yvalami mount -ot akar, amikor annak ikonjára kattoltam),
bár nem pipáltam ki a remember-t (hoyg emlékezzen), MERT HA KIPIPÁLTAM:
NEM MOUNT-OLT. (Fura...) Szoval remember nélkul sikeresen mountolta a z XP-s vinyómat.
(Gondolom a mountolás valamiféle csatolás, hogy felismerje (?))
De persze ujabb gépinditas után megint kiirta, h nem látja az xp-s vinyót, és legyek szives engedni neki mount-olni...
NA EKKOR FURA DOLOG TORTÉNT: kénytelen kelletlen kiprobáltam remember kipipálással ismét,
DE EZ ESETBEN MÁR mount-olta rememberrel is!
CSAKHOGY: ami fura, hogy ismét mount hibát irt ki! Ennek ellenére mount-olta, és felismeri az ubi.Komoan' mondom, női szeszély
Ki érti ezt, ki érti ezt, én nem
Nem tecc' neki (?) megint, de másodikra mááá' engedi.
Kérdésem: érdemes mégis tennem valamit ezügyben? (Vegyek neki bonbont?
)
Eddig az XP-s vinyómon belul is ,valamint másik vinyóm és XP-s vinyóm kozott is teljesen rendben végez file muveleteket
ubim (nem félre érteni, mégha női szeszély is ez az ubuntu)
másol mappákat ,file-ket; töröl, olvas roluk, stb....
Az Ubuntut nevezzem ezentul Rozikának, vagy az XP-s vinyómat ?Az ubim(at) csipázza + szeszélyes mindkettő
(Lehet, hogy németben az Ubuntu nő nemű szó?)
7)
Hogyan tudom a hibernálás funkciót figyelmen kivul "hagyatni" ubival? Úgy tudom, amig
nem teszem meg, addig feleslegesen tobb szám MB többlet kapacitás van lefoglalva.8)
Továbbra is érdekel, a hibás reboot esetén miert irja ki gép (az előző hsz-emben is, és részletesen
tegnap idézett hibajelzéseim MELLETT) , hogy
hiányzó NTLDR ?
És mit jelent az NTLDR?
Bocsi, lehet, h erre irt már valaki, de ez nekem bizonytalanul rémlik ... -
Sk8erPeter
nagyúr
"a hdd-m 40GB-jából csak 37 látszik"
Az így jön ki:
40 000 000 000 byte = 39 062 500 KiB = 38 146 MiB = 37 GiB
(1024-es osztásokkal)
Az i-k szándékosan a jelölésekben! Állandó vita a GiB vs. GB téma.Szerk.: most látom, hogy Vladi itt már megírta az átváltogatást. De itt meg legalább látható, pontosan mire is gondolt.
Most olvasgatok időben növekvő sorrendben a topicban, azért láttam csak később.
-
Ha minden kötél szakad, akkor telepítsed újra. A jelszavadat megadhatod nyugodtan, de jelöld be, hogy automatikusan léptessen be, akkor nem kell jelszót beírnod. Persze később akkor is fog kelleni az, hogy elvégezhesd az adminisztrációs teendőidet...
Azért elég fura, hogy a több milliárd-trilliárd () felhasználó közül pont nálad jön elő ez a jelszavas bug.
Csakénvagyok: az zavar, hogy ezt írja ki, vagy nem telepítette a frissítéseket rendben?
-
FixY67
senior tag
Neked egy régi géped van... valami kezd rémleni, hogy nekem is voltak olyan nyavajáim sok éve, hogy a linux után vagy nem lehetett rebootolni, vagy ha mégis, akkor valami iszonyat lassú volt a rendszer.
Szóval azt a checksum errort akár a linux valami apró hülyeséges is okozhatja, ha a kikapcs/bekapcs után nem jön elő...
A bejelentkezési problémádhoz: a user, amivel be akarsz lépni, az nem a root, ugye? -
Az ntfs-t úgy tudod a végére rakni, h mikor particionálsz üresen hagyod neki a helyet. A végén fog maradni ügye hely
. Mikor beindul az Ubi (ha beindul...
) majd szépen megformázod ntfs-re Esetleg win alól is megteheted...
szerk.: kezdem vágni, h miért nem tiszta neked a dolog
Particionálni éles (működő) rendszer alatt is lehet Ubin és winen is Mondjuk van egy működő rendszered, rádugsz egy új vinyót, azt szépen egy progival fel tudod szeletelni és beállítgatni rajta a fil rendszereket, utána meg formázni
-
FixY67
senior tag
Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- BESZÁMÍTÁS! HP ZBook 15 G6 munkaállomás - i7 9850H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Quadro T2000 4GB WIN10
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest