- One mobilszolgáltatások
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Netfone
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
rob210
nagyúr
Nem ugy ahogy te mondod hogy az egymagos limitalva van 6400MB/s-re. Amit en mondok az az, hogy a kulonbseg az egymagos es a ketmagos kozott csak annyi hogy a ketmagosnal kicsit alacsonyabb az elert savszelesseg, mert a ket mag kozti kommunikacio is elvesz valamit az eroforrasokbol. Egyebkent ez latszik minden eddigi tesztben ha ugyanazt a memoriat hasznalod mindket esetben ugyanazokkal a beallitasokkal.
Ehhez azért tegyük hozzá, hogy ha kitiltod az egyik magot.
Akkor alapon ugyan azt az eredményt fogod elérni.
Mivel ténylegesen a két mag közötti kommunikáció amivel lasabb az X2-es proci.
Tehát itt tulajdonképpen bizonyítást is nyert a vita.
SZerintem na de én ezekszerint csak egy offffffer vagyok -
robyeger
addikt
Összefoglalom, te mit állítsz:
Tök mind1, hogy hány magos Athlon64-es prociról van szó, minél nagyobb a magórajele és minél nagyobb a hozzá tett memória órajele, minél kisebb a mem időzítése, annál többet fog hozni a proci valós memória olvasásban, tehát korlátozó tényezőnek a magok számát nem ismered el.
Ugyan ezen elméletedet már az FX57 és az FX60 összhasonlítós teszt is megdöntötte, a gamepc tesztéről nem is beszélve.
Az Everest screenshot-al is csak számszakilag akarom neked konkrétabban bizonyítani a 6400MB/sec limit határt magonként, mert a magonként jelentkező jelentős nagyságú differenciát szerintem már bőven bizonyítottam.
Látom nincs értelme addig egymás fülét rágnunk, míg meg nem mutatom azt az ominózus Everest screenshot-ot. -
robyeger
addikt
Már kértem a PH! ilyen Everest screenshot-ot. Feltételezem nem mernek adni, mert te tuti belekötnél, hogy jobb memória időzítésekkel, jobb eredmény érthető el Be kell látni 1mag csak 6,4GB/sec jutt.
Elektronikai megközelítés: Gondolj bele, ha a memória az IMC keresztül közvetlenül a mag L2 cache-hez kapcsolódna, akkor olyan ''oszcilátor'' kellene ami pl: 2000Mhz és 250Mhz között teremtene kapcsolatot, örült nagy a két órajel között a különbség,na most 90nm környezetben ez kivitelezhetetlen vagy ha meg is oldható rettentő költséges lenne az tuti. A kegyetlen valóság az, hogy az IMC a proci alapórajele (200Mhz) és memória busz órajele között lát el ''oszcilátori'' feladatokat, így jön ki a theorikus sávszélhatár 1magra 200Mhz x 128bit/8 x 2= 6400MB/sec. , ezért magyarázom, hogy tiszta humbug az AMD részéről, hogy a magórajelhez képzi a memória osztót.
[Szerkesztve] -
siriq
őstag
Hello
En a legegyszerubb megoldast valasztottam. Fogtam magam es az everestbeli eredmenyhez viszonyitom az egeszet. Ala` mit visz az enyem 400 on es a sima. Nna ha azt nezem akkor kozel azonos redmeny fog kijoni mind 1 mag mind 2 magnal. Ez most hirtelen gondolkoztam es szamoltam az agyamban igy keson este de lehet tevedek.\
szerk: a sisof sandraban meg sosem hittem szerintem nem is fogok.
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
Találtam még neked egy inyenc tesztet, ahol a FX57-t eresztik össze a FX60-al és mind2nél DDR500 memóriát alkalmaznak. Ha nekem sikerült megküzdenem a nyelvi nehézséggel, akkor tuti neked is menni fog
[link]
A BENCH memoria READ ikonnál érdekes módon közel a duplája az FX60 eredménye az FX57 képest, a CrystalMark (MEM)-nél is jóval többet hoz az FX60, pedig köztudott, hogy az FX57-nek még 200Mhz-el nagyobb is a magórajele. Itt is látszik, hogy hibás az elméleted, mert csak akkor hozna többet memóriában a magasabb magórajelű proci, ha a magok száma is egyenlő lenne mind2ben.
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
-
robyeger
addikt
Nem kell a puder
Egy Athlon X2 3800+ 939-es DDR500-al képes átlépni a 6,4GB/sec-t valós memória olvasásban, az egy magos Athlon64-ek gyári 200Mhz alapórajelen meg nem, hiába raksz alájuk akár milyen gyors memóriát és akár milyen szoros időzítéseket állítasz be. Ezt cáfold meg!
-
robyeger
addikt
Nagyon távolról próbálod és indirekt módon cáfolni az állításomat, miszerint egy X-bit tesztben láttál már dupla magos procit is 6400MB/sec alatt
Közvetlenül próbáld kérlek.
Te hány féle memóriát látsz itt???? [link] Honnan szetted, hogy a AM2 Athlon64 3500+ nem támogatja a DDR2-800 memóriát???? [link]
Ábrák nem kellenek újak, detto ugyan az a blokksémája az AM2 procinak, mint a 939-eknek. Dupla mag esetében, szépen dolgozik az SQR és magonként képes 6400MB/sec elméleti adatot feljuttatni a másodlagos gyorsítótárakra.
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
Tök mind1, hogy csak a 667Mhz-es memókat támogatják az 1magos AM2 procik, mivel még a DDR2-533 memóriának is nagyobb a theorikus sávszéle az ominózus 6,4GB/sec-től,másodsorban a memória időzítések a (CAS és a clock rate, stb...) a összesített valós latency-t befolyásolja nem a memória valós olvasási sávszélességét.(vagy ha befolyásolja is rettentő kis mértékben) próbáld ki otthon, ha nem hiszed.
Az nem tünt fel, hogy a 2Ghz magórajelen ketyegő AMD Athlon64 X2 3800+ valós memória átvitele jócskán meghaladja a 6400MB/sec-t, míg a 2.2Ghz kerregő AMD Athlon64 3500+ ez a bővüs 6400MB/sec alatt marad pedig nagyobb a magórajele.
Így érveléseid nem elfogadhatók, keress másik tesztet, ha gondolod, de ott se fognak 6,4GB/sec felett hozni még a 3500+ példányok sem. Előbb utóbb rá fogsz ébredni, hogy légy van a levesben(elméletedben), mert a matematikai törvényeit a K8 se tudja áthágni. 200x128/8x2=6400MB/sec. (per core) -
robyeger
addikt
Az 1magos AM2-eket nézd: [link]
Szegények azt hiszik az 512Kbyte cache miatt maradnak le jócskán az 1magosak, de tévednek a L2 cache mérete sose befolyásolta a valós memória átvitelt(cache-t meghaladó méretű blokkokban mérve), egyszerűen 1magnál ott a 6,4GB/sec theorikus limit, amit magyarázok. -
robyeger
addikt
-
robyeger
addikt
Na végül induljunk ki ebből a Sciencemark 2.0 memory benchmarkból. Összefoglalva: a 939 X2-nek is shared IMC-je van, ezt az is bizonyítja, hogy az [link], oly formán, Igaz a Sciencemark nem nyers adatátvitelt mér a proci és a memória között, így nem vethetjük össze a buszok theorikus sávszélességével, viszont nekem pl: 5142MB/sec-t mér, az Everest pedig ugyan ezen 266Mhz FSB, 533Mhz DDR2-nél 7214MB/sec-t. Na most ha ebből aránypárt képezünk a szorzó durván 1,4 (hangsúlyozom ez elég paraszt logikás megközelítés
) Az Anandtech eredményekből Everest (nyers átviteleket próbálunk kreálni), akkor látható, hogy át fogják lépni a bűvös 6,4GB/sec-s határt ez tuti. Úgy kb. csak 70% volt igazam, mivel 1magra vetítve létezik ez a 200*128/8*2=6400MB/sec theorikus korlát, bármilyen két magos X2-nél függetlenül a tokozásra már 2x6400=12800MB/sec jut. Feltétele persze olyan program, ami képes támogatni a többszálú utasítás végrehajtást. Így ha egy játékról van szó, egy X2 tuningos emberkének érdemes elgondolkodni, hogy még is inkább manipulál a cpu szorzóval és nagyobb alapórajelet ad a processzornak, hogy egy magra vetítve is növelje a theorikus korlátot.Hogy totál nem volt igazam, ha gondolod nevezz bolodnak, ahogy jól esik
, engem a tudás érdekel és nagyon köszönöm eddigi segítségedet
, szerintem egyre tisztábban látunk
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
Igazad van nem vettem alaposan szemügyre a verziószámokat
, meg azt se hogy ez a Sciencemark nem jó nekünk, mert nem nyers adatátvitelt mér a proci és a memória között, így nem vethetjük össze a buszok theorikus sávszélességével
Nekem pl: 5142MB/sec-t mér, az Everest pedig ugyan ezen 266Mhz FSB, 533Mhz DDR2-nél 7214MB/sec-t. Na most elég hadilábon állna a bizonyításunk, ha arány párral próbálnánk átszámolgatni ezeket a Sciencemark eredményeket.
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
Tehat adott a Sciencemark 2.0 szintetikus memória benchmark és az Anandtech tesztje [link] és mondjuk egy X-bit teszt [link]. Viszont rápillantva a Sciencemark weboldalára [link] látható, hogy a 2.0 után még egy jó hosszú verziós szám van. Így szinte kizárható az időbeli eltérés miatt, hogy ugyan azon verziós programmal végezték mind2 labor méréseit. Ha ugyan az lenne, akkor nekem lenne igazam
, de ezzel nem jutottunk előrébb a megdönhetetlen bizonyíték irányába.
Visszatérve az Anandtech régi méréseihez, ha a memória benchmárk programok nem kezelték a két magot, akkor nagy valószínűséggel a többi tesztprogi se volt erre képes, így ezek a ~9% körüli eredmények a valóságban csak egyszálú programok végrehajtására vonatkonak, több szálnál jóval nagyobb különbségnek kell lenne, persze ez fikció míg látok egy olyan screenshot-ot, ami kéne.
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
Várjatok most magam is elbizonytalanodtam
De mielőtt a PH! bolondjának kiáltotok ki léci, mutassatok egy Everest v3.0 vagy egy Sandra 2007-es valós memória benchmárk screenshot-ot, ahol látszik egy 939 X2 proci alapórajele(200Mhz is).
Ugyan is az jutott eszembe, mi van ha tényleg csak azért nem láttam régebben vagy a Neten olyan 939 X2 procival DDR400< feletti rendszerben 6.4GB/sec-et meghaladó eredményt, mert még az akkori szintetikus tesztprogramok nem tudták rendesen lekezelni a dual core processzorokat?? -
robyeger
addikt
Nem érted, hogy működik a K8, sebaj talán egyszer megfogod érteni személyes tapasztalatok alapján, pl: összetalálkozol 1magos AM2 procival vagy DDR400 feletti 939-es rendszerrel. Látam azért érted mit dumálok, csak nem tudod cáfolni, nem egyszerűbb lenne ha beszélnél egy DDR500-as 939 tulajjal, mert nekem úgy se hiszel.
Látod érted te mit akarok mondani, csak megint nem akarsz hinni nekem. A Hypertranszport és a memória órajele is a proci külső órajeléből képződik. HTT esetében van egy LDT szorzószám. (200x5=1000Mhz) Memóriánál pedig az csak nézőpont kérdése, hogy a magórajelhez vagy a proci alapórjeléhez viszonyítod, mert az eredmény ugyan az lesz, mivel a magórjel is az alapórajelből képződik, csak hát jobban megértenéd a működését, ha nem a magórjeltől vizsgálnád a memória órajelét(az összefüggések közepétől), hanem a CPU alapórajelétől (az összefüggés elejétől).
Ez a kép már sokkal jobban tetszik, kár hogy 2way 940 Opteronok-ról szól. Ha tudnál linkel ilyen ábrát a AM X2-ről is, végre elmondhatnám, hogy tudtál újat mutatni nekem.
L2 cache: Konkrétan mit nem tudok vagy mit értek félre ezzel kapcsolatban?? Szerinted nincs teljesítmény''visszahajlás'' laposodás a magórajel függvényében? A theoretikus L2 cache sávszélekkel nem megyünk semmire, a valós sávszélekből pedig már adtam izelítőt a forum olvasók számára(#409), rajtad a sor, ha ebből valamit is ki akarsz hozni.
Még szerencse, hogy ilyen kevés ökörség található a Neten, mikor olyan szintetikus programmal mérik a dual core procik memória sávszéljét, ami még kifejezetten 1magra íródott. Ezt ha jól látom már meg is szüntették: [link] (Everest Home Edition 1.51.195-el nem tudom ilyenkor sírjak vagy nevessek) Ezek csak arra jók, hogy a lajikus felhasználókat összezavarják.
-
robyeger
addikt
Amit belinkeltél X-bit labor tesztjeit, ott egy FX-62-vel mérik a DDR2 ramokkal a proci valós memória sávszélességét, és mivel az FX-62 Am2 tokozásba megy és dual core, ezért osztott IMC-je van, ami miatt a korlát nála 12.8GB/sec és nem 6.4GB/sec. Erről dumálok már mióta
Itt ha akarod megvaltoztatod gyakorlatilag mindegyiket kulon-kulon ugy hogy a tobbi maradjon (biznyos szabalyokon belul). Itt van egyenesen az AMD-tol is he kell: Na és mik ezek a szabályok, szerintem hogy a hypertranszpot(HTT) és a CPUba irányuló memória busz alapórajele mindig ugyan az. és szerinted miért növekszik a memória órajel is, ha növeljük a HTT órajelét??? Akkor nem lehet rájuk mondani, hogy függetlenek!
Szép ez a ''Direct Connect Architecture'' elnevezés az AMD-től, de ha a gyakorlatban is így lenne, akkor miért nem lehet 939 és 1magos AM2 prociknál(gyári beállítások mellett) elérni valós memória olvasásban 6,4GB/sec nagyobb eredményt??
[link] Gyönyörűek ezek a marketinges ábrák az AMDtől, kár hogy olyan apróságok nincsennek feltüntetve, hogy crossbar(XBAR) vagy system request queue(SQR)
Erdőkének már megpróbáltam elmagyaráztam az ''osztott'' IMC működését, néz vissza pár hsz-el. Rajzolni nem fogok.
L2 cache-ről már írtam pár hsz-el előbb igaz nem neked, nézd vissza ha érdekel.
Ez itt egy tipikus példa arra, hogy pl. a EVEREST Home Edition 2006 v2.50.480 verziója nem képes mérni a két mag egyszerre elérhető valós memória sávszéleségét: [link] (a Sandra 2007-el nincs ilyen gond) -
robyeger
addikt
Fussunk neki még1x
[link] Ezen cikkben is olvashatod, hogy lehetséges a proci alapórajelénél(200Mhz) nagyobb memória alapórajel beállítása is. De 939-eknél így gyári beállításokon 6,4GB/sec-nél nagyobb valós memória sávszélesség nem elérhető. Tehát ha te az FSB valami limitáló tényezőnek tartod, akkor így nézve van FSB-je a K8 prociknak is. Természetesen minden processzornak van Front side szerű busza vagy buszok összessége(K8-nál memória+HTT), csak sajnos az FSB, mint fogalom pontos meghatározásában vannak viták.
Mint már másnak is irtam sajnos nincs blogdiagramom az AM2 procik felépítéséről, csak a régi 939-ekről [link], de a gyakorlatban mért értékek és shared IMC fogalmának bevezetése(nem én találtam ki!!!) arra enged következtetni, hogy jelentősen változtattak az AM2 X2-nél a régi architektúrális kialakításon.
Amit te hsz-ed végén sajátos teóriát emlegetsz, megdönti azon tény, hogy lásd még1x [link], és az is hogy az 1magos AM2 prociknak se haladja meg a 6,4GB/sec-et a valós memória olvasása.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Minecraft
- One mobilszolgáltatások
- Google Chrome
- Ford topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Milyen autót vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Teljes verziós, ingyenes mobil játékok és alkalmazások
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest