- Telekom mobilszolgáltatások
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- Milyen okostelefont vegyek?
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
Új hozzászólás Aktív témák
-
gLes
őstag
válasz
dragonfx #165 üzenetére
Az ilyen elgondolásoknak általában mindig rossz vége lesz, ezen az alapon minden a társadalom számára nemkívánatos személyt kivégezhetnénk, mert úgy olcsóbb és a társadalomnak is jobb...alkoholisták, kisebbségek, melegek, más vallásúak, kinek mi a nemkívánatos...már sajnos láttunk történelmi példát, nem is egyet
[Szerkesztve] -
-
gLes
őstag
Igen ez egy sarkított példa volt, de pont arra akart rávilágítani, hogy ebben tényleg nem lehet okosnak lenni, mert minden eset más. Na és a kínzás hatékonysága? Megkérdezik, hogy hol bujkál Osama, majd Beatlest hallgattatnak vele, ő meg hazudik egy jó nagyot, csak hogy hagyják már abba...honnan tudod hogy igazat mond? Ha meg nem, akkor miért lenne jogos a kínzás?
-
gLes
őstag
Hát igen, vannak esetek...de akkor pl. ott a kínzás: mikor lehet megkínozni a foglyokat? (Ugye is népszerű téma az USA-ban, erről is írhatnátok egy cikket
) Egyszer egy egyetemi tanárom mondott nagyon jó érvelést ezzel kapcsolatban (persze a konklúzió az volt, hogy nincs helyes döntés). Pl. hogy ha tudod, hogy egy kislány meg fog halni egy órán belül és az egyetlen aki tudja hol van nem akar beszélni, akkor megkínozhatod, hogy elmondja? Milyen jogon? Ki dönti el egy óra alatt, hogy meg lehet-e kínozni jogszerűen vagy nem. Ez is nagyon hasonló probléma.
[Szerkesztve] -
gLes
őstag
Igen ez a te szempontodból tényleg mindegy, mert te csak annyit észlelsz belőle, hogy él-e vagy nem ''a te pénzedből''. Nade ha őt most kivégzik, akkor megússza a hátralevő életében rá váró ''szenvedést'', társadalomból való kirekesztettséget, miegymást. Elég együgyű állaspont a tiéd.
-
gLes
őstag
Az a baj, hogy olyan dolgokra is alkalmazzák a halálbüntetést, ahol szerintem nem megfelelő ellentételezése a bűntettnek. Például ha valaki odamegy és hirtelen felindulásból megöli a szomszédját, jóvan azt végezzék ki, tudhatta volna, hogy mi lesz a következménye. Ha valaki nem szándékosan öl meg egy embert (most tekintsünk el az amerikai, tudta hogy részeg, ezért veszélyeztetett mindenkit elgondolástól, amiben megjegyzem van ráció), akkor már nem biztos, hogy a két dolog egyenértékű (a hóhért csak nem lehet leitatni, hogy ölje meg az elítéltet). És ott a kislányerőszakolós...ha csak simán kivégzik, akkor marha olcsón megúszta a dolgot. És akkor még ott vannak a téves ítéletek, a bűnbakok...túl sok a hibalehetőség...
-
gLes
őstag
Persze, hirtelen felindulásból, de jobban meggondolva azt mondanám, hogy dugják be a legdurvább börtönbe, ahol (filmes idézettel élve) játszóteret csinálnak az ánuszából, hogy nap mint nap átélhesse ugyanazt a kínt, hogy aztán a végén ő kérje a halálbűntetést magára, szerintem ez jobban kielégíti a szemet-szemért elvet is
-
gLes
őstag
A gyilkosnak NEM VOLT joga elvenni a másik életét, és akkor miért lenne jogunk jogsértést jogsértéssel büntetni?
És az, hogy Szent István királyunk korában mi volt arra meg ugyebár senki nem emlékszik, mindenki azt mond, amit akar, és különben sem alkalmazhatók az akkori elvek a mai korban... -
gLes
őstag
Szerintem meg lehet bánni, az ember egy bonyolult gép, ha adnak neki pár évet biztosan képes fejlődni ezen a téren, de az, hogy ''megbánta'' nem egy mérhető, jogi tényező, ezen az alapon nem lehet valakit kiengedni, vagy enyhíteni a körülményein. Másrészt ez a szemet szemért fogat fogért dolog is része az emberi természetnek, ha megölnék egy közeli hozzátartozómat, szerelmemet, barátomat, magam szeretnék végezni a gyilkossal, válogatott kínzásokat bevetve, de persze nem tenném meg, csak nagyon vágynék rá...
-
gLes
őstag
Én erről azt gondolom, hogy az elítélt a halálbüntetéssel olcsón megússza az egészet, közel nem szenved annyit, mint amit ''megérdemelne'', szerintem, de ezen is lehet vitatkozni.
A magyarországi helyzet valóban siralmas, a büntetésnek gyakorlatilag minimális visszatartó ereje van a bűnözéssel szemben.
Az arab országokban, ugye teljesen más kulturális környezetben úgy tudom megvan a visszatartó ereje a büntetéseknek, legalábbis hallottam azt az urbanlegendet, hogy leteszel egy bőröndöt az utca közepén és két hét múlva is ott lesz, mert a lopásért karlevágás jár, szóval nem zörög a haraszt alapon... (bár állítólag ez Hollandiában is majdnem így van csak ott más okból). Az megint más kérdés, hogy az arabok egyébként is elvetik a súlykot és olyan dolgokat is bűnténynek tekintenek, amit itthon még elnézünk, főleg a nőkkel szemben nagyon brutálisak az elveik. Kultúrája válogatja
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest