Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Fordulat: időben startol S26+, nézd meg, milyen lesz!
- Fotók, videók mobillal
- Kis méret, nagy változás a Motorolánál
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- uleFone Power
- Apple Watch
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Intelligencs
üzenetére
Az AI-t én is megkérdeztem, pont azért, mert hasonló aggályaim voltak, mint neked.
De megtanultam: nem feltétlenül hiszek neki, csak meghallgatom, mit mond.
Ebből kiindulva - és a sorok között olvasva - kezdtem el kacsingatni az Ext4 felé.
A kérdésedre válaszolva: igen, simán lehet, hogy én rontottam el valamit, amikor ráeresztettem a gondosan összerakott, 7.2.2-es DSM-mel futó NAS-omra a 7.3-at, és előjött a fájlfoglalási hiba.
Aztán bízva abban, hogy a 7.3.1-ben már javították, gyorsan azt is felraktam.
A többi már történelem.Nem vagyok fenn Facebookon, és a Prohardveren kívül csak Google-fiókom van, így vannak helyek, amiket nem látok, de a Redditet gyakran olvasom, és ott is futottam bele hasonló észrevételekbe - igaz, főként csak ötletelések mentek ez ügyben.
Elmentettem néhány nem Reddites URL-t, amit találtam a témában. Sajnos csak a 7.1.1-es DSM-mel kapcsolatosak, de tudtam meríteni belőlük. Itt vannak a linkek: [link] [link] [link]
Illetve volt Reddit URL is, de a könyvjelző nincs meg, de tuti a r/synology subredditben volt.
Az a lényeg, hogy szerencsére itt a Prohardveres csapatban "senkinek nem esett bántódása" a DSM 7.3 miatt, én meg hamar rövidre zártam. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kis.zsolt
üzenetére
Ha az élet citrommal kínál, csinálj belőle limonádét.
(Korábbi bejegyzésem margójára)
A 10 napja linkelt posztomban arról írtam, hogyan szívatott meg a DSM 7.3.1 új Btrfs-modellje a metaadat-kezelésével - vagyis a törlések után bent ragadt, terabájtos „szellemhelyfoglalásokkal” és az általános belassulással.
A megoldás már 10 napja megvolt, de csak mostanra állt helyre a backup, és pár napig még teszteltem is, a biztonság kedvéért.A környezet: DS918+, 2×7,68 TB SSD és 2×8 TB HDD, DSM 7.3.1.
Csak qBittorrent, Plex, Tautulli, Kométa (Dockerben), a Home Assistant pedig visszakerült egy jó öreg Raspberry Pi 4B-re.
Automata scriptek: 30 napnál régebbi letöltések éjszakai törlése, SSD-trim hetente, gyanús IP-k gyűjtése és a lista bővítése naponta.
Van egy külön Backup megosztás, a fotók pedig az első kötetemen vannak (külső HDD-re is mentve).A lényeg:
Mivel a NAS belső „BIOS”-a is frissült, már csak a chip újraírásával tudnék visszalépni DSM 7.1.1-re. Szóval, visszautalva a bevezetőre, inkább csináltam belőle limonádét: kivettem az erőforrás-igényes és problémás dolgokat, valamint átrendeztem a köteteket.
Maradt a DSM 7.3.1, de Ext4 fájlrendszerrel, és ugyanúgy, mint korábban: négy BASIC kötettel.Az Ext4 jóval kevesebb CPU-t igényel, hiszen nem kell folyamatosan metaadatokat indexelnie, mint a Btrfs-nek. A különbség látványos: jelszó beírása után azonnal betölt a kezdőoldal, minden gördülékenyebb.
A qBittorrent letöltési megosztása átkerült az SSD-ről a HDD-re, mert azok jobban bírják a folyamatos I/O-t.
A Plex most gyönyörűen és gyorsan indexel: 1600 filmnél a korábbi órák helyett 4–6 perc alatt végez. A Kométa is szárnyakat kapott: a korábbi 2 óra 40 perces futás most alig több mint egy óra.A legjobb, hogy akaratlanul kaptam egy extra fícsört is: ha kikapcsolt NAS mellett kiveszek egy meghajtót, és bedugom a PC-be, a fájlok azonnal láthatók — a Windows 11 felismeri az Ext4-et (korábban be volt állítva rá).
Szóval elkészült a limonádé.
A majdnem agyvérzésből végül egy teljesen jól működő megoldás lett.
Nyilván komolyabb, céges környezetbe ez nem ajánlott, inkább érdekességnek szánom — de otthoni használatra (filmek, Plex, letöltések, pár dokumentum) tökéletes.
A család visszajelzése is pozitív: először azt hittem, csak a belső hálón érződik a gyorsulás, de kiderült, hogy mindenkinél. Még Walesben is, ahol csak 40 megabites net van, szinte azonnal betöltődnek a borítóképek a Plexben.
Egy tanulságot azonban mindig szem előtt tartok: nincs több ész nélküli DSM frissítés. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Tamarel
üzenetére
Mivel én rontottam el valamit a frissítés során (ez alapjában azért érdekes, mert a frissítést elindítod, lefut, és nem lehet elrontani), ezért még akkor is volt a Volume3 Btrfs lemezemen 1,7 TB foglalt hely, mikor már az utolsó fájlt is letöröltem az akkori 7.3.1-es DSM-et használó NAS-ról.
Én így tapasztaltam a saját masinámon. A fél internetet átnyálaztam a megoldásért. Ez okafogyott azoknál, akiknek nincs fájlberagadása, de én még egyszer nem kockáztatok, erre nincs időm.
Most az az ábra, hogy érezhetően kezelhetőbb a DS918, minden szépen működik, a szabad hely szépen, dinamikusan változik (csökken vagy nő). A Backup most megy vissza. Csak a Home Assitant került át virtuális gépről Raspberry-re, minden más maradt.
Maradjunk annyiban, hogy normál esetben Btrfs, de ha valakinek ugyanúgy összekuszálódik a gépe, és 3 nap után sem sikerül megoldani a problémát, akkor egy jó menekülő útvonal lehet az, ahogyan én megcsináltam a saját NAS-omat.
De mindenki a saját cseresznyéjének a pogácsa. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
PhoenixK
üzenetére
Nincs link, csak szomorú tapasztalat.
Nem kell elfogadni, egyszerűen az én felelőtlen döntésem miatt ez van. Ki-ki döntsön saját belátása szerint:
A 918+ ext4-en meglepően jól muzsikál — főleg 7.3 alatt. Nem lesz snapshot, de a rendszer lélegzik, az I/O is lineáris marad, és a CPU sem pörög föl állandóan a Btrfs metadata miatt.
Ha újratelepíted, érdemes figyelni pár apróságra:- Volume újra létrehozásakor kézzel válaszd az ext4-et, ne hagyd automatikusan Btrfs-en.
- A DSM újratelepítése előtt a köteteket érdemes teljesen törölni (Storage Manager → HDD → Wipe), mert a Synology szereti „visszajelölni” a Btrfs maradványokat.
- A Plex, Drive és Docker ugyanúgy működik ext4-en — csak a fájlrendszerszintű snapshotok és “versioning” funkciók hiányoznak.Cserébe kapsz:
Kevesebb CPU-terhelést
Jobb fájlrendszer-választ és sebességet
Stabil hibernálást
Tiszta lap, tiszta lelkifurdalás nélkül.
De ki mit szeret. Mindenesetre sajnos a DSM 7.3.x után nincs visszaút, ebből a legjobbat akarom kihozni. Nekem most ez a legjobb... másnak nem biztos.
Később, ha valaki feltalálja, akkor én a 7.1.1-re fogok visszatérni. Addig is ez van. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Downsampling
üzenetére
Még egy fontos dolog:
A DSM 7.3.1-ben elég gáz a BTRFS kezelés, emiatt erősen javasolt a hibák javításáig EXT4-et használni, mikor új kötetet hozol létre. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Downsampling
üzenetére
Rossz hírem van mindkettőnknek:
A helyzet a következő:
A DSM 7.3.x-szel a Synology új kernel-, driver- és firmware-csomagot (microcode + modul-set) hozott, ami nem kompatibilis visszafelé a DSM 7.2.x-szel.
A DS918+-on a 7.3-ra való frissítéskor a NAS-on lévő alacsony szintű firmware (ami az AHCI, NVMe és USB alrendszereket inicializálja) is frissült, és nem downgrade-elhető külön.Én próbáltam de nem jött be.
Régen (DSM 6.x–7.1 körül) még lehetett trükközni a/etc.defaults/VERSIONfájllal, és az “Assistant” simán felvette a régebbi .pat fájlt. De 7.2 óta a Synology a bootloaderbe (a synobios modulba) tette a firmware-verzió ellenőrzést is.
Most már a downgrade ellenőrzés nem csak a DSM userlandban történik, hanem a hardver inicializáláskor — vagyis a NAS “tudja”, hogy újabb firmware van rajta, és a régi DSM nem telepítheti magát fölé.A DS918+ esetében a 7.3.1 alatt futó firmware build (a kernelmodulok és microcode) frissültek, és ha ezt egyszer felment, a bootloader nem engedi, hogy a 7.2-es DSM újraírja a régebbi
synobiosvagysynohdpackkomponenseket.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Downsampling
üzenetére
Megijesztettél: most akarok visszalépni a DSM 7.1.1-re (utoljára 2025.07.29-én volt frissítve az Update-9-cel).
Ehh.... nekem volt rajta 7.3, úgyhogy lehet hogy bajban vagyok.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Nos, ma gyanúsan gyorsan kijött a DSM 7.3.1.
De a témánál maradva:
Íme a négy db lemezem a megosztás-áthelyezés előtt (az első kötetre fogok átpakolni
1,8TB-nyi megosztást a harmadikról):
Aztán az áthelyezés után, ahol jól látszik, hogy a 3. kötet mérete nem csökkent 1,8 TB-tal, de az 1. kötet nőtt ennyivel.
Most lefuttatom a szkriptemet, ami egy kis idő... Ja, és telepítettem a DSM 7.3.1-et... nagyon kíváncsi vagyok, hogy a kötet visszahelyezésekor mi lesz az ábra. Ha a 7.3.1 is ilyen ergya, akkor ez a DSM vonal megy a levesbe. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Igen, biztos. Nem használok ilyesmit. A NAS nálam már csak Plex szerver, ezért egyszerű (BASIC) köteteket használok. Biztonsági mentésre nincs szükség, mert ha egy meghajtó tönkremegy, a cseréje után egyszerűen újratöltöm a hiányzó filmeket.
A fontosabb dolgokat – a Home Assistant virtuális gépét, a Docker környezetet és a szkripteket – a Volume1-re tettem.Ha gondolod, kíváncsiságból megpróbálhatok egy tesztet: áthelyezek egy nagyobb megosztást a Volume1-re, majd megnézem a méretváltozást az eredeti és az új kötet között. Ezután visszamozgatom.
Ha a hiba az én oldalamon volt, akkor valószínűleg nem jelentkezik újra az a korábban emlegetett anomália (vagyis az, hogy a foglalt hely a megosztás más kötetre való áthelyezése után nem csökken le). Ha viszont előjön, már van rá működő megoldásom, szóval legfeljebb némi időt vesztek, amíg egy több terás megosztást ide-oda mozgatok – de az belefér. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Szia, linkem nincs, home made a szkript:
időzítve van heti egy alkalomra, minden alkalommal más-más BTRFS kötetet ellenőriz.
Hozz létre e "scripts" megosztás azon a köteten, ahol a saját egyedi szkriptjeidet tárolod
Ezen belül hozz létre egy "btrfs_balance" mappát
Azon belül pedig egy "logs" mappát.A btrfs_balance mappába tedd be a btrfs_balance.sh fájlt, az alábbi tartalommal:
PasteBin: [link]
Ha ez kész, mentsd el (nekem a volume1-en van).
Utána a feladatidőzítőt vedd elő.
Létrehozás/Feladatok/Felhasználó által definiált szkript: megnyílik a Feladat szerkesztése ablak.Általános
Feladat: BTRFS Balance Vol1
Felhasználó: rootÜtemezés:
Hetente
Hétfő
01:00Feladatbeállítások:
Parancs futtatása:/volume1/scripts/btrfs_balance/btrfs_balance.sh volume1Készíts meghajtónként egyet-egyet.
Kész.
Ilyesmi lesz a naplófájl, ha minden oké:
==== 2025-10-16 01:00:01 | volume1 balance indítva ====
Done, had to relocate 2 out of 28 chunks
>>>> Kész: volume1 balance sikeresen lefutott.
@emre33
Nekem az a megoldás nem vezetett eredményre, ezért írtam ezt a szkriptet -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Magnat
üzenetére
Hello,
igen, 20%-on volt a HDD, de levettem 3%-ra. Érdekes, hogy SSD-n alapból 3%-ot adott. Mindegy is, a lényeg, hogy ennek ellenére nem fogy a foglaltság, mikor törlődik X terabájt DSM 7.3-nál. Most másolgatom az adatokat üres HDD-kre és megy vissza a DSM 7.2.2, majd vissza az összes adat. Sajnos ez 8-10 nap időpazarlás
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
blakey
üzenetére
Plusz saját tapasztalat: a DSM 7.3-tól kezdve jön a Btrfs fekete levese — a helyfoglalás és a késleltetett felszabadulás szép kis kombója.
Ez simán megtévesztő, mert a DSM-ben a „szabad hely” nem frissül azonnal. A Btrfs blokkszinten számol, és a régi allokációk csak akkor szabadulnak fel, ha a háttérben lefut a balance / defrag / space reclaim folyamat.Egyszerűbben: a fájlokat már törölted, fizikailag nincsenek ott, de a fájlrendszer még nem pakolta át magát.
A gyakorlatban ez pokolian idegesítő:
van egy 7 TB-os SSD-d, rajta 6.5 TB adat (mondjuk filmek). Törölsz 5 TB-ot — és a szabad hely ugyanannyi marad. Másnap is. Harmadnap is. Újraindítás, töredezettségmentesítés, adat-tisztítás — semmi.
Aztán kiderül: ez nem bug, hanem „feature”. DSM 7.3-ban ilyen. Nálam az lett a megoldás, hogy hetente egyszer éjjel lefut egy szkript, ami ténylegesen felszabadítja a helyet.És ha ez nem lenne elég, a másik agyrém: az újonnan betett 8 TB-os HDD-ből automatikusan 20%-ot levon értesítési küszöbnek. Nevetségesen sok.
Úgyhogy nálam szépen megy vissza a DSM 7.2.2 a vasra.
-
kis.zsolt
aktív tag
Most a DSM7.3-mal így jártam:
A 7.3-as DSM-ben változtattak a Btrfs helykezelésen.
Ahogy olvasom, sokaknál ugyanígy jött elő: fájlok áthelyezése után a „Used space” nem csökken, mert az új Btrfs-modul agresszívebben cache-eli a lefoglalt blokkokat, és a felszabadítást háttérfolyamatokra bízza — amit a GUI nem mindig követ le.
Korábban (7.2.2-ben) a balance automatikusan futott le a törlések után. A 7.3-ban már nem, csak ha nagyon kevés szabad hely marad, vagy kézzel indítod.
Ez a gyakorlatban: 7TB-os SSD azt írta, majdnem tele van. Áthelyeztem egy másik kötetre a megosztásokat, melyek sok helyet foglaltak, de a helyzet nem változott. Varrtam 2 napot, de semmi helycsökkenés az első köteten,
Aztán olvasgattam, és kiderült a fenti turpisság sz általam egyre jobban kedvelt /s Synology részéről.
Mindenféle mókolás, és egy nap kerregés után lett a full teli első kötetből ez úgy, hogy semmit nem változtattam., vagyis csak a szkript futott le:
Ja... és a szkript SSH-n:btrfs balance start -dusage=50 -musage=50 /volume1 -
kis.zsolt
aktív tag
A DS412-es időben, sőt, a DS918 első felében hasonlóképpen csináltam én is. Ez a minimum, és igazad is van. Most már csak filmezek, ipari Samsung TLC SSD-im vannak a tárolásukhoz. Nem adok a biztonságra, mert nem kell adnom rá.
De természetesen ez az otthoni szett, a céges az vérprofi. És elrontani sem tudom, mert a főnökeim a nyakamban lihegnek... jelentsen ez bármit is. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Mindenki a saját cseresznyéjének a pogácsa.
A legeslegeslegelső NAS-omon nekem is JBOD volt. 15 éve...
De komolyra fordítva:
Csak filmek vannak a NAS-on? Behal az egész? Nopara! Újra letöltöm a filmeket, mintha semmi sem történt volna.
Én jártam már így egy USB HDD-vel... -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz
üzenetére
Ok, aludtam rá egyet. Tegnap valszeg túl sok Histisynt-et vettem be, és elgurult a gyógyszerem.
Spongyát rá, túlreagáltam, elnézést
A többit majd a Plex topikban. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz
üzenetére
Huhh. Nagy levegő...
Szerintem túltolod, és sok minden nem úgy van, ahogy gondolod.
Alapvetések:
Transzkódoláskor nem a felbontás változik.
Nálam alapból enabled, de ritka, hogy transzkódol, mert olyan nyersanyagot töltök le, melyeket a nézöím hardverei transzkódolás nélkül megemésztenek.
Ha nincs olyan nyersanyag, akkor a Habdbrake progival elkészítem.SSD. Ez most komoly kérdés volt, vagy csak lusta vagy visszaolvasni? Eleve az SSD lenne az alap: hangtalan, gyors, kis fogyasztású. A korábbi hozzászólások közt megtalálod a választ ezzel kapcsolatban is.
Már bocs, hogy türelmetlen vagyok, de amiket itt kérdezel, már sokan és sokszor kitárgyaltuk itt is és a Plex fórumban is (ez itt amúgy is offtopik).
De hogy segítsek: 100x leírtam, hogy csak SSD-im vannak a NAS-ban. 2x 7.68TB SATA, 1x 2TB és 1x 512GB NVMe, cache-ből készült kötet.És itt én meg is állok, mig papagájjá nem válok.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz
üzenetére
Na, gratula! Miből lesz a cserebogár

Örülök, hogy összejött. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz
üzenetére
Nálam csodálatosan működik hasonló konfiggal:
De nem csak a Plex, hanem a Home Assistant, a Tautulli, a qBittorrent, a Zabbix, és a SmokePing is, hasonló logika mentén.
De még eszembe jutott valami: távolról j99.9%-ban a https://app.plex.tv/desktop/#!/ elérést használom (és persze bejelentkezem). Te miért nem?
Most néztem a mobilomról, tehát működik (csak nekem nem synology.me, hanem d....s.com a DDNS-em).
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz
üzenetére
Google, három keresőszó: "plex synology https"
Tadamm: [link] -
kis.zsolt
aktív tag
Örülök, hogy leírtad a történeted, mert így látjuk, merre kell menni, ha hasonló problémával találkozunk. Én sem szoktam mindig megosztani a megoldásokat, pedig igazából ez lenne a normális, már csak a kollektív tudás építése érdekében is.
Mindenesetre jó látni, hogy mindent magadtól oldottál meg, és hogy még közre is adtad, így mások is tanulhatnak belőle. Köszönet érte!
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz
üzenetére
Üdv:
Nekem a DS412+ még mindig hibátlanul ment, bár már két éve eladtam. Ugyanakkor a DS918+ a garancia vége előtt két héttel feladta, és a Synology magyar képviselete gondolkodás nélkül küldött egy zsír új, még fóliás, dobozos NAS-t, ráadásul új garanciával (ami nemrég járt le). Azóta is hibátlanul működik.
Szóval sosem lehet tudni. Ha engem kérdezel, én nem vennék plusz garanciát – de én nem te vagyok. Neked kell eldönteni, mennyire vagy eleresztve, mennyire tartod megbízhatónak a Synologyt, illetve milyen környezetben használod a NAS-t (pl. villám, feszültségingadozás, lakásbiztosítás opciói).
Apropó lakásbiztosítás: egy magát piacvezetőnek nevező biztosító annak ellenére nem fizette ki a tévém javítását, hogy minden egyértelmű volt, nem volt csalás, és még a hivatalos szerviz is nemtetszését fejezte ki az ügyben. Szóval hiába biztosítottad a lakásodat túlfeszültség és villámcsapás másodlagos hatása ellen, ha a biztosító úgy dönt, hogy "nem volt villámlás" aznap – még akkor is, ha a biztonsági kamerák négy órán keresztül videózták a vihart...
Tehát ezen valós történet alapján pl. a lakásbiztosítás ugyan megtéríthetné a NAS-ban okozott kárt, de nem biztos, hogy olyan biztosítód van, ami ezt valóban meg is tenné adott esetben. Emiatt (is) mondom, hogy neked kell eldönteni, hogy megéri-e vagy sem a plusz költség. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
boborján2
üzenetére
Ez igaz, valóban érdekes a kétoldalú hatás, amit említesz. Bár a reklámok blokkolása egyértelmű előnyökkel jár a felhasználók számára, mint a zavartalan böngészés és adatvédelmi szempontok, azért fontos szem előtt tartani, hogy sok online szolgáltatás a reklámokból finanszírozza magát. Így a hirdetések blokkolása ugyan előnyös számunkra, de hosszú távon hatással lehet a tartalomkészítőkre is, akik ezekből keresnek. Az egész téma érdekes, mert mindkét oldalnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, és végső soron mi döntjük el, hogy hogyan szeretnénk támogatni az online világot.
-
kis.zsolt
aktív tag
Szia!
Köszönöm a hozzászólást, valóban érdekes szempontokat hoztál fel. Az összehasonlításaim és a tapasztalataim alapvetően a saját használatomra vonatkoznak, és nem feltétlenül célom bárkit meggyőzni a választott megoldásáról. Én mindig a legjobbat próbálom keresni a saját igényeimhez, és abban a helyzetben, ahol tartok, az AdGuard Home és a Pi-Hole közötti különbség számomra nagyon is érezhető volt.
Az AdGuard Home valóban egy plusz GUI a mögöttes DNS szerverhez, de sok felhasználó számára ez kényelmes és könnyen kezelhető megoldást biztosít. Az, hogy egy Raspberry Pi-n vagy Dockerben fut, nem zárja ki a használhatóságot, épp ellenkezőleg, lehetőséget ad a rugalmasságra, amit sokan preferálnak.
Ami a DNS IP címek átírását illeti, természetesen igazad van abban, hogy nem mindenki szeret extra programokat telepíteni. Az én esetemben a megoldás, amit választottam, egyszerűsítette a menedzsmentet és a rugalmasságot, de ha te másképp használod, az teljesen rendben van.
A Parental Control szempontjából is egyetértek: sokszor csak a megfelelő listák hozzáadása szükséges, de én azt tapasztaltam, hogy az AdGuard Home sokkal könnyebben kezelhető a szinkronizálás miatt, ha több példányt futtatsz.
Ami pedig a reklámblokkolás hatékonyságát illeti, elismerem, hogy minden megoldásnak van egy-egy gyengéje, és a teljes reklámmentességhez valóban nem elég csak a DNS szűrés. Épp ezért ajánlottam a Brave böngészőt, mivel teljes mértékben integrálva van, és automatikusan védi a felhasználót. A DNS szűrés mellett ez egy nagyon hatékony kombináció, amit én szívesen használok.
Az AdGuard vagy bármely más ingyenes szolgáltatás valóban nem ad semmit "ingyen", és tudom, hogy sokan aggodalmaskodnak a nyújtott szolgáltatások mögötti adatok kezeléséről. Mindig figyelembe veszem ezt, és igyekszem a lehető legjobb megoldásokat választani a saját adatvédelemmel kapcsolatos aggályaim figyelembevételével.
Mindezeket figyelembe véve, mindenki saját tapasztalata és preferenciái alapján hozhat döntést. Az én célom nem az volt, hogy másokat meggyőzzek, hanem hogy megosszam a saját tapasztalataimat, hátha segíthet valakinek. -
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
boborján2
üzenetére
Üdv!
Ez szerintem jól összefoglalja a lényeget.
Ha engem kérdezel, egyértelműen az AdGuard Home-ra szavaznék. A Pi-Hole és az AdGuard Home nem igazán egy liga – ezt a fenti link is jól szemlélteti, és saját tapasztalatból is mondom, mert mindkettőt használtam.
Fontos: Soha ne indulj egyetlen DNS-szerverrel! Ha az leáll vagy meghibásodik, az internetkapcsolatod is odavész. Én úgy oldottam meg, hogy:
- Egy Raspberry Pi 4B-n futott az egyik példány
- A másik Dockerben a NAS-on
- A routerben mindkettőt beállítottam DNS-ként, így ha az egyik kiesett, a másik még működött.További előny: Az AdGuard Home beállításai szinkronizálhatók. Ha egy példányt konfigurálsz, a másik automatikusan átveheti a változtatásokat.
Unbound-dal kombinálva is kiválóan működött a rendszerem.
DE!
Mivel az UniFi UDM-SE alapból végez reklámblokkolást, végül úgy döntöttem, hogy azt használom. Több hónapnyi tesztelés után kikapcsoltam az AdGuardot Unboundostól együtt – bár a Container Managerben még mindig ott vannak, és lehet, hogy egyszer visszakapcsolom.
Jelenleg az AdGuardot böngészőszinten használom, és így is tökéletesen végzi a dolgát. Közben a router is blokkol számos kéretlen dolgot, így a védelem továbbra is erős.
És a legfontosabb:
Ha azt szeretnéd, hogy a YouTube videókban ne legyenek reklámok, akkor egy sima DNS-blokkolás erre nem lesz elég.A megoldás: Brave böngésző. Ez minden reklámot kiszed a YouTube-ból (és minden másból is).
- Semmit sem kell állítgatni, alapból működik.
- Magyar nyelvű és Chrome-alapú, de nem a kémkedésre épül. - - Beépített torrent kliens is van benne.Ha tényleg reklámmentes élményt akarsz, ez az egyik legjobb megoldás.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
AlexDaywalkr
üzenetére
Üdv!
Ha még aktuális:
Nálam : DS918+ ( adatlap .pdf )
- Intel Celeron J3455 2,3GHz, 2MB Cache (Quad Core)
- 2db DDR3L Kingston KVR16LS11/8 SO-DIMM RAM
Felhasználás:
1. Plex Media Szerver
2. Virtuális gép Home Assistant-nak
3. Container Manager:
3.1 Tautulli
3.2 qBittorrent
3.3 Kometa
3.4 WatchTower
3.5 Overlay-reset
3.6 Smokeping
3.7 Jellyfin -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
bnorci71
üzenetére
Szia!
Szerintem nézz szét itt is, ha még nem tetted volna.
Tárgytalan, látom aktív vagy ott is
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz
üzenetére
Szia!
Köszönöm, de nem egyedüli érdem, innen nagyon sokaknak köszönhetem, hogy írásaikkal és ötleteikkel segítettek. Sokan a múzsáim az itteni fórumozók közül (értsd jól)
Ami az NVMe SSD-t illeti: van egy kompatibilitási lista, de azok elég húzósak. A szkripttel, amit annyit emlegettem, azzal pedig kompatibilissá tudsz tenni bármilyen más NVMe SSD-t. Érdemes használni.
RAM ügyben pedig előttem már be is linkelték, én abból dolgoznék.
Az extra RAM bővítésről pedig annyit, hogy sokan túllépik a gyári maximumot, és működik, de ez nincs garantálva. Ha a DSM 7.2 hivatalosan 6GB-ot támogat, akkor az a biztos, de néhányan 8GB vagy akár többet is beleraktak sikerrel. Kockázat kérdése. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz
üzenetére
Ha rákeresel a nevemhez fűződő cache-es témákra, látható, hogy elég sokat foglalkoztam vele.
Évekig használtam írási-olvasási cache-t RAID1-ben, de így utólag azt mondom, hogy pénzkidobás volt. Akkor még másképp gondoltam, mert új volt számomra.
A cache remekül működik, ha Container Managert vagy virtuális gépeket futtatsz, de a Plex esetében nem hoz számottevő előnyt. Én végül memóriát használok Plex transzkód cache-nek (az itteni kollégák javaslata alapján), mert az még egy M.2 SSD-nél is gyorsabb, és nekem van belőle 16GB.
Persze ez is egy megosztó téma – valaki így látja, valaki úgy. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz
üzenetére
Szia!
Alapkiépítésben minden úgy működik, ahogy a kollégák írják.
A DS423+ verziója támogatja a gyári NVMe meghajtót kötetként is: [link]
Egy érdekesség: az NVMe cache egy szkripttel átalakítható kötetté, és ehhez nem feltétlenül szükséges a gyári meghajtó. Én ezt a megoldást használom egy DS918+ eszközön már hosszú ideje, problémamentesen.
A szóban forgó szkript: [link]
A DSM frissítéseknél megoszlanak a vélemények: alverzión belül nálam nem volt szükség újratelepítésre, főverzióváltás pedig eddig nem történt, így arról nincs tapasztalatom. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
gabka86
üzenetére
A compose.yaml csak az én mániám, sokféleképpen lehet létrehozni egy működő konténert, ami tetszik, és számodra megfelelő, azt használd.
A Youtube nekem is sokat lendített a dolgokon, de végül a ChatGPT hozta meg néhány dologban az áttörést (nem a Plexnél, az nekem natívan fut, hanem a többi konténer és a Home Assistant, illetve WLED esetén, de még a várható nyugdíjamat is nagyjából előrevetítette
).
Örülök, hogy haladsz a dolgokkal, és szépen lassan, de biztosan belakod a NAS-odat.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
gabka86
üzenetére
Értem én
régen a Syno is Dockernek hívta, most már Container Manager. Van jófajta bétája is, kíváncsi leszek, mikor élesítik be.. de ez OFF.
Az 50000 csak példa. Egyébként Docker Compose fájllal (compose.yaml) csináltad, vagy "kézi" módszerrel?
Végül is az a lényeg, hogy a 32400 arra a portra mutasson, amit megmutatsz a külvilág felé.
Alapesetben ez 32400, ilyenkor 32400:32400 amit be kell írni a portokhoz a compose fájlban.
Ha más portot akarsz használni, mert miért ne, akkor jön a fenti mókolás.
Még egy fontos dolog: a Plexben a port számát kézzel is be kell írni, hiába van szürkével odaírva. Tehát ha a gyári alapértelmezett 32400-at használod, akkor a 32400 beírandó, majd el kell menteni.
Nekem 1x sikerült megszívatnia ezzel a Plexnek, majdnem egy órát vacakoltam, mire utánaolvasva kiderült a turpisság. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Scoobyte
üzenetére
Ok, akkor ezt kicsit félreértettem, de így már minden a helyére került a buta fejemben.
Igen, az OLED LG B7V USB 3.0-s portján csüng ez: [link]
A reddit bejegyzés 6 éves, de még lehet kapni az Amazonon az adaptert.
Próbáltam Speedtestet, nem a legfényesebb, de ezt a tévé processzora is jelentősen befolyásolja. Mindenesetre 350/380 Mbps-ot mértem, ami jobb, mint a 100/100
Annyit megjegyeznék, hogy USB 2.0-s portokon is 100Mbps feletti értéket hoz, jellemzően 150....170 körüli le- és feltöltést. Ezt csak azért írom, mert az újabb LG tévékben nem mindenhol van USB 3.0. És ha jól tévedek, valamiért még mindig a 100-as hálózatot erőltetik. Javítsatok, ha rosszul tudom.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Scoobyte
üzenetére
A kliens nálam is lassú. Egy frissítés óta pedig észrevehető a negatív változás. Sok tévére felraktam a klienst, de mindegyiknél más és más a külső, még márkán belül is (pl. LG WebOS).
Ami a szaggatott lejátszást illeti:
Csak ötlet, és nem 100%, de ha a streaming szolgáltatók szaggatás mentesen adják a filmeket, de a TV a NAS Plexéről akadozva játssza le a filmeket, akkor 2 dolog lehet:
1. Túl nagy a NAS-on lévő filmek bitrátája
2. Kicsi a sávszélesség (wifi vagy vezetékes)A Tautullin láttam, hogy egyik-másik nagy felbontású film 110-130 Mbps-mal jön le a szerverről, ergo a 100 Mbites hálókártya a tévében gyakorlatilag mintha ott sem lenne. A wifi meg olyan, hogy hiába van dedikált SSID 5Ghz-cel a tévének, amikor az antennáról még tucatnyi eszköz szedi a biteket/bájtokat.
Úgy gondoltam a legtisztábbnak, hogy az USB3/Gigabit Ethernet kütyüt megvettem, és azóta nincs semmilyen gond a filmekkel (LG OLED B7V, USB3 csatlakozó + [link] ).
Szerencsére a Plex kb. az 1.2-es verzió óta egyre jobb. Nagyon lehetett látni még a 0.9 ver. alatt, hogy ebbe az irányba haladnak, ami most van (Fizetős megoldások, és streaming erőltetése). Eleinte féltem, hogy elveszítem a jó kis Plexemet, és más után kell nézni (ezért is kezdtem bele a Jellyfin projektbe).
Aztán a család szétment a szélrózsa minden irányába, de a hozzáférésük megmaradt a PMS-ben. Megnyitottam a külvilág felé a 32400-as portot, és azóta nagyon szépen megy mindenkinél akár a HD, helyenként pedig még a 4K HDR is - ami sávszélesség, és szolgáltató függő.
Jómagam nem vagyok rákattanva a beépített vs. külső lejátszó vitára, mert voltak jó kis külső lejátszóim, de egyszerűen kikoptak, újakat meg nem akartam venni. Ettől függetlenül igaznak tartom azt, hogy külső lejátszóval jobban jár az ember, kevesebb a gondja a lejátszással.Néhány javaslat:
1. link-aggregációval működtetem a DS918+ NAS-t
2. bekapcsoltam rajta ezt: Vezérlőpult --> Hálózat --> Csatlakozási lehetőségek --> reuseport pipa
3/a. vagy dedikált 5GHz-es SSID csak a tévéknek
3/b. vagy külső kompatibilis USB/Gigabit adapter vezetékes hálózattal -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Kisnyikhaj
üzenetére
Ennek örülök

Gyorsan megoldottad!
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
stigma
üzenetére
Nekem nincs Emby-m, Plexet használok 13 éve, natívan futtatom, de a hozzá készült Tautulli, Kometa és a Kométához készített borító-hibajavító már Dockerről fut. Mindhez magam készítettem el a Compose fájlokat.
Amit idéztem neked konfigot, az az Emby honlapjáról CTRL+C / CTRL+V-vel lett bemásolva onnan, ahonnan picit fentebb belinkeltem, de kijavítottam a TZ-t, Budapestre, illetve a PUID és PGID legtöbbször az szokott lenni, mint amit beírtam, ezért azt is kijavítottam.
Azért nem nyúltam bele jobban, mert ezt annak kell beállítania, aki használja, mert ő tudja, mi és hol van a NAS-ban. Nekem irreleváns, hogy Pi, Syno NAS, vagy PC, a felhasználó dönt, mit emel át belőle.
Csak segíteni próbálok, és nem észt osztani. Szeretném, ha minél előbb jól mennének neked is a konténerek a NAS-odon. Egyszerűen csak ennyi. Nálam azóta mennek elsőre, mióta compose.yaml-t használok, ezért tettem egy próbát, hátha neked is bejön. Ha kész a Compose.yaml, akkor az egészet kijelölöm és vágólapra teszem, aztán a Container Managerben pedig új projektként CTRL+V. Ha pedig valamit módosítanom kell egy változás miatt, azt leállított konténer mellett csak átírom/újraírom, és elindítom ismét.
De kinek a pap, kinek a paplan. Ettől még nem fogunk összeveszni
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
stigma
üzenetére
Bocsánat, hogy beleszólok, de szerintem a Docker.compose fájl jobban kezelhetőbb, és egyszerűbben módosítható vele a konténer. Jó ideje már azzal indítom a frissen legyártott konténereimet. Ilyen az Emby-hez is van: [link]
Példa a linkről:---services:emby:image: lscr.io/linuxserver/emby:latestcontainer_name: embyenvironment:- PUID=1026 #Nálam ez működik- PGID=100 #Nálam ez működik- TZ=Europe/Budapestvolumes:- /path/to/emby/library:/config- /path/to/tvshows:/data/tvshows- /path/to/movies:/data/movies- /opt/vc/lib:/opt/vc/lib #optionalports:- 8096:8096- 8920:8920 #optionaldevices:- /dev/dri:/dev/dri #optional- /dev/vchiq:/dev/vchiq #optional- /dev/video10:/dev/video10 #optional- /dev/video11:/dev/video11 #optional- /dev/video12:/dev/video12 #optionalrestart: unless-stopped -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Gardaai
üzenetére
Csak a magam nevében beszélhetek, ezért kérlek, amit most írok, azt ne tekintsd mérvadónak:
Szóval - én pontosan ugyanúgy gondoltam a dolgokat anno, mint most te. Amiatt, mert vásároltam Enterprise SSD-ket, és nem akartam, hogy ezek a méregdrága SATA SSD-k 2-3 év alatt elhasználódjanak. Ezért úgy osztottam szét a rendszert, hogy a SATA enterprise SSD-ken statikus tartalom van, mint filmek, és zenék.
Az NVMe SSD-re rátettem mindent, ami mozgalmas: Plex, qBitorrent, Tautulli, Kometa, + néhány egyszerű szkript. Ezek olcsó, 2TB-os és 512GB-os NVMe SSD-k, emiatt nem fáj a fejem, ha esetleg megpurcannak. Nélkülözhetetlen, vagy pótolhatatlan adat nincs rajtuk.
Az SSD-nek köszönhetően elhagytam a cache-t, hiszen annyira gyors az új SATA SSD-kkel a NAS, hogy a cache használatát fölöslegesnek tartottam (és mint írtad is, én is olyan Reddit posztokat olvastam, melyek állítása szerint nem volt számottevő a cache haszna, ami egybevágott a tapasztalataimmal).
A cache amúgy pedig nem lenne hülyeség. Főként a sok apró fájlból álló műveleteknél, inkább vállalati környezetben van igencsak komoly haszna. Jómagam vagy 3 évig működtetem 2x256GB-os Intel NVMe írás/olvasás cache-t, de az igazat megvallva nem sokat profitáltam a működéséből, hiszen eleve a filmek nálam 2-3 GB fájlméretnél kezdődnek, ami nem kicsi... és akad 85GB-os is. Az apróbb, saját fájljaimat (pdf, docx, xlsx, jpg, stb) pedig nem igazán érdekel, hogy 30, vagy 50 msec alatt érem el.
Summázva:
igen, szép és jó dolog a cache, de ha nem érezzük a hasznát a saját munkakörnyezetünkben, és nem látjuk a rendszer gyorsaságán, hogy van ilyen a vasban, akkor nem feltétlenül van rá szükség (szerintem). Persze ez csak az én véleményem az én konfigurációmra igazítva.
Mivel az NVMe jóval gyorsabb, mint a SATA (még a NAS-ban is), ezért döntöttem úgy, hogy a korábban belinkelt szkripttel kötetté alakítom át a cache-t, és a "dolgozó" alkalmazásokat átmozgatom erre e a két kötetre. Nagy bajt nem csináltam vele, sőt, száguld a NAS, öröm vele dolgozni. Különben is: ha majd nem tetszik, akkor egyszerűen vissza is állhatom úgy, ahogyan régen volt.
Ismét mondom: ez az én boomer véleményem. Esetleg ha nagyon nagy baromságot olvastatok, akkor elnézést, de nálam szépen működik, amit írtam. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Gardaai
üzenetére
A saját oldalán írja:
Illetve:4. Synology SNV3400 series M.2 NVMe SSD drives can be installed through the built-in M.2 slots to enable SSD caching or create SSD storage pools. Drives are sold separately.
4. A Synology SNV3400 sorozatú M.2 NVMe SSD-meghajtók a beépített M.2 foglalatokon keresztül telepíthetők SSD gyorsítótárazás engedélyezésére vagy SSD tárolókészletek létrehozására. A meghajtók külön megvásárolhatók.
Gondolom csak gyári NVMe-vel működik, de erre találták ki azt, amit én is használok DS918+ NAS-on (és nemrégiben itt is volt róla szó), engedelmeddel hivatkozom a hozzászólásomra, ahonnan tovább is tudsz majd klikkelni az előzményekre: [link]
-
kis.zsolt
aktív tag
Tűzfalbeállítás nem rossz ötlet. Én csak a magyar bejelentkezést engedélyezem, illetve a helyi belső hálózatot, a céges fix IP-t, és a rokonságot Angliából.
Íme:
és van egy engedélyező listám, hogy ne zárjam ki magamat sem a belső hálón, sem a céges IP-ről:
A tiltólistára automatikus szkript gyűjti a csúnya IP-címeket.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
lange04
üzenetére
Ja... és még egy: én nem azokat a szkripteket használom, amiket te bemutattál, hanem: https://github.com/007revad/Synology_M2_volume
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
lange04
üzenetére
Igen, így igaz, ahogy mondod.
Valóban lehetnek bajok, emiatt ésszel kell az új DSM-eket felrakni (előtte mentés, stb.)
Én akkor futtattam a szkriptet, mikor még a DSM 7.2.2 alapváltozata volt a DS918+ NAS-omon. Ekkor gondoltam azt, hogy az NVMe Cache-t át lehetne alakítani kötetté. Azt hiszem éppen itt olvastam róla, de már nagyon régen.
Kivettem hát minden HDD-t a NAS-ból (előtte készült egy több napon átívelő full Backup), majd a Cache-t is kivettem, ami 2db 256GB-os - már nem kompatibilis Intel - volt.
Nulláról újrahúztam a 918-as NAS-t a DSM 7.2.2-vel, de már nem SHR, hanem egyszerű kötet lett az SSD-ken.
Mivel a SATA SSD relatíve lassabb, mint az NVMe, illetve az SSD miatt már nem annyira indokolt a Cache használata, ezért gondoltam, hogy lefuttatom a szkriptet, de előtte egy 2TB-os WD NVME SSD-t tettem az első Cache helyére, mert anélkül ügye értelmetlen lett volna.
Ezen van a virtuális gép, a Docker és a konténerei, illetve a letöltés megosztása. Ezt nem sajnálom kínozni és nyúzni, mert alig 30 ezresért vettem egy éve, és alig használtam az asztali PC-ben.
Közben jött az Update 1 majd az Update2 DSM frissítés. Tudtam, hogy lehetnek bajok, ezért most is készült Backup a meghajtóról.
Szerencsére nem volt ilyen probléma, ezért folytattam a Cahe-ből Kötet játékot.
Annyira megtetszett a dolog, hogy a második Cache helyére egy öregebb Samsung NVMe-t raktam, és a szkriptet újra lefuttattam (amúgy felkínál dolgokat, de már nem emlékszem, hogy mit).
Így alakult ki az a rendszer, amit alább képernyőmentéssel bemutattam.
A NAS nagyon csendes, alig fogyaszt, és piszok gyors. Remélem a Synologynak is lesz esze, és lehetővé teszi, hogy natívan lehessen választani az NVMe SSD-k esetében még a régi NAS-oknál is (mint pl. az enyém), hogy Cache, vagy kötet legyen a funkciója az NVMe meghajtónak. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
54laci
üzenetére
Szia!
Én csak egy éve szerettem ki a Transmissionból, de valóban nagyszerű programnak tartom. Kimondottan tetszik benne a tiltólista, mellyel az utánunk szaglálókat lehet blokkolni. De a lényeg:
Itt van egy jófajta leírás, persze Bukarest helyett Budapestet írj az időzónába.
[link]illetve itt van a Docker Hub ide vonatkozó leírása.
[link]Ha nem menne, keress privátban.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
blountex
üzenetére
Szia!
Örülök, hogy kipróbáltad őket, én is sokat tesztelgettem (a Plexet gyakorlatilag 2012-től). Egy időben pedig még a tévét is (LG B7V) rootoltam, hogy a Jellyfin felrakható legyen rá. Azóta persze már gyárilag is elérhető és telepíthető az app.
Az, hogy kinek melyik jön be, hát: "De gustibus non est disputandum." Ezért én sem foglalok állást. Mindnek van sötét és világos oldala. Magam részéről nagyon szeretem a Jellyfint, és egyik, másik skinje kimondottan jól sikerült, de sajnos nem minden tévé eszi meg közvetlenül. A Plexnél pedig azért maradtam, mert ez az egyetlen, amellyel olyan szintű menedzselést lehet végezni, mint pl. userenkénti jogosultságok beállítása, vagy Tautulli statisztika, vagy streamelés a világ bármely pontjára, ahol van net, vagy éppen kontrollálhatod a sávszélességet, ha előnyben akarod részesíteni a streamet a torrent kárára.
Az Emby-t én sem próbáltam, de hogy őszinte legyek, nem is jutott eszembe.
Ha egy olyan streamer appot kívánhatnék karácsonyra, ami mindet (is) visz, akkor összegyúrnám a Plexet és a Jellyfint, ingyenessé tenném a transzkódolást, precíz lejátszási statisztikákat készíttetnék vele, és olyan funkciókat is beleépítenék, mellyel pl. qBittorrent API-n keresztül tudsz forgalomvezérlést kontrollálni.
Lehetne a neve: JellexTulli
Bocs a hülyéskedésért az utolsó mondatban, de a kávémat még nem ittam meg.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
F_Gergely
üzenetére
Szia!
Nem nekem címezted, de mert van tapasztalatom, ezért ha megengeded, leírom:
Nos, összefoglaltam, miket olvastam ezzel kapcsolatban, és nálam be is jöttek:
Olvasási gyorsítótár:
- Ha gyakran férsz hozzá ugyanazokhoz az adatokhoz (pl. adatbázisok, gyakran használt fájlok), az NVMe gyorsítótár jelentősen csökkenti az adatelérés idejét.
- Az olvasási gyorsítótár a merevlemezeken tárolt gyakran használt adatokat az SSD-re tükrözi, így a következő hozzáférés gyorsabb lesz.
Írási gyorsítótár:
Az írási gyorsítótár az adatokat először az NVMe SSD-re menti, majd aszinkron módon továbbítja a merevlemezekre.Ez gyorsabb írási műveleteket eredményez, különösen nagyobb adatmennyiség esetén, pl. ha sok fájlt másolsz a NAS-ra egyszerre.
Hátrány: ha az NVMe SSD meghibásodik, adatvesztés fordulhat elő, ezért fontos a RAID és a megfelelő biztonsági mentés.
Én 256GB-os NVMe SSD-ket használtam évekig, végül teljes "NAS-szerep átértékelés" miatt minden megváltozott, de ez OFF, így kihagyom.Én akkor is javaslom az SSD-cache-t, mert a Plex rohadt sok apró kis indexképet tölt le, és lényegesen gyorsabb a filmekhez borítóképeket illesztenie, ha van ilyen cache a gépben.
Persze enélkül is szépen elzötyög a NAS, tehát tényleg nem életbevágó, hogy legyen benne. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Sanyi.mTs
üzenetére
A Fontos megjegyzésekben a 3. pont ezt írja:
Az alábbi modellek esetében csak a Synology Download Centerből lehet letölteni a frissítési javítást, mivel ezek nem kapnak értesítést a DSM-en keresztül:
- FS sorozat: FS3017, FS2017, FS1018
- XS sorozat: RS18016xs+, RS4017xs+, RS3617xs+, RS3617xs, RS3617RPxs, RS18017xs+, DS3617xs, DS3617xsII, DS3018xs
- Plus sorozat: RS2416RP+, RS2416+, DS916+, DS716+II, DS716+, DS216+II, DS216+, DS1817+, DS1517+, RS2818RP+, RS2418RP+, RS2418+, RS818RP+, RS818+, DS1618+, DS918+, DS718+, DS218+, RS1219+
- Value sorozat: DS416, DS416play, DS216, DS216play, DS116, RS816, DS1817, DS1517, RS217, DS418play
- J sorozat: DS416slim, DS416j, DS216j, DS418j, DS218j, DS419slim, DS119j
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
ekkold
üzenetére
Teljesen jogos az álláspontod, és javarészt egyet is értek veled.
A sebezhetőségeket csupán azért soroltam fel, mert hiába nálunk (munkaadómnál) is a havi cyber-tréning, hiába az e-mailes láblécben a figyelmeztetés, hogy ne kattints, plusz a webes szűrések, mégis látom a júzereket, hogy odaklikkelnek, ráböknek, megnyitják.
Persze otthon picit jobb a helyzet, mert csak a macska nincs (még) kiképezve, mégis felvállalom, hogy paranoiás vagyok, és mániákusan frissítek. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
ekkold
üzenetére
Nem nekem címezted, de engedd meg, hogy én is válaszoljak.
A DSM 7.2.2 legutolsójában ennyi CVE lett javítva:Javították a ghostscript biztonsági sebezhetőséget (CVE-2024-29510).
Javították a netatalk biztonsági sebezhetőségeit (CVE-2024-38439, CVE-2024-38440, CVE-2024-38441).
Javították a Terrapin Attack biztonsági sebezhetőségét (CVE-2023-48795).
Javították a glibc biztonsági sebezhetőségét (CVE-2023-4911).
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
S.Zoliy
üzenetére
Ahogy vesszük: én NAS-ról futtatom a csomagkezelési központból telepítve PlexPASS-szal. A beállítás egyszerű, de tudom, vannak buktatók. A Plex topik segít, ha megakadsz benne. Több, mint 13 éve használom, és nem tudok rá rosszat mondani.
A JellyFin megjelenítése a tévén erőforrás igényesebb (ezért picit döccen a görgetésnél), de közel hasonló felület is kialakítható, mint a Plex-é. Előnye, hogy ingyenes a transzkódolás, és csak a lényegre fókuszál a beállítása. Csak kísérletképpen tettem fel egy Docker konténerbe a Jellyt, de meghagyom, mert szerintem szépen fejlődik, és volt olyan 4K-s film, ami a Plexen szaggatott, de a Jelly-n nem. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
S.Zoliy
üzenetére
Szia!
Plex, JellyFin, Emby
Részemről Plexes és JellyFin-es tapasztalataim vannak, amik nagyon jók. A Plex DLNA-t is tud.
Nekem LG tévéim vannak, és mostanában jelent meg hivatalosan rá a JellyFin. Nem tudom ez más gyártóknál és tévé oprendszereknél hogyan megy, de fél éve még rootolonom kellett a tévét, hogy menjen a Jelly, most pedig már szabadon letölthető. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
VANESSZA1
üzenetére
Nincs hibaüzenet, az első email ilyen szöveggel jött:
Watchtower 1.7.1
Using notifications: smtp
Only checking containers which name matches "tautulli" or "watchtower" or "Jellyfin-HT" or "qbittorrent"
Scheduling first run: 2024-10-06 23:00:00 +0200 CEST
Note that the first check will be performed in 11 hours, 23 minutes, 17 seconds
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Én valójában nem is tudtam, hogy van ilyen e-mailes része a dolognak, barokkos túlzásként írtam, hogy kihagytam belőle. Mindig a naplófájlban kutatgattam, ha volt valami prücök, de kíváncsivá tettél... megcsinálom én is levelezősre, így valóban kényelmesebb.
A Tautullival jártam úgy, hogy nem akart frissülni.Aztán kiderült, hogy :stable nincs nála, mert hibára futott (legalább is nálam), és a :latest volt, ami megoldotta a bajaimat vele kapcsolatban. Minden más konténer jól ment.
De mint írtam, totál lebutítottam a NAS-t médiaszerverré, vettem bele jó nagy SSD-ket, és még a Cache M.2 SSD-jét is kötetté alakítottam egy korábban itt ajánlott szkripttel: azon megy a qBittorrent letöltése.
Mindenesetre még egyszer köszönöm az ötletet
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Boss81
üzenetére
Vágj bele bátran. Hosszú hónapok óta használom a WatchTowert konténerek frissítésére (bár itt volt, aki leoltott miatta).
Nagyszerűen teszi a dolgát, a naplófájlban szépen látod miket csinált, és még önmagát is tudja frissíteni.
Én az emailes részt kihagytam belőle, úgy is működik. -
kis.zsolt
aktív tag
Visszahívta a Syno a 72803-at, és csinált belőle 7.2.2-72806-ot. Részletek: [link]
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
shownomarcy
üzenetére
Szia!
Így kell beírnod:
http://server.local.ip.address:32400/web
Forrás: [link] -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
blakey
üzenetére
Igen, regisztrációval, és a Plex.tv alá bevont kliensekkel.
Én arra gondolok, hogy pl: https://akarmi.quickconnect.to:32400/web... és ekkor úgy tudod beállítani, mintha helyi hálón futna.
A Plex alatt is, ha bejelentkezel a Plex.tv-n, majdnem ugyanazt kapod, de a quickconnet-es picivel többet ad a felhasználók kezelésében - pontosan ugyanazt, mintha pl. a http://192.168.1.99:32400/web felületen lépnél be... Legalábbis a hivatkozott időszakban. azóta volt 1-2 verzióváltás. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
lewisfm
üzenetére
Teljesen egyetértünk.
Nekem ez a hozzáállás akkor esett le, mikor elkezdték hardveresen is lockolni a gyári Synology memóriákat, SSD-ket, merevlemezeket és egyéb (pl. hálózati) bővítőkártyákat.
De még előbb is voltak vészjósló jelek: az extrém drága kameralicenc még csak hagyján, de már szinte mindenhez kérnek licencet (mail szerver, virtuális masina), szintén elfogadhatatlan áron.Kb olyan érzésem van, mikor megveszed aranyáron az OLED tévédet, és kikapcsolhatatlanul megy rajta a reklám, amit az LG tol rá, és a távirányító mikrofonjával elemzik, milyen reklám kontent a te preferenciád.
Észrevétel a Syno válaszával kapcsolatban:Ugye ezt írják:
"A Synology megszünteti ezeknek a kodekeknek a szerver oldali támogatását, hogy növelje a hatékonyságot és a skálázhatóságot a magas felhasználói számú környezetekben. A médiafeldolgozás átkerül az ügyféleszközökre mind a DSM-ben, mind a BeeStation OS-ben.
A Video Station több mint 13 éve jött létre, hogy egyszerűsítse a vásárolt médiatartalmak rendszerezését és helyi streamelését. Az elmúlt néhány évben az online video streamelés vált domináns és preferált módszerré a TV-műsorok és filmek megtekintésére.
Azok az ügyfelek, akik a Video Station alkalmazáson keresztül rendszerezik médiájukat és streamelnek, megfontolhatják a Plex Media Server-re való áttérést, amely már elérhető a DSM Package Centerben. A Plex Media Server hasonló webes felületet kínál, valamint mobil- és TV-optimalizált alkalmazásokat. A Plex Media Server mellett más médiarendszerezők, mint például az Emby és a Jellyfin, hasonló funkcionalitást biztosítanak a Video Station-hoz."Nem akarom túlragozni, de ez kb olyan, mintha azt mondanák némi túlzással: "nem lehet a 2 ütemű Trabantba keveréket kapni, ezért az a javaslat, hogy tankolj kerozint"
Próbáltam a Jellyfint az OLED tévén, nagyon pozitív tapasztalatokkal - de ehhez root-olnom kellett a tévét.
Sajnos el kell fogadni, amit a Syno mond, ők az erősebb kutya. Lassan EOL lesz a DS918+ NAS-om és eszem ágában sincs innentől kezdve Synology terméket vásárolni, legyen az bármennyire kecsegtető hazugságokkal lefestve. -
kis.zsolt
aktív tag
Esetleg a Plex topik?
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
sevadevil7
üzenetére
DS918+ NAS-ban 2db 8GB-os Kingston modult használok.
Tipus: Kingston HyperX Impact 16GB (2x8GB) DDR3L-1866 – HX318LS11IBK2/16

-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
maci25
üzenetére
Szia!
Van egy jó hírem - illetve kettő:
- petícióznak a DS Video "visszahozáásért" (lényeg a linkelt oldal alján van): [link]
- fel lehet hegeszteni a DSM 7.2.2-re is a DS Video-t: [link]Részemről:
2012-ben én is a DSVideo-t használtam elsődleges médiaforrásnak. Egy 3D-s LG tévén gyönyörködtünk a filmeken. Előtte hardveres médialejátszóm volt beépített HDD-vel, gigabites csatlakozással, és gyönyörű menüvel + grafikával, ezért nekem a DS Video kicsit fapados volt, de végül is tette a dolgát.
Később észrevettem, hogy van a tévében (LG LM660S) Plex kliens is (ami a mai napig - 12 éve - működik). Ezért szépen lassan átálltunk a Plexes felületre.
Később már a telefonokra, laptopokra, tabletekre és PC-re is Plexet tettünk mindenkinél a családban.
Aztán ahogy szépen fejlődött a Plex, illetve a családból a gyerkőcök a szélrózsa minden irányába szétrepültek, maradt véglegesen a család médiaszervereként. Lett egy PlexPASS előfizu hozzá, és konkrétan globálisan a hazai DS918 NAS-ről nézik a kedvenc filmjeiket, illetve esetenként ha úgy alakul, akkor VPN-t is használják a világ minden tájáról, ahol van internet.
A DS Video jó, valóban hasznos eszköz, és szerethető. Nincs túlbonyolítva. Van aki ezért szereti, és aki ezért utálja. Nekem szimpatikus, hogy megpróbálják életben tartani. Mindenképpen hiánypótló alkalmazásnak tartom annak ellenére, hogy évek óta nem futtatom a NAS-omon. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
lewisfm
üzenetére
A Plex fizetős része a hozzáféréskezelés miatt kell, az a része már fizetős.
Ebben nem vagyok 100%-ig biztos, mert nincs most előttem, de lehet, hogy így van - munka után megnézem.
Én úgy emlékszem, hogy a PlexPASS-szal konkrétan a Transzkódolást fizeted meg. Én azelőtt PlexPASS nélkül 11 felhasználót tápláltam világszerte, és hozzáféréskezelés is volt (már ha az a pin-kódos beléptetőizé az az - én senkinek nem adtam emailes belépést... egyelőre). Aztán, hogy bejöttek a 4K-s HDR filmek, vagy a DolbyVision, akkor vettem PlexPASS-t, és azzal már egyszerre akár 3-4 felhasználó is tud akadás mentesen videózni*
Tény, hogy így valóban több menüpont van a Plexben, amivel lehet picit varázsolni mindenben IS.
Továbbá én használom a Tautully-t, ami a torrentet kikapcsolja egy szripttel, ha valaki filmet kezd nézni és profi statisztikákat készít a forgalmazásról, ami a Plex-ben zajlik.*Kivéve, ha mindenki Dolby Visiont akar nézni TrueHD hanggal.
-
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Sanyi.mTs
üzenetére
Szerintem javarészt kézzel kell majd.
Az 7.2.2.xxxxx-Update X-ről Y-ra váltások automatikusak lesznek, de a főverziók sajnos kézi frissítést kérhetnek majd.
Egy ideje ez bevett szokás a Synologynál. Nekem DS918+ van és teljesen megszokottá vált, hogy kb. a DSM 7.1 óta ezt csinálják. Persze nem biztos, hogy jól látom a helyzetet, a többiek cáfolhatnak, vagy megerősíthetnek, attól függően, hogy új, vagy régi modelljük van-e.
Éppen emiatt én gyakori látogatója vagyok az Update oldalnak, bár az is igaz, hogy mostanában elég ritkák a DSM frissítések, a főverziókról pedig ne is beszéljünk. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
thornadoj
üzenetére
Kijött, csak kézzel kell telepítened - benne van a leírásban!
Idézem:Letöltőközpontból töltheted le, mivel ezek a DSM-ben nem kapnak értesítést erről a frissítésről:
FS sorozat: FS3017, FS2017, FS1018
XS sorozat: RS18016xs+, RS4017xs+, RS3617xs+, RS3617xs, RS3617RPxs, RS18017xs+, DS3617xs, DS3617xsII, DS3018xs
Plus sorozat: RS2416RP+, RS2416+, DS916+, DS716+II, DS716+, DS216+II, DS216+, DS1817+, DS1517+, RS2818RP+, RS2418RP+, RS2418+, RS818RP+, RS818+, DS1618+, DS918+, DS718+, DS218+, RS1219+
Value sorozat: DS416, DS416play, DS216, DS216play, DS116, RS816, DS1817, DS1517, RS217, DS418play
J sorozat: DS416slim, DS416j, DS216j, DS418j, DS218j, DS419slim, DS119j
---
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
mobilizmo
üzenetére
Yo... spongyát rá. És őszintén szorry!
35 éve még ZX Spektrum volt, meg HT1080, nemde?
A "Csak úgy megtörténik" eredete nálam:
Ha jól emlékszem egy filmben, vagy egy sorozatban hallottam egy dialógusban ezt a mondatot, és beégett az agyamba. Nem emlékszem a konkrét film/sorozat címére... talán nem is érdekes, de hasonló kontextusban hozták fel, mint most én:
kb: "tudom, hogyan működik, tanultam, értem, de amúgy is nagyon sokat beszélek (írok), és nagyon nincs kedvem a részletekbe bocsátkozni".
Ez olyasmi, mint a "Vérapó" című filmben "Karácsonyi csoda" emlegetése... nagyon véres film, senkinek sem ajánlom.És újfent Mea Culpa!
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
lewisfm
üzenetére
Szerintem hamarosan megjelennek majd a további "fizetős" lehetőségek, csakúgy, mint a Plex-ben: fizess, hogy transzkódolhass.
Némiképp megértem: valójában egy NAS-t nem SOHO célra találtak ki, vagy ha igen, akkor az jóval Syno kategória alatti. Rárepültek az ipari/céges szegmensre, és ott nincs transzkódolás (és nem gyári (noname) memória, vinyó, vagy SSD sem). Ott adatbiztonság és sebezhetetlenség van, és persze gyorsaság, és megbízhatóság.
Ahol dolgozom infósként, sok Synology-nk van, a legrégebbi egy DS410-es. Bizony! (nyugi, hálózaton kívül megy)
Az újabbak már egy jobbfajta autó árában vannak és rack-szekrénybe valók. Sok-sok közülük 8TB-os SSD-k tucatjaival lélegzik, és nem szabad pislogni, mert nem veszed észre, amikor áttol optikán néhány tucat gigabyte-ot A-ból B-be.
Persze a Világ összes lóvéja kevés hozzá, de a multiknak van pénze lóvéra...
Sajnálom, hogy a Syno nem így kezdi a DSM telepítést: otthoni, vagy céges használatra kellek?
Ebben az esetben kevés dolog változna számunkra. Ugyanakkor hatalmas erőforrások szabadulnak fel számukra: nem kell fejleszteni a Video Stationt, és még sok minden mást sem. Szerintem sok általunk kedvelt funkciót hamarosan kivezetnek. Elég jó jós vagyok, egy szörnyű nem szakmai dolgot kettő évre előre megjósoltam, hát most is próbálkozom eggyel: elképzelhető, hogy ennek a felfogásnak lesz áldozata a Download Station, az Audio Station, a Médiaszerver (DLNA), de pl. a Surveillance Station csak spec Syno NAS-okon fog futni, a Chat, a Contacts, a Photos, a WordPress, dettó kuka.
Remélhetőleg a Container Manager marad, hogy legalább Dockerben tudjunk futtatni dolgokat...Ne legyen igazam!
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
mobilizmo
üzenetére
Hoppácska!
Bár ezt szerintem a belinkelt szájton kellene feltenned kérdéseként, és nem nekem, aki olvassa és megtalálta ezt a blogot, de azért a 28 éves IT-s multamból maradt még valami... hát tessék:
A CSUM szabvány a "Checksum" rövidítése, ami egy olyan mechanizmus vagy algoritmus, amely az adatok integritásának ellenőrzésére szolgál. A checksum egy olyan érték, amelyet egy adott adathalmazból számítanak ki, és amelyet később az adatok ellenőrzésére használnak, hogy biztosítsák, azok nem sérültek vagy módosultak.
Hogyan működik a checksum?
Checksum létrehozása:
Amikor adatokat generálnak vagy küldenek, egy adott algoritmus (például CRC, MD5 vagy SHA) alapján kiszámítanak egy checksum értéket. Ez az érték az adatstruktúra része lesz, vagy külön továbbítják az adatcsomaggal együtt.
Checksum ellenőrzése:
Amikor a fogadó fél megkapja az adatokat, újra kiszámítja a checksum értéket a beérkező adatok alapján, és összehasonlítja a küldött checksummal. Ha a két érték megegyezik, akkor az adatok valószínűleg nem sérültek. Ha eltérnek, az adatok sérültek vagy módosultak az átvitel során.
Mire használják a checksummot?
Hibadetektálás:
A checksumokat gyakran használják hibák felderítésére adatátvitel vagy adattárolás során, például fájlok letöltésekor, hálózati kommunikációban vagy tárolóeszközökön.
Adatok integritásának biztosítása: Biztosítják, hogy az adatok sértetlenül érkezzenek meg a forrástól a célállomásig.
Adatok verifikációja:
Amikor egy fájlt letöltünk, gyakran mellékelnek egy checksum értéket, amelyet felhasználhatunk annak ellenőrzésére, hogy a fájl nem sérült-e meg a letöltés során.
De hogy ne legyen ennyire száraz, és mert te kezdted, és utálom ha baxogatnak:
A CSUM vagy checksum szabvány az adatok biztonságos és integritásmegőrző átvitelét szolgálja, biztosítva, hogy ne történjen adatvesztés vagy sérülés.
Comprende? -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kis.zsolt
üzenetére
...éééééés egy friss cikk a béta Plex csomagokról. A lap alján letölthetőek.
-
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Bence_
üzenetére
Valóban gáz. Nagyon sokat beleöltek a VideoStation-be. Annak idején én is azzal kezdtem a lakásban filmeket "streamelni" DLNA-val az okostévékre.
Én a jó oldalát nézem: a Plex nem ördögtől való, 12 éve használom, és bizony (szerintem) azért "picikével" többet tud, mint a Video Station.
Ettől függetlenül hálás vagyok, hogy létezett, és sajnálom, hogy mostantól úgy néz ki, hogy vége.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer PC jó áron! Ryzen 7 5800X/Rog RTX2080 Super/1TB SSD
- Bontatlan! Új Lenovo Thinkpad T14 G5 Tartós Üzleti Laptop 14" -45% Ultra 7 165U 16/512 FHD+ Magyar!
- Bomba Ár! Fujitsu LifeBook E751 - i5-2GEN I 4GB I 500GB I DVDRW I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E6440 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E6540 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Lenovo LOQ 15IRH8 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-12450H - 16GB - 512GB - RTX 4050 - Win11 PRO - 1 év gari
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Én jártam már így egy USB HDD-vel...

).
csak rossz gombot nyomtam.