- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Yettel topik
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
Új hozzászólás Aktív témák
-
tildy
nagyúr
Én nem vagyok optimista.Negy eve 90 ezer netto volt a fizum, most 120.... Realban kb egal..Egy tapodtat sem ment fentebb.
En mar voltam 6 honapig munkanelkuli, mert nem talaltam megfelelo allast, es meg a mostani se hawaii igazan, szal en azert meggondolom 10szer is, hogy mire veszek fel es hogy hitelt.
Arrol nem is beszelve, hogy lehetosegem szinte 0 a kitoresre, mert mar nem vagyok palyakezdo, viszont feltettek mar ilyen hulye kerdest is, hogy akkor meg miert vallaltam olyan munkat el, amiben nem lelem oromom.. MERT VALAMIT ENNi is kell. Hát ezért.
[Szerkesztve] -
-
A hitel kamatmentes lenne. A hiteltörlesztést a bruttódból adómentesen végezhetnéd azaz nem a szüleid vagy a saját ideális esetben 40-50%-adót tartalmazó jövedelméből. Tehát nem lenne nagyságrendekkel nagyobb a visszafizetendő összeg abban az esetben ha alacsony keresetű állásban helyezkednél el, viszont ha jól keresnél akkor valóban jóval több jönne ki ilyen módon.
Továbbra sem értem miért kizárás, akár egy szegény családból érkezőnek is meglenne a lehetősége hogy bármilyen sulit elvégezzen, majd ha egy átlagos állásba kerül akkor fizetésének alacsony %-ával törlesztene X évig (kb. annyit vagy valamivel többet mint amit most előre elkérnek), ha pedig egy jólmenő állásba kerülne akkor arányosan nagyobb összeget.
[Szerkesztve] -
''Ötezer forint is majdnem egy BKV bérlet... Másrészt az ilyen alacsony törlesztés azt jelentené, hogy kb. életem végéig fizetném a részleteket, abból pedig nem kérek.''
Nem olvastad el és még mindíg nem érted. Olvasd vissza a hozzászólásokat amit itt fent írsz nem valósulna meg mert a törlesztés max. időtartama maximálható vagy eltolható lenne. A most bevezetésre kerülő rendszer pedig magad írtad hogy nem elfogadható számodra, mi akkor a probléma? -
Nem nem érted a lényeget. Ha az utólagfizetős rendszerben mentél volna akkor a diplomád megszerzéséig semmit nem fizettél volna. Most hogy dolgozol feltételezem a hozászólásodból hogy bruttó250 alatti kategóriában meg mondjuk havonta a fizud mondjuk 5%-át kellene befizetned.
Konkrétan 200000FT bruttó fizetést feltételezve 124250FT a nettód ha fizeted az utólagos tandíjat 190000FT-ra csökken a bruttód és a nettód pedig 119200FT-ra csökken. A fenti különbség miatt nem lesz lakásod? Ne viccelj más okai vannak nem a tandíj.
Ezt a rendszert pedig ne az ingyenes rendszerrel hasonlítsd össze ahhoz képest nyílván rosszabb hanem a jelenlegivel. Te elvégezted volna az egyetemet/főiskolát ha szemeszterenként 100Xezret kellett volna fizetned vagy nem? Az utólagfizetős rendszerben ingyen ugyanúgy elvégezted volna a sulit ahogyan tetted és a fent leírt összeggel kellene támogatnod utólag a sulit. Persze remélhetőleg nem fogsz 10 évig így keresni és ahelyzeted változni fog, de kár erre a rendszerre ráfogni bármit. -
tildy
nagyúr
Én már búcsút mondtam neki. Mind a lakásnak (az olyan hitelek miatt, amik vannak), és jó darabig a gyereknek is.
120 ezer forintbol egyikre sem futja.És ilyenkor szokott fokukac beszolni, hogy ja mert minden penzem autora koltom (ami nem igaz). De ha mar ennyire kilatastalana helyzet, legalabb valami kis oromom legyen
Ja és nézd meg mire vetten fel a diakok jo resze a diakhitelt!
[Szerkesztve] -
Nem így van, az utólag fizető rendszerben a tandíj miatt anyagi okokból senki nem szorulna ki a felsőoktatásból. A büfészakok pedig valóban megszűnnének automatikusan egy példa nem valós számokkal:
A jelenlegi rendszer:
-büfészak fenntartási költsége 1400egység
-állami támogatás fejenként 10egység évente
-felvesznek száz embert ingyen diplomára állami támogatással + kölségtérítésen alacsony pontokkal behoznak annyi embert hogy a fennmaradó részt megfinanszírozzák
Utólag fizetős rendszer a kialakult állapotában:
-büfészak fenntartási költsége 1400egység
-beérkező visszatérítés a hallgatóktól 150 egység
-állami támogatás 2-300 egység (nincs szükség a szakra kevés visszatérítés érkezik, sikertelenül helyezkednek el a hallgatók)
-utólag fizetéssel jelentkező hallgatók száma -> alacsony senki sem akar egy kamudiplomára 1-2 milliót visszafizetni
-fizetős hallgatók? megfinanszírozhatják a szakot ha ekkora igény van az ingyendiplomára de 400egység helyett kb. 1000egységet kell megfinanszírozniuk. Ha továbbra is sikertelen lesz a szak akkor az állami támogatás tovább csökken és a végén teljesen fizetőssé válik.
[Szerkesztve] -
Thyb
senior tag
A gondot én nemcsak ebben látom, hanem hogy manapság a főiskolai követelmény ugymond trendi lett a munkaadók körében. Ha ma nincs 1-2 diplomád, akkor elfelejtheted, hogy egy ''komolyabb'' állást sikerül megcsipned. Sajnos a büfészakok és az azokat futtató iskolák létének megszüntetését nagyon nehéz lenne kivitelezni, mert nagyon sok ''gazdag'' csemete a tanulmányi átlagainak köszönhetőleg csak ide kaphat felvételt. A szülőknek ugye az presztizs kérdés, hogy csemetéjük felsőoktatási intézménybe járjon, a csemetének meg az a jó, hogy az ilyen szakokon sem követelmény sem komoly munka nincs. Vagyis élvezhetik valamely nagyvárosban az életet 4 évig a szülők pénzén, anélkül, hogy azok beleszólhatnának a létformájukba.
Amig a cégek nem változtatnak azon a bevett szokásokon, hogy már a takaritó személyzetnek is 2 diplomával és 3 felsőfoku nyelvvizsgával kell rendelkezni, addig itt nem a magasszintű szakképzésen lesz a hangsuly, hanem az igénytelen diploma gyártáson. -
''Tildyvel maximálisan egyetértek abban, hogy egyszerűen be kellene zárni egy csomó frissen nyílt egyetemet, főiskolát, megszüntetni büfészakokat, ez lenne az igazi megoldás. De hát ugye a felsőoktatás autonómiája miatt ez nem olyan egyszerű.''
Az ilyen szakok automatikusan eltűnnének néhány éven belül a fenti rendszerrel. Sem a diáknak nem lenne érdeke hogy egy semmire nem használható büfészak miatt költségekbe verje magát, az állami támogatások csökkentésével és az egykori diákok visszatérítéseinek megjelenésével pedig az oktatási intézmény sem tudna egy olyan ingyen büfészakot megfinanszírozni amivel nem tud elhelyezkedni senki.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- i3-8100 + ASUS H310M alaplap + 8GB RAM egyben (félkonfig)
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6700 XT , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- Sony PlayStation 5 Fat 825 GB eredeti doboz, gyári kontroller
- Dell XPS 3K Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- AKCIÓ!!!Acer V3,FullHD core i5 6200u(4X2,8Ghz),8GBRAM,nVme
- Samsung Galaxy S25 Plus Navy 12/256 GB Újszerű, karcmentes állapotban!
- IBM/Lenovo Thinkpad T60
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest