- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Yettel topik
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
robyeger
addikt
válasz
#65675776 #537 üzenetére
Nem tehetek róla enegem hajt a tökéletes megismerés(hogyan is működik a K8 architektúra) és nem elégítenek ki egyik processzor gyártótól sem a marketing sallangok.
Ha úgy nézzük, hogy az A64-es procik lefelé szorzózár mentesek(kijátszhatók), akkor tényleg lényegtelen otthoni használatnál(tuningnál), hogy 1mag 200Mhz alapórajelen korlátozz 6.4GB/sec-re.
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
válasz
#65675776 #474 üzenetére
Ha hiszed, ha nem most ezzel per pillanat azt akarom bebizonyítani, hogy először tévedtem és a 939 X2-nél is meg fogja haladni a valós memória átvitele a 6400MB/sec-et, mivel shared IMC-je van azoknak is.
Szóval semmi köze Venice magtól később kiadott procinál és azt támogató alapi BIOS-nál, hogy JEDEC szerinti szabványos DDR memóriát használunk-e vagy nem.
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
válasz
#65675776 #442 üzenetére
Akkor már csak az a kérdés, az 1magos és 939 rendszerek gyári beállítások mellett miért nem képesek valós memória olvasásban 6,4GB/sec feletti eredményre, míg az AM2 X2 procik igen?? Ez számomra a nagy kérdés
Léci, hajítson már meg valaki egy Everest v3.0-s valós memória olvasási screenshot-al, ahol látszik egy 939-es X2 proci alapórajele is.Lehet, hogy utánna engem tartanak a PH! bolondjának, de akkor már okosabb lettem, mint most -
robyeger
addikt
válasz
#65675776 #408 üzenetére
Semmi baj az Everest rutinokkal, az hogy ha tuningolunk és nem stabil a rendszer, magyarán regiszterhibát vagy bármi olyan véletlenszerű adatváltozást gerjeszt a rendszerünk, akkor történnek ilyen irreális eredmények, erről nem tehetnek a programozók, ők mindig abból indulnak ki, hogy a procinak 2 x 2 = 4 és nem az hogy néha 5
A 754-nek csak 64bites az IMC-je és nem osztott, mivel eleve csak 1magról beszélünk.
A 939-nek már ugyan 128bites az IMC-je, mivel támogatja a dual channel-t, de még nincs közvetlen megosztásban a magok L2 cache-je között.
Az AM2 X2-nél 128bites, de már közvetlen megosztásban van az IMC-vel, azaz mindegyik mag függetlenül a másik hivatkozásától eléri a teljes 12,8GB/sec-es memória sávszélt.(hangsúlyozom nem tudom részlezekbe menően elmagyarázni a memória elektronok fizikális utját a processzor magig, mert mint te is irtad nem publikus az AMD részéről) Igazad van
Intelnél is létezik a magórajle függő teljesítmény visszahajlás, csak mivel az Intelnek a L2 cache-jei 256bit szélességűek szemben az AMD 128bit-vel, így a korlát jóval feljebb jelentkezik. Mostanában nem bújtam a Netet, hogy a Nitrogén hűtésű 400-500Mhz FSB-re húzott Intel procik, mit tudnak kezdeni egy 1Ghz DDR2-vel Everstben
A DDR2 sávszélességét ne úgy hasonlítsd a DDR memóriához, hogy míg az Everest a processzor regiszter tárjaihoz méri!Hogy azért lásd az egetverő különbséget:
Tiéd L1: 35GB/sec, L2: 11GB/sec
2.8Ghz Prescott: L1 cache: 44GB/sec, L2 cache 19GB/sec, míg
3.6Ghz Prescott: L1 cache: 57GB/sec, L2 cache 24GB/sec-t.
(mint irtam már másoknak is, nem viccből van általában több tranzisztor az Intel procikban, mint az AMD-kben) -
robyeger
addikt
válasz
#65675776 #406 üzenetére
Mit hagy ki a mérésből???
Azzal gyanusítod Fiery-t, és a Lavalys-t, hogy megnézik a proci tipusát és ha AM2, akkor már más program algoritmussal mérik a valós memória sávszélt a CPU felé, mint 939-nél, akkor mi értelme lenne az egész tesztnek?? Igen két fajta korlát létezik K8-nál, az egyik a magórjeltől függő L2 cache <-> IMC áteresztőképessége , a másik a cpu külső órajele, ami gyári 200Mhz-en
754 tokozásnál: 3200MB/sec
939 tokozásnál és 1magos AM2-nél: 6400MB/sec
AM2 X2-nél: 12800MB/sec
(amúgy mit kezdjek egy DDR400-as Everest screenshot-al?)
-
robyeger
addikt
válasz
#65675776 #404 üzenetére
Na oké ebben egyetértünk, hogy létezik a külső órajel korlátja
De azt magyarázom, hogy ez AM2 X2-nél már eltünik, mivel 200Mhz External clock-nál is 200 x 128/8 x 2 x 2 = 12,8GB/sec lesz, a 6.4GB/sec helyett.
(Vagy abban akarsz vitatkozni, hogy a External clock emelése tuning-nak számít vagy nem? Mert szerintem hiába marad ugyan az a magórajel, attól még ez a manipuláció a tuning kategóriája)
-
robyeger
addikt
válasz
#65675776 #402 üzenetére
Sajnálom, hogy a vitánk egy helyben toporog. #382 hsz-mre mi a válaszod, ha szerinted nincs a 939-nél 200Mhz külső CPU órajelen a 6,4GB/sec limit a valós memória olvasásban? Kérlek kérdezzél már meg pl. egy DDR500-al rendelkező AMD tulajdonost, megspórolhatnák egymás ''kínzását''
A szintetikus tesztek sok minden mellett arra is jók, hogy ne egymás szubjektív látásmódját kritizáljuk, mert akkor tuti nem jutnánk dülőre.
-
robyeger
addikt
válasz
#65675776 #398 üzenetére
Nem érted mit akarok, pedig... X2? milyen AM2 vagy 939??? A64? milyen AM2 vagy 939 vagy 754 vagy micsoda??? Szóval egy 939-nek felemeled a külső órajelét, akkor tényleg butaság lenne vissza osztani a ramot, én nem erről beszéltem, hanem szinkron meghajtásról, mikor 250Mhz a külső CPU órajel és 500Mhz-en megy a ram is. A 200Mhz-nél lévő 6.4GB/sec elérhető elméleti sávszél, 250-nél 8GB/sec-re bővül. Értsd már meg az AM2 X2-nél a két mag függetlenül egymástól használhatják a teljes!! elérhető 128bit széles memóriasávszélt(dual channel esetén), míg 939-nél a 2magra jutt összesen 1 x 128bit.
Azon pedig kár vitatkoznunk, hogy az elért teljesítménytöbblet mekkora egy adott alkalmazásnál, ez totál szubjektív, nekem sok és én hiszek a tuningban a kicsivel nagyobb szintetikus tesztek eredményeimben, neked kevésnek tünik, ezáltal nem látod értelmét bajlódni a tuningal és a teszt programokkal. Tiszteletben tartom a te véleményed, csak akkor ne azt próbáld elhittetni velem, hogy 0 teljesítménytöbbletet okoz, mert ez nem igaz. -
robyeger
addikt
válasz
#65675776 #396 üzenetére
Míg AM2 X2-nél míg ha csak 5mhz-el is (200-ról) emeled a külső órajelet már nyertél többlet valós memória sávszélt(az osztott IMC miatt), addig 939-nél csak a memóriád alapórajelétől magasabb külső processzor órajelen kezd profitálni a rendszer pl.: DDR500-nál, 250Mhz vagy magasabb külső CPU órajel. ''K8 esetén a memória sávszél nem kritikus. ~4000-4500MB/s felett már nem okoz teljesítménynövekedést.'' Ezt honnan szeded??? A sok milliónyi proci tuningos álmát akkarod darabokra zúzni??
Ezt az új verzós Everestet Fiery még mindig rejtegeti
, nekem pl: 266Mhz FSB-n. 533Mhz DDR2-vel 7GB/sec felett olvas a legújabb elérhető Everest.
Én a gyorsabb memória olvasás igényét nem gyengeségnek tartom, szerinted miért terveznek koherens HTT lánba kapcsolt Opteron szervereket, miért kaptak a legújabb Xeon procik osztott FSB-t? Szerintem nem viccből
Sajnos se Conroe, se AM2 X2 blokkdiagramokat nem találtam még a Neten, ha magvan azonnal értesítelek.
Addig kár találgatni a részleteket. Mind az AMD, mind az Intel sok dolgot nem szeret a felhasználók orrára kötni vagy csak jóval később teszik meg, hiába a tudatlanság a felhasználó boldogságával egyenértékű
(marketing-et mindig könnyebb álomképekre építeni, mint a valóságra
)
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
válasz
#65675776 #386 üzenetére
A memória sávszél hajhászás reménytelenséget talán először azon sok AMD tulajdonosnak kellene elmagyaráznod, kik 400Mhz-nél gyorsabb DDR1 memóriát vásároltak, aztán jöhetnének az AM2 tulajdonosok.
A memória sávszélessége és időzitése egyaránt fontos dolgok, oda-vissza hatnak a rendszer össz teljesítményére, talán a programozókat kellene szidni, hogy miért készítenek egyre memória éhesebb alkalmazásokat, értendő ez mind a sávszélre, mind a időzítésre(lapozásra) Az AM2 X2-kben nem két IMC van csak egy, de az mind2 mag L2 cache-re közvetlenül rá van kötve nem úgy, mint a 939-eknél. Így duplázódhat meg a 6,4GB/sec. Mivel az AMD sose arról volt híres, hogy részletesen dokumentálja processzorai belső felépítését, így per pillanat csak ennyit találtam: (10.6GB/sec) [link], a AM2 X2 adatlapját ahogy látom még el se készítették, itt tartanak AM2 dokumentálásba
, jóformán sehol
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
válasz
#65675776 #381 üzenetére
Ébresztő! Már 2Ghz (200x10) magórajelen is meghaladja a 6,4GB/sec-t az AM2 X2 procik valós memória átvitele: [link], míg a régi 939 prociknál 2.4Ghz (200x12) se tudtak 6.4GB/sec fölébe kerekedni: [link] (amit te említesz a teljesítmény''visszahajlás'' laposodás, miatt lesz mondjuk a AM2 X2 3800+ csak 6,5GB/sec és a AM2 X2 5000+ pedig 7.8GB/sec, de értsd már meg 939 is elérhetők ezek az eredmények csak ott emelni kell az alapórajelet, mert 200x128/8x2 képletben csak ez változtatható pl: 250x8 beállítással közel ugyan úgy 6,5GB/sec-t érhetsz el, mint AM2 X2 testvérénél.
-
robyeger
addikt
-
Dare2Live
félisten
válasz
#65675776 #289 üzenetére
pár hónapja még összemosták, mostanra tiszta a kép amds nagykutya nyilakozik szóval azthiszem elég hiteles:[link]
'' AMD will introduce no less than four quad-core families over the next two years, with the first being Deerhound. Deerhound, we are told, will be a Socket F server processor expected to ship late next year on the K8 -- not K8L -- architecture. Deerhound did not appear to support FB-DIMM.
In early 2008, AMD's corporate roadmap claims a quad core desktop CPU will make an appearance, dubbed Greyhound. Greyhound is slated to become the first quad-core AMD chip to use the HyperTransport 3 bus, and the memory controller is slated to support DDR2 and DDR3. Unlike Deerhound, Greyhound will use the K8L architecture, and all the goodies that come with it, including the 5.2GT/s HyperTransport support. Unless AMD's plans change drastically between now and 2008, the processors will require a new socket.
There are very few details of the other two processor families, but hopefully future forums will get a chance to touch on some of those developments as they firm up. However, we do know that server processor cores are expected to migrate to K8L after Deerhound...... -
Dare2Live
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700 Processzor!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- Apple iPhone 14 128GB , Kártyafüggetlen
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest