- One mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Yettel topik
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Telekom mobilszolgáltatások
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
Új hozzászólás Aktív témák
-
b0bcat
addikt
-
BonFire
veterán
„Álmodtatok már idegen nyelven?”
Gyakran előfordult még azokban az években, amikor intenzíven foglalkoztam a nyelvvel, és folyton kerestem a szituációkat, amikor külföldiekkel beszélgettem. Ha nagyon benne vagy, álmodsz is vele. Ez azt jelenti, hogy kezded természetesnek venni.
Velem olyan is előfordult, hogy sorozatnézés közben váltogattam a hangcsatornát (kíváncsi voltam, hogy volt ez eredetiben), aztán úgy maradt, anélkül, hogy észrevettem volna, hogy nem magyarul beszélnek. Csak akkor jöttem rá, hogy mi a helyzet, amikor ismét át akartam kapcsolni angolra, és már azon volt.
Körösztanyám meg 19 éves korában kiköltözött Párizsba, és ott maradt. Még harmincéves sem volt, amikor mondta, hogy ő már default franciául álmodik. Ma már 72 éves, az itthoni rokonai már nem élnek, vagy szétszéledtek, ma már inkább a magyart töri, mert évekig nem beszél magyarul senkivel.
-
Pí.Nandee
csendes tag
Igen, ezek is fontos, de óvatosnak kell lenni. Haladó(BB) szintű beszélőknél előfordul, hogy teljesen természetesen beszélnek, sok idiómár használnak, viszont a másik oldalt nem egy anyanyelvi beszélő van, aki nem tud ennyire angolul.
Munkahelyi angollal sokszor ez a "gond", általában nem anyanyelvűekkel beszélünk, hanem csak mint közvetítő nyelv használjuk az angolt. Itt majdhogynem hátrány, ha anyanyelvűtől tanulunk, mert ha a másik fél nem perfect angolból, márpedig nem szoktak azok lenni, akkor jobban megért egy egyszerűsített nyelvet.
Nem anyanyelvűként valamennyire alapból tudod, mi az ami könnyen érthető. Viszont egy anyanyelvű tanárnak ezt (is) meg kell tanulnia
Persze ez erősen cél függő, ha az anyanyelvű tanárod városába akarsz menni dolgozni, akkor annál nincs jobb, de ha csak egy pár éve itt élő, esetleg nem is a régióban élő anyanyelvű tanárnak fogalma sem lesz a régiónak az angol mint lingua franca nehézségeivel.
-
BonFire
veterán
Megmondom őszintén, a szleng ismerete sem elvárás. Mégis melyik szlenget kellene ismernie? Melyik dialektusét, melyik korosztályét? Mert én így ötvenévesen már a mai tizenévesek magyar szlengjét sem ismerem, és megmondom őszintén, nem is nagyon csigáz fel. Ugyanúgy, hogy aligha hiszem, hogy a mai húszévesek sokat megértenének a 90-es évek katonai szlengjéből. Nem voltak ott, és már nem is lesznek ott, mert egyrészt nem muszáj nekik odamenni, másrészt 2024 van, nem 1990.
Továbbá a börtönszlenget sem ismerem, mert én még nem voltam ott, és nem is kívánok odakerülni.
Ugyanez igaz a szófordulatokra is. Egy skót, vagy ausztrál szófordulat lehet teljesen érthetetlen egy brit vagy amerikai számára is és vice versa.
Nyelvtanulásnál nem az az elsődleges, hogy minden hablatyot értsünk, hanem az, hogy normálisan, kulturáltan megértessük magunkat másokkal félreértések elkerülése nélkül. Ezért a szleng csak sokadlagos.
-
b0bcat
addikt
Rengeteg múlik a tanulón is. Aki csak csodát vár, de nem tesz tevékenyen azért, hogy kihozza a legtöbbet a tanórákból, az nyilván kevesebbet profitál belőle, mint az, aki szívvel-lélekkel, érdeklődéssel jár az órákra.
A "nyelvtanozás" meg csak azok számára szitokszó, akik sosem tanultak komolyan nyelvet.
-
BonFire
veterán
Én egyrészt munkatársuk voltam, ezért kedvezményesen vehettem náluk egy egyéves nyelvi kurzust. Erre nem panaszkodhatom. Megismertem egy csomó jó nyelvtanárt, akik azóta is a barátaim, és akiket egytől-egyig leépítettek minden indoklás és előzmény nélkül, ahogy engem is.
Gondolom, kik maradtak ott! A legjobbakat rúgták ki, mert az elsődleges céljuk az volt, hogy megjelenhessenek a Forbes magazinban, mi pedig nem illettünk ebbe a képbe.
A tanítással nincs gond, csak készülj fel rá, hogy a kedvenc tanárodat a kurzus kellős közepén menesztik, és a nyakadba varrnak egy idegent, akivel esetleg nem sikerül olyan bensőséges kapcsolatot kialakítani, mint a korábbival, így visszavethetnek a fejlődésben.
-
BonFire
veterán
Nem biztos, hogy értelmezni fogja a "Peking" városnevet.
Te nem tudod kínai módra kiejteni. Sőt, a kínai nyelvben (mindegy, hogy kantoni vagy mandarin) rengeteg egytagú szó van, amelyek más-más hangsúllyal kiejtve tök mást jelentenek. Ezeket a hangsúlyokat nem is tudja egy felnőtt elsajátítani, mert ehhez a csecsemőknek 3 év áll rendelkezésükre. Utána bezárul az a nyelvi kapu, amely a finom árnyalatok megkülönböztetésére alkalmas. Gondolj csak a magyar kérdő mondatra! Háromféle hangsúlyt használunk, attól függően, hogy milyen kérdést teszünk fel. Ezt legtöbb külföldi felnőttként nem tudja elsajátítani.
Ugyanúgy külföldieknek elég nehéz kiejteni Ököritófülpös nevét, vagy a lágy mássalhangzókat. Például Nagytétény kifejezetten nyelvtörő azoknak, akik nyelvében nincsenek ilyen hangok. A japánok pl nem tudják kiejteni az L hangot, a mássalhangzó-torlódással is vannak gondjaik. Így lett Lomb Katóból "Rumó Kátó". Az Andreával a "ndr" miatt nem tudnak mit kezdeni, kénytelenek további magánhangzókat beilleszteni, imigyen: Anuduru.
A lengyeleknél az S=SZ-szel, az SZ=S-sel. Elég nehéz átállítani az agyat erre, ha nem ismered az adott nyelvet.
Nem beszélve az egzotikus, csettintő nyelvekről, amelyek afrikai országokban honosak.
Szóval kicsit szkeptikus vagyok ezzel a mesterséges intelligenciával kapcsolatban.
-
attiati
veterán
Várható volt amúgy, hogy nem jól lövik be a szintet és nem is lesztek azonos szinten.
Magántanárból is sajnos csak az anyanyelvi jó igazán.
Azonnal javítják a kiejtési vagy hanglejtési hibát.
Cserébe nem tudsz vele nyelvtani szabályokról magyarul dumálni, de a nyelvtani hibákat is javítja. -
b0bcat
addikt
-
attiati
veterán
Biztosan fejlődni fogsz.
Bár a tanár tud majd figyelni 4 beszélgető párra egyszerre.
Remélhetőleg anyanyelvi a tanár.Erősen múlni fog a csoporton is a fejlődésed.
Kérdéses, hogy egy másik tanuló embertől mennyit fejlődik a kiejtésed és a nyelvtanod.
A bátorságod biztos meg fog jönni.Lehet előbb keresnék egy skype-os anyanyelvi beszélgetőtársat, aki mondjuk erősen érdeklődik Magyarország iránt.
-
b0bcat
addikt
Ez durva. Közel 4500 forintot fizettél csoportos óráért?!
Basszus, kicsivel többért magánórát tudsz venni!
De te tudod... A te pénzed.
UPDATE: 90 perces órák, tehát akkor 3 ezer per 60 perc. Az akkor is nagyon sok szerintem a csoportos óráért. Dupla ennyiért egy magántanár szerintem sokkal többet ér.
-
-
b0bcat
addikt
Az a mítosz, hogy a külföldi nyelvtanulás, illetve az anyanyelvi tanártól való nyelvtanulás "a legjobb" módszer. Univerzális, mindenki számára "legjobb módszer" ugyanis nem létezik.
Ami a külföldön dolgozókat illeti, a gyakorlat azt mutatja, hogy többségük legfeljebb a konyhanyelvet tanulja meg, mert annál többre nincs szüksége. (Ezt egy laikus persze vélheti azt magas szintű nyelvtudásnak, ha folyékonyan megy az illetőnek...
)
Természetesen nem állítom, hogy ne lenne - megfelelő körülmények esetén - hatékony a nyelvterületen ill. anyanyelvi tanártól történő nyelvtanulás (én magam is rengeteget tanultam anyanyelviektől, akik között volt tanárom, kollégám és barátom is), csak azt mondom, hogy ez ("a legjobb módszer") egy makacs (és szerintem káros) hiedelem a laikusok körében.
-
b0bcat
addikt
"Az meg hajmeresztő, hogy már a nyelvoktatásban is ilyen nyerészkedők vannak"
Viccelsz??? Régóta tele van a piac csodát ígérő ("forradalmi módszert" kínáló) szereplőkkel, akik a hiszékeny, egyben lusta tanulókra vadásznak.
És szuperül megélnek!!!
Az emberek - és ez alól a nyelvtanulók sem kivételek - sajnos eredendően lusták, és ezt a hirdetők is tudják. A lustaság ráadásul hiszékenységgel társul. Aki fogyni szeretne, inkább megveszi a fogyasztó tablettát (drága pénzért), mint hogy inkább egészségesen kezdjen étkezni, pedig sejtheti, hogy nem fog működni a dolog. Ugyanez zajlik le a nyelvtanulóknál is.
Mindenki tudja, hogy nyelvet tanulni kemény, fáradságos munka - és ezért mindenki arra vágyik, bárcsak könnyebb lenne. Erre építenek a reklámozók - pontosan azt ígérik, amit a tanulók hinni szeretnének: könnyen, erőlködés nélkül ("nálunk nem kell nyelvtant tanulni, nálunk nem kell memorizálni, nálunk nincs házi feladat", stb.) is meg lehet tanulni a nyelvet, ráadásul gyorsan. Persze a fájó igazság az, hogy valójában nem lehet befektetett energia nélkül, kemény munka nélkül, időráfordítás nélkül eredményt elérni a nyelvtanulásban.
-
b0bcat
addikt
1) Nem hülyék, hanem megtévesztettek. Személyesen is ismerek olyan embert, aki járt ilyenre, és elégedett volt vele. (Azt érzékelte, hogy rugalmas a dolog, hiszen bármikor bemehetett, és értékelte, hogy volt ott tanár, ha kérdése támadt. De abba bele sem gondolt, hogy ugyanezt otthon is csinálhatná, lényegében egyedül is, esetleg néha konzultálva egy tanárral, ha kérdése támad...)
2) Nem magánóra, hanem csak olyan, mintha magánóra lenne.
3) Szívből örülök, hogy sikerült rávilágítanom, hogy ez mekkora átverés!
-
b0bcat
addikt
Márpedig a leírások alapján pontosan arról van szó, amit én írtam.
"Bérletrendszerünkben minden Tanulónk 1 hónapra szóló bérletet vásárol, a számára legmegfelelőbb óraszámmal. Az órák tetszés szerinti időbeosztásban használhatók fel 30 napon belül."
Havi 41 ezer forintért ez a szolgáltatás nevetségesen drága.*
Ennyi pénzért már rendes magántanárt lehet találni, heti 2 tanórával (kb. 5 ezer Ft per tanóra). Ez így egy vicc, ha jobban belegondol az ember, de nyilván nem gondolnak bele igazán...
*Ha valaki nem értené, mi a gond ezzel a tanulók szempontjából, ami ugyanakkor üzletileg rohadtul megéri: ha van egy 30 fős tantermed, meg tudod tölteni tanulókkal, amiből van óránként 102 ezer Ft bevételed, amiből a terembérleten felül mondjuk két tanárnak kell fejenként 3-3 ezret fizetned, hogy ott legyenek, és segítsenek azoknak, akik éppen elakadnak.
Tehát egy csomó pénzt (annyit, mintha magánórákat adna, ami kb. másfélszer annyiba szokott kerülni, mint egy csoportos tanfolyam) szakít az iskola, miközben szolgáltatást alig nyújt (az ülőhelyen és a könyveken felül, bár szerintem a könyveket is a diáknak meg kell vennie). Az az igazán felháborító ebben az egészben szerintem, hogy a tanuló lényegében otthon is csinálhatná ugyanezt, ráadásul ennek az összegnek a töredékéért is találni a neten távsegítséget nyújtó nyelvtanfolyamot, amivel ugyanennyit érne, vagy akár többet is...
-
b0bcat
addikt
Nem biztos, de ez talán olyan, mint a B* H*ppy, meg még néhány iskola: azt csinálják, hogy nyitvatartási időben bármikor bemehetsz, ugyanis gyakorlatilag egyedül kell tanulnod.
Leültetnek egy asztalhoz, adnak tananyagot, és ott helyben csinálgathatod, vagy ha kérdésed van, akkor az ott lévő tanártól kérhetsz is segítséget. De lényegében ez olyan, mintha otthon, önállóan tanulnál, csak annál sokkal drágább.
Nekem is nyilván csak annyi a bajom vele, hogy nem én találtam ki...
Mondjuk az ellenkezik az elveimmel, hogy átverjem a diákjaimat.
-
BonFire
veterán
Ugye itt elsősorban csemperagasztót kérnek, ami valóban kötőanyag, tehát „adhesive”, általában cement-műgyanta habarcs; a szerelőragasztók legyenek azok oldószeres, vagy valami hibrid polimer, esetleg poliuretán ragasztók, általában valamilyen „fix” néven futnak (pl. FastFix), a ragasztószalagok „mounting tape„ vagy „mount tape”, esetleg lehetnek ketoldalúak „two sided vagy double sided”, szóval ez oké, de amikor az angol azt mondja, hogy „tile glue” kell neki, akkor meg kell hajolnom előtte, hiszen neki ez az anyanyelve.
-
BonFire
veterán
Nincs ideális. Egy éve, hogy eladó vagyok a festékosztályon, és gúglizni kell a szakmai angol után. Fingom sincs, hogy hogy van a
• csemperagasztó
• alapozó
• aljzatkiegyenlítő szalag
• feszültségmentesítő
• folyékony fólia
• bitumenes vízszigetelő
• kellősítő
• cement
• mészhidrát
• zsaluzat-leválasztó
• impregnálószer
• oldószer
• oldószer-mentes
• reaktív műgyanta
• két komponensű ragasztó
• hajlaterősítő szalag
• kültéri
• beltéri
• gipszkarton
• cement
• gyors kötésű
• szálerősített
• tixotróp
…stb
Jönnek mindennap ukránok, románok, oroszok, olaszok, szerbek, szlovákok stb…
Egy toprongyos, NAGYON ÍR úriembertől tudtam meg, hogy a csemperagasztó nem "tile adhesive", hanem "tile glue", miközben félpucéron, egy szál gatyában járt be a boltba 1 db kialudt csikket hurcolva a szájában, a maszk az álla alatt lógva.
Néha a magyarokat sem értem, azt mondják: malter, sniccer, vinkli, "padlopon" és "sziló" kell nekik. A "sziló" náluk minden, amit 310 ml-es kartusban árulunk, függetlenül attól, mi van benne: ragasztó, akril, szaniter szilikon, szerelőragasztó, ahogy minden Purhab, ami 750-es flakonban árulunk. Ilyenkor megy a kérdezz-felelek, és van, amikor találgatni kell, pl mikor a költő azt mondja, hogy "csiszolóspacsni" vagy "Téza", vagy "Teddy" kell neki.
Tökmindegy, honnan és mit tanulsz, mindig lesz olyan szakterület, ahonnan fe kell dolgoznod a helyi zsargont.
Néha már úgy érzem magam, mint egy idióta, aki SEMMIT SEM TUD.
Sokszor csak találgatok, mert a termékek nagy részén olaszul, angolul, németül, szerb-horvátul és románul van csak leírás.
Mi a rák a különbség a TDS és az MSDS között?
Ezt egy életen át kell játszani.
Bele kell csöppenni valamibe, hogy rájöjj, mi az a sok minden, amit nem tanítanak meg a tanfolyamokon és az iskolákban. -
philoxenia
MODERÁTOR
A legnagyobb gond a szókincs különbözősége. Minden nyelvtanfolyamon/felmérőn amit próbáltam, olyan 30% körül jöttek ismeretlen szavak...
Tehát egy állásinterjún könnyen botlasz relatíve sok ismeretlen szóba. Így az "utca embere" hasznosabb lehet gyakorlásnak, mint egy nyelvtanár. Szerintem.
A tanár azért kell, hogy kijavítson, mellette azonban nem jó ugyanazon "alomból" való tanulóval gyakorolni, hiszen közös lesz a szókincs. -
b0bcat
addikt
Fél év alatt nem fogsz megtanulni folyékonyan beszélni. Az évekig tart.
Ha azt feltételezzük (jogosan), hogy a csoportos óra kevesebbet ér, mint a magánóra, akkor hiába veszel heti 4-5 csoportos órát, az annál sokkal kevesebbet "ér". Az igazi gond az, ha közel annyit fizetsz a csoportos óráért, mint egy magánóráért, miközben sokkal kevesebbet fejlődsz vele.
-
b0bcat
addikt
A konkrét iskolát személyesen nem ismerem, de ez a fajta "pair work", amikor a diákok párban egymással beszélgetnek, egyenesen zseniális üzleti szempontból: a diákok ilyenkor egymástól "tanulnak", pedig az iskolának azért fizettek, hogy a tanár tanítsa őket.
Az órai listening anyagok lejátszása CD-ről kábé ugyanez; csak az idő megy vele.
Látni kell, hogy a nyelviskola is csak egy üzleti vállalkozás, ahol ugyanúgy a profit maximalizálása a cél, mint más vállalkozásoknál. Ennek érdekében a bevételek növelése és a költségek csökkentése a bevált módszer: tanerőből a lehető legolcsóbbat alkalmazzák, cserébe a lehető legnagyobb létszámmal indítják a csoportokat, így az egyéni fejlődésre a lehető legkevesebb esélyt adják, de persze a marketing ennek az ellenkezőjéről szól.
A csoportos nyelvtanulás sajnos rengeteg kompromisszummal jár, nyelviskolától függetlenül. Nyilván vannak jobb illetve rosszabb nyelviskolák, de az alap felállás mindenhol ugyanaz. Ha az ember nem vár tőle túl sokat, és nem is kerül sokba, akkor egy kiegészítő nyelvtanulási tevékenységnek szerintem elmegy. Bár hallottam mostanában olyan iskolákról, ahol magántanárokat megszégyenítő óradíjak vannak csoportos oktatás esetén is, ami teljesen indokolatlan, hiszen sokkal hatékonyabb az egyéni nyelvoktatás.
-
Nekem ez baromira bejött.. Majdenm elkezdtem megint angolozni, aztán rámzuhant egy adag munka. Addig amíg ezt a játékos, szótanulós dolgot csináltam tökre szerettem. Csak most időm nincs már megint. Szerintem Neked is bejönne, azonnal kapsz visszacsatolást, és látod, hogy hány szót tanultál már meg
-
b0bcat
addikt
Ez egy reklám, tehát látni kell, hogy a saját portékájuk marketingje volt az iromány megalkotásának elsődleges célja.
Nem állítom ugyanakkor, hogy nincs igazság abban, amit mond (miszerint célszerű példamondatokon keresztül szavakat tanulni, mert szövegkörnyezetből jobban megmaradnak), de azt tévesen illetve hamisan állítja, hogy a "klasszikus" szótanulás hatástalan lenne.
-
b0bcat
addikt
Inkább angol nyelvű hírportálokat javasolnék, de természetesen a könyvek sem rosszak, de azoknak a tematikája kevésbé követi a közéletet. (Értsd: a hírportálok anyagaival félig-meddig a szóbelire is készülsz, és up-to-date lesz a szókincsed. Ha irodalmat olvasol, ott több elvont illetve régiesebb kifejezéssel fogsz megismerkedni.) A legjobb, ha mindkét félét olvasol.
-
b0bcat
addikt
Pont most olvastam ezt a cikket. Amellett, hogy elég lehúzós volt (80% alkalmatlan nyelvtanár dolgozna a pályán?! Azért ez túlzás...), nem igazán írt megoldásokat. Persze, reformálni kellene a tanárképzést, meg vele a teljes iskolai nyelvoktatást is. Ez nem titok. És azzal is egyet tudok érteni, hogy sok múlik a tanárokon.
-
BonFire
veterán
Természetesen a szórakoztatóipar megkerülhetetlen. Mindenkinek szüksége van szabadidőre, szórakozásra, az ember pedig "néző"-nek születik. Szinte bármilyen médiatartalmat fogyaszt. A filmek és sorozatok sem hanyagolhatók el, de ma már a broadcast adások, podcastok, internetes tartalmak sokkal nagyobb részét teszik ki a hagyomásnyos tartalomfogyasztásnak, mint a filmek és a sorozatok. 720 ezer órányi videót töltenek fel világszerte a YouTube-ra mindennap. Ez percenként 500 órányi tartalmat jelent. Ezeknek a tartalmaknak minimum a fele angol nyelvű.
-
BonFire
veterán
Miért? Te a magántanárt arra tartogatod, hogy beszélgess vele? Neked kell beszélgetned, arra meg tök jó a study-buddy, a tanár meg akkor kell, hogy konkrétan megszabja a témákat, és átvegyétek vele azokat a nyelvi problémákat, amelyeket esetleg nem értesz, és elmagyarázza. De a gyakorláshoz kicsit túl drága.
Ezért is mondtam fentebb, hogy heti 1 vagy kéthetente 1 alkalommal bőven elég a tanárral foglalkozni. Ugye, a jogosítvány megszerzése után se várod el, hogy évekig ott üljön melletted az oktató, és nyomja helyetted a gázt? Nem arra van.
Ahhoz sem kell orvosi felügyelet, hogy magad kézben tartsd a vérnyomásodat, legfeljebb néhány havonta kontroll. -
b0bcat
addikt
Értem. Köszi, hogy leírtad ilyen részletesen!
Ez a "keveset beszéltünk" egy nehéz kérdés. A beszéd a leginkább "időrabló" órai tevékenység, miközben a többi terület fejlesztésére is muszáj elegendő időt fordítani. (Kivéve persze, ha kifejezetten beszédfejlesztő tanfolyamról van szó.) Egy csoportban meg nyilván még kevesebb beszédidő jut egy-egy diákra.
Az is nagyon jó meglátás részedről, hogy hasznos lenne, ha felnőtteket nem tiniknek írt könyvekből tanítanának.
(Kábe sehol nem ügyelnek erre.)
-
b0bcat
addikt
Ezt sajnos eddig is tudtuk.
A többség kényszerből tanul(t) nyelvet, ami eléggé megnehezíti a folyamatot.
Nekem és a magántanár ismerőseimnek amúgy több diákunk van, amióta kitört a járvány, de tény, hogy kevesebb a nyelvvizsgára készülő tanuló. (És ettől függetlenül a tanári óradíjak is nem jelentéktelen mértékben növekednek folyamatosan.)
Szóval az is lehet már a tendencia, hogy a diákok kezdenek a privát ill. önálló oktatásra átállni a klasszikus, ám kevésbé hatékony (nagy) csoportos tanulásról.
-
b0bcat
addikt
Ha te nem vagy olyan különleges képességű nyelvtanuló, mint ők, akkor szerintem felesleges (sőt, káros) magadat hozzájuk mérni.
Amúgy azt érdemes ezekről a nyelvzsenikről, hogy (legalább) a többségük messze nem tökéletesen beszéli a sok-sok nyelvet, amit megtanult.
(Ráadásul nem ritkán úgy beszélnek rengeteg nyelvet, hogy azok közül sok ugyanahhoz a nyelvcsaládhoz tartozik, pl. spanyol - portugál - olasz - francia.)
-
-
BonFire
veterán
Az Ankit a mai napig használom, csak most szakmai ismereteket magolok vele. Az OS programokkal az az alapvető baj, hogy nincs gazdája. Nincs ügyfélszoli, és ha lukra futsz, gúglizhatsz akár hetekig, túrva a jellemzően angol nyelvű fórumokat, ahol vagy van rá válasz, vagy nincs. Ha valaki rendszeres frissítést, kiszámítható, készséges ügyfélszolgálatot vár el, mert az ideje drága, akkor azt meg kell fizetni.
Vak tyúk is talál szemet alapon előkerülhetnek OS appok, szoftverek, de az egész egy nagy rulett. Ki kell próbálnod ezret, mire megtalálod azt, ami találkozik az elvárásaiddal. Az Anki találkozott az enyéimmel, bár még mindig lenne mit fejleszteni rajta, például a mobilon a szöveg formázhatóságát ne HTML tag-ekkel kelljen megoldani. Száz éve elfelejtette mindenki.
De az Anki azért a legjobb, mert egyrészt első volt az SRS programok között, továbbá létezik átirata böngészőre, okostelefonra, asztali gépre, de lehet, hogy még kenyérpirítóra is. A felhőbe szinkronizál, soha nem vész el semmi. De rajta kívül létezik számtalan SRS program, például a Quizlet, ami közel sem olyan jó.
Ilyen cipőben járnak az ingyenes VST-i szoftverek is. Olyan katalógusokban kell keresgélned, amiben semmi rendszer nincs, letöltöd és telepíted, és ha sikerül túltenned magad a logikátlan és ronda GUI-n, még mindig ott van, hogy rosszul használja az erőforrásokat, nincs optimalizálva, és kritikán aluli hangzása van. Ilyenkor letörlöd, és próbálgatsz egy másikat vaktában. Ez rendkívül időrabló tevékenység. -
-
b0bcat
addikt
Leírtad a lényeget: a tanárnak fontos feladata, hogy élvezetessé, szórakoztatóvá tegye az órát, és közben még haladni is kellene az anyaggal... Ezek a dolgok néha ütik egymást. Sőt, ha belegondolsz, a legkeményebb, szigorú, sokat követelő tanárokat pont nem szokták kedvelni a diákok.
Természetesen nem állítom, hogy nem lehet ezt jól is csinálni, de nagyon nem könnyű.
-
b0bcat
addikt
Túlzók ezek az árak a cikkben. Jellemzően 3-4 ezer forint egy 60 perces tanóra, nem a 45 perces. Több FB csoportban látom napi szinten a hirdetéseket, és a magukat legprofibbnak tartók sem hirdetnek 45 percenként négyezer-néhányszáz forintos díj felett.
Arról nem beszélve, hogy az ingyenes mobil appok és a méregdrága magánórák között még mindig ott vannak a mérsékelten drága csoportos nyelvórák, valamint a még lényegesen olcsóbb online termékek ill. tanfolyamok.
-
b0bcat
addikt
Én azt látom, hogy egyre többen hirdetnek, és egyre pofátlanabb ajánlatok jelennek meg a piacon (pl. diploma nélküli, kora huszonéves "tanár", 4-5 ezer Ft / 45 perc vállalási díjjal).
Amúgy meg le van írva a cikkben is: aki nem szervezetten vállal oktatást, arra ezek a szigorú szabályok nem érvényesek. (És most nem a számlaadási kötelezettségre gondolok.
)
A "feketézőket" nem lehet megregulázni, így tehát a becsületes nyelvtanár vállalkozókat hozzák nehéz helyzetbe. Közülük minden bizonnyal lesznek is olyanok, akik ezért pályát fognak módosítani, vagy valamit lépni fognak kényszerülni a kialakult helyzet miatt.
-
-
b0bcat
addikt
Én ismerek HR-eseket, dolgoztam is velük, tanítottam is őket, de soha egynek a szájából nem hallottam még azt, hogy a nyelvvizsga ne számítana. Persze, magában nem elég, de sok helyen az a bemeneti szűrő, és utána még meg kell villantani a "valós" tudásodat is.
Kezd az olyan érzésem lenni, hogy valamilyen személyes sérelem okán vagy ennyire a nyelvvizsga mint intézmény ellen. (Személyes tapasztalatom, hogy ritkán szapulják a rendszert olyanok, akiknek már megvan a nyelvvizsgájuk. Ugyanúgy, ahogy az állítólagos rossz nyelvérzékükre vagy a nyelvtan vélt feleslegességére is mindig csak a sikertelen tanulók hivatkoznak, a sikeresek soha.) Más okát nem látom, hogy miért akarnád kétségbe vonni ennek az egésznek a létjogosultságát.
-
törölt tag
Mint minden vizsga, a nyelvvizsga is szerencse kerdese is. Esik az eso? Temetesre kell menni aznap a tanarnak? V csak alapban kekeckedo? V eppen orul az uj hazanak? V mindig joindulatu? A szobelit sohasem lehet igazan objektiv eredmenynek elfogadni. Az irasbelit meg csak-csak, de az sem lesz soha total realis.
Az otthoni nyelvvizsga meg... de komolyan: hogyan akarjak az onallo teljesitest ellenorizni? Szobeli oke, ott a kamera. De az irasbeli? Ott is kamera lesz? Es amit nem lat a kamera? 😂😂😂 -
b0bcat
addikt
Szerinted akkor mi a fokmérője a nyelvtudásnak, ha nem a nyelvvizsga?
Nem állítom, hogy nem ismerhetsz olyan embert, akinek van nyelvvizsgája, mégsem beszéli az adott nyelvet, de ennek általában jó oka van (pl. vásárolta a nyelvvizsgáját vagy csalt a vizsgán), és egyáltalán nem jellemző. Vagy még az is lehet, hogy nagyon régen vizsgázott az illető, és azóta nem használta a nyelvet, ezért a nagy részét el is felejtette.
Az a kijelentésed azonban, hogy a nyelvvizsga nem fokmérője a nyelvtudásnak, teljesen megalapozatlan, és az egész nyelvi mérés (language assessment) szakmát degradálja.
-
cigam
titán
Jó, ez az egyetemtől, és a szaktól is függ. Egyedül talán a közalkalmazotti bértáblában van(volt?) nyelvpótlék. Mindenhol máshol - ahogy írod is - a valódi (nyelv)tudás számít.
Persze amikor mindenféle motivációs leveleket kell írni, hogy bejuss 1-1 interjúra, nem hátrány ha sokkmindenről papírod is van. -
BonFire
veterán
„Könnyebben lehet csalni, nem?”
Könnyebb. És kit csapsz be vele? Egy rakás fölösleges dolgot megtanítanak és számonkérnek érettségin, amit az oktatási rendszerünk szóvivői szerint*** sem érdemes fejben tartani, de a nyelvtudás az speciel pont nem tartozik ezek közé. A nyelvet magadnak tanulod, és ha már megtanultad, bizony alkalmazni is fogod – nem csak munkában –, de az élet minden területén hasznos lehet.
***„Elmondta még, hogy eltolni az érettségiket nem lehet, mert a diákok elfelejtik későbbre, amit számonkérnek tőlük az érettségin.”
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest