- Xiaomi 15 Ultra akku probléma?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomazin
veterán
Nem tudom hova jártál,de próbáld ki a ptm-et az Elte-n...jó móka hidd el...egy embert ismerek aki még nem bukott meg egyszer sem,de már neki is volt UV-ja...
Az ösztöndíj változó,de a számolási mód is változik..van ahol 0.0-t is el lehet érni.Nálunk 3.5től adnak pénzet,de hidd el nem kell olyan rengeteget kiadniuk.. -
tomika
aktív tag
Akkor évente. 5 ezret még kiizzadok. De ugye ez lehet több is...
De nem ez a lényeg, hanem az, hogy a felsőoktatásba nem pénzt kellene pumpálni, hanem átszervezni az egészet. Értelmetlen, hogy ontják magukból az egyetemek a rengeteg diplomás embert, és sok olyan van, akiknek nem sokat ér a diplomája.
Kevesebb embert kellene felvenni, így több pénz lenne a bejutókra, és a lediplomázottak könynebben találnának munkát. -
tomika
aktív tag
Ha a beígért 150 000 Ft-tal számolok szemeszterenként, akkor az havi 30 rugó. Mivel én budapesti vagyok, de a PTE-re járok, nekem nagyon sok pénzbe kerül ez az egész. És semmilyen szoctámot nem kapok... A havi 30 ezret csak úgy tudnám kifizetni, ha elmennék az egyetem mellett dolgozni, és akkor még esélytelenebb lenne bejutni a legjobb 15%-ba... A diákhitel meg...
-
emitter
őstag
Az a baj csak, hogy itt nem havi 3-5k-ról van szó, hanem félévre 160k, ami havi30-40k..
Egyébként már amiatt teljesen átlátszó a dolog, hogy a választások előtt 1-2 hónappal még hevesen tiltakoztak a tandíj bevezetése ellen, most meg..
És akkor még van képük azt mondani, hogy a befolyt összeget az egyetemek megreformálására és az ösztöndíjak növelésére fordítják.. kíváncsi vagyok, mennyit látnak majd ebből a tandjíból az egyetemek.. nevetséges, mindenki tudja, hogy itt a játék a megszorítások miatt a mielőbbi és minél nagyobb mérétkű bevételre megy -
Az adósávok változása a tervek szerint:
2006:
1550000FT-ig 18%
1550000FT-felett 36%
2007:
1700000FT-ig 18%
1700000FT-felett 36%
magyarul ha éves szinten br. 1,7 millió felett keresel akkor 150000FT*20%=30000FT-al kevesebb adót fizetsz. Igaz a megszorítócsomag kb. ugyanennyit elvesz majd.
Jó lenne ha legalább ez valóban megvalósulna.
[Szerkesztve] -
tomazin
veterán
Ebben biztos igazad van,de ezt a réteget nem látom.
De ha én keresek mondjuk 400k-t akkor már nem lenne tökmind1,h abból 5k-t havonta befizetek visszatérítésként a suliért.Mert max nem venne havonta 3ü whisky helyett csak 2 ü-et.Hülye példa,de sztem aki ennyit keres az havi 5k-t nem érezne meg. -
Ariadne
őstag
Ezek szerint én optimista vagyok... Pályakezdőként úgy vagyok vele, elvileg csak felfelé mehet a fizum.
De jogos, amit írtál, ez is szempont lehet, aztán súlyozza az ember, melyik a fontosabb, és ez alapján dönt. Engem a hosszú ideig tartó adósság miatti elkötelezettség jobban idegesít, mint annak a lehetősége, hogy nagyon alacsony fizetésem legyen egyszer. Utálok tartozni, pedig muszáj lesz.
[Szerkesztve] -
-A külföld európában már csak akkor működik ha ott is illegál módban dolgozik.
-A minimálbérre bejelentéssel nem tud kibújni alóla már leírtam előbb hogy miért, +jónéhány helyen nem mennek bele ilyen rendszerbe, magával is kicseszhet hosszútávon ha ilyen módon foglalkoztatják)
Kibújni persze minden alól kilehet de ez tömegesen illegálisan bejelentett diplomásokat jelent, ha az ország ezt nem tudja kezelni akkor gagyi a mgyar adórenszer. -
orbano
félisten
(Hozzatennem meg valakinek az albis felvetesehez, hogy videki, rossz anyagi korulmenyek kozt elo tanulo nagyon nagy esellyel kap koleszt)
Szép álomvilágban élszEz az egész kolis/szoctámos rendszer is el van baltázva úgy, ahogy van. Hol reális az, hogy egy gazdag család sok gyerekkel több támogatást igényel, mint ahol mondjuk csak egy gyerek van, de a szülők őt is alig bírják eltartani/iskoláztatni?
Ezt az új tandíjas dolgot is csak üdvözölni tudom. Bár gyökeresen nem változtatja meg a felsőoktatást, de legalább a költségvetést nem fogja annyira terhelni. Az igazi megoldás persze valóban a létszámok csökkentése lenne, de gondolom az állam bácsi még mindig a tömeges, gagyi felsőoktatás híve, a sulik pedig még mindig a fejkvótákra utaznak... amíg ez így marad, a gimnáziumi szintű felsőoktatás is megmarad sajnos -
Ez az ország problémája is, ameddig nem sikerül megoldani a szigorú adóellenőrzési rendszert addig más területeken is rengeteget veszít az állam. Bár pont az informatika, oktatás, mérnöki állások ahol talán nem annyira jellemző az illegális foglalkoztatás.
Mi garantálja jelenleg hogy az összes mérnök és diplomás nem minimálbérre lesz bejelentve és kézbe kapja a többi fizetését? Semmi.
Mindenesetre külföldön már tudják azt amit itt még nem, hogy amennyiben nem tudod beszedni az adókat vesztettél. Magyarországon az állami építkezéseken is illegális munkások vannak és jóképet vágnak hozzá, ahelyett hogy börtön és milliós birságok fenyegetnék az illegális foglalkoztatókat.
-Persze ez ellen is be lehet építeni védő mechanizmusokat, pl. egy minimum összeget amit mindenképpen meg kell térítened x év alatt ha be vagy jelentve, vagy az jövedelemsávok->havonta visszafizetendő összeg változtatásával is lehet erre reagálni.
[Szerkesztve] -
A költségtérítés összege változhat a következő években és változni is fog tehát nem biztos hogy 7-800000FT vs. 4 millióról lesz szó ez csak a kezdeti állapot.
Más értelmes szabályozó elemeket is be lehet építeni a rendszerbe:
-csak akkor fizetsz ha sikerül elhelyezkedned
-pl. meghatározzák hogy maximum hány évig kell törlesztened
-pl. meghatározzák hogy különböző fizetési sávoknál mekkora összeggel kell törlesztened, ha az informatikus szakmáddal egy bruttó 250000FT-os állást sikerül csak összeszedned nyílván soha nem fogod visszafizetni a 4 millát.
Ilyen feltételek mellett egy rossz anyagi körülmények között élő simán bevállalja majd az államilag támogatott változatot.
De valóban nem akarok belemenni most a konkrét összegekbe. Finomhangolni kell ezt a rendszert, amire minden lehetőség meg lett volna mert az első végzősök 3-4 év múla kerültek volna ki, ezen idő alatt akár a diákok beleszólásával meg lehetett volna határozni a konkrét pontosított öszegeket minden egyes szakmára.
[Szerkesztve] -
Rive
veterán
Az 'államilag hitelezett' verzió inkább az állam által nyújtott kamatmentes hitelről és annak törlesztési módjáról szólt, nem annyira a konkrét összegekről. Az, hogy a meglebegtetett 4.2 vagy a mostani 'új' rendszer szerinti díj adná a hitel összegét, igazából részletkérdés.
-
Pedig ez is pont a realitásról szól. Senki nem mondta hogy ezek az összegek fixek és vitathatatlanok, ha minden ilyen részleten leragadsz soha sem fogsz semmilyen rendszert elfogani. Vagy szerinted egy orvos is ugyanannyit törlesszen vissza mint egy jóval kevesebbet kereső szakma képviselője utánna pedig menjen el angliába dolgozni és röhögje ki a magyar államot. Sőt a magyar állam pénzén képezzünk angol nyelven 30% felárral angol nyelven orvosokat majd ők is röhögjenek rajtunk és a szakmai képzés befejezésével vidáman távozhatnak a szemeszterenkénti 100akárhányezerFT-os tandíjukkal.
A 4,2 millát valószínűleg nem anyagköltségen számolták, nem abból ered hogy mennyibe kerül a képzéshez szükséges számítógép. Az árat a szakmai képzés ára pl. mennyibe kerül egy jó tanár, a szakma keresettsége, az intézmény fenntartási költségei az elérhető fizetések alapján szabják meg. [link]
De ez a rendszer nem a Tesco én csak 700000FT-ot akarok fizetni mert azt zsebből kiperkálom + a szomszéd kertje miért zöldebb ő miért annyit fizet szemléletről szól.
Ha egy jól fizető álláshoz jut valaki az informatikus orvos vagy bármilyen más szakmával igenis fizesse meg a képzése árát.
[Szerkesztve] -
FehérHolló
veterán
Kedves édesapám most ezzel szórakozik, hogy gyámügyön keresztül szivasson minket. Elvileg két éve munkanélküli. 3 diplomával. Feketén dolgozik valami IT cégnél... Ha jól tudom, akkor másfél évig jár segély. Legalábbis nála valami hasonló volt a helyzet. Most velem akar szülőtartást fizettetni, satöbbi. Tehát egy kicsit otthon vagyok ebben a témában (de csak egy kicsit). Ettől függetlenül lehet, hogy baromság ez a része, de 30 órája nem aludtam semmit, 13 órája melózok és a váltásom nem akar jönni.
Lehet, hogy már csak kényszerből jár az agyam mindenféle hülyeségen, miközben megpróbálom elmondani, amit még a hozzászólás elején szándékoztam.
Az előző hozzászólásom lényege viszont nem a munkanélküliek segélyezésének hiányosságaiban, vagy hibáinak részletezésében rejlik. De ezt te is jól tudod.
Szerk:
#444: Apám elvileg 28k-t kapott, de azt 18 hónapig.
[Szerkesztve] -
Sárpac
nagyúr
-
rebel56
tag
Writeonly?
Nem arról van szó, hogy benn fog-e tudni maradni, hanem hogy kell-e majd tandíjat fizetnie. Ha magad hozol fel példának, akkor gondolom a csúszásoddal nem voltál benne a felső 15%-ban, tandíjköteles lettél volna. Vagyis ha dolgozol hogy ki tudd fizetni a szállás+kaja+stb mellett a tandíjat is, kevesebb időd marad tanulni, így fizetheted tovább mert esélyed nincs ÁF-ra kerülni. Nem?
-
luciferc
őstag
igen, csakhogy a 15%, ahogy most van a hírekben nagyon kevés, jóval magasabb százalék kellene, és mellé komoly ösztöndíj rendszer ezen tandíjmentesek nagy részének.
mellesleg ezt a dolgozz tanulás mellett dolgot én nem nagyon csípem. az első diploma alatt adassék meg a lehetőség, hogy valaki csak tanuljon. ezt kombinálva a 15-20 évvel ezelőtti vizsgaszigorral lehetne emelni a szintet. ugyanis azt is látni kell, hogy jól hangzik ez a dolgozz mellette dolog, de ha igazán komolyak lennének a vizsgák, akkor sokkal húzósabb lenne. -
luciferc
őstag
így van, főleg az egyetemekre gondolok. nagyon nagy gondok lesznek szerintem, de ne legyen igazam.
alapvetően jó elképzelés a BSc-MSc, de nem így, ahogy mi csináljuk. így szimplán tragédia. ettől függetlenül a BSc ''alá'' még kellene egy szint. szóval ez a tandíj dolog is olyan, mint a többi intézkedés: a bevételt növelik, de a kiadások csökkentését és racionalizálását (merrt nem feltétlenül csökkenteni kell) valós reformok révén nem hajlandók elkezdeni. -
adalbert1
veterán
Ez a megtanulom-elfelejtem dolog tényleg elég furcsa, főleg ha úgy nézzük, hogy bizonyos szituációkban előjöhetnek rég elfelejtett dolgok, csak elő kell csalogatni őket vhogy.
Pl.: régebben lakótársamnak voltak itt ismerősei Angliából, és egy kevés ital után azt vettem észre, hogy olyan angol szavak is eszembe jutnak, amiket már évek óta nem használok. -
bobsys
veterán
Ez talán azért van, mert nem használod.
kzoleeka-val pedig egyt kell értsek. Ahova én járok 0a gyakorlat. Illetve van, de semmilyen önálló gondolkodásra nem sarkall hanem csak beseggeled amit mindanak és megpróbálsz vhogy átmenni, mert tanítani nem tudnak. Elmélet szintén megspékelve, hogy az infos tárgyaknál nbizony nemegyszer fordul elő, hogy régi/elavult technológiákat tanítanak meg. Aki elvégzi a fősulit SEMMIT nem fog tudni kezdeni egy munkahelyen sem még sima desktop supportosként sem.
Munkakereséseim során azt tapasztaltam, hogy a diplománál sokkal többet ér egy állásnál a kizárólag szakmai speciális tanfolyamok. Ha nincs diploma de van pár ilyen papírod a kutya nem fogja kérdezni, hogy mi a helyzet a diplomával (főleg ha épp csinálod) -
tildy
nagyúr
Legalábbis előző félévben így volt, msot már ugyanazt fizettem , mint a többiek. Előző félévben voltak elfogadott tárgyaim, ezért volt kevesebb... Na ennek is utána kell kérdeznem, mert egyszer azt mondják , hogy alapdíj + kreditenként 3000, máskor meg fix díj ?
Mindegy, megnézem.
concret_hp: akkro miért kellett utolsó éveit (2-t) fizetnie annak, aki más iskolából (egyetemről ) eljött, és ott 2 évet töltött? Mert az alapján , ahgoyan leírtad, elvileg nem lehetne...
[Szerkesztve] -
Drizzt
nagyúr
Kreditrendszerben is van olyan, hogy fizetned kell egy bizonyos teljesítmény alatt. Nálunk 15 kredit/félévet ha nem éred el az aktuális félévben, akkor asszem a felvett, de nem teljesített kreditenként kell ~3000 forintot fizetni, de a pontos értékkel nem vagyok tisztában. Az is lehet, hogy csak 1000/kredit, eddig sikerült mindig elkerülni szerencsére.
-
lorcsi
veterán
Annyi félév volt államilag finanszírozott, amennyi idő alatt elvégezhető a suli.
pontosan ezért írtam, tudomásom szerint a DE-n 6 éves képzések vannak/voltak
Nem hiszem hogy olyan sokan szeretik húzni halaszatni a suli befejezését...eléggé sz.r egyfolytában tanulni cirka 18 évet ált isk+középsuli+ 6éves egyetemet alapulvéve
Természetesen aki húzza halassza annak jogos a fizetés, ahogy mondod
[Szerkesztve] -
biga
őstag
A legnagyobb gond egyébként éppen ez a diákhitellel. Ha számolsz mondjuk 8 félévet, és vegyél fel ez alatt 25e Ft-ot havonta, akkor a végén ugyebár 1M Ft tőketartozással számolhatsz (+10% kamat). Ha te ezt ugyebár a fizetésed 6%-val fizeted (iiletve ugye az első 2 évben a mindenkori minimálbér 6%-val), akkor tényleg 4-6e Ft körül fizetsz havonta. Pusztán egy gyorsz számolás: fizetsz 6e-t első évben, tehát fisszafizetsz 6*12e-t=72e. De annak az 1M Ft-nak az éves 10%-a 100e Ft. Ergo a helyett, hogy csökkentetted volna a tartozást, csak nő folyamatosan a tartozásod. (Ezt hívják ugyebár adósságcsapdának). És én 6e Ft-al számoltam, mikor mindenki csak valami 37xx Ft körülre van kötelezve az első 2 évben. Kijelenthetjük, hogy hacsak nem fizetsz eleve jóval magasabb összeget vissza havonta, vagy nem keresel nagyon jól, hogy a kötelező 6% jó magas legyen (esetleg egy összegben visszafizeted), hogy az életben nem fogod visszafizetni azt az 1M-Ft-ot (+kamatok).
-
Kobe
veterán
diákhitelre igen, de általában a frissdiplomás jótulajdonsága hogy szeret előrébb jutni a ranglétrán, kicsivel több fizetést kap miután véglegesítik a melóhelyen, idővel jobb melót talál, és máris ottvan hogy meghaladja a minimálbért, ne adjisten bejut abba a kategóriába ami a minimálbér 3,33 szorosát jelenti, manapság nem nehéz ilyen fizut szerezni, onnantól kezdve a fizetésed 10% át fizetheted be diákhitelre, másik 10et ha nem többet meg a tandíjra, és akkor azt veszed észre hogy nem elég hogy levonogatnak tőled kurvasokmindnet a fizudból és örülsz ha a felét kézhezkapod, még azt is alaposan megcsapolják majd, ha tényleg bevezetik
[Szerkesztve] -
adalbert1
veterán
Lehet, hogy félreérted amit írtam, nem síránkozásnak szántam...
Másrészt ha valami miatt nem úgy jönnek össze a dolgok, hogy időben végezzek, és a rendszer úgy van megcsinálva, hogy van lehetőségem pótolni a tárgyakat, akkor miért ne használjam ki?
Másrészt nekem úgy tünt, hogy mások sírnak itt, hogy őket csak fizetősre vették fel, és hogy az államisok elveszik előlük a helyet, így nem tudnak átkerülni... Erre írtam neki, hogy sorry, miért nem próbálta meg egy évvel később?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell laptop eladó i5 11. gen, 8GB RAM, 512GB SSD, újszerű állapotban!
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel 4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest