Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Ariadne

őstag

válasz tildy #550 üzenetére

Ezek szerint én optimista vagyok... Pályakezdőként úgy vagyok vele, elvileg csak felfelé mehet a fizum. :DDD De jogos, amit írtál, ez is szempont lehet, aztán súlyozza az ember, melyik a fontosabb, és ez alapján dönt. Engem a hosszú ideig tartó adósság miatti elkötelezettség jobban idegesít, mint annak a lehetősége, hogy nagyon alacsony fizetésem legyen egyszer. Utálok tartozni, pedig muszáj lesz. :)

[Szerkesztve]

• Ariadne

őstag

válasz Flashcash #532 üzenetére

A törlesztés akármenyi ideig tart is, akkor is az a lényege, hogy plusz meglehetősen nagy összeget ki kellene fizetni, amiből máskülönben pl. lakásra gyűjtene az ember, ami éveket jelenhet... Sosem értettem, miért akarnak az emberek lakáshitelt is a lehető legalacsonyabb törlesztőrészlettel, hogy aztán 25 évig hizlalják a bankot a plusz költségekkel, és nem látják, hogy így abszolútértékben jóval többet fizetnek vissza, mintha a számukra elérhető legmagasabb törlesztővel rövidebb idő alatt végzenének vele.

A probléma az, hogy egy réteget pusztán anyagi okoból gyakorlatilag kizárnak a felsőoktatásból, ezzel kezdtem, sőt az egész topik erről szól. Nem tudás vagy szorgalom alapján, hanem az anyagi lehetőségek miatt.

mod: Az előző hszeddel (#542) viszont egyetértek... :)

[Szerkesztve]

• Ariadne

őstag

válasz Flashcash #515 üzenetére

Nagyon is értem a lényeget. De az utólagfizetős rendszer attól még ugyanúgy fizetős, és a lakáshoz gyűjtésben minden ezer forint számít, a ''sok kicsi sokra megy'' régi és nagy igazság. Ötezer forint is majdnem egy BKV bérlet... Másrészt az ilyen alacsony törlesztés azt jelentené, hogy kb. életem végéig fizetném a részleteket, abból pedig nem kérek.

Te elvégezted volna az egyetemet/főiskolát ha szemeszterenként 100Xezret kellett volna fizetned vagy nem?

Ezt te nem érted, pedig többször is leírtam. Nem, nem tudtam volna elvégezni ebben a rendszerben sem, ha szemeszterenként 100x-et kellett volna fizetnem. Jobban belegondolva akkoriban kezdhették az államis-fizetős rendszert, mert már voltak fizetős évfolyamtársaim is. De azt is tudom, hogy eleve úgy tanultam, hogy tudtam, ez nekem nem választási lehetőség, csak az állami, ezért tanultam nagyon.

Azzal meg ne jöjjön nekem senki, hogy majd kapnak ösztöndíjat a legjobban tanulók, és ez megoldás lesz. Ugyanis a legerősebb képzéseken nehezebb jó átlagot elérni, másrészt elég egy családi probléma vagy más külső történés, és ugrott a megélhetés - erre nem lehet alapozni 5 év megélhetését.

• Ariadne

őstag

válasz Flashcash #492 üzenetére

De, kiszorulna! Te is leírtad, hogy 1-2 milliót kellene utólag visszafizetni vagy időközben súlyos százezreket. Ilyen feltételekkel én biztosan kiszorultam volna - ha fizetni kellett volna akár előre (szülők nem tudták volna, diákmunkából nem jön össze), akár utólag (nuku lakás)... Míg aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy a szülei fedezni tudják mindezt, gond nélkül végezheti akár a büfészakokat is akármennyiért.

1-2 millió utólagos visszafizetése pont azt jelentené, hogy évekkel később tudnék lakásra (lakáshitelre...) összegyűjteni, így szépen búcsút mondhatnék például a gyerekszülésnek. És még egyszer mondom, neves diplomával jó állásom van, de akkor is pályakezdő vagyok, és így is nehéz lesz fedelet szereznem a fejem fölé. Ha még ezt pár millió visszafizetésével súlyosbítanák, az józan fejjel gondolkodva elérhetetlenné tenné a felsőoktatást. És nem hiszem, hogy én vagyok (voltam) egyedül ilyen helyzetben...

[Szerkesztve]

• Ariadne

őstag

válasz luciferc #466 üzenetére

Ezt csak megerősíteni tudom saját tapasztalataim alapján. A szakomon belül legkeményebbnek tartott egyetemre jártam, és az első években voltak csak olyan emberkék, akik rendszeresen dolgozni próbáltak a nappalis képzés mellett. Aztán valahogy mind abbahagyták, esetleg átmentek levelezőre, mert ezek mellett a vizsgák mellett egyszerűen nem lehetett rendszeresen dolgozni. Alkalmi diákmunkákra persze lehetett menni nyáron meg hétvégenként, bár vidéken pocsékul fizetik ezeket, valamennyi bevételt az is jelent. De rendszeres munkát hétközben, az esélytelen volt...

• Ariadne

őstag

válasz Flashcash #465 üzenetére

Viszont lenne egy olyan réteg, aki emiatt kiszorulna a felsőoktatásból...

Abban sem vagyok biztos, hogy automatikusan megszűnnének ezek a szakok, mivel az ingyenes szakok elvégzése tkp eddig sem volt ingyenes. Lakni, enni, öltözködni addig is kell, és ez azért nem kevésbe kerül. Én pl. tudtam, hogy nem engedhetném meg magamnak azt, hogy büfészakot végezzek, amivel nem tudok elhelyezkedni, mert akkor egyszerűen éhen fogok halni... Akiknek nem jelentett gondot anyagilag eddig több értelmetlen szakot elvégezni, annak ezután sem lesz gond még kifizetni azt a százast félévente. :U

Thyb: Tkp ugyanannak az éremnek a két oldalát írtuk le, azt hiszem. :)

[Szerkesztve]

• Ariadne

őstag

Tildyvel maximálisan egyetértek abban, hogy egyszerűen be kellene zárni egy csomó frissen nyílt egyetemet, főiskolát, megszüntetni büfészakokat, ez lenne az igazi megoldás. De hát ugye a felsőoktatás autonómiája miatt ez nem olyan egyszerű.

A tandíjat én ilyen formában nagyon ellenzem, egyszerűen azért, mert ha mondjuk félévente 100.000 Ft-ot ki kellett volna fizetnem az egyetemen, akkor most valszeg nem lennék diplomás és nem csinálhatnám azt, amit szeretek. Ja, felvételi mentességgel jutottam be a szakomon létező egyik legrégebbi egyetemre államilag finanszírozottként (akkor még nem volt ''fizetős''), 60 ponttal, kitűnő érettségivel, egy közép és egy felsőfokú nyelvvizsgával... Koleszba sosem vettek fel, mert éppen fölötte voltunk mindig a határnak, diákmunkákat végeztem, hogy a szüleimnek kevesebb terhet jelentsek (250-300 Ft-os órabérben...), de ekkora plusz összeg végképp ellehetetlenített volna. Pedig elvégeztem, nem kitűnő eredménnyel ugyan, de jóval, és néhány hónapon belül állást is találtam, jót. De ha most diákhitelt kellene visszafizetnem, plusz mellette még tandíjat törlesztenem, akkor meg arra nem lenne esélyem, hogy lakásom legyen valaha. Így sem lesz egyszerű, de legalább látok fényt az alagút végén.

Szóval általánosságban lehet nagyon jó ötlet ilyen meg olyan tandíjakat bevezetni, de ez csak azt jelentené, hogy akinek van elég pénze, az továbbra is járhat 10 évig egyetemre, elvégezhet három büfészakot kényelmesen, a kevésbé tehetősek viszont ezzel lehetetlen helyzetbe kerülnek ... :(

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés