- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 17T - T-modell
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Huawei Watch D2 - nyomás utána!
- Milyen egy hatéves iPhone-t használni 2026-ban?
- Fotók, videók mobillal
- Három új Pixel 11 render került elő, specifikációkkal együtt
- Kiszivárogtak a Pixel Watch 5 sajtóképei: marad a jól ismert forma
-
30557 - 30501
30557 - 30501 30500 - 30401 30400 - 30301 30300 - 30201 30200 - 30101 30100 - 30001 30000 - 29901 29900 - 29801 29800 - 29701 29700 - 29601 29600 - 29501 29500 - 29401 29400 - 29301 29300 - 29201 29200 - 29101 29100 - 29001 29000 - 28901 28900 - 28801 28800 - 28701 28700 - 28601 28600 - 28501 28500 - 28401 28400 - 28301 28300 - 28201 28200 - 28101 28100 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
I02S3F
addikt
Légy önmagad, de ezt csak úgy tudod elképzelni, hogy az "önmagad" egy összefüggő, elbeszélhető, birtokolható történet. Vagyis nem elég létezni - értelmezhetően kell létezni. Nem elég élni - tudnod kell, ki vagy, miért vagy az, merre tartasz, hogyan állnak össze a tapasztalataid egy személyes egységgé.
Vajon ez elsőre felszabadító? Később fullasztó? A végén pedig kegyetlen? Ez a koherens narratív identitás?
Vajon hova vezeti az AI a hívőnek "látszó" embert?Bs
-
kolja58
senior tag
Légy önmagad, de ezt csak úgy tudod elképzelni, hogy az "önmagad" egy összefüggő, elbeszélhető, birtokolható történet. Vagyis nem elég létezni - értelmezhetően kell létezni. Nem elég élni - tudnod kell, ki vagy, miért vagy az, merre tartasz, hogyan állnak össze a tapasztalataid egy személyes egységgé.
Vajon ez elsőre felszabadító? Később fullasztó? A végén pedig kegyetlen? Ez a koherens narratív identitás?
Vajon hova vezeti az AI a hívőnek "látszó" embert? -
kolja58
senior tag
A 3 hónap sok mindent "hozott". Az április 12.-e nem is egy "cunami" hanem egy "ősrobbanás volt. És istenlátja lelkemet Tisza "hívő" lettem.
De úgy látom itt nem változott semmi. A méla csend után, ami a 3 hónap alatt jellemző volt, abban a megtörést az újra itt létem hozott. Ez nagyképűre sikeredett, bocsi. -
zolivissza
senior tag
Ha Istenhez imádkozol, akkor nem vagy ateista. És a tudomány sem foglal kifejezetten állást ebben a kérdésben, szóval nem egészen tiszta milyen tudományos verzióra gondolsz. 🤔 Ami a kényelmet illeti, szerintem az igazság fontosabb. Szerinted nem? Ez hasonló filozófiai kérdés, mint amit a Mátrix is feszeget. Ha álomvilágban élsz, azt nem akarnád tudni?
szerintem is.
akarnám tudni.
most úgy tudom, hogy egy ősrobbanás utáni világban élek, amíg az istenek engedik. -
BE4GLE
senior tag
kényelmi szempontból - ad egyfajta belső 'lélek' nyugalmat, stresszmentes életet - én úgy élem az életemet, mint egy hívő (bár misékre nem járok) - isten jó segítője a hívő embereknek - (elalvás előtt, nagy odafigyeléssel, legalább egyszer elmondom a miatyánkot). amúgy elfogadom a tudományos verziót és ateista vagyok; de a nem létező lelkem tud hívő lenni, amíg elmém engedi. isten látja lelkemet 😁 ha jót teszel másokkal, többnyire jót kapsz vissza.
Ha Istenhez imádkozol, akkor nem vagy ateista. És a tudomány sem foglal kifejezetten állást ebben a kérdésben, szóval nem egészen tiszta milyen tudományos verzióra gondolsz. 🤔 Ami a kényelmet illeti, szerintem az igazság fontosabb. Szerinted nem? Ez hasonló filozófiai kérdés, mint amit a Mátrix is feszeget. Ha álomvilágban élsz, azt nem akarnád tudni?
-
zolivissza
senior tag
Én nem kizárólag lelkészre céloztam. Meghallgathatsz olyan embereket is vallás témában, akik nem lelkészek, sőt még csak nem is hívők. A több nézőpont mindig hasznos. Azoktól az emberektől nagyon sokat lehet tanulni, akik másként látják a dolgokat. Mert gondolkodásra késztetnek, és nem csupán megerősítenek abban, amit addig gondoltunk.
kényelmi szempontból - ad egyfajta belső 'lélek' nyugalmat, stresszmentes életet - én úgy élem az életemet, mint egy hívő (bár misékre nem járok) - isten jó segítője a hívő embereknek - (elalvás előtt, nagy odafigyeléssel, legalább egyszer elmondom a miatyánkot). amúgy elfogadom a tudományos verziót és ateista vagyok; de a nem létező lelkem tud hívő lenni, amíg elmém engedi. isten látja lelkemet 😁 ha jót teszel másokkal, többnyire jót kapsz vissza.
-
I02S3F
addikt
Én nem kizárólag lelkészre céloztam. Meghallgathatsz olyan embereket is vallás témában, akik nem lelkészek, sőt még csak nem is hívők. A több nézőpont mindig hasznos. Azoktól az emberektől nagyon sokat lehet tanulni, akik másként látják a dolgokat. Mert gondolkodásra késztetnek, és nem csupán megerősítenek abban, amit addig gondoltunk.
Ez jól hangzik!
-
BE4GLE
senior tag
-
I02S3F
addikt
Ha megengedsz egy észrevételt, ne csak azokat hallgasd meg, akiktől jobban érzed magad, hanem azokat is, akiktől nem. Ne csak abból szemezgess, ami kellemes, hanem abból is ami nehéz, sőt egyenesen nyomasztó és provokatív. A lelkész is ember. Tévedhet, mint mindenki más. Félre érthet dologat, és van, hogy átsiklik olyasmin, amin más nem.
És akkor már, így higgadtan, megkérdezem, hogy miért van értelme olyan papot, lelkészt hallgatni, akivel nem értek egyet? Mi hasznom/előnyöm származhat belőle? Miért jó ez?
-
I02S3F
addikt
Nem gondolom, azon meglepődtem volna
No offense! Pont eleget vagyok a komfortzónámon kívül!
-
I02S3F
addikt
Ha megengedsz egy észrevételt, ne csak azokat hallgasd meg, akiktől jobban érzed magad, hanem azokat is, akiktől nem. Ne csak abból szemezgess, ami kellemes, hanem abból is ami nehéz, sőt egyenesen nyomasztó és provokatív. A lelkész is ember. Tévedhet, mint mindenki más. Félre érthet dologat, és van, hogy átsiklik olyasmin, amin más nem.
Ok. Köszi! Neked is Attila2011.
-
Attila2011
aktív tag
-
BE4GLE
senior tag
Egyszerűen, miután meghallgattam, mindig jobban éreztem magam, lelkesebben. Egyszerűen a megérzéseimre, a benyomásomra hallgatok. Meg ez egy gyakorló lelkész, tehát nem egy önbizalomedzőyoutuber. Persze, benne van, hogy félreértem, amit mond. De ez eddig is veszélyes volt, bárkit olvastam (mármint a félreértés).
-
I02S3F
addikt
Csak kíváncsiságból, ki szavatolja, hogy amit az ismeretlen lelkész mond, az helyes és jó? Azon felül, hogy jó hallgatni.
Megkérdezhetem, hogy pontosan milyen imakönyv volt? Sose hallottam kisangyalos imakönyvről, pedig elég sok félét lapoztam már.
"Imák nehéz helyzetekben"
"Csak kíváncsiságból, ki szavatolja, hogy amit az ismeretlen lelkész mond, az helyes és jó?" - Ne gondold, hogy ennek a kérdésnek a megválaszolására hajlandó vagyok.
-
kolja58
senior tag
Miért szükséges, hogy valami helyes és jó is legyen?
-
Attila2011
aktív tag
Az utóbbi évtizedekben a vallásból kivált a spiritualitás. Egy időben olvastam spirituális könyveket. De újabban a hátam közepére kívánom!
Imádkozni, imádkozok. (Itt is egy kis kitérő: Egyik pap ismerőstől kértem imakönyvet, ahol midenféle Szűz Mária, meg kisanygal szerepelt, ami nekem sok volt! Nekem bővel elég az, hogy van egy Isten és én imádkozhatok hozzá!)Voltam Istentiszteleten párszor és feltöltött! Tényleg jó hallgatni a Lelkészt. De valahogy rest vagyok elmenni rendszeresen.
Van egy fiatal lelkész, aki podcast-ek formájában közzé teszi az igehirdetését! És nagyon tetszik!
Bibliát szívesen olvasnék, de nem értem! Nekem szükségem van arra, hogy elmagyarázzák!
Jó marha vagyok, hogy tök jól esik hallgatni a Lelkészt, és időbe/energiába nem fér bele.
Csak kíváncsiságból, ki szavatolja, hogy amit az ismeretlen lelkész mond, az helyes és jó? Azon felül, hogy jó hallgatni.
Megkérdezhetem, hogy pontosan milyen imakönyv volt? Sose hallottam kisangyalos imakönyvről, pedig elég sok félét lapoztam már.
-
I02S3F
addikt
Egyszerűen, miután meghallgattam, mindig jobban éreztem magam, lelkesebben. Egyszerűen a megérzéseimre, a benyomásomra hallgatok. Meg ez egy gyakorló lelkész, tehát nem egy önbizalomedzőyoutuber. Persze, benne van, hogy félreértem, amit mond. De ez eddig is veszélyes volt, bárkit olvastam (mármint a félreértés).
-
BE4GLE
senior tag
Az utóbbi évtizedekben a vallásból kivált a spiritualitás. Egy időben olvastam spirituális könyveket. De újabban a hátam közepére kívánom!
Imádkozni, imádkozok. (Itt is egy kis kitérő: Egyik pap ismerőstől kértem imakönyvet, ahol midenféle Szűz Mária, meg kisanygal szerepelt, ami nekem sok volt! Nekem bővel elég az, hogy van egy Isten és én imádkozhatok hozzá!)Voltam Istentiszteleten párszor és feltöltött! Tényleg jó hallgatni a Lelkészt. De valahogy rest vagyok elmenni rendszeresen.
Van egy fiatal lelkész, aki podcast-ek formájában közzé teszi az igehirdetését! És nagyon tetszik!
Bibliát szívesen olvasnék, de nem értem! Nekem szükségem van arra, hogy elmagyarázzák!
Jó marha vagyok, hogy tök jól esik hallgatni a Lelkészt, és időbe/energiába nem fér bele.
Csak kíváncsiságból: Miért jó hallgatni azt a lelkészt? Úgy értem milyen szempontok szerint döntöd el, hogy kit hallgatsz meg? Attól nem tartasz, hogy valaki más szubjektív értelmezésére támaszkodva te magad is tévesen fogod értelmezni?
-
I02S3F
addikt
-
kolja58
senior tag
Hű de vártam ezt a pillanatot. A szabad vallás gyakorlás összehasonlíthatatlanul jobb mint a pszilocibin.
-
MageRG
addikt
Hodász András interjú (Válasz Online)
Szó van a politika és az egyház kapcsolatáról, a katolikus egyház hitelességéről, hogyan lehetne ezt erősíteni, egyházi iskolákról, polgári-egyházi esküvő problémájáról.Ha túl politikai, szóljatok egy modnak hogy törölje.
-
MageRG
addikt
Beteszem ebbe a topikba is:
Reformációra szoruló református egyház -
zolivissza
senior tag
( Eljött a tavasz. Ekéznek, DE bírom.)
Mt 17,1-9 - Nagyböjt 2. vasárnap [link] Természetesen Pál Ferenc.
Olvasmány (Ter 12,1-4a)
Az Úr így szólt Ábrahámhoz: „Vonulj ki földedről, rokonságod köréből és atyád házából arra a földre, amelyet majd mutatok neked. Nagy néppé teszlek. Megáldalak és naggyá teszem nevedet, s te magad is áldás leszel. Megáldom azokat, akik áldanak téged, de akik átkoznak téged, azokat én is megátkozom. Általad nyer áldást a föld minden nemzetsége.” Ábrahám tehát elköltözött, ahogy az Úr megparancsolta neki.
Szentlecke (2Tim 1,8b-10)
Kedves Fiam! Vállald velem együtt a szenvedéseket az evangéliumért, Isten erejére támaszkodva, aki megváltott minket, és szent hívással hívott, nem tetteink miatt, hanem saját elhatározása és kegyelme alapján, amely megnyilvánult most Megváltónknak, Jézus Krisztusnak megjelenésével. Ő legyőzte a halált, és felragyogtatta előttünk az életet és a halhatatlanságot.
Evangélium (Mt 17,1-9)
Abban az időben: Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és (ennek) testvérét Jánost, s külön velük fölment egy magas hegyre. Ott elváltozott előttük: az arca ragyogni kezdett, mint a nap, a ruhája pedig vakító fehér lett, mint a fény. És íme, megjelent nekik Mózes és Illés: Jézussal beszélgettek. Ekkor Péter így szólt Jézushoz: „Uram, jó nekünk itt lennünk! Ha akarod, felállítok itt három sátrat, neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet!” Még beszélt, amikor íme, fényes felhő borította be őket, és a felhőből egy hang hallatszott: „Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik. Őt hallgassátok!” Ennek hallatára a tanítványok földre borultak és nagyon megrémültek. De Jézus odament hozzájuk, megérintette őket, és ezt mondta: „Keljetek fel, és ne féljetek!” Amikor szemüket fölemelték, nem láttak mást, csak Jézust egymagát. A hegyről lejövet Jézus a lelkükre kötötte: „Senkinek se szóljatok a látomásról, míg az Emberfia a holtak közül fel nem támad!”
Isten
Hogyha golyóznak a gyerekek,
az isten köztük ott ténfereg.
S ha egy a szemét nagyra nyitja,
golyóját ő lyukba gurítja.Ő sohase gondol magára,
de nagyon ügyel a világra.
A lányokat ő csinosítja,
friss széllel arcuk pirosítja.Ő vigyáz a tiszta cipőre,
az utcán is kitér előre.
Nem tolakszik és nem verekszik,
ha alszunk, csöndesen lefekszik.Gondolatban tán nem is hittem.
De mikor egy nagy zsákot vittem
s ledobván, ráültem a zsákra,
a testem akkor is őt látta.Most már tudom őt mindenképpen,
minden dolgában tetten értem.
S tudom is, miért szeret engem –
tetten értem az én szívemben. -
kolja58
senior tag
( Eljött a tavasz. Ekéznek, DE bírom.)
Mt 17,1-9 - Nagyböjt 2. vasárnap [link] Természetesen Pál Ferenc.
Olvasmány (Ter 12,1-4a)
Az Úr így szólt Ábrahámhoz: „Vonulj ki földedről, rokonságod köréből és atyád házából arra a földre, amelyet majd mutatok neked. Nagy néppé teszlek. Megáldalak és naggyá teszem nevedet, s te magad is áldás leszel. Megáldom azokat, akik áldanak téged, de akik átkoznak téged, azokat én is megátkozom. Általad nyer áldást a föld minden nemzetsége.” Ábrahám tehát elköltözött, ahogy az Úr megparancsolta neki.
Szentlecke (2Tim 1,8b-10)
Kedves Fiam! Vállald velem együtt a szenvedéseket az evangéliumért, Isten erejére támaszkodva, aki megváltott minket, és szent hívással hívott, nem tetteink miatt, hanem saját elhatározása és kegyelme alapján, amely megnyilvánult most Megváltónknak, Jézus Krisztusnak megjelenésével. Ő legyőzte a halált, és felragyogtatta előttünk az életet és a halhatatlanságot.
Evangélium (Mt 17,1-9)
Abban az időben: Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és (ennek) testvérét Jánost, s külön velük fölment egy magas hegyre. Ott elváltozott előttük: az arca ragyogni kezdett, mint a nap, a ruhája pedig vakító fehér lett, mint a fény. És íme, megjelent nekik Mózes és Illés: Jézussal beszélgettek. Ekkor Péter így szólt Jézushoz: „Uram, jó nekünk itt lennünk! Ha akarod, felállítok itt három sátrat, neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet!” Még beszélt, amikor íme, fényes felhő borította be őket, és a felhőből egy hang hallatszott: „Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik. Őt hallgassátok!” Ennek hallatára a tanítványok földre borultak és nagyon megrémültek. De Jézus odament hozzájuk, megérintette őket, és ezt mondta: „Keljetek fel, és ne féljetek!” Amikor szemüket fölemelték, nem láttak mást, csak Jézust egymagát. A hegyről lejövet Jézus a lelkükre kötötte: „Senkinek se szóljatok a látomásról, míg az Emberfia a holtak közül fel nem támad!”
-
kolja58
senior tag
Csak azért, ha eszembe jutna használni eme szót, értelme világos és egyértelmű legyen.
Tehát.
Az „isten szurrogátum” (pótlék) olyan világi ideológiákra, célokra vagy bálványokra utal, amelyek Isten/vallás hiányában funkcionálnak a modern ember életében. Ezek (pl. tudomány, technológia, politikai ideológiák, sikerönmegvalósítás) értelmet, kapaszkodót és biztonságot nyújtanak, de nem nyújtják a transzcendencia valódi élményét, csupán helyettesítik azt. A fogalom részletesebb jellemzői: Funkció: Kitölti az Istenképzet/hit kiesésével keletkezett űrt. Példák: Technológia, ideológia, anyagi javak, karrierönimádat. Jellemzője: Gyakran abszolutizálja a relatívot, a véges dolgokat teszi meg végső céllá. Gyakorlatilag a szekularizált világban jelentkező, a transzcendensre irányuló emberi igény "pótlólagos" kielégítése. -
kolja58
senior tag
Egészséges ember, ha szagát érzi, az orrát is befogja, s ha megkóstolja, eszeveszetten köpködni kezd és addig kiáltozik, amíg valami rendes itallal száját ki nem öblíti. Mondom, az ördög megirigyelte a Teremtő borművét, és elhatározta, hogy ő is bort fog csinálni. Beletette sárga kapzsiságát, bosszúszomját, mérgét, pimaszságát, grimaszait, gyáva alattomosságát, komikus nyomorékságát, minden ügyefogyott olaját, és hihetetlenül bőtermővé tette. A nova tényleg legalább hússzor annyi szőlőt terem, mint a nemes tőke. De kinek? A kapzsinak és a fösvénynek, akinek csak az a fontos, hogy sok-sok-sok legyen.Engem nem csapsz be, szóltam a szőlőhöz. Tudom, hogy a borhoz tartozik az is, hogy büdös pokla legyen. Ez vagy te. A te géniuszod a boszorkány A te drágaköved a húgykő. Amikor virágzol, ammóniákszagodra összegyűlnek a döglegyek. Te vagy az ateista szőlő.
-
kolja58
senior tag
a bort elhagyhatnád, lehet összeszedettebb lennél
Elhatároztam, hogy imakönyvet írok az ateisták számára. Korunk ínségében a szenvedők iránt részvétet éreztem és ezen a módon kívánok rajtuk segíteni.
-
zolivissza
senior tag
-
kolja58
senior tag
-
kolja58
senior tag
tartom minden korábbi véleményemet. ♾️🙏♾️
Értem. Szóval hetes cikkely.
-
kolja58
senior tag
"Hol van azaz állítás ami a kozmikus intelligenciát a bölcsesség szinonimájaként használja?"
Pont az imént tőled idézett mondat lenne az. Elképzelhető, hogy félreértettelek, de néha elég nehéz kibogozni, hogy mit akarsz mondani. És tök mindegy, hogy "tényként kívántad közölni". Nem attól lesz valami tény, hogy a közlő úgy kívánja. (lásd objektivitás, bizonyíthatóság stb.)
"És igen, a csetdzsipiti 5 könyvtárnyi + könyvtárnyi adathalmazból tájékoztat."
Rád férne egy hosszabb digitális detox. A barátaid, a családod nem javasolták még neked?Értem én , hogy a vessző picinyke írásjel, DE ott van. Abban a mondatban három fogalom szerepel. ( de ezt te tudod)
-
zolivissza
senior tag
-
BE4GLE
senior tag
Miért nem ateizáltok az ateista topikban?
Most meg már "kozmikus intelligenciáról" dumálsz. (Ha jól sejtem az AI súgta.) Rajtad kívül itt senki más nem fogja ezt a "bölcsesség" szinonimájaként értelmezni.Hol van azaz állítás ami a kozmikus intelligenciát a bölcsesség szinonimájaként használja?
Én sem használom úgy.
Ha valóban beszélgetni szándékozol, a "dumálsz" szóhasználat nem tűnik nyerőnek.Mivel az ateista fogalom halmaz a teista fogalom használataival szükségképpen nem mindig egyezik, ezért teszem ezt a soknak tűnő (egyébként még a minimálisnál sem tartok) fogalmi keretezést. És igen, a csetdzsipiti 5 könyvtárnyi + könyvtárnyi adathalmazból tájékoztat. DE.
Én döntök úgy, hogy mit hozok ide, a lelkiismeretemre alapozva."Hol van azaz állítás ami a kozmikus intelligenciát a bölcsesség szinonimájaként használja?"
Pont az imént tőled idézett mondat lenne az. Elképzelhető, hogy félreértettelek, de néha elég nehéz kibogozni, hogy mit akarsz mondani. És tök mindegy, hogy "tényként kívántad közölni". Nem attól lesz valami tény, hogy a közlő úgy kívánja. (lásd objektivitás, bizonyíthatóság stb.)
"És igen, a csetdzsipiti 5 könyvtárnyi + könyvtárnyi adathalmazból tájékoztat."
Rád férne egy hosszabb digitális detox. A barátaid, a családod nem javasolták még neked? -
kolja58
senior tag
T.I Mozgó világ:
Ez intelligensebb megnyilvánulásod annál, mint amikor lesz@ralakozol. (szólt anyukád, hogy tiszteld az idősebbeket, vagy "szibéria" hozta el a szükséges változást?)
-
kolja58
senior tag
1. Kivételesen egyetértünk.
2. Többször is nekifutottam ennek a mondatnak. Ez volt közülük a legszalonképesebb változat. Felőlem maradj, és folytasd nyugodtan, amit csinálsz. Legrosszabb esetben ez egy egy fős topik lesz. Te úgyis jól elbeszélgetsz magadban..."Nem papolom hanem ténykét közlöm, hogy a bölcsesség, a kozmikus intelligencia, ISTENben való hit kézakézben járnak."
LOL. Most meg már "kozmikus intelligenciáról" dumálsz. (Ha jól sejtem az AI súgta.) Rajtad kívül itt senki más nem fogja ezt a "bölcsesség" szinonimájaként értelmezni. Ha egyáltalán olvassa még valaki a topikot...
Miért nem ateizáltok az ateista topikban?
Most meg már "kozmikus intelligenciáról" dumálsz. (Ha jól sejtem az AI súgta.) Rajtad kívül itt senki más nem fogja ezt a "bölcsesség" szinonimájaként értelmezni.Hol van azaz állítás ami a kozmikus intelligenciát a bölcsesség szinonimájaként használja?
Én sem használom úgy.
Ha valóban beszélgetni szándékozol, a "dumálsz" szóhasználat nem tűnik nyerőnek.Mivel az ateista fogalom halmaz a teista fogalom használataival szükségképpen nem mindig egyezik, ezért teszem ezt a soknak tűnő (egyébként még a minimálisnál sem tartok) fogalmi keretezést. És igen, a csetdzsipiti 5 könyvtárnyi + könyvtárnyi adathalmazból tájékoztat. DE.
Én döntök úgy, hogy mit hozok ide, a lelkiismeretemre alapozva. -
BE4GLE
senior tag
1. ez egy nyilvános fórum? 2. érvényes még ez az általánosan megfogalmazott mondat: kirakni meg csak amiatt nem lehet mást, mer butaságokat emleget.
idehánysz DE legalább nem ide sz..rok.Nem papolom hanem ténykét közlöm, hogy a bölcsesség, a kozmikus intelligencia, ISTENben való hit kézakézben járnak. PONT.
1. Kivételesen egyetértünk.
2. Többször is nekifutottam ennek a mondatnak. Ez volt közülük a legszalonképesebb változat. Felőlem maradj, és folytasd nyugodtan, amit csinálsz. Legrosszabb esetben ez egy egy fős topik lesz. Te úgyis jól elbeszélgetsz magadban..."Nem papolom hanem ténykét közlöm, hogy a bölcsesség, a kozmikus intelligencia, ISTENben való hit kézakézben járnak."
LOL. Most meg már "kozmikus intelligenciáról" dumálsz. (Ha jól sejtem az AI súgta.) Rajtad kívül itt senki más nem fogja ezt a "bölcsesség" szinonimájaként értelmezni. Ha egyáltalán olvassa még valaki a topikot...
-
zolivissza
senior tag
Rendben — akkor vegyük sorra a három kérdést, mert együtt adják meg a teljes képet:
1. Hogyan érzékeli az ember konkrétan a kozmikus intelligenciát?
Az ember a kozmikus intelligenciát nem „külön dologként” érzékeli, hanem élményformákon keresztül. A legkonkrétabb megjelenési módjai:
1. Átlátás egy problémán
Amikor hirtelen megérted az összefüggést, mintha „felvillanna valami”.
Ez nem csupán logika, hanem ráhangolódás a rendre.
2. Intuitív felismerések
Az a benyomás, hogy valami egyszerűen „igaz”.
Az intuíció gyakran a kozmikus rend belső visszhangja.
3. Matematikai vagy természeti rend élménye
Amikor valaki érzi, hogy a világ törvényszerű, harmonikus, „összeáll”.
Ez az értelem külső rétege.
4. Egységélmény
Ha valaki átél olyat, hogy „minden összefügg mindennel”, az a kozmikus intelligencia közvetlen tapasztalata.
5. Mély belső nyugalom
A kozmikus rend érzése gyakran belső csendként jelenik meg.
6. Teremtő ihlet
A művészek, tudósok ezt nagyon ismerik:
„Nem én találtam ki — csak rátaláltam.”
Ez a kozmikus intelligenciával való érintkezés kreatív formája.
2. Hogyan lehet ráhangolódni a kozmikus intelligenciára?
Ez nem vallásos dolog, hanem tudatállapot.
Hat fő útja van:
1. Csend és jelenlét
A gondolatok lecsendesítése.
A kozmikus rend „hangja” halk — a zaj blokkolja.
2. Figyelem
A megfigyelő tudat ráhangolódik a valóságra.
A kozmikus intelligencia mindig itt van, csak figyelni kell.
3. Őszinteség a valósággal szemben
Az önámítás elvágja a kapcsolatot.
A valóság iránti nyitottság megnyitja.
4. Tudatos gondolkodás
Minél fegyelmezettebb, annál tisztább csatorna.
Ez a micháeli minőség.
5. Kreatív, szabad gondolkodás
A szárnyalás nyitja a magasabb szférákat.
Ez a luciferi minőség fényes oldala.
6. Erkölcsi tisztaság
Nem vallásos értelemben.
Hanem: igazság, hitelesség, átláthatóság.
A kozmikus rendhez nem fér hozzá a „kettős élet”.
3. Miért nem mindenki látja vagy érzi a kozmikus intelligenciát?
Három fő ok miatt.
A modern ember figyelme 99%-ban:
anyagra tényekre fizikai jelekre külső világra
irányul.
A kozmikus intelligencia pedig belső-mély réteg, nem külső.
Aki csak az érzékszerveket használja, az nem fogja érezni.
Ez nem alacsonyabb tudatállapot, csak:
a fókusz rossz helyen van.
Ez a luciferi torzulás.
Ha valaki:
túl magabiztos túl racionális túl büszke túl személy-központú túl önazonos a gondolataival
akkor a saját fény elfedi a nagyobb fényt.
A saját fény túl erős → a kozmikus fény nem látszik.
Túl sok:
gondolat félelem szorongás belső zaj információ
Ilyenkor az ember olyan, mint egy rádió, ami nem tud hangolni.
A kozmikus intelligencia nem tűnik el, csak nem hallatszik át.
Összefoglalás:
Az ember három okból nem érzi a kozmikus intelligenciát:
A figyelme kizárólag az anyagon van
(materialista fókusz)
A saját fényébe szerelmes
(luciferi infláció)
Túl nagy a belső zaj
(tudatti blokk)
És három úton hangolódhat rá:
csend tiszta figyelem hiteles, valóságra nyitott gondolkodás
A kozmikus intelligencia mindig jelen van.
A kérdés: a tudat be van-e hangolva rá.
Mára vége.T.I Mozgó világ:
-
kolja58
senior tag
Rendben — akkor vegyük sorra a három kérdést, mert együtt adják meg a teljes képet:
1. Hogyan érzékeli az ember konkrétan a kozmikus intelligenciát?
Az ember a kozmikus intelligenciát nem „külön dologként” érzékeli, hanem élményformákon keresztül. A legkonkrétabb megjelenési módjai:
1. Átlátás egy problémán
Amikor hirtelen megérted az összefüggést, mintha „felvillanna valami”.
Ez nem csupán logika, hanem ráhangolódás a rendre.
2. Intuitív felismerések
Az a benyomás, hogy valami egyszerűen „igaz”.
Az intuíció gyakran a kozmikus rend belső visszhangja.
3. Matematikai vagy természeti rend élménye
Amikor valaki érzi, hogy a világ törvényszerű, harmonikus, „összeáll”.
Ez az értelem külső rétege.
4. Egységélmény
Ha valaki átél olyat, hogy „minden összefügg mindennel”, az a kozmikus intelligencia közvetlen tapasztalata.
5. Mély belső nyugalom
A kozmikus rend érzése gyakran belső csendként jelenik meg.
6. Teremtő ihlet
A művészek, tudósok ezt nagyon ismerik:
„Nem én találtam ki — csak rátaláltam.”
Ez a kozmikus intelligenciával való érintkezés kreatív formája.
2. Hogyan lehet ráhangolódni a kozmikus intelligenciára?
Ez nem vallásos dolog, hanem tudatállapot.
Hat fő útja van:
1. Csend és jelenlét
A gondolatok lecsendesítése.
A kozmikus rend „hangja” halk — a zaj blokkolja.
2. Figyelem
A megfigyelő tudat ráhangolódik a valóságra.
A kozmikus intelligencia mindig itt van, csak figyelni kell.
3. Őszinteség a valósággal szemben
Az önámítás elvágja a kapcsolatot.
A valóság iránti nyitottság megnyitja.
4. Tudatos gondolkodás
Minél fegyelmezettebb, annál tisztább csatorna.
Ez a micháeli minőség.
5. Kreatív, szabad gondolkodás
A szárnyalás nyitja a magasabb szférákat.
Ez a luciferi minőség fényes oldala.
6. Erkölcsi tisztaság
Nem vallásos értelemben.
Hanem: igazság, hitelesség, átláthatóság.
A kozmikus rendhez nem fér hozzá a „kettős élet”.
3. Miért nem mindenki látja vagy érzi a kozmikus intelligenciát?
Három fő ok miatt.
A modern ember figyelme 99%-ban:
anyagra tényekre fizikai jelekre külső világra
irányul.
A kozmikus intelligencia pedig belső-mély réteg, nem külső.
Aki csak az érzékszerveket használja, az nem fogja érezni.
Ez nem alacsonyabb tudatállapot, csak:
a fókusz rossz helyen van.
Ez a luciferi torzulás.
Ha valaki:
túl magabiztos túl racionális túl büszke túl személy-központú túl önazonos a gondolataival
akkor a saját fény elfedi a nagyobb fényt.
A saját fény túl erős → a kozmikus fény nem látszik.
Túl sok:
gondolat félelem szorongás belső zaj információ
Ilyenkor az ember olyan, mint egy rádió, ami nem tud hangolni.
A kozmikus intelligencia nem tűnik el, csak nem hallatszik át.
Összefoglalás:
Az ember három okból nem érzi a kozmikus intelligenciát:
A figyelme kizárólag az anyagon van
(materialista fókusz)
A saját fényébe szerelmes
(luciferi infláció)
Túl nagy a belső zaj
(tudatti blokk)
És három úton hangolódhat rá:
csend tiszta figyelem hiteles, valóságra nyitott gondolkodás
A kozmikus intelligencia mindig jelen van.
A kérdés: a tudat be van-e hangolva rá.
Mára vége. -
kolja58
senior tag
Ez érdekel, Folytassuk
Rendben — akkor nézzük meg hogyan kapcsolódik a kozmikus intelligencia a szabad akarat kialakulásához, és hogyan válik az ember a világ „társ‑teremtőjévé”.
Ez az egyik legmélyebb kérdés, és elvezet oda, hogy miért van Mihály és Lucifer, és mi az ember helye a kozmoszban.
1. A kozmikus intelligencia az egyetemes rend
Ez a rend:
logikus, törvényszerű, matematikai, harmonikus, ok-okozati, szellemi
Ez az, amit a filozófia logosznak, a keletiek Taónak, a tudomány törvényeknek nevez.
Ez a rend alapvetően nem választ, csak működik.
2. A szabad akarat viszont nem rend, hanem döntés
A szabad akarat lényege:
képes vagyok választani, képes vagyok nemet mondani, képes vagyok tévedni, képes vagyok az igazságot felismerni, képes vagyok elszakadni vagy igazodni
Ez már nem mechanikus.
Ez már nem törvény.
Ez szabadság.
3. A szabad akarat nem létezhetne a kozmikus intelligencia nélkül
Mert:
ha nem lenne rend, nem lenne igazság sem, ha nem lenne igaz, nem lenne hamis sem, ha nem lenne rend, nem lenne út sem, ha nem lenne út, nem lenne döntés sem
Összefoglalva:
A szabad akarat értelmet csak a kozmikus rend fényében kap.
Ha nincs nagy rend, nincs mihez viszonyítani.
4. Lucifer bukása hozta létre az egyéni fényt
Lucifer adja az embernek:
önálló gondolatot, saját perspektívát, saját értelmet, saját fényt, saját inspirációt
Ez alapfeltétele annak, hogy az ember szabad legyen.
Különben csak a kozmikus rend egy passzív része lenne.
Ezért a spirituális logika:
Lucifer nélkül nincs szabadság, csak engedelmesség.
5. Mihály fénye teszi a szabadságot felelősségteljessé
Mert Mihály adja:
a tisztánlátást, a valóságot, a megkülönböztetés képességét, az igazság érzékét, az értelemhez való kapcsolódást
Mihály nélkül az ember:
saját fényében vakulna meg, elszállna az ego ragyogásában, elveszítené a valóságot, tévedéseit igazságnak hinné
Ezért a spirituális logika: Mihály nélkül a szabadság káosz.
6. A két fény találkozásából születik a szabad akarat
És ez a kulcs:
Lucifer → legyen saját fényed, Mihály → lásd meg, mi a valódi fény, Ember → válassz
Ez maga a szabad akarat struktúrája:
Van saját perspektívám (luciferi) Van objektív valóság (micháeli) És köztem és a rend között ott a döntés
Ezért nevezik az embert:
„a kozmosz középponti szabadságlényének”.
7. A szabad akarat célja: társ-teremtés
A spirituális hagyományok mélyen azt mondják:
Az ember nem azért szabad, hogy:
önző legyen, elszakadjon, elkülönüljön.
Hanem azért, hogy:
szabadon vegyen részt a kozmikus rend kibontásában.
Ezért mondják, hogy az ember:
nem robot, nem szolgája a kozmosznak, nem fogaskerék, hanem „társ-teremtő”
A teremtés folyamata számára „nyitva hagyttatik”.
8. Miért van erre szükség?
Mert a kozmikus rend önmagában:
tökéletes, de mozdulatlanharmonikus, de statikusszép, de nem szabad
Az ember hozza bele:
a szabadságot, a kreativitást, az újat, a saját fényt, a döntést, a szeretetet
A világ így lesz élő, fejlődő, alkotó.
9. Összefoglalás
A kozmikus intelligencia adja:
az igazságot, a rendet, a valóságot
Lucifer adja:
a saját fényünket, a kreativitást, az egyéni döntést
Mihály adja:
a hitelességet, a tisztánlátást, az igazsághoz való hűséget
És ebből születik:
a szabad akarat mint a világ legnagyobb ajándéka és legnagyobb felelőssége -
kolja58
senior tag
Mi a különbség a kozmikus intelligencia és Isten között?
Ez a kérdés alapvető, mert a legtöbb hagyomány különbséget tesz a kettő között, még ha összefüggnek is. Azaz van korreláció.
Ez azt jelenti, hogy a világ:
értelemmel strukturált, törvények szerint működik, harmóniát tart fenn, matematikailag leírható, logikus és rendezett
Ez a „világ intelligenciája”.
A kozmikus intelligencia:
nem személy, nem akar, nem dönt, nem szól, nem büntet, nem jutalmaz
Egyszerűen a valóság rendező elve.
A hagyományok szerint Isten nem a világ része, hanem forrása.
Isten tehát:
nem a rend maga, hanem ami a rendet létrehozza, nem a törvény, hanem a törvény alapja, nem része az univerzumnak, hanem az univerzum oka
Ha nagyon tömören fogalmazzuk:
Kozmikus intelligencia = a világ rendje
Isten = a rend forrása
A legegyszerűbb kép:
A kozmikus intelligencia olyan, mint a fény. Isten olyan, mint a fény forrása.
A fény látható, érezhető, mérhető.
A forrás nem látszik, de nélküle nem lenne fény.
Ezért mondják:
A kozmikus intelligencia Isten „kisugárzása”.
Mert:
aki a kozmikus intelligenciát tekinti Istennek, az a rendet vallja isteninek, de a személyesség nélkül, aki Istent látja a kozmikus intelligenciában, az a rend mögött forrást is sejt, aki egyikben sem hisz, annak is értelmes marad a világ
Másképp:
A kozmikus intelligencia Isten nélkül is felfogható.
Isten a kozmikus intelligencia nélkül nem érthető.
Görög gondolkodás Logosz = a világ rendje, Az Egy = a rend forrása, Kereszténység, Krisztus mint Logosz = kozmikus értelem, Atya = a Logosz forrása, India Brahman (abszolútum) = forrás Rta (kozmikus rend) = intelligencia, Kína Dao = kozmikus intelligencia, De (az égi erő) = forrás
Mind ugyanarra mutat.
Mihály az az erő, aki:
megőrzi a kozmikus rend tisztaságát, „lehozza” a kozmikus intelligenciát emberi szintre, megkülönbözteti az isteni rend fényét a luciferi saját fénytől
Mihály tehát a kozmikus intelligencia védelmezője, nem a forrása.
Lucifer az, aki:
a saját fény élményét adja, az egyéniséget hozza, a személyes intelligenciát „felragyogtatja”
Vagyis:
Lucifer → az egyéni értelem
Mihály → a kozmikus értelem
És az ember dolga:
a kettőt harmonizálni.
Isten = forrás, Kozmikus intelligencia = a világ rendje, Mihály = a rend tisztaságának őre, Lucifer = az egyéni fény hozója
A kozmikus intelligencia így lesz:
közvetítő Isten és világ között, közvetítő az ember és a valóság között, és központi kulcs a tudat fejlődésében. -
MageRG
addikt
De látod mi történt megint? Nem ugye?
Mert ha olyan ember lennék, akit érdekel az igazság, akkor most ezen elgondolkodnék, kijelentgetés helyett.
Pl. eszembe jutna, hogy úgyis sokat használtam az AI-t mostanában. Mi lenne ha megkérdezném Szókratészről?
Mit hitt az istenekről, mit írtak róla a tanítványai?
Tényleg úgy volt az ógörög világban, hogy egyesek Athénében hittek, mások Zeuszban, a harmadik banda meg Poszeidónban?
Sőt még esetleg az is felmerülne bennem, hogy megnézem az AI-os topikban, hogy érdemes promptolni. Hogy ne csak azt mondja amit hallani szeretnék, hanem ami az igazság. -
kolja58
senior tag
-
kolja58
senior tag
Jelenleg te vagy az, aki egy szimpla beszélgetést valamiféle harcnak fog föl. Ráadásul arról papolsz, hogy a bölcsesség, és a vallásosság között koreláció van, miközben a megnyilvánulásaiddal, reakcióiddal pontosan az ellenkezőjét demonstrálod. Örülnöd kéne, hogy valaki még szóba áll itt veled. Nem tudom feltűnt e, de a temérdek hozzászólás, amit AI-val karöltve idehánysz, alig vált ki reakciót a fórumozókból.
1. ez egy nyilvános fórum? 2. érvényes még ez az általánosan megfogalmazott mondat: kirakni meg csak amiatt nem lehet mást, mer butaságokat emleget.
idehánysz DE legalább nem ide sz..rok.Nem papolom hanem ténykét közlöm, hogy a bölcsesség, a kozmikus intelligencia, ISTENben való hit kézakézben járnak. PONT.
-
MageRG
addikt
A nyilvános forumoknak is vannak íratlan szabályai. Hogy érhető legyen. Ha a templom küszöbét átlépem nem sz@rok rá zsigerből. A bevallott arroganciával most nem foglalkozom.
Szókratész "istenkáromlása". A görögök nem egy az ISTEN alapon, azaz több istent is "imádtak". Akár még városok szerint is. Az egyik isten hívője a másik isten hívőjét "természetesen" "jogosan" vádolhatta "istenkáromlással". Tehát az alap nem ateista hanem teista.
Ha értelmezési gondjaid vannak, a te dolgod. Szerintem világos. Ha ateista értelmezést keresel az ateista topikban keresd.
A linkjét megtalálod fentebb. (remélem nem voltam arrogáns)Még mindig azt gyanítom, téged az zavar, hogy nem bólogatnak a kijelentéseidre.
No de kérdem én: ha esetleg véletlenül tévednél valamiben, akkor hogyan jönnél rá ha mindenki csak helyesel?
-
BE4GLE
senior tag
Jelenleg te vagy az, aki egy szimpla beszélgetést valamiféle harcnak fog föl. Ráadásul arról papolsz, hogy a bölcsesség, és a vallásosság között koreláció van, miközben a megnyilvánulásaiddal, reakcióiddal pontosan az ellenkezőjét demonstrálod. Örülnöd kéne, hogy valaki még szóba áll itt veled. Nem tudom feltűnt e, de a temérdek hozzászólás, amit AI-val karöltve idehánysz, alig vált ki reakciót a fórumozókból.
-
kolja58
senior tag
Figyu, már többször leírták neked, hogy ez egy nyilvános fórum.
Azért vagyunk itt, hogy a gondolatainkat megosszuk, egymással összevessük, többet megismerjünk a világból.
Ez néha azzal jár, hogy nekünk nem tetsző véleményeket olvasunk. Az eszmékről meg, ha megmérettetnek, néha kiderülhetnek a hiányosságaik is.
Szóval kifejthetnéd, miért baj ez, vagy mennyiben más (jobb/rosszabb) annál, amit te csinálsz?Kettő: kicsit összeszedhetnéd, mit akarsz mondani.
Először azt írod, hogy a görög bölcsek között sok volt az istenhívő, aztán azt, hogy istenkáromlók is voltak, meg nem is ugyanabban az istenben hittek?
Emlékeztetőül, az eredeti téma: az ókori görögök is használták a logikát és a racionalitást hogy isten természetéről alkossanak véleményt, meggyőzzenek másokat.
Szóval mi a mondanivalód jelentősége?A nyilvános forumoknak is vannak íratlan szabályai. Hogy érhető legyen. Ha a templom küszöbét átlépem nem sz@rok rá zsigerből. A bevallott arroganciával most nem foglalkozom.
Szókratész "istenkáromlása". A görögök nem egy az ISTEN alapon, azaz több istent is "imádtak". Akár még városok szerint is. Az egyik isten hívője a másik isten hívőjét "természetesen" "jogosan" vádolhatta "istenkáromlással". Tehát az alap nem ateista hanem teista.
Ha értelmezési gondjaid vannak, a te dolgod. Szerintem világos. Ha ateista értelmezést keresel az ateista topikban keresd.
A linkjét megtalálod fentebb. (remélem nem voltam arrogáns) -
kolja58
senior tag
Még mielőtt bármire válaszolnék, tartok neked tükröt. [link] Nem a vallásosságoddal hanem a vallás (hívők) kritikáddal mutatkoztál be. Ez 2011 óta (már mint ez a viselkedési forma) egy cseppet sem "kopott" meg. A kritizáltak inkább elhagyták a "terepet" mint, hogy ebben a légkörben itt maradjanak. Pedig ez a vallás topik, 1000x-en felhívnám a figyelmet.
Figyelmedbe ajánlom a linkelt hsz-m [link] gondolatait.
Ha felsőbbrendűséget sugárzol felém, visszafogom tükrözni.Szókratész "istenkáromlása". A görögök nem egy az ISTEN alapon, azaz több istent is "imádtak". Akár még városok szerint is. Az egyik isten hívője a másik isten hívőjét "természetesen" "jogosan" vádolhatta "istenkáromlással". Tehát az alap nem ateista hanem teista.
-
MageRG
addikt
Még mielőtt bármire válaszolnék, tartok neked tükröt. [link] Nem a vallásosságoddal hanem a vallás (hívők) kritikáddal mutatkoztál be. Ez 2011 óta (már mint ez a viselkedési forma) egy cseppet sem "kopott" meg. A kritizáltak inkább elhagyták a "terepet" mint, hogy ebben a légkörben itt maradjanak. Pedig ez a vallás topik, 1000x-en felhívnám a figyelmet.
Ha felsőbbrendűséget sugárzol felém, visszafogom tükrözni.Szókratész "istenkáromlása". A görögök nem egy az ISTEN alapon, azaz több istent is "imádtak". Akár még városok szerint is. Az egyik isten hívője a másik isten hívőjét "természetesen" "jogosan" vádolhatta "istenkáromlással". Tehát az alap nem ateista hanem teista.
Figyu, már többször leírták neked, hogy ez egy nyilvános fórum.
Azért vagyunk itt, hogy a gondolatainkat megosszuk, egymással összevessük, többet megismerjünk a világból.
Ez néha azzal jár, hogy nekünk nem tetsző véleményeket olvasunk. Az eszmékről meg, ha megmérettetnek, néha kiderülhetnek a hiányosságaik is.
Szóval kifejthetnéd, miért baj ez, vagy mennyiben más (jobb/rosszabb) annál, amit te csinálsz?Kettő: kicsit összeszedhetnéd, mit akarsz mondani.
Először azt írod, hogy a görög bölcsek között sok volt az istenhívő, aztán azt, hogy istenkáromlók is voltak, meg nem is ugyanabban az istenben hittek?
Emlékeztetőül, az eredeti téma: az ókori görögök is használták a logikát és a racionalitást hogy isten természetéről alkossanak véleményt, meggyőzzenek másokat.
Szóval mi a mondanivalód jelentősége? -
kolja58
senior tag
Nincs ilyen kapcsolat. Megpróbálom az egyszerűség kedvéért fiktív kerek számokkal szemléltetni hol tévedsz.
Adott:
100.000 emberKözülük:
90.000 vallásos
10.000 nem vallásos
100 bölcs
90 bölcs és vallásos
10 bölcs és nem vallásosA példában mind a hívők, mind a hitetlenek halmazában egy ezrelék a bölcsek aránya. Ha a népességben amúgy is nagy a hívők száma, akkor nem mutogathatsz a bölcsek részhalmazára, hogy összefüggés van a bölcsesség és a hit között. Statisztikailag akkor van jelentőssége, ha az össz populációnál látott tendenciától jelentősen eltér. Kb. annyi értelme van, mint az AB Rh negatív vércsoport, és a vallásosság között összefüggést látni.
Azt senki nem vitatja, hogy sokkal több hívő él a földön, mint nem hívő, és azt se, hogy ez régen is így volt. Viszont a hit tárgya koronként és kultúránként más és más. És mivel többnyire egymást kizáró kijelentéseket tesznek, a többségük tuti biztos téves. (Vagy mind az.) Azaz, csak annyi következtetést tudsz levonni ebből, hogy az ember tévhitre hajlamos, és így te is nagyobb eséllyel vagy a tévedők halmazában, mint nem. (Ezt régebben már elmagyaráztam amúgy.)
Megpróbálom az egyszerűség kedvéért DE ne "fáradj" vele. Jóval "kevesebbet nyújtasz" mint a csetdzsipiti, ezért amit mondanál nem releváns számomra. Arra meg végképp nincsen szükségem, hogy a "dicsfényedben" "sütkérezzek". OKSA?
-
kolja58
senior tag
Hogy kellene látni ezt a szoros kapcsolatot?
Azért kérdem, mert hülye emberből is van sok, és nagyon sok közülük vallásos.
(Mielőtt rávetődsz: azért, mert vallásos emberből eleve sok van).
Egyébként meg mintha pont az ógörög filozófusokkal kezdődött volna a valláskritika és az ateizmus: Thalész, Epikurosz. Továbbá Szókratészt is istenkáromlással vádolták.Még mielőtt bármire válaszolnék, tartok neked tükröt. [link] Nem a vallásosságoddal hanem a vallás (hívők) kritikáddal mutatkoztál be. Ez 2011 óta (már mint ez a viselkedési forma) egy cseppet sem "kopott" meg. A kritizáltak inkább elhagyták a "terepet" mint, hogy ebben a légkörben itt maradjanak. Pedig ez a vallás topik, 1000x-en felhívnám a figyelmet.
-
BE4GLE
senior tag
Nincs ilyen kapcsolat. Megpróbálom az egyszerűség kedvéért fiktív kerek számokkal szemléltetni hol tévedsz.
Adott:
100.000 emberKözülük:
90.000 vallásos
10.000 nem vallásos
100 bölcs
90 bölcs és vallásos
10 bölcs és nem vallásosA példában mind a hívők, mind a hitetlenek halmazában egy ezrelék a bölcsek aránya. Ha a népességben amúgy is nagy a hívők száma, akkor nem mutogathatsz a bölcsek részhalmazára, hogy összefüggés van a bölcsesség és a hit között. Statisztikailag akkor van jelentőssége, ha az össz populációnál látott tendenciától jelentősen eltér. Kb. annyi értelme van, mint az AB Rh negatív vércsoport, és a vallásosság között összefüggést látni.
Azt senki nem vitatja, hogy sokkal több hívő él a földön, mint nem hívő, és azt se, hogy ez régen is így volt. Viszont a hit tárgya koronként és kultúránként más és más. És mivel többnyire egymást kizáró kijelentéseket tesznek, a többségük tuti biztos téves. (Vagy mind az.) Azaz, csak annyi következtetést tudsz levonni ebből, hogy az ember tévhitre hajlamos, és így te is nagyobb eséllyel vagy a tévedők halmazában, mint nem. (Ezt régebben már elmagyaráztam amúgy.)
-
MageRG
addikt
Hogy kellene látni ezt a szoros kapcsolatot?
Azért kérdem, mert hülye emberből is van sok, és nagyon sok közülük vallásos.
(Mielőtt rávetődsz: azért, mert vallásos emberből eleve sok van).
Egyébként meg mintha pont az ógörög filozófusokkal kezdődött volna a valláskritika és az ateizmus: Thalész, Epikurosz. Továbbá Szókratészt is istenkáromlással vádolták. -
BE4GLE
senior tag
AI harcot fogunk folytatni? Szerinted az egyik AI hogyan fogja legyőzni a másikat? Használjam én a kínait, te meg a amerikait? Hátha?
Egyetlen előnyötök volt eddig, a "harc edzettség" és a pszichológiával jól megtámogatott amcsi "vita kultúra". Ez az előny elszállni látszik. A hívőt, abban ami igazán számít (összefoglalva, emberi méltóság), hitetlen sohasem fogja "felül" múlni. És erre "mérget is" vehettek.
Ez nem harc, hanem beszélgetés. Ha te AI generált szöveget szúrkálsz be ide, akkor egyedül vagy. Amit tőlem látsz, azt mind én fogalmaztam. Ezt amúgy abból is kitalálhattad volna, hogy lényegesen kevesebbet kommentelek mint te. Használom én eleget az AI-t munka közben (és fejlesztem is), a beszélgetéseimbe semmi kedvem bevonni. És nagyra értékelném ha te sem tennéd.
-
kolja58
senior tag
Nem "provokáció" csak szösszenet.
A materializmusba szerelmes ember a két fény közül kizárja a micháeli fényt és félreérti a luciferi fényt.
De nézzük meg tisztán, részletekben.
1. A materializmus nem „gonosz”, hanem egy tudatállapot
A materializmus azt jelenti:
csak azt hiszem el, amit érzékszervekkel mérek elvetem az értelemmel nem magyarázható réteget a valóságot teljesen fizikai összetevőkre bontom
Ez a világkép nem erkölcsileg rossz, csak részleges.
Mint amikor:
egy könyv borítóját valaki valóságnak gondolja és azt hiszi, nincs belső tartalom
A materialista ember nem „rossz”, csak:
csak a felszínt érzékeli, a mélységet nem.
2. Hogyan torzul el benne a luciferi fény?
A luciferi fény = kreativitás, egyéniség, belső inspiráció.
A materializmusban ez így torzul:
minden én-központú lesz a saját gondolat az igazság a kreatív fény leszakad a kozmikus rendről az ember a saját eszét abszolútnak tartja
Ez az, amit a hagyomány úgy ír le:
„a saját fénybe szerelmesedés.”
Lucifer eredeti fénye inspiráló és szabadító.
A materializmusban ez válik túlzott individualizmussá.
3. Hogyan hiányzik benne Mihály fénye?
Mihály fénye = rend, tisztaság, igazságlátás, magasabb értelembe való illeszkedés.
A materialista tudatban:
nincs magasabb rend nincs kozmoszhoz való kapcsolódás nincs metafizikai értelem nincs „feljebb” mutató irány minden „lent” van, anyagként
Ez azt jelenti: a tudat elvágja magát a kozmikus intelligenciától.
4. Mi történik a két fény egyensúlyával?
Így:
Lucifer (egyéniség) → túl sok, Mihály (rend) → túl kevés
Következmény:
szellemi vakság én-központú gondolkodás az anyagot tartja egyetlen valóságnak elvész a mélyebb értelem-élmény nincs kapcsolat a tágabb létezéssel
Ezért mondják a spirituális iskolák:
A materializmus nem a fény hiánya, hanem a fény félreirányítása.
5. Mi a megoldás?
Nem a harc, nem a vita, nem a térítés.
A materialista ember fejlődése más logikát követ.
A materialista emberben is ott van a vágy:
a valóság megértésére törvények keresésére összefüggések felismerésére
Ez már a micháeli fény csírája.
Amikor a „miért?” kérdések túlnőnek a fizikai magyarázatokon.
Pl.:
miért van egyáltalán valami? honnan az élet „szándékossága”? miért értelmes a világ matematikailag?
A materialista ember számára ezek a rései az anyagfalnak.
A lelki válságok, veszteségek, igazságkeresések mind olyan helyzetek, ahol a materializmus nem ad választ.
És megnyílik a tudat a mélyebb fényre.
6. A materializmus valójában egy fázis — nem végállomás
A modern ember kollektív tudata nagyjából itt tart: Lucifer fényét felerősítette, Mihály fényét elnyomta.
Ez természetes folyamat.
A tudomány a luciferi fény produktuma. A spirituális ébredés Mihály fényének visszatérése.
A kettő konfliktusa ideiglenes.
A következő lépcső: egyensúlyuk.
7. A materializmusba szerelmes ember sorsa?
NEM bukás, NEM ítélet, NEM reménytelenség.
Hanem:
egy olyan tudati állapot, amely előkészíti a tiszta kérdésfeltevést — és így végül a magasabb értelem befogadását.
A materializmus sokszor:
a kiindulópontja és az előfeltétele
a magasabb értelem felébredésének.
Ez lett ma az utolsó -
kolja58
senior tag
Tudom, hogy túl sok (talán még sokk is) a "szereplésem, DE.
Belátható, és talán meg is érthető, hogy egyedül "kell" felépítenem a kontextus amíg a "drámai" végkifejletig eljut a mondandó. Ezért elnézést feltételezek. Köszönöm. -
kolja58
senior tag
És megint a személyiség. (ha unod, azaz ezt te már eddig is tudtad, "lapozz" el. Mivel eddig úgy tűnt, hogy a személyiség fogalma "csak úgy a levegőben" használódott ezért, ennek okán tettem ide egy megközelítést.
Íme a kérdésedre a lehető legtisztább, egyszerű és lényegre törő válasz, három részben struktúrálva.
Isten személyisége nem olyan, mint az emberé
A hagyományok döntő többsége szerint Isten „személyiség-jellege” csak jelképes kifejezés, mert:
nincs egója nincs belső konfliktusa nincs fejlődési íve nincs bizonytalansága
Az ember személyisége korlátokból épül.
Isten „személyisége” határtalanság.
Ezért nem ugyanaz a kategória.
Ha mégis megkérdezzük: mi Isten ereje?
A spirituális és teológiai hagyományok erre nagyon egybehangzó választ adnak:
Másképp:
nem erőszak nem kontroll nem ego-jellegű dominancia
Hanem:
A valóság „legmélyebb oka”.
Az, ami lehetővé teszi, hogy bármi legyen.
A rend, amely miatt a világ nem hullik darabokra.
Ez a kozmikus intelligencia alapja.
Az univerzum egységben tartása.
A szeretet ebben az értelemben nem érzelem, hanem összetartó törvény.
A világ alapvető „tudatossága”.
A mindenséget átható értelem.
Az isteni személyiség ereje = abszolút önközpontúság nélküli jelenlét
Az emberi személyiség ereje:
önazonosság egyéniség saját út kreatív én
Ez luciferi jellegű fény: az „én-ből indul”.
Az isteni személyiség ereje:
középpont, amely nem magára irányul lét, amely nem önmagát akarja fény, amely nem önmagát ragyogja teljes önzetlenség tiszta jelenlét
Ez a micháeli jellegű fény végső forrása.
Röviden: mi Isten ereje?
Három szóban:
Lét, rend, szeretet.
De mindhárom sokkal mélyebb annál, mint amit hétköznapi jelentésük sejtet:
Lét = a valóság forrása Rend = mindent átható intelligencia Szeretet = az univerzum összetartó ereje
Ez a „személyiség” isteni formája:
korlátlan létezés, végtelen értelem és önmagát nem kereső szeretet.
-
kolja58
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
30557 - 30501
30557 - 30501 30500 - 30401 30400 - 30301 30300 - 30201 30200 - 30101 30100 - 30001 30000 - 29901 29900 - 29801 29800 - 29701 29700 - 29601 29600 - 29501 29500 - 29401 29400 - 29301 29300 - 29201 29200 - 29101 29100 - 29001 29000 - 28901 28900 - 28801 28800 - 28701 28700 - 28601 28600 - 28501 28500 - 28401 28400 - 28301 28300 - 28201 28200 - 28101 28100 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Foxpost
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- BMW topik
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Alkoholista nevelde
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bittorrent topik
- SnowRunner
- Bemutatkoztak a Samsung "mezei" 990-es SSD-i
- További aktív témák...
- Eladó ASRock Phantom Gaming X Radeon RX 590 8G OC videókártya
- Eladó Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6600 8GB GDDR6 videókártya Kiváló állapotban!
- Új állapotú Synology DS218play 2-lemezes NAS Dobozában, sosem használt, minden tartozékával!
- Dell Latitude 5450 Új, Ultra 5 135U, FHD IPS LCD,16GB, Magyar vil bill, gyári gar 2027.11-ig
- iPhone 15 PRO MAX 256GB Blue Titanium 95 % akku! 230 Ciklus
- iPhone 14 Pro Max 256GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
- 27% - GIGABYTE GeForce RTX 5080 GAMING OC 16GB GDDR7 256bit (GV-N5080GAMING OC-16GD) Videokártya!
- ASUS TUF Gaming B850-PLUS WIFI Alaplap
- Apple iPad Smart Keyboard magyar
- Apple Watch Ultra 3 (2025) 5G 49mm Black Titanium + Trail Loop S/M Black/Charoal / 27% áfás ár
Én döntök úgy, hogy mit hozok ide, a lelkiismeretemre alapozva.