- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Heteken belül ár/érték bajnokot avat a Poco
- VoLTE/VoWiFi
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
lajafix
addikt
logikátlan, a tandíj hogy lenne képes kizárni a hülyéket? mert a szegényebb okosabbat ki tudja zárni, azt láttam anno én is, de lükepistikét az aranyláncával nem bírta kiszórni.
Az hogy a felsőoktatás ontja ki a szerinted 'hülyéket' nem a tandíj léte/ nem léte miatt van, hanem annak egyenes következménye hogy az állam nem él szabályozó jogával és hagyja a fejpénzen keresztül, hogy az intézetek tömegtermelést csináljanak, mert a fennmaradásukat az szolgálja. -
degu
senior tag
Hat ha jol emlekezem Te kezdtel el sertegetni!Mert nem tetszett a velemenyem.
Erdekesen eled meg a valosagot...
Ha en innen repulok,aki probal kulturaltan,a kivant keretek kozott vitazni,es Te /a PH ! kedvence/,aki savazza azt,aki neki nem tetszik...akkor nem is baj.
Nem az a problema,hogy nem erted az ironiat /nem mindenki szuletik humorerzekkel/ hanem az a baj,hogy felreerted a *partallasomat* mert felre akarod erteni!
Kialakult egy szubjektiv kep benned a vitapartneredrol, es ezt annyira valosagosnak erzed,
hogy ebben a kokemeny tenyek sem tudnak megingatni!
Csak hogy ne ugy valjunk el,hogy halalodik azt hiszed veresszaju komcsiellenes vagyok...
kozlom,hogy erosen baloldali a beallitottsagom,es a komcsik /minden hibajuk,es tevedesuk ellenere/kozelebb allnak hozzam,mint a jelenlegi konkvisztadorok... -
tomazin
veterán
Engem nem érdekel,hogy hogyan dolgozik,de akkor legyen meg a következménye.Ha az ő felesége szül akkor kerüljön olyan szobába ahol vannak rajta kívül huszan,ha aki meg befizette akkor kerüljön oda ahol vannak 3man.
Nem helyes persze,de most tudod mondani az ilyeneknek,h ''heló nem kéne,mert én amit kell azt fizetem,és Te is tedd ezt'' ilyen nincs nem volt és félek nem is lesz.Csak akkor ha direkt szankcionálást nem tudnak alkalmazni akkor legyen a fent írt indirekt.És hidd el csodás házban lakó elkényeztetett asszony mit dobna,ha betennék a csövik mellé(jó tudom van olyan lehetőség(nálunk Egerben legalábbis),h ha fizetsz akkor még automata szemhéjfényesítő is van a szobádban,de biztos van erre okos megoldás(i hope). -
tomazin
veterán
Hmmm...Te valszeg közel állhatsz a tűzhöz,h ennyire szajkózod,h fizessen a magyar...azt mé nem nézed,h mennyi elmegy zsebbe,amikor befizette?Vagy az el van számolva költségként?Akkor legyen az is amikor nem fizeti be az ember.
Azzal meg,h nem fizeti be amit be kellene majd a nyugdíjnál veszi észre,h hoppá minbéren voltam egész életemben dőzsölés volt most meg kapom a minimálnyugdíjat(ha nem így van javítsatok ki) -
tomazin
veterán
Nem természetesen nem ezt mondtam,de amikor bemész a rendelőbe,mert majd leszakad a lábad,akkor miközben gyógyít aszondod,h ''hejj koma jó lenne ha fizetnél Te is adót...''
Na ezt azért megnézném.Mert egészségesen könnyen beszél az ember,de azé csak jó,h ottvan,mikor kell -
Én ezt pontosan tudom, de ha külföldön megoldható az adók beszedése akkor nálunk is.
Lehet konzerválni a jelenlegi rendszert az egészségügyre is kaptam néhány mosolyjelet pedig szerintem rohadtul nem vicces hogy egy illegális munkás ugyanazt az egészségügyi ellátást lazán megkapja mint egy járulékfizető, vagy hogy ukrajnából idejárnak szülni a hülye magyarokhoz, miközben ha a lábadat töröd külföldön egy vagyont fizethetsz. Nálunk is működhetnének lassan már jobb rendszerek.
Egyébként pont az illegalitásról jut eszembe hogy tervezgetik az ingatlanadó kiterjesztését pont emiatt. Azaz akár 10-20millió FT feletti ingatlanok esetén éves adót akar néhány éven belül szedni az állam gyakorlatilag mindenkitől. Kiváncsi leszek mit fognak szólni majd az emberek amikor ezzel előjönnek majd.
[Szerkesztve] -
A finneknél a multik miért nem így könyvelnek? Azért mert van egy normális adórendszerük? Ja bocs ezek szerint a magyar adórendszer így tökéletes ahogy van nem kell rajta változtatni és egy 3-4 év múlva induló rendszer ne is építsen egy modernebb adórendszerre. Induljunk ki abból hogy minden diplomás illegálisan minimálbérre bejeletve dolgozik.
-
Nagyon nem a realitást látod.
Automatikusan levonásra kerül a törlesztés a bruttó bérből. Hol van itt hajkurászás ne idegelj már fel hülyeségekkel.
Mit látsz te diplomás emberek hadát akik a bruttó fizetésük 5%-áért illegalitásba vonulnak és minimálbérre jelentetik be magukat. Ez valóban nagyon távol áll a realitástól.
[Szerkesztve] -
tomazin
veterán
''persze természetesen ebben a topikban itt pont mindenki ha utólagosan fizethetne, még szép hogy befizetné.....''
lehet,h akkor megpróbálnék kibújni alóla,de másik esetben szinte esély se lenne,h befejezzem a sulit.
Könnyű verni az embernek a mellét,h az én adómból,DE az ő adója nem oda megy ahová azt elképzeli->ezért van az 1%,h örüljön az illető.Az én szüleim,akik valszeg már több adót fizettek be,mint ezen a topikon bárki huszonxév munka alatt,ő miért ne mondhatná,h vazze én befizetem akkor hadd tanuljon már az én gyerekem ingyé?
(Ez nem kimondottan neked szól,csak beleraktam) -
Ezt a témát már végigzongoráztuk. Ha az utólagfizetős tandíj alól kibújik azt megfelelő szabályozások mellett egy módon teheti, illegálisan dolgozik. Ha a magyar diplomások nagy része illegálisan dolgozat az országban 4-5 év múlva akkor az ne az én kritikám legyen hanem az országé.
A szigorú adótörvények magyarországon is bevezethetők, ha erre nem jönnek rá néhány éven belül akkor az országnak régen rossz működő felsőoktatással vagy anélkül.
Egyébként ha mint diplomás felvesz téged mondjuk az Ericsson vagy a Flextronics vagy orvosként dolgozol egy kórházban hogy adod elő magad?
Bocs de nekem a tandíjamat törlesztenem kell a bruttó fizum alapján, megoldható hogy nem jelentetek be?
A másik pedig hogy az államnak fel kell nőnie a feladathoz, a minimálbérre bejelnetett munkavállalókat is előbb utóbb hátrány kell hogy érje ha meg akarják fogni az adóbevételeket. (más kategóriájú egészségügyi ellátás, nyugdíj stb.)
[Szerkesztve] -
''a jelenlegi kormány már több mint a dupláját fizeti az felsőoktatásba mint azt a fidesz valaha is tette'' Ez ezután is így lesz egy darabig ehhez az összeghez képest a hallgatók által befizetett tandíj elenyésző nem old meg semmit.
''ezeket a kifizetéseket nem csökkentették és ehhez jön még hozzá a tandíj is.
ezek tények.'' Ez igaz jelenleg viszont csökkenteni fogják a tandíj arányában, naivitás azt gondolni hogy az intézmény a tandíjból befolyt összeget szabadon használhatja majd fel, mert az állam csökkenteni fogja a támogatásait a tandíjak arányában.
Az állam hamarosan azt fogja mondani rossz helyzetben van az ország ezért X intézmény az eddigi költségvetése 90%-át fogja megkapni, spóroljon a munkaerőn/fenntartáson stb. és örüljön hogy felhasználhatja szabadon a befolyó tandíjakat.
[Szerkesztve] -
törölt tag
Ez így van, én gürizek hogy legyen valami állásom, mellette nyomom a sulit, több kevesebb sikerrel, de mellette melózok egy multinál, így legalább a szakmai gyakorlatom növekszik és ha végre egyszer lesz diplomám, 2év IT pályán szerzett gyakorlattal kezdhetek munkát keresni, vagy maradok itt.
Ezzel szemben ott van haverom, 5ösre diplomázott a Közgázon, életébe egy rágóra nem kereste meg a pénzt, frankón, mert anyuka apuka kitömte a zsebét, nem is akar dolgozni, vagyis csak mutterja akarja, összehozta a polgármesterünkkel, aki mellesleg országgyűlési képviselő. Tegnap kapta a srác a telefont, hogy jó lenne ha beszélnének mert találtak neki melót. No comment. -
Nem naív hidd el. A jelenlegi rendszer egy nulla, pont az a naív gondolat ha valaki azt hiszi hogy szemeszterenként 100akárhányezerFT megold bármit.
Összesen annyi fog történni hogy állambáncsi hosszútávon kb. a tandíjból befolyó bevételek arányában csökkenteni fogja az intézmények támogatását, és betartja az igéretét miszerint a tandíjból befolyó összeget szabadon* felhasználhatja az intézmény (*a saját fenntartására ha nem akar csődbemenni).
-Tehát a jelenlegi rendszer valóban naiv és gagyi, a másik rendszer hosszútávon de a jóval nagyobb bevétel lehetőségét adta volna, egyenlő esélyek mellett.
-A jelenlegi tandíj nem finanszíroz meg semmit ez pedig tény. -
Rive
veterán
utólagos finanszírozás ... sajnos naív gondolat, hogy itthon ez a forma életképes lett volna.
Ilyenkor szokás azt mondani, hogy akkor egy olyan réteg számára kell kísérleti jelleggel bevezetni, amellyel kapcsolatban a kudarc se jelent nagy veszteséget, ugyanakkor a siker meg nagy nyereséget hoz.
Pl. a jelenlegi (SZVSZ túl szűkre rétegre szabott, differenciálatlan) szociális alapú tandíjmentességet lehetne picit turbózni ezzel.
Ui.: ja,büfészak. Ki vállalja akkor a döntést, hogy a GDF informatikus (remélem nem keverem valamelyik másikkal a híredt informatikusok képezdéjét) most büfészak vagy sem?
[Szerkesztve] -
Thyb
senior tag
Szerintem gondolkodhatunk a finn módszerben, hisz jó lenne, ha majd mi is odajutnánk idővel, ugyanakkor nem hiszem, hogy a finn egyetemek olyan tömegben inditanának egyiptológus stb szakokat mint azt a magyar egyetemek teszik. Szép az a szándék, hogy már pedig mi akkor is mutassuk meg, de azért próbáljunk meg olyan irányba mozdulni, ami az országnak is használ. Az a gond, hogy ezek a szakmák a későbbiekben sem tudnak efektiv termelékenységet végezni, s a cégeknél is csak a pénznyelő automaták funkcióját látják el. Bár sokaknak ott a családi vállalkozás a háttérben, ahol majd kapnak valamilyen munkát, de a gond, hogy igy a vállalkozások szinvonala romlik, ha a munkák irányitását nem egy ahoz értő valaki fogja elvégezni, vagyis ezek a dolgok a késsőbbiekben ismét csak visszaütnek. Japánban a kormány azt is szabályozza többek között, hogy kit vesz fel egy cég. Be vannak a munkanélküliek rangsorolva nyugdij előttiek, családfentartók, aktiv gyakorlattal rendelkező egyedülálló, pályakezdő, és mindezek mellett azt is vizsgálják, hogy az előző munkahelyéről miért jött el, valamint közös megeggyezés, kirugás vagy létszámleépités volt-e az indok. JA és kötelesek a cégek az adott munkára olyat felvenni akinek megvan a végzettsége. Még akkor is ha többe kerül.
-
degu
senior tag
Mar megint a torkodon akadt a gyulolet? Kopod ki!
Nekem ne *magadfajtazz* itt! Es Te ki vagy? Masfajta,jobb fajta,felsobbrendubb?
/Az itelethozatal a birosagon tortenik,es nem a PH-n!/
Menj el egy szakrendelesre,ahol kikurkasszak, beloled ezt a fobiat...
A Te adodbol pedig nem tanul senki,mert azt risztelik a haverok...
En pedig plane nem tanulok a Te adodbol,mert en mar megtanultam mindazt,amit kellett!
Mar hallottam sokfajta kategorizalasrol,es minositesrol,hogy homo,pedo,klepto,...de Te bevezettel egy uj kategoriat! A *magadfajta*,mintegy alsobbrendu...aki maskent gondolkodik mint Te
Irhatnal errol egy sikerkonyvet!
Hogyan emeljuk piedesztalra magunkat pusztan a szajunkkal! -
luciferc
őstag
kényelmes vagy? lazítani akarsz?
2006-ban ez egy luxus amit nem engedhetsz meg magadnak.
Mint olvashattad, már van diplomám, meg állásom is. És én a másik oldalról is látom a helyzetet (oktató). Tehát a tanulás melletti munka azért nagyon elhibázott szerintem, mert ez csak a mostani vizsgák nehézségi szintje mellett reális. Ha igazán komolyak lennének a vizsgák (ami nem érdeke az intézményeknek és az oktatóknak a jelenlegi pénzügyi rendszerben), akkor bizony munka melletti tanulással csak bukdácsolni lehetne. Az a baj, hogy az emberek (értem alattuk most elsősorban a pár éve végzetteket) azt látják és hallják, hogy egyre csökken az oktatás minősége, lustábbak a hallgatók, mégis kapnak diplomát (ami ráadásul az ő diplomájuk értékét csökkenti), meg még nem is fizetnek és jó részük nem is dolgozik mellette. És ez csöszögteti a csőrüket. talán még joggal is. csakhogy erre véleményem szerint nem az a megoldás, hogy akkor dolgozzál tanulás mellett, hanem az, hogy emeljük vissza a minőséget. Hidd el, hogy sok helyen (nívós intézményekben is) a gyenge 3-ast kapó hallgató normális követelményrendszer mellett megkapná a jogot, hogy visszajöhet vizsgázni, a most 2-est kapó meg vissza sem jöhetne.
én azzal értek egyet, hogy az iskolában tanulni kell, mégpedig minél jobban, ehhez kell az államnak megteremteni a feltételeket. Persze ehhez szükség lenne az felsőoktatás hallgatói látszámának drasztikus csökkentésére és helyette felsőfokú képzéseket csinálni (1-2 éves képzések). persze ebből nem lesz rögvest pénz, meg nem is elég demagóg ahhoz, hogy az emberek többségének ''igazságérzetét'' (inkább ''dögöljön meg a szomszéd tehene'' érzetét) simogassa. -
c4-eXp
aktív tag
''hidd el tízezer számra tehető évente azoknak a száma akik azért mennek el főiskolára, mert nem tudják mit akarnak, mit szeretnének dolgozni, de szar melót nem akarnak csinálni, ezért ha tehetik eltengetnek még 4 évet, hogy aztán csak lesz valahogy...''
Igen, ez egy valós probléma, amit nagyon meg kéne oldani. Viszont talán nem úgy, hogy azzal jól megszopatják azokat, akik tanulni mennek az egyetemre, viszont nincsenek a legjobbak között. Mert azért valljuk be, az hogy valaki nem lébecol, nem egyenlő azzal, hogy bekerül a 15%-ba. A gazdag családból származó gyerek meg ugynúgy tenghet lenghet, mivel az ő szüleinek nem lesz egy nagy tétel a tandíj. Viszont aki csóró, annak jó szar dolga lesz, ha nem lesz a legjobbak között. Ekkor ugye marad az a lehetősége, hogy elmegy dolgozni, ami valszeg a tanulás rovására fog menni. Nehogy már az egyetemen alapfeltétel legyen a munka. Iskolába tanulni megy az ember, arra kéne összpontosítania az erejét. Tehát azt gondolom, hogy tényleg tenni kéne a lébecolók ellen, viszont ez nem a megfelelő módszer. Szerintem az sokkal jobb volt, ahogyan apám idejében történt. Nem volt ilyen kreditrendszer faxság, ha valaki nem tanult rendesen, akkor fogták, és kivágták. Ahogy apámat is egy év után, mert ahogy felvették, végigbulizta az első évet, aztán csodálkozott, hogy sok mindenből megbukott. És ezután mit csinált? Újra felvételizett, tanult rendesen, és elvégezte a sulit. De lehet, hogy 2006-ban tényleg luxus nem dolgozni az egyetem mellett. Magyarországon... A vicc, hogy Finnországban még a külföldieknek is ingyenes az egyetem. És gyakorlatilag ez egyik legjobb oktatási színvonal ott van Európában. És nagyon nagy részben ennek az oktatásnak köszönhetik a jólétüket.
''valamiért a társadalom lenézi azokat az embereket akik a két kezükkel dolgoznak, ami számomra érthetetlen miért.''
Hát ez számomra is érthetetlen. Ha jól tudom, az szdsz-nek volt köszönhető a diplomás minimálbér bevezetése, ami kb arra volt jó, hogy tovább erősítse ezt a ''diploma nélkül senki vagy'' hangulatot.
[Szerkesztve] -
Tithian
őstag
Jogos érv, ha az embernek komolyan szüksége van rá, azt kell tenni, amit lehet.
De ebből (havi szinten a minimálbér töredékéből) önfenntartó nem lesz, komoly pénzösszeget nem fog látni, tehát csak szükséghelyzetben, kisegíteni jó. Szakmai gyakorlatot pedig nem fog belőle szerezni, pláne, ha elméleti szakember lesz (mondjuk történész, vagy közgazdász).
Ha pedig többet akar valaki, heti 5x8 órás beosztású munka mellett is lehet egyetemre járni, csak a tanulmányi eredmény is olyan lesz, jó esetben egy diák az egyetemen is eltölt 4-5x8 órát.
Az egyetem által szervezett szakmai gyakorlatokat pedig nem szokás fietni (errefelé), tehát azokat ettől elválasztom.
[Szerkesztve] -
rebel56
tag
Integra: ebből a kuli melóból (plakátragasztás, árufeltöltés) fogja megszerezni szakmai gyakorlatát, amit két hsz-szel előbb írtál?
tildy: ha ebből levonod a tandíjat, elég a pénz az egész éves megélhetésre? Amúgy évközben 8 órás melóval hogy lehet összeegyeztetni az előadásokat, gyakorlatokat? Ha meg azokra nem jár be az ember, akkor hogyan fog kiemelkedő eredményeket elérni?
szerk: és azért, mert neked nem segített senki, örülsz, hogy mások még rosszabbul járnak?Amúgy pont az olyanokról van szó, mint Te voltál, akiknek akkor is dolgozni kell, hogy tanulhassanak, ha maga a képzés államilag van finanszírozva.
[Szerkesztve] -
-
BosXx
aktív tag
figyelmesen elolvastam amit írtál, és mégfigyelmesebben reagáltam is rá, de ezekután neked annyira tellett, hogy szar duma.
ezek után mit vártál, nem fogom leírni ugyanazt, próbálj meg a saját ksi világodból kiszakadni, és elképzelni hogy másképp is élnek emberek, jól s nem mindenki naplopó aki nem úgy él mint te.
[Szerkesztve] -
BosXx
aktív tag
aha, valószínűleg Magyarországon lehet jobban karriert csinálni, nem egy többszáz éves gazdasági-pénzügyi hagyományokkal rendelkező angolszász típusú válalkozóbarát országban...
LOL.
a legtöbb vállakozó, étteremtulajdonos Londonban mind külföldi, pakik, indiaiak, lengyelek, oroszok stb. És bizony ha ott vlami bejön, akkor szintekkel jobban tusz keresni, érvényesülni, mint Mo.-n.
A diplomás munkanélküli meg a proligyerek itthon itt is elmehet szar melót csinálni, de miért tenné ha 2órával arrébb 5* jobban megfizetik, nyelvet tanulhat, és nem azon múlik a felemelkedése, hogy a szülei kit ismernek a KISZből.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 14" ACER SWIFT 5 (970 gramm!)Érintős 14,1"FullHD IPS,8.gen.core i5,Vil.bill,16GBRAM,512GB SSD
- Xiaomi Redmi Note 11 64Gb Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Apple iPhone 14 128Gb Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Acer 15,6",core i3,IntelHD+GT 940MX VGA,8-16GB RAM,SSD,szép állapot,W11
- Apple iPad Air 4 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- Csere-Beszámítás! Olcsó Gamer laptop! MSI Cyborg 15 . I5 12450H / RTX 4050/ 16GB DDR5
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest