- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
concret_hp
addikt
a bsc képzéssel együtt vezették be tudtommal:
10 félév alatt: képzési idő + 2 félév
10 v felette: képzési idő + 3 félév az ingyenes és ha 5 helyen jársz akkor az összeadódik.
pár éve ugye az volt h az első diploma. most ha felvesznek valahova, mondjuk 8 félévre, akkor kapsz 10 félév finanszírozást, ha 5 félév után otthagyod, akkor maradt 5 és ha azt az 5öt lejártad máshol akkor lehet szépen fizetni. -
concret_hp
addikt
???
ember ki mondta hogy 50 éves koráig legyen ingyen? (halkan jegyzem meg, hogy 13 félévnél többet sehogy nem tudsz ingyen felőoktatásba járni, akárhány helyen is csinálod)
szerintem azt mondtam h meg kell hogy legyen a lehetősége mindenkinek, hogy képzettségének megfelelő iskolát végezzen és nem azt hogy meg kell hogy legyne a lehetősége, hogy egész életében ingyenélő legyen
a kormánnyal meg sztem ez sehogy enm függ össze (mellesleg kb. tavaj v tavajelőtt hozták ezt a 13 féléves küszöböt, addig ugyanis lehetett volna csinálni amit leírtál...)
#275: hol írtam én olyat, hogy legyen 6 diploma ingyenesértelemszerűen, egy darabra gondoltam, mint amennyi ingyenes is
[Szerkesztve] -
concret_hp
addikt
válasz
Vilmoskorte #281 üzenetére
egész pontosan olyan 1100/kredit. bár ez mondjuk akkor tud komolyabb összeg lenni, ha felvesz az ember 40-50 kreditet és nem csinál meg semmit.
(költségtérítésesen a kreditfelvétel 7500-8000/kredit közt van valahol, az már kicsi tkomolyabb...) -
concret_hp
addikt
válasz
Apollo17hu #250 üzenetére
Sajnos jogban nem vagyok járatos, de a következtetésed, h ''ingyenesen hozzáférhetőnek kell lennie'' sztem - a tankötelesség megszűnte után tekintve - hibás.
tehát állambácsi megmondja hogy na gyerekek, 16-17-18 éves korig ingyé' van és akármilyen jó vagy, utána meg fizess?
gyakorlatilag arra lenne jó, hogy a jó képességű, de szerényebb anyagi körülmények közt felnövőknek nem lenne esélye a kitörésre -
concret_hp
addikt
''minden magyar állampolgár fizesse vissza a taníttatásra fordított összeget'' ---> ???
meg a gyógyíttatására, meg minden másegyébre fordított összeget is forintra számoljanak ki minden egyes embernek ugye? aztán ha kevesebbet keresel, mint amennyibe kerülsz az államnak, hát akkor sajnos ráb***tál
kivitelezés: minden embernek szépen nyílván lesz tartva, hogy hány tanórát volt pofája bent lenni iskolában, mennyi fizetést kapott a tanár azért az óráért / osztálylétszám + természetesen inflációnyi kamatot rá
ha valaki nem tudná a tanuláshoz való jog alkotmányos jog, ergó ingyenesen hozzáférhetőnek kell lennie. többek közt azért fizetünk adót, hogy a gyerekek ingyenesen járhassanak iskolába, mindenkinek meglegyen a lehetősége arra, hogy képességeinek megfelelő végzettséget szerezzen (ingyen), ha ez az orvosi diplomát jelenti, akkor azt.
meg hozzunk külföldről munkaerőt, mert akkot nem kéne fizetni a munkaerő képzését?? hát LOL.
[Szerkesztve] -
concret_hp
addikt
válasz
Apollo17hu #236 üzenetére
hozzánk is jönnek amúgy külföldről orvosok
(arabokkal (pontos nemzetet nem tudok), jugoszlávokkal és erdélyi magyarokkal is találkoztam már)
''Viszont az állam pénzén tanul orvosnak, amit saját oldaláról nem viszonoz, ebből a szempontból lenne igazságos a taníttatási költségek visszafizetése''
szóval az orvos fizessen azért, amiért 5-6 kitudja hány évet végigküzd az orvosi egyetemen, hogy utána betegeken segíthessen?ha elmegy külföldre, akkor ok, hogy adózzon Mo-ra is valamennyit, de ha itt praktizál akkor miért?
-
concret_hp
addikt
egyrészt sztem senki nem hülyészte le a közgazdászokat, meg a jogászokat, másrészt a legtöbb ''komoly'' (nem a lent felsoroltakhoz hasonló szintű) diplomával rendelkező friss diplomás munkanélküli jogi a 2. legtöbb közgazdász végzettségű.
Gyk.: a bölcsész a történész, egyiptológus, néprajzkutató, amerikanisztikus és egyéb hasonló nélkülözhetetlen foglalkozásokat jelenti.
másrészt meg nem tudom tudsz-e róla, hogy az informatika-it-telekommunikáció a világ leggyorsabban fejlődő iparága, évi 25-30%os növekedéssel (és már csak a turizmus nagyobb ''parág'' ennél, de az se sokáig...) -
concret_hp
addikt
??? mikor mondtam én ilyesmit
nem, nem akarok politikus lenni
szvsz a fodrászokat, cukrászokat, stb. egyrészt nem állambácsi fizeti, másrészt meg nem azt mondtam hogy milyen qrvasokat keresnek a pedagógusok, csak azt, hogy azt, hogy volt némi kompenzáció (emlékeim szerint 50%, melynek következtében azért olyan nagyon nem siralmas a helyzet). A pedagógudokhoz meg az egyel ezelőtti hsz-ben leírtakkal egyetértek.
előző hsz-eim lényege, ha nem lenne világos:
1, nem mindig az állami szektort kell nézni, mert ez jópár területen egy dolog, és egyes területekre jellemző, hogy csak a töredékük dolgozik az állami szektorban (és valszeg őt sem a bértábla alapján fizetik)
2, az alapvető probléma nem az hogy ingyen van a felsőoktatás, hanem az hogy ezáltal rengetegen 3-4-5 (vagy mégtöbb) évre kivonják magukat a munkaerőpiacról, úgy hogy olyasmit tanulnak amire nincs semmi szükség, ezáltal, egyrészt nemhogy nem fizetnek adót a keresetük után, másrészt az állam finanszírozza őket.
[Szerkesztve] -
concret_hp
addikt
arra reagáltam, hogy írtad, hogy egy mérnöki fizu is 120K az állami szektorban
ahol mellesleg szvsz aránylag kevés mérnököt alkalmaznak, az össz államigazgatáshoz és az össz mérnöklétszámhoz képest is. és egyáltalán nem a pedagógusokról beszéltem, mert annak pl. nincs ''piaca'' a versenyszférában
a pedagógusoknak meg úgyemlékszem nemrég emelték másfélszeresére a fizetésüket, meg az egézségügyben is volt némi korrekció emlékeim szerint és nyílván aki pedagógus az nem azért megy pedagógusnak, mert ott milyen sokat lehet keresni.
[Szerkesztve] -
concret_hp
addikt
figy nézzetek meg vmi adatot arról, hogy milyen szakra hányan járnak. egyből rájöttök h nem azzal van baj, ha egy frissdiplomás orvos elmegy külföldre. persze ez sem jó. de ki fog alkalmazni évi 2-3 ezer frissdiplomás művelődésszervezőt? meg úgy szumma 20-30 ezer ehhez hasonló kvalitású emberkét? Senki
-
concret_hp
addikt
és mondjuk egy háziorvos mennyit keres? 3-4szer ennyit? kórházban mondjuk tényleg nincs sok fizu
, meg lehet hogy az orvos nem volt a legjobb példa, bár mondjuk nagyon sokan örülnének ebben az országban ha nemhogy pályakezdőként, hanem 15-20 év munka után keresnének bruttó 120K-t.
-
concret_hp
addikt
ilyen nyomonkövetés Mo-n is van a BME-n. [link]
és a felvi.hu-n minth amúltkor láttam volna intézményi sorrendet az egyes szakokra lebontva. mondjuk volt 1-2 érdekes adat, de azért felállított egy hozzávetőleges szempontot.
más kérdés h a büfészakok közt mi értelme van sorrendet felállítani? mitől jobb egy művelődésszervező, mint a másik, ha egyikre sincs szükség -
concret_hp
addikt
mondjuk egy orvosi vagy mérnöki diplomával azért valszeg többet fogsz keresni, mint egy sima érettségivel. persze tudom van aki 8 általános mnélkül is jól keres, de azért valljuk be nem az a jellemző. aki meg művelődésszervezőnke meg nemtomminek megy az meg ne lepődjön meg ha nem fizetik meg a semmmire nem jó diplomáját
#122 a GDF-esek kíméljenek egyáltalán nem urban legendén sem hittem el egy darabig. amikoris egyszer kezembe akadt egy hvg és elkezdtem nézegetni a hírdetéseket. egyetlen számban találtam 3 olyat h ''gdf-esek kíméljenek'' / ''felsőfokú szakirányú végzettség (kivéve gdf)''. Csak asszem valamikor hoztak 1 olyan törvényt hogy ezt így ne lehessen kiírni (mármint h ne diszkriminálhassanak a tanulmányaid miatt), de attól ugyanúgy nincs értéke a gdf diplomának jópár helyen...
[Szerkesztve] -
concret_hp
addikt
szvsz nem olyan hülyeség ez az adó, elvégre ha valaki 3-5 évig a felsőoktatásban tanult ingyen és ezáltal magasabb jövedelemhez jut, akkor azt a havi 3%ot ki lehet bírni.
viszont ezzel nem oldódnak meg a felsőoktatás problémái:
nem lesz kevesebb a büfészakokra járók száma, nem lesz túlképzés egy csomó területen. mert a felsőoktatásnak ez alapvető problémája: egy halom olyan embert képeznek amire egyszerűen semmilyen igény nincs. és persze ha már ''végigsznvedte'' a diplomáig vezető utat, akkor nme hajlandó olyan munkát végezni amihez egy sima érettségi is elég. amire viszotn alkalmas, arra nincs igény. Ha végiggondoljuk, hogy először is az ő képzésük is 1 halom pénzbe kerül, majd utána munkanélküliek lesznek, míg el nem hajlandók vállalni olyan munkát, amihez nem kell egyiptológusnak/néprajzkutatónak/művelődésszervezőnek stb.nek lenni, addig ugye munkanélküli segélly meg mittomén. ha ehhelyett félmunkaidőben végigdolgozzák azt a 3-4-5 évet, amíg feleslegesen tanultak, sokkal beljebb lenne az állam: nem vinnék a pénzt ezek az emberek, hanem valamennyit befizetnének, mint adó. nagyobb lenne a foglalkoztatottság, javulna a dolgozók/nem dolgozók aránya.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tőzsde és gazdaság
- Vezetékes FEJhallgatók
- Tesla topik
- Kuponkunyeráló
- Meghúzza a nadrágszíjat a gyártóüzemeiben az Intel
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Milyen légkondit a lakásba?
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Inspiron 5405 - Ryzen5 4500U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest