Hirdetés
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy Z Flip6 - színt lép
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
Új hozzászólás Aktív témák
-
arnyekxxx
veterán
ugyanoda azért nehéz bedugni már fizikai okokból
Szerintem a gyakorlatban nem vágná le neki egy körön sem a 2x2kw a 16 A-es biztosítékot. Nyilván bizositékja is válogatja nálunk a műteremben 10A-es C biztosítékkal simán ment 3kw fűtés pedig elvileg 2,3at kellett volna csak bírnia.
-
sakal83
addikt
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Az a baj fogalmad sincsen a lakasok allapotarol... Sok helyen a szolgaltato nem engedélyez bovitest illetve kivitelezni sem lehet.
Tudok olyan 3 keruleti tobb 100 lakasos projektrol ahol nem lehet ev toltoket rakni. 2.-2.5m/nm arnal
Nekem a garazsban es a kulteinel is ott a tolto helye
-
arnyekxxx
veterán
Kozben ha bedugok egy lakasba egyszerre ket hajszaritot bedugok, akkor levag a biztositek
nem ártana átnézetned egy villanyszerelővel azt a lakást, esetleg kérni amperbővítést a szolgáltatótól. Nálam ha megy minden klíma, mos a mosógép, szárít a szárítógép, megy a villanysütő és közben főzök a szintén villanytüzhelyen akkor sem megy le a biztosíték.
-
worxland
addikt
válasz
Ezekiell
üzenetére
Már bocs, de nem is olyan rég egy alsóközepes autó a gazdag nyugaton 10 ezer ajró körül volt. Most meg 30. Nem csak Csóróföldén megy a nyisszogás. Pont nem olyan rég volt egy videó arról, mennyire ki vannak akadva a népek az iszonyatos új árakon és hogy kutyának nem kellenek az autók ennyiért, inkább ott rohadnak a kereskedésben. Izé, hol is volt ez, hol is volt... Nos, Amerikában.
csak egy találat: [link] -
sakal83
addikt
1.5 mrd az autok szama
. Mar csak 750 honap ilyen utemben🙂 nem sok az, 62 ev
hiphopp. 5 metro is keszen lesz addigra.Persze ha, megtiltjak a gyartasat masnak akkor sok e auto lesz

Most olvastam, hogy vmi idiota donteshozo a tapasztalatok ellenere szinte mindent villanyra akar kenyszeriteni 2040re.
Ha leszakitja mind a ket kezed a capa, nyugodtan rakd a labadat is oda.
Kozben ha bedugok egy lakasba egyszerre ket hajszaritot bedugok, akkor levag a biztositek🙂
-
worxland
addikt
"retró boomer klub" - ja, magyarországi taglétszám 9,3 millió. Azért, mert te haladónak gondolod magad, a magyar rögvalóság nem találkozik a nedves álmaiddal. Nem elég akarni a villanyost, pénz is kell hozzá, meg töltőhálózat. Oszt valahogy ez a kettő nem akar összejönni.
-
Strezi
őstag
Azért örülök, hogy volt pár jó benzinesem (3KGT-VR4, M3 3.0, RX8) és kiautózhattam magam velük még nem retrósan, versenypályán is. Talán ezértsem bánom a nekem már hetedik éve tartó elektromos korszkot

Mondjuk mostanában meg egy Xiaomi SU7 Ultrával szemezek, és szerintem az N-Ringre is megyek még![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Cassi
őstag
Szeptemberben 2,1 millióra emelkedtek a BEV+PHEV eladások, új havi rekord.
Ebből 1,3 millió kínai, 427 ezer európai (36%-os növekedés), 215 ezer észak-amerikai (66%-os növekedés). Nem lehet ezt már megállítani.A retró boomer klubban lehet álmodozni olcsó benzines szívómotorokról, másokat ez már nem hoz lázba.
-
sakal83
addikt
Nem vedve az ellentabort, mert nagyvonalakban igazad, ds:
-, fizikailag nem tud mindenki belvarosi hazat venni
- anyagilag sem tudnak sokan
- ahogy a ket ev auto semmi evidencia🙂 foleg az x5 es meg ket auto helyett
.
A 15 perces varosban igazad van, de a Blahan soha nem lesz hazad, ahogy pecel sem lesz varos, es nincs ott a Vaci uti munkahely. Ezt fel kellene fogni sok embernek, es nem irrealis dolgokatvlbelvarni a tarsadalomtol a sajat elvarasai/igenyei miatt, amiket o nem tud teljesiteni sajat tudasabol, penzebol.Ha nem akarsz ingazni, ne koltozz ki, amit azert teszel mert nincs eleg penzed beljebb hazra. Ha annyira distmentesen akarsz elni, koltozz ki es tomegkozlekedes, nem SUV... De vhogy mind a ket tabor pont az ellenkezojet teszi. A varosban hisztizik mert fust, aglobsn hisztizik mert dugo....
Csereljenek helyet
-
Strezi
őstag
válasz
Alaaf Pi
üzenetére
Nekem sikerült megoldani az autóredukciót. Volt három autónk is szűkebb családban, most kettő elektromos, igazából egy is bőven elég hiszen hetente váltva egyik csak áll a mélygarázsban.
Agglomerációs kiköltözés, segghez nőtt autók helyett belvárosi ház lett, ovoda, majd iskola gyalog, rollerral. Gimik is sétatávra, négy év alatt ha ötször hagyták a gyerekek hogy egy csúnya esős reggelen elvigyem őket, séta helyett.
Hasonló volt az elektromos autóval is, mikor láttuk mekkora a sor sulinál, ovinál, mi úgy döntöttünk, hogy mi ne álljunk be a dízellel, benzinessel pöfögő sorba. Pláne amiatt sem, hogy nem megyünk autóval, ha 10 perc séta, mivel oda költöztünk, ugye. Látványos az elmúlt 15 évben mennyivel többen viszik kocsival a gyerekeket :/
És még sok más hasonló döntés meg lehet hozni...Persze, persze mindíg "szerencsénk volt" és nem így hanem úgy. Hányszor hallottam már ezt
Mindig van magyarázat, de mindenki a maga életét irányítja!
Másik dolog, nekem pl. az elektromos semmi extra költség nem volt, hiszen hasonló árakategóriába ültem. Sőt, konkrétan elkezdtem, kezdtünk gyarapodni, mivel nem kellett talicskával önteni a pénzt benzinre, adóra és szervízre. X5 40d volt előtte a családi autó. -
cucka
addikt
válasz
stickermajom
üzenetére
Ebben a témában ajánlom a köv. statisztikát: [link]
Vannak meglepő számok, a kelet-nyugat felosztás egyáltalán nem érvényes.Például az autómentesítésben követendő példaként felhozott Hollandiában egy főre vetítve több autó van, mint Magyarországon.
-
stickermajom
addikt
válasz
Alaaf Pi
üzenetére
“Érdekes módon nyugaton megoldható, hogy ne kelljen szarni is autóval hordani a kölykök picsáját.”
Hát ha ez nem univerzális kijelentés akkor nem tudom mi. A kép amúgy nem USA, hanem Torontonál a 401-es autópálya. De Európában is ott van London, Párizs, Brüsszel, fél Olaszország, stb ahonnan lehetne hasonló képeket berakni.
-
válasz
stickermajom
üzenetére
A jól szervezett társadalomnál a "nyugat" általában Ny-Európát jelenti, az USA ilyen szempontból nagyon egyedi pályát futott be és inkább elrettentő példa.
-
Alaaf Pi
senior tag
válasz
stickermajom
üzenetére
Ha körbe nézel nyugaton, akkor képesek erre igen sok helyen. Szóval igen, megoldották. Attól, mert usákia egy autóba született idióta banda, a nyugat nem csak belőlük áll, és mivel nem univerzálisan mondtam, hogy mindenhol, így egy ellenpélda nem cáfol.
-
Alaaf Pi
senior tag
válasz
stickermajom
üzenetére
Nem töri össze, hanem bemutatja azt a hatalmas aglo problémát, amit baromi jó lenne nem implementálni.
-
Silenzio
addikt
"125 m/óra végsebesség"
Annál még alvás közben is gyorsabb vagyok. "Kérlek, hogy ezt módosítsd!" Aki tudja, honnan idéztem, nem kap semmit. -
kyle23
tag
Dehogy marad benne 1 liter!
Most egy 20 centis emelkedésnél, nyilván fentebb kerül a motor, de vissza nem megy az olaj sehova. Hova menne? Vízszintbe lesz az olaj uúgy, mint ha full egyenes talajon lennél, csak a teknő aljához képest fog egy minimális szöget bezárni.
Hidegen kicsit nehezebben, lassabban jön ki a olaj, de én mindig úgy csinálom, hogy elmegyünk kicsit megjáratjuk a kocsit, kis bevásárlás pl, átmelegszik a motor aztán már úgy állítom le a kocsit, hogy fixen fent van az eleje. Várok egy 20 percet, hogy ne üzemmeleg legyen a cucc, hanem egy kicsit hűvösebb, aztán már esünk is neki. Míg lejön az olaj, kicseréled a szűrőket, elmész iszol egy kávét stb. 30-40 perc múlva biztos hogy kijött minden, aztán töltheted fel a rendszert. -
sakal83
addikt
válasz
Alaaf Pi
üzenetére
Minden korábbinál több autó van Németországban
Egyre több család használ kettő vagy három autót akárOlvasgasd, hatha meggyoznek az adatok, bar a ket buborek tagjait a tenyek nem szoktak zavarni
-
sakal83
addikt
Ez az erved h a vilag egy fovarosanak belvarosaban bicikliznek az emberek? Ez komoly? Szted mi a faszomert van a nemet autokban 4 evesen 200e km? Mert bicikliznek? Ket gyerekkel hogy biciklizel? Mutasd mar meg? Be is vasarolsz? Menj mar el pecelen a falu szelerol aldiba bevasarolni novemer 16an egy esos napon heti bevasarlasra🙂
Komolyan olyan lattes babzsakos buborekban eltek, ahonnan jo lenne neha kinezni.
Az egyik fele a tarsadalomnak 3 kocsi SUV es miert van dugo miert kell parkolodijat fizetni. A masik biciklizzunk, tiltsuk be a kocsit, mert nelkule is megy, meg napelemet mindenhova...Komolyan kileng az inga a kozephez kepest

Lett is a vilagbol trump/putyin vs biden/von leyen...
Miert kell ennyire tultolni a ket szelre?
Nem lehetne az realitasbal es az eletszerusegnel maradni? (a hoszivattyu lesz a kovetkezo falbak csapodas a tarsadalombak, mert ott is megy a tultolas. Ugy h kozben a hazak 85%a az utcat futi minimalis szigeteles nélkül, de az ujnal azt a minimal bazisrol torteno 2%nyi hatasfok javulast kotelezl eloirni akkor is, ha a beker koltseg kulonbsegbol leszigetelsz meg 2 hazat
) Kb mint az 1000kmeres hatotav kell az evknek, mert evente 1x megyek egyhuzaban 400kmnel tobbet... De azert fizessem meg az arat, hkgy nem is hasznalom ki... A magyar emberek 90%nak 400km hatotav bosegesen elegendo otthoni felhasznalasra...
-
Tasunkó
őstag
Kedvhez kötött az simán, de csak annyiban szezonális, hogy télen már kevésbé használható. De például az eső túl van értékelve. Felsárhányózva fel kell lenni, meg gyereket vinni kamionok között sem életszerű, meg egyáltalán, talán ha jól fel van bicikliutazva a terep. De a gyakorlatban szemerkélő esőben nem lehet megázni, meg összességében egy évben igencsak kevés az az alkalom amikor abban az időpontban annyira esik amikor az ember használja. Hosszútávon az eső ritkán kavar be, és akkor lehet autót használni, mert már reggeltől esik. Amikor kultiváltam minden évben 1 alkalom volt mikor szarrá áztam, de annyira hogy úszhattam is volna, de az mindig nyáron, egyébként egész kellemes hőmérsékleti keretek közt.
-
sakal83
addikt
válasz
Alaaf Pi
üzenetére
Hol oldjak meg nyugaton kocsi nelkul? Az agloban vagy a kisvarosokban?
En nem tudom honnan veszed ezeket, de tuti nem a valosagbol. Nemetorszagban 2 kocsival megy egesz vegig a gyeretaxi, spanyoloknal is es ausztriaban is az ismerosok kozott.
Egyedul a nagyvarosokban lehet megoldani tomegkozlekedessel, ha a melohely es az iskola 30 percen belul van a lakhelyhez kepest.
Komolyan kerdezem, ezeket az infokat honnan veszed?
Biztos h az orszag legsmucigabb 10%ba tartozok(ket kocsi szitokszo es az is h a kocsim ara 4-5 havi fizunal tobb legyen) , es ellene vagyok h a kolkok elkenyelmesedjenek, de meg nalam is agloban odaadtam a kocsit a paromnak h o vigye be es ugy menjen a vonathoz, visszafele meg en setaltam el es hoztam el, ami tobb, mint 1 ora volt telepulesen belul. Most direkt ugy koltoztunk h az oviig gyalog (2km) es onnan tomegkozlekedes, de igy is herente 1-2* kocsiba, kell ugrani bevinni, illetve heti 2-3* kocsival menni erte es vinni sportolni, mert nem ernenk oda meg a vegere sem.
Az agloban 2 gyerek es sport es munka 100%kocsi.
-
Ribi
nagyúr
Mindenre is van olyan ország ahol ez megoldott, csak az nem itten van.
#209kyle23: Amúgy tényleges kérdés, hogy amikor felparkolsz valamire, akkor az autó eleje magasabban van mint a háta? Mert már filóztam én is hogy tudom megoldani, de ha úgy csinálom, kb 1 liter benne marad ha nem vízszintes a kocsi.
-
sakal83
addikt
válasz
Alaaf Pi
üzenetére
Imadom az elmeleti dolgokat. Latom ahogy anyak szazai 2 gyereket esoben feltesznek a biciklire kiskosztumben es laptoppal, ovi es iskola, majd vonat es melo. A gyerekek mosolyogva idoben elkeszulnek fogat mosnak. Hipp hopp
elmeleten ugorjunk at. Parom egy gyerekkel nyomja gyalog es, tomegkozlekedessel a melohelyre. Keles munkahelyi beeres 2 ora!!!. Es itt van tomegkozlekedes.
Aglo jo reszen nincs. Bicikli meg szezonalis, kedvhez kotott.
-
kyle23
tag
válasz
stickermajom
üzenetére
Ott vmi nagy bibi volt akkor, mert az +1L/100 KM az mocsok sok. Én még nem mértem semmilyen kocsinkban ilyen eltérést, amit használtam. Pedig volt egy pár. 1 full tank gép szerint, 1 full tank majdnem megállásig aztán lehet átlagot vonni. 1-2 deci nyilván van, de amit te írtál az brutál....
Milyen típusok voltak, ha szabad kérdezni?
-
Alaaf Pi
senior tag
válasz
stickermajom
üzenetére
Ez egyébként egy érdekes dolog. Az autó igen pontosan meg tudja mondani a pillanatnyi fogyasztást. Mert az MCU-ban ott a befecskendezési mennyiség. Minden pillanatra. Hogy onnan aztán a kiírt hogy lesz fals, az egy nagyon jó kérdés. Ha megvan a célszoftver adott márkához, akkor valóban pár kattintás kiolvasni.
-
arnyekxxx
veterán
ezres körül van egy olajszűrőletekerő célszerszám a csavarfejnélüliek leszedéséhez. én két 5centi vastag pallódarabra szoktam felállni a családi autókkal, alátenni meg jó egy 5literes olajosflakon kivágott oldallal, aztán a csőrén át lehet tölteni abba amibe tárolni akarom. Simán meg lehet csinálni egy parkolóban is. Aki nem szeret ilyennel szórakozni az megfizeti, ez van.
-
stickermajom
addikt
“pár kattintással megnézem mi van a rendszerben”
Lehet itt lesz a gond. Három autót vezettem eddig részletesen, mindháromnál 0.7-1l körül csalt a BC lefelé a számolthoz képest. Nem reprezentatív felmérés, de ez alapján inkább a Spritmonitornak hiszek, mint az autónak. Lehet részletesen keresni amúgy, 20 rögzített tankolás alattiakat én ki szoktam szűrni.
-
kyle23
tag
válasz
stickermajom
üzenetére
Elég érdekes, mert 10l vagy fölötti átlagot, nem tudom hogy lehet kihozni a példában említett skodából, mert mikor a transzfogarason mászkáltunk vele akkor nem volt vele olyan átlag. Vagy emberünk nem szeret csak 4 fokozatban menni az autóval szinte teljes gázon....
Én még mindig annak hiszek, ha beülök a kocsiba és pár kattintással megnézem mi van a rendszerben. Vagy kilróbálva mit mutat.
-
kyle23
tag
Ha van udvarod, ott is megtudod oldani vagy hobbi telek stb, vagy elmész haverhoz 7végén és megkéred ha kell...
Ezzel nem zártam ki senkit, max olyanokat, akik osztják az észt a nagy semmire, de képtelen kB 10 csavart kitekerni a kocsin amit használ, mert vagy lusta, vagy nem akarja bepiszkolni a kezét. Vödör helyett írhattam volna kis kannát, vagy b@rmi mást, ami nem nagyobb attól, mint amiben az olajat veszed....Stílusom lehet kicsit paraszt volt, de ne olyan oktasson már ki az olajcseréről aki 13-as kulcsot nem fogott még a kocsija mellett.... Ez nem neked ment egyébként sem...
Olajszűrőt eleve nem gyepálunk menet szakadásig. De kB pár ezer forintos tétel megvenni a sarki tescoban, a segédeszközt hozzá....
Vezérlés cseréig a motorhoz nem nyúlunk, egy egészséges motort nem bontunk meg fölöslegesen, csak akkor ha jelez a rendszer, vagy hallod hogy baj van.
Aki nem szaladgál sokat, de havonta elugrik hova a csal@ddal, haverokkal, annak nem elektromos, nem dízel kell, hanem egy hibrid. Ez kB ezeknek az embereknek van kitalálva.
-
sakal83
addikt
Leadod a benzinkutnal. Veszel egy emelot es egy kulcsot valamint egy olajlevalaszto tartalyt, es megcsinalod magadnak, mint az emberek jo resze, aki mar megunta a 10-15e ftert felcsavarozom a szerelt kerekedet evente 2x, a 15e ftert olajat cserelek csak a nalam kaphato 30e ftos olajbol, es az 5e fteert kicserelem a legszurod(ez kulonosen vicces 2-4 pant fel, es betesz az ujat
)szolgaltatasokbol. A markaszervizek 200e ftos olaj es szuro cserejet meg hagyjuk is... A vwnel 60%os kedvezmennyel 6500 ft lett volna a castrol olaj... Literje.. Es vkinek listaarat szamlaznak..
-
Ribi
nagyúr
Ja hogy eleve feltételezed, hogy van garázs. Hát ezzel már a lakosság felét ki is zártad.
6 literes vödröt kocsi alá berakni úgy hogy felállsz 1 téglára? Ifád van vagy mi? Vagy itongra kell kell parkolni? Olajszűrőt mivel tekered? Azon sokszor nincs semmi.
De x kilóméterenként azért kell mást is tenni mint oldajat meg szűrőt cserélni.
Sokan vannak akik nem nem szeretnek ilyenekkel szórakozni.
Stílusod meg hát tényleg....#204kyle23: Pont azt írtam hogy dízel nem erre való. Meg persze mindenkinek telik 2 kocsira, 1 hosszútávra, 1 meg városba.
-
kyle23
tag
A múltkor egy másik szép és okos embernek az volt a baja a fórumon, hogy úgy írtam le ahogy te tetted.... Mondom ok.
Neked is sikerült a lényeget megfogni.
Nincs a garázsban szaros 12-13, 17-19, meg 24-es kulcsod és egy csőfogó? Még egy kB 6 literes vödröd? Ennyi kell, hogy leengedd az olajat és kicserélt a szűrőket?
Nem kell hozzá akna, de még csápos emelő se. Felállsz egy szaros téglára, vagy bármilyen m@s t@rgyra, ami egy 20 centivel kiemelő a kocsidat, magad alá teszel egy szar, nem használt ruhát, kitekered a csavart és voalá, jön is az olaj.
Azt hogy hogy támaszd ki a kocsid, azt m@r gondolom megtudod oldani, de ha nem nézz YouTube vidit, abból még a 5 éves unokaöcsém is megtanulja, hogy kell csavarokat megindítani, meg kifeszíteni ékeket stb, gondolom neked nagyobb ésszel csak menni fog!
Levegő, olaj stb szűrőket gondolom tudod hogy néznek ki és hova kell tenni.....
-
sakal83
addikt
-
Ribi
nagyúr
Plusz megnézed az alacsony fogyasztásúakat, legtöbb nagyrészt ótópálya és 2-3000km/hó. Vagyis nem városközeli napi 20-30km ingázásra használja. Mondjuk nyilván az vesz dízelt aki sokat megy.
És amíg nem éri meg kis köbcentis könnyű városi autót gyártani, addig ne akarjon senki környezetvédelemről beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
- Dell Precision 7560 - Intel Core i9-11950H RTX A5000 64GB 1TB SSD FHD (ELKELTEK)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 1TB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3939, 100% Akku
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Van egy-két bezzegország, de azért általában a nagyvárosoknak nyugaton is megvannak a maguk problémái.