- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Poco X6 Pro - ötös alá
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Fotók, videók mobillal
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
Új hozzászólás Aktív témák
-
lajafix
addikt
logikátlan, a tandíj hogy lenne képes kizárni a hülyéket? mert a szegényebb okosabbat ki tudja zárni, azt láttam anno én is, de lükepistikét az aranyláncával nem bírta kiszórni.
Az hogy a felsőoktatás ontja ki a szerinted 'hülyéket' nem a tandíj léte/ nem léte miatt van, hanem annak egyenes következménye hogy az állam nem él szabályozó jogával és hagyja a fejpénzen keresztül, hogy az intézetek tömegtermelést csináljanak, mert a fennmaradásukat az szolgálja. -
Integra
titán
válasz
concret_hp #626 üzenetére
persze persze...
mindegy, nem lényeges.
de azért nem árt tudni, hogy az, hogy nincsen tandíj, mert a népvezér eltörölte a "nép érdekében", nagyban, sőt megkockáztatom, a leginkább tehet arról, hogy a diploma ma szart sem ér, max seggtörlésre, gyakorlatilag teljesen elértéktelenedett, futószalagon ontja a felsőoktatás segghülye, buta embereket, akik megszólalni se tudnak egy interjún, de van diplomájuk és követelőznek és az asztalt verik, hogy mi jár nekik, de dolgozni azt nem akarnak, mert nekik olyan munka kell ami a diplomájukhoz való.
szóval aki tandíj ellen hőzöng, az a saját jövöjéről is gondoskodik. csak nem biztos hogy jó irányban. de csak hajrá.
már csak azért is gondolkodni kéne, mert jelen helyzetben még tandíj mellett is nehéz, hogy a diploma érjen valamit.. -
Drizzt
nagyúr
Ez a 105000 most félévenként, vagy évente értendő?
-
emitter
őstag
válasz
concret_hp #626 üzenetére
tudom, ezért nem értettem, h melyik tüntetésről beszél, mert a diáktüntetés végülis elmaradt..
azért a diáktüntetés sem egészen politika-mentes, hiszen vmi ellen tüntetünk, ezt a vmit pedig egy bizonyos pol-i párt/pártok csinálták..nemde? -
emitter
őstag
egyelőre most a gyurcsány/kormány/tüntetések téma van napirenden, szóval nem csoda, ha kicsit elsüllyedt ez a topik
Mondjuk azt hiszem, ha a kormányt megdöntenék, akkor két dolog is megoldódna: nem kéne a tandíj ellen tüntetgetni (amivel szinte 100% h nem érünk el semmi, hiszen ha ezek elhatározták a ''reformokat'', akkor végre is hajtják.)
Másodszorra pedig talán a ''reformokat'' is le lehetne állítani, bár ehhze nem értek, bizonyára tettek már egy csomó olyan lépést, amit nem tud a következő kormány sem visszavonni -
tomazin
veterán
Máshol nagyban mennek erről a dologról a viták,a ph-s fórum meg ki van halva?
-
tomazin
veterán
Nem tudom hova jártál,de próbáld ki a ptm-et az Elte-n...jó móka hidd el...egy embert ismerek aki még nem bukott meg egyszer sem,de már neki is volt UV-ja...
Az ösztöndíj változó,de a számolási mód is változik..van ahol 0.0-t is el lehet érni.Nálunk 3.5től adnak pénzet,de hidd el nem kell olyan rengeteget kiadniuk.. -
emitter
őstag
Ezzel mondjuk egyáltalán nem zárták ki a tandíj későbbi (1-2 éven belüli) bevezetését, hiszen vitaanyagként írnak róla, és mint egy lehetséges megoldás a felsőoktatás reformjához..
amin viszont jobban tettenérhető a szavahihetőségük, az mondom, pont a választások előtt hangsúlyozták, hogy nem lesz tandíj!
Ráadásul nem tudom, hogy miféle társadalmi vita előzte meg ezt a mostani bejelentést.. pedig ilyesmiről is szó volt a linkelt OM-írásban -
tomika
aktív tag
Van ami OKJ-s, van ami nem.
''Az előző 4 évben a sokat hangoztatott tudás alapú társadalom felépítésével, az életfogytig tartó tanulással, fejlődéssel, hogyan egyeztethető össze a tandíj?''
Hát ezaz, én is ezt mondom.
Pont emiatt az elhelyezkedési problémák miatt kell az egész rendszert átalakítani.
Konklúzió: Az egész oktatási rendszer egy rakás ...
És a magánvéleményem, hogy ezt nem a tandíj bevezetésével lehet megoldani.
PEACE! -
finest
addikt
Ha olyan jól el lehet helyezkedni az első szakmával, mi indokolja az igényt a másodikra? Tudásszomj?
Az előző 4 évben a sokat hangoztatott tudás alapú társadalom felépítésével, az életfogytig tartó tanulással, fejlődéssel, hogyan egyeztethető össze a tandíj?
(Egy tanfolyam nem biztos, h OKJ-és képesítést ad. Bár nem tudom, én nem nézegetem az ilyen hirdetéseket. Ha OKJ-és képesítést adnak, akkor meg nem értem, h ki megy majd szakiskolába.) -
-
tildy
nagyúr
MAradjunk annyiban, hogy én másképp gondolom. nagyon angy ösztönző erő tud lenni a pénz , (illeve annak kiadása), hogy az ember megfelelően teljesítsen.
Dehát ezt pont neked mondom, aki szintén fizet a diplomájáért?
Tudod én először a kreditrendszeren akadtam ki...(Nálunnk még az volt a szokás, hogy egy tárgyból bukta= félévismétlés...) Aztán meg akkor , mikor 2.0 átlag fölött már járt ösztöndíj
[Szerkesztve] -
tomika
aktív tag
Mostanában rengeteg ingyenes érettségi utáni szakképzés indult. Azokat is az adófizetők pénzelik... Akkor azzal az erővel azokat is tegyük fizetőssé! Jaj, de mégsem lehet, mert kellenek a szakképzett emberek. Ezért azokat érdekes módon nem zaklatják... Itt van a dolog lényege. Itt nem csak bevételt akar a kormány, hanem csökkenteni akarja az egyetemisták számát. De ne így csökkentse! Ésszerűen az egészet meg kellene reformálni...
[Szerkesztve] -
finest
addikt
Nemcsak a felsőoktatást érinti a tandíj bevezetése. Úgy tűnik a szakközép és szakiskolás képzésben is fizetnie kell a második szakmát tanulóknak évi 105 e. Ft körül. Csak ez a hír nem kap olyan nyilvánosságot, pedig egész biztosan tudom, h akik másodszakmát tanulnak irtó nehezen fogják ezt a pénzt kiszenvedni.
Csodálkozom, h sokan nyafognak amiatt, h túl sokan akarnak egyetemre menni. Szerintem ez a társadalmi tendencia minden nyugati országban megfigyelhető. Angliában, Németországban, Franciaországban rettentő sok bevándorló végzi rendszerint azokat a munkákat, amik nem túl közkedveltek.
Úgy tűnik az egyetemre járás társadalmi igénye nem korrelál a kormány, a gazdaság irányítóinak igényeivel.
[Szerkesztve] -
tomika
aktív tag
Amúgy ha az állami oktatás megszűnik, akkor mi lesz a költségtérítésesből? Ők 2x annyit fognak akkor fizetni?
-
tomika
aktív tag
Akkor évente. 5 ezret még kiizzadok. De ugye ez lehet több is...
De nem ez a lényeg, hanem az, hogy a felsőoktatásba nem pénzt kellene pumpálni, hanem átszervezni az egészet. Értelmetlen, hogy ontják magukból az egyetemek a rengeteg diplomás embert, és sok olyan van, akiknek nem sokat ér a diplomája.
Kevesebb embert kellene felvenni, így több pénz lenne a bejutókra, és a lediplomázottak könynebben találnának munkát. -
tildy
nagyúr
Rosszul számoslz. Mert nem szemeszterenként :
[link]
Az államilag finanszírozott alapképzésben a hallgatóknak 2008-tól évi 105 ezer forint, a mesterképzésben évi 150 ezer forint úgynevezett felsõoktatási részhozzájárulást (fer) kell fizetniük majd.
Ez kb havi 10-15E Ft. 5-10E /hó esetén szerintem korrekt lenne... -
tomika
aktív tag
1. A felsőoktatás a Magyarország által is aláírt, a bolognai folyamathoz tartozó nyilatkozatok (Bologna, Prága, Berlin, Bergen) szerint közjó, társadalmi felelősség.
2. A társadalomnak felelőssége van abban, hogy finanszírozza azon orvosok, pedagógusok, mérnökök (ácsok, kőművesek, cipészek) tanulmányait, akik tanulmányaik után a társadalmat fogják szolgálni.
3. A mellékelt állítás demagóg: ilyen módon az egészségesek finanszírozzák a betegek költségeit, a dolgozók a munkanélkülieket. A társadalom adóbefizetései a társadalom közös igényeinek finanszírozására szolgálnak, melyek közül az egyik legfontosabb az oktatás.
Forrás: [link] -
SzalaiG
addikt
Mindenért fizetni kell, de akkor miért mit kapok?
Szja, tb, mvj + áfa és egyébb adók, de ezekért cserébe mit kapok? Valamit - valamiért. Az élet már csak így működik. -
tomika
aktív tag
Ha a beígért 150 000 Ft-tal számolok szemeszterenként, akkor az havi 30 rugó. Mivel én budapesti vagyok, de a PTE-re járok, nekem nagyon sok pénzbe kerül ez az egész. És semmilyen szoctámot nem kapok... A havi 30 ezret csak úgy tudnám kifizetni, ha elmennék az egyetem mellett dolgozni, és akkor még esélytelenebb lenne bejutni a legjobb 15%-ba... A diákhitel meg...
-
emitter
őstag
Az a baj csak, hogy itt nem havi 3-5k-ról van szó, hanem félévre 160k, ami havi30-40k..
Egyébként már amiatt teljesen átlátszó a dolog, hogy a választások előtt 1-2 hónappal még hevesen tiltakoztak a tandíj bevezetése ellen, most meg..
És akkor még van képük azt mondani, hogy a befolyt összeget az egyetemek megreformálására és az ösztöndíjak növelésére fordítják.. kíváncsi vagyok, mennyit látnak majd ebből a tandjíból az egyetemek.. nevetséges, mindenki tudja, hogy itt a játék a megszorítások miatt a mielőbbi és minél nagyobb mérétkű bevételre megy -
tomika
aktív tag
[link]
Engem államilag finanszírozott oktatásra vettek fel, utólag ne találják ki, hogy az esetleges MA képzésemért fizessek 600 000 Forintot.
Szerintem meg ne ezzel csökkentsék a felsőoktatásba jutók számát, mert így nagyon sok szegény, tehetséges ember szorul ki belőle... a társadalmi szakadék meg tovább nő...
18-án Pécsett lesz balhé, és a 21-ei budapesti tiltakozásra a HÖOK kibérel egy vonatot, amivel a pécsiek felmehetnek. A vonat természetesen ingyenes lesz! -
kraftxld
félisten
Csak én vettem észre, hogy ''véletlenül'' esnek össze a tüntetések időpontjai a fidesz-es megmozdulásokkal/eseményekkel?
Ma mentem volna itt Szegeden, de dolgoznom kellett.
Pedig már meg volt szerkesztve a ''Legyünk a 2 millió bölcsész és jogász országa!'' feliratú transzparens -
tomazin
veterán
Na ugye ki van plakátolva már egyetemen meg koliban is,h lesz tüntetés.
Na de olyat hallottam,h ez nem a tandíj ellen,hanem annak mérséklése mellet lesz.
Valaki aki konzekvens a témában? -
Forest_roby
őstag
Hi!
Most nincs kedvem végigolvasni 600 hozzászólást és ugyis folyamatosan változnak a hírek. Lényeg az, hogy nem tudom, hogy most épp hol tartanak...
Jelen álláspont szerint lesz tandíj? Ha lesz mennyi és mikortól?
Előre is köszi a válaszokat! -
Hasonló rendszer már régóta működik a Kandón. Kooperatív képzésnek hívják, annyit takar hogy a főiskolán a 3. év elvégzése után diploma előtt választhatod ezt a képzést.
-El kell menni több céghez állásinterjúra, akik 1 évre gyakornokokat keresnek. Ha sikerül fogadó céget találni akkor:
-A cég jól jár mert minimális összegért 1 évig alkalmazhatja/kipróbálhatja a jelentkezőt, és ha beválik akár ott is tarthat egy már ismert munkaerőt.
-A jelentkező pedig gyakorlatot/ diploma témát szerezhet az adott cégnél az 1 év alatt.
4. év végén általában a céggel kapcsolatos témában céges konzulenssel diplomázhatsz le. -
chungee
addikt
Sztetek a tümtetés miatt a kormány megfogja szüntetni a tandíjat?
-
joergie
őstag
Leendő bölcsészek kapásból elmehetnek a pedagógustüntetésre is
-
-
Thyb
senior tag
válasz
adalbert1 #578 üzenetére
Nos igen ez máshol is működik, de a Dánok pl az egyetem után mennének ki. Azt viszont lehet, hogy könyebben el lehetne érni, hogy a diákok valamely itteni intézménybe kapjonak munkát, hogy egy kicsit jobb rálátásuk legyen a dolgokra. Ezt állami szinten is lehetne támogatni. Az ismeret szerzés közben pedig simán lehetne ilyen olyan munkákat végezni. Teszem azt 4 hónapot lehuzol adott cég adott osztályán abból azért már lehet némi rálátást szerezni. Valami egésszen alacsony bérért és akkor akár részben önfentartó is tudna lenni a nebuló, sőtt, ha Ő bejön a cégnek akkor akár támogatást, vagy ösztöndijat is kaphatna. Az a félő, hogy itt is főleg a rokoni baráti kapcsolatok érvényesülnének, főleg az ösztöndijnál, hisz itt még a valós bizonyitásról messze nem lehet szó.
-
adalbert1
veterán
mellesleg kapnánk olyan szakembereket akik valóban azért végeznek el egy szakot, hogy abban később megtalálják az elvárásaikat, nem pedig mint munkanélküli pályakezdők tébláboljanak évekig az egyetem után
A legtöbb haverom pont ezért váltott még talán időben...
A középiskolás felkészítésben pedig tényleg az a baj, hogy nem minden iskola rendelkezik az ehez megfelelő erőforrásokkal.
Az is egyértelmű, hogy az államnak is megérné, de őket meg szerintem nem érdekli annyira, hogy ezzel foglalkozzanak, vagy csak egyszerűen nem látnak az orruknál tovább...
Egyik ismerősöm azt fejtegette még régebben, hogy ő azt csinálná, ha újra kezdhetné, hogy középiskola után rögtön kihagyna egy évet, és elmenne külföldre erre-arra dolgozni, szétnézni jöbban a világban, szélesíteni a látókörét, és akkor talán jobban rájönne, hogy mi érdekli igazán... De ehez is kellene egy alaptőke, viszont nem rossz ötlet, de ez is csak egyéni szinten megvalósítható. -
Thyb
senior tag
válasz
adalbert1 #576 üzenetére
Ez most is megy csak sajna más valamiről beszélni és más csinálni, vagy megizlelni.
A középsulikba viszont a felkészitést nem tudod bevinni, mert nincs mindenhol megfelelő tanerő, sem pedig idő, hogy ilyesmivel foglalkozzanak. Igy hogyaz emelt szintű érettségi életbe lépett, már igy is jobban le lesznek terhelve, ezzel nem kellene ott +-ban foglalatoskodni. Amugy ugy gondolom, hogy ez a +1 év még mindig jobban megérné, minthogy tulképezzük magunkat olyan emberekkel, akik miután kijöttek a felsőoktatási intézményből még mindig nem lesznek szakemberek, mert olyasmit végeztek el, amit igazándiból nem is akartak.
Szerintem amennyibe kerülne ez az államnak annak az árát visszahozná, mellesleg kapnánk olyan szakembereket akik valóban azért végeznek el egy szakot, hogy abban később megtalálják az elvárásaikat, nem pedig mint munkanélküli pályakezdők tébláboljanak évekig az egyetem után, mert amit elvégeztek abban nem is akarnak dolgozni, amit pedig szivesen csinálnának ahoz pedig nincs meg a végzettségük. -
adalbert1
veterán
Ez az előkészítő egy év tényleg jó ötlet lenne, főleg úgy, hogy beleszámítana ugyanúgy a félévek számába. Rengeteg haverom van aki 1-2 év után váltott, mert akkor jött rá, hogy ez neki nem is annyira jó, pl: 1 év tesi után 3 éves gazd suli, 2 év angol közgazd után sima angol, 2 év pszf után környezetvédelmi mérnök, 1,5 év élelmiszaripari után iparművészeti...
És ezek csak azok a példák a környezetemből, amik így hirtelen eszembe jutottak.
Szerintem lehetne középiskola 4. (vagy talán már 3. évfolyamban) is egy olyan tantárgy, ami a pályaorientációval foglalkozik mondjuk heti egy órában. -
Thyb
senior tag
Én azt sem tartanám hülyeségnek, ha az előkészitő 1 évet kötelezővé tennék, ami viszont 2 évben lehetne ingyenes. Igy már az előkészitő ideje alatt rájöhetne a nebuló, hogy érdekli-e az amiről szó van adott szakon vagy sem, a másik, hogy akármilyen jók a középiskolai eredményei és a pontszámok amiket hozott, itt kiderülhetne az intézmény számára, hogy van-e benne affinitás adott szakma irányába. Ez nem lenne elvesztegetett idő, mert az első szemeszter általános anyagának javarészét le lehetne nyomni, amivel később nem kellene foglalkozni, és igy gyakorlati képzésre is maradna idő.
Igy a most inditott létszám felét lehetne végül is felvenni, de azok az indulók szine javát tennék ki. -
tomazin
veterán
hát az a baj,h valamit megcáfolni nem nehéz,h miért rossz,de igazán jó dolgot kitalálni,ahol nem sérülnek az érdekei mindahány félnek nehéz.
Leírtam,h miért rossz,ha nehezebb lesz a felvételi,leírtam,h miért rossz,ha radikálisan csökkentik a létszámot...sajnos úgyis az lesz amit fenn az okosok kitalálnak.Remélem azért félévkezdésre majd észbe kapnak a HÖKök,hogy valamit lépni kellene az ügyben,mert nem nagyon katívak,és ha minden suli leváltja az összes okoskát az se lesz a legjobb (úúútálom a HÖKösöket,mert felfuvalkodott hólyagok,de legalább már van egy kis gyakorlatuk a dolgokban)
So nem lesz öröm móka kacagás... -
fasyrt
őstag
Bahh...
Gúgli + tandíj, 3. link: [link]
Imádom a politikát. Miért kell politikai vitát csinálni a felsőoktatásból? (úgy általában, mindenről) -
degu
senior tag
Hat ha jol emlekezem Te kezdtel el sertegetni!Mert nem tetszett a velemenyem.
Erdekesen eled meg a valosagot...
Ha en innen repulok,aki probal kulturaltan,a kivant keretek kozott vitazni,es Te /a PH ! kedvence/,aki savazza azt,aki neki nem tetszik...akkor nem is baj.
Nem az a problema,hogy nem erted az ironiat /nem mindenki szuletik humorerzekkel/ hanem az a baj,hogy felreerted a *partallasomat* mert felre akarod erteni!
Kialakult egy szubjektiv kep benned a vitapartneredrol, es ezt annyira valosagosnak erzed,
hogy ebben a kokemeny tenyek sem tudnak megingatni!
Csak hogy ne ugy valjunk el,hogy halalodik azt hiszed veresszaju komcsiellenes vagyok...
kozlom,hogy erosen baloldali a beallitottsagom,es a komcsik /minden hibajuk,es tevedesuk ellenere/kozelebb allnak hozzam,mint a jelenlegi konkvisztadorok... -
tomazin
veterán
válasz
Flashcash #564 üzenetére
ott nem tanulunk ilyet...na de van programszervezés...
Rendszerterv
Első fázis: Kapa élezése,csiszolása ''Penge'' márkájú kovakővel
Második fázis: Nyél vizsgálata (szín,mintázat,stabilitás)
Harmadik fázis: Földbe belevágni a kapát 150Newton erővel
.
.
.
Százkilencvenhatodik fázis:Kapa visszahelyezése a fészerbe a lapátok mellé 20cm távolságra
Megfelel?
[Szerkesztve] -
Thyb
senior tag
válasz
Flashcash #558 üzenetére
Ez tény. Sőtt azt is előrebocsátom, hogy akár bizonyos szakok később ismételten téritésmentesek legyenek, de most egyenlőre szűrni kell és szigoritani, valamint az alacsonyabb lépzési szintek szinvonalát emelni, mert ez nem vezet jóra. LAssan odajutunk, hogy a mezőgazdaságban istállót tisztitókank is két diplomája kell, hogy legyen, egy erdész, hogy tudja milyen fából és hogyan készül a villanyél, és egy gépészmérnök, hogy tisztában legyen vele, hogy maga a villafej, milyen statisztikai erőknek van kitéve trágyázás közben.
-
tomazin
veterán
Engem nem érdekel,hogy hogyan dolgozik,de akkor legyen meg a következménye.Ha az ő felesége szül akkor kerüljön olyan szobába ahol vannak rajta kívül huszan,ha aki meg befizette akkor kerüljön oda ahol vannak 3man.
Nem helyes persze,de most tudod mondani az ilyeneknek,h ''heló nem kéne,mert én amit kell azt fizetem,és Te is tedd ezt'' ilyen nincs nem volt és félek nem is lesz.Csak akkor ha direkt szankcionálást nem tudnak alkalmazni akkor legyen a fent írt indirekt.És hidd el csodás házban lakó elkényeztetett asszony mit dobna,ha betennék a csövik mellé(jó tudom van olyan lehetőség(nálunk Egerben legalábbis),h ha fizetsz akkor még automata szemhéjfényesítő is van a szobádban,de biztos van erre okos megoldás(i hope). -
Az adósávok változása a tervek szerint:
2006:
1550000FT-ig 18%
1550000FT-felett 36%
2007:
1700000FT-ig 18%
1700000FT-felett 36%
magyarul ha éves szinten br. 1,7 millió felett keresel akkor 150000FT*20%=30000FT-al kevesebb adót fizetsz. Igaz a megszorítócsomag kb. ugyanennyit elvesz majd.
Jó lenne ha legalább ez valóban megvalósulna.
[Szerkesztve] -
tildy
nagyúr
Én nem vagyok optimista.Negy eve 90 ezer netto volt a fizum, most 120.... Realban kb egal..Egy tapodtat sem ment fentebb.
En mar voltam 6 honapig munkanelkuli, mert nem talaltam megfelelo allast, es meg a mostani se hawaii igazan, szal en azert meggondolom 10szer is, hogy mire veszek fel es hogy hitelt.
Arrol nem is beszelve, hogy lehetosegem szinte 0 a kitoresre, mert mar nem vagyok palyakezdo, viszont feltettek mar ilyen hulye kerdest is, hogy akkor meg miert vallaltam olyan munkat el, amiben nem lelem oromom.. MERT VALAMIT ENNi is kell. Hát ezért.
[Szerkesztve] -
Integra
titán
én azt gondolom hogy semmi sincsen a mai világban ingyen.
rendszerváltáskor pedig a magyar nép erre szavazott.
én nem jajolok, hanem keresem a megoldást a problémákra.
és sokszor a megoldás büdös és nem tetszik, de ettől még megoldás.
''Azzal meg,h nem fizeti be amit be kellene majd a nyugdíjnál veszi észre,h hoppá minbéren voltam egész életemben dőzsölés volt most meg kapom a minimálnyugdíjat(ha nem így van javítsatok ki)''
ez alapján azt hiszem hogy te is úgy gondolod hogy nem helyes aki minimálon dolgozik. és most nem a kényszer minimálosokra gondolok, hanem akik egyéni vállalkozók és csak minimált fizetnek maguk után be. tény és való, hogy ezek az emberek abból tudnak később megéln, ellenni egy hónapban amit félreraktak. mert a nyugdíjból tuti nem.
rengetegen ezt gondolják és így csinálják, meg számlát vesznek 10%ra és így tovább.
nem tudom sajnálni a rövidlátóságuk miatt őket, a gond csak az, hogy mikor eltelik pár évtized és előjönnek a gondjaik mert amikor lehetett volna lehetőségük spórolni, céltartalékot képezni, akkor nem tették meg... és akkor megint az államra hárul a feladat, hogy gondoskodjon róluk -
tomazin
veterán
Ebben biztos igazad van,de ezt a réteget nem látom.
De ha én keresek mondjuk 400k-t akkor már nem lenne tökmind1,h abból 5k-t havonta befizetek visszatérítésként a suliért.Mert max nem venne havonta 3ü whisky helyett csak 2 ü-et.Hülye példa,de sztem aki ennyit keres az havi 5k-t nem érezne meg. -
Ariadne
őstag
Ezek szerint én optimista vagyok... Pályakezdőként úgy vagyok vele, elvileg csak felfelé mehet a fizum.
De jogos, amit írtál, ez is szempont lehet, aztán súlyozza az ember, melyik a fontosabb, és ez alapján dönt. Engem a hosszú ideig tartó adósság miatti elkötelezettség jobban idegesít, mint annak a lehetősége, hogy nagyon alacsony fizetésem legyen egyszer. Utálok tartozni, pedig muszáj lesz.
[Szerkesztve] -
Thyb
senior tag
válasz
Flashcash #548 üzenetére
Kamatmentes hitel? Most te annyit akarsz visszafizetni amit érted kifizettek, vagy a valódi értéket? Mert akkor az összegnek követnie kellene a valuta árfolyamokat. Na és azért volt ott kezelési költség, vagyis azoknak a személyeknek a munkája akik mindezt a háttérben iktatták. Az egy dolog, hogy most ezek a dijja ugy vannak megállapitva hogy 20x árat fizetsz, de azértnem mehetne ez az egész kamatmentesen sem.
-
-
A hitel kamatmentes lenne. A hiteltörlesztést a bruttódból adómentesen végezhetnéd azaz nem a szüleid vagy a saját ideális esetben 40-50%-adót tartalmazó jövedelméből. Tehát nem lenne nagyságrendekkel nagyobb a visszafizetendő összeg abban az esetben ha alacsony keresetű állásban helyezkednél el, viszont ha jól keresnél akkor valóban jóval több jönne ki ilyen módon.
Továbbra sem értem miért kizárás, akár egy szegény családból érkezőnek is meglenne a lehetősége hogy bármilyen sulit elvégezzen, majd ha egy átlagos állásba kerül akkor fizetésének alacsony %-ával törlesztene X évig (kb. annyit vagy valamivel többet mint amit most előre elkérnek), ha pedig egy jólmenő állásba kerülne akkor arányosan nagyobb összeget.
[Szerkesztve] -
Integra
titán
először is nem tudom, hogy fizet e adót rendesen vagy sem
másodszor a jelen helyzetben aki most dolgozik a rendelőben azoknak már nagy valószínűséggel normális munkaszerződésük van, szóval nem hiszem hogy ez a veszély fenyeget
harmadszor van tb kártyám, fizetem keményen a dolgokat, úgyhogy el is várom hogy összefoltozzanak.
más kérdés hogy én absz pozitív befizető vagyok, (minden tb és biztosító álma) mert 8-10 éve nem voltam beteg, és úgy is élek hogy ne is legyek az. más kérdés ha örököltem valamit és az visz el, de igyekszem megelőzni. szóval nekem ráfizetéses a rendszer keményen
[Szerkesztve] -
tomazin
veterán
Hmmm...Te valszeg közel állhatsz a tűzhöz,h ennyire szajkózod,h fizessen a magyar...azt mé nem nézed,h mennyi elmegy zsebbe,amikor befizette?Vagy az el van számolva költségként?Akkor legyen az is amikor nem fizeti be az ember.
Azzal meg,h nem fizeti be amit be kellene majd a nyugdíjnál veszi észre,h hoppá minbéren voltam egész életemben dőzsölés volt most meg kapom a minimálnyugdíjat(ha nem így van javítsatok ki) -
tomazin
veterán
Nem természetesen nem ezt mondtam,de amikor bemész a rendelőbe,mert majd leszakad a lábad,akkor miközben gyógyít aszondod,h ''hejj koma jó lenne ha fizetnél Te is adót...''
Na ezt azért megnézném.Mert egészségesen könnyen beszél az ember,de azé csak jó,h ottvan,mikor kell -
Ariadne
őstag
válasz
Flashcash #532 üzenetére
A törlesztés akármenyi ideig tart is, akkor is az a lényege, hogy plusz meglehetősen nagy összeget ki kellene fizetni, amiből máskülönben pl. lakásra gyűjtene az ember, ami éveket jelenhet... Sosem értettem, miért akarnak az emberek lakáshitelt is a lehető legalacsonyabb törlesztőrészlettel, hogy aztán 25 évig hizlalják a bankot a plusz költségekkel, és nem látják, hogy így abszolútértékben jóval többet fizetnek vissza, mintha a számukra elérhető legmagasabb törlesztővel rövidebb idő alatt végzenének vele.
A probléma az, hogy egy réteget pusztán anyagi okoból gyakorlatilag kizárnak a felsőoktatásból, ezzel kezdtem, sőt az egész topik erről szól. Nem tudás vagy szorgalom alapján, hanem az anyagi lehetőségek miatt.
mod: Az előző hszeddel (#542) viszont egyetértek...
[Szerkesztve] -
Én ezt pontosan tudom, de ha külföldön megoldható az adók beszedése akkor nálunk is.
Lehet konzerválni a jelenlegi rendszert az egészségügyre is kaptam néhány mosolyjelet pedig szerintem rohadtul nem vicces hogy egy illegális munkás ugyanazt az egészségügyi ellátást lazán megkapja mint egy járulékfizető, vagy hogy ukrajnából idejárnak szülni a hülye magyarokhoz, miközben ha a lábadat töröd külföldön egy vagyont fizethetsz. Nálunk is működhetnének lassan már jobb rendszerek.
Egyébként pont az illegalitásról jut eszembe hogy tervezgetik az ingatlanadó kiterjesztését pont emiatt. Azaz akár 10-20millió FT feletti ingatlanok esetén éves adót akar néhány éven belül szedni az állam gyakorlatilag mindenkitől. Kiváncsi leszek mit fognak szólni majd az emberek amikor ezzel előjönnek majd.
[Szerkesztve] -
Integra
titán
válasz
Flashcash #540 üzenetére
hidd el egyik ember sem önszántából van minimálon bejelentve mert ők annyira szeretnék..
kell a munka? ez van, hát csináld. ilyen egyszerű ez.
és hogy ennek ellenére még áll a költségvetés azt jelenti, hogy óriási pénzeket síbolnak el a cégek és vállalkozók. ha ezeket betudnák fogni akkor semmi gond nem lenne ebben az országban. bár valszeg csinálnánk magunknak.. -
tildy
nagyúr
válasz
Flashcash #533 üzenetére
Ácsi kevered a szezont a fazonnal.
NEM MINIMALBERRE.
De jo reszuk alacsonyabb berre, mint amennyit tenylegesen keres.
A minimalber 62500 Ft.
Eleg bejelentened egy diplomast mondjuk 249 bruttora, meg 100at a zsebebe adnod, es kvazi mindketten joljarnak. Az egyik azert mert nem vonnak le tul sok adot tole, meg a masik is. PErsze bokautes lehet....
SzalaiG :nem tudom, de en ugy gondolom diplomasok eseten egy ilyen igencsak osztonzo ero lenne kulfoldi munkavallalasra
[Szerkesztve] -
A finneknél a multik miért nem így könyvelnek? Azért mert van egy normális adórendszerük? Ja bocs ezek szerint a magyar adórendszer így tökéletes ahogy van nem kell rajta változtatni és egy 3-4 év múlva induló rendszer ne is építsen egy modernebb adórendszerre. Induljunk ki abból hogy minden diplomás illegálisan minimálbérre bejeletve dolgozik.
-
''Ötezer forint is majdnem egy BKV bérlet... Másrészt az ilyen alacsony törlesztés azt jelentené, hogy kb. életem végéig fizetném a részleteket, abból pedig nem kérek.''
Nem olvastad el és még mindíg nem érted. Olvasd vissza a hozzászólásokat amit itt fent írsz nem valósulna meg mert a törlesztés max. időtartama maximálható vagy eltolható lenne. A most bevezetésre kerülő rendszer pedig magad írtad hogy nem elfogadható számodra, mi akkor a probléma? -
Integra
titán
válasz
Flashcash #526 üzenetére
aha. természetesen a brutto bérek pont úgy lesznek megoldva hogy minden faszán klappoljon.
láttál te már multi könyvelést? mindegyik ott próbál meg módosítani ahol tud.
ha a nagyok ezt csinálják akkor mit csinálnak a kicsik? még inkább ezt.
nézd meg a színlelt szerződések körül mekkora balhé lett. inkább nem dolgozik a szarházi orvos sem, mert hozzászokott a számlázáshoz meg hogy nem fizet be..
te melyik országban élsz amúgy?
nem finnországból írsz?
[Szerkesztve] -
tildy
nagyúr
válasz
Flashcash #528 üzenetére
Nagyon sok helyen bele tudjak kenyszeriteni az embert igy az illegalitasba. Vegulis be is van jelentve, nem is minimalberre, es meg azon felul is kap.
Ja es EU-n kivul is van vilag
tfh: en kimegyek norvegiaba. Vagy nemetbe. Es ott munkat vallalok. Na akkor hova adozom, oda vagy ide? Milyen adotorvenyek vonatkoznak ram? Ottaniak , vagy itthoniak?
--------------------------------------------------------------------------------------------
Jut eszembe, vannak itt masoddiplomasok ? Na kinek fizeti a masoddiplomajat az allam, es ki csinalja melo mellet?
[Szerkesztve] -
Ariadne
őstag
válasz
Flashcash #515 üzenetére
Nagyon is értem a lényeget. De az utólagfizetős rendszer attól még ugyanúgy fizetős, és a lakáshoz gyűjtésben minden ezer forint számít, a ''sok kicsi sokra megy'' régi és nagy igazság. Ötezer forint is majdnem egy BKV bérlet... Másrészt az ilyen alacsony törlesztés azt jelentené, hogy kb. életem végéig fizetném a részleteket, abból pedig nem kérek.
Te elvégezted volna az egyetemet/főiskolát ha szemeszterenként 100Xezret kellett volna fizetned vagy nem?
Ezt te nem érted, pedig többször is leírtam. Nem, nem tudtam volna elvégezni ebben a rendszerben sem, ha szemeszterenként 100x-et kellett volna fizetnem. Jobban belegondolva akkoriban kezdhették az államis-fizetős rendszert, mert már voltak fizetős évfolyamtársaim is. De azt is tudom, hogy eleve úgy tanultam, hogy tudtam, ez nekem nem választási lehetőség, csak az állami, ezért tanultam nagyon.
Azzal meg ne jöjjön nekem senki, hogy majd kapnak ösztöndíjat a legjobban tanulók, és ez megoldás lesz. Ugyanis a legerősebb képzéseken nehezebb jó átlagot elérni, másrészt elég egy családi probléma vagy más külső történés, és ugrott a megélhetés - erre nem lehet alapozni 5 év megélhetését. -
-A külföld európában már csak akkor működik ha ott is illegál módban dolgozik.
-A minimálbérre bejelentéssel nem tud kibújni alóla már leírtam előbb hogy miért, +jónéhány helyen nem mennek bele ilyen rendszerbe, magával is kicseszhet hosszútávon ha ilyen módon foglalkoztatják)
Kibújni persze minden alól kilehet de ez tömegesen illegálisan bejelentett diplomásokat jelent, ha az ország ezt nem tudja kezelni akkor gagyi a mgyar adórenszer. -
tildy
nagyúr
-
Nagyon nem a realitást látod.
Automatikusan levonásra kerül a törlesztés a bruttó bérből. Hol van itt hajkurászás ne idegelj már fel hülyeségekkel.
Mit látsz te diplomás emberek hadát akik a bruttó fizetésük 5%-áért illegalitásba vonulnak és minimálbérre jelentetik be magukat. Ez valóban nagyon távol áll a realitástól.
[Szerkesztve] -
tomazin
veterán
''persze természetesen ebben a topikban itt pont mindenki ha utólagosan fizethetne, még szép hogy befizetné.....''
lehet,h akkor megpróbálnék kibújni alóla,de másik esetben szinte esély se lenne,h befejezzem a sulit.
Könnyű verni az embernek a mellét,h az én adómból,DE az ő adója nem oda megy ahová azt elképzeli->ezért van az 1%,h örüljön az illető.Az én szüleim,akik valszeg már több adót fizettek be,mint ezen a topikon bárki huszonxév munka alatt,ő miért ne mondhatná,h vazze én befizetem akkor hadd tanuljon már az én gyerekem ingyé?
(Ez nem kimondottan neked szól,csak beleraktam) -
Ezt a témát már végigzongoráztuk. Ha az utólagfizetős tandíj alól kibújik azt megfelelő szabályozások mellett egy módon teheti, illegálisan dolgozik. Ha a magyar diplomások nagy része illegálisan dolgozat az országban 4-5 év múlva akkor az ne az én kritikám legyen hanem az országé.
A szigorú adótörvények magyarországon is bevezethetők, ha erre nem jönnek rá néhány éven belül akkor az országnak régen rossz működő felsőoktatással vagy anélkül.
Egyébként ha mint diplomás felvesz téged mondjuk az Ericsson vagy a Flextronics vagy orvosként dolgozol egy kórházban hogy adod elő magad?
Bocs de nekem a tandíjamat törlesztenem kell a bruttó fizum alapján, megoldható hogy nem jelentetek be?
A másik pedig hogy az államnak fel kell nőnie a feladathoz, a minimálbérre bejelnetett munkavállalókat is előbb utóbb hátrány kell hogy érje ha meg akarják fogni az adóbevételeket. (más kategóriájú egészségügyi ellátás, nyugdíj stb.)
[Szerkesztve] -
Integra
titán
válasz
Flashcash #516 üzenetére
érdekes hogy egy odalról absz negatívan fested le a helyzetet, hogy az állam így meg úgy, másik oldalról viszont még csak fel sem merül a gondolat a fejedben, hogy utófinanszírozás alul a jelentős többség kifog bújni valahogy... lehetnél legalább ennyire kritikus szerintem a diákokkal szemben is
persze természetesen ebben a topikban itt pont mindenki ha utólagosan fizethetne, még szép hogy befizetné.....
[Szerkesztve] -
Thyb
senior tag
válasz
#16741888 #514 üzenetére
Sajna az életben még sokszor bele fogsz ilyesmibe futni, és tudom hogy milyen sz@r ize van az ilyesminek, de majd akkor amikor a munkatársak odajönnek hozzád, hogy ''Jó vagy vazze!'' ''Te tényleg értesz hozzá, másokkal ellentétben akik a hátsójukat sem tudják rendesen kitörölni!'' stb, akkor majd rájössz, hogy bár a srác lehet, hogy jobb pénzt kap és jobb amelója, de te többet érsz mint szakmailag mint emberileg, s ez sokszor ad majd erőt, ahoz ha valaha mégis pofára esel akkor fel tudj állni magadtól, és ujra kezd.
Hidd el az a tudat, hogy neked nem kellett sem polgármester sem anyuci apuci keze többet ér az életben, mint az, hogy most betesznek valahová, ahol a másik 250 senki mellett te leszel a 251-ik. -
tomazin
veterán
Szerencsére nem vagyunk szegény család,de:
Ha bevezetnék,h félévente kelljen tandíjat fizetni akkor anyámék 2 gyereknek ezt ha zsíroskenyér lenne zsíroskenyérrel sem tudnák megoldani,emellé még koli meg kaja meg tudja a nyavaja mi.Az hogy dolgozzak: ebben a félévben tanítottam egy középsuliban heti 8 órát,ami nem sok,de emellett észrevehetően romlott a teljesítményem.So ez az út nagyon sokunknak azt jelentené,h ugrott,h valaha is sikerül parasztgyerek lévén feltörekednie(mert ugyi diplomával csak könnyebb).
Ha utólag kell befizetni akkor meg fizetem ezt mondjuk havi 5k,akkor sokan fizetik a diákhitelt havi 5k és még emellé valami pecót is szeretnék az havi nagyonsokezer meg még nincs egy nyamvadt ágy se a lakás/házban..és azt veszem észre,h nem ettem és elment a fizum.
Nem kell mindent egyszerre akarni,de 40 évésen talán már lesz házam berendezve most már jöhet a gyerek is,és akkor már nem tudok gyereket csinálni,mert belerokkantam a munkába,az idegbe,h meglegyenek az életfeltételei?
Mod: De ha választani kell akkor fizetem később diplomával,mint ne legyen diplomám...
[Szerkesztve] -
''a jelenlegi kormány már több mint a dupláját fizeti az felsőoktatásba mint azt a fidesz valaha is tette'' Ez ezután is így lesz egy darabig ehhez az összeghez képest a hallgatók által befizetett tandíj elenyésző nem old meg semmit.
''ezeket a kifizetéseket nem csökkentették és ehhez jön még hozzá a tandíj is.
ezek tények.'' Ez igaz jelenleg viszont csökkenteni fogják a tandíj arányában, naivitás azt gondolni hogy az intézmény a tandíjból befolyt összeget szabadon használhatja majd fel, mert az állam csökkenteni fogja a támogatásait a tandíjak arányában.
Az állam hamarosan azt fogja mondani rossz helyzetben van az ország ezért X intézmény az eddigi költségvetése 90%-át fogja megkapni, spóroljon a munkaerőn/fenntartáson stb. és örüljön hogy felhasználhatja szabadon a befolyó tandíjakat.
[Szerkesztve] -
Nem nem érted a lényeget. Ha az utólagfizetős rendszerben mentél volna akkor a diplomád megszerzéséig semmit nem fizettél volna. Most hogy dolgozol feltételezem a hozászólásodból hogy bruttó250 alatti kategóriában meg mondjuk havonta a fizud mondjuk 5%-át kellene befizetned.
Konkrétan 200000FT bruttó fizetést feltételezve 124250FT a nettód ha fizeted az utólagos tandíjat 190000FT-ra csökken a bruttód és a nettód pedig 119200FT-ra csökken. A fenti különbség miatt nem lesz lakásod? Ne viccelj más okai vannak nem a tandíj.
Ezt a rendszert pedig ne az ingyenes rendszerrel hasonlítsd össze ahhoz képest nyílván rosszabb hanem a jelenlegivel. Te elvégezted volna az egyetemet/főiskolát ha szemeszterenként 100Xezret kellett volna fizetned vagy nem? Az utólagfizetős rendszerben ingyen ugyanúgy elvégezted volna a sulit ahogyan tetted és a fent leírt összeggel kellene támogatnod utólag a sulit. Persze remélhetőleg nem fogsz 10 évig így keresni és ahelyzeted változni fog, de kár erre a rendszerre ráfogni bármit. -
törölt tag
Ez így van, én gürizek hogy legyen valami állásom, mellette nyomom a sulit, több kevesebb sikerrel, de mellette melózok egy multinál, így legalább a szakmai gyakorlatom növekszik és ha végre egyszer lesz diplomám, 2év IT pályán szerzett gyakorlattal kezdhetek munkát keresni, vagy maradok itt.
Ezzel szemben ott van haverom, 5ösre diplomázott a Közgázon, életébe egy rágóra nem kereste meg a pénzt, frankón, mert anyuka apuka kitömte a zsebét, nem is akar dolgozni, vagyis csak mutterja akarja, összehozta a polgármesterünkkel, aki mellesleg országgyűlési képviselő. Tegnap kapta a srác a telefont, hogy jó lenne ha beszélnének mert találtak neki melót. No comment. -
Nem naív hidd el. A jelenlegi rendszer egy nulla, pont az a naív gondolat ha valaki azt hiszi hogy szemeszterenként 100akárhányezerFT megold bármit.
Összesen annyi fog történni hogy állambáncsi hosszútávon kb. a tandíjból befolyó bevételek arányában csökkenteni fogja az intézmények támogatását, és betartja az igéretét miszerint a tandíjból befolyó összeget szabadon* felhasználhatja az intézmény (*a saját fenntartására ha nem akar csődbemenni).
-Tehát a jelenlegi rendszer valóban naiv és gagyi, a másik rendszer hosszútávon de a jóval nagyobb bevétel lehetőségét adta volna, egyenlő esélyek mellett.
-A jelenlegi tandíj nem finanszíroz meg semmit ez pedig tény. -
tildy
nagyúr
Én már búcsút mondtam neki. Mind a lakásnak (az olyan hitelek miatt, amik vannak), és jó darabig a gyereknek is.
120 ezer forintbol egyikre sem futja.És ilyenkor szokott fokukac beszolni, hogy ja mert minden penzem autora koltom (ami nem igaz). De ha mar ennyire kilatastalana helyzet, legalabb valami kis oromom legyen
Ja és nézd meg mire vetten fel a diakok jo resze a diakhitelt!
[Szerkesztve] -
Integra
titán
válasz
luciferc #474 üzenetére
''imádom ezt a mentalitást. nekem szar volt, miért ne legyen másnak is az?''
hát ez jó nagy butaság...
vedd már észre hogy kalandor mit írt
nem is értem hogy a szavait hogy tudtad erre a gondolat menetre lefordítani, félelmetes..
''Valószínűleg neked is jobb lett volna, ha ''csak'' tanulnod kell, ami egyébként a hallgató munkája. Akár tetszik akár nem, a hallgató dolgozik (elvileg, sajnos ez ma nem mindig igaz), így a tanulás melletti munka, az másodállás. Ez a másodállás pedig jó eséllyel a tanulás rovására megy egy normális követelményű rendszerben, aminek egyenes következménye a rossz eredmény.''
inkább egy erős közepes tanuló már életszaggal és gyakorlattal, mint egy eminens tanuló nulla önállósággal. bocs, de a szép elméletek egy dolog, az élet meg egy másik. -
Ariadne
őstag
válasz
Flashcash #492 üzenetére
De, kiszorulna! Te is leírtad, hogy 1-2 milliót kellene utólag visszafizetni vagy időközben súlyos százezreket. Ilyen feltételekkel én biztosan kiszorultam volna - ha fizetni kellett volna akár előre (szülők nem tudták volna, diákmunkából nem jön össze), akár utólag (nuku lakás)... Míg aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy a szülei fedezni tudják mindezt, gond nélkül végezheti akár a büfészakokat is akármennyiért.
1-2 millió utólagos visszafizetése pont azt jelentené, hogy évekkel később tudnék lakásra (lakáshitelre...) összegyűjteni, így szépen búcsút mondhatnék például a gyerekszülésnek. És még egyszer mondom, neves diplomával jó állásom van, de akkor is pályakezdő vagyok, és így is nehéz lesz fedelet szereznem a fejem fölé. Ha még ezt pár millió visszafizetésével súlyosbítanák, az józan fejjel gondolkodva elérhetetlenné tenné a felsőoktatást. És nem hiszem, hogy én vagyok (voltam) egyedül ilyen helyzetben...
[Szerkesztve] -
tomazin
veterán
''Nem értem, hogy miért nem veszik felére a felvehető tanulók számát egy szigorúbb felvételi rendszerrel és kész. Nincsenek lébecolók, nincsen tandíj.''
Nem tudom nézted-e a mostani emeltszintű dolgokat.Öcsém majd annyit tanult rá,mint én a legnehezebb vizsgámra(3 hét napi sok óra).Ennél nehezebbet?A 18 éves tag nem szokta meg,h egyetemi erőbedobással kell tanulni.Továbbá,ha valaki szerencsés tételt kap,jó kérdéseket attól még lehet hüle.. -
bocX
tag
...tudom hogy nehéz eldönteni, magam is keresem még igazából mit akarok. elkezdtem informatikust képzést, mérnöktanárival kiegészítve - rájöttem a tanárira nincs szükségem, most az építészmérnöki is érdekel, de az info még nincs befejezve. nehéz, tudom hogy nehéz a döntés! de talpra kell állni, azt sem akarom hogy a szüleim tartsanak el évekig, mert hát hogy is mondjam, a fősuli nappali képzés mellett elég nehéz dolgozni járni. mondjuk ösztöndíjamból én megvagyok egy hónapban, de azért naaaa.....
mind1, lehet ezt pont nem ide kelett volna irni, de amit te irsz hogy ''mindenbe bele kell kóstolni'', hát azért ez sem egészen igy működik -
Rive
veterán
utólagos finanszírozás ... sajnos naív gondolat, hogy itthon ez a forma életképes lett volna.
Ilyenkor szokás azt mondani, hogy akkor egy olyan réteg számára kell kísérleti jelleggel bevezetni, amellyel kapcsolatban a kudarc se jelent nagy veszteséget, ugyanakkor a siker meg nagy nyereséget hoz.
Pl. a jelenlegi (SZVSZ túl szűkre rétegre szabott, differenciálatlan) szociális alapú tandíjmentességet lehetne picit turbózni ezzel.
Ui.: ja,büfészak. Ki vállalja akkor a döntést, hogy a GDF informatikus (remélem nem keverem valamelyik másikkal a híredt informatikusok képezdéjét) most büfészak vagy sem?
[Szerkesztve] -
tomazin
veterán
válasz
luciferc #494 üzenetére
Ezzel én is így vagyok,h a büfészakok rosszak.DE:melyik szak büfészak?Honnan tudja Kiss Pista döntéshozó,h hány darab idegenforgalmi szakmenedzser kell(mert ugye kell egynehány olyan is)?
Az iskola azt mondja majd,h sok,mert ugye az péz.A diák meg nem fogja tudni nemtriviális büfészaknál,h jó lesz-e az neki,ha olyan diplomája lesz 5 év múlva.
''buta kölyköknek 2-est osztogatni''
Hát nálunk is van ilyen tárgy,de eddigi 3 éves pályafutásom alapján 1 kezemen meg tudnám zsámolni mennyi ilyen volt.Nálunk nem nagyon cicóznak ilyenekkel elvágnak,s ha ezzel kirúgnak akkor ez van sajnáljuk. -
Thyb
senior tag
Szerintem gondolkodhatunk a finn módszerben, hisz jó lenne, ha majd mi is odajutnánk idővel, ugyanakkor nem hiszem, hogy a finn egyetemek olyan tömegben inditanának egyiptológus stb szakokat mint azt a magyar egyetemek teszik. Szép az a szándék, hogy már pedig mi akkor is mutassuk meg, de azért próbáljunk meg olyan irányba mozdulni, ami az országnak is használ. Az a gond, hogy ezek a szakmák a későbbiekben sem tudnak efektiv termelékenységet végezni, s a cégeknél is csak a pénznyelő automaták funkcióját látják el. Bár sokaknak ott a családi vállalkozás a háttérben, ahol majd kapnak valamilyen munkát, de a gond, hogy igy a vállalkozások szinvonala romlik, ha a munkák irányitását nem egy ahoz értő valaki fogja elvégezni, vagyis ezek a dolgok a késsőbbiekben ismét csak visszaütnek. Japánban a kormány azt is szabályozza többek között, hogy kit vesz fel egy cég. Be vannak a munkanélküliek rangsorolva nyugdij előttiek, családfentartók, aktiv gyakorlattal rendelkező egyedülálló, pályakezdő, és mindezek mellett azt is vizsgálják, hogy az előző munkahelyéről miért jött el, valamint közös megeggyezés, kirugás vagy létszámleépités volt-e az indok. JA és kötelesek a cégek az adott munkára olyat felvenni akinek megvan a végzettsége. Még akkor is ha többe kerül.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus Vivobook 15 X1504ZA-BQ1420 2 hónapos GARIS!
- PlayStation 5 (PS5) Digital Edition 825 GB játékkonzol, DualSense töltőállomással, ajándék táska
- Apple iPhone 15 (újszerű, független , 128 GB, 6 GB RAM, Kék)
- Samsung 55" QE55QN700CTXXH 8K UHD Smart Neo QLED Mini LED TV
- Asus VivoBook S15 S513 OLED (S513EA-L12917) Fekete - Garancia 2026.06.22.
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- Update 06.18. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- Vidd haza a jövő RAM-ját már ma!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest