- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Macrodroid
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Románia, Bukarest. ismerős ott nézett nagyot, mert mindeni úgy vezet mint az állat, de lelépett a zebrára, és mindeki megállt szó nélkül. keleten is előfodulhat ilyen kúltúra, csak a "szerv" hozzáállása a kérdés. ott elvették volna a jogsit attól aki egy éve szinte elcsapott. idióta bmw-s határúton népliget felől jött, határútra kanyarodott, aztán duplazárón kanyarodott, járdaszigeten át
piros lámpa skipp, és át a kereszteződésen én akkor mentem a busz fele, nekem zöld volt, neki 2 perce piros. gyalogosok a zebrán ott is, szinte elütött engem meg egy 90 éves nénikét. ott volt a jard a buszmegállóban, láttak mindent, mégsem mentek utána...
a halálbüntetést meg szerintem érdemes lenne visszaállítani. lehet visszatartó erő lenne, bár aki ilyen dolgokra képes, annak mindegy szinte. aki azt mondja hogy nem kell az még nem gondolt bele hogy a saját gyerekét, feleségét, barátnőjét, szüleit ölnék/erőszakolnák/etc meg. akkor lehet hogy más lenne a véleményük, és nekik sem lenne megnyugtató hogy kap 20 évet és 15 múlva kint is van, vagy kap egy 25 éves életfogytot.
-
Ariadne
őstag
Erről eszembe jut, hogy a tényleges életfogyt (tész) magyar bevezetése körül jártam börtönben, mármint nem úgy (Szegeden egyetemistákat szokták elvinni megmutatni a ''sötét oldalt''). Azt mondták ott, hogy komolyan tartanak a tészesektől, mert egyrészt teljesen értelmetlen és céltalan lesz az életük, nincs értelme dolgoziuk vagy tanulni, amibe kb. bele lehet őrülni. Másrészt ugyanilyen okból rendkívül veszélyesek is lehetnek, hiszen nincs vesztenivalójuk, ennél súlyosabb büntetést nem kaphatnak akkor sem, ha megtámadnak egy őrt pl...
Erről írtam évfolyamdolgozatot is anno az egyetemen, amiben arra jutottam, hogy a tész szerintem - és sok szakember szerint is - egyáltalán nem jó megoldás, mert kegyetlen és haszontalan. Talán ennél még a halálbüntetés is humánusabb...
Az a gond viszont ezekkel a dolgokkal, hogy egészen másképp látom, ha konkrét esetre gondolok, mint ha igyekszem függetlenül gondolkodni. Mert az első tészes nálunk tudtommal egy olyan pasas volt, aki kiirtotta a családját, incl. gyerekek. (Nem volt elmebeteg, csak egyszerűen pszichopata, ami ''normálisan'' büntethető.) Ha erre gondolok, akkor viszont egyből úgy érzem, nem tudom sajnálni azért, hogy még pár évtizedig ott fogja bent kaparni a falat, és a halálbüntetés is túl gyors megoldás lenne, szenvedjen csak, ahogy a gyerekei arcával álmodik éjszakánként.
És épp ezért tartom eldönthetlennek az ilyen vitákat... -
Stalker-2572
veterán
Börtönben kevesebben lesznek öngyilkosok, mint akik nem. Életfogytiglannak csak akkor látom értelmét ha elmebeteg az illető és nem képes változni. 20 év sok idő, de sokan inkább leülnék, minthogy kivégezzék őket. Amikor ilyen helyzetbe kerül valaki rádöbben, hogy bármire képes, csak hogy életben maradjon.
-
bambano
titán
Önző vagyok. Nem érdekel az az elítélt, amelyik ilyen súlyos bűnt követett el. Az sem érdekel, hogy fél-e a haláltól a bűnöző vagy nem. Én nem adom a szavam gyilkossághoz. Márpedig az ilyen törvények meghozatalát általában kormányok kezdeményezik és szavaztatják meg, ha sikerül, tehát a választásokkor ez is benne van egy apró százalékban a pakliban.
-
sasa311
veterán
Mikor mi 10 éve floridába voltunk akkor én ott maximálisan tapasztaltam, hogy a 4 sávos út megállt, hogyha csak a közelébe mentél a zebrának
Ki is volt rakva majdnem mindenhova egy tábla, hogy 200 $ bünti ha nem engeded át a gyalogost.
Jó mondjuk ez Sarasota volt, a nagyvárosokba lehet másképp van. -
Hát, Amerikában még nem voltam, de Európában sokfelé. Sztem Hollandia a király!
Ott nem restelnek a vezérigazgatók sem biciklivel járni dolgozni. A legszabadabb és legélhetőbb ország, ahol valaha is voltam. Nagyon gondolkozom rajta, hogy egyetem után kivándorlok, főleg hogy ettől az évtől a többi EU-s országgal egyforma jogunk van ott munkát vállalni.
A holland barátom mesélte - mikor épp Amszterdamban mentünk a Land Rover-jével -, hogy autóval közlekedve nagyon kell ám vigyázni a gyalogosokra meg a biciklisekre, mert ha a biciklis az autós elé veti magát, akkor is az autós lesz a hibás. Ő a nagyobb, neki nem eshet baja, hát neki kell figyelni... -
-
tildy
nagyúr
Ő legalább büntetve lesz/van. Vannak akik viszont sohasem. -emrt mondjuk nem derül ki.
ui: Szerencsetlen gyerek meg a kozepsulit sem fogja befejezni, mire apuci mar szabadlabon fog iszogatni a sarki kocsmaban.
Ez nem teljesen igaz, hasonló esetről én is tudok, igaz pszichológus bejátszik ott is keményen.
[Szerkesztve] -
rudi
nagyúr
Ez nekem is teljesen világos, csak az olyan meggondolatlan ''halálosztóknak'' írtam egy heveny példát mint dragonfx, akik lazábban kezelnék a dolgot. Ha az ő elgondolásuk lenne érvényben, akkor az én példám realitást kapna. Szerencsére nem így van.
A megtagadhatatlan bizonyítékok és a korrupció témája is érdekes, szerintem éppen emiatt lenne veszélyes a halálbüntetés, vagyis egy rosszul szabályozott halálbüntetés. -
Lortech
addikt
Nem tudom, ezen mit kéne érvelni. Ez nem racionális kérdés, egyszerűen elvi kérdés. Nincs joga. Ölni akkor van jogod, amikor egy másik, vétlen ember halálát akadályozod meg ezzel. A ''társadalom'' nem csupán önmagát védi a büntetéssel, hanem elkövet egy halálos bűnt is, mert így egyszerűbb, meg jó ölni, na most aztán megkapja ez a szemét! Most akkor milyen jogon is itélnek el valakit gyilkosságért? Azt kéne belátni, hogy akárkit megölni marhanagy bűn. Tudom, nem kár érte. Sajnos már lehet, nem érem meg, de biztos vagyok benne, hogy meg fog szűnni a halálbüntetés intézménye USA-ban is és bízom benne, hogy afelé haladunk.
-
-
tkazmer
addikt
Valóban, ez tényleg eléggé kellemtlen lehet. Viszont azt is lehet csinálni, hogy csak ott van az illető a siralomházban, de nem végzik ki. Hivatalosan még van halálbüntetés, de egy nem nyilvános elnöki(bár nem tom, h arrafelé kinek milyen a jogköre) rendelet megtiltja, h bárkit is kivégezzenek. Így a rettegés megmarad(a bezárt rabok úgysem tudják, hogy az illetőt nem végezték ki), de mégsem végeznek ki senkit sem, vagyis egy tévedés esetén még mindig lehet mit csinálni.
(#138) tiv61us
szerintem sokkal nagyobb büntetés, ha valakinek élete végéig egyedül egy kis zárkában kell lennie...
[Szerkesztve] -
tildy
nagyúr
Félre ne érts, nem a saját cikkemre gondoltam. Nem nagyon van írói vénám, kommunikációm meg... Csak nem igazán láttam rációt pár topik címlapra kerülésében...
Szóval érvet kérsz: Hogy enyhítheti valakinek az örök fájdalmát, egy másik ember pár pillanatig tartó szenvedése? Nekem ez nem kárpótlás. Szenvedjen meg a bűnéért. Legyen az élete olyan szenvedés, mint amit másnak okozott. A halál majdhogynem feloldozás ilyen esetben. Nem hinném , hogy létezik annál rosszabb, mint hogy pár négyzetméterre bezárva kell leélned életed végéig az életed. A halál ilyennek megváltás.
Tudtam, hogy a télapó keze van a dologban
[Szerkesztve] -
tildy
nagyúr
nem 10 évről beszéltem, te is tudod.
Hanem valóságos életfogytigról. (Pl. ahogy nálatok a 120 év börtön....)
A törvénynek szvsz nincs joga elvenni az életét. Főleg, ha esetleg még tévednek is. (Volt már rá példa....)
tiv61us: én mást sejtettem a dolgok mögött (őszintén: emberi szimpátiát , nem pedig olvasottságot (és szimpátiát) ...)
[Szerkesztve] -
gLes
őstag
Igen ez egy sarkított példa volt, de pont arra akart rávilágítani, hogy ebben tényleg nem lehet okosnak lenni, mert minden eset más. Na és a kínzás hatékonysága? Megkérdezik, hogy hol bujkál Osama, majd Beatlest hallgattatnak vele, ő meg hazudik egy jó nagyot, csak hogy hagyják már abba...honnan tudod hogy igazat mond? Ha meg nem, akkor miért lenne jogos a kínzás?
-
commanDOS
senior tag
Én a halálbüntetést elítélem, de azért az se járja, hogy egy sorozatgyilkost, aki még meg se bánta a tettét és bármikor kész lenne újra gyilkolni még én tartsak el az adómból, én is etessem, az én adómból ruházkodjon, ''menjen'' fodrászhoz, stb. Főleg ha esetleg netán az én családomban is kárt tett, vagy közelis ismerősömben, stb.
Ha 25 évig van bent, akkor vajon mennyit él fel a gyökér az állam és mi a pénzünkből?
V. mi olyasmi megoldás kéne, hogy dolgozhassanak a bőrtön területén belül, felügyelettel v.mit, vagy nagyon szigorú felügyelet mellet v.mi közmunka: árokásás, meg hasonlók. és az elvégzett munka arányának megfelelően jussanak ételhez, ruhához stb.
Hiszen még a legcsóróbb ember sem kapja ingyen ezeket, nemhogym ég télen fűtsenek rá meg fedél legyen a feje fölött ingyen és bérmentve. Nemhiába sokan inkább elkövetnek a kikerülés után v.mi piti bűnügyet, hogy visszakerüljenek a haverokhoz , ahol kapnak kaját, meg fűtenek rájuk és még dolgozni sem kell érte.
Szóval ezt az ingyen élést kéne megszüntetni és talán v.mi becsületet is tanulnának akkor, s talán ha szabadulnak nem térnek vissza korábbi életformájukhoz, hanem akár hasznos tagjai is lehetnek a társadalmonak. -
Lortech
addikt
Csakhat mindig ott van az emberben...Mond azt, hogy ha a te kislanyod/kisfiad egy reszeg kamionos aldozata lenne, nem akarnad ott helyben addig utni a kamionost amig mozog, vagy nem akarnad vegignezni ahogy a villamosszekben szenne eg. En igen...
Ott helyben garantáltan azt tenném! Viszont hónapok, évek után megnézni a kivégzést közben szotyolázgatva.. nem tartom valószínűnek. Adja az ég, hogy ne változzon a véleményem a kérdésről. Kívülállóként viszont taszít ez a dolog marhára, mégha tudom, hogy érintettként elborulna az én agyam is, és minden kétséget kizárólag változna a véleményem a kérdésről. De azt hiszem, nem abban az állapotomban itélném meg a kérdést ''helyesen'', sokkal inkább most. (akkor persze fordítva mondanám)
[Szerkesztve] -
aXXon
őstag
Az, hogy az itélethirdetésig hol vagy, az a minősítő körülményektől függ és az elkövetés módjától. Tegnap láttam éppen a híradóban, egy 18 éves kiscsaj kinyírta az apját, aki évek óta terrorizálta őt, meg a mutert (akit vert is) és az otthonában készítettek vele interjút. Gondolom miután hirtelen felindulás volt és a gondatlanságból elkövetett emberölés lehetősége is fent áll, nem zárták be. Ez mellett még azt mérlegelik ilyen és hasonló esetben (sokszor sajnos hibásan) hogy mekkora a lehetőség arra, hogy a páciens olajra lép, ha szabadlábon védekezhet.
-
tiv61us
őstag
tedd hozza, hogy ez a reszegen gazolo sofforokre igaz, sot azok meg kevesebbel is megusszak
egyeb esetekben mar a tenyleges eletfogytiglan is elofordul
volt egy ismerosom meg Magyarorszagon, reszegen elutott egy hazaspart, mindketto meghalt 3 evet kapott 2 utan kijott
abszolut jo srac, akkor megtevedt, de megiscsak megolt 2 embert, mert ivott
nade nem ez a tema, senki sem mondja, hogy kozlekedesi baleset miatt halalbuntetes jar
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- Garanciális MSI Katana GAMER 15,6"240Hz!i5 12500H(16X4,5Ghz)RTX 3060 6 GB VGA,32-64GB RAM/1TB SSD
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest