- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Megjöttek a Redmi Note 14-es telefonok Magyarországra, ennyibe kerülnek
- Apple Watch
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 14 Pro+ 5G - a tizenhármas átka
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- A három Galaxy S25, utoljára nem hivatalosan
Új hozzászólás Aktív témák
-
Narxis
nagyúr
Na túl vagyok néhány személyes órán is a Don't Panick-nél. Azt kell mondjam, hogy eddig legalábbis sokkal jobbak mint az online órák, sokkal többet kell beszélni és családiasabb hangulatú. Ennek valószínűleg az egyik oka, hogy még nem voltam olyan személyes órán ahol négynél többen lettünk volna, sőt volt egy órám ahol ketten voltunk. Online azért ritka, hogy ne legyünk legalább hatan.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
Narxis
nagyúr
válasz Pí.Nandee #4796 üzenetére
Egy anyanyelvi tanárnak szerintem ismerni kell a szófordulatokat és az aktuális szlenget. Kifejezetten keresnie kell ezeket még ha pl. szleng tekintetében nem is mozog olyan körökben.
De ez csak ha nagyon kötekedni szeretnék. Ettől függetlenül a hozzáállás sokkal fontosabb tulajdonság mint az, hogy ki anyanyelvi vagy sem.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
zolka95
őstag
Üdv!
Egy angol oldalt keresek, ami segít a nyevtanulásban. Évekkel ezelőtt használtam és már nem emlékszem rá melyik volt. Talán a bbc oldalán volt valahol.Rövid videók voltak rajta szótanuláshoz. Például: bridge. Ezt különböző mondatokba foglalták, feliratozták kiemelve azt a szót. Közben híres hidakat mutattak és arról beszéltek röviden.
Melyik oldal ez?
Figyeltél rám? Vagy azt a piros ruhás nőt nézted?
-
b0bcat
addikt
válasz Pí.Nandee #4796 üzenetére
Teljesen jól látod szerintem a kérdést.
Sztori: volt nekem főiskolán (tanárképzésen) olyan anyanyelvi brit "tanárom", aki a bonyolultabb ismeretlen szavakat - amik nekünk a feladatlapokon szerepeltek - egy egynyelvű szótárból olvasta ki nekünk, hogy mit jelentenek.
[ Szerkesztve ]
Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, már havi 417 Ft-tól! > https://tinyurl.com/3kjn749m
-
Pí.Nandee
csendes tag
Egyébként mitől lesz jobb egy anyanyelvi tanár? Feltéve, ha ugyan annyira tapasztalt, ugyanannyira képzett mint egy nem anyanyelvi tanár?
Kiejtésre rá szeretik fogni, hogy azért jobb, de azért nem anyanyelvű tanárok között is sokan vannak akiknek nagyon közel van a kiejtése egy anyanyelvűhöz. Angolnál meg ott van a kérdés, hogy oké, hogy jó a kiejtése, de mire mész azzal, ha valakinek skót akcentusa van, te pedig nemzetközi csapatban dolgozol, és a "nemzetközi, lingua franca" angolt szeretnéd beszélni?
A nyelvi szint az meg ugye értelmetlen vita, mert aki nem tudja olyan jól azt a nyelvet amit tanít, mint egy átlagos anyanyelvű, az maximum egy kókler, de semmiképpen sem nyelvtanár.
Szokták azt mondani, hogy de hát nagyobb a szókincse. Ez az egyedüli, talán valós dolog. De pl. nekem magyarban is minden virág virág, minden hal hal, mert bár tudom hogy vannak olyanok hogy harcsa, meg ponty, de magabiztosan nem tudnám megmondani, hogy melyik melyik, mert egyáltalán nem érdekel a dolog, sose horgásztam, nem eszek halat, mert nem szeretem az ízét, ezért tök mindegy nekem.
De ha éppen az a kérdés, hogy mi a különbség a viszkós sperr és a lamellás sperr között, arról tudnék dumálni. De ha pl. egy kertészt kéne magyarra tanítanom, akkor baromi sokra nem menne velem , hiába vagyok anyanyelvű magyar beszélő.
Nem beszélve az országspecifikus iskola követelményrendszerekről, vizsgákról, amin ha felnőtt vagy, egyszer már "átestél", de ha anyanyelvű angoltanár vagy akkor ezt részletesen meg kell tanulnod. -
törölt tag
Egyszer kerultem beszelokapcsolatba a fomuftival par eve... Meg egy olyan arrogans, ostoba libat... Uh a dontpanic-re azota csak legyintek.
Az anyanyelvivel kapcsolatban leirta b0bcat a lenyeget. Lattam eleg peldat, h mekkora baromsagok rogzultek, amit aztan a jo tanar se tudott kiverni belole. Pl a birtoklas kifejezeseben... -
b0bcat
addikt
Rengeteg múlik a tanulón is. Aki csak csodát vár, de nem tesz tevékenyen azért, hogy kihozza a legtöbbet a tanórákból, az nyilván kevesebbet profitál belőle, mint az, aki szívvel-lélekkel, érdeklődéssel jár az órákra.
A "nyelvtanozás" meg csak azok számára szitokszó, akik sosem tanultak komolyan nyelvet.
Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, már havi 417 Ft-tól! > https://tinyurl.com/3kjn749m
-
Narxis
nagyúr
válasz BonFire #4788 üzenetére
Ajaj, micsoda dráma. 2. órán vagyok túl egy másik tanárral. Az a baj, hogy nincs összehasonlítási alapom, nekem ez a tanár se tűnt rossznak bár a nyelvtan nála hangsúlyosabbnak érződött de ez nem azt jelenti, hogy nagy nyelvtanozás volt csak párszor főleg a hibáink miatt néhány mondatban elmondta, hogy mit miért, volt is egy dolog ami talán nálam rosszul rögzült és erre most oda kell figyelnem.
Nem tudom mi volt korábban, szerintem jó ez a tanfolyam a gátlások leküzdésére, legalábbis én úgy érzem és még mellette tanulsz is ezt azt, új szavakat, kifejezéseket stb. Nem világmegváltó dolog ez se, láttam külföldi nevű tanárokat is az óra foglaló rendszerben de nekem aztán tök mindegy. Az a lényeg, hogy fejlődjek.
-
b0bcat
addikt
válasz BonFire #4789 üzenetére
Leírtad a lényeget: válogatott, rutinos anyanyelvieket alkalmaztak ott oktatóként. A kritikám nem az ilyeneknek szólt (nyilván), hanem annak a jelenségnek, hogy az átlagos nyelvtanuló szabályosan hasra van esve attól, hogy valaki anyanyelvi
tanároktató. Pedig az önmagában semmire nem garancia.Érdekes, amit írtál, hogy érthetetlen okból leépítették ezeket a jó oktatókat.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz attiati #4781 üzenetére
Magántanárból is sajnos csak az anyanyelvi jó igazán.
Válaszolva b0bcat ellenvetésére is...
A Don't Panic-nél csak olyan tanárokat alkalmaznak (vagy régebben ez volt a szempont...), hogy anyanyelvi szinten, felső fokon beszélje a nyelvet, és előnyben részesítették azokat, akik több évet éltek és tanítottak angolt külföldön (USA, Anglia, Ausztrália, Kanada, Új-Zéland stb). Tehát mind magasan képzett, nagy gyakorlattal rendelkező tanár volt. Az én tanáraim még ezek közül kerültek ki. Ma már nem tudom, mik a követelmények a felvételhez. Lehet, hogy egy gimis emelt szintű angol érettségi, nem tudom...)
Hogy most mi van, nem tudom, mert azóta nem állok szóba velük, viszont az onnan kirúgott nyelvtanárok többsége azóta új, saját nyelviskolát alapított. Figyelmedbe ajánlom a Free Spirit Language Clubot. Fenn vannak a Fészen, és az egyik legjobb volt Don't Panic-os tanár vezeti. A módszerek ugyanazok, csak a vezetőség nem k....g.
A másik alapítótársa, az első és legkedvencebb nyelvtanárom most éppen Svédországban lakik a párjával, és jelenleg éppen Chilében töltik a telet. Privátban linkeket is adok, ha gondolod.
[ Szerkesztve ]
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
Én egyrészt munkatársuk voltam, ezért kedvezményesen vehettem náluk egy egyéves nyelvi kurzust. Erre nem panaszkodhatom. Megismertem egy csomó jó nyelvtanárt, akik azóta is a barátaim, és akiket egytől-egyig leépítettek minden indoklás és előzmény nélkül, ahogy engem is.
Gondolom, kik maradtak ott! A legjobbakat rúgták ki, mert az elsődleges céljuk az volt, hogy megjelenhessenek a Forbes magazinban, mi pedig nem illettünk ebbe a képbe.
A tanítással nincs gond, csak készülj fel rá, hogy a kedvenc tanárodat a kurzus kellős közepén menesztik, és a nyakadba varrnak egy idegent, akivel esetleg nem sikerül olyan bensőséges kapcsolatot kialakítani, mint a korábbival, így visszavethetnek a fejlődésben.
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
Nem biztos, hogy értelmezni fogja a "Peking" városnevet. Te nem tudod kínai módra kiejteni. Sőt, a kínai nyelvben (mindegy, hogy kantoni vagy mandarin) rengeteg egytagú szó van, amelyek más-más hangsúllyal kiejtve tök mást jelentenek. Ezeket a hangsúlyokat nem is tudja egy felnőtt elsajátítani, mert ehhez a csecsemőknek 3 év áll rendelkezésükre. Utána bezárul az a nyelvi kapu, amely a finom árnyalatok megkülönböztetésére alkalmas. Gondolj csak a magyar kérdő mondatra! Háromféle hangsúlyt használunk, attól függően, hogy milyen kérdést teszünk fel. Ezt legtöbb külföldi felnőttként nem tudja elsajátítani.
Ugyanúgy külföldieknek elég nehéz kiejteni Ököritófülpös nevét, vagy a lágy mássalhangzókat. Például Nagytétény kifejezetten nyelvtörő azoknak, akik nyelvében nincsenek ilyen hangok. A japánok pl nem tudják kiejteni az L hangot, a mássalhangzó-torlódással is vannak gondjaik. Így lett Lomb Katóból "Rumó Kátó". Az Andreával a "ndr" miatt nem tudnak mit kezdeni, kénytelenek további magánhangzókat beilleszteni, imigyen: Anuduru.
A lengyeleknél az S=SZ-szel, az SZ=S-sel. Elég nehéz átállítani az agyat erre, ha nem ismered az adott nyelvet.
Nem beszélve az egzotikus, csettintő nyelvekről, amelyek afrikai országokban honosak.
Szóval kicsit szkeptikus vagyok ezzel a mesterséges intelligenciával kapcsolatban.
-
attiati
veterán
Mondjuk az anyanyelviekkel is volt gond.
Igazából 3 anyanyelvi is volt. Az egyik az első órán elkezdte szidni a brit politikai rendszert és hogy itt Mo-on mennyivel jobb Neki megköszöntem.
A másiknál kitartottam, ő meg csajozott óra közben, amíg a kapott feladatot csináltam
A harmadik sajnos a magyar egészségügy áldozata lett. Ő az USA bevándorláspolitikáját szidtaIlyen szempontból az anyanyelviek lehet, hogy jobban behozzák az életüket az órára.
De ezt a kijelentést is óvatosan teszem
Egyébként nem lenne probléma, ha témaként hozzák be és nem érzelemként.[ Szerkesztve ]
-
b0bcat
addikt
válasz attiati #4784 üzenetére
Semmi gond, ne viccelj! Nyilván nem az volt a célod, hogy belegyalogolj több (tíz)ezer magyar anyanyelvű angoltanár lelkivilágába.
Én is inkább amiatt írtam meg a hozzászólásomat, hogy a topik többi olvasója jobban képbe kerüljön (a szakmai ellenvéleményem elolvasása következtében), mintsem azért, hogy a "becsületemen esett csorbát" kiköszörüljem...
Sajnálom, hogy nem voltak jó tapasztalataid a nem anyanyelvi angoltanáraiddal!
-
attiati
veterán
Igazad van, így fekete-fehéren nem lehet ezt eldönteni.
Mindkettő hendikeppel indul valamilyen téren a nyelvtanításban és mindkettő lehet jó.Torzít a véleményem, mert két anyanyelvi, nyelvtanár végzettségű oktatóm volt.
Illetve nagyon mellényúltam magyarokkal.
Igaz, hogy árban kb 2x-es volt a különbség és annyiért már igazán jó magyar anyanyelvű tanárt is kaptam volna.Visszavonom a véleményt, bocs még egyszer.
-
b0bcat
addikt
Bocsánat, ha kissé nyersen fogalmaztam feljebb, de ez a téma úgyszólván vörös posztó számomra!
Tanári és korábbi tanulói tapasztalatom is van arról, hogy miféle kisebb vagy nagyobb hiányosságokkal rendelkeznek az anyanyelvi
tanárokoktatók a nem anyanyelvi nyelvtanárokkal szemben, tehát nem a levegőbe beszélek, és nem is pusztán csak a sértettség okán (mint kvázi lesajnált nem anyanyelvi nyelvtanár) írtam, amit írtam.Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, már havi 417 Ft-tól! > https://tinyurl.com/3kjn749m
-
b0bcat
addikt
Jó nagy butaságokat sikerült felsorolnod.
• A nem anyanyelvi tanár is azonnal javítja a kiejtési vagy hanglejtési hibát.
• A nem anyanyelvi tanár is javítja a nyelvtani hibákat.
• Nem muszáj a nem anyanyelvi tanárral magyarul dumálni semmiről, így nyelvtani szabályokról sem.Cserébe a nem anyanyelvi tanár olyat is el tud magyarázni neked, illetve olyan hibák okát is megérti, amit egy anyanyelvi sosem fog tudni. És azt se felejtsük el, hogy az anyanyelvi "tanárok" nagy része semmiféle nyelvtanári képzettséggel nem rendelkezik!
Összességében egy anyanyelvi tanárnak nem sok előnye van egy képzett, rutinos, a célnyelvet magas szinten beszélő, valódi - bár nem anyanyelvi - tanárral szemben, ez az igazság. Sajnos makacsan tartja magát ez a mítosz, hogy csak külföldön, illetve csak anyanyelvi tanártól lehet (jól) megtanulni egy idegen nyelvet. Ami egyszerűen nem igaz.
-
attiati
veterán
Várható volt amúgy, hogy nem jól lövik be a szintet és nem is lesztek azonos szinten.
Magántanárból is sajnos csak az anyanyelvi jó igazán.
Azonnal javítják a kiejtési vagy hanglejtési hibát.
Cserébe nem tudsz vele nyelvtani szabályokról magyarul dumálni, de a nyelvtani hibákat is javítja.[ Szerkesztve ]
-
Narxis
nagyúr
Na túl vagyok az első órán, 7-en voltunk. Nem fényezni akarom magam de senki nem beszélt jobban mint én, néhányan talán rosszabbul is. A honlapon lévő 75 percet beszél a tanuló erős túlzás. Tulajdonképpen a tanár hoz 1 vagy 2 témát és ő a moderátor mi tanulók pedig megvitatjuk, mindenki elmondja a véleményét vagy tapasztalatait. Szigorúan angolul, még akkor is ha nehezen megy. Nem szabad feladni és magyarul megszólalni. Egyelőre nem mondanám, hogy befizetek majd további órákra, de vissza se kérem a pénzt. Úgy érzem nekem pszichológiailag hasznos, hogy vadidegenekkel kell beszélnem, nem mindig párban, volt amikor 3-an beszéltünk, de éreztem, ahogy egyre inkább kevésbé feszengek. Nem tudom hányan vagyunk összesen online de simán lehet, hogy egy darabig mindenki új arc lesz, főleg mivel a tanár is változik. Szóval hasznosnak tartom de tény, hogy egy jó magántanárral hasznosabb.
-
b0bcat
addikt
Mindenképpen számolj majd be a tapasztalataidról, kérlek!
Én továbbra is azt gondolom, hogy előrébb lennél (vagy lettél volna) egy magántanárral, de te tudod... (Nyilván sok a kókler, de azt hamar ki lehet szűrni. És nem kell előre egy rahedli pénzt kifizetni.)
-
Narxis
nagyúr
válasz attiati #4775 üzenetére
Amúgy biztos égni fogok, gondolom ezek akik upper-intermediate-ben vannak már azért jól beszélnek, én meg ott fogok bénázni. Lehet telefonálnom kéne a sulinak, hogy nyissák meg nekem online-ban a lower intermediate-t is... nem lesz ez így jó...pánikolok.
-
Narxis
nagyúr
válasz attiati #4775 üzenetére
Élőben nem tudom hogy de Zoom-on szobákba rendez és azokba csatlakozik be és figyeli valameddig aztán megy a következőre és így tovább. Legalábbis ezt mondták, nekem is fura ez így elmondva bár egy hagyományos csoportos órán is párba rendeznek csak ott a 90 percből fél óra tankönyvi feladatok, fél óra nyelvtanozás van. Én legalábbis jártam ilyenre is csak nem angolból hanem németből. Sokat nem tanultam belőle de azt se mondanám, hogy semennyit.
-
attiati
veterán
Biztosan fejlődni fogsz.
Bár a tanár tud majd figyelni 4 beszélgető párra egyszerre.
Remélhetőleg anyanyelvi a tanár.Erősen múlni fog a csoporton is a fejlődésed.
Kérdéses, hogy egy másik tanuló embertől mennyit fejlődik a kiejtésed és a nyelvtanod.
A bátorságod biztos meg fog jönni.Lehet előbb keresnék egy skype-os anyanyelvi beszélgetőtársat, aki mondjuk erősen érdeklődik Magyarország iránt.
-
Narxis
nagyúr
válasz attiati #4772 üzenetére
Egy tesztet töltettek ki velem, upper-intermidiate-be tettek, de mondjuk jó lett volna lower-intermidiate-ben kezdeni...
A célom az, hogy tempósabb legyen angolul a beszédem, mivel pár mondatnál többet eddig sose kellett beszélnem így papíron tökéletesnek tűnik az ha a 90 perc alatt csak vagy sokat beszélni kell. Ez egyébként úgy történik, hogy párba rendeznek és a tanár figyeli a beszélgetést.
#4773 van pénzvisszafizetési garancia, asszem legkésőbb a 3. alkalom után kell jelezni, hogy akkor köszönöm de nem. Igen, van magántanár de temérdek sok a kókler, sajnos én se vagyok egy szószátyár így mindenképp kell valami érdekes módszer vagy téma, hogy beszéltessenek és szoktasanak rá az összetettebb mondatok használatára. Mindegy ha nem próbálom ki akkor meg örökké kísérteni fog a dolog.
[ Szerkesztve ]
-
b0bcat
addikt
Ez durva. Közel 4500 forintot fizettél csoportos óráért?!
Basszus, kicsivel többért magánórát tudsz venni! De te tudod... A te pénzed.
UPDATE: 90 perces órák, tehát akkor 3 ezer per 60 perc. Az akkor is nagyon sok szerintem a csoportos óráért. Dupla ennyiért egy magántanár szerintem sokkal többet ér.
[ Szerkesztve ]
-
Narxis
nagyúr
Nem egységesek országosan az árak, a fővárosi pl. drágább, én egy vidéki városban ahol van irodájuk fizettem 134 ezret. Max. 8 fős csoportok vannak de nincs mindig tele az adott csoport.
-
Narxis
nagyúr
Nem válaszoltatok úgyhogy befizettem a legolcsóbb csoportos órára. 25x90 perc de ajándékba kaptam + 5x90 percet. Ezt 6 hónap alatt kell felhasználnom a saját időbeosztásom szerint. Online és offline órák is vannak, foglalni lehet 2 hétre előre.
-
Narxis
nagyúr
válasz BonFire #4763 üzenetére
Don't panic-ről neked ha jól emlékszem jó véleményed volt. Változott ez azóta? Valaki másnak van véleménye? Mindegy, szerintem úgyis kipróbálom.
-
attiati
veterán
Florida man catches alligator with a bin
top comment:
-
Narxis
nagyúr
válasz attiati #4764 üzenetére
Haha ez jó.
Amúgy lehet nem sokáig kell már nyelveket tanulni:
Nem baj, ha az utas csak más nyelvet beszél: 13 nyelven fordít valós időben a szöuli metró új rendszere [link]
-
attiati
veterán
Tanulásnak sem utolsó, de ez fájt
[ Szerkesztve ]
-
Gabró
tag
Sziasztok!
Kislányomnak keresek kezdő angol nyelvi appot android vonalon. A felhozatalt látom a play storeban. Az érdekelne, hogy szülőként van-e valakinek tapasztalata ezek használatával (hasznosak/tévút az alkalmazásuk, előnyök/hátrányok), vagy konkrétan valamely alkalmazással.
A jelenlegi adottságok: általános iskola első osztály, magyar szöveg olvasása folyékony, magyar írás kezdő szint. Angol teljesen kezdő, heti mindössze 1 tanóra az iskolában, viszont érdeklődő, a feltett kérdéseit itthon megválaszoljuk.
-
titán
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni angol szöveghez.
Tisztelt xy!
Küldtem vissza Önöknek egy cipőt, a rendelésszám:
Ups nyomkövetési szám:
A visszaküldési díjat önök fizették, ups futárszolgálat szállította vissza a csomagot. A futár 10.09-én vette át a csomagot, melyet 10.12-én kézbesítettek. A nyomkövetési igazolást tudom mellékelni, ha szükséges. Más egyéb igazolást nem kaptam a futárszolgálattól.
Köszönöm szépen! (a fogalmazás nem véletlen, ez a nyomorék cég olyan igazolást kér az embertől, amit eleve nem is kaphatott) -
axioma
veterán
válasz rasotamas #4759 üzenetére
Huhh, reszvetem. Van amelyik tanarnak maniaja h majd hallas utan bevesodik, tilos kiszortarazni a feladat [angol] szovegeben levo szavakat, es a gyerek logikat se keressen benne... nalunk masik tanar masik elven oktatas es neha megnezte a hazit megoldas lett [es mellesleg az osztalytarsak is dontesi fat rajzoltak h mikor mit kell hasznalni, pl. kerdesnel, persze hibasat...]. Asszem az English Grammar in Use alapjan mentek vegul tobbe-kevesbe, persze alkalmazkodva a hianyokhoz, de az mar inkabb 6-7. osztaly volt. Na meg azota lehet jobb tananyag, akar online.
-
veterán
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék tőletek kérni.
Viszonylag jól beszélek angolul, legalábbis az ismeretségi körömben, diplomás munkatársaim közül biztosan a felső mezőnyben vagyok.
Nyilván nem vagyok tanár vagy nyelvész, szeretem a nyelveket, németül is elboldogulok, franciául elmakogok ezt-azt.
Pár éve tanítottam háznál egy cégvezetőt, de megvolt a könyve (Headway), megvolt a tematika.Családban kellene alsós (4. oszt) gyerekekkel angoltanulásban segíteni egy kicsit, osztálytársak, nagyon alap dolgokat vesznek még, de nem látom benne a rendszert, inkább random dolgokat meg példamondatokat tanulnak be. Kiejtésben is nulla.
Számomra legalábbis komolytalan, hogy még nem láttam egy személyes névmás táblázatot, létige ragozást, kijelentő/kérdő mondat szórendet a füzetükben/könyvükben úgy, hogy angol órájuk 3. óta van, és szakkörre korábban is jártak.Hogyan tudnék nekik egy strukturált foglalkozást nyújtani? Van erre valami jó könyv? Online anyag? Valami silabusz?
https://tinyurl.com/rasoapro
-
b0bcat
addikt
válasz Sir Pocok #4755 üzenetére
Mit értesz pontosan üzleti angol alatt? Milyen szakterület? Mihez kell pontosan? A napi munkádhoz? Vagy tovább szeretnél lépni?
Megfelelő minőségű és mennyiségű tananyagból önállóan is hatékonyan tudod fejleszteni a szaknyelvi tudásodat, de egy jó tanár sokat tud segíteni pluszban.
-
Sir Pocok
őstag
Sziasztok!
Üzleti angolt szeretné tanulni, mit javasoltok egyéni feldolgozás szempontjából (könyvek, youtube, stb.)?
Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.
-
BonFire
veterán
mineral turpentine – szó szerint (ásványi terepentin) – magyarul lakkbenzinnek hívják (lásd lejjebb)
methylated spirits – metilalkohol, vagy denaturált szesz.
white spirit – lakkbenzin (hígító) olajfestékek, lazúrok, kencék, zománcok általános hítítója (általában a külföldiek "thinner – hígító" szóval szoktak hivatkozni rá.) Csereszabatos a szintetikus hígítóval, kb. ugyanarról van szó, ugyanarra használatos (ha csak a termék csomagolásán nincs más feltüntetve).Amikor általánosan szerves oldószer van csak ráírva, akkor javasolható bármelyik: lakkbenzin, szintetikus hígító vagy nitró is, de ezek tulajdonságaival nem árt tisztában lenni.
A nitrohígító nem javasolt, hacsak nem tud marha gyorsan dolgozni vele valaki, mert nagyon illékony, és jóval gyorsabban beszárad a vele kezelt festék (vagy bármely oldószeres bitumenes kellősítő), mintha szintetikus hígítót vagy lakkbenzint használna hozzá.
Speciális festékekhez illetve munkafolyamatokhoz az izopropil-alkoholt, (műszerészet, kontakt tisztítás), vagy az Izofix hígítót kell használni (Eggrokorr festékek). A Hammerite-festékeknek külön oldószere van, ez a Hammerite ecsettisztító folyadék.
Egyébként a legtöbb szerves oldószer fő összetevője az aceton. Ha valamit a nitró sem szed le, a tömény aceton megteszi. (Bár erősen korrizív anyag, felhasználás előtt érdemes próbát végezni.) Egyik fő alkotóeleme a purhabtiszító aeroszoloknak.
Ha csak "thinner"-ként hivatkozik rá a vásárló, akkor neked kell tudnod, hogy melyik hígító alkalmazható hozzá. Vannak kivételek. Például az Izofix vagy az izopropil-alkohol, amelyek felhasználási köre erősen behatárolt.Remélem, segíthettem.
[ Szerkesztve ]
-
-
flash-
veterán
sziasztok!
a fordítókkal felemás eredményeket érek el ezeknél a kémiai anyagoknál-termékeknél. a pontos 100% ban magyarországi forgalomban kapható megnevezéseit tudja valaki ezeknek biztosan? tehát hogy ezeket nálunk magyarországon hogy kérjem a boltban hogy ugyanazt kapjam mint amit anglába-amerikába jelent-tartalmaz.
na de hogy nehezítsem. Ausztráliában így mondják ami angol nyelvterület de elvileg eltér a többitől. szóval:
mineral turps - ?
methylated spirit ?kalifornia államban (usa) meg így mondják:
-mineral turpentine
-methylated spirits
-white spirit -
V3ntur4
csendes tag
Sziasztok, Angolt tanítok. Nagyon sokan tanítják, így nem egyszerű normális áron új diákokat beszervezni. MIt gondoltok az oktass.hu magántanár kereső és hasonló regisztrációhoz kötött magántanár hirdető oldalakról? Használt valaki ilyet tanár oldalról? Megéri előfizetni?
-
BonFire
veterán
Mármint papír alapúra? Bármelyiket, amelyik neked megfelel. Én személy szerint jobban szeretem az online szótárakat, de még jobban a korpuszokat, ahol egy-egy kifejezés helyes forrását több szöveggyűjteménnyel hasonlítva össze rátalálhatsz a helyes megfejtésre, mert szótár alapján nem mindig egyértelmű, hogy mi mikor mit is jelent, vagy hogy egy kifejezést angolul hogy használnak.
Én szinte mindig a Glosbe korpuszt használom. Oda-vissza kereshető minden sok nyelven.A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
pruzsi
őstag
Üdv!
Szükségem lenne egy kézzel fogható magyar-angol és angol magyar szótárra melyik szerzőt/kiadást javasoljátok? -
axioma
veterán
Az AI jo szoveggeneralasban, ez teny. Meg megfelelo korpuszon tanitva a nyelvtant is el tudja magyarazni - ezekhez nem kreativitas kell, hanem adathalmaz.
Az jobb kerdes, hogy mitol lesz az illetonek hasznalhato kiejtese. Es hogy meddig lesz a beszelgetes valoban eletszeru (a chatgpt - velhetoen az lesz alatta - tud jo mondatokat alkotni, de a mondatok kozotti kohezio - legalabbis jelen fazisban, hosszabb generalt szovegnel - nem ritkan ketseges).
Raadasul nem latom, hogy hogyan lehet valamit monetizalni, amit a user a jelenleg ingyen elerheto chatbot-oktol is megkaphat (ceges bot-ok eseten a nyelvtani magyarazatok kivetelevel, de ha jol ertem azokat se huzza elo a hibas mondat alapjan, csak rakerdezesre, akkor meg mar mind1 hogy a chatgpt is legyen nyitva es azt oda). Teny, az alapdolgokat esetleg konnyebb kerdezni, mint kiguglizni. Viszont kb. megmondhatatlan a pontossaga, marpedig a hallucinalas siman benne van, ami pont tanulasnal elegge rossz, ha bevesodik. -
Rivaul
addikt
Köszönöm. Rákeresek a leírtakra. Tudok figyelni. Mobil postás vagyok kis falvakban. Gyakorlatilag csorgok a nap nagyrészében, nem igazán tud a vezetés rovására menni. Elég unalmas sokszor, ezt pedig akkor már kihasználnám legalább.
Eladó egy zöld kaméleon….Nem,sárga! Inkább piros! Most barna….Ez k**va jó!…… NEM ELADÓ!!!
-
törölt tag
Jó ötlet. Ha oda se figyelsz rá, akkor is megragad pár dolog, ha uazt hallgatod sokszor. Nyilván vannak hatékonyabb tanulási módok is, de mképpen hasznos.
Vhol van nekem egy rakat hanganyagom, előveszem, ha ráérek foglalkozni vele. De a neten sokmindent megtalálsz, nekem is onnan vannak. Kreatív angol, Relaxa, tankönyvek hanganyagai, stb. -
zharkanyi
tag
Én ezért szoktam nyelvtanulós (és most már egyszer-egyszer simán angol nyelvű) podcasteket hallgatni vezetés közben.
BBC nyelvtanulós podcast epizódjai csak 6 percesek
Minden nap jön ki egy 30 perces VOA Learning English podcast.
Valamikor elmentettem, de nem hallgatom a "Luke's English Podcvast"-ot, ahogy nézem ebből is van 837 epizód, átlag 1 óránál hosszabbak. -
b0bcat
addikt
Van ilyen a mai napig, sőt, a régi - pl. Relaxa - anyagok is használhatók nyilván, de azért nem javaslom ezt a tanulási módot, mert valójában nem hatékony, ha nem tudsz rendesen odafigyelni rá, illetve akkor van a hallgatásnak igazán értelme, ha közben olvasni is tudod (ugyanazon a nyelven). (Ezért jók a hangoskönyvek, meg a film-, ill. sorozatnézés. Mármint eredeti nyelven és azonos nyelvű felirattal.)
A nullánál nyilván több, időtöltésnek sem utolsó, de sokat ne várj tőle!
-
Rivaul
addikt
Sziasztok. Rengeteget vezetek. Ez a munkám. Gondoltam tölthetném hasznosan is. Létezik még a régi klasszikus hanganyagos tanulás? Ami a filmekben volt hogy úgy tanultak az emberek kazettáról? Tud valaki ilyet? Esetleg ingyenesen hogy lássam egyáltalán van-e értelme?
Eladó egy zöld kaméleon….Nem,sárga! Inkább piros! Most barna….Ez k**va jó!…… NEM ELADÓ!!!
-
Schnorkel
tag
válasz Anthony001 #4736 üzenetére
Építőiparhoz javaslom ezt az oldalt: https://iclg.com/practice-areas/construction-and-engineering-law-laws-and-regulations
[ Szerkesztve ]
Személyi edzőt keresel? tutitrener.hu
-
b0bcat
addikt
válasz Anthony001 #4736 üzenetére
Olvass szaknyelvi anyagokat! Biztosan találsz ilyet a neten számos helyen, illetve ilyen témájú szókincsfejlesztő könyvek is léteznek minden bizonnyal. Illetve a TeCsőn néznék a helyedben ilyen témájú videókat.
-
Anthony001
senior tag
Sziasztok!
Ingatlan-jog illetve építőipari témában szeretném fejleszteni az angol tudásomat.
Jelenleg közel tárgyalóképes szinten vagyok, ebben a specifikus témában viszont nem vagyok még jártas.
Van esetleg valakinek ötlete, tapasztalata, esetleg ajánlása, hogy milyen irányba lehetne indulni?
Előre is köszönöm! -
Narxis
nagyúr
Magyarul magyarázó app nem sok van. A Duolingo-n és Xeropan-on kívül nem is tudok mást. Szerintem jobban jársz valami könyvvel vagy tanfolyammal.
-
Land
veterán
Szeretnék feltenni az androidos telefonomra angol nyelvtanító programot, mellyel "szórakoztatón" lehetne szépen fejlődni.
Annó a doulingot próbáltam, de az semmit nem magyaráz meg, semmi nyelvtan nincs benne.
Most feltettem az Ewat, nem tudom ez mennyire jó app. Esetleg a Xeropan? Köszi!Samsung S23 8/256 Gb | Sendiy M2 & KZ ED9 & QCY C13 és C17 | Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Navi +
-
b0bcat
addikt
válasz Meridian #4731 üzenetére
Amit írtam, az pontosan azt jelenti, amire a kérdező utalt. Nem a szó szerinti jelentést kell nézni.
Ami azt illeti, a te mondatodban a "should have" és a jelen időre való hivatkozás szerintem logikailag üti egymást. Én biztosan nem mondanék ilyet. Ha már ragaszkodunk a "should"-hoz akkor "I should (already) be sleeping now" a helyes szerkezet meglátásom szerint, de így akkor nem derül ki az, hogy "már régen". Ezért fogalmaztam az "it's time" szerkezettel, mert abból kiderül.
-
b0bcat
addikt
válasz sherlock82 #4729 üzenetére
Ez úgy hangzik, mint egy tanárnak való feladat. (Tudok egy jót. )
-
sherlock82
senior tag
Napokban gondoltam rá, hogy elszeretnék menni tanárhoz.
Illetve nem is biztos hogy tanárra van szükségem hanem olyanra aki segít abban hogy munkám során nagy valószínűséggel előforduló mondatokat, nagyobb magabiztossággal tudjam elmondani vagy a beszédhelyzeteket megoldani.Iphone se 2, Hoka Arahi 7, Garmin Instinct 2
-
ChrystianHUN
csendes tag
Sziasztok!
Teljesen ujra kezdokent allnek neki angol nyelvet tanulni. Munka es csalad mellett (illetve jobban szeretek magam sajat beosztasban) fontos lenne, hogy barmikor tanulható legyen kotottseg nelkul.
A GOAngol-t nezegettem. Amennyire szimpatikus annyira van valamiert egy tartas is tole. Erdeklodnek, hogy mi a velemenyetek rola. Hasznalhato e esetlegesen meddig lehet vele eljutni.
Segitsegeteket elore is koszonom -
Narxis
nagyúr
Na hogy állunk a tanulással? Hogy sikerült az angol érettségi?
-
Dr. Akula
félisten
válasz choco01 #4653 üzenetére
Sztem ne attól akarj tanulni, aki maga is hasonló cipőben evez. Vak vezet világtalant... Ha chatelni akarsz, keress egy chatet. Pl. játékok chatszobái. Mondjuk tanulni túl sokat nem lehet az ilyesmiből, legalábbis nekem nem sikerült, inkább a máshol már megtanultak megcsillogtatására, élesben használatára ad lehetőséget.
Aztán lehet fórumozni is. Nem fogja senki kijavítani ha rosszat írsz, viszont legalább ad egy témát, amire végiggondolhatod hogy mit válaszolnál, és ahhoz milyen ismeretlen szavak hiányoznak neked, és azokat ki tudod szótárazni. Amelyiket sokszor kiszótárazod, azt előbb-utóbb meg is tanulod, és esélyes hogy a jövőben is ezek fognak gyakran szembejönni veled. Így mindig a hasznosabb, gyakrabban használt szavakkal kezded feltölteni a szókincsed, hamarabb lesz használható a tudásod, és egyre kevesebbszer fordul elő hogy szótárért kell nyúlnod. Az "aprót" sokszor már a szövegkörnyezetből kitalálja az ember, és a végén anélkül is meg tudod tanulni mit jelent, hogy megnézted volna.
-
törölt tag
-
b0bcat
addikt
Kedves angolozós kollégák! Kérlek, töltsétek ki az alábbi, angoltanulási szokásokról szóló kérdőívet!
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScBMQ0Pbu2rCsethq3aTSZNSg4oqto04hVFQxSUIHY3JK-p0w/viewform
Hálásan köszönöm!
-
b0bcat
addikt
Az a mítosz, hogy a külföldi nyelvtanulás, illetve az anyanyelvi tanártól való nyelvtanulás "a legjobb" módszer. Univerzális, mindenki számára "legjobb módszer" ugyanis nem létezik.
Ami a külföldön dolgozókat illeti, a gyakorlat azt mutatja, hogy többségük legfeljebb a konyhanyelvet tanulja meg, mert annál többre nincs szüksége. (Ezt egy laikus persze vélheti azt magas szintű nyelvtudásnak, ha folyékonyan megy az illetőnek... )
Természetesen nem állítom, hogy ne lenne - megfelelő körülmények esetén - hatékony a nyelvterületen ill. anyanyelvi tanártól történő nyelvtanulás (én magam is rengeteget tanultam anyanyelviektől, akik között volt tanárom, kollégám és barátom is), csak azt mondom, hogy ez ("a legjobb módszer") egy makacs (és szerintem káros) hiedelem a laikusok körében.
-
Narxis
nagyúr
Azért ez nem akkora mítosz csak ugye a körülmények. Nyilván ha külföldön nem vagy rákényszerítve az idegen nyelv használatára és motivált se vagy akkor tényleg nem vagy előrébb. Annyi a különbség, hogy itthon maximum a saját motivációd kényszeríthet a tanulásra, külföldön meg muszáj valamennyire mert nem fogsz tudni semmit se elintézni. Szóval külföldön azért nagyobb a "kényszerítő" erő mint itthon, de ettől még meg lehet tanulni itthon is csak nagyon sok pénz és idő, míg külföldön pénzt keresve tanulsz.
-
b0bcat
addikt
válasz Schnorkel #4705 üzenetére
Sajnos sok mítosz kering a (hatékony) nyelvtanulásról. Ezek közé tartozik az, hogy a legjobban anyanyelvi környezetben, illetve anyanyelvi tanártól lehet nyelvet tanulni. Ez ugyanis nem ennyire egyszerű.
Valójában minden a részleteken múlik: mennyire befogadó a diák, mennyire érdeklődő, mennyire motivált, stb. Ugyanez a tanárra vonatkozólag: képzett tanár egyáltalán? Jó tanár? A diáknak megfelelő módszerrel oktat?
Röviden: nem mindenki számára az anyanyelvi környezet, illetve anyanyelvi tanár a legjobb megoldás. Ki merem jelenteni, hogy gyakorlatilag ugyanolyan jól meg lehet nem anyanyelvi környezetben és nem anyanyelvi tanártól tanulni angolul (természetesen rengeteg célnyelvi anyag feldolgozása mellett). Tehát akinek nincs lehetősége külföldre menni nyelvet tanulni, illetve nincs pénze anyanyelvi tanárra, annak sem kell bánkódnia.
-
Schnorkel
tag
Szia,
személyes tapasztalatom hogy a legjobban anyanyelvi környezetben lehet fejlődni. 7 éve jöttem ki Londonba és az első 4-6 hét szenvedése után egyre dinamikusabban használtam a nyelvet. Persze ebben az is segített hogy az irodában rajtam kívül senki sem beszél magyarul
Magántanárral próbáltad már, aki nem nyelvvizsgára készítene fel, de élő kommunikációban vehetsz részt vele, nem csak hallgató vagy, hanem aktív résztvevő?
Személyi edzőt keresel? tutitrener.hu
-
Bengáli(?) nyelven lehet tanulni, ha valakit érdekel:
BBC Learning English - Course: English My Way / Unit 2 / Session 3 / Activity 1Angol szó elvétve akad, pedig elvileg angolt tanítana. Szóval érdekes, nem értem mi céljuk lehet ezzel.
Új hozzászólás Aktív témák
- P1 Gen3 27% 15.6" FHD IPS i7-10750H T1000 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- GAMER ÉS TERVEZŐ PC - I7 13700K / RTX 3080 XTREME 10GB / 64GB DDR4 / 1TB SSD / VÍZHŰTÉS
- Nespresso Vertuo Next Deluxe Sötét Króm színben eladó. + kiegészítők + kapszulák
- Oneplus 13 16/512gb Blue + Oneplus Watch 2r, 3 év garanciával, újszerű állapotban, eladó!
- Gamer PC Ryzen 5 8500G // DDR5 6000 MHZ //RTX 4060 // ÁFÁS Számla+Garancia //