Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Tiby77

csendes tag

válasz robyeger #588 üzenetére

oké meg probálom fel huzzni a ramot ahogy látam azt is ott kell

• erdoke

titán

válasz robyeger #551 üzenetére

''Mentségemre szóljon a bechmarkok régi verziói pl: Everest v2.6 még 6.4GB/sec alatt mutatták az Athlon64-eket''

Ez miért szólna mentségedre? Az akkori A64-ek IMC-je nem is tudott többet, csak ha tuningoltál.
    Sokkal inkább érdemes azzal foglalkozni, hogy mennyit profitál az effektív memória-sávszélesség növekedéséből az A64, illetve mennyit bukik, ha visszaosztod a RAM-ot. A másik, valamivel kisebb jelentőségű kérdés az időzítések hatása a teljesítményre.
    Nem akartad elhinni, hogy alig kisebb a rendszer teljesítményének növekedése a CPU túlhúzásának arányától, ha visszaosztott memóriával csinálod vs. arányosan emelt frekvenciájú, de gyengébb időzítésű RAM esetén.

• Xelo

addikt

válasz robyeger #567 üzenetére

furcsán hangzik: de nem kérhetsz ;] most nem szeretném a frigg winemet összepakolgatni ilyen tesztprogikkal

• Raymond

titán

válasz robyeger #556 üzenetére

Hogy tenyleg tamogatjak e azt nem tudom (lehet), de valamit tenyleg nagyon elb*szhattak a GamePc-sek, mert fLeSs is komolyabb eredmenyeket kapott:
    [link]
    Mondjuk a GamePC-s tesztben tobb hiba is van...

• Raymond

titán

válasz robyeger #551 üzenetére

Akkor remelem legkozelelebb hallgatsz is egy kicsit es megprobalosd megerteni amit az ember mondani akar neked, mert tok felesleges volt egy a legelejen is vilagos tenyt ilyen modon bizonygatni. Nyugodtan olvasd vissza a hsz-eket meg egyszer hogy tanulj valamit, mert ha megfigyeled minden allitasod/teoriad igaztalannak bizonyult a vegen ugy ahogy az azok kozlese utan meg lett mondva. Csak a stilusod miatt kicsit vertizzasztos volt megertatni veled. Igaz meg most is az a velemenyem hogy a legtobb dolgot nem erted, de ez van....

''B@sszus miért olyan drágák az X2-ek...''

Ajanlom figyelmedbe: [link]

• Xelo

addikt

válasz robyeger #545 üzenetére

[link]
    remélem megfelel, ha még kell vmiről kép szólj
    a legújabb verzióval csináltam amit a www.lavalys.com -ról töltöttem le
    jahh és természetesen minden alapon ;)

szerk: wow mingy lesz ez jobb is: most látom hogy 5-5-5-18ként kezeli 5-5-5-12 helyett :D rácsapok a körmére

[Szerkesztve]

• Raymond

titán

válasz robyeger #539 üzenetére

''Nem tehetek róla enegem hajt a tökéletes megismerés(hogyan is működik a K8 architektúra)...''

:)) :)) :))

No comment.

Egyebkent ha erdekel akkor kezdheted ezzel es tobb cikket nemigen kell mar elolvasnod rola: [link]

''1mag 200Mhz alapórajelen korlátozz 6.4GB/sec-re''

Nem korlatoz ertsd mar meg. Egyebkent meg mindig nem magyaraztad el hogyan is lehetseges az az IMC megosztas hogy aztan egy mag limitalva legyen.

törölt tag

válasz robyeger #539 üzenetére

Akkör mégis megmondanád, hogy mi fáj neked? Az, hogy nem érzékeny minden szirszarra, mint a NetBurst, és nem találsz rajta fogást? :F

Sallangokról meg csak Te beszélsz itt. Hogy hogyan működik a K8, azt már nem egyszer leírtuk. Csak neked esik nehezedre felfogni.

törölt tag

válasz robyeger #524 üzenetére

Ez most very hülye kérdés lesz: tulajdonképpen miért lenne az probléma, ha neadj isten tényleg nem lenne képes egymagos A64 6400MB/s feletti memóriasávszélt produkálni? Mert én nem látok ebben semmi komoly korlátot, sőt semmilyet, a teljesítményre nézve.

• Red Rebcs

tag

válasz robyeger #532 üzenetére

Mondjuk a ddr 501
    és ezzek elég jó ramok hogy ilyen órajelen igy mennek
    a legtöbb ram 400-on nem tud ilyen késleletetést kicsikarni magából nem hogy még
    nagyobb órajellen
    mire mennék a venice-al?
    754-nem van
    ha elérnék 3500-3700 olvasást biztosan benyőgnéd hogy nem léptem tul a 6400-at

[Szerkesztve]

• Red Rebcs

tag

válasz robyeger #519 üzenetére

Valóban van egy kicsi limit az egy magos és kétmagos amd-nél
    a kétmagos kicsit lassabban ólvassa és irja a rammot mint az egy magos
    mivel visszafogja a két magot összekötő sin
    amúgy az 1 mag AM2 csak ddr2667 kezel ramot
    mig a kétmagos AM2 800 ig
    ezáltal ha 800-as ramokat használsz győzz a kétmagos (de csak AM2 esetén 939 nél egymagos a jobb)

• Red Rebcs

tag

válasz robyeger #516 üzenetére

Mondjuk az eddigi helytálló és ügyes hózzászólásaid jók lesznek?

• Red Rebcs

tag

válasz robyeger #515 üzenetére

Robyeger
    ez a mondat kicsit elég hülye
    szabvány szerint csak ddr400 ram van
    ha e fölé méssz az már tunning
    elmondanád hogy mi a sz@rt keresel?

• rob210

nagyúr

válasz robyeger #524 üzenetére

Ez most komoly???
    Én inkább ebbe a vitába nem szálok bele, ember ez nagyon nagy gázzzzzz.
    Az fel sem merül benned, hogy a sandra egy fos?
    Ráadásul a sandra két magra méri ugyan azt az eredményt mint az egymagos.
    Számolj utánna.
    100-200-pont körüli lesz a külömbség.
    Azaz az egymagos proci eredményét szorozd meg kettővel.
    Mivel a sandra mind a két mag mér egyet és aztán összeadja az eredményeket.
    Nem tudom már hol olvastam de tudom hogy valamelyik komolyabb tesztoldalon volt, ez így feketén fehéren leírva.
    Attól még valós alkalmazás esetén nem érzékelhető a külömbség, hogy egy program ezt írja ki:D
    De bemegyek a boltba és kitesztelem neked komolyan mondom:D

• rob210

nagyúr

válasz robyeger #520 üzenetére

Nem vettem ilyet csak mint látod nekem 3700+-os a procim aki keveset ért az A64 hez tudja nincs venice.
    Tehát az írásod miszerint ilyet keresek csak venice magosat.
    Minek írod le ha tudod, hogy ez nem az??
    Na félre értés ne essék én nem vitatkozni akarok csak néha olyan dolgokat írsz, amiket szerintem jómagad se értesz vagy ha igen akkor velünk van a baj fórumozókkal.:(
    Kevesebb off?????hm............. :C

• Raymond

titán

válasz robyeger #519 üzenetére

''Athlon64-es prociról van szó, minél nagyobb a magórajele és minél nagyobb a hozzá tett memória órajele, minél kisebb a mem időzítése, annál többet fog hozni a proci valós memória olvasásban,''

Ezt allitom pontosan.

''Tök mind1, hogy hány magos'' es ''tehát korlátozó tényezőnek a magok számát nem ismered el.''

Nem ugy ahogy te mondod hogy az egymagos limitalva van 6400MB/s-re. Amit en mondok az az, hogy a kulonbseg az egymagos es a ketmagos kozott csak annyi hogy a ketmagosnal kicsit alacsonyabb az elert savszelesseg, mert a ket mag kozti kommunikacio is elvesz valamit az eroforrasokbol. Egyebkent ez latszik minden eddigi tesztben ha ugyanazt a memoriat hasznalod mindket esetben ugyanazokkal a beallitasokkal.

''...a gamepc tesztéről nem is beszélve

Mar tobbszor elmondtam az miert nem ugy van ahogy te elkepzeled, azokat az erveimet med mindig nem dontotted meg se szamokkal se mas magyarazattal.

'' magonként jelentkező jelentős nagyságú differenciát szerintem már bőven bizonyítottam.''

Mivel? Remelem nem arra az FX57 es FX60 tesztre gondolsz. Megintcsak ugyanazt mondom mint eddig - ne keress mindenfele orult nyelvu weboldalakat orult programokkal, szamtalan angol/nemet/francia/magyar teszt van Sciencemark, Sandra vagy epp Everest eredmenyekkel.

''Látom nincs értelme addig egymás fülét rágnunk, míg meg nem mutatom azt az ominózus Everest screenshot-ot.''

Pontosan. Addig meg elmagyarazhatod hogy osztodik a savszel. Nyugodtan rajzold az a linkelt kepet ha akarod. vagy hasznald a muhelyes peldamat. Vagy ahogy akarod.

[Szerkesztve]

• rob210

nagyúr

válasz robyeger #516 üzenetére

Ezt a ''hozzám''szólásod:D nem igazán értem:D
    No vallás, max tuning, no para.:D
    :R

• Raymond

titán

válasz robyeger #510 üzenetére

''Az a 400Mhz sima memória beállítás tuti 6.4GB/sec alá esik a valós átviteled...''

Na ez a forradalmi megallapitas siman van akkora jelentosegu mint a ''kek az eg'', ''a nap minden reggel felkel'' vagy a ''fejsze nem lebeg a vizen'' es tarsai. Mar hogyne esne amikor a 400Mhz memorianak pont 6400MB/s a max savszelessege es eddig 100% effektivitasu memoria kontrollert nem csinalt senki. Egyebkent kismilloszor meg lett mondva mar itt is hogy ennek a memorianak annyi a limitje.

''...összevetünk dupla magot támogató és dupla magot nem támogató memória benchmark eredményeket. pl: 5000+ -nál 7.8GB/sec <-> a 6.3GB/sec -hez viszonyítva.''

Mit is viszonyitottal most mihez? Mar csak a hecc kedveert...

''Szóval mivel neked dupla magos procid van , ha általában olyan progikat használsz, amik támogatják a többszálas utasításvégrehajtást (pl: nem játékok), akkor nem szükséges 250Mhz körüli alapórajelet használni, hanem szimplán a maximális proci szorzóval addig emelni a gyári 200Mhz-et, amíg csak bírja a tuningot.''

Na mit is akartal most itt mondani? Mert hogy ertelme nincs az biztos.

''A Sandra 2007 ahogy eddig figyeltem bla bla bla''

???

''Egy AM2 X2 3800+-nál tuning nélkül Sandrával ellentétben inkább 533Mhz-es memória órajel és minél kisebb késleltetés az eredményesebb, mint 800Mhz mem órajel, amihez 12.8Ghz theorikus sávszél tartozik, de a proci 2Ghz magórajele 6.5GB/sec-re korlátoz ''

??? Nezd meg mar megint az Xbitlabs-os tesztet. Milyen eredmenyeket ertek el egy 2.6Ghz procival es 533Mhz RAM-al ? Itt a link megegyszer hogy ne kelljen keresgelned [link] Meg egy gyorsabb mag sem hoz ki a DDR2-533 memoriabol 6.5GB/s-t....

[Szerkesztve]

• Raymond

titán

válasz robyeger #509 üzenetére

Ne felj nem kotok bele semmibe, ugyanazokkal a beallitasokkal mint az X2-es shot minimum ugyanazt az eredmenyt fogod kapni, de valoszinuleg inkabb jobbat.

Ad ''Elektronikai megközelítés'' :))
    Ennyi marhasagot reg olvastam egy helyen, pedig kitetttel magadert mar ebben a topicban is eddig.

''...ha a memória az IMC keresztül közvetlenül a mag L2 cache-hez kapcsolódna...''

Ezt en meg mas sem nem allitotta soha. Te jottel ezzel, ne akard hogy megkeressem a hsz-idet.

''...olyan ''oszcilátor'' kellene ami pl: 2000Mhz és 250Mhz között teremtene kapcsolatot...''

LOL - milyen oszcilator? Nezd mar meg mit jelent ez a szo kerlek... :U

''pl: 2000Mhz és 250Mhz között teremtene kapcsolatot, örült nagy a két órajel között a különbség,na most 90nm környezetben ez kivitelezhetetlen...''

El kell arulnom neked hogy egy prociban annal kulomb dolgokat veghezvisznek mint ket kulonbozo orajelen mukodo funkcionalis egyszeg osszekapcsolasa. Ja, es semmi koze ennek a 90nm vagy mas csikszelessegu gyartasi folyamathoz.

''A kegyetlen valóság az, hogy az IMC a proci alapórajele (200Mhz) és memória busz órajele között lát el ''oszcilátori'' feladatokat,...''

A kegyetlen valosag az hogy megint felrebeszelsz. Az IMC a memoriabol olvassa ki az adatokat es tovabitja a processor tobbi egyszegenek feldolgozasra az Crossbar switch-en keresztul.

''...így jön ki a theorikus sávszélhatár 1magra 200Mhz x 128bit/8 x 2= 6400MB/sec''

Megintcsak megkerdem hol? Egy switch nem ugy mukodik ahogy azt te az agyadban felvazoltad. Ott a kep a #487-ben. Nyugodtan rajzolj/irj bele es linkeld vissza mi tortenik ha az egyik magot kikapcsolod.

''...hogy tiszta humbug az AMD részéről, hogy a magórajelhez képzi a memória osztót.''

He? :F

• Raymond

titán

válasz robyeger #500 üzenetére

Ahogy mondtam, maradj a temanal. Egy hsz-en belul is gondod van kovetni a sajat ''logikadat'', ne keverj ide megint valami uj programot uj procikkal.

Egymagos S939, 2000Mhz CPU, 200Mhz EC, 250Mhz RAM, Everest3 bench. Van akarmennyi ilyen proci tulaj a PH!-n is, hat kerd meg valamelyiket hogy bizonyithasd allitasod.

• Raymond

titán

válasz robyeger #499 üzenetére

Nem mindegy. Sikerult egy Everest eredmenyt kapnod egy S939 egymagos processorbol a kivant beallitasokkal amivel bebizinyitottad hogy nem volt igazad abban hogy 200Mhz kulso orajel limitalja az S939 procikat es soha nem fognak tobb mint 6400MB/s atvitelt kimutatni akarmilyen gyors memoriat raksz is alajuk. Aztan talaltad ki hogy az orult ''osztott IMC'' teoriad miatt az egymagos nem lesz kepes erre. Meg mindig arra varunk hogy ezt egy egymagos S939 Everest screenshot-aval bizonyitsd ugyanolyan beallitasok mellett mint amiket az X2-vel kaptal (2000Mhz CPU, 200Mhz EC, 250Mhz memoria).

''Egy Athlon X2 3800+ 939-es DDR500-al képes átlépni a 6,4GB/sec-t valós memória olvasásban, az egy magos Athlon64-ek gyári 200Mhz alapórajelen meg nem, hiába raksz alájuk akár milyen gyors memóriát és akár milyen szoros időzítéseket állítasz be.''

Itt tartunk egyelore. Maradj a temanal. Majd ha ezt az egyszeru dolgot megtargyaltuk visszaterhetunk az AM2-re is amit mar tobbszor elmagyaraztak de meg mindig nem erted.

• Raymond

titán

válasz robyeger #494 üzenetére

1) Mi koze van ennek az AM2 tesztnek az egymagos S939 Everest eredmenyehez 250Mhz memoriaval amire most varunk mert meg nem teremtetted elo sehonnan?

2) Egyszer mar elmagyaraztam #476-ban mi a gond vele. Ezt te a #477-ban irtak szerint nem fogtad fel, igy a #482-ben meg egyszer elmondtam.

• Raymond

titán

válasz robyeger #488 üzenetére

Ideje lenne ha nem mastol kerned hogy cafolja a felveteseidet, hanem te bizonyitanad. Ugyanugy ahogy lekerted azt a X2 3800+ screenshotot, szerezz amin egy egymagos van tesztelve ugyanolyan beallitasokkal. Aztan folyatatjuk.

• Raymond

titán

válasz robyeger #484 üzenetére

En probalom tavolor??? Alap szovegertelmezesre nem vagy kepes nem hogy valami erdemi valaszra. Peldaul lasd ezt meg par elozo peldat.

''Te hány féle memóriát látsz itt????

Egyet, de nem erted hogy ha egy egymagos AM2 ala DDR-1066 memoriat is raknal azt akkor is csak DDR2-667-en fogja jaratni mert az a legnagyobb amit tamogat? Ugyanugy mintha es katmagos ala raknad. Az meg DDR-800-on jaratna. Pontosabban e ket standardhoz legkozelebb allo frekvenciat ugy hogy a standard ne legyen tullepve. Ezt mer leirtam a #476 es #482-ben.

''Honnan szetted, hogy a AM2 Athlon64 3500+ nem támogatja a DDR2-800 memóriát????''

Az AMD oldalarol te szerencsetlen? Ott a link a #476-ban. Jossz nekem itt a malaj linkeddel. Mekkora LOL :))

''Ábrák nem kellenek újak, detto ugyan az a blokksémája az AM2 procinak, mint a 939-eknek.''

Wow! Rajottel erre is? Ezt magyarazzuk az elejetol. Egyebkent itt a kovetkezo mondatban megmutatkozik megint hogy mennyire nem erted az egeszet:

''Dupla mag esetében, szépen dolgozik az SQR és magonként képes 6400MB/sec elméleti adatot feljuttatni a másodlagos gyorsítótárakra.''

Fogd mar fel vegre hogy ez nem igy mukid es nincs itt kulon ut az egyik magra es kulon a masikra ugy, hogy ha az egyiket kikapcsolod akkor megfelezed az elerheto savszelesseget. Ez egy teljesen idiota megoldas lenne az architektura tobbi reszenek szempontjabol. Egyebkent ha mar tudod hogy az IMC nem kapcsolodik az L2 cache-re direkt hanem atmegy a Crossbar Switch-en es az SRQ-n akkr miert nem fogod mar fel vegre hogy mukodik? Benne van a neveben is: Crossba Switch - mindent mindennel osszekapcsol. Azt irtad ugyan nem kellenek mar abrak, de ugy latszik igen. Hat itt van egy:
    [kép]

Epedve varom valaszaidat az utolso hozzaszolasaimra. Erdekes lesz nezni hogy maszol ki a godorbol...

• Raymond

titán

válasz robyeger #478 üzenetére

Azert haladja meg te szerencsetlen mert a memoria magasabb frenkvencian megy. Az IMC a megorajelen megy meg mindig nem erted ? Semmi megosztott IMC nincs!!! Ha fogsz egy E stepping-nel kesobbi egymagos S939 procit es ugyanolyan beallitasok mellett teszteled le mint a #479-ben linkelt akkor ugyanugy 6400MB/s feletti atvitelt kapsz. Azt mivel magyarazod meg?

''Szóval semmi köze Venice magtól később kiadott procinál és azt támogató alapi BIOS-nál, hogy JEDEC szerinti szabványos DDR memóriát használunk-e vagy nem.''

Csak ehez van koze, mert a Venice elott nem volt ott a prociban a DDR-400 feletti tamogatas, igy nem tudsz veluk olyan beallitast elerni mint a #479-ben.

• Raymond

titán

válasz robyeger #480 üzenetére

Tudod ez mondtam en is meg tobben is mar a legelejen. Eddig tartott es egy Everest screenshot kellet hozza hogy megertsd? Itt a eddigi torteneted:

#377-ben jottel meg a masik topic-bol az ''osztott IMC'' orulettel.

#378-ban daa-raa megmondja hogy DDR-400 vs. DDR2-800-rol van szo semmi tobb.

#380-ban megkerded ezt:
    ''Akkor azt magyarázd már el nekem, hogy egy régi 939 proci gyári értékeken azaz 200Mhz alapórajelen, pl. DDR500 memóriával karöltve, miért nem képes 6,4GB/sec feletti valós memória olvasásra, holott a DDR500 elméleti sávszélessége 8GB/sec ???''

#388-ban Red Rebcs mar megmonta neked amit pl. az Xbitlabs teszteben is lathat es meg mindig nem hiszed el:
    ''DDR2 ramok azonos valós fizikai órajelen nagyobb sávszélességüek mint a ddr kéretik ezt is figyelembe venni, és mikor nézzegetsz ilyen olyan sávszélt célszerű figyelembe venni hogy amd érzékeny a memoria késleltetésre és ez bizony hátrányosan befolyálja a ddr2 esetén a teljesitményét a magas késleltetés''

#392-ben elmondod megint mit is akarsz:
    ''Úgy érzem most szinkronban van a véleményünk , ezt próbálom egyeseknek bemagyarázni, hogy ha nem 2magos AM2 prociról van szó és nincs osztott IMC, akkor 6.4GB/sec nem fogja meghaladni a valós memória átvitel ha fene fenét eszik is.''

#396-ban daa-raa megmondja amit en is es masok is mar regebben hogy miert nem erted az AMD architekturat es talalsz ki minden fele orult teoriat:
    ''Felejtsd el a NetBurst-öt, ne annak a gyengeségeit vetítsd ki más architektúrákra!!!''

#397-ben ezt irod:
    ''Míg AM2 X2-nél míg ha csak 5mhz-el is (200-ról) emeled a külső órajelet már nyertél többlet valós memória sávszélt(az osztott IMC miatt), addig 939-nél csak a memóriád alapórajelétől magasabb külső processzor órajelen kezd profitálni a rendszer pl.: DDR500-nál, 250Mhz vagy magasabb külső CPU órajel.''

#402 megintcsak daa-raa:
    ''Ha egy IMC van, akkor hogyan használnak egyenként 128bites sávszélességet??? Megmondom: sehogy! Ugyan olyan az AM2-es procik felépítése is, mint a korábbiaké. Csak a DDR(1) vezérlőket cserélték le DDR2-re (a többi változtatás alapvetően nem kapcsolódik az IMC-hez). Es mint mondtam: felejtsd el a NetBurst kínjait, ha K8-ról beszélsz! A kettő nem ugyan úgy viselkedik.''

#405-ben meg mindig nem erted:
    '' De azt magyarázom, hogy ez AM2 X2-nél már eltünik, mivel 200Mhz External clock-nál is 200 x 128/8 x 2 x 2 = 12,8GB/sec lesz, a 6.4GB/sec helyett.''

#407-ben megint egy uj hulyeseggel jossz:
    '' Igen két fajta korlát létezik K8-nál, az egyik a magórjeltől függő L2 cache <-> IMC áteresztőképessége , a másik a cpu külső órajele, ami gyári 200Mhz-en''

#409-ben folytatodik az orulet:
    ''A 754-nek csak 64bites az IMC-je és nem osztott, mivel eleve csak 1magról beszélünk.
    A 939-nek már ugyan 128bites az IMC-je, mivel támogatja a dual channel-t, de még nincs közvetlen megosztásban a magok L2 cache-je között.
    Az AM2 X2-nél 128bites, de már közvetlen megosztásban van az IMC-vel, azaz mindegyik mag függetlenül a másik hivatkozásától eléri a teljes 12,8GB/sec-es memória sávszélt.''

#410-ben elmagyarazom ez miert hulyeseg.

#412-ben erdoke is emlondja miert hulyeseg az elmeleted es azt is ujra hogy a kesleltetes az AM2 eseteben igenis befolyasolja az elerth memoria savszelesseget.

#417-ben lattam szerencsetlen volt a szovalasztasom a 410-ben a 250Mhz kulso freki es 500Mhz memoriarol, mert megint elojott az FSB tema...

#418 es #419-ben meg mindig nem erted hogy a shared nem ugy osztott ahogy azt te elkepzeled.

#420-ban erdoke megint megprobalja elmagyarazni.

#422-ben erdoke megintcsak leirja amit mar parszor megmondtak neked - az IMC nem osztott, egyszeruen DDR2-800 nyujt tobb savszelesseget mint a DDR-400

#423-ban meg mindig nem erted a ''shared'' szo jelenteset ebben a kontextusban.

#424-ben vilagosan levezeted hogy fogalmad sincs hogy mukodik az egesz.

#429-ben egy csomo dolgot elmagyaraztam. Pl. a S939 atvitelet 200Mhz mem felett (amit most mar sajat szemeddel lathattal az Everest shoton), az IMC-t meg egyszer, FSB-t meg egyszer stb. Szinten megkertelek magyarazd amr el hol is osztodik el.

#430-ban kiderult keptelen vagy a szoveg es adatertelmezesre (Xbit-es hozzaszolas) es meg mindig nem hiszed el hogy az egymagos AMD CPU-k is kepesek 6.4GB.s-nel magasabb atvitelre.

#432-ben megprobalom elmagyarazni a szamok osszefuggeset hogy megerts lehet nagyobb mint 6.4GB.s atvitel az S939 csak mas programot kell hasznalnod nem a Sciencemark-ot mert magadtol nem vagy kepes ezt levezetni. Megint elmagyarazom hogy nincs FSB. Linkelek kepeket es megkerlek magyarazd mar el hol osztodik az IMC.

#434-ben maszat fejen talalja a szoget...

#435-el teljesen kiakasztottal....

#436 - #438 Erre mondjak FPS jatekokban hogy p0wned....

#439-ben megkerded:
    ''Akkor már csak az a kérdés, az 1magos és 939 rednszerek gyári beállítások mellett miért nem képesek valós memória olvasásban 6,4GB/sec feletti eredményre, míg az AM2 X2 procik igen??''

#440-ben daa-raa ujra mar ki tudja hanyadszorra megmondja nem erted a ''shared'' szo jelenteset...

#443-ban ugyazat kerded mint #439-ben

#444-bol latszik hogy a ''gyári beállítással'' szerencsetlen szovalasztas volt a reszedrol...

#445-ben megint es megint ugyanazt probalom megertetni veled....nem megy mert elojott hogy keptlelen vagy ertelmezni az informaciokat vagy egyaltalan kovetni a sajat gondolatmenetedet.

#446 ugyanzt mint #444 csak reszletesebben

#447-ben latszik rajottel hogy neked nem az ''alap orajelen'' kell az eredmeny, hanem 250Mhz mem beallitassal...

#450-ben megmondtam mi lesz az eredmeny, de neked screen shot kellett mert informacio feldolgozasra es ertelmezesre latszolag keptelen vagy.

#451 es #452 p0wned again...

#458-ban megkertelek gondolkodj mar egy kicsit

#459-ben rajottel hogy at fogja lepni Everestben a S939 a 6.4GB/s hatart de hogy miert arrol megintcsak rossz kovetkeztetes vontal le - maradsz az orul osztott teoriadnal.

#460 - ahogy az elobb irtam...

#462-ben ujra megprobalom elmagyarazni hogy mukodik a K8 architecktura egy egyszeruen kovetheto peldaval is, csak megerted vegre hogy az IMC nem osztott ugy ahogy azt te erted.

#469-ben belinkeled a GamepC tesztet az egymagos AM2 eredmenyekkel hogy bizonyitsd a 6.4GB/s limit teoriadat egymagos procik eseten.

#476-ban elmagyarzom miert kaptak olyan eredmenyeket. Szamokkal es linkekkel tamasztom ala azt is hogy hibas informacioik vannak a cikkben.

#477-ben jossz egy gyenge valasszal ahol egy DDR2-800 memet hasznalo procit hasonlitasz a DDR2-667-et hasznalohoz.

#482-ben elmagyarazom az elozo allitasod miert is hibas megint. Adok linkeket biznyitaskent. Es megintcsak megkerlek biznyitsd valahogy a teoriad ahogy mar tobbszor is megkertelek azelott.

• Raymond

titán

válasz robyeger #477 üzenetére

Te egy remenytelen eset vagy. A sajat hozzaszolasaidat sem tudod kovetni. Sot, meg egy hozzaszolason belul is kepes vagy ossze-vissza beszelni. Nem tudom ugyan hogy lehetne meg az eddigi hozzaszolasokon kivul vilagosabban elmagyarazni....

''Tök mind1, hogy csak a 667Mhz-es memókat támogatják az 1magos AM2 procik, mivel még a DDR2-533 memóriának is nagyobb a theorikus sávszéle az ominózus 6,4GB/sec-től,másodsorban a memória időzítések a (CAS és a clock rate, stb...) a összesített valós latency-t befolyásolja nem a memória valós olvasási sávszélességét.(vagy ha befolyásolja is rettentő kis mértékben) próbáld ki otthon, ha nem hiszed.''

Akkor most nezd at megegyszer itt [link] hogy befolyasolja e vagy nem. Lam, es megis.... :U

''Az nem tünt fel, hogy a 2Ghz magórajelen ketyegő AMD Athlon64 X2 3800+ valós memória átvitele jócskán meghaladja a 6400MB/sec-t, míg a 2.2Ghz kerregő AMD Athlon64 3500+ ez a bővüs 6400MB/sec alatt marad pedig nagyobb a magórajele.''

Es az nem tunt fel hogy az X2 3800+ DDR2-800-on hasznalja a memoriat? Megintcsak hasonlitsd ossze az Xbitlab-os cikkel (ok csinaltak az aranyok osszehasonlitasat a kulonbozo DDR2 memoriak kozott). Lathatod hogy hiaba hasznaltak 2.6Ghz-n ketyego processort, meg DDR2-533-al sem kaptak 6400MB/s pedig mind a memoria teoretikus savszelessege joval nagyobb annal (8500MB/s). Igy teljesen mindegy hogy az X2 3800+ kisebb orajelen megy, teljesen normalis hogy nagyobb az atvitel DDR2-800-al. Az AM2 IMC-je nagyon erzekeny arra milyen memoriat hasznalsz milyen beallitasokkal es melyik procival. Minden tesztben meglatszik ez. Peldaul itt is [link] ahol egy X2 4800+ nagyobb eredmenyt er el mint egy X2 5000+ pedig az 5000+ magasabb orajelen jar. De a memoriat alacsonyabb orajelen jaratja a fix osztok miatt (DDR2-742) es a cache is csak 2x512kB benne szemben az X2 4800+ 2x1MB-al. Szoval ennyit a ''...pedig nagyobb a magórajele'' beszolasodrol... :U

''Így érveléseid nem elfogadhatók, keress másik tesztet, ha gondolod, de ott se fognak 6,4GB/sec felett hozni még a 3500+ példányok sem.''

Mar nem is kerdem hogy olvastad e egyaltalan a hozzaszolasomat mert mostanra kiderult hogy alapveto dolgokat nem vagy kepes felfogni vagy kovetni. Ugyanezt magyaraztam el neked a #476-ban amikor belinkelted a GamePC tesztet mint bizonyitekot az orult egymagos 6.4GB/s limitre. En elmondtam miert nem annyi az atvitel, te meg itt kozlod nekem mint tenyt ugy mintha nem tudnam. Sot, az en ervelesem ami szamokkal, tenyekkel es linkekkel alatamasztott a nem elfogadhato szemben a orult teoriaddal amit semmivel nem bizonyitottal en viszont megintcsak linkekkel ervekkel es abrakkal biznyitott az ellenkezojet(#432, #445, #462) :U

'' Előbb utóbb rá fogsz ébredni, hogy légy van a levesben(elméletedben), mert a matematikai törvényeit a K8 se tudja áthágni. 200x128/8x2=6400MB/sec. (per core)''

Az en elmeletemben van a legy ? Eloszor is az nem elmelet, szamokkal levezettem miert van ugy hogy megertsd (ugyan most mar vilagos hogy talan sosem fogd).

Akkor most szepen megkerlek ujra. Magyarazd el hol van megosztva az IMC szerinted ugy ahogy azt mar a #432 es #464-ben is kertem. Nyugodtan hasznald a muhelyes pedlad, vagy keress egy linket abraval, csinalj egy kept. Amit csak akarsz. De eleg volt az ures dumabol.

• erdoke

titán

válasz robyeger #480 üzenetére

Az IMC és a RAM-ok ilyenkor CPU/4 módban mennek (250 MHz). A teoretikus határ ezért 8000 MB/s-ra nő. Mi is bizonyít a képen látható ~6600 MB/s?

• Raymond

titán

válasz robyeger #469 üzenetére

Megint nem olvasol.... :U

A GamePC-s tesztben a fiuk elkovettek egy hibat es ez meg a teszteredmenyek utan sem volt valami oknal fogva vilagos elottuk :F

Az egymagos AM2 processorok maximum DDR2-667 memoriat tamogatnak. Ezert a cikk masodik oldalan szereplo memoria frekvenciak a 3500, 3200 es 3000 prociknal helyetenek. A kovetkezo a valosagban a ferkvencia:

A3000+ = 1800 / 6 = 300 = DDR2-600 = 9.6GB/s max mem bandwidth
    A3200+ = 2000 / 6 = 333 = DDR2-667 = 10.6GB/s max mem bandwitdh
    A3500+ = 2200 / 7 = 314 = DDR2-628 = 10GB/s max mem bandwidth

Az egymagos AM2 procik max DDR2-667 memoria tamogatasat lasd itt:
    [link]

A memoria idozitesek amiket hasznaltak szinten ott vannak a 6. oldalon:
    CAS 5,5,5-15 Latency at DDR2-800 Speeds with 2T Timing

Termeszetesen DDR2-800-at hiaba hasznaltak, ugyanis az egymagos procik ugyis a DDR2-667 standardhoz legkozelebb allo frekvencian hajtottak a memoriat. Mert az Am2 processorok memoria osztoja teljesen automatikus (nem allithato mint az S939 E+ steppingnel) es a JEDEC standardhoz legkozelebb allo erteket allitja be ugy hogy a memoria ne menjen a standard megadta orajel felett. Ezert a fent leirt ertekek.

Na most ok magas kesleltetes parositottak alacsony orajellel amit meg raadasul teteztek egy 2T timing-al es ezert kaptak az alacsony Sandra eredmenyeket. Ha ki akarod szamolni magad, akkor terj vissza az Xbitlabs-os cikkhez. Ott lathatod hogy a DDR2-667 memoria 5-5-5-15 idozitessel 6498MB/s eredmenyt ert el. Ez egy 2.6Ghz processorral (''We used the following CPUs for these tests: Athlon 64 FX-60 for Socket 939 and Athlon 64 FX-62 for Socket AM2 with the core clock dropped down to 2.6GHz.'') ertek el. A GamePC cikkben viszont a legmagasabb orajel az egymagos prociknal 2.2Ghz, igy az elert eredmenyek ehez merten alacsonyabbak.

Ha majd az AMD valamikor kiad egy 2.6Ghz-n mukodo egymagos AM2 procit akkor annak a memoria atvitele szinten meglesz az a minimum 6498MB/s ugyanezen memoria hasznalat eseten, mert amint lathatod ott is es a tobbi tesztben is hogy a memory bandwidth a processor orajelevel novekszik. Az eredmeny meg valamivel tobb is lesz ugyanugy mint ahogyan az egymagos S939 proci memoria atvitele valamivel magasabb mint egy ugyanazon a frekvencian jaro ketmagos S939 processore.

''...egyszerűen 1magnál ott a 6,4GB/sec theorikus limit, amit magyarázok.''

Nincs ott semmi olyasmi :)

[Szerkesztve]

törölt tag

válasz robyeger #470 üzenetére

Arról az ''apróságról'' ne feledkezzünk meg, hogy a legnagyobb szabványosított DDR a DDR400. Tehát ez a gyári beállítás, nem szabványos órajelet nem lehet annak tekinteni..

• siriq

őstag

válasz robyeger #472 üzenetére

Te meg miert nem alszol ilyenkor? En nem regen jottem melobol az egy dolog.

• siriq

őstag

válasz robyeger #468 üzenetére

A biosban kellene beallitanom. Ahoz meg ujra kellene inditani a gepet. Kicsit varni kell mert most nagyon nem akarok ilyet csinalni.

• siriq

őstag

válasz robyeger #447 üzenetére

Hello

Roby most neztem meg a legfrisseb everestel ami 3.0xxx vagy mi es ddr 400 nal alapon minden pont 6000MB/s et olvas. Nem raktam fel kepet, gondolom azert elhiszed nekem. 2-4-4-8 as beallitasokkal futattam. Remelem kielegito. 1.5-4-4-8 at sajnos nem birja de majd huvosebb idoszakban majd kiprobalom extra voltal.

[Szerkesztve]

• Raymond

titán

válasz robyeger #463 üzenetére

Nem keresgelek semmit. En elmagyaraztam miert beszelsz zoldeket nem is egyszer es nem is roviden, sot reszletesen es linkekkel, magyarazatokkal alatamasztva, ervekkel stb.

Tudod mit? Keress most te es ird le reszletesen miert is lenne limitalt. Nem vagyok kivancsi az ures pszeudo teoriakra, ugyanugy magyarazatot es leirast szeretnek latni mint ahogy azt en neked tobbszor is megadtam. Nyugodtan hasznald fel a muhelyes peldat es magyarazd el szerinted hogy mukodik.

Pontosan ugy van ahogy azt maszat a #434-ben leirta:

''Állítasz valamit, amit nem tudsz bizonyítani. És számon kéred a másikon, hogy bizonyítsa az ellenkezőjét.''

[Szerkesztve]

• Raymond

titán

válasz robyeger #459 üzenetére

''...a 939 X2-nek is shared IMC-je van, ezt az is bizonyítja, hogy az [link], oly formán, Igaz a Sciencemark nem nyers adatátvitelt mér a proci és a memória között...''

Azt hiszem itt valamit kihagytal az ''oly forman'' utan, de valojaban mindegy. Semmilyen szoftver nem kell annak bizonyitasara hogy mindegyik ketmagos AMD processorban ''Shared Integrated Memory Conroller'' van, mivel ez a processorbol magabol adodik. Ez is le lett mar irva tobbszo es mindenfele dokumentacio meg diagram linkelve de meg mindig nem fogod fel hogy fogalomzavarban szenvedsz es ez csak a sajat hibad mert ''uj'' dolgokat ''talalsz fel''. De azert itt van meg egyszer:

A ''shared'' szocska itt azt jelenti hogy a ket mag osztozik a memory controller-en, nem azt hogy maga az IMC valahogy fizikailag fel lenne osztva vagy ket kapcsolata lenne a magokkal. Mar azert is mert a magok nem kapcsolodnak hozza. Az IMC az XBar-on es az SRQ-n keresztul ''kapcsolodik'' a magokhoz es egyaltalan nem tudja hany magot szolgal ki. Mert nem kell neki tudnia. Az egyelen ami fontos az az, hogy az Xbar-on beerkezo kereseket teljesitse es visszaadja az eredmenyt az Xbar-nak. Ha mar a foldmuvelo logikat emlitetted itt van egy pelda:

Ket mester dolgozik ket kulon muhelyben (Core). Mindkettonek van egy asztala amin az anyag es a szerszamok vannak(L2 cache). A ket muhely ossze van kotve egy folyosoval, ahol all egy inas es varja mi kell az egyiknek a masiktol vagy a raktarbol (SRQ). A folyoso masik oldalan van egy helyseg egy masik inassal (XBar). Ez az inas adogatja a dolgokat az elozo (SRQ) egy masik muhelybol (HT link) vagy a kulso raktarakbol (memoria). A raktarbol ugy csinalja, hogy van ra ket masik inas az ajton kivul akik elmennek a cuccokert (IMC). Ha egy inas van, akkor csak egy dologert mehet el egyszerre (single channel) es ha ketto, akkor ket dolgot hozhatnak egyszerre (dual-channel). Most tegyuk fel hogy a mesterek allati gyorsan dolgoznak, igy kell nekik szallitani rendesen. Az folyoson levo inas (SRQ) ugyanolyan gyors mint a ket mester (mag orajelen mukodik). A masik helysegben levo inas (Xbar) szinten nagyon gyors es ugyes, siman feldolgozza a masik muhelybol (HT) es a raktarakbol (memoria) bearamlo mennyisget - Direct Interconnet System). Na most az egyetlen limitalo faktor az egy vagy ket inas aki behordja az anyagot (IMC) es hogy a raktarban milyen gyorsan adjak oda (DDR vagy DDR2).

Remelem most mar vilagosabb hogy az IMC nincs megosztva ugy ahogy te azt elkepzeled. Ha csak az egyik mester dolgozik, ugyanugy ket inas hordja (dual channel) ket gyors raktarbol (DDR2) az anyagot mintha egy mester dolgozna csak. Az anyaghordo inasok nincsenek megosztva vagy direkt kapcsolatban a mesterekkel, csak az ajton belul levo masik inasnak (XBar) adjak att a cuccot ami atadja a folyson levonek es a mestereknek.

''Úgy kb. csak 70% volt igazam, mivel 1magra vetítve létezik ez a 200*128/8*2=6400MB/sec theorikus korlát, bármilyen két magos X2-nél függetlenül a tokozásra már 2x6400=12800MB/sec jut.''

Ugy kb. 0% volt es van igazad. Amit fentebb irtam most is meg kismillioszor eddig abbol mar sejthetned hogy egy magra is ugyanannyi memoria savszel jut, tehat 12800MB/s.

''Feltétele persze olyan program, ami képes támogatni a többszálú utasítás végrehajtást.''

Ezt is leirtuk mar sokszor - a memory badwidth teszteknel nincs olyan hogy egy vagy tobb mag kihasznalasa. Ezek mind egymagos egyszalu programok. Beidezek neked az Everest Help-jebol (mert ez keznel van):

''In order to avoid concurrent threads competing over system memory bandwidth, Memory Read benchmark utilizes only one processor core and one thread. ''

[Szerkesztve]

• Raymond

titán

válasz robyeger #456 üzenetére

Tudod valojaban nem is azzal kellett volna megfognia teget amivel tette, hanem azzal, hogy a ''Ne igyal elore a medve borere'' egy kozmondas es semmi koze a Murphy torvenyekhez ;]

• Raymond

titán

válasz robyeger #454 üzenetére

Aha...akkor most a Sciencemark egyszeriben nem jo? Egyebkent mi koze van az Everest-nek az egeszhez? Mindket oldalon a Sciencemark-ot hasznaltak ahogy ravilagitottam ugyanabban a verzioban. Most akkor megkerlek hogy probalj egy nyomon maradni mert kezdesz faraszto lenni. Terjunk vissza ahoz amit elkezdtel meg regebben. Eleg ha a #447-ig visszamesz es elolvasod a hsz-eket. Aztan ird mar meg amit a #452-ben lertem, hogy miben is lenne igazad ha ugyanarrol a verziorol lenne szo. Ja, es akkor mondj mar egy teszt programot ami megfelel ha meg az atolvasas utan sem jossz ra hogy felesleges masik programot keresgelned.

törölt tag

válasz robyeger #453 üzenetére

Morphy-törvények nincsenek. Vannak viszont Murphy-törvények. Ha nem tudod helyesen leírni valaminek a nevét, akkor ne hivatkozz rá. (vö: reserved hyper threading [link]).

[Szerkesztve]

• Raymond

titán

válasz robyeger #451 üzenetére

'' Így szinte kizárható az időbeli eltérés miatt, hogy ugyan azon verziós programmal végezték mind2 labor méréseit.''

Na ezt peldaul honnan szedted? Latod ilyenek miatt is vagy keptelen megerteni barmit.

Sciencemark weboldal:
    This is the 32 Bit Final Version dated March 21st 2005

Anandtech teszt ami 2005 Junius 11-en jelent meg::
    ''''we used the final 32-bit version of ScienceMark 2.0''

Xbitlabs teszt ami 2006 majus 22-en jelent meg:
    Nincs ujabb verzio a fent emlitettnel.

Es most a hab a tortan:
    ''Viszont rápillantva a Sciencemark weboldalára [link] látható, hogy a 2.0 után még egy jó hosszú verziós szám van.''

''ScienceMark 2.0 FINAL 32 - Bit version 21032005''

Na nezd meg jobban azt a verzioszamot. 21 03 2005 mond valamit? Tipp ugyanarrol az oldalrol:

''This is the 32 Bit Final Version dated March 21st 2005''

'' Ha ugyan az lenne, akkor nekem lenne igazam''

Miben es hogyan? Mert en abban amire most valaszoltal elmagyaraztam reszletesen miert nincs igazad akkor most toled is valami hasonlot varok. Viszont azt figyelembe veve amit itt most muveltel ezzel a Sciencemark-al erre kicsi az esely... :U

[Szerkesztve]

• Raymond

titán

válasz robyeger #447 üzenetére

''De mielőtt a PH! bolondjának kiáltotok ki...''

Nem akarlak elszomoritani, de errol mar gondoskodtal sajat magad...

''...mi van ha tényleg csak azért nem láttam régebben vagy a Neten olyan 939 X2 procival DDR400< feletti rendszerben 6.4GB/sec-et meghaladó eredményt, mert még az akkori szintetikus tesztprogramok nem tudták rendesen lekezelni a dual core processzorokat??''

Nem meg egyszer - semmi kozul a memoria savszelesseget mero programoknak ahoz hogy egy vagy tobb mag van egy CPU-ban. Nezd meg az altalad is linkelt regi Anandtech tesztet [link] Ugyanazt a Sciencemark 2.0-at hasznaljak mar akkor is mint most minden AM2 vagy Conroe review (peldaul az Xbitlabs-os), ugyanis nincs masik. Az eredmenyek is egyformak - k. 5400MB/s DDR400 mellett.

Ha mar nem vagy kepes az Everest-et meg letolteni sem, akkor itt az eredmeny:
    Athlon64 X2 4400+ 2200Mhz = 5781 MB/s
    Athlon64 3200+ 2000Mhz = 6053 MB/s

Most nezd meg az Anandos cikket hogy a DDR400 -> DDR480 kb. 9% teljesitmeny novekedest hozott. Mivel a Sciencemark roszabbul skalazodik mint az Everest vagy a Sandra2007 igy vilagos hogy egy Everest3.00-as eredmeny minimum 9%-al fog novekedni ha DDR480-as chipet mersz. Ez gyakorlatban a ket emlitett procinal kb. 6300 es 6600 MB/s eredmenyt ad.

törölt tag

válasz robyeger #448 üzenetére

Benézel ide: [link], vagy ide: [link] és százszámra találhatsz ilyesmit.

''De mielőtt a PH! bolondjának kiáltotok ki...''

Ez már régen megtörtént, ha nem vetted volna észre. De nem volt egyszerű, keményen kűzdöttél érte, akárcsak a megtartásáért. ;]

[Szerkesztve]

• Raymond

titán

válasz robyeger #443 üzenetére

Mit nem ertesz ezen meg mindig?!!!

Ahogy mar millioszor le lett irva elatalam es masok altal is es a #444-ben megint:

A DDR-400 memoria maximalis szavszelessege 6400MB/s dual channel modban. Ezert hivjak a DDR-400 modulokat PC3200 neven is. Ezert nem kapsz alapon tobbet egy processzorral sem, mert alapbol 200Mhz (400 effektiv) megy a RAM. Az hogy AM2 proci meg tobbet hozna ki belole nem tudom honna szedted. Egyik teszt sem azt mutassa. Meg DDR2-533 memoriaval sem hoz ki belole 6400MB/s-t nemhogy DDR2-400-al. Ott az Xbitlabs-os teszt. Minek linkeltem be, disznek? Hasonlitsd ott ossze az eredmenyeket.

Egyebkent az S939 eredmeny ott van magaban az Everest-ben mindennel egyutt amit kersz. Toltsd le es nezd meg.

[Szerkesztve]

• Raymond

titán

válasz robyeger #435 üzenetére

[L]''Nem érted, hogy működik a K8..''[/L]

Ezen most nem tudom hogy :O vagy :)) En nem tudom amikor te olyan baromsagokkal jossz mint az FSB, az Conroe topic-os es ebben a vitaban is. Es en is meg meg par ember probaljak tobbszor is elmagyarazni hogy mukodik mert nem vagy kepes felfogni.

''Látam azért érted mit dumálok, csak nem tudod cáfolni, nem egyszerűbb lenne ha beszélnél egy DDR500-as 939 tulajjal, mert nekem úgy se hiszel.''

Micsoda?! :Y A #417-ben irt marhasagodat megvalaszoltam es megcafoltam a #429-ben. Aztan meg egyszer elmagyaraztam szo szerint a #432-ben mert #430-ban modottak alapjan meg mindig nem ertetted meg. Na meg egyszer:

Ha az AM2-ben ott az a misztikus funkcio amirol it regelsz mar mult het ota akkor hogy lehet hogy ugyanolyan/hasonlo orajelu memoriaval ugyanazokban a programokban ugyanolyan memoria savszelesseget ad? Ami kb. 5900MB/s 500Mhz effektiv orajel eseten . Hallgatlak. Es remelem nem az egymagos/ketmagos programmal josz vissza mert fejbelovom magam. Ha igen, akkor remelem valami szaftos bizonyitassal arra hogyis mukodik ez az egymagos.katmagos dolog a memoria savszelesseg meresenel a programoknal mert ahogy azt mer erdoke is leirta neked az egy jokora baromsag. Semmi kihatassal nincs ra.

'' A Hypertranszport és a memória órajele is a proci külső órajeléből képződik. HTT esetében van egy LDT szorzószám. (200x5=1000Mhz) Memóriánál pedig az csak nézőpont kérdése, hogy a magórajelhez vagy a proci alapórjeléhez viszonyítod, mert az eredmény ugyan az lesz, mivel a magórjel is az alapórajelből képződik, csak hát jobban megértenéd a működését, ha nem a magórjeltől vizsgálnád a memória órajelét(az összefüggések közepétől), hanem a CPU alapórajelétől (az összefüggés elejétől).''

Basszus. Megertesz ugy-ahogy vegre valamit amit nem egy ember engem beleertve magyaraz neked ki tudja miota es ugy allitod most be mintha en nem tudtam volna? Orulet!

''Ez a kép már sokkal jobban tetszik, kár hogy 2way 940 Opteronok-ról szól. Ha tudnál linkel ilyen ábrát a AM X2-ről is, végre elmondhatnám, hogy tudtál újat mutatni nekem.''

Ugy, hogy mar vegre felfoghatnad hogy az AM2-es procikban a memoria vezerlon kivul nem valtozott semmi. Igy az SRQ es az XBar ugyanolyan mint a hogy a belinkelt abran lathatos es amit allitasz egy baromsag. S939/S940/AM2 ugyanugy mukodik. Semmi kulonbseg nincs csak a DDR-400 es DDR2-800 nyujtotta maximalis savszelessekbol adodo teljesitmenynovekedes. Sem az Xbar sem az SRQ nem jatszik ebben szerepet. Ugyanugy mukodnek ahogy eddig a proci orajelen es tovabittanak mindent ami bejon. Az altaluk nyujtott teljesitmeny mar az elso S754-es Athlonokban nagyobb mint a DDR2-800 ma nyujtott maximalis 12.8GB/s savszelessege.

''L2 cache: Konkrétan mit nem tudok vagy mit értek félre ezzel kapcsolatban?? Szerinted nincs teljesítmény''visszahajlás'' laposodás a magórajel függvényében? A theoretikus L2 cache sávszélekkel nem megyünk semmire, a valós sávszélekből pedig már adtam izelítőt a forum olvasók számára(#409), rajtad a sor, ha ebből valamit is ki akarsz hozni.''

Azt az allitasodat amit meg a Conroe topic-ban szajkoztal hogy az L2 maximalis realis atviteli sebessege 2.2Ghz-n nincs meg 6.4GB/s sem. Most sem te irtal rola semmit, hanem egy masik user altal linkelt screenshotrol olvasol. Ott lathatod hogy mar o is 11GB/s eredmenyt kap. Akkor ez most hogy tamasztja ala a korabbi allitasod? milyen kenyelmes a stilusodhoz hogy azokat a hsz-eket toroltek. Szoval varom

Minek jossz most meg 1.51-es Everest-el? Nincs eleg normalis Sandra2007, Sciencemark vagy uj Everest eredmeny. Ja hogy azok nem tamasztjak ala az orult elmeleted? Akkor bocs.

• Szten Márs

nagyúr

válasz robyeger #443 üzenetére

Hát az s939 nagy valószínűséggel azért mert gyári beállítással DC DDR400, aminek 6,4 az elméleti maxa? :U Nem értem miért kéne többet kezelnie, vagy félreértettem valamit....

törölt tag

válasz robyeger #441 üzenetére

Melyikre?

Egyébként meg azokat a kérdéseket is lehetne naphosszat sorolni, amikre Te nem válaszoltál...

törölt tag

válasz robyeger #439 üzenetére

Nem a shared IMC létével van a probléma, hanem azzal, ahogy Te ezt a fogalmat értelmezed. Az teljesen baromság.

törölt tag

válasz robyeger #436 üzenetére

Nédd má! Csak az am2-t cseréltem s939-re és mit találtam: [link] ;]

Azt hiszem erre mondják, hogy bukta. Ha eleve AM2-re keresel, akkor miért csodálkozol, hogy nem találod a hőn áhított passzust s939-re? Még jó hogy a kritériumba be nem írtad, hogy -s939. ROTFL

maszat: Akkor nem csak én vagyok ilyen elvetemült.

[Szerkesztve]

• maszat

senior tag

válasz robyeger #436 üzenetére

Es te ezt már próbáltad: [link] ? :U

Konkrét példa S939-es X2-re: [link]
    Memory Controller: Shared integrated 128-bit wide memory controller

• maszat

senior tag

válasz robyeger #433 üzenetére

És te találtál cáfolatot a ''shared integrated memory controller''-re???

Ez nagyon LOL! :))

Állítasz valamit, amit nem tudsz bizonyítani. És számon kéred a másikon, hogy bizonyítsa az ellenkezőjét. :DDD

Kezdem megszeretni az érvelésed. :DD

• Raymond

titán

válasz robyeger #430 üzenetére

''Amit belinkeltél X-bit labor tesztjeit, ott egy FX-62-vel mérik a DDR2 ramokkal a proci valós memória sávszélességét, és mivel az FX-62 Am2 tokozásba megy és dual core, ezért osztott IMC-je van, ami miatt a korlát nála 12.8GB/sec és nem 6.4GB/sec. Erről dumálok már mióta''

Nem, te mindenrol dumalsz ossze-vissza mar amiota megjelentel a forumon. Ha nem vagy kepes kovetni a sajat hozzaszolasaid menetet sem akkor leirom ide nekem mirol is volt szo:

#417-ben azt irod, hogy ''Ezen cikkben is olvashatod, hogy lehetséges a proci alapórajelénél(200Mhz) nagyobb memória alapórajel beállítása is. De 939-eknél így gyári beállításokon 6,4GB/sec-nél nagyobb valós memória sávszélesség nem elérhető.'' es bizonyitek kepp belinkeltel egy Anadtech-es cikket amiben lemerik az E stepping-es S939 proci memoria sebesseget Sciencemark-al. A memoria ott DDR480-on megy es 5851MB/s eredmenyt ad. Ebbol levontad hogy az S939 nem kepes 6.4GB/s-nel tobbet atvinni a valosagban meg ha nagyobb is a memoria orajele mert a procit limitalja a 200Mhz alaporajel. Itt is megmutatkozott mennyire nem erted az architekturat. Sokszor le lett mar neked irva hogy probald megerteni hogy nem 200Mhz az IMC sebessege hanem az a proci sebessegen fut.Ezert linkeltem be neked az Xbitlabs-os cikket. Ott lathatod hogy meg egy AM2 processor sem (aminek szerinted ''osztott IMC-je van, ami miatt a korlát nála 12.8GB/sec és nem 6.4GB/sec'') sem eri el a 6.4GB/s Sciencemark-ban hasonlo sebessegu memoria hasznalata esten. Nezd meg az Anandtech DDR-480 es az Xbitlabs DDR2-533 eredmenyeket. 5851MB/s vs. 5952MB/s a legjobb idozitesek mellett. Egyszeruen az adott memoria modulokkal biztositott savszelessegbol a Sciencemark ennyit hoz ki. Erted mar?

'' Na és mik ezek a szabályok, szerintem hogy a hypertranszpot(HTT) és a CPUba irányuló memória busz alapórajele mindig ugyan az. és szerinted miért növekszik a memória órajel is, ha növeljük a HTT órajelét??? Akkor nem lehet rájuk mondani, hogy függetlenek!''

Egyatalan nem rted hogy mukodik. Az egyetlen ami kozos az a referencia 200Mhz amihez minden mas igazodik. Ez nem FSB! Egy S939-es prociban peldaul az alapbeallitas 2000Mhz core, 2000Mhz IMC, 200Mhz memoria, 1000Mhz HT. Ezt megvaltoztathatod 2000Mhz core, 2000Mhz IMC, 250Mhz memoria, 600Mhz HT-re ha akarod. Azert ''növekszik a memória órajel is, ha növeljük a HTT órajelét'' ahogy kerdezted, mert a referencia orajelet noveled es a tobbi novekszik a szorzo serint. Erted mar?

''Szép ez a ''Direct Connect Architecture'' elnevezés az AMD-től, de ha a gyakorlatban is így lenne, akkor miért nem lehet 939 és 1magos AM2 prociknál(gyári beállítások mellett) elérni valós memória olvasásban 6,4GB/sec nagyobb eredményt??''

Link?

''Gyönyörűek ezek a marketinges ábrák az AMDtől, kár hogy olyan apróságok nincsennek feltüntetve, hogy crossbar(XBAR) vagy system request queue(SQR) ''

Mi az te csak egy linket olvasol? Google? Megcsinalom helyetted ha keptelen vagy ra:
    [kép]
    [kép]

Es ez csak ket rveletlenszeru. Van akarmennyi, meg az AMD oldalan is. Csak lehet meg kene nezni a PDF-eket...

''Erdőkének már megpróbáltam elmagyaráztam az ''osztott'' IMC működését, néz vissza pár hsz-el. Rajzolni nem fogok.''

Arra a csomo suletlensegre gondolsz? A fent leritak es a belinkelt abrak szerint probald akkor meg egyszer elmagyarazni hol is osztodik az IMC.

''L2 cache-ről már írtam pár hsz-el előbb igaz nem neked...

Olvastam, de nem azt kertem toled. Csak annyit akarok hogy ha ertesz hozza akkor nem lesz gond megirni egy altalad kivalasztott AMD proci teoretikus es valos (altalad valasztott programban mert) L2 savszelesseget. Nem ugy nez ki hogy ertenel hozza, maskepp leirtad volna mar a mult heten.

''Ez itt egy tipikus példa arra, hogy pl. a EVEREST Home Edition 2006 v2.50.480 verziója nem képes mérni a két mag egyszerre elérhető valós memória sávszéleségét: [link] (a Sandra 2007-el nincs ilyen gond)''

LOL - ez minden amit talatal rola? Egy szaz eves Everesz verzio egy olyan oldalon amibol csak a kepek ertelmezhetok (legalabbis nekem). Ami raadasul egy NForce platform teszt.Ez nagyon gyenge. Nem talalsz nemet/angol/fraci/magyar AMD proci tesztet ?

[Szerkesztve]

• erdoke

titán

válasz robyeger #430 üzenetére

''Na és mik ezek a szabályok, szerintem hogy a hypertranszpot(HTT) és a CPUba irányuló memória busz alapórajele mindig ugyan az. és szerinted miért növekszik a memória órajel is, ha növeljük a HTT órajelét??? Akkor nem lehet rájuk mondani, hogy függetlenek!''

Nem jól látod, és szerencsére ezúttal egyszerű a magyarázat, talán még te is megérted...
    Legtöbbször ugyanazt az alaplapi órajelgenerátort használják az említett részek, ettől kerülnek összefüggésbe. Vannak olyan lapok, ahol pl. a memóriának független órajelgenerátora van, ilyenkor természetesen függetlenül állítható (újabb ATI alapú lapok). Valószínűleg ezt a chipsetnek támogatnia kell.

A te értelmezésed szerinti ''osztott'' IMC-re semmiféle bizonyítékkal nem szolgáltál eddig, ccak különféle szintetikus tesztprogramok eltérő verzióinak a szerző által is össze nem vethetőnek mondott eredményeit linkelgetted.

• Raymond

titán

válasz robyeger #417 üzenetére

''Fussunk neki még1x''

Ettol feltem :U

''Ezen cikkben is olvashatod, hogy lehetséges a proci alapórajelénél(200Mhz) nagyobb memória alapórajel beállítása is. De 939-eknél így gyári beállításokon 6,4GB/sec-nél nagyobb valós memória sávszélesség nem elérhető.''

Oke, akkor az eddigi hozzaszolasaid alapjan neked a ''valos'' a Sciencemark-ot jelenti es a ''hibas'' az Everest es a Sandra. Akkor most elarulom neked hogy a szamok amiket latsz azok abbol fakadnak ahogy a Sciencemark teszt rutinok meg vannak irva. Ezzel a programmal meg a DDR2-533 memoriat hasznalo proci sem mutat meg 6.4GB/s-t sem pedig az osszes tobbiben igen. [link]

''Tehát ha te az FSB valami limitáló tényezőnek tartod, akkor így nézve van FSB-je a K8 prociknak is.''

Jesszusom mar megint! :O Ezt mar egyszer eljatszottuk. Fogd fel vegre hogy nincs FSB az A64-ben. Mindegyik komponense sajat orajelen jar. Egy 2000Mhz S939 procinal peldaul:

Memory 200Mhz
    Memory Controller 2000Mhz
    Hypertransport 1000Mhz
    Core 2000Mhz

Itt ha akarod megvaltoztatod gyakorlatilag mindegyiket kulon-kulon ugy hogy a tobbi maradjon (biznyos szabalyokon belul). Itt van egyenesen az AMD-tol is he kell:

''With Direct Connect Architecture, there are no front-side buses. Instead, the processors, memory controller, and I/O are directly connected to the CPU and communicate at CPU speed.''
    [link]

''csak sajnos az FSB, mint fogalom pontos meghatározásában vannak viták.''

Nincsenek, csak te keptelen vagy felfogni az Intel stilusu FSB es az AMD Direct Inteconnect kozti lenyegi kulonbseget.

''Mint már másnak is irtam sajnos nincs blogdiagramom az AM2 procik felépítéséről, csak a régi 939-ekről [link], de a gyakorlatban mért értékek és shared IMC fogalmának bevezetése(nem én találtam ki!!!) arra enged következtetni, hogy jelentősen változtattak az AM2 X2-nél a régi architektúrális kialakításon.''

Akkor most magyarazd meg e kepek alapjan mi a kulonbseg, mert mar paran elmondtuk hogy a DDR2-t tamogato memory controlleren kivul semmi. Nincs semmifele ''osztott'' IMC ugy ahogy azt te beallitod, mert ahogy erdoke is leirta a mondatod mar nyelvtanilag is ugyanazt mondja el mas szavakkal. En meg azt hittem rajosz magadtol ha elolvasod meg parszor de ugy latszik nem...

[link]

''Én is más nevet adtam volna az AMD helyében, nem azt hogy ''osztott'', de az van, nem tehetünk semmit''

Megis hogy nevezel egy eroforrast amin tobb kliens osztozik? Csakis ''shared''. Az S939 es az AM2 ketmagos procikban ugyanugy osztoznak a magok az IMC-n mert csak egy van belole!

'' Jól látszik a tesztekben, ha olyan szintetikus memória benchmarkkal mérik a AM2 X2-ket, ami nem tudja kihasználni a több magos procikat(a régebbiek mind ilyenek), akkor ugyan ugy nem haladja meg a 6,4GB/sec-t az eredmények.''

Igen. Adj meg egy linket es aruld mar el melyik programok ezek. Ja es ha mar a linkelesnel tartasz akkor a kert L2 info-t is megadhatnad. Valahogy nem akarodzik. Rajottel hogy hulyeseget irtal vagy csak siman nem tudod?

• erdoke

titán

válasz robyeger #424 üzenetére

Tegyük fel, hogy van ilyen különbség a S939 és a SAM2 processzorok között. Minden másban megegyező példányok között a szintetikus teszteken kívül miben nyilvánul ez meg?

• erdoke

titán

válasz robyeger #421 üzenetére

Azt vedd észre, hogy a Prescottoknál, Preslereknél nagyobbak az eltérések mint a Conroe-nál. Az A64 X2 pedig ebből a szempontból sokkal közelebb áll a Conroe-hoz mint a Peslerhez. A Banias, Dothan és Yonah processzorokkal kapcsolatos személyes tapasztalataim és a másoktól olvasottak alapján megkockáztatom, hogy a Conroe-nál egy CL2-CL3 DDR2-533-mal se kaptak volna erősebben eltérő eredményt. Ellenben mesélj, mi lenne a különbség 266 MHz-es FSB mellett a Prescottoddal, ha a fenti módon kapna maga mellé memóriát?

• erdoke

titán

válasz robyeger #419 üzenetére

Hogyan lehet ''kihasználni a többmagos procikat'' egy memóriavezérlő-memória sávszélesség méréskor? :F
    Nem érted meg az egész alapját, miszerint egyetlen memóriavezérlőn osztozik a két mag (shared), így egyetlen IMC-RAM közötti sávszélesség van, azt lehet mérni. Az egyetlen IMC és a kétcsatornás üzemmódban hajtott DDR2-800 között pedig az elméleti sávszélesség érték 12,8 GB/s. Ezt kevésbé közelíti meg az összes szintetikus mérés szerint a valós átvitel, mint a dual DDR400-nál a S939-es procik esetén az ottani 6,4 GB/s-os maximumot. Ezek a tények, ebből kiindulva lehet okoskodni. Ha azonban a tényeket kétségbevonod, akkor kizárólag parttalan vitákat lehet folytatni, nyilvánvalóan helytelen következtetésekkel.

• erdoke

titán

válasz robyeger #417 üzenetére

A ''shared'' azt jelenti, hogy a két mag osztozik a memóriavezérlőn, nem pedig azt, hogy két külön részre van osztva az IMC. Talán nem értesz angolul. :F

A gyakorlatban mért értékek (memória-sávszélességre érzékeny alkalmazások futtatásakor) nem mutatnak olyan eléréseket, amikről te beszélsz. Engem a szintetikus tesztek, ahol még két programverzió eredményei sem összahasonlíthatók, teljesen hidegen hagynak, érvként sem tudom elfogadni ezeket.

Hol látsz te olyat, hogy az AM2 procik nál akár csak a szintetikusan mért sávszélesség meghaladja a dual DDR2-800 elméleti határát (12,8 GB/s)? :F

• erdoke

titán

válasz robyeger #409 üzenetére

Pedig érdemes lenne a netet bújnod, pl. a korábban linkelt FiringSquad Conroe vs. memória tesztjében vizsgálták a memória-sávszélesség vs. késleltetés kérdéskörét is. Milyen meglepő, ebből a szempontból a Preslertől jobban eltér a Conroe viselkedése mint az AM2 X2-től...
    Természetesen a magas memória órajel és az alacsony késleltetés itt is a legjobb kombináció, de a különbségek nagyon kicsik. [link]

[Szerkesztve]

• erdoke

titán

válasz robyeger #409 üzenetére

Pedig érdemes lenne a netet bújnod, pl. a korában linkelt FiringSquad Conroe vs. memória tesztjében vizsgálták a memória-sávszélesség vs. késleltetés kérdéskörét is. Milyen meglepő, ebből a szempontból a Preslertől jobban eltér a Conroe viselkedése mint az AM2 X2-től...
    Természetesen a magas memória órajel és az alacsony késleltetés itt is a legjobb kombináció, de a különbségek nagyon kicsik. [link]

• erdoke

titán

válasz robyeger #400 üzenetére

''Szóval egy 939-nek felemeled a külső órajelét, akkor tényleg butaság lenne vissza osztani a ramot''

Nagy tévedés. Sokkal többet nyer a rendszer teljesítménye a megemelt CPU órajelből, mint amennyit a memória-sávszélesség szinten maradásával veszít. Kérj meg valakit, hogy próbálja ki valós alkalmazásokkal , hogy visszaosztja a 400-as RAM-okat 333-ra, majd addig emeli a proci órajelét, amíg megint 400-on mennek a RAM-ok. A CPU órajelének változásával majdnem egyenes arányban lesz a rendszer teljesítményének növekedése, és alig lesz különbség, ha X2-vel nézed!

''az AM2 X2-nél a két mag függetlenül egymástól használhatják a teljes!! elérhető 128bit széles memóriasávszélt(dual channel esetén), míg 939-nél a 2magra jutt összesen 1 x 128bit.''

Ha csak nyelvtanilag értelmezem a mondatot, akkor is azt látom, hogy ugyanazt állítod, csak két különböző megfogalmazásban... Tárgyi tévedés persze van benne, előfordulhat olyan eset, amikor az egyik magnak várnia kell a másik IMC-kezelése miatt.

Szintetikus teszt a kutyát nem érdekli, néhány elvetemült kivételével senki nem arra használja a gépét.

• erdoke

titán

válasz robyeger #392 üzenetére

Ez az ''osztott IMC'' elég rejtélyes. Kétmagos A64 procikban csak egy MC van, tehát ebben az értelemben mindenképpen ''osztott''. A 6,4 GB/s-ot meghaladja a dual DDR2-800 felé az IMC átviteli sebessége, még akkor is, ha nem közelíted meg az elméleti maximumot (12,8 GB/s). Ehhez az AM2 procit nem kell tuningolni. A tesztekben jól látható, hogy ha ez a megemelt sávszélesség alacsony késleltetéssel is párosul (DDR2-800@CL3, néha CL4 is), akkor profitál belőle a rendszer, ha nem (CL5-CL6), akkor viszont akár gyengébben muzsikálhat a minden másban azonos paraméterekkel rendelkező S939 társánál.

• Raymond

titán

Tobb ember probalta mer nem is egyszer elmagyarazni hogy az orult teoriad(mind) hulyeseg, de egyszeruen nem birod felfogni. Pedig mindenki ugyanazt mondja, csak ugy tunik mindtha te valahogy vakon es suketen rohannal at a vilagon... :(

Na meg egy nekifutas:

''Nem érted mit akarok, pedig...''

Perszehogy nem erti, lasd elso bekezdes fent....

''...mikor 250Mhz a külső CPU órajel és 500Mhz-en megy a ram is.''

Ugye az vilagos elotted hogy ennel az architekturanal maskepp nem tudod a memoria frekvenciat novelni? Nincs kulso FSB amire a CPU is meg a memoria is racsatlakozna es kulon-kulon allithatnak mindket frekvenciat a (kepletesen szolva) doboz ket atellenben levol oldalan. Szerintem nem volt vilagos, remelem most elgondolkodsz rajta es rajossz a lenyegre.

''Értsd már meg az AM2 X2-nél a két mag függetlenül egymástól használhatják a teljes!! elérhető 128bit széles memóriasávszélt(dual channel esetén), míg 939-nél a 2magra jutt összesen 1 x 128bit.''

Ezt most eloszor olvasd el magad utan meg egyszer. Aztan meg parszor. Ha nem jottel ra miert marhasag amit leirtal akkor olvass tovabb itt.
    Van mindket prociban egy memoria bus ami mindket esetben 128bit (2x64, vagyis dual-channel). Mindket prociban van ket mag es egy memory controller. A ketto kozott van egy system request interface es egy crossbar switch amin keresztul kommunikalnak. Mindket esetben egyforman:

Core1 es Core2 <-> SRI <-> Xbar <-> IMC

Sot, az egymagos tendszerekben is ugyanez a helyzet, kiveve hogy ott csak egy mag van:

Core1 <-> SRI <-> Xbar <-> IMC

Lasd itt [link] a ket abran.

Ezert hulyeseg a ''kétmagos új AM2 procik osztott IMC-t(Shared Integrated Memory Controller) tartalmaznak a régi 939-ekkel szemben'' kijelentesed. Az IMC-n a processor fele nincs mit megosztani, mert nincs mivel vagy kivel. Egyszeruen racsatlakozik az Xbar-ra es hogy mi van a tuloldalon az nem erdekli. A masik jellegzetessege pedig az, hogy a processor orajelen jar. A 200Mhz ami teged annyira megkever nem mas mint egy referencia orajel amihez a CPU reszei igazodnak. Egy 2000Mhz processorban az IMC is 2000Mhz-n jar (200 x 10). Lasd itt [L] http://www.amd.com/us-en/Processors/ProductInformation/0,,30_118_14112,00.html[/L] es itt [link] . Ha most egy S939 procinal nagyobb memoria savszelesseget akarsz elerni mint 6.4Ghz nincs mas valasztasod mint hogy emelni ezt a referencia orajelet. Peldaul az emlitett 250Mhz-re. Viszont a szorzot (nem a HT link szorzot hanem a mem aranyt mint az egyszer mar linkelt - erdoke altal? -Anandtech cikkben lathatod) visszaallithatod 1:1-rol 5:4-re igy a memoria 250Mhz-n jar, de a processor ugyanugy 2000Mhz-n. Ezzel nem azert kapsz magasabb memoria atvitel eredmenyeket mert az IMC vagy/es a proci magasabb orajelen jar (merthat nem - mindketto ugyanugy 2000Mhz mint azelott) hanem azert, mert a memoria modulok most 200 helyett 250-en jarnak igy 6.4GB/s helyett 8GB/s max savszelesseget kapsz.

Az S939 es az AM2 processorok kozott egy kulonbseg van csak a fentihez kepest. Az, hogy az IMC most mar DDR2 modulokat kezel DDR helyett igy a memoria altal biztositott es hivatalosan tamogatott savszelesseg per pillanat 12.8GB/s amit ugyanugy 2x 64bit dual channel bus biztosit mint azelott, a kulonbseg a max DDR2-800 tamogatasa DDR-400 helyett. A regi S939 utolso stepping-eiben talalhato kiforrott IMC a leheto legtobbet kihajt a teoretikus 6400GB/s-bol. Az AM2-ben talalhato IMC-nek meg csiszolasra van szuksege, mert tavolabb all ettol. Meg ha az effektivitasa ha jobb is mint az Intel kulso memoria vezerloje, messze van az S939 DDR vezerlo utolso valtozatatol.

'' a kétmagos AM2 rendszereknél a 200Mhz alapórajel effektíve megduplázódik, mivel egy magra jutt a 6,4GB/sec''

Ahogy fent irtam, megduplazodik, de nem ennek semmi koze a magokhoz, egyszeruen DDR vs. DDR2-rol van szo.

''Ébresztő! Már 2Ghz (200x10) magórajelen is meghaladja a 6,4GB/sec-t az AM2 X2 procik valós memória átvitele: [link], míg a régi 939 prociknál 2.4Ghz (200x12) se tudtak 6.4GB/sec fölébe kerekedni: [link]''

Most mar vilagos miert? Remelem igen, de azert itt van meg egyszer: Mert az S939 eseteben 200Mhz DDR = efffektiv 400Mhz = 6.4GB/s dual-channel max savszelessegrol van szo. Az AM2 eseteben 200Mhz DDR2 = effektiv 800Mhz = 12.8Gb/s dual-channel max savszelessegrol van szo.

''értsd már meg 939 is elérhetők ezek az eredmények csak ott emelni kell az alapórajelet, mert 200x128/8x2 képletben csak ez változtatható pl: 250x8 beállítással közel ugyan úgy 6,5GB/sec-t érhetsz el, mint AM2 X2 testvérénél.''

Annak 200x(64/8)x2 kell lennie, mert a mem vezerlo 2x64bit es nem 2x128bit...

Nagyon, de nagyon remelem hogy most mar felfogtad mirol is van szol.

Ha meg erdekel, leirhatom az L2 cache-el kapcsolatos tevhitedre vonatkozo informaciokat is. Sajna toroltek a hsz-eket, de egyelore meg ugyse valaszoltal arra amit kerdeztem hogy mennyi is az elmeleti es mennyi a valos szerinted ugy igazabol, mert elegge elteroek attol amit te allitottal (1.8-2.0Ghz mellett kb. 5500MB/s).

Basszus de sokaig irtam, olvasom a tobbi hsz-t hogy azert valamit mar kapisgalsz :)

[Szerkesztve]

törölt tag

válasz robyeger #407 üzenetére

Ki beszél itt AM2 megkülönböztetésről? Én általánosságban mondom, hogy nem kóser minden az Everest rutinokkal, mert mint korábban Rover is említette, elő-elő fordul, hogy az elméleti sávszélességet meghaladó értéket mérnek. Ez viszont teljesen irreális.

Az EC miben befolyásolja egy busz áteresztőképességét? Semmiben. A példáid teljesen nevetségesek, mivel a felsorolt három rendszer mindegyike névlegesen 200MHz-es EC-vel üzemel, azaz ellentmondtál magadnak. Mert ha ugyan annyi az EC, akkor hogyan lehet az AM2 sávszélessége az s754-ének a négyszerese? :F Ez nonszensz.

Az meg mit jelent, hogy ''két fajta korlát létezik K8-nál''? Ezek szerint Netburst és Conroe esetén nincsenek korlátok? Már ne is haragudj, de ez finoman szólva is elfogult kijelentés volt részedről. Az intel architektúrák esetén ugyanúgy léteznek ezek a korlátok, csak máshol vannak. Vagy szerinted pl intel chipset esetén nem lenne korlát a VGA-knál a sima PCI busz, csak azért mert az intel gyártja őket?

A screenshot azt bizonyítja, hogy a korábbi teóriád miszerint az L2 cache áteresztőképessége korlát egyszerűen baromság. DDR400-as RAM-ok, de az L2 cache sávszélessége akár a dual channel DDR2-800-nak is elég lenne.

törölt tag

válasz robyeger #405 üzenetére

Nem hinném, hogy eltűnne AM2 esetén a korlát a mag és az L2 cache között. Inkább az Everest hagyja ki a mérésből az L2 cache utáni (de lehet már az IMC utani) részeit a procinak. Maga az IMC képes a 12,8GB/s átvitelre, most, hogy mindez a magokhoz is eljut-e, az már egy másik kérdés. Azt azért hozzáteszem, az L2 cache áteresztőképessége 2200MHz-en ~11500MB/s. Ezt viszont a büdös életben nem éri el a DDR2-800, mivel közismerten alacsony hatásfokú (mint minden DDR2) Mivel ennyire Everest-hívő vagy itt egy screenshot: [link]

A korlát meg mindenképpen létezik, hogy pontosan mennyi, azt meg nem mondom.

[Szerkesztve]

törölt tag

válasz robyeger #403 üzenetére

A 200MHz-es EC melletti DDR500 is hoz ~3-5% valós teljesítménytöbbletet. Sok értelme egyébként sincs az EC felett járatni a RAM-okat, szóval a létező korlát (amire sosem mondtam, hogy nem létezik) nem lényeg. És úgy látszik elkerülte a figyelmedet, hogy aki DDR500-as RAM-ot használ, az gyakorlatilag minden esetben emeli az EC-t is. Tehát megintcsak nincs értelme foglalkozni ezzel a korláttal. Megkérdezheted őket akár Te magad is.

törölt tag

Ha egy IMC van, akkor hogyan használnak egyenként 128bites sávszélességet??? Megmondom: sehogy! Ugyan olyan az AM2-es procik felépítése is, mint a korábbiaké. Csak a DDR(1) vezérlőket cserélték le DDR2-re (a többi változtatás alapvetően nem kapcsolódik az IMC-hez).

Es mint mondtam: felejtsd el a NetBurst kínjait, ha K8-ról beszélsz! A kettő nem ugyan úgy viselkedik. A többlet pedig nem szubjektív, hanem architektúra függő. K8 esetén hiába növekszik a DC miatt a sávszél, az alkalmazások max 15%-ot profitálnak ebből, de többnyire még 10%-ot sem. Kit érdekel a P4-ed viselkedése, nem tartozik a témához. Azt meg nem mondtam, hogy 0% a többlet K8-nál (K7-nél viszont ez a helyzet). Ki kellene szabadulni a szintetikus tesztek bűvköréből, mert azok legfeljebb marketingértékűek, nem alkalmasak eltérő architektúrák összehasonlítására.

• dokar

addikt

válasz robyeger #397 üzenetére

na látom találtál magadnak vitapartnert, akkor mostantól hagyjál békén engem (más topikokban is)!

törölt tag

válasz robyeger #397 üzenetére

Az első mondatod szép: ha emeled az X2 EC-jét, akkor profitál a növekvő sávszélből. Az A64 viszont csak akkor, ha emeled az EC-t és visszaosztod a RAM-ot. Micsoda logika, a sok barom tuningos meg inkább nem osztja vissza, ezzel veszít a teljesítményből. Mekkora lúzerek!!! Ezt Te sem gondolod komolyan. Vagy ha mégis, akkor tényleg nem ártana egy kicsit művelődni a témában. Vagy írd le egyértelműen mit akarsz mondani.

Osztott IMC továbbra sincs, csak a két mag közösen használja (ez az X2 létezésének első pillanataitól köztudott). Attól az ugyanúgy egy IMC lesz. Máshogy nem is lehetne megoldani.

Hasonlítsd össze egy A64 valós alkalmazásteljesítményét (Everest és vidéke szintetikus baromságok teljesen irrelevánsak) single channel és dual channel RAM esetén. Nem fogsz 10-15%-nál nagyobb eltérést tapasztalni sehol (tipikusan 5% környékén lesz a többlet). Innen nem nehéz kiszámolni, hogy mekkora a max sávszélességigénye az architektúrának. Megsúgom, elméleti sávszéllel és maximális teljesítménytöbblettel számolva is 4000MB/s alatti eredményt fogsz kapni. Engem nem érdekel, hogy egyesek az Everest és társai eredményekre izgulnak. Semmit sem árul el az architektúra valódi érzékeny pontjairól egy szintetikus teszt.

Azért több mint két proci esetén már van értelme külön rendszerbuszoknak. Ha minden procit ugyanarra az egy buszra kötsz, akkor megfolytod a rendszert. Erre az AMD már jópár éve rájött, az Opteron elég csúnyán meg is ruházta a Xeon-okat. Minnél több proci volt a rendszerben, annál nagyobb verést kaptak az intel rendszerek. Az intel ebben ''kissé'' lemaradt, és az osztott FSB is csak két proci esetén ad megoldást, a felett egyelőre nem tud mit felmutatni az intel.

törölt tag

válasz robyeger #395 üzenetére

Aki DDR400-nál gyorsabb RAM-ot vesz, az bizony emeli is az EC-t. És így el is tűnt az L2 cache áteresztőképességi korlátja. Úgyhogy ez nem jött be.

K8 esetén a memória sávszél nem kritikus. ~4000-4500MB/s felett már nem okoz teljesítménynövekedést. Ez a rövid pipeline és az alacsony órajel következménye. Ahogy a Conroe esetén sincs már a NetBurst sávszéléhsége [link] (ajánlom figyelmedbe, hogy DDR2-667 esetén mért sávszélesség lényegében nem haladja meg a 6400MB/s-ot. Mennyi is az elméleti: 10800MB/s. DDR2-800 esetén 7011MB/s, ami szintén jelentősen elmarad a névleges 12800MB/s-tól. Ezekszerint a Conroe legalább úgy ''szenved'', mint a K8. Közben meg...). Mi is változott pl a NetBurst-höz viszonyítva? Pl kevesebb mint fele hosszú lett a pipeline, és jóval alacsonyabb az órajel... Mik vannak! Felejtsd el a NetBurst-öt, ne annak a gyengeségeit vetítsd ki más architektúrákra!!!

Ha csak egy IMC van, az mitől dual? :F Abban meg mi az újdonság, hogy az IMC mind a két mag L2 cache-éhekapcsolódik? Az IMC köztudottan a XBar előtt van, máshol nem is lehetne.

A linkeden meg az van, amit már mondtunk egy páran, csak ezen nincs DDR2-800. Azt meg ki tudod számolni.

Az AM2 dokumentációja biztosan kész van (különben hogy tudnák gyártani), csak egyelőre nem publikus.

Az általad közölt ''orradalmian új dolg''-okról valahogy az AMD-nél nem tudnak. Pedig állítólag az Ő processzoraiban vannak ezek.

• Red Rebcs

tag

válasz robyeger #382 üzenetére

DDR2 ramok azonos valós fizikai órajelen nagyobb sávszélességüek mint a ddr kéretik ezt is figyelembe venni, és mikor nézzegetsz ilyen olyan sávszélt célszerű figyelembe venni hogy amd érzékeny a memoria késleltetésre és ez bizony hátrányosan befolyálja a ddr2 esetén a teljesitményét a magas késleltetés
    olyan ramokat ddr2 ben meg nem mindenki tud venni az ára miatt ,aminek jobb v hasonló kategóriábanvan a késleltetése mint a ddr-nek

• erdoke

titán

válasz robyeger #380 üzenetére

Azért, mert méréskor is adatokat küldenek, és a processzorban máshol nem változik az áteresztőképesség. Ahogy írod is, ahhoz tuningolni kell a S939 X2 procit, mégpedig szinkron RAM-mal.

törölt tag

válasz robyeger #380 üzenetére

Szerinted ha a RAM órajelét emeled, attól növekedni fog az L2 cache és annak buszának áteresztőképessége? :F

törölt tag

válasz robyeger #377 üzenetére

Még mindig nem értetted meg ezek szerint, hogy a Dual Channel DDR2-800 szávszélessége kétszerese a Dual channel DDR400-nak? :F Nem kell ehhez osztott IMC.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés