- iPhone topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel topik
- Magisk
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
blountex #94569 üzenetére
Szia!
Örülök, hogy kipróbáltad őket, én is sokat tesztelgettem (a Plexet gyakorlatilag 2012-től). Egy időben pedig még a tévét is (LG B7V) rootoltam, hogy a Jellyfin felrakható legyen rá. Azóta persze már gyárilag is elérhető és telepíthető az app.
Az, hogy kinek melyik jön be, hát: "De gustibus non est disputandum." Ezért én sem foglalok állást. Mindnek van sötét és világos oldala. Magam részéről nagyon szeretem a Jellyfint, és egyik, másik skinje kimondottan jól sikerült, de sajnos nem minden tévé eszi meg közvetlenül. A Plexnél pedig azért maradtam, mert ez az egyetlen, amellyel olyan szintű menedzselést lehet végezni, mint pl. userenkénti jogosultságok beállítása, vagy Tautulli statisztika, vagy streamelés a világ bármely pontjára, ahol van net, vagy éppen kontrollálhatod a sávszélességet, ha előnyben akarod részesíteni a streamet a torrent kárára.
Az Emby-t én sem próbáltam, de hogy őszinte legyek, nem is jutott eszembe.
Ha egy olyan streamer appot kívánhatnék karácsonyra, ami mindet (is) visz, akkor összegyúrnám a Plexet és a Jellyfint, ingyenessé tenném a transzkódolást, precíz lejátszási statisztikákat készíttetnék vele, és olyan funkciókat is beleépítenék, mellyel pl. qBittorrent API-n keresztül tudsz forgalomvezérlést kontrollálni.
Lehetne a neve: JellexTulliBocs a hülyéskedésért az utolsó mondatban, de a kávémat még nem ittam meg.
-
IRO21
senior tag
válasz
blountex #86523 üzenetére
Azért nem fogadja el a gateway címet, mert az kívül esik a saját LAN subnetjén.
A DNS lehetne bármi, akár Google is, az nem számít.A DHCP és a port forward nem zárja ki egymást.
Lehet mac-ip összerendeléssel is fix címet biztosítani az eszköznek.
A lényeg, hogy ne változzon meg a NAS ip címe, különben rossz helyre mutat a port forward. -
IRO21
senior tag
válasz
blountex #86378 üzenetére
Szóval:
Letöltesz egy torrent fájlt kézzel az nCore-ról. Ezt a saját NAS-odon hozzáadod a Download Station-höz és elindul.
Utána ugyanezt a torrent fájlt (nem másik felhasználó nevében letöltöttet!!!) hozzáadod a másik NAS-on és ott nem indul el?
Közben egyéb trackerek meg simán mennek a másik NAS-on is? -
-
IRO21
senior tag
-
Borisz76
nagyúr
válasz
blountex #86329 üzenetére
" Admin "-t érdemes letiltani ?
Ha jól emlékszem akkor 6-s DSM alatt is és az újnál ( DSM7) is , telepítéskor kell létrehozni egy admin jogú felhasználót.
Ha ez megvan, akkor a "gyári" ADMIN letiltásra kerül automatikusan.Természetesen nézd meg, hogy nálad milyen állapotban is van....
Ha nem lenne tiltva.... -
Borisz76
nagyúr
válasz
blountex #82204 üzenetére
Elhiszem, hogy jól szól de hosszútávon jobban jár az ember egy rendes házimozi erősítővel + hangfalakkal.
Mondjuk pár év múlva bejön egy új hangformátum.
Te el kell , hogy add a soundbart mindenestől....mert nem támogatja az új hangot.
Én "csak" erősítőt cserélek. Minden más ....hangfalak, kábel....maradhatnak ha megfelelnek a minőségi elvárásomnak.Mondjuk a soundbár mellett egy dolog szól :
A kompakt méretük.
Én szerencsés vagyok mert van hely a normális elhelyezésre.
Előre gondolkodtam és a lakásfelújítás alkalmával be is lett csövezve minden...a padlóban, betonban futnak a csövek a háttérsugárzókhoz.Nálam a hangfalak :
- Dali Ikon 7 Mk1( Front ) [link]
- Dali Ikon 1 Mk1 ( Surr. ) [link]
- Dali Ikon Vokal 1 Mk1 ( Center ) [link]
- Sunfire HRS-10 ( Sub ) [link]Az erősítőt tervezem lassan cserélni mert pár éves belépő modell és nem támogatja a 4K képátvitelt valamint az Atmos hangformátumot.
Más gondom nincs vele. -
IRO21
senior tag
válasz
blountex #82204 üzenetére
Az alábbi cikk szerint az LG csak külső forrásból támogatja a HD audiót.
Az Emby is azért transzkódolja, mert nem megy. Ha letiltod a transzkódolást akkor csak azt éred el vele, hogy egyáltalán nem, vagy hang nélkül játszik le.Why does the Emby App for my LG TV not play the Dolby Atmos TrueHD Audio without Transcoding?
-
Borisz76
nagyúr
válasz
blountex #82196 üzenetére
Kell egy normális, modern házimozi erősítő ha a TrueHD és hasonló hangokat szeretnél....
És akkor sem a TV-ből kell a hangot vinni az erősítőbe.
Forrás --> Házimozi erősítő --> megjelenítő ( TV , Projector ) a megfelelő sorrend.
HDMI kábellel a készülékek között.
DLNA esetén általában a TV a lejátszó, vagy arra telepített más alkalmazás. Viszont az optikáján és a ARC-HDMI-n nem jön ki TrueHD és hasonló nagyfelbontású hang....a TV gyártók nem fizetik a licenc díjakat.
-
IRO21
senior tag
válasz
blountex #82149 üzenetére
Én csak nagyon rövid ideig használtam a DS Video-t (nem vált be), úgyhogy simán írhatok hülyeséget.
A belinkelt képen lévő beállításoknak szerintem nincs köze a lejátszáshoz se a mobilodon se máshol. Itt csak azt tudod beállítani, hogy a metaadatokat (szereplők, tartalom, borító...stb.) honnan szedje le.
Azt, hogy a mobilod melyik video lejátszót használja csak a készüléken tudod állítani. Valószínűleg az lett kiválasztva, hogy a DS Video legyen az alapértelmezett lejátszó. Ha telepítesz egy új lejátszót, vagy törlöd a beállításokat, akkor szerintem újra rákérdez. A Samsungomon pl. az app beállítások között lehet állítani, hogy miket ajánljon fel a médiához. (Alkalmazások-opciók-speciális hozzáférés-média kezelése). Gondolom más mobilokon is van ilyen lehetőség. Illetve vannak itt mobil fórumok, ott biztos tudja valaki.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
blountex #82086 üzenetére
dkess hozzászólása : [hsz_58296] 2020.03.21.-n.
Jó kis részletes leírás.
Az elérhető sebesség függ majd attól, hogy milyen merevlemezek vannak a NAS-ban. Valamint attól is, hogy milyen RAID tömböt alakítottál ki.
Fogadó oldalon függ , hogy merevlemezre vagy SSD-re másolsz e.
Például:
A NAS-ban 1 db HDD van és a PC-ben is egy db HDD van.
Ekkor a lemeektől függ a sebesség de szinte biztos, hogy gigabit feletti sebesség érhető el.....azaz több mint 125 MB/s.
Mert a mai modern HDD-k hozzák a 130-150-200 MB/s tempót.
Ha a NAS-ban több lemez van RAID-ben és a cél lemez SSD , akkor pedig ettől nagyobb sebesség várható. -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
blountex #81477 üzenetére
Szünetmentes fogyasztását biztos meg tudod majd nézni a kiválasztott eszköz adatlapján. APC, eaton esetleg cyberpower márkát érdemes nézni, a lényeg, hogy legyen rajta usb port, amivel összekötöd a nassal. Kompatibilitási listában vannak típusok felsorolva, de mással is működik. Vedd online, hogyha mégse kommunikálna rendesen a nassal, akkor visszaküldheted. Nekem eaton 7s típus van. A gyártót és szervizt megkérdezve 5 évente ajánlják az akku cserét, vagy ha már sokkal kevesebbet bír akkuról.
A te felhasználásodra felesleges nvme írás-olvasási gyórsítótár, hacsak nem céges környezetben használjátok sok kis fájl megnyitására.
-
Tamarel
senior tag
válasz
blountex #81477 üzenetére
Az adapterhez ezt szükséges telepíteni:
https://github.com/bb-qq/r8152 -
Dany76
tag
válasz
blountex #73561 üzenetére
a DSM 7.0 alatt mar a Synology Photos a megfelelő alkalmazás amit használni kell, tehát a DS Photo-t nem fog működni. Az alkalmazáson belül az "Egyebek" alaltt van a Photo backup. Ott beállítható a forrás és a célállomás is. Az is hogy csak wifi vagy mobilhálózaton is mindjárt feltöltse a képeket. A korábbi hozzászólásodhoz még hogy áttáláskor én is megszívtam ezt az inaktív Photo mappát. Újból kellet kialakítani ezt a mappát aztán már jó lett.
-
Magnat
veterán
válasz
blountex #73542 üzenetére
Ahogy a kolléga is mondta, amit szürkével látsz, azok a fölötte lévő mappára kiadott öröklött jogok ... igazából ha megtagadni akarod a jogod akkor nem kell törölni az öröklést, mert a tagadás mindig erősebb, fent a létrehozás gombra katt, ott kiválasztod a tagot akitől el akarod venni a jogot és beállítod.(Sőt, én amiatt az öröklés kikacsolását nem is javaslom, h akkor mindenkire be kell állítanod nem csak a tagadást hanem a megadást is, szóval sokkal több lesz vele a meló.)
-
-
Magnat
veterán
válasz
blountex #73511 üzenetére
Jah ok, félreértettem, én azt hittem, h a hangsúly azon van, h bizonyos almappák elérhetőségét akarod "előre" beállítani, de akkor ha jól értem, a láthatóság maga a lényeg a kérdésben.
"C verzióként ez is jó lehet amit írtál, de erre való lehetőséget nem találtam:
"Esetleg speciálisan a mappára vonatkozóan letilthatod hogy bizonyos felhasználók lássák a tartalmát, de akkor is látni fogják, hogy ott van."" - elveszed tőle az olvasási és írási jogot az adott mappára és kész.Bár nekem még mindig nem teljesen világos, h az elrejtést (ha lehetne külön kapcsolóval mappaszinten szabályozni), mitől kisebb macera, mint a hozzáférési jogot változtatni.
-
cigam
titán
válasz
blountex #73511 üzenetére
Ha jól tudom ezek a spéci paraméterek nincsenek kivezetve a grafikus felületre. Max. annyit tudsz csinálni, hogy a file station-ben a megosztáson belül elnavigálsz az adott mappára, ott jobklikk tulajdonságok, és az adott felhasznó(csopot)nak megtiltod a hozzáférést:
Ettől függetlenül továbbra is a B verziót javaslom.
-
cigam
titán
válasz
blountex #73506 üzenetére
A megosztáson belül nem nagyon tudsz korlátozni. Esetleg speciálisan a mappára vonatkozóan letilthatod hogy bizonyos felhasználók lássák a tartalmát, de akkor is látni fogják, hogy ott van. Maga a samba ad arra lehetőséget, hogy bizonyos könyvtárakat elrejtsen a megosztáson belül (veto files, hide files), de ez globális, mindenkire vonatkozik.
Talán jobb lenne átgondolnod, hogy mit hogyan osztasz meg. -
dkess
őstag
válasz
blountex #69175 üzenetére
Nagyon szívesen.
Nem, Médiaszervernél (DLNA) teljesen más a helyzet - ott menni fog. Az ok, hogy Video Station/DS Video esetén Synology -s alkalmazás felel a lejátszásért (pl. Dolby/DTS/egyéb licensz fizetési kötelezettség) - míg DLNA esetén ugye külsős eszköz vagy alkalmazás. Utóbbi esetben a külsős eszköz vagy alkalmazás tudása lesz a mérvadó ...
Azaz DLNA -n gond nélkül megy akár a TrueHD Atmos, DTS:X, FLAC, DSD vagy akármi más ... Persze úgy is megy, ha SMB/NFS/WebDAV -on keresztül játszod le a filmet. Ez utóbbi esetben is a NAS csak háttértár és a lejátszó eszköz lehet TV, médialejátszó, Kodi vagy bármi más ami támogatja ezek valamelyikét ...
Például a Plex/Emby speciális "állatfaj". Ugye egyfelől ezek is támogatnak DLNA funkciókat illetve van saját lejátszójuk illetve alapból szerver-kliens(ek) felállásban működnek ...
-
dkess
őstag
válasz
blountex #69167 üzenetére
Csak "sima" Dolby Digital -t (AC3) támogat. Abból mindenfélét - akár AC3 5.1 640 Kbps -ig bezárólag. Ugyanakkor a klienseszköz felé ezt is butítja AC3 sztereóra ... Ez mondjuk (DS Video -t alapul véve) mobileszközön (pl. mobilteló vagy tablet) talán nem akkora katasztrófa, de pl. PC -n (vagy ezt támogató Samsung TV -n amennyiben AVR is van mögötte) Video Station -t használva már az lehet ...
A megoldás, hogy nem így játszol le filmeket mondjuk a nem mobileszközökön ...
-
-
Magnat
veterán
válasz
blountex #67083 üzenetére
Szia,
kamera rendszerre nem kell beruháznod, 2 kameráig ingyenesen ki tudod próbálni. Én egyébként kicsit sokallom a licenszek árát (15-20k drabaja), a rendszer semmi extra, Geutebrüecket ismerem ezen kívül, az azért nem ez a kávéház, de otthoni felhasználásra a Syno is elmegy. De ha kettőnél több kamerád van, lehet érdemes megfontolni egy céleszköz vásárlását, páran linkeltek is már itt talán Hikvisiontől.
-
Essejó
veterán
válasz
blountex #67083 üzenetére
A DS-nek elég csak a TCP port, UDP csak akkor kell ha DHT-ba is akarsz tölteni, de inkább ne tedd.
Automatikus seed induláshoz ezt állítsd be: [kép]
qBitet használnak páran, kicsit át kell írni telepítés előtt. Én DS-t használok így nem tudok tanácsot adni vele kapcsolatban.
Ja, és én a gyári 5000-es portot sürgősen megváltoztatnám valami 20-30.000 felettire, ugyanis az össze hacker palánta, és bot az 5000-es portot keresi a neten. -
Magnat
veterán
válasz
blountex #65789 üzenetére
"Ha már új technológia és elérhető áron van akkor miért ne? Úgy sincs sok választás a routerek között."' - mert te mondtad, h emiatt nem jöhetett szóba más router és nem volt világos, h miért annyira fontos a wpa3, h ez korlátozzon a választásban és azt hittem, h tud valami olyan dolgot a wpa3 ami ezt indokolja. Azzal egyébként egyet értek, h ha már úgyis van akkor miért ne, de biztonság szempontjából egyébként bőven elég otthonra egy wpa2 enterprise, azt meg ismeri kb minden ma forgalomban lévő eszköz. Szerveknek meg ott a nas, vagy ha a rootered is Synology, akkor akár az is :) (Nem mintha az Asus amit kinéztél rossz lenne, tényleg csak érdekelt, miért fontos a wpa3)
-
zsamiatt
őstag
válasz
blountex #65789 üzenetére
őőő nem tudom honnan vetted az 5400 megbízhatóbb mint a 7200s dolgot... A megbízhatóság nem a sebességtől függ.
[link]Megbízhatóság: Ha számodra fontos dolgokat tárolsz rajta akkor szükséges a backup. Nehogy már a benne lévő vinyó sebességétől, fajtájától, típusától függjenek a fontos adataid!
-
kulu22
aktív tag
válasz
blountex #65778 üzenetére
NAS-nál ha hosszabb távban gondolkodsz, lehet hogy érdemes lenne elmenni a PCIe- el rendelkező típusok irányába.
Nálam a net ugyan gyenge (koax, 300Mbit), de a hálózatom itthon 10G-s és ugyan munkára - backup - használom, de nem bántam meg, hogy belevágtam az optikai/vegyes kiépítésének. A Telekom már ad olyan eszközt aminek van 2.5G-s portja, ha ideérnek végre vele, akkor "csak" valami alkalmas routerre kell beruháznom. A NAS és az asztali gépem már 10G-n van. Switch-et pedig érdemes lehet majd olyat nézned aminek vannak SFP+ -os portjai is, ebbe tehetsz akár optikai akár réz modult. -
zsamiatt
őstag
válasz
Ha van rá büdzsé minden képen megéri a 720-s. Veszel valamit nem kevés pénzért. Ha meg kelleni fog a teljesítmény nincs az, hogy leugrom a boltba cserélni benne valamit. Ugyan így nem vennék 5400-s vinyot sem. Hangosabb? Nyilván, de gondolom nem az ágyad alá teszed a NAS-t.... Éjszakára akár ütemezetten le-fel kapcsolható az eszköz ha alvás közben ennyire zavarna. Bár ha ez a szempont akkor meg SSD. Ram bővítés minden képen megéri.
-
válasz
Szerintem nagyon jól gondolkodsz és jó eszközöket is választottál. Bár ez nem a routeres topik, de az AX58U-nál nem igazán tudunk jobb routert mondani, hacsak nem az AX92U-t, de jóval drágábban.
A DS220+ / DS720+ között én is vacilláltam, és végül a 220-ast vettem meg. Eddig nem bántam meg, mindent visz, a proci általában pár százalékon ketyeg. Valaki, akinek van gigás nete, torrenten is kitekerte belőle a gigát, szóval a 720+ valószínűleg csak akkor éri meg, ha sokat virtualizálsz majd a NAS-on. De bármelyiket is választod, szerintem vagy az Oázisnál vagy a Rufusznál vedd meg, mert azok a hivatalos forgalmazók Magyarországon. (Ezt a két boltot ismerem, ezek szerintem jók.) Gariból is egy évvel többet kapsz.
Memóriát hivatalosan plusz 4 gigával lehet bővíteni, de simán megy benne a 8 is, és akkor összesen 10 gigát lát a rendszer. Érdemes bővíteni, már a DSM alapműködése is gyorsabb, gyorsabban reagál, de valószínűleg itt is virtualizációnál profitál az ember igazán.
RAM-ból többünknek bevált a Crucial.
Nekem ilyen van: Crucial 8GB DDR4 2666MHz CT8G4SFS8266
Most ez van már: Crucial 8GB DDR4 2666MHz CT8G4SFRA266
Szerintem csak annyi a különbség, hogy a második az újabb variáns, ami jelenleg általánosan beszerezhető.Egyet értek veled abban is, hogy felesleges a 7200-as diszk, csak hangosabb és jobban melegszik. Amit kinéztél, az megfelelő, mivel CMR-es és 5400-as. Ha viszont esetleg nagyobbat szeretnél, akkor arra ügyelj, hogy ahogy arn kolléga felfedezte, a WD állításával ellentétben a 8TB-os vagy nagyobb modellek nem 5400-asok, ahogy állítják, hanem 7200-asok. Én itt sajnos megszívtam, mert 12 terásakat vettem, és nem értettem miért rezgeti annyira a szekrényt a NAS, hogy egy szobával arrébb nem tudok aludni. Hát azért, mert nem 5400-as...
Egyébként ajánlom a Seagate Ironwolfot is még, én olyat vettem a backup DS120j-be, pont a 4 terás modellt amit keresel, és egészen halk. Lényegesen halkabb, mint az én 12 terás WD Red-em. Ha visszacsinálhatnám, akkor a 220-asba is Ironwolfot vennék.
A 2,5 gigás témához nem tudok hozzászólni, nekem itthonra tökéletesen elég a gigabit, őszintén szólva nem is értem miért akarnak ennyien otthonra ilyet, hacsak nincs valami speciális igény.
-
Dzsekó
addikt
válasz
HDD az én asztalom.
Jó az EFRX is, de WD40PURZ olcsóbb, jobb az MTBF-je, 3 év garis ugyanúgy és nem parkol, mint a Red Plus.
Illetve vehető még a Seagate Ironwolf is, ebben meg van rázkódásvédelem.
Mindegyik 5400RPM-es, de Purple a legcsendesebb. -
dkess
őstag
válasz
blountex #58448 üzenetére
Akkor, amennyiben jól értem, akkor a Digi -s eszköz nemcsak ONT, hanem router funkciót is betölt és a kettő Netgear router AP (Access Point) módban biztosítja a WiFi -t illetve a vezetékes LAN kapcsolatokat (pl. NAS, egyebek) a ház két szintjén.
A családban van Digi -s ONT routernek és WiFi -re is használva - borzalmasan lassú. A 2 Netgear N -es WiFi -je sem egy sebességbajnok ma már. Tulajdonképpen a WiFi -t leszámítva akár hosszabb távon is el lehet lenni ezzel a felállással. Netgear routert befogni router célokra nem érdemes, mert a NAT sebessége kb. 250/300 (down/up) Mbit/s - link: [link] . AP -nak az N -es WiFi miatt sem gyors, de annak még elmehet.
A legegyszerűbb optimalizációs megoldás lehet, ha az alábbi alapelvet követve próbálod rendezni a hálózatot:
- minden eszköz, mely helyhez kötött (pl. PC, NAS, LAPTOP asztalnál, TV, Médialejátszó, nyomtató stb. stb.) vezetékes hálózati kapcsolattal (nyomtató akár valamelyik router USB -jén, ha nincs RJ45 csatlakozási lehetősége),
- WiFi -n csak mobileszközök - pl. mobiltelefon, tablet vagy a laptop, ha éppen nem asztalnál használjuk (torrent esetére persze érdemes kábelre kötni).Ekkor a sok eszköz nem egymástól venné el az amúgysem acélos WiFi sávszélességet, mobileszközön böngészésre viszont elég lehet a WiFi és minden más gigabit -es vezetékes hálón, mely nagyságrendileg gyorsabb (kihasználhatod a gigabit -es internet sebességedet is) illetve ami még fontosabb is lehet sokkal stabilabb (pl. média stream stb.). + WiFI -nél, ha pl. kapcsolsz egy mikrót (stb. stb.), akkor "agyő kutyavilág" ...
A 4k streaming mit jelent pontosan? A netes szolgáltatók 4K stream -re min. 25 Mbit/s (ez nem sok) stabil internetkapcsolat írnak elő. Az aláhúzott rész miatt lenne lényeges a vezetékes kapcsolat ...
A wpa3 -al vannak komoly biztonsági aggályok még (!! - pl. [link] ), WiFi 6 és mesh meg akkor jelentene igazán előnyt, ha pl. több ezer négyzetméteren lenne többszáz aktív eszköz párhuzamosan. Otthonra egy AC -hez viszonyítva kb. tökmindegy - a vasbeton födémet a WiFi 6 sem tünteti el ... Továbbá várhatóan az áruk sem lesz mostanában barátibb és amikorra az lenne, akkor az is csak azért, mert kijött az újabb verzió.
Én routerként pl. elképzelhetőnek tartanék egy - hamár ebben a topikban vagyunk - egy Synology RT1900AC -t. Már van utódja egy ideje - a Synology MR2200ac (ebben van WPA3, Mesh meg csilingelő karácsonyfa is), de az új kisker ára bő 50 K HUF. A RT1900AC -t használtan viszont már elég jó áron ki lehet fogni és ez már router -ként is ki tudja NAT -olni az 1000 -es internetedet egy bitang erős/gyors WiFi mellett, felhasználóbarát felülettel és rengeteg szolgáltatással. Mondjuk a NAT mellett az egyik emelet WiFi -jét is meg tudná oldani. A másik emeletre lehet meg kellene hagyni az egyik Netgear -t AP módban.
NAS -hoz egy gondolat - a hálózati interface -nél állítsd át DHCP -re. A Digi -s ONT -ban beállított DHCP Address Reservation majd automatikusan kiosztja ekkor a beállított IP -t. Amennyiben kezdő vagy még a port forwarding terén, akkor első körben az ONT -on az uPnP -t kapcsold be (lehet alapból be van kapcsolva). Ekkor a NAS -on aktivált szolgáltatások (illetve PC -n, laptop -on stb.) automatikusan kinyitogatja a megfelelő port- okat. Ezt javaslom érdeklődő attitűddel kövesd nyomon (pl. mi nyitogat, minek és milyen portokat). Aztán némi utánaolvasás illetve szükség esetén kérdéseket követően át lehet térni a teljesen manuális állítgatásra is ...
-
dkess
őstag
válasz
blountex #58446 üzenetére
Mindenekelőtt jól sejtem, hogy Digi FTTH -d van ugye? Azaz ez a ZTE -s képernyőkép tulajdonképpen az ONT felülete és ez össze van kötve a régebbi Netgear router -el?
Amennyiben igen, akkor ha jól sejtem 1000 -es net -ed van. A régebbi Netgear router -ed mennyire régi? Csak azért kérdezem, mert amennyiben tényleg "régebbi" akkor lehet, hogy pl. csak 130 MB/s -el tud NAT -olni (vagy annyival sem vagy éppen többel, de kevesebbel, mint a névleges net sebesség).
Amennyiben a Netgear router -ed régi és nem szeretnéd most cserélni valamint a ZTE NAT -ol is, akkor a Netgear egyik LAN portjába dugd a ZTE -ből kijövő UTP -t és mindent a ZTE -n állíts (szerk.: ekkor a ZTE az ONT funkció mellett router feladatokat is ellát).
Egyébként megérné egy gyors saját router és akkor ez esetben a ZTE -t bridge módba rakva (és a sajár router WAN portjába jön a UTP a ZTE -ből) lehet mindent a saját router -en állítani. Amennyiben ezen dolgok tiszták, akkor tudunk továbbhaladni ...
Kicsit előreszaladva: majd mindent (router, NAS) DHCP -re kell állítani. Majd a router -en Address Reservation -t (cím foglalás) állítva érjük el, hogy a NAS DHCP -n keresztül automatikusan kap IP -t minden esetben, de mindig ugyanazt (amit beállítottunk) fogja kapni.
A port-forwarding és egyéb nyalánkságokat szerintem az előbb enlítetteket követően állítsuk be ...
-
törölt tag
válasz
blountex #52101 üzenetére
Én meg úgy látom az írásaidból, hogy elég nagy még itt a hiátus hálózati oldalon.
Tehát akkor jársz a legjobban, ha a külső elérés beállításához a szolgáltatói eszközt átkéred BRIDGE módba - amennyiben nem zavarja ez az IPTV-t, ha van egyáltalán IPTV szolgáltatásod - és szépen mindent rábízol a Netgear routered DHCP-jére. Ezen belül a NAS-nak bérelt (DHCP Reservation) IP címet adsz (tökmindegy milyen IP-n a 192.168.1.0-s scope ban, mert az elengedhetetlen a NAS belső és külső eléréséhez (külső elérés esetén pl. a port-forwardhoz), mert a szervereknek FIX vagy kvázi FIX(bérelt) IP címet kell kapniuk.
A NAS hálózati kapcsolatát pedig szintén DHCP-re állítod vagy ha ott van úgy hagyod - ekkor a Netgear router szépen minden hálózati paramétert elküld a NAS-nak, a DNS-t is - és semmit nem írsz be kézzel, mert láthatóan nem vagy képben a hálózatot/IP tartományokat illetően.
(Ráadásul neked a szolgáltatói eszköz miatt - mivel az is router módban működik - kettős NAT-olásod (címforításod) van, ami még képzettebbeknek is megnehezíti a külső elérés beállítását nemhogy neked. ... De ki tudja? Meg lehet csinálni, de mindkét eszközön kell vagy port-forwardot állítani vagy a Netgear-t kell a Sagem-en DMZ-be rakni, de valahogy be kell állítani, hogy a külső csomag/kérés a két routeren át eljusson a NAS-hoz. Szóval azért nem oly egyszerű. Ezért javasoltam a BRIDGE módot, mert akkor csak a Netgear marad A ROUTER és a szolgáltatói eszköz meg transzparensé válik. Így minden csomagot változtatás nélkül átenged oda-vissza és nem lehet rajta semmit állítani. ... de, ez esetben nem is kell szerencsére.
)
Ami a drótokat illeti, ha Gigabites kapcsolatokat szeretnél a minimumfeltétel a Cat5e kábel.
(A Cat5 is képes átvinni Gigabitet, de csak nagyon rövid szegmenshosszon és általában rosszabb sávszélességet produkál, mint a Cat5e kábel, de rövid szakaszokon elvileg működik csak gyakorlatilag nem éri meg Gigabithez használni.
Aki tutira akar menni az Cat6-al kábelezi manapság a Gigabites hálót. Az biztosan és stabilan átviszi a Gigabitet több száz méteren keresztül is és árban sem sokkal drágább, mint a Cat5e kábel.
(A kábelek között egyébként alapvetően a kábel kialakítása a lényeges különbség. Ez egy jó ábra (hozzászólás), ami megvilágítja neked a kábelek közti különbséget. Szóval a Cat6 kábel lényegében egy sűrűbb sodratú Cat5e kábel. A Cat6a-ban meg kábelvezető/elkülönítő osztó van. Emiatt sprődebb, mint a Cat6 ill. a Cat5e. Cat6 felett vásárolni Gigabites kapcsolatokhoz, már inkább a felesleges pénzköltés kategóriája, mert egy lakásban/házban nincs olyan erős elektromágneses, zavarás, hogy megérje a drágábbr kábelre beruházni. .. hacsak nem üzemeltetsz pl. egy esztergaműhelyt vagy kötödét a pincében jó nagy teljesítményű villanymotorokkal.) -
törölt tag
válasz
blountex #52075 üzenetére
"... de a kérdést nem értem miért kéne a szolgáltatói routernek 192.168.1.0 osztania az ip címeket, amikor nem oda van bedugva a többi eszköz?"
Félreértetted a kérdést. Nem a szolgáltatói eszköznek - azt most hagyjuk egy pillanatra - hanem a saját Netgear routerednek kell a 192.168.1.0-s tartományból IP címeket osztania. ... és onnan is oszt láthatóan, mert a raspberrypi eszközöd 192.168.1.3-as IP címet kap.
... most már csak az a feladat, hogy a NAS-is innen kapjon IP-t.
Ehhez én resetelném a NAS-t.
Persze csak egy sípolásig, hogy a rendszer megmaradjon rajta.
Ekkor ugyanis a hálózati rendszere visszaáll alapra és a Netgear router DHCP-jétől fog IP-t kérni, a 192.168.1.0-s scope-ból.
(Figyelem! Az admin jelszó és a portok, tűzfal stb. is visszaállnak alapra/defaultra. Lásd leírás!) -
gyugyo79
addikt
válasz
blountex #52075 üzenetére
Uh nem kell mind 3 lehetőség volt az A-B-C.
IPv6 -al a böngészőbe beírtad volna, hogyhttp://[2001:4c4c1f66:5500::2]:5000/
vagyhttps://[2001:4c4c1f66:5500::2]:5001/
(ha nem írtam el a sagemcom képéről a címet amit beraktál #52052 -be)B amit meg is csináltál már 85% -ban és az interfésznél tudod az ip címeket megnézni és állítani.
C. route add
De ha már a B variációnál itt tartatsz akkor ez nem kell szerintem.Én beállítanék egy fix 192.168.1.x -es ip címet 192.168.1.1 -es átjáróval (az X helyére olyan számot írj ami nem foglalt példa:
Az általános fülön meg esetleg a 2 DNS kiszolgálónak egy google meg egy openDNS :
A példa alapján utána ha a géped vissza kapja a 192.168.1.7 -es címet DHCP -n akkor a NAS -t eléred a 192.168.1.254 -en.
-
gyugyo79
addikt
válasz
blountex #52068 üzenetére
Mennyire értesz a számító gépedhez ?
A. próbáltad a NAS -t az ipv6 -os címen elérni ?
B. tudod, hogy lehet ip címet beállítani ?
-> Ha igen akkor
1.:nézd meg mi jelenleg a géped IP címe és, hogy DHCP -n kapja vagy fixen beállított. Jegyezd fel.
2.: Állítsd be pld egy 10.0.0.59 -et a gépnek 255.255.255.0 -s maszkal és annyi.
Ha ez megvan tudsz már csatlakozni a 10.0.0.4 -hez. Állítsd be a NAS -t a géped al hálózatába. Vagy DHCP -re ha régről volt fixre beállítva a 10.0.0.4.
3.: Gép vissza állít és a NAs-t eléred most már.
C. route add -al add hozzá a 10.0.0.0 -át a route táblához. -
törölt tag
válasz
blountex #52068 üzenetére
OK! Akkor a saját router alhálózatot képez és mindent abba kell csatlakoztatni. Eddig rendben.
Lépj be a saját routerbe és nézd meg, hogy a DHCP hogy van beállítva!
"amúgy a netgear elérésem az pont 192.168.1.1"
Elvileg a 192.168.1.0-s hálózatból kell osztani IP címeket, ha igaz amit írtál. Onnan oszt?
-
jozsi252
veterán
válasz
blountex #52052 üzenetére
Szerintem itt a fő probléma azzal van hogy a router nem ismeri fel hogy milyen módon kell működnie. Nekem nemrég lett Telekomos netem, és a TP-Link Archer C9 alapból átállt 192.168.1.1-re mert a 0.1 lett az átjáró a Sagemcom-nak. Utána viszont én egyből fel is hívtam a szolgáltatót hogy rakják bridge módba a HGW-t mert semmi kedvem nem volt még annál is a port nyitással meg különböző szolgáltatások letiltásával foglalkozni.
Ezért kapsz ilyen ip-címet. Én megpróbálnám akkor azt hogy átrakatom bridge módba a HGW-t, majd a többit a netgear routerre bízom.
-
jozsi252
veterán
válasz
blountex #52047 üzenetére
Itt az a fő probléma hogy nem látod már a hálózatba se a routeren belül a NAS-t. Én azt csinálnám a helyedbe hogy a routeren csinálnék egy teljes resetet. Előtte persze a beállításokról csináljuk egy backupot hogy utána könnyen vissza tudd állítani.
Hátha utána már a DHCP szerverek között látszódna a NAS, aztán a kiosztott ip-vel már fel tudnál csatlakozni a NAS-ra. -
jozsi252
veterán
válasz
blountex #52033 üzenetére
Ez egy érdekes hiba. Én megpróbálnám még a helyedben a Synology Assistant progit felrakni hogy az mit ír ki a NAS-ra. https://global.download.synology.com/download/Tools/Assistant/6.2-23733/Windows/synology-assistant-6.2-23733.exe
Ha eléred akkor pedig csatlakozással nincsen gond. Ha esetleg a vírusirtót letiltod akkor se jön be semmi amikor rámész a Connect-re? Bár attól a DHCP-nél látnod kellene mac cím alapján a NAS-t. -
jozsi252
veterán
válasz
blountex #52031 üzenetére
Ha csak ez a gondod akkor könnyen orvosolható. Ha beírod a böngészőbe hogy find.synology.com akkor a Syno Web Assistant megkeresi a hálózatra csatlakoztatott NAS-t és ott kiírja az új ip címet amit kapott. Ha ez nem válik be akkor a routeren belül a DHCP szervereknél látni fogod hogy milyen ip-t kapott a NAS mac cím alapján. Az ip címmel már be fogsz tudni lépni a NAS-ra.
Vagy mit értesz pontosan NAS állítás alatt? Mert ha csak azt hogy nem találod meg a jelenlegi hálózaton akkor a fenti 2 megoldás segíteni fog. -
törölt tag
válasz
blountex #50289 üzenetére
Igen, bekavarhat. Annál a routernél kell nézni a külső IP-t, amelyik felépíti a kapcsolatot a modemmel. Ha a T-s eszköz egyben router is, és nincs modem módba kapcsolva, akkor az gond lehet
Szerintem látogass el a hálózatos topicba, ott kiokosítanak mire van valójában szükséged, és ha már van működő hálózatod, könnyebb lesz tovább lépni. -
Madwe
nagyúr
válasz
blountex #50283 üzenetére
Na, szóval:
a whatsmyip.orgon írt címedet kell összehasonlítani a routered külső ip címével (ami a gateway címe a routerednek. Nem tudom a routerbe belépve nézted e - ez lenne a cél - vagy simán gépen - mert az a routered belső címét mutatja csak, jellemzően 192.168.x.y, na nem ez kell neked)
az ip címek 0.0.0.0 és 255.255.255.255 között lesznek, a pontok közötti rész 4 szám, ez az érdekes h megegyezik ea mobilos tesztnek a lényege a mobilnet lenne, belső hálozaton ugyanazt az eredményt adja. De nem muszáj h mobilneten nézd, de ne a sajátodból! Pl nézd meg munkahelyen/ismerősnél, bárhol máshol h bejön e
-
Madwe
nagyúr
válasz
blountex #50275 üzenetére
A router configuration nem kell neked. Ez amúgy arra való, h a synologyn állítsd be a port forwardokat, ne kelljen a routerbe belépni (sokaknak az már kihívás
)
amennyiben a szükséges portokat a routereden belőtted a fix ip-s nasra és van ddns neved, akkor megvagy, mennie kellene.
Ilyenkor első körben mindig mobilneten próbáld meg elérni a nast - annak mennie kéne, ha nem írj s írunk még tippeket (pl az h natolt vagy ahogy fentebb is írták az gond lehet) - s ha kintről eléred akkor a nat loopback csak a gond, nem tudja a routered (amikor a belső hálón a külső címedet magára visszaforgatja). Ezt klines/router függően többféleképpen is megoldhatod.
A quickconnect az nat loopback független, hiszen az egy relay, ott nem a külső címedet akarod elérni bentről, hanem egy egyéb címet, oda kimegy a kérés s onnan mész vissza magad külső ip címéreszóval kb a relay az egy külső nat loopback
-
-
Parson
addikt
válasz
blountex #21917 üzenetére
Sziasztok, váltottam, androidról iOS-re, és most frankón nem tudok bejelentkezni a DS Download app-pal. Valaki meg tudja nekem mondani, hogy hogyan kell kitölteni elméletileg a mezőket, mert már azon agyalok, hogy rosszul emlékszem - ráadásul nem találok infót erről.
Köszi előre is! -
Multibit
nagyúr
válasz
blountex #16464 üzenetére
Tudjuk, hogy mi az a távoli elérés, Te nem értetted Doky kérdését
Egy Synology NAS szolgáltatásait különböző portokon keresztül lehet elérni. Ezeket kell cél portként beállítani a routerben, amikor port portot nyitsz: [link]
Azt se felejtsd el, hogy ezeket a portokat a NAS tűzfalán is meg kell nyitnod!(#16465) allein
Tesztelném az 500-as letöltési sebességet
Milyen NAS-od van?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- iPhone topik
- Suzuki topik
- Futás, futópályák
- Háztartási gépek
- Milyen program, ami...?
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Véget vetne a hibrid magdizájnnak az Intel?
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB ZALMAN S3 DeepCool 850W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ProBook 450 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest