- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
banánttészta
tag
válasz
Vigilante #40293 üzenetére
Köszi alap órajelen menne egy darabig csak már ha kapom akkor miért ne fogadjam el...egyébként egy Gtx 580-at akarok kihajtani és egy illető azt mondta azt a kártyát még tuningolva se fogom tudni kihajtani a Q9450-nel most egy komoly vízhűtést akarok majd a Q9650 alá így maradna a gyári most nem dobok ki 4 ezret egy Hydro H 70-et akarok majd az még passzol a foglalatomba...tudom egy felső kategóriás léghűtést veszek abból az árból csak ,hogy én nekem még nem volt víz és ki szeretném próbálni
-
banánttészta
tag
válasz
Vigilante #40290 üzenetére
Köszi és mit jelent a 70-80%? No meg egy HP xw 4600 workstation megfelel-e az elvárásoknak? És ugyan az a kettőnek alapórajelükön megfelelne-e a gyári hűtés mármint a Q9450-hűtője a Q9650-esnek? Mert kapnék ingyen egy Q9650-öt és a Q9450 hűtője alá szeretném betenni
-
-
válasz
Vigilante #40272 üzenetére
papírral csak garanciavesztés mellett, de mielőtt jön a faráspoly nézd meg vonalzóval, vagy bankkártya élével fény felé fordítva átlósan, keresztben, meg 90 fokkal elfordítva keresztben; van-e egyáltalán dombor/homor a chipen. Valamint fényképezd le jó minőségben előtte, közben, utána (ez jól jöhet, ha később eladnád). És még nem is beszéltünk a hűtő talpáról, amely gyártótól függetlenül szintén lehet huplis/rosszul polírozott. Bár a tied mintha réztalpú lenne (nem nikkelezett) és azt általában jól köszörülik.
-
-
freestailo
őstag
válasz
Vigilante #19044 üzenetére
Ha 324w -ot ad le egy 400-as táp, az azt jelenti hogy 81%-os a hatásfok (ugye?), szóval az teljesen korrekt, ennél jobb nem is lehetne. Mondjuk lehet télleg már kevés ez a táp a tuningolt proci+ vga kombóhoz... próbáld ki mi van ha csak 3,2Ghz- en , 3,5Ghz-en megy a procid, és a vga-t is tedd vissza alapra.
-
Rica
senior tag
válasz
Vigilante #12107 üzenetére
Szia, szerintem sok (ez a magoké?), de azt gondolom, hogy fekvő házban nehéz lesz egészséges hőmérsékleti viszonyokat kialakítani. Nekem mondjuk még nem volt, nézz körül ebben a topikban.
Szerintem 1,28 Volttal van még benne potenciál bőven. Mennyi a VID-je (a gyárilag megadott alap feszültség, a BIOS is kiírja, asszem a legalsó sorban) a procidnak? Nekem 1,25, ami leszűkíti a mozgásterem, mert a 8400-asoknak általában 1,20, de még így is megy 4320-at 1,28-cal. -
echterion
nagyúr
válasz
Vigilante #12061 üzenetére
A Freezer 4 eres ventivel van, tehát szabályozható. Olyan 1500-as fordulatig nem hallani a hangját (egy e5200-ason ment ennyit full terhelésen, 3,75 GHz-en). Kipróbáltam egy 3 eres csatiban a max fordulatát, 2800 a max, itt már van egy kis süvítés, de a 4 eres csatiban nem megy fel idáig. A mostani procimon 1000-es fordulatig pörög fel, ott 50 fokos a proci terhelés alatt, ha 3,5 GHz-re húzom fel.
-
Rica
senior tag
válasz
Vigilante #11940 üzenetére
A drop értékét ugye a biosban látható adatokból számolod? Everest (és a többiek) csak hozzávetőlegesen mér. 12 órát felesleges gyötörni. Ha biztosra akarsz menni, akkor 2 óra bőven elég 9-es prioritáson. Hőmérsékletnél a magokét nézd. Bár most tanultam meg én is, hogy úgy sem tudom elfüstölni
KaraDani: Ha fontos a ramjaid sebessége, el lehet azt boltolni, hogy 4 egyformád legyen. A chip számít, de ezt gondolom Te is tudod. Nekem DDR1 OCZ Platinum-ban volt olyan szériám, ami viszonylag lassú volt, de nem érdekelt.
-
Rica
senior tag
válasz
Vigilante #11927 üzenetére
Jó választás, ár/érték arányban a legjobb, az enyémen egy TX2 van. Attól, hogy C0-ás, még ne becsüld le, bár nem hiszem, hogy 4,5-re szükséged lesz folyamatosan.
ShellKretor: én is most szerelek egy-egy 12 centis Scythe-t, egyet előre, 3 5,25 slot helyére, egyet hátra. Az első kicsit erősebb.
-
CSiMi_
tag
válasz
Vigilante #11769 üzenetére
Nekem is E8400 van, csak gigabyte alaplap, de nekem "auto" a PCI, és szerintem, 32 az alap, mert ez nem az órajele! De ebben nem nagyon tudok semmit. A ramnál meg nálam a xxD típusú szorzók válltak be, neked most tippre 2.0A van, próbáld meg 2.0D-vel. De szerintem, a vga baxaxik és abban nem vagyok szaki.
-
belaazallat
addikt
válasz
Vigilante #11733 üzenetére
Azt az alaplapot nem ismerem, kérdezz rá a topicjában. Ha tuningolni akarsz, ne az alaplapon spórolj!
Szerk: [link]
Vicces a lap honlapján lévő piros betűs szöveg, ha 1333MHz-es procit használsz memória problémáid lehetnek, visszaveheti az órajelét, instabilitáshoz vezethet. Azért kérj meg egy jó angolost hogy fordítsa le.
-
belaazallat
addikt
válasz
Vigilante #11729 üzenetére
Nem, ha túl feszeled, és nincs jól hűtve még hamarabb eldobja magát.
Egyelőre hagyjuk a 3600Mhz-t, nézzünk egy 8x400MHz--t, Lehet a procid nem tudja a 3600-at, vagy nagyon nagy Vcore kell neki.
Sajna az alaplapod sem igazán tuningra való, de hát mindenki abból gazdálkodik, ami van neki.
Akartam ajánlani, hogy kérdezz be a P5K topicba, de látom már megtetted. -
belaazallat
addikt
válasz
Vigilante #11726 üzenetére
Hali!
Akkor egyenként növelni kell az értékeket egymás után, amig stabil nem lesz a gép. Ja és általában Orthos, Prime95, vagy IBT nevű progikkal szokás a gépet tesztelni. Csak ha stabil, akkor játszunk.
Először az 1,25V over voltage beállításán emelj egy egységet, teszt, majd ha ez sem stabil akkor a vcore lessz a következő.
Sajna minden proci más és más, nem lehet előre megmondani, hogy milyen beállításokkal fog jól futni.Cpu-Z programmal meg tudod nézni, hogy C0 vagy E0 steppinges a procid. Ez tuning számára fontos adat lehet.
-
belaazallat
addikt
válasz
Vigilante #11720 üzenetére
Hali!
Szerintem a 9x400-zal próbálkozz először.
A következőket állítsd be:
1,25V-nál van 1,2V. a VTT-nél 1,25, 1,5Vnál van 1,5V.
A Vcorenál meg +50mv.Ha nem stabil, akkor egyenként növeld a következő értékre őket. Ha elsőre működik, akkor a VTT--t vedd vissza és teszteld úgy is.
Ramot vedd vissza 667-re, ha megvan a stabil 3600Mhz, akkor próbáld ki ha vissza veszed 800Mhz-ra, akkor 960-Mhzt bírja-e. megint teszt.A ramok beállítását leírtam korábban.
-
belaazallat
addikt
válasz
Vigilante #11701 üzenetére
Az AI overclock-ra nem szabad bízni a tuningot, és auto-érteéken nem hagyunk semmilyen beállítást.
AI overclock-ot kapcsold ki, DRAM frequency-ben állítsd be 800MHz-t.
Memori over voltage +0.1V, auto-n kívűl milyen beállítások vannak a többinél.Memóriát állítsd be 5-5-5-15-re.
PCI-t állítsd 32-re.
Vhol lennie kéne egy menünek, ahol az FSB-t lehetne növelni!
-
yolan
őstag
válasz
Vigilante #11613 üzenetére
az 500as tápnál is ennyi lesz, a tápnak semmi köze a ram szorzóhoz, és nem az a lényeg hogy öccáz watt, meg héccáz ötven, egy minőségi belsejű táp kell, egy 400-as fsp bőven elég
úgy néz ki maga a lapod ban nem tudod "ennyire" finoman beállítani, vagy a lapod topikjában kérdezz rá -
yolan
őstag
válasz
Vigilante #11605 üzenetére
hát, akkor az fsb-t emeld 400-ra, akkor válaszd kia a 800-as ramot, ez 2.0-ás szorzót fog jelenteni, tehát 1:1-es fsb:ram arányt, az időzítéseket ha tudod lődd be kézzel 5-5-5-15-re, a feszt pedig 1.8v-ra, esetleg adj neki egy lépésnyit ha csak tényleg egy pici az, kicsit nagyobb terhelés a ramoknak az 1:1-es arány
milyen lapban hajtod ezeket?
ja igen, az lc power, fáradt vagyok, elnézést, én előbb azt a tápot cserélném le, 10k körül már találsz 400wattos fsp-t, esetleg használtan bluestorm 2, vagy suberp 460, 450es vagy 400as corsair, a minőségi megbízható táp minden alapja, anélkül ne fogj bele, tényleg ne, megfelelő védelem nélkül pedig minden nap veszélyben van minden alkatrészed -
yolan
őstag
válasz
Vigilante #11603 üzenetére
akkor gyenge matek, 800/333=~2.4, tehát 2.4-es szorzóval mennek.
a ramok gyárilag mit mennek? úgyértem 800mhz cl4-4-4-12 1.8v, vagy 800mhz cl5-5-5-15, vagy 2.0v vagy 1066, szóval mik a gyári értékei?
és mire szeretnéd belőni?(az adatlapodat igazán kitölthetnéd, illetve valahol fentebb leírtad a konfigod netán?)
-
yolan
őstag
válasz
Vigilante #11596 üzenetére
az lc power táp alapvetően fos, nem _csak_ ezek miatt, ha ezek az ő hibái, fos és kész, itt vége van a történetnek, nem gépbe való, pélána nem túlhajtott gépbe
1:1-es fsb ram arányt 2.0-ás szorzóval tudsz elérni
Szerk.: 2.0-ás ram szorzóval ugyebár (vagy osztóval, nézőpont)
-
-
kicsigeri
senior tag
-
yolan
őstag
válasz
Vigilante #11189 üzenetére
420-as táp oké, 14 centis parasztvakító venti oké, de ha ez a codegen vagy ilyen lc power, akkor ha 200 watt van már jó. Márka, belső ami mindket érdekel, és téged is kéne, hogy érdekeljen, mert az egész gépet ez hajtja, ha szar, akkor ha elpukkan, viszi magával akár az egész gépet. A gyári hűtőt meg hanyagolnám tuning esetén. 5k-ért van tx3, vagy 3k-ért ekl hőcsöves csoda. Érdemes befektetni egybe, halkabb is lesz, és túl is tudod hajtani.
-
yolan
őstag
válasz
Vigilante #11163 üzenetére
szerintem itt is a ramok halnak meg, a gyári 333-as fsb-ről, 390-re emelve, a ramoknak még 1:1-ben is 780mhz-t kéne menniük. ha eddig 333-as fsb-nél 667-et mentek, akkor az 2.0-ás szorzóra utal, tehát sejthető, hogy most sincs más szorzón, és egyszerűen a 780-as órajelet nem bírja, még ha cl5-ben is mennek (mennének). Szerezz be egy 800-as ramot, azt már hajthatod 400-as fsb-n 1:1-ben, vagy egy jobbfajta 800-ast, ami cl4-ben hozz a a800-at, és cl5-ben kis fesz emeléssem bírja az 1066-ot, ott már nem a ramon fog múlvi.
-
persil
nagyúr
válasz
Vigilante #10918 üzenetére
Na az mindjárt jobban hangzik a gépre nézve egészségügyileg
Ha csak 'normálisan' akarsz gépezni/játszani és nem a 3d markokban hajkurászod a pontokat, akkor már ez a 3.5ghz is szép eredmény, nem feltétlen kell erőltetni, ha nem akar többet menni, nem veszítesz vele semmit.
-
persil
nagyúr
válasz
Vigilante #10916 üzenetére
Azzal az 5 mhz fsb különbséggel talán nyerhetsz játékokban 1-2 fps-t, közben meg lehet, hogy szép lassan megölöd a gépet
Persze ez a Te dolgod, de szerintem sem ártana letolnod pár kört valamelyik stresszteszt progival és olyan értékre állítani, amin még stabil.Meg az előbb azt írtad, (persze lehet csak véletlen elírás) hogy alapjáraton 65fokos a proci?! Szerintem akkor gyorsan kapcsold ki, jobban jársz
Ha idle 65 fok, akkor mennyi lehet terhelés alatt? 90-100?
Semmi értelme 10-20-50 megahertzeknek, semmilyen gyorsulást nem fog már hozni, nekem legalábbis jóval többet jelent, ha hosszúéletű és tényleg stabil a gép, mint néhány fps játékokban.
-
dybu
tag
válasz
Vigilante #10914 üzenetére
Hát úgy hogy valamelyik alkatrész nem bírja az iramot
CPU tuningot tesztelni pedig nem játékot ajánlok hanem pl a Prime95 progit. Stress test 2-3 óra, ha nem hal be akkor stabil. Fanatikusabbak 12-24 órákat is el szoktak tölteni eme csodás tevékenységgel
Ha a RAMokat is cibálod a tuningnál, a memtest86 progi kideríti neked hogy stabil -e a cucc
-
dybu
tag
válasz
Vigilante #10911 üzenetére
Most álljunk meg egy szóra... VGA fagy? Az hogy fagy le? Mi a jelenség? Nem igazán értem amit írsz... Az " FSB wall " sokmindentől lehet. RAM, CPU, chipset nem szereti a magas órajelet, alaplapon clock generator nem az igazi, tyű és még sok minden. De ezt az FSB wall cuccot sztem felejtsd el, és örülj minden kipréselt MHz-nek hiszen ingyen gyorsabb a géped... 390 nekem sem lenne elég, de ettől az alaplaptól ennyit SEM szabadna várni hiszen nem egy tuningra fejlesztett überbrutal mobo. 1.36ról megint nem tudok nyilatkozni, ilyen procim soha nem volt, Q9450-nek adagoltam még egy éve kb a feszt rendesen
Nézd terhelés alatt a cpu hőmérsékletét, én a baráti 70fok maximumra szavazok! Ha annál több jobb hűtés vagy lassítás. -
-
dybu
tag
válasz
Vigilante #10905 üzenetére
Tápegység - BIOS összefüggés nincs, a beállítás attől függetlenül elérhető lenne. Ha a tápegységed nem bírja az iramot instabil lesz a géped, néha lefagy, néha resetel stb... Egyébként 500W a tápom, de az sem a drága fajta, mondhatni kukáztam, kondit cseréltem benne és azóta szépen megy
A ventik nem sok ampert esznek, de azért fogyasztanak... Szerintem a (G)MCH amire az 1.25öt gondoltad, ha annak 1.8at adsz akkor 5-10 ( 15-20 ebben az időben, jól szellőző házzal
) percet adok a gépednek, pukkan egy picit és végleg elmegy az örök tranzisztor mezőkre. PCI freki alatt a PCI Latency Timer -ről beszélünk ugye? Hát én úgy tudom hogy az optimális érték 32-64 de ha igy hagyom, nekem recseg a hang, vagy bootolás után egyáltalán nincs, így van ez 128 és felette is. Tehát 96
9600GT van nekem is a gépbe, ez is ilyen kukázott ratyi fajta Palit 9600GT Green Edition.
Ramokat állítsd át 667-re és úgy próbálkozz, emelt feszültséggel, adj mindennek bátran ezzel a lappal nem hiszem hogy megtudsz sütni valamit a gépedben.
Szerk: az a kis füzet amit hozzá adnak csak egy ilyen "általános tájékoztató", nyugodtan rakd vissza a dobozába, nem fog kelleni
Lehet hogy még egy régebbi bios képe van rajta, esetleg másik alaplapokhoz is adják.
Szerk2
: Nekem egy Pentium D915 van a masinában, 14x200 (2800) alap, most 14x271 (3800) -on megy, igy a 400ról nem tudok nyilatkozni sajna, de sztem soha nem fog annyin menni
Kondik is elég nyikorgósak benne... ultralow cost inkább
-
válasz
Vigilante #10856 üzenetére
A CPU-Z ablakból látszik, hogy nem 667-en, hanem 800MHz-en járnak a RAM-ok. Ennek az az oka, hogy a CPU default FSB-jéhez (333MHz) társított 1:1 szorzót használod (helyesen), ami a 333MHz-es FSB-vel 667MHz-es DRAM frekit párosít. A BIOS-od nem számolja ki, hogy az aktualizált, manuálisan megadott FSB-hez (400MHz) ez az FSB/RAM arány mekkora effektív DRAM frekit ad. Ezzel nincs is semmi gond, a CPU-Z-ből látod, hogy mennyin is mennek.
Akkor végülis működik, ha jól látom. (Az eredeti probléma az volt, ha jól emlékszem, hogy nem megy a szekér 390MHz-es FSB fölött.) Ezek szerint sikerült beberhelni 400-ra?
Az alattuk levő beállítások közül az első szentem NB fesz lehet, ha instabil 400-as FSB-n, esetleg próbálhatsz rajta emelni. A többi a CPU-hoz kapcsolódik, így azokat nem kell emelned. Az igazi persze az lenne, ha manuálisan lehetne feszt adni a CPU-nak, mert ezek itt csak az over voltage értékek. -
-
válasz
Vigilante #10754 üzenetére
Érdemes még megnézni RealTemp-pel vagy CoreTemp-pel is, aztán megnézni, mely érték körül szórnak a programok. Természetesen egyik sem 100%-os pontosságú, hiszen szoftveres mérésről van szó, amit az egyes monitorozó programok kiolvasnak, majd ide-oda konvertálgatnak az algoritmusuknak megfelelően.
Először is azt kell kideríteni, hogy a RAM-ok stabilak-e 800MHz-en. Ezt úgy célszerű kipróbálni, hogy alap FSB-vel (333MHZ) és magasabb RAM szorzóval ellenőrzöd, így a lapod nem korlátoz. Az E8400-as QPB-je 1333MHz, így az általad linkelt DRAM Freq. beállításoknál a második opciót kell választanod (800MHz). Nézd meg, hogy stabil-e így a géped! Ha nem stabil, akkor a VDimm feszt kell emelned (Memory Over Voltage) , ami a leírás szerint 2.2V-ig lehetséges. Mivel ezen a feszen még nem károsodnak a RAM chipek, nyugodtan próbálkozhatsz mondjuk 2.1V-ig. Ha nem segít, próbálkozhatsz az MCH fesz kis mértékű emelésével is. Ha sikerül stabilizálni 800MHz-en a RAM-okat, őket kizárhatod a lehetséges problémák sorából.
A procit helyből kizárhatod, mivel - bár nem ismerem a lapod VCore dropját - az E8400 simán megy 1.2V környékén 3.6GHz-en.
Ha a RAM stabil 800-on, a CPU-t pedig kizártuk, akkor a végére a lap marad, mint hibaforrás. Próbáld 333MHz-ről 10-20MHz-es lépésekben emelni az FSB-t, és tesztelgetni mondjuk Prime95-tel, hogy stabil-e. Ha nem stabil, akkor az FSB-hez kapcsolódó VTT_CPU Over Voltage feszen emelj!
-
válasz
Vigilante #10752 üzenetére
Ha 400MHz az FSB, akkor a RAM-jaid 800MHz-en futnak, mivel P35-nél is a minimum a szinkronhajtás. A hőfokokat ellenőrizheted bármelyik monitorozó progival, én személy szerint a HWMonitort javaslom, ott egyből látod a feszültségeket is. A lapod manual-ját olvasd át a BIOS beállításai tekintetében.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Autós topik
- Kerékpársportok
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen processzort vegyek?
- Hardcore café
- Elektromos cigaretta 🔞
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged